De trainingsmissie in Kunduz, deel 2

Gestart door Lex, 22/10/2011 | 21:49 uur

KapiteinRob

Ik meende gelezen te hebben dat deze heli ingehuurd wordt om "materiaal dat om veiligheidsredenen niet over de weg mag" naar MeS te vervoeren. Zie ik nu een simpele MB ingeladen worden?

Ace1

Zware Rus verhuist Nederlanders uit Kunduz


guest1400

zou toch wel kut zijn als bleek dat die konvooibeschieting een green on blue incident was  :crazy:

Lex

Eerste militairen terug uit Kunduz

De ingang van Vliegbasis Eindhoven. Foto: Ministerie van DefensieDe eerste 100 militairen van de politietrainingsmissie in Kunduz zijn vanavond geland op Vliegbasis Eindhoven. De terugkeeroperatie is daarmee op gang gekomen.
De Nederlandse politietrainingsmissie heeft sinds de zomer van 2011 een stevige basis gelegd voor de hele justitieketen in Kunduz. Op 1 juli is de uitzending beƫindigd. Dat is eerder dan verwacht. De Afghaanse politie blijkt sneller klaar om zelf de verantwoordelijkheid voor de trainingen te dragen in het district.

Thuisfront

Brigadegeneraal Richard Oppelaar verwelkomde de militairen. "Jullie hebben goed werk afgeleverd in Kunduz. De basis- en de vervolgopleiding zijn geaccrediteerd door de Afghaanse autoriteiten. Oftewel jullie methodiek wordt in heel Afghanistan uitgerold om politie te trainen. Namens de Commandant der Strijdkrachten dank ik u voor uw inzet."
Oppelaar sprak ook zijn dank uit aan het aanwezige thuisfront. "Uw steun is onlosmakelijk verbonden aan de resultaten van onze mannen en vrouwen."

Leiding

Met de verschillende opleidingen en trainingen heeft de Nederlandse missie een kwaliteitsimpuls gegeven aan de politie. Agenten kregen opleidingen en begeleiding bij de uitvoering in de praktijk.
Commandant kolonel Marc Brinkman en civiel vertegenwoordiger Hans Peter van der Woude zijn nog in Kunduz. Brinkman geeft leiding aan de terugkeer die nu is gestart.

F-16's blijven

Nederland blijft na het vertrek actief in en betrokken bij Afghanistan. F-16-jachtvliegtuigen ondersteunen de terugtrekking uit Kunduz en de coalitiepartners op de grond. Zij blijven tot medio 2014. Ook levert Defensie personeel voor verschillende hoofdkwartieren. EUPOL blijft in de hoofdstad Kabul het hogere en middenkader van de politie opleiden.

MINDEF,
17 juli 2013, 18.16 uur

BadMuts

Nu.nl heeft dus klaarblijkelijk een update gemaakt op, mijn, eerder geplaatste berichtje alhier.

Bij deze heb ik het complete artikel ook even geplaatst.

Gr

BadMuts

Nederlands konvooi in Kunduz beschoten
In Kunduz is zondag een konvooi van de Nederlandse politietrainingsmissie beschoten.

De militaire commandant van de missie, kolonel Marc Brinkman, en de civiele vertegenwoordiger, Hans Peter van der Woude, zaten in het konvooi.
Niemand raakte gewond en een van de drie voertuigen raakte licht beschadigd, meldde een woordvoerster van het ministerie van Defensie dinsdag.
Het was de eerste keer dat Nederlanders in de Noord-Afghaanse provincie onder vuur zijn genomen. Het incident op de weg van Kunduz-stad naar Khanabad duurde kort en er is niet teruggeschoten. Het was geen ''vooropgezette actie tegen de Nederlanders'', aldus het ministerie. Het was geen hinderlaag.

Vervolgd
Het konvooi heeft na de beschieting zijn weg vervolgd naar Khanabad. Daar woonden ze de opening van een huqooq bij. Dat is een lokaal kantoor van het ministerie van Justitie dat bemiddelt bij civiele conflicten. Na de ceremonie keerde het gezelschap veilig terug op het kamp even buiten Kunduz-stad.
Over de dader(s) kan Defensie niets zeggen. De schietpartij wordt onderzocht. Ook over de lichte beschadiging aan de voertuigen kon het ministerie verder niets zeggen.
De beschoten voertuigen zijn van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Die rijden hier rond in zwaar bepantserde terreinwagens, vaak van het merk Mercedes Benz.

Maatregelen
Er zijn geen speciale maatregelen genomen naar aanleiding van het schietincident. Het heeft geen gevolgen, liet de woordvoerster weten.
De al twee jaar lopende missie is op 1 juli afgerond en de terugtrekking zal naar het zich laat aanzien op 1 oktober klaar zijn. Eind vorige maand arriveerden ongeveer 100 militairen die de afbouw van de missie gaan regelen.

Rustig
In Kunduz is het relatief rustig vergeleken met andere delen van het land. Eind april meldde het kabinet dat het geweldsniveau in de provincie in de eerste maanden van dit jaar licht is gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De vrees is dat door het vertrek van de buitenlandse militairen het geweld zal oplaaien.
Door: ANP

onderofficier

Citaat van: Strata op 09/07/2013 | 19:48 uur
Het waren 3 gepantserde SUV's van de BSB volgens nu.nl.

Dat verbaasd me niets aangezien kolonel Brinkman en de civiele vertegenwoordiger dhr Van Der Woude in het konvooi zaten. 

