Spanningen in Venezuela

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 16/02/2014 | 13:02 uur

Jooop

En welke 300 grote bedrijven zijn dat dan?

Venezuela heeft nauwelijks industrie, de inkomsten komen van olie (een soort oliestaat dat niet Arabisch is) uitgebuit door voornamelijk Amerikaanse olie bedrijven.

Nationalisering stuit natuurlijk tegen de zere teen en dan komt alle ellende en toorn vanuit de VS.

Gij zult uw belasting betalen (net als in de middeleeuwen) of anders benoem ik je kwaadaardig Socialist en dictator, zelfs heks en verbrand ik je. (metaforisch wat er gebeurt)

Oorlogsvis

Venezuela heeft niets met wanbeleid te maken, en alles met genationaliseerde olie bedrijven.

Jooop je lijkt wel een linkse oproer kraaier.....die zin van jou artikel hierboven  DAT IS TOCH WANBELEID ?? DE
REGERING ZELF HEEFT IN 2003 300 GROTE BEDRIJVEN GENATIONALISEERD !

En wat is daarvan het gevolg ??...dat zal ik jou als socialist even vertellen ...het gevolg is dat geen bedrijf
meer in Venezuela druft/wil inversteren en dan gaat het land langzaam kapot.

En dan die linkse pers maar blijven roepen dat het een complot is en dat het het Westen te doen
is om de olie daar. Wat denk je nou zelf ? als die andere gast president is gaat hij de Olie inkomsten gebruiken
om het land te renoveren en de het monopolie op de dollar handel terug draaien.



Ros

Citaat van: Parera op 31/01/2019 | 14:17 uur
Via twitter.com @ELINTNews

Maduro zal zijn volgers moeten betalen om aan boord te blijven ?

Parera

Via twitter.com @ELINTNews

Citaat
#UPDATE: Novaya Gazeta: on the 18th & 28th January Russian transport Boeing 757 brought Venezuelan gold from Russian Central Bank to Dubai, there they sold it & brought the cash to Caracas- @LyapunovS

Parera

Via twitter.com @EP_President

Citaat
The European Parliament recognises @jguaido  as the legitimate interim President of Venezuela.

Jooop

#1140
Venezuela heeft niets met wanbeleid te maken, en alles met genationaliseerde olie bedrijven.

FF terug in de geschiedenis blikken.

Iran 1951 Mohammed Mossedeq word premier, hij vind dat zijn land zelf moet profiteren van de olie ipg BP enz. Hij nationaliseert de Iraanse olie en in 1953 word hij afgezet dmv van een coup (opgezet door CIA en MI6 (operatie boot en operatie ajax), uit staatsgeheimen dat 30 jaar later werden geopenbaard)

Quwait, wie herinnerd zich nog de pompstations van Q8 oil? Dat Arabieren hun eigen olie gingen verkopen kon natuurlijk niet! Irak (Saddam) word vervolgens door Amerikaans ambassadeur April Gillespie bespeeld dat de VS het niet erg zouden vinden als Irak Kuwait annexeerd. Vervolgens moeten de Kuwaitis alle eigen olie verkopen stoppen om door de VS bevrijd te worden (Gulf war). Q8 oil beland in de dustbin.

Libie, nog een Arabisch land waar de olie was genationaliseerd. Libische bevolking genood de hoogste inkomen van het Afrikaanse continent. Maar ja, eigen olie beheren kan niet. Gevolg Khadaffi moet verdwijnen en de Libische volk genieten van "democratie", en hoe ze nu genieten!

Venezuela, rijk olie land. Met ultra rijk toplaag in de bevolking en grote laag armen. Hugo Chavez (verkozen in 1999 tot president) vind dat dit moet veranderen (eerlijke herverdeling van olie inkomsten). Hij nationaliseert de olie bedrijven en word "de vader van de armen" razend populair. Heel toevallig is er in 2002 een mislukte coup poging tegen hem.
Maduro president sinds 2013 (met 50,66% van de stemmen) en her verkozen in 2017 (met 67% van de stemmen)



Het blijft dezelfde trend, zolang een land olie heeft en het zelf wil beheren krijgen ze geen rust van de grote boeven. De leiders die niet mee willen werken worden "dictator" verklaart, men probeert coups te organiseren tegen hen en in geval van Venezuela nu een soort "civiele coup" waarin de VS en volgers tegen alle democratische ethiek in een niet gekozen persoon als president erkennen.


Episch foto met Trump "the knight of democracy"   ;D




Tanker

Citaat van: Oorlogsvis op 30/01/2019 | 19:35 uur
Lees dat artikel wat ik net geplaatst heb en dan is het logisch en geheel terecht dat er nu eens wat aan gedaan gaat worden.

De socialistische leiders begrijpen geen donder van economie.....

Wat verwacht je, Maduro is een oud-buschauffeur! Margaret Thatcher zei in de jaren '80 al: "The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money"

Lex

Citaat van: Telegraafe op 30/01/2019 | 21:03 uur
Mysterie rond Russisch vliegtuig in Venezuela
Voor hen die interesse hebben in deze kist:
VTV Caracas 16:54lt (21:24 NL tijd) met bestemming Moskou.
Gegevens:
Vlucht NWS9822;
Type: B777-ER;
Regi: VP-BJG.

Nu afwachten of er nader nieuws komt omtrent lading etc.

Bron: Flightradar

Lex

Toestel zou vol goud geladen moeten worden

Mysterie rond Russisch vliegtuig in Venezuela

CARACAS - De ongewone aankomst van een Russisch passagiersvliegtuig in Caracas heeft geruchten aangewakkerd over zijn missie. Vooral nu het Kremlin beloofde zijn Venezolaanse bondgenoot president Nicolás Maduro te steunen tegen een door de VS gesteunde poging hem te verdrijven.

De Boeing 777, met ruimte voor ongeveer vierhonderd passagiers en eigendom van Ruslands Nordwind Airlines, werd geparkeerd op een privéplek van de luchthaven. Het vliegtuig was rechtstreeks vanuit Moskou naar Venezuela gevlogen, volgens de vluchtgegevens en Reuters-foto's.

Hetzelfde vliegtuig vloog op 3 december ook al van Moskou naar Caracas, blijkt uit de gegevens, toen Maduro naar Rusland reisde om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.

'Goud'
Jose Guerra, een oppositiefiguur en voormalige centrale bank-bankier, maakte dinsdag op Twitter melding van een plan om 20 ton aan goud uit de reserves van de Nationale Bank op te laden. Dat is ongeveer 20 procent van al het goud in het land. Maduro zou het zo willen veiligstellen.

Op de Venezolaanse sociale media circuleerden ook theorieën dat er mogelijk huursoldaten zijn gebracht of dat Maduro in ballingschap zou gaan. Geen van die theorieën is gebaseerd op solide bewijs. Maar de koortsachtige speculaties geven de atmosfeer van onzekerheid in het land weer, terwijl Maduro onder ongekende internationale druk komt te staan om af te treden.

Rusland noemt de geruchten over goudtransport overigens 'fake news'. Nordwind noch de Venezolaanse regering reageerden op verzoeken om commentaar waarom het toestel naar Caracas is gevlogen.

Maduro in nauw
Persbureau Reuters meldde vorige week dat huursoldaten, die geheime missies uitvoeren voor Rusland, naar Venezuela zijn gevlogen om de veiligheid van Maduro te garanderen.

Maduro zegt dat hij wordt geconfronteerd met een door Washington gesteunde couppoging onder leiding van oppositieleider Juan Guaido. De VS erkennen hem inmiddels als het legitieme staatshoofd en hebben manschappen naar de grens gebracht. Maduro wil hem juist via justitie laten berechten.

Hof Venezuela: Guaidó mag land niet uit
Ook veel Europese landen, waaronder Nederland, hebben gezegd Guaido te erkennen als de president van Venezuela, als er niet snel verkiezingen worden uitgeschreven. Het is uitzonderlijk dat de internationale gemeenschap zich zo ferm achter een oppositieleider schaart en daarmee zaagt aan de stoelpoten van een zittend staatshoofd.

Telegraaf, 30-01-2019

Oorlogsvis

#1136
Lees dat artikel wat ik net geplaatst heb en dan is het logisch en geheel terecht dat er nu eens wat aan gedaan gaat worden.

De socialistische leiders begrijpen geen donder van economie.....

Oorlogsvis

Citaat van: Jooop op 30/01/2019 | 16:37 uur
Ik zeg ook niet dat Venezuela perfect is. Dat Maduro weg mag moeten de Venezolanen zelf bepalen en niet de VS

Bovendien er zijn wel meer landen waar iets mis is, maar pakt Amerika die allemaal aan? Nee?

Waarschijnlijk omdat het niet om "democratie" gaat maar om olie!!!! En toevallig he dat Venezuela de grootste olie voorraad in de wereld heeft en de economie ook door de Amerikaan om zeep is geholpen.

