Defensieforum.nl

Onrust in de wereld => Strijd tegen terrorisme => Topic gestart door: Mourning op 22/03/2016 | 10:02 uur

Titel: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 22/03/2016 | 10:02 uur
Even een nieuw topic geopend. Op dit moment wordt er in Nederlandse media nog gesproken over een aanslag met meerdere explosies op de Luchthaven van Brussel waarbij volgens hulpdiensten in ieder geval 13 doden zouden zijn gevallen. In Belgische media wordt echter ook melding gemaakt van een of meerdere ontploffingen in Metrostations Maalbeek en Kunt-West. Dit is echter op dit moment nog allemaal speculatief en wordt nog niet gedetailleerd bericht. Verder melding over de ontruiming van de Universiteit ULB.

Live update link: http://www.demorgen.be/binnenland/live-zeker-13-doden-bij-aanslag-brussels-airport-ook-explosies-in-brusselse-metro-b3ebfa93/

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 22/03/2016 | 10:04 uur
"De luchthaven van Zaventem werd vanmorgen opgeschrikt door twee hevige explosies. Dit is wat we nu weten:


• Rond 8 uur vanmorgen vonden er twee explosies plaats in de luchthaven van Zaventem.

• Volgens de brandweer gaat het om een bomaanslag in de vertrekhal, die volledig verwoest zou zijn.

De politie bevestigt dat er op dit moment verschillende doden zijn gevallen en meerdere gewonden. Over het precieze aantal is nog veel onduidelijkheid.

In de vertrekhal werd eerst geschoten, dan iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna waren er twee ontploffingen. Dat melden verschillende getuigen volgens persbureau Belga.

Verschillende bronnen melden dat er nog een derde bompakket gevonden zou zijn.

Ook in het centrum van Brussel heeft er een ontploffing plaatsgevonden in de buurt van de metrostations Maalbeek, onder de Wetstraat, en Schuman, in het hart van de Europese wijk. Het Centraal Station wordt ontruimd, net als de volledige metro. Alle metrostation zijn gesloten.

• De Wetstraat, de Wettunnel en de Jubelparktunnel zijn volledig afgesloten voor het verkeer.

Het dreigingsniveau wordt opgetrokken naar het hoogste niveau 4 voor het hele land. Er worden extra soldaten opgeroepen.

• De luchthaven van Zaventem is afgesloten, het terreurniveau op de andere regionale luchthavens is opgetrokken naar het hoogste niveau 4.

• Alle verkeer richting de luchthaven, ook het openbaar vervoer via trein en bus, is stilgelegd.

• Vliegtuigen op weg naar Brussels Airport worden afgeleid naar andere luchthavens.

• Mensen die zich zorgen maken kunnen contact opnemen met het crisiscentrum op het nummer 02/506.47.11 het het nieuwe noodnummer 1771"

Link: http://www.demorgen.be/binnenland/explosies-zaventem-en-brussel-wat-we-nu-weten-bd176bf0/

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 22/03/2016 | 10:42 uur
Citaat10:26 – Gewonden in Maalbeek
An Van Hamme, woordvoerster van de MIVB, bevestigt dat er vanochtend een explosie is geweest in het metrostation Maalbeek. "De explosie vond plaats in een metrostel dat stilstond in het station. Daarbij zijn met zekerheid gewonden gevallen, die op dit ogenblik geholpen worden door de hulpdiensten", zegt ze aan Radio 1.

De MIVB heeft beslist het hele metronet stil te leggen, net als het bus- en tramnet. "Onze aandacht gaat in eerste instantie naar het helpen van alle slachtoffers", aldus Van Hamme.

Citaat10:10 – Zelfmoordaanslag in luchthaven
Een van de twee ontploffingen in de luchthaven van Zaventem was het gevolg van een zelfmoordaanslag. De andere explosie ging om een bompakket, dat meldt de VRT.



Link: http://www.demorgen.be/binnenland/live-brussels-airport-opgeschrikt-door-explosies-b3ebfa93/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 22/03/2016 | 10:44 uur
CitaatInlichtingendiensten: "Mogelijk wraak om arrestatie Abdeslam"

22-03-16, 09.59u  - Koen Vidal   

Hoewel ze voorlopig nog in de voorwaardelijke wijs spreken, leggen Belgische inlichtingenbronnen een verband tussen de aanslagen en de recente arrestatie van Salah Abdeslam en zijn medestanders.

De kans is groot dat IS al een aanslag aan het plannen was en dat de arrestatie van Abdeslam de voorbereiding en de uitvoering heeft versneld, vertellen inlichtingenbronnen. In dat geval zou het gaan om een wraak-aanslag. Wel is nog niet duidelijk of de terreurcel die de aanslagen van vandaag uitvoerde, direct gelinkt is met die van Abdeslam.

Inlichtingendiensten gaan ervan uit dat er verschillende terreurcellen actief zijn in Europa. Een andere reden waarom IS-terroristen België in het vizier nemen heeft volgens onze bronnen te maken met de deelname van Belgische F16's aan de operaties tegen IS in Iran en binnenkort ook in Syrië. "Voor IS maakt België deel uit van de coalitie met de VS en Frankrijk. Voor hen is België een vijand."

Laten we eerlijk zijn... de GEHELE Westerse wereld wordt door dergelijk geinspireerden gezien als 'de vijand'. Onze hele manier van leven is het levende bewijs dat de vermeende superioriteit van waar zij voor staan pure onzin is... Wij ZIJN de natuurlijke vijand, daar hebben bombardementen in Irak en/of Syrie m.i. weinig mee te maken. Vergroten ze de kans op een aanslag? Ja, dat is aannemelijk, maar niet deelnemen betekend niet dat je geen doelwit voor dergelijke salafistisch geinspireerde Jihadisten bent... iets wat sommige pascifistjes nog weleens dreigen te vergeten, helaas.

Wederom een zwarte dag voor Belgie... Sterkte aldaar!