Dat soort lui worden nl altijd beschermd door de BSB.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

StrataNL

Het waren 3 gepantserde SUV's van de BSB volgens nu.nl.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

BadMuts

Nederlands konvooi in Kunduz beschoten
In Kunduz is zondag een konvooi van de Nederlandse politietrainingsmissie beschoten.

Foto:  ANP
De militaire commandant van de missie, kolonel Marc Brinkman, en de civiele vertegenwoordiger, Hans Peter van der Woude, zaten in het konvooi. Niemand raakte gewond en een van de drie voertuigen raakte licht beschadigd, meldde een woordvoerster van het ministerie van Defensie dinsdag.
Het was de eerste keer dat Nederlanders in de Noord-Afghaanse provincie onder vuur zijn genomen. Het incident op de weg van Kunduz-stad naar Khanabad duurde kort en er is niet teruggeschoten.
Het was geen ''vooropgezette actie tegen de Nederlanders'', aldus het ministerie. Het konvooi heeft na de beschieting zijn weg vervolgd naar Khanabad.
Door: ANP

onderofficier


Hennis sluit politietrainingsmissie Kunduz af

Gepubliceerd: 1 jul 2013 20:15 Laatste update:  1 jul 2013 20:15 Algemeen

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft maandag in Kunduz het officiƫle startsein gegeven voor het afbouwen van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie. Ze woonde samen met commandant der strijdkrachten Tom Middendorp de afsluitende ceremonie bij, meldt het ministerie maandag.


Hennis prees de Nederlandse mannen vrouwen die zich in de afgelopen jaren hebben ingezet voor de missie. "Dankzij de inspanningen van u en uw voorgangers laat Nederland een tastbare erfenis achter in heel Afghanistan, dat is iets om oprecht trots op zijn", zei ze. De minister en Middendorp bezochten tevens een uitreiking van certificaten aan Afghaanse politieagenten.

Met het strijken van de Nederlandse vlag in Kunduz nemen de Afghanen nu de veiligheids- en opleidingstaken over. De Nederlandse F-16's blijven nog in tot medio 2014 ter bescherming van de internationale troepenmacht. Ook blijft Nederland tot 2017 nog actief in de ondersteuning van het opbouwen van een rechtstaat.

Nederlandse militairen zijn sinds 2002 actief betrokken geweest bij de handhaving van veiligheid in Afghanistan. Sinds 2011 zijn de Nederlanders samen met de Duitsers actief in Kunduz. Van de vijfhonderd Nederlanders die nu in Afghanistan zijn, keren er driehonderd terug.

Door: Novum
http://www.nieuws.nl/algemeen/20130701/Hennis-sluit-politietrainingsmissie-Kunduz-af
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Elzenga

Citaat van: Lex op 01/07/2013 | 16:31 uur
De een ontkent een nieuwe missie, de ander wil 001 in zijn vloot opnemen, het is Juli 2013!
Zal wel te maken hebben met "proefballonnetjes" ivm de aankomende visie en niet te vergeten mogelijke extra bezuinigingen.  :dead:
ach ja...men predikt allemaal voor eigen parochie...de eigen "kameraden" zijn het helemaal...en tja...god..of zoiets..."voor ons allen" = gehele krijgsmacht.  :(

Lex

Citaat van: Ros op 01/07/2013 | 13:13 uur
Tsja........wie spreekt er nu de waarheid. Waar rook is........... ?.
Steun van de oppositie is de komende tijd hard nodig dus een discussie over Afghanistan kan je niet bij hebben.
De een ontkent een nieuwe missie, de ander wil 001 in zijn vloot opnemen, het is Juli 2013!
Zal wel te maken hebben met "proefballonnetjes" ivm de aankomende visie en niet te vergeten mogelijke extra bezuinigingen.  :dead:

Ros

Tsja........wie spreekt er nu de waarheid. Waar rook is........... ?.

Steun van de oppositie is de komende tijd hard nodig dus een discussie over Afghanistan kan je niet bij hebben.

Ros

Timmermans ontkent nieuwe missie Afghanistan

Nederland bereidt zich niet voor op een nieuwe missie in Afghanistan. Ook zijn er geen onderhandelingen met Duitsland over een nieuwe trainingsmissie. 

Dat bevestigt een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) naar aanleiding van berichtgeving maandag in het AD.

De Volkskrant meldde zaterdag dat Nederland met Duitsland praat over het opstarten van een nieuwe missie in Afghanistan. Timmermans erkent dat de geruchten hardnekkig zijn, maar zegt niet te weten waar ze vandaan komen.

"Ik ga erover en ik kan zeggen dat er niets wordt besproken. Niet met Duitsland en niet met de Verenigde Staten. Met niemand."

De minister ontkent ook dat zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) onlangs in Berlijn sprak over een mogelijk vervolg van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland in Kunduz.

Internationale druk

De Volkskrant schreef zaterdag dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over een nieuwe trainingsmissie samen met de Duitsers, maar dat het gevoelig is voor oplopende internationale druk.

Diplomaten, militairen en betrokken defensiedeskundigen zouden dat aan de krant hebben verklaard. De NAVO heeft begin deze maand al aangegeven te hopen dat Nederland actief blijft in Afghanistan.

De terugtrekking van de Nederlandse politietrainers in Kunduz start maandag. Duitsland haalt tegelijkertijd zijn troepen terug uit de Afghaanse provincie. Voor 1 oktober moeten alle Nederlandse politietrainers uit Kunduz zijn vertrokken.

www.nu.nl

Lex

Citaat van: Telegraaf op 30/06/2013 | 15:29 uur
De missie komt maandag met een kleine ceremonie officieel ten einde.
De Gulfstream is reeds onderweg.  :angel: