Beëindiging werkzaamheden PCDS/SO vice-admiraal Wim Nagtegaal

Gestart door Lex, 07/06/2012 | 17:54 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#39
Industrie wil snelle aanstelling nieuwe export-generaal

Tjabel Daling

zondag 9 november 2014, 14:01

De Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), de brancheorganisatie van de defensie-industrie, pleit voor een snelle aanstelling van een nieuwe export-generaal. Dat schrijft de branche-organisatie in een commentaar op de Defensiebegroting.

Voormalig minister van defensie Hans van Hillen besloot begin 2012 dat een topmilitair Nederlandse bedrijven zou gaan helpen bij de export van defensieproducten en -materieel. Kort daarop benoemde Hillen vice-admiraal Wim Nagtegaal voor de nieuwe functie. Nagtegaal, destijds nog plaatsvervangend commandant van de strijdkrachten, zou zich tot midden 2013 gaan bezighouden met de verkoop van overtollig materiaal. Hij werd ook verantwoordelijk voor de coördinatie van de herbelegging van het vastgoed van Defensie.

Eerste export-generaal vertrekt meteen weer

Maar slechts enkele maanden na zijn benoeming vertrok Nagtegaal (1957) om onduidelijke redenen plotseling bij Defensie. Begin 2014 dook hij op als lid van de raad van bestuur van onderzoeksinstituut TNO, dat nauwe banden heeft met de (defensie)industrie. Generaal-majoor Hans Wehren had intussen de taken van Nagtegaal overgenomen. NIDV vindt dat er nu weer een defensiefuctionaris moet worden benoemd die op permanente basis als export-generaal kan optreden.

Destijds pleitte met name de VVD voor de aanstelling van een export-generaal, die bij het sluiten van deals een meerwaarde zou kunnen hebben voor bedrijven. Linkse partijen waren kritischer over de aanstelling van een topmilitair tot export-admiraal.

Militair attaché's en exportbevordering

De branche-organisatie, in het weekeinde niet bereikbaar voor een nadere toelichting, zegt in het eigen commentaar op de Defensiebegroting ook te hopen dat het kabinet terugkomt op de besluitvorming om het aantal militair attaché's bij Nederlandse ambassades terug te brengen. Volgens de NIDV zijn militair attaché's 'een onmisbare schakel' bij exportbevordering. Met het resterende kleine aantal kan 'dit niet of nauwelijks op groeimarkten op continenten worden waargemaakt'. Het aantal militair attaché's is eerder in het kader van bezuinigingen sterk teruggebracht.

Overtollig Defensiematerieel

De Nederlandse industrie, aldus NIDV, wil in een vroeg stadium betrokken worden bij de verkoop van overtollig defensiematerieel. 'Samen met Defensie kan zij zich dan positioneren voor eventueel aan de verkoop gerelateerde werkzaamheden.' Mede als gevolg van bezuinigingen heeft Nederland de afgelopen jaren tal van wapens in de etalage gezet. Zo wordt onder meer voor meer dan €20 mln aan overtollig defensiematerieel (voornamelijk pantserrupsvoertuigen) aan Jordanië geleverd.

Exportvergunning

In een recente brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Koenders (Buitenlandse Zaken) dat het afgeven van een exportvergunning voor Jordanië gerechtvaardigd is. Jordanië vervult een stabiliserende rol in het Midden-Oosten, heeft niet de intentie om als agressor op te treden en is onderdeel van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat, de jihadistische terreurbeweging die in Irak en Syrië een islamitisch kalifaat wil stichten.

http://fd.nl/fd4home/economie-politiek/901962/industrie-wil-snelle-aanstelling-nieuwe-export-generaal

Lex

Verzoeke on-topic te blijven.

Lex
Algeheel beheerder

Laurens

Citaat van: guest1400 op 11/06/2012 | 10:33 uur
ik wil sowieso wel eens weten van wie de eis voor meer blauw op straat komt. Niet van mij in ieder geval, zit echt niet te wachten op 5000 extra mierenneukers bij de (verkeers)politie. Uiteindelijk gaan ze toch alleen maar bonnetjes schrijven en zal er qua veiligheid op straat niks veranderen.

Doe eens een late dienst meedraaien op de noodhulp, kun je zien hoeveel tijd de heren hebben om...'bonnen te schrijven'.

Marc66

Laurens, je hebt gelijk, het ging mij om het idee!