Als het om dictatoren en democratie gaat hadden de VS al lang enkele oliestaten moeten aanpakken, wat toevallig ook nooit gebeurt.
Saudi Arabie heeft de grootste olie voorraad...daarna Venezuela

Bron Trouw

Schaarste, inflatie en voedselrellen; de Venezolaanse economie is volledig aan het instorten. De regering geeft de ondernemers de schuld. Die zouden alleen maar proberen de revolutie te ondermijnen.
.


"We hebben alleen nog meel," zegt de eigenaar van de bakkerswinkel. Hij loopt voorop naar een dertigtal zakken die achterin zijn bakkerij liggen opgestapeld. "Aan andere ingrediënten kun je bijna niet meer komen. Boter, suiker, smaakstoffen, je vindt het alleen voor exorbitante prijzen dus daar begin ik niet meer aan." In de winkel maken klanten een praatje. De schappen zijn leeg. De vitrines ook. Ooit lagen daar luxe broodjes en gebak, en ook vleeswaren en kaas.

"Dat heb ik al bijna een jaar niet meer," zegt de winkelier. Meel is trouwens ook onbetaalbaar. Hij bakt met geïmporteerd meel van de regering. Die levert het voor 4 procent van de marktprijs, maar dan mag hij er alleen brood van bakken en voor een weggeefprijs verkopen. "Ambtenaren komen dagelijks de broodprijs controleren en kijken of je het meel niet hebt gebruikt voor gebak of zo."

Brood is een groot probleem geworden in Venezuela, maar zeker niet het enige. Bijna twintig jaar duurt de op Cubaanse leest geschoeide revolutie nu en alle basisproducten zijn schaars geworden. Rijst, olie, meel, pasta en zelfs tandpasta en toiletpapier zijn niet te vinden of alleen tegen woekerprijzen. De rijen voor de winkels zijn dagelijkse kost. De nationale munt is waardeloos geworden. Kinderen sterven aan ondervoeding. Er zijn voedselrellen. Burgers plunderen vrachtwagens al voor ze bij de winkel arriveren. Koeien worden in de wei afgemaakt.

Egoïsten
De regering van Nicolás Maduro geeft de ondernemers de schuld van alle ellende. Hij ziet hen als egoïsten en speculanten die spullen achterhouden om de prijs op te drijven in hun 'economische oorlog' tegen de revolutie. "Wat willen ze met die economische oorlog?" zei Maduro. "Het volk wanhoop en verwarring brengen en de nationale vrede en stabiliteit vernietigen." Zo zouden zij de weg willen vrijmaken voor een Amerikaanse invasie.

Om de bevolking tegen dit kwaad te beschermen onteigende de regering sinds 2003 honderden strategische bedrijven en gaf ze daarmee 'terug aan het volk' onder het motto 'ondernemers denken alleen aan zichzelf, de staat denkt aan het algemeen belang'. Daarnaast stelde de regering voor vijftig basisproducten, van suiker tot luiers, maximumprijzen vast. Ook monopoliseerde de overheid de wisselmarkt. De miljarden dollars uit de olie-export worden nu gebruikt om buiten de markt om voedsel te importeren en ver onder de kostprijs aan te bieden in de supermarkten.

Maar wat gebeurde: de schaarste nam alleen maar toe en de inflatie groeide in 2017 naar 2700 procent. Volgens economen kwam dat niet ondanks dit beleid, maar juist erdoor. "De controle op de wisselkoers, op de prijzen, op de rente, op de arbeidsmarkt, en de fameuze en ongerijmde onteigeningen en nationalisaties, die zijn precies de oorzaak van het probleem," zegt econoom José Manuel Puente. "Er zijn ruim driehonderd bedrijven onteigend. Niemand komt hier meer investeren." Gevolg: stagnerende productie.

Zwarte markt
Ook de prijsregulering werkt averechts. Veel spullen verdwijnen al richting de zwarte markt of het buitenland voordat ze in de schappen komen. En producenten komen in de problemen. Ze kopen grondstoffen tegen de marktprijs, maar moeten hun eindproduct onder de kostprijs verkopen. Dat leidt tot faillissementen, waardoor de staat weer meer moet importeren. En die staat heeft met de lage olieprijs steeds minder geld. In oktober kon Venezuela op het nippertje een miljardenschuld terugbetalen. Voor dit jaar worden grote problemen verwacht.

Minstens zo funest bleek het staatsmonopolie op dollars. De staat heeft alle buitenlandse valuta zelf nodig om voedsel te importeren en de schulden af te betalen. Het weinige wat overblijft, komt mondjesmaat ter beschikking van het bedrijfsleven. Voor de rest zijn importeurs veroordeeld tot de zwarte wisselmarkt waar de waarde is geëxplodeerd. Een jaar geleden kostte de dollar nog 5.000 bolívar, nu gaat hij richting 200.000.

