Defensie op TV

Gestart door sgt Rob, 19/08/2006 | 10:44 uur

A.J.

Film over missie Afghanistan in première

DEN BOSCH - A Soldiers Story. Zo heet de film van de Bossche filmmaker Helmut Boeijen over de militaire missie in Afghanistan. Zaterdag was de première in De Verkadefabriek in Den Bosch.

De film vertelt het persoonlijke verhaal van militair Gerko. Eerder maakte Helmut Boeijen al de serie Oirschot-Uruzgan voor Omroep Brabant Televisie.

Verslaggever René van Hoof vroeg waarom er nu ook nog een film is gemaakt. A Soldiers Story is binnenkort ook te zien op Omroep Brabant TV.


Omroep Brabant

Lex

Campagne "Dagboek van onze Helden" van start

Vandaag vindt de aftrap plaats van de campagne voor de documentairereeks "Dagboek van onze Helden". Op verschillende locaties in Nederlands zijn billboards voorzien van posters met daarop de aankondiging van de serie. Vanaf 12 december is het programma elke zondag en maandag om 21.00 uur te zien op National Geographic.

De serie is een vervolg op de succesvolle internetdocumentaire, afgelopen zomer op internet. Nederlandse militairen op uitzending in Afghanistan legden met een videocamera hun belevenissen vast. Deze beelden werden in dagboekvorm vertoond op de internetsite van de Telegraaf.

Unieke beelden
Vanwege het grote succes van deze productie heeft National Geographic besloten een vervolg te maken. In zes afleveringen wordt de kijker door middel van unieke beelden meegenomen in de wereld van de krijgsmacht op missie. Zo gaan de camera`s mee met mariniers op patrouille in het conflictgebied en ziet de kijker hoe bommen onschadelijk worden gemaakt. Daarnaast filmt een jonge vrouwelijke militair haar patrouilles in een Bushmaster.

MINDEF,
30 november 2010, 16.36 uur

Enforcer

Hillen zegt "we dreigen af te glijden". We zijn de dreiging al lang voorbij. Het is een staat van armoe als je minder dan de helft inzetbaar bent. Als je er dan nog eens een bezuiniging én een extra missie overheen krijgt, dan weet je niet waar je het over hebt.

En getraindheid, begin er maar niet over, alles is zwaar beperkt en ingekort. Die "pinda's" vliegen mij om de oren.

A.J.

Citaat van: StormTrooper op 22/11/2010 | 23:03 uur

Min. Hillen is wel geschrokken, maar het is niet zo (heel) erg.  :(

Want we gaan slechts van 8 naar 7 miljard +...

Klinkt lekker, maar er zijn dagen dat ik minder dan een miljard min op zak heb...

StormTrooper

Citaat van: M.B. op 22/11/2010 | 17:58 uur
Dat wordt interessant.
Min. Hillen is wel geschrokken, maar het is niet zo (heel) erg.  :(

Nikehercules

#210
De desbetreffende 1 Vandaag aflevering. (bij 20:50)

http://player.omroep.nl/?aflID=11728823


Meneer

Dat wordt interessant.

Nikehercules

Citaat van: Lex op 22/11/2010 | 16:17 uur
Voor het eerst laten militairen zien wat er inmiddels allemaal niet meer vliegt, rijdt of voorradig is.

Eindelijk.
Al zal het voor velen geen rede zijn om meer geld te reserveren maar om de krijgsmacht flink uit te dunnen.

Lex

Defensie luidt de noodklok

Het gaat niet goed met de Nederlandse krijgsmacht. Veel F-16's vliegen niet meer, pantservoertuigen staan kapot in de kazerne en de magazijnen met reservekleding zijn leeg. Bovendien overweegt het nieuwe kabinet ook nog een nieuwe missie in Afghanistan en wil het meer dan een half miljard bezuinigen. Voor het eerst laten militairen zien wat er inmiddels allemaal niet meer vliegt, rijdt of voorradig is. Hoe moet het nu verder met de Nederlandse krijgsmacht?

1Vandaag, 22 november 2010 18:15 uur Ned.1

Nikehercules

Dadelijk op Pauw & Witteman is PvdA kamerlid Angelien Eijsink te gast over de vermeende wantoestanden bij defensie de afgelopen jaren.

Lex

In dit topic  staat reeds het eea over het "Dagboek van onze helden".

Mochten de uitzenddata bekend zijn, verzoeke deze dan hier te posten.

Lex
Algeheel beheerder

John46

National Geographic Documentaire-serie: "Dagboek van Onze Helden: De Nederlandse missie in Afghanistan

"Nooit eerder werd door Nederlandse militairen op uitzending zo'n groot videoproject gedraaid. Sommige beelden zijn schokkend, bijvoorbeeld als een bermbom ontploft of wanneer een eenheid plotseling in vuurgevecht raakt. Andere opnamen laten het dagelijkse leven in Kamp Holland en Camp Hadrian zien, het vertrek en de terugkeer van 'Onze Helden', de bezorgdheid aan het thuisfront en het verdriet en de pijn als collega's sneuvelen."

De serie is v.a. december te zien op National Geographic Channel

Lex

Documentaire: 'Naar de klote. Troops in contact'. Verslag van de Uruzgan missie door militairen zelf gefilmd.

Op 10 oktober a.s. staat KRO Brandpunt volledig in het teken van een bijzondere indringende documentaire: 'Naar de klote. Troops in contact'. Voor het eerst zien we de oorlog in Uruzgan door de ogen van de Nederlandse militairen zelf. Zij vertellen hun verhaal, ondersteund door unieke zelfgemaakte beelden. Gefilmd tijdens de missie en tot stand gekomen zonder tussenkomst van het Ministerie van Defensie.