Maar, wellicht beter, er zijn een aantal zgn. BN-ers die werken voor/bij Ned 1 - 3 en die verdienen/krijgen ruim meer dan de bekende Balkende-norm. Op die lui, die dus OOK belastinggeld vangen kan en moet ruim gekort worden. Overigens ben ik van mening dat er best een Ned-zender kan/mag verdwijnen. Maar, nee, want ooh jee, cultuur is toch zo belangrijk!  :'(

guest1400

ik wil sowieso wel eens weten van wie de eis voor meer blauw op straat komt. Niet van mij in ieder geval, zit echt niet te wachten op 5000 extra mierenneukers bij de (verkeers)politie. Uiteindelijk gaan ze toch alleen maar bonnetjes schrijven en zal er qua veiligheid op straat niks veranderen.

en dat hele detentie apparaat mag ook weleens versoberd worden. Als gevange heb je het tegenwoordig beter als een bejaarde. Buch in de bajes weleens gezien? een groot vakantieoord daar in almere-binnen. En die gasten lachen zich helemaal dood want die blijven daar een paar maandjes zitten en staan vervolgens op straat weer het baasje te spelen.

Laurens

Marc, de NS is al een tijdje geen staatsbedrijf meer  ;)

Marc66

Haha......, tjonge tjonge wat volwassen zeg, de PvdA heeft blijkbaar nog geen invloed op de marine en dus zet zij maar de frontale aanval in, de onderzeedienst moet verdwijnen, de mariniers moeten maar bij de landmacht in etc. Rare idee-en en de PvdA weet echt wel dat het niet uitvoerbaar is, maar, dat komt, gelukkig, na de verkiezingen wel, dan blijkt dat dit idee toch niet zo handig is/was etc. Het bekende gebeuren na of bij iedere verkiezing. ALLE onderdelen zijn van belang, hebben hun nut en dat nut wordt, zeker NA de val van de muur meer dan goed bewezen en de regering weet dat echt wel. Het is klinkklare onzin die zij uitschreeuwen, want defensie kan niet kleiner en zeker niet enkel bootjes begeleiden, ook defensie heeft zich te houden aan gemaakte afspraken! Iest met NAVO geloof ik! Hallo, regering/politieke misleiders, wake up en gedraag je normaal. Bezuinig op dat waar echt op bezuinigd kan worden, de ontwikkelingsgelden en de vele subsidies waarvan onbekend is waar het allemaal aan op gaat!  :hrmph:

Defensie is echt veel meer dan 35.000 militairen, bij de NS en de politie werken veel meer mensen en daar hoor je nooit over bezuinigen! Terwijl er daar ook echt wel een slag te halen valt!

Lex


Nikehercules

Voortijdige beëindiging carrière admiraal Nagtegaal geeft te denken

Wat de reden voor het vertrek van vice-admiraal Wim Nagtegaal ook is, het vertrek van deze marineman op de op één na hoogste post in de militaire leiding van ons land is niet zonder betekenis. Nu de partijprogramma's weer uit de printers rollen en de verkiezingscampagnes op stoom beginnen te komen, is het tijd om de kiezers weer te bestoken met uitgesproken ideeën.

De Partij van de Arbeid heeft in haar conceptverkiezingsprogramma de frontale aanval ingezet op defensie, maar in het bijzonder de Koninklijke Marine. De onderzeeboten moeten volgens de conceptschrijvers voorgoed verdwijnen. Het volledig in de Koninklijke Marine geïntegreerde Korps Mariniers zien deze plannenmakers het liefst zo snel mogelijk fuseren met het Korps Commandotroepen en de Luchtmobiele brigade. Het takenpakket van de vloot zien de schrijvers graag gereduceerd tot uitsluitend het beschermen van de koopvaardij.

De Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten met een marinepak aan, kan mensen met dit soort ideeën moeilijk tot zijn politieke vrienden rekenen. Gelukkig is een topmilitair als Nagtegaal, met 37 dienstjaren, echt wel gewend om boven de partijen te staan, zoals van hem ook mag worden verwacht. Bovendien zijn er andere en ook grotere partijen met andere ideeën dan de PvdA. Maar een korte-termijneffect van het vertrek van Nagtegaal, terwijl de verkiezingsstrijd net begint, is dat dit de positie van de Koninklijke Marine op het hoogste niveau zeker niet sterker maakt.

Iedereen weet dat conceptpartijprogramma's slechts proefballonnetjes zijn om te testen op welke onderwerpen de publieke opinie het beste kan worden bespeeld. Niet alle onderwerpen kunnen er in worden benoemd, want daarvoor spelen er eenvoudig veel te veel zaken in onze samenleving. Het is voor programmaschrijvers de kunst om punten te kiezen waar het debat over gevoerd kan worden. Onderwerpen waarvan je mag aannemen dat er verschillen van inzicht over bestaan.

Het prijsschieten op overheidsdiensten is dus weer begonnen en de PvdA kiest de Koninklijke Marine als target. Misschien is het maar als oefendoel, maar het helpt natuurlijk wel als er in de Defensietop een man wordt geëlimineerd, met een blauw pak aan en een witte pet op. Dan blijven er minder mannen over die uit eigen ervaring kunnen uitleggen waarom onderzeeboten essentieel zijn voor het verzamelen van inlichtingen. Inlichtingen die essentieel zijn voor onze veiligheidspositie in de wereld.

Dan blijven er meer mannen over die de Mariniers niet zien als zeesoldaten, er in gespecialiseerd om op en vanuit volle zee te opereren en vanuit de kust landinwaarts trekken (doorgaans in de eerste shift en op de gevaarlijkste plekken). Dan blijven er gesprekspartners aan tafel zitten die een beperkt takenpakket voor de Marine een mooie tussenstap vinden naar de verdere ontmanteling van de vloot.

In de afgelopen decennia is de Koninklijke Marine stelselmatig steeds verder afgebroken. Met de vloot die we nu hebben beschikken we niet eens over voldoende fregatten om iedere belangrijke havens in Nederland en alle belangrijke olie- en gasinstallaties op de Noordzee één op één bescherming te bieden. Met krimpende marines in de ons omringende landen en de verplaatsing van de inzet van de Amerikaanse marine, beginnen de zeeën rond Europa wel erg veel ruimte bieden voor illegale activiteiten.

De toekomst van de marine ligt nu in handen van een komende en gaande (Landmacht) Commandant der Strijdkrachten. Onder het juk van PVDA coryfee Ton Annink moet die achter de schermen stelling nemen in het komende verkiezingsdebat en de kabinetsformatie die daar op volgt. Daarbij kunnen we er gerust van uitgaan dat door het vertrek van vice-admiraal Nagtegaal de belangen van de 524 jaar oude marineorganisatie slechter zullen worden behartigd.

http://jodewitt.wordpress.com/2012/06/09/hello-world/

mikemans

Citaat van: Marc66 op 08/06/2012 | 22:16 uur
Dat is per 3000 man een drie-sterren Admiraal of zijn er ook nog zoveel drie-sterren (marinier) Generaals?



veel meer, de marine is notoir het beste jongetje van de klas, zowel in de officier/rest verhouding als te top/vlag - rest verhouding.

bovenbouw/onderbouw moet van de rest van defensie van 53/47 naar 40/60. Voor de marine gaan we van 38/62 naar 30/70. En nog worden wij verguist!

Marine is veruit het efficiëntste onderdeel omdat wij vanouds al beroeps zijn ingesteld.

Marc66

Dat is per 3000 man een drie-sterren Admiraal of zijn er ook nog zoveel drie-sterren (marinier) Generaals?



jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Nikehercules op 08/06/2012 | 16:50 uur
Lijkt me in een situatie zoals nu hoogst onwaarschijnlijk... Maar idd, met Roemer aan het roer zou zoiets zomaar ineens tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Ik geloof nooit dat Roemer aan het roer komt te staan, welliswaar is de SP in de pijlingen nu de grootste, maar het PvdA verkiezingsprogamma zal hoogstwaarschijnlijk wel een aantal SP zetels afsnoepen.

Met en beetje mazzel mag de VVD alsnog het voortouw nemen in de aanstaande formatie. (al heeft deze club ook defensie niet veel goed gebracht)

Terug naar het onderwerp.

Nikehercules

Citaat van: Kapitein Rob op 08/06/2012 | 15:44 uur
Dat is ook zeer vreemd, dat Van Uhm door een landmachtcollega wordt afgelost. Afijn, na deze een marineman (Verkerk?) en dan gaat het gebeuren: MEVROUW Beentjes als CDS....!! Heeft veel verstand van budgetten en geen enkele militaire ervaring. Ideaal voor minister van Bommel......

Lijkt me in een situatie zoals nu hoogst onwaarschijnlijk... Maar idd, met Roemer aan het roer zou zoiets zomaar ineens tot de mogelijkheden kunnen behoren.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Kapitein Rob op 08/06/2012 | 15:44 uur
Dat is ook zeer vreemd, dat Van Uhm door een landmachtcollega wordt afgelost. Afijn, na deze een marineman (Verkerk?) en dan gaat het gebeuren: MEVROUW Beentjes als CDS....!! Heeft veel verstand van budgetten en geen enkele militaire ervaring. Ideaal voor minister van Bommel......

:sick: Daar gaat de fijne weekend gedachte.... en bedankt!  ;D