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 22/03/2016 | 11:28 uur
Het dodenaantal loopt langzaam, zo lijkt het  :(

CitaatLIVE - Al 21 doden geteld bij aanslagen in Brussel - Autoriteiten vragen bevolking zich niet te verplaatsen


Citaat11:32 – Persconferentie: Blijf binnen
 
Christian De Coninck, woordvoerder Brusselse politie, heeft tijdens een persconferentie de bevolking nogmaals opgeroepen om binnen te blijven. Hij bevestigde dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij de ontploffing in metrostation Maalbeek, maar kon geen aantal geven. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig, klinkt het. "Er wordt nog altijd ter plaatse gewerkt."

"We vragen de bevolking om binnen te blijven. Er is geen openbaar vervoer in Brussel, geen trams, metro's of bussen."

De Coninck liet ook weten dat de dienst slachtofferhulp op het terrein is.

Citaat11:38 – 225 soldaten naar Brussel

Er worden 225 extra militairen naar Brussel gebracht. Dat brengt het totaal op 1.000 soldaten.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 22/03/2016 | 15:53 uur
Aangezien het hier meerdere aanslagen betreft, is de titel van het topic aangepast.

Lex
Algeheel beheerder
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 22/03/2016 | 16:31 uur
Hartelijk dank, Lex! Thumbsup  ;)
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 22/03/2016 | 16:46 uur
Citaat16:24 – IS eist aanslagen op
De terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslagen in Brussel opgeëist via het aan IS-gelinkte nieuwsagentschap Amaq. Dat meldt de betrouwbare SITE Intel Group.

"Strijders van Islamitische Staat openden het vuur in de luchthaven van Zaventem, waarna meerdere van hen hun bommengordels lieten ontploffen", zegt IS in zijn opeising. Nog volgens de opeising zou de aanslag in Maalbeek een zelfmoordaanslag zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

In het bericht wordt verder benadrukt dat de aanval uitgevoerd werd op een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS. De Belgische jihad-expert Pieter Van Ostaeyen stelt dat de opeising via Amaq betrouwbaar is.

Link: http://www.demorgen.be/binnenland/live-brussels-airport-opgeschrikt-door-explosies-b3ebfa93/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 22/03/2016 | 17:01 uur
De Marokkaanse gemeenschap moet stoppen zich te wentelen in de positie van underdog

Teun Voeten is cultureel antropoloog en oorlogsreporter. Hij woonde jarenlang in Molenbeek.

Het t is goed nieuws dat Abdeslam gearresteerd is. Nog beter nieuws is dat hij levend gepakt is. Laf en laag waren de aanslagen in Parijs, laf en laag was de exit van Abdeslam. Een waarachtig krijger heeft een erecode. Vijanden schiet je niet in de rug, krijgsgevangenen behandel je met respect, ongewapende burgers executeer je niet. Daarom is het goed dat hij niet in een kogelregen de begeerde martelaarsdood is gestorven maar als de eerste de beste boef is opgepakt.

Het is slecht nieuws voor het geplaagde Molenbeek. Nadat bleek dat de 13 november aanslagen in Parijs grotendeels daar waren bekokstoofd kreeg de gemeente een serieus imagoprobleem. Waarnemers merkten op dat het geen toeval meer kon zijn dat zoveel terroristen uit Molenbeek kwamen en wezen op de chaotische infrastructuur, de onbestuurbaarheid van België en zijn halfhartige compromis- en wegkijkcultuur.

Maar nadat de kritische geesten even hun zegje hadden mogen doen, nadat het bloed van de stoep voor de Bataclan was weggespoten, kregen de goedpraters weer het hoogste woord. 'Niet alle Molenbekenaren zijn terroristen', zei de een. 'Er gebeuren ook 'Leuke Dingen' in Molenbeek', orakelde een ander.

Nietzsche zei ooit dat filosofen advocaten van hun eigen vooroordelen zijn. Veel journalisten zijn hetzelfde. De conclusie ligt al klaar. Daar worden dan bijpassende feiten voor gezocht. De feiten zijn eenvoudig. Geen zinnig mens heeft ooit beweerd dat iedereen in Molenbeek een terrorist is, of dat er daar geen mooie initiatieven worden ontplooid. Maar het is duidelijk dat een harde kern van extremisten daar haar broedplaats en uitvalsbasis heeft. En dit is alleen maar mogelijk omdat er wijdverbreide sympathie, tacit support, voor fundamentalistisch gedachtengoed en haar ultieme consequentie - islamo-fascistisch terrorisme - bestaat.

De Charlie Hebdoslachtpartij werd in Molenbeek met grote instemming begroet. Niemand haalde het in zijn hoofd om een Je Suis Charlie-poster voor de ramen te plakken. Tijdens de arrestatie van Abdesalem scandeerden Marokkaanse straatschoffies zijn naam en vielen politie en pers lastig die 'niets te zoeken hadden in hun buurt.'

Puberale provocatie of bewijs van de morele steun die de moordenaar in sommige kringen geniet? Collaboratie verschijnt in verschillende gradaties. Van actieve logistieke ondersteuning tot gedogen, accepteren of gewoon wegkijken. Van verzwijgen, bewust of onbewust ontkennen, tot de meest voorkomende vorm van passieve collaboratie: pure onverschilligheid. Niet iedereen in Nazi-Duitsland was een pro-actieve beul met bloed aan zijn handen. Maar de genocide was enkel mogelijk door stilzwijgende instemming van een aanzienlijke meerderheid van de bevolking.

Het wordt nu tijd dat de Marokkaanse gemeenschap in Molenbeek ophoudt zich te wentelen in de comfortabele positie van underdog. En niet alleen in Molenbeek. De inktvlek van collaboratie breidt zich steeds verder uit, nu ook naar Schaarbeek en Vorst. Tijd dat deze gemeenschap de hand in eigen boezem steekt en uitlegt hoe het mogelijk is geweest dat Abdeslam zich zo lang in hun midden verscholen heeft.