"Ik importeer al vier jaar niks meer", zegt de baas van de meubelzaak in een voorstad van Caracas. Hij wijst op een tafel van Italiaans design. "Als ik deze verkoop kan ik geen nieuwe kopen. Ik kom niet aan dollars, ze zijn er niet. Een land moet produceren om aan dollars te komen. Maar Venezuela produceert bijna niets meer."

Het is zaterdagmiddag maar de winkel is uitgestorven. Niemand heeft meer geld voor meubels. "De regering noemt ons speculanten omdat we de prijzen aanpassen aan de dollarkoers," zegt de meubelverkoper verontwaardigd. "Maar als deze bank mij 10.000 heeft gekost en ik verkoop hem voor 100.000, draai ik verlies. Want een nieuwe kost mij misschien 50 miljoen. Dat willen ze maar niet begrijpen." Een collega kreeg onlangs politie in de zaak en werd gedwongen zijn meubels te verkopen tegen dumpprijzen.

Sinds een jaar is de controle totaal. "Steeds vaker heeft ook de regering geen meel meer, maar dat mag ik tegen niemand zeggen", vertelt de bakker. "Ik moet mijn klanten zeggen dat de elektriciteit is uitgevallen of dat mijn deegmachine kapot is. Niet dat er geen meel is." Aan de muur heeft hij een bonte verzameling posters van Hugo Chávez gehangen, de in 2013 overleden leider die de revolutie in gang zette. "Om de controleurs positief te stemmen. Ik had niks met hem. Chávez was een leider, hij had charisma maar hij dacht niet aan Venezuela. Je moet mensen geen cadeautjes geven, je moet ze leren werken." Zelf heeft hij van de twintig mensen personeel er al vijftien moeten ontslaan.

Noord-Korea
De 'economische oorlog' is feitelijk een botsing tussen twee modellen: de marktwerking versus een staatsgeleide economie die de wet van vraag en aanbod simpelweg negeert. En dat laatste werkt niet, zegt econoom Puente die de oplossing ziet in minder controle. Volgens werkgeversorganisaties kan, als vandaag de dollar weer vrij beschikbaar komt en de import weer wordt overgelaten aan de markt, de voedselvoorziening binnen drie maanden voor 80 procent terug op orde zijn.

Maar de regering voert de controles juist op. Venezolanen mogen nog maar één dag per week gereguleerde producten kopen. In hypermarkten wordt met vingerafdrukken gecontroleerd of iemand niet stiekem voor de tweede keer komt.

Te midden van de ineenstorting verklaarde directeur José Salamat Khan van de Centrale Bank dat 'Venezuela zou moeten leren van de productieve ervaring van Noord-Korea'. De Venezolaanse geldpersen draaien intussen overuren om de salarissen te kunnen betalen. Vorig jaar werd het minimumloon zes keer verhoogd, met direct resultaat prijsverhogingen door winkeleigenaren om hun personeel te kunnen blijven betalen - een vicieuze cirkel.

Over een snelle ontknoping maakt Puente zich geen illusies. "Crises hebben geen plafond of bodem. Inflatie en schaarste kunnen tot in het oneindige slechter worden." En de steeds diepere misère betekent niet dat er op enig moment een regeringswissel komt. "Er bestaat geen enkele relatie tussen economische ineenstorting en politieke verandering. Dat zagen we in Zimbabwe, dat zien we nu in Venezuela."

De namen van de bakker en de meubelverkoper zijn bij de redactie bekend.

Magisch realisme in Venezuela
Economisch wanbeleid leidt in Venezuela tot fenomenen die strijdig lijken met iedere economische logica. Hier een kleine greep:

De lading van een tankwagen vol benzine om de pompstations te bevoorraden kost minder dan een tros bananen. Venezolanen beschouwen de lage brandstofprijzen als een verworvenheid van hun oliestaat. Prijsverhogingen zijn zeldzaam. In combinatie met hyperinflatie is benzine nagenoeg gratis.