Wederopbouw? 
 
Een uniek verslag van vertrek tot en met terugkeer. Het relaas van een peloton van het 17de- pantserinfanteriebataljon uit Oirschot. Hun missie: wederopbouw in Uruzgan. Maar in plaats van schooltjes bouwen en waterputten slaan, vochten ze. Bijna dagelijks, tegen een onzichtbare vijand, de Taliban.

De rauwe werkelijkheid 
 
De documentairemakers waren in 2007 voor KRO Reporter in Uruzgan en filmden daar onder meer de leden van het peloton uit Oirschot. De militairen leverden hen op hun beurt uren door hen zelf, met mobieltjes en amateur-camera's, gemaakt materiaal. Ze legden alles vast: de patrouilles, de verveling, de gevechten, de bermbommen en de meligheid. Hun beelden tonen de rauwe werkelijkheid van een oorlog die van de Haagse politiek geen oorlog mocht heten.

Openhartig   
 
Zeven jonge mannen van het peloton kijken in de documentaire ´Naar de klote. Troops in contact´ terug op wat ze in Uruzgan meemaakten. Ze praten openhartig over de strijd en de spanning. Maar ook over kameraadschap en soldatenhumor.

Blijvend letsel
De missie eindigt in een drama als het peloton in een Taliban- hinderlaag terecht komt en één voertuig op een bermbom rijdt. Ook dan blijven de amateurcamera´s draaien. Net als de volgende dag wanneer het peloton, op de terugweg naar Kamp Holland op een zelfmoordenaar stuit. Vijf militairen raken gewond, vier van hen lopen blijvend letsel op.

Forse littekens
De zeven militairen uit Oirschot komen allemaal zoals ze zeggen ´anders terug´. Ze deden ervaringen op die forse littekens achter lieten, ook psychisch. Hun kameraadschap blijkt het belangrijkste medicijn.
 
Deze documentaire wordt ingeleid door Wouter Kurpershoek en is gemaakt door Liz de Kort, Bart Nijpels en Ton Vanderplas.

Voor de trailer, klik hier.

KRO.nl, 05-10-2010

Elzenga

De titel drukt het mooi uit..."vergelding"...de Sovjets waren volgens mij (en dat sluit ook goed aan bij een aantal realiteiten) juist bang voor een aanval van ons..."wederom" vanuit het Westen...en die zouden ze blijkbaar met een nucleair antwoord vergelden..in plaats van weer miljoenen slachtoffers incasseren in een achterwaartse conventionele defensie om dan pas weer geleidelijk het tij te keren. Het klinkt als een soort nucleair forward defence. Wat de NAVO conventioneel wilde gaan doen bij een Oostblok-aanval, hadden de Sovjets blijkbaar nucleair ingevuld.

Lex

Russen planden massale nucleaire vergelding

Andere Tijden, donderdag 21.25 uur, Ned. 2

Anders dan lang is gedacht zouden de Russen tijdens de Koude Oorlog bij een onvermijdelijk conflict massaal nucleaire wapens hebben ingezet, zowel op West Europa als de Verenigde Staten. Dat zegt militair historicus prof. dr. Jan Hoffenaar donderdag in een uitzending van Andere Tijden.
Volgens de gangbare opvatting van de NAVO zou een Russische aanval vooral met conventionele wapens zijn uitgevoerd. Om die reden lagen vele duizenden militairen decennialang aan de grens met het Warschaupact om zo'n conventionele aanval te weerstaan.

Hoffenaar, gespecialiseerd in de militaire kant van de Koude Oorlog en de rol van de Nederlandse krijgsmacht in deze periode, baseert zich op Russische militaire bronnen die de laatste jaren toegankelijk zijn geworden. Uit die bronnen wordt duidelijk dat de Russen zoals Hoffenaar het zegt "nucleair volledig los zouden zijn gaan, zowel op West Europa als Amerika." Bekijk in de preview op deze pagina alvast het fragment uit de uitzending van Andere Tijden met het interview met Jan Hoffenaar.

500 tot 750 doden
Tienduizenden Nederlandse militairen zijn tijdens de Koude Oorlog naar de grens met Oost-Duitsland gestuurd, om ons te verdedigen tegen een eventuele aanval vanuit het Oostblok. "Zinloos", aldus militair-historicus Hoffenaar, omdat achteraf is gebleken dat de Russen hele andere plannen hadden. Tussen de 500 en 750 militairen zijn hierdoor vergeefs omgekomen.

De Navo had een scenario klaarliggen waarin het Warschaupact met een enorm leger zou oprukken naar het Westen. Jaar in jaar uit oefende het Navo-leger op de posities die het moest innemen wanneer het geweld zou losbarsten. Nederland kreeg een specifiek gebied onder Hamburg toegewezen. Met hulp van de Luchtmacht moest daar de vijand minstens 48 uur opgehouden worden. Daarna zou er versterking volgen.

In Andere Tijden gaan veteranen terug naar de grens die ze, desnoods met hun leven, moesten verdedigen in een oorlog die sinds de val van de muur definitief is afgeblazen. Het bleef bij oefenen, maar ook daarbij vielen door bizarre ongelukken en roekeloosheid honderden slachtoffers.

Andere Tijden, donderdag 30 seoptember, 21.25 uur, Ned. 2