Na de aanslagen in Parijs was ik vaak in Molenbeek om buitenlandse cameraploegen te woord te staan. Steevast waren er drie reacties. Agressie jegens de media: journalisten werden uitgescholden en met stenen bekogeld. Dan was er die ondoordringbare muur van zwijgen: de befaamde Molenbeekse omerta. Ten slotte de meest misselijkmakende reactie, een schaamteloos narcisme: niet de 130 vermoorde mensen in Parijs, hun dierbaren en geliefden, waren de slachtoffers, nee, de Marokkaanse gemeenschap was 'la victime la plus grande', vertrouwde mijn voormalige kruidenier me toe.

Het wordt ook tijd dat de intellectuele goegemeente onafhankelijk durft te denken en primitieve verklaringsmodellen achter zich laat - zoals de mythe dat het vooral sociale uitsluiting is die extremisme veroorzaakt. Tijd ook om religieus getinte ideologische systemen met universele waarheidspretenties kritisch door te lichten. Het kan niet langer ontkend worden dat er een duister element in de islam aanwezig is dat de dood boven het leven verheerlijkt. In België wordt het islamdebat beheerst door islamofobie-fobie: de verlammende vrees om als islamofoob gebrandmerkt te worden, een status vergelijkbaar met melaatsen in de middeleeuwen.

Hopelijk is de arrestatie van Abdeslam een wake-up call. Er is een lange weg te gaan. Maar doorgaan op dezelfde weg is een doodlopend pad.

http://www.demorgen.be/opinie/de-marokkaanse-gemeenschap-moet-stoppen-zich-te-wentelen-in-de-positie-van-underdog-bc6dcfbe/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 22/03/2016 | 17:49 uur
Extra waakzaamheid in Antwerpse haven

ANTWERPEN -  Bedrijven in de Antwerpse haven moeten extra waakzaam zijn en verdachte zaken zo snel mogelijk melden aan de politiediensten. Die oproep deed het Havenbedrijf in de tweede Belgische stad dinsdag naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Er zal ook sprake zijn van extra politiepatrouilles.

Het dreigingsniveau in heel België is opgetrokken naar niveau 4. Het internationale beveiligingsniveau in de haven blijft voorlopig op veiligheidsniveau 1. Dat houdt in dat de normale werkzaamheden kunnen plaatsvinden, al wordt extra waakzaamheid gevraagd aan iedereen die zich in de haven bevindt. Voor grote havens werd na de aanslagen van 11 september 2011 een eigen veiligheidsstandaard ingevoerd, de zogenoemde ISPC-code. Die heeft als doel de weerbaarheid van de schepen en havenfaciliteiten tegen terroristisch geweld te verhogen.

Telegraaf, 22-03-2016, 17:39
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 22/03/2016 | 22:40 uur
IS: er komen zwarte dagen 

BRUSSEL -  Islamitische Staat heeft dinsdagmiddag in een verklaring laten weten dat ,,er zwarte dagen zullen komen" als antwoord op de agressie die tegen de organisatie is gericht.

,,Wij beloven dat er voor de alliantie tegen Islamitische Staat zwarte dagen zullen komen", aldus een via internet verspreide verklaring van IS, nadat de extremisten eerder al de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel hadden opgeëist.

IS heeft dinsdagmiddag via zijn nieuwsagentschap Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel opgeëist. Eerder meldde alleen het Koerdische medianetwerk Rudaw dat de terreurorganisatie de aanslagen in de Belgische hoofdstad claimde.

,,Strijders van IS openden het vuur in de luchthaven Zaventem, voordat verschillenden van hen hun explosievengordel lieten ontploffen", schrijft Amaq. Een martelaar blies daarna ook zichzelf op in het station Maalbeek, aldus de mededeling. De aanval werd volgens het persbericht uitgevoerd in een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen IS.

Valse geruchten

Sympathisanten van IS hebben dinsdag geprobeerd de paniek na de aanslagen in Brussel nog te vergroten door valse geruchten over nieuwe aanslagen te verspreiden. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.

Onmiddellijk na de ontploffingen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek van dinsdagochtend stuurden onmiskenbaar met IS geestverwante twitteraars alarmerende en dreigende tweets de wereld in. Ze maakten onder meer gewag van bomaanslagen op het hoofdstedelijke ziekenhuis Sint-Pieter, de Vrije Universiteit Brussel en het hoofdkwartier van de Europese Commissie. Uit de tekstuele overeenkomsten en de uitwisseling van beeldmateriaal maakt Le Monde op dat de twitteraars samenwerkten.

Twitter haalde de gewraakte accounts snel uit de lucht, maar er verschenen spoedig nieuwe.
   
Telegraaf, 22-03-2016
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 22/03/2016 | 23:42 uur
Taxichauffeur die terroristen naar luchthaven voerde, leidt speurders naar huis in Schaarbeek

De drie terroristen die in de vertrekhal van Brussels Airport twee spijkerbommen tot ontploffing brachten, zouden met een taxi naar de luchthaven gereisd zijn. Het was de taxichauffeur opgevallen dat hij de verdachten niet mocht helpen met hun bagage.
Het drietal had een grote taxi besteld, maar de mannen schrokken en maakten zich kwaad toen een kleinere wagen opdaagde. Het plan was oorspronkelijk om met vijf koffers naar de luchthaven te trekken. Door de kleine koffers konden ze er slechts drie meenemen.

Na de aanslag herinnerde de chauffeur zich de drie verdachte klanten, waarna hij de politie contacteerde. Hij leidde de speurders naar het adres waar hij de drie mannen die ochtend had opgepikt. In dat huis vond de politie uiteindelijk een spijkerbom, een IS-vlag en wapens. De voortvluchtige verdachte was niet in het huis aanwezig.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2654843/2016/03/22/Taxichauffeur-die-terroristen-naar-luchthaven-voerde-leidt-speurders-naar-huis-in-Schaarbeek.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 22/03/2016 | 23:51 uur
'IS wilde met deze aanslag voorzorgsmaatregelen nemen'

Geen wraak voor de arrestatie van Salah Abdeslam, maar een 'vervroeging van bestaande plannen' uit angst dat de terreurverdachte zou gaan lekken. Dat is hoe jihad-expert Pieter Van Ostaeyen de gebeurtenissen van vandaag interpreteert.

Bestaande netwerken voerden vandaag al lang op voorhand geplande aanslagen uit, daar is Van Ostaeyen 'voor honderd procent van overtuigd'. 'Want ik ken Islamitische Staat (IS) door en door.'

'Het is geen toeval dat deze terreur vandaag toegeslagen heeft', zegt hij. 'Door de arrestatie van Salah Abdeslam kregen andere terreurnetwerken schrik dat die onder druk zou gaan spreken en zo hen en hun plannen zou blootleggen. De berichten dat Abdeslam wel eens 'spijtoptant' zou kunnen worden, vergrootten die angst. Wat we vandaag hebben meegemaakt was een vervroeging van al lang bestaande plannen.'

Gevaar

Op de vraag of er nog aanslagen zullen volgen, antwoordt Van Ostaeyen resoluut. 'Uiteraard zijn er nog plannen. Dit is slechts het begin. We mogen nog veel meer terreur verwachten in Europa.'

'En ik weet niet of we ons überhaupt kunnen verdedigen', gaat hij verder. 'Het gevaar ligt immers niet alleen bij teruggekeerde Syrië-strijders, maar ook bij geradicaliseerde jongeren die tot dusver onder de radar blijven. Die helemaal niet bekend zijn bij de veiligheidsdiensten. Dat is het grote gevaar waar we de komende maanden en jaren mee geconfronteerd zullen worden.'

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160322_02197055
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 22/03/2016 | 23:53 uur
Duitse politie pakt drie verdachten uit Brussel op

De Duitse politie heeft op de snelweg München-Salzburg drie Kosovaren opgepakt. Het drietal kwam met een wagen met Belgische nummerplaat uit Brussel en zou banden kunnen hebben met een terreurnetwerk.

Een woordvoerder van het Beierse parket bevestigt het bericht. Het drietal kwam met een wagen met Belgisch kentekenbewijs uit Brussel.

Aanwijzingen van een samenhang met de aanslagen van Brussel zijn er nog niet, zei de parketwoordvoerder. Wel loopt een onderzoek naar 'verdenking van het voorbereiden van een ernstige staatsgevaarlijke criminele daad'.

Tip

Volgens de Beierse radio BR was de actie het resultaat van een tip, die een onbekende maandagavond via een contactformulier online aan de Beierse politie had bezorgd. Daarbij was sprake van een geplande terreuraanslag en van twee Kosovaarse Albanezen die met een zilverkleurige Mercedes onderweg waren.

De tip belandde meteen bij de terreurbestrijdingsdienst van de Duitse veiligheidsautoriteiten in Berlijn en werd daar behandeld.

Agenten van de politie van Rosenheim deden de wagen dinsdagmorgen stoppen en pakten zonder incidenten drie inzittenden op: twee broers en een begeleider, tussen 36 en 46 jaar oud. De mannen gaven aan te werken bij een Belgische bouwfirma. De in hun wagen gevonden bouwplannen zouden van een door hen verzorgde werf stammen. Als verklaring voor de vondst van 10.000 euro in baar geld gaven ze aan dat een aankoop van werktuigen en een auto was gepland.

Arrestatiebevel

De politie kon tot nu toe het waarheidsgehalte van hun verklaringen niet verifiëren. Wel bleek dat tegen één van de broers al een arrestatiebevel was uitgevaardigd nadat hij in Kosovo was ondergedoken in verband met een tegen hem bevolen uitwijzing.

Het trio is ondertussen naar München overgebracht. Daar stelt het parket een onderzoek naar hen in.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160322_02197717
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 23/03/2016 | 18:33 uur
Anonymous roept iedereen op tot oorlog tegen IS

Na de aanslagen in Parijs verklaarde Anonymous de oorlog aan IS. Sinds die tijd heeft de hackersgroep al veel gedaan, maar het houdt nog lang niet op... Dat laat Anonymous weten na de aanslagen in Brussel: ,,Opnieuw wordt onze vrijheid aangevallen", zegt een vervormde stem achter het masker. ,,Dat kan niet blijven voortduren. Na de aanslagen in Parijs hebben we dagelijks gevochten tegen terrorisme. We hebben duizenden Twitteraccounts het zwijgen opgelegd die direct gelinkt waren aan IS."

De stem vertelt onder andere dat de hackers zware klappen hebben uitgedeeld aan Daesh en online geld van de organisatie hebben gestolen. ,,We zullen niet rusten zolang terroristen wereldwijd hun daden voortzetten. We zullen hun websites blijven hacken, hun Twitteraccounts blijven neerhalen en hun Bitcoins blijven stelen."

Anonymous zal iedereen die sympathie heeft voor IS aanpakken: ,,We zullen jullie opjagen en we zullen jullie vinden. We zijn overal en we zijn met meer dan jullie je kunnen voorstellen. Wees bang." Want: ,,Toen ze onschuldige mensen doodden in België, raakten ze heel Europa."

HULP
De strijd tegen IS wil de hackersgroep niet alleen voeren, Anonymous roept in het filmpje dan ook op te helpen. ,,Je hoeft hen niet te hacken, als je opkomt tegen discriminatie in je land dan raak je hen veel harder dan door hun websites te hacken. Islamitische Staat kan in Europa geen moslims rekruteren als ze worden aanvaard en opgenomen in de gemeenschap. Dus we willen dat jullie je allemaal verenigen tegen discriminatie."

http://www.metronieuws.nl/xl/digitaal/2016/03/anonymous-roept-iedereen-op-tot-oorlog-tegen-is

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 24/03/2016 | 18:47 uur
"Onkelinx en Di Rupo hebben antiterreurbeleid tegengehouden"

"Het was de PS die rond de eeuwwisseling een doeltreffend beleid tegen terreur heeft tegengehouden." Dat zegt Marc Verwilghen (Open VLD), minister van Justitie in de eerste regering-Verhofstadt. De liberaal wijst uitdrukkelijk in de richting van Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx.
Marc Verwilghen was minister van Justitie van 1999 tot 2003. Elio Di Rupo was op dat moment partijvoorzitter van PS en Laurette Onkelinx was vicepremier en minister van Werkgelegenheid onder Verhofstadt.