Jooop

Citaat van: Oorlogsvis op 30/01/2019 | 15:11 uur
Joop ga jij eens zelf een kijkje nemen in Venezuela....er is niets te krijgen meer in de supermarkten en dat is al jaren zo tenzij je lid wordt van de chavisten
die lui die vroeger achter Chavez aanliepen en nu Maduro. Groot grondbezitters..echt grote vleesproducenten zijn van hun land getrapt door de partij omdat ze niet konden
aantonen dat het land bijvoorbeeld al 200 jaar in hun familie was dat soort dingen. Een land als Venezuela moet net als Colombia zelf zijn voedsel kunnen verbouwen met het klimaat
dat je daar heb kan je twee keer per jaar oogsten ...maar nogmaals er is niets meer. Net als in Zimbabwe waar toen het nog Rhodesie was en in handen van de blanke boeren het de
graanschuur van Afrika was...maar die zwarten hebben alle blanke boeren het land uitgetrapt en bam...de voedsel produktie daalde omdat de negers die het land kado kregen...vooral
vrienden van Mugabe alleen om het land gingen zitten en te lui waren om te werken. Zo is het in Venezuela ook.... het land is door de partij kapot gemaakt tot wat het nu is. Het volk heeft
honger en dat heeft niets met belangen van de USA te maken...Amerika heeft zelf genoeg olie en is feitelijk zelf voorzienend leuk als Amerikaanse olie giganten daar kunnen olie oppompen maar
daar is ze het niet om te doen. De US wil geen vrienden van Rusland in zijn eigen achtertuin...en dat de bevolking honger heeft en de vrouwen geen tampons meer is een mooi excuus om
een ander aan de macht te helpen en terecht !

Ik zeg ook niet dat Venezuela perfect is. Dat Maduro weg mag moeten de Venezolanen zelf bepalen en niet de VS

Bovendien er zijn wel meer landen waar iets mis is, maar pakt Amerika die allemaal aan? Nee?

Waarschijnlijk omdat het niet om "democratie" gaat maar om olie!!!! En toevallig he dat Venezuela de grootste olie voorraad in de wereld heeft en de economie ook door de Amerikaan om zeep is geholpen.

Als het om dictatoren en democratie gaat hadden de VS al lang enkele oliestaten moeten aanpakken, wat toevallig ook nooit gebeurt.

Oorlogsvis

Citaat van: Jooop op 30/01/2019 | 12:47 uur
Wat een gezeur, het gaat in Venezuela helemaal niet om "Democratie".

Amerikaanse maatstaaf voor "Democratie":
Maduro werd met stemmen verkozen maar is een "Dictator" want Venezolaanse olie is genationaliseerd (tegen Amerikaanse belangen in)

Saudi Arabische leider laat een journalist in mootjes hakken (Khassogi) maar daar heeft Amerika geen problemen mee, want handel en belangen komen voorop (Donald Trump himself!)

Egyptische President Sisi is met militaire coup aan de macht, maar is geen "dictator" omdat hij in lijn ligt met de Amerikaanse belangen



De wereld is een belachelijk tentoonstelling aan het worden.
Joop ga jij eens zelf een kijkje nemen in Venezuela....er is niets te krijgen meer in de supermarkten en dat is al jaren zo tenzij je lid wordt van de chavisten
die lui die vroeger achter Chavez aanliepen en nu Maduro. Groot grondbezitters..echt grote vleesproducenten zijn van hun land getrapt door de partij omdat ze niet konden
aantonen dat het land bijvoorbeeld al 200 jaar in hun familie was dat soort dingen. Een land als Venezuela moet net als Colombia zelf zijn voedsel kunnen verbouwen met het klimaat
dat je daar heb kan je twee keer per jaar oogsten ...maar nogmaals er is niets meer. Net als in Zimbabwe waar toen het nog Rhodesie was en in handen van de blanke boeren het de
graanschuur van Afrika was...maar die zwarten hebben alle blanke boeren het land uitgetrapt en bam...de voedsel produktie daalde omdat de negers die het land kado kregen...vooral
vrienden van Mugabe alleen om het land gingen zitten en te lui waren om te werken. Zo is het in Venezuela ook.... het land is door de partij kapot gemaakt tot wat het nu is. Het volk heeft
honger en dat heeft niets met belangen van de USA te maken...Amerika heeft zelf genoeg olie en is feitelijk zelf voorzienend leuk als Amerikaanse olie giganten daar kunnen olie oppompen maar
daar is ze het niet om te doen. De US wil geen vrienden van Rusland in zijn eigen achtertuin...en dat de bevolking honger heeft en de vrouwen geen tampons meer is een mooi excuus om
een ander aan de macht te helpen en terecht !

Huzaar1

Nederlanders zijn geen Amerikanen, en ik heb het altijd al een flapdrol gevonden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Jooop

Ha ja, Erdojezus is net zo'n voorbeeld

Toen deze meneer nog in lijn lag met Amerikaanse belangen was het





Pracht voorbeeld van de Amerikaanse maatstaf.