"Als minister van Justitie kreeg ik waarschuwingen van de federale politie over wat er gaande was in Brussel", zegt Verwilghen. "Zij verwittigden me dat we vroeg of laat excessen zouden zien in de hoofdstad. Toen ik dat aankaartte in de regering werd ik door PS uitgelachen en als populist weggezet."

Verwilghen stelde onder meer voor de Belgische nationaliteit in te trekken van veroordeelde zware criminelen met een dubbele nationaliteit. "PS verweet mij toen dat ik staatlozen zou creëren, hoewel het ging om personen met de dubbele nationaliteit. Philippe Moureaux, destijds senator en burgemeester van Molenbeek, verweet me een racist te zijn."

"In de aanbevelingen van de commissie-Dutroux was een regeling als spijtoptant opgenomen", vervolgt de ex-minister. "Dat is persoonlijk geblokkeerd door Elio Di Rupo. Als dat niet was gebeurd, hadden we een instrument in handen om extremistische milieus binnen te dringen."

Verwilghen werd naar eigen zeggen ook niet gesteund door premier Guy Verhofstadt (Open Vld). "Hij vroeg me het los te laten, omdat hij PS toch niet kon overtuigen. Di Rupo kon de regering met een vingerknip laten vallen", besluit Verwilghen.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160324_02200847
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 24/03/2016 | 18:50 uur
JAMBON EN GEENS BIEDEN ONTSLAG AAN, PREMIER MICHEL WEIGERT

Geens en Jambon bieden ontslag aan: "Grote vragen bij aantal zaken bij Justitie en politie"

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben hun ontslag aangeboden "na vermoedelijke fouten in het terreuronderzoek" in het kader van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Premier Charles Michel zou de ontslagen geweigerd hebben.
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben woensdagavond hun ontslag aangeboden. Dat deden ze nadat bekend was geraakt dat Turkije terrorist Ibrahim El Bakraoui vorig jaar had uitgewezen en ons land had gewaarschuwd.

Premier Michel weigerde hun ontslag. Hij en het kernkabinet zouden hen uitdrukkelijk gevraagd hebben om aan te blijven. "Gezien de situatie en de toestand waar we nu in zitten" en "omdat je in een oorlogssituatie het terrein niet mag verlaten".

"Geen tijdige doorstroming van informatie"

Koen Geens heeft naar eigen zeggen woensdagnacht lange gesprekken gevoerd met premier Michel over de verklaringen van de Turkse president Erdogan. Hij geeft in Villa Politica toe dat de diensten niet foutloos hebben gehandeld. "U kan zich voorstellen dat we niet de hele nacht dat gesprek zouden hebben gehad indien we dachten dat onze diensten volstrekt foutloos zijn geweest. De informatie is volgens de minister wel doorgegeven, maar "trager dan men onder die omstandigheden mag verwachten".

Geens beklemtoonde dat hij noch Jambon deze feiten konden kennen. Dat neemt niet weg dat beide ministers hun ontslag hebben aangeboden aan premier Charles Michel. "Uiteindelijk heeft de premier duidelijk gemaakt dat we beter onze verantwoordelijkheid namen door in de regering te blijven. Daar zijn wij ook voluit toe bereid, al wordt dat een harde dobber de volgende maanden in de gegeven omstandigheden."

Vrijdag geeft Geens meer duidelijkheid in de Kamercommissie Justitie.

"Als je alles op een rijtje zet, kan je je grote vragen stellen bij een aantal zaken bij Justitie en de afwikkeling ervan en ook bij de politie", aldus Jambon. Ik denk dat het - gezien de feiten - gerechtvaardigd is dat mensen zich daar vragen bij stellen. De vraag hoe het kon dat iemand zo vervroegd vrijgelaten is. En dat we de kans gemist hebben om hem, toen hij in Turkije zat, weer op te pakken."

Kwestie-El Bakraoui

Daarmee doelt Jambon op de situatie rond Ibrahim El Bakraoui, een van de terroristen die zichzelf opblies in Brussels Airport.

De Turkse autoriteiten zouden El Bakraoui vorige zomer twee keer opgepakt hebben aan de grens met Syrië en uitgewezen hebben naar Nederland. Turkije zegt de ambassades in België en Nederland daarover ingelicht te hebben. Voorlopig heerst er echter nog veel onduidelijkheid over de manier waarop, welke contacten er plaatsvonden en welke informatie precies werd doorgegeven.

Jambon merkte nog op dat hij nu meer dan bereid is om verder te gaan. "Als ik dat niet zag zitten, zou ik niet 'ja' gezegd hebben aan de premier", klonk het nog.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160324_02200558
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 24/03/2016 | 18:54 uur
Details uit taxi terroristen: gesprek over Amerika, chauffeur rook onraad

Erg spraakzaam waren ze niet, de drie terroristen op weg naar de luchthaven van Zaventem. Enkel de 'man in het wit' ging een discussie aan met de taxichauffeur. De krant La Dernière Heure heeft twee dagen na de dodelijkste aanslagen in de geschiedenis van ons land meer details gegeven over hun laatste taxirit.
Dinsdagochtend, 22 maart 2016. Vanuit de Max Roosstraat in Schaarbeek bestellen drie mannen een taxi richting luchthaven. Bij aankomst in de Brusselse gemeente vraagt de taxichauffeur, zoals gebruikelijk, om de drie reistassen aan te nemen om in de koffer te plaatsen. De mannen weigeren zijn hulp en zetten hun bagage zelf in de taxi. Bagage die later zware spijkerbommen blijkt te bevatten.

Ammoniak

Kort na het vertrek naar de luchthaven van Zaventem ruikt de taxichauffeur onraad. Letterlijk, want hij merkt dat er zich een vreemde geur verspreidt over zijn voertuig. Een ammoniakgeur, zo zegt hij na de aanslagen aan de speurders. Tijdens de rit vindt hij het vreemd, maar verder stelt hij er zich weinig vragen bij.

Discussie over Amerika

Spraakzaam zijn de drie klanten allerminst. De twee in het zwart geklede mannen zeggen amper een woord. "Opvallend stil", herinnert de taxichauffeur zich. De 'man in het wit', die momenteel nog actief opgespoord wordt door de speurders, heeft wel veel te vertellen. Over de Verenigde Staten en zijn woede tegenover het land. Zo geeft hij enkele voorbeelden van Amerikaanse activiteiten waar hij het niet eens mee is.

Een interessante discussie aangezien ook heel wat Amerikanen gewond raakten bij de aanslagen op de luchthaven.

Waardevolle informatie

Eens aangekomen aan de luchthaven merkt de taxichauffeur ook nog witte vlekken op op de bagage van zijn drie klanten.

Terwijl er een nieuwe klant instapt, hoort de taxichauffeur plots een enorme explosie. De link is meteen gelegd. Rustig zet hij zijn nieuwe klant af op zijn bestemming en meteen daarna gaat hij naar het dichtstbijzijnde politiekantoor.

Daar kan de chauffeur heel wat waardevolle informatie geven aan de onderzoekers, inclusief het adres in Schaarbeek en het aantal zakken van de drie mannen. Zo komt de politie ook op tijd te weten dat er nog een derde bom aanwezig is in de luchthaven. Genoeg om nog meer slachtoffers te voorkomen.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160324_02200306
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 24/03/2016 | 19:03 uur
Had België de aanslagen kunnen voorkomen?

Een dag na de aanslagen in Brussel wordt er steeds meer duidelijk over de daders. Naar verluidt waren de drie hoofdverdachten al langer bekend bij de politie. Hoe kan het dat zij toch een aanslag wisten te plegen?

Even na 08.00 uur 's ochtends blies Ibrahim El Bakraoui zichzelf op in de vertrekhal van vliegveld Zaventem. Een uur later deed zijn broer Khalid hetzelfde bij metrostation Maalbeek. Ibrahim was kort voor de aanslag vastgelegd door bewakingscamera's op het vliegveld, in gezelschap van medeverdachte Najim Laachraoui en een derde persoon. De 25-jarige Najim sloeg na de aanslagen op de vlucht, de politie is nog steeds naar hem op zoek.

CRIMINELEN
Volgens verschillende media waren de drie verdachten al langer in beeld bij de Brusselse politie. De 27-jarige Khalid El Bakraoui huurde regelmatig appartementen onder een valse naam. In een van die appartementen, in de Driesstraat in Vorst, vond vorige week een schietpartij tussen politie en terroristen plaats. In de flat werden onder meer een IS-vlag en ontstekingsmechanismen gevonden. Daarnaast zaten zowel Khalid als Ibrahim jaren vast voor uiteenlopende vergrijpen. De voortvluchtige Najim was ook al langer in beeld bij de autoriteiten: hij zou een Syriëganger zijn en had nauwe banden met de vorige week gearresteerde Salah Abdeslam, de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs.

RADICALISERING
Hoe konden deze mannen uitgroeien van criminelen tot zelfmoordterroristen en waarom greep de politie niet eerder in? Volgens Bibi van Ginkel, terrorisme-expert bij het Clingendael Instituut, lopen de Belgische autoriteiten enorm achter de feiten aan in de aanpak van radicaliserende jongeren. ,,Wat het lastig maakt is dat deze mannen steeds sneller radicaliseren", vertelt Van Ginkel. ,,Het ene moment staan ze drugs te dealen in het café en twee maanden later blazen ze zichzelf op in een vertrekhal."

MOLENBEEK
Bovendien is het volgens Van Ginkel niet simpelweg een kwestie van arresteren, wanneer je iemand verdenkt van terroristische activiteiten. ,,Je kunt wel weten wie de daders zijn, maar dit soort mensen weet heel goed hoe het onder de radar moet blijven." Ze noemt als voorbeeld de Brusselse wijk Molenbeek, waar terreurverdachte Salah Abdeslam maanden ondergedoken zat voordat hij vorige week werd gearresteerd. ,,Het is net als bij een normale crimineel: de identiteit weten is een ding, hem vinden is een tweede."

COMMUNICATIE
Je zou dus zeggen dat de Belgische autoriteiten niets aangerekend kan worden, maar daar is Van Ginkel het niet mee eens. Volgens haar ligt het probleem bij de vele lagen van bestuur die apart opereren en slecht met elkaar communiceren. ,,Er zijn zoveel verschillende besturen die niet goed met elkaar samenwerken. Er is een taalbarrière en de verhoudingen onderling zijn slecht. Daarnaast is de relatie tussen politie en inwoners van wijken als Molenbeek slecht. Je kunt problemen alleen oplossen als er vertrouwen is, daar had België al veel eerder aan moeten bouwen."

PIJNLIJK
De slechte samenwerking tussen verschillende autoriteiten leidt ertoe dat andere landen zich genoodzaakt voelen in te grijpen. Na de aanslagen van dinsdag, waarbij twee Amerikanen gewond raakten, boden de Verenigde Staten hun hulp aan bij het onderzoek naar de verdachten. ,,Dat klinkt als een vriendelijk aanbod, maar de Belgen kunnen het niet weigeren. Hun samenwerking met Frankrijk, na de aanslagen in Parijs, verliep ook al niet soepel. Het is heel pijnlijk, maar ze moeten de hulp wel accepteren."

ALERT
Ook in Nederland is het dreigingsniveau nog steeds substantieel. Toch hebben we hier kunnen leren van de aanslagen in Frankrijk en België, waardoor de autoriteiten beter voorbereid zijn. ,,De Koninklijke Mareschaussee is beter voorbereid dan die in België en heeft een heldere geweldsinstructie gekregen, mede omdat er hier sprake was van een geleidelijke opschaling van het terreurniveau", meent Van Ginkel. Toch waarschuwt ze dat we ook in ons land alert moeten blijven. ,,We mogen van geluk spreken, want het had ook hier kunnen gebeuren."

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/03/had-belgie-de-aanslagen-kunnen-voorkomen

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 24/03/2016 | 19:05 uur
Het spoor van Ibrahim El Bakraoui

Hoe kon zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui nog vrij rondlopen? Dat is de vraag die in België én Nederland de politiek beheerst.

De veroordeelde roofovervaller had eigenlijk achter de tralies moeten zitten. Maar in plaats daarvan blies hij zichzelf deze week op.

En dat terwijl El Bakraoui afgelopen zomer door de Turken tot twee keer toe werd opgepakt omdat ze vreesden dat hij naar Syrië zou reizen. En in België sinds augustus eigenlijk in de cel had moeten zitten.

Twee Belgische ministers boden donderdag hun ontslag aan vanwege gemaakte fouten, maar blijven zitten omdat premier Michel hen niet wil laten gaan. Het Belgische parlement eist een onderzoekscommissie naar de wandel van El Bakraoui.

Wat weten we tot nu toe over het spoor van Ibrahim El Bakraoui?

30 JANUARI 2010
Ibrahim El Bakraoui, dan 23 jaar oud, onderneemt samen met twee vrienden een mislukte roofoverval op een Brussels wisselkantoor. Tijdens de vlucht schieten de drie met kalasjnikovs op de politie, een agent raakt daarbij zwaargewond. Uiteindelijk worden ze door zwaarbewapende speciale eenheden ingerekend.

SEPTEMBER 2010
El Bakraoui wordt veroordeeld tot 10 jaar cel.

OKTOBER 2014
Na ruim vier jaar achter de tralies komt El Bakraoui op vrije voeten. Hij wordt voorwaardelijk vrijgelaten en mag onder andere het land niet langer dan dertig dagen achterelkaar verlaten.

JUNI 2015
In juni 2015 wordt El Bakraoui in de Turkse stad Gaziantep, vlakbij de grens met Syrië, opgepakt. De Turken vermoeden dat hij naar Syrië wil en houden hem een maand lang vast.

JULI 2015
El Bakraoui kan niet worden uitgeleverd aan België omdat er niet genoeg bewijs is om hem in verband te brengen met terrorisme.

Wel heeft hij de voorwaarden voor zijn vrijlating geschonden door naar Turkije te reizen. Maar de procedure om hem weer achter de tralies te zetten, duurt langer dan de Turken hem vasthouden.

El Bakraoui wordt daarom op 15 juli Turkije uitgezet en vertrekt, op eigen verzoek, naar Nederland.

Volgens de Turken brengen zij de Belgische en Nederlandse ambassade op de hoogte van het vertrek van El Bakraoui. Onduidelijk is wanneer dit precies is gebeurd en wat er met die informatie is gedaan.

AUGUSTUS 2015
In augustus duikt El Bakraoui weer op in Turkije, en weer wordt hij het land uitgezet. Waar hij dan naartoe reist, is door de Turken niet bekendgemaakt.

In dezelfde maand bepaalt een Belgische rechter dat El Bakraoui weer terug de gevangenis in moet. Maar dan is hij al spoorloos verdwenen.

22 MAART 2016
Op 22 maart brengt Ibrahim El Bakraoui zijn bomgordel tot ontploffing op het Brusselse vliegveld Zaventem.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/03/het-spoor-van-ibrahim-el-bakraoui
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Poleme op 25/03/2016 | 11:50 uur
Blunder op blunder op blunder ... en nog een blunder.

'U kunt veilig gaan slapen.'
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: andré herc op 25/03/2016 | 12:20 uur
25-3-2016
Bij de aanslag op het vliegveld van Zaventem zijn drie Nederlanders omgekomen: een broer en een zus uit Maastricht en een vrouw uit Deventer. Dat meldt minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij brengt een bezoek aan Indonesië.

Koenders zegt dat zijn gedachten uitgaan naar de familie en vrienden. "Ik wens hen veel sterkte met dit verschrikkelijke verlies. Het is afschuwelijk dat deze mensen door de willekeur van terreur zijn gedood".

De families zijn vannacht ingelicht. De slachtoffers waren de 41-jarige Elita Weah uit Deventer en een broer en zus uit een Maastrichts gezin: Sascha en Alexander Pinczowski, beiden in de 20.

Identificatie in stroomversnelling

De Belgische autoriteiten zijn op dit moment nog bezig met de identificatie van de overige slachtoffers van de aanslagen op het vliegveld en die op metrostation Maalbeek. Er zijn zeker twee Amerikanen bij de aanslag om het leven gekomen. Ook de namen van drie Belgen circuleren, evenals die van een vrouw uit Peru.

De identificatie verloopt moeizaam, maar gaat nu wel opeens snel, zegt correspondent Gwen ter Horst. "Het is een ingewikkeld proces, maar het lijkt nu in stroomversnelling te komen. Ook hier in België hebben nabestaanden bericht gekregen."

Bij de aanslagen kwamen ten minste 31 mensen om het leven.
nos.nl
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:20 uur
Duitser ontsnapte eerst aan aanslag op luchthaven, daarna aan die in metro

De Duitse advocaat Marc Schreiner heeft ongelooflijk veel geluk gehad dinsdag. Schreiner was eerst op de luchthaven van Zaventem, toen terroristen daar twee bommen lieten ontploffen. Daarna dropte de taxi hem pal voor metrostation Maalbeek, net op het ogenblik dat ook daar een dodelijke explosie plaatsvond.

Schreiner, die uit Berlijn komt, was erbij toen de bommen ontploften op Brussels Airport. "Het was totale paniek. Mensen schreeuwden en liepen in alle richtingen. Choquerend. De vertrekhal was compleet verwoest", vertelt Schreiner in de video van 20Minutes.

Hij bleef zelf ongedeerd en slaagde erin om in het tumult weg te geraken van de luchthaven. Schreiner nam vervolgens de taxi voor een zakenafspraak in het centrum van Brussel. "Ik kreeg intussen telefoontjes van dierbaren en collega's om mij te zeggen dat ik voorzichtig moest zijn. Ik zei hen dat ik veilig was."

Lampje gsm
Maar toen de taxi hem afzette, hoorde hij een nieuwe ontploffing. Schreiner bevond zich pal voor het metrostation Maalbeek, waar een zelfmoordterrorist zich net op dat moment opblies. "Ik was de eerste ter plaatse. Ik heb het zaklampje van mijn smartphone aangezet en ben naar beneden gegaan om mensen te helpen ontkomen. 'Volg het licht, dat is de uitgang', riep ik. Het was verschrikkelijk. Overal zag ik rook en gewonden, bebloed of verbrand."

Woensdag reisde Marc Schreiner terug naar Berlijn. Hij leeft nog, maar ook hij heeft ongetwijfeld veel tijd nodig om dit te verwerken: twee keer ontsnapte hij nipt aan de afschuwelijke tragedie waar tientallen anderen helaas niet aan konden ontsnappen.

http://www.demorgen.be/binnenland/duitser-ontsnapte-eerst-aan-aanslag-op-luchthaven-daarna-aan-die-in-metro-bf1645d8/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:23 uur
Brit stuurde nog dat hij oké was na explosie Zaventem, maar kwam om in metro

De Britse autoriteiten hebben vandaag de dood bevestigd van een landgenoot die sinds de aanslagen in Brussel als vermist was opgegeven. Het gaat om de 53-jarige David Dixon uit Hartlepool, die samen met zijn partner en hun zoon in Brussel woont. Dat melden verschillende Britse media via Twitter.

De Brit stuurde na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem nog een sms naar zijn vrouw met de boodschap dat hij oké was, maar gaf sindsdien geen teken van leven meer. De Britse autoriteiten en de familie van de man hebben nu gemeld dat Dixon bij de aanslag in het metrostation Maalbeek is omgekomen.

Frans slachtoffer

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag via Twitter gemeld dat bij de aanslagen in Brussel dinsdag één Fransman is omgekomen. Twaalf Fransen raakten gewond, van wie drie ernstig, aldus de nieuwe slachtofferbalans.

Chinees slachtoffer

De Chinese ambassade in België heeft op haar beurt gemeld dat ook een Chinese staatsburger het leven liet. Volgens de Chinese staatskrant The People's Daily gaat het om een persoon met de familienaam Deng die als vermist was opgegeven.

http://www.demorgen.be/binnenland/brit-stuurde-nog-dat-hij-oke-was-na-explosie-zaventem-maar-kwam-om-in-metro-b75dfd11/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:25 uur
Philippe Moureaux: "Mogelijk ben ik te voorzichtig geweest rond sociale mix"

De vroegere burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS) is "misschien wel te voorzichtig geweest rond de sociale mix". Dat heeft hij donderdagavond gezegd aan de Franse zender France 2.

Moureaux was te gast in de aflevering van "Des paroles et des actes", die draaide rond de terreurdreiging. Hij verwees in het begin van het gesprek naar het boek dat hij na de aanslagen in Parijs had gepubliceerd over de gemeente Molenbeek.

"Ik leg in het boek uit dat ik na het einde van mijn mandaat (2012, red.) vormen van extremisme heb zien opkomen die ik ervoor nooit had gezien", zei hij. Op de vraag of hij spijt heeft van bepaalde zaken van tijdens zijn burgemeesterschap antwoordde hij dat hij "misschien te voorzichtig is geweest rond de sociale mix" in zijn gemeente.

De socialist werd er daarop door een andere gast, de voorzitster van de Franse vereniging "Brigade des Mères", van beschuldigd dat hij zou "geflirt hebben met de salafisten". "U hebt alle kaarten gespeeld, het racisme, de discriminatie. U hebt uw spel gespeeld en u hebt zich verbrand. En vandaag zijn het de moeders die de prijs betalen", zei Nadia Remadna.

"Het is waar dat ik goede banden had met de moskeeën, maar het was niet in die moskeeën dat mensen als Salah Abdeslam zijn geradicaliseerd", zei hij. "Ik heb me altijd sterk gekant tegen de idee van de verwerping van het andere", benadrukte Moureaux nog.


http://www.demorgen.be/binnenland/philippe-moureaux-mogelijk-ben-ik-te-voorzichtig-geweest-rond-sociale-mix-bc1e785e/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:30 uur
Mechelse korpschef: "Niet bewust" informatie over schuiladres achtergehouden

De Mechelse politie heeft wel degelijk een fout gemaakt door informatie over een getipt adres niet door te geven. Dat heeft korpschef Yves Bogaerts gezegd op een persconferentie.

De lokale politie van Mechelen beschikte begin december 2015 al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak.

Volgens Bogaerts heeft de Mechelse politie geen informatie bewust achtergehouden. "De bron van de informatie was onduidelijk." Bogaerts sloeg wel een kleine mea culpa. "Helaas is er intern binnen mijn korps een fout gebeurd. Een collega met een voortreffelijke staat van dienst vergat de informatie van het dossier door te geven."

De korpschef voegde eraan toe dat hij en zijn korps in alle transparantie zullen meewerken aan het onderzoek van Comité P.

Drie weken na Parijs

De Mechelse politie kreeg eind november vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie van Mechelen daarover een informatierapport op.

Volgens Bogaerts wist de politie op het moment dat ze de informatie over het schuiladres kregen enkel dat daar een geradicaliseerde neef van Abdeslam woonde. Wel waren er toen ook vermoedens dat die neef contact zou hebben gehad met Abdeslam. Dat alles speelde zich af drie weken na de aanslagen van Parijs.

De cel radicalisering van de politie stelde zich op 11 december 2015 de vraag wat ze met die info moest doen en er werd beslist alle info over te maken aan het Antwerpse parket en de federale politie Antwerpen. Dit gebeurde op 17 december, en op 30 december ontving de korpsleiding het bericht dat ze intern moest oordelen hoe, in welke vorm en met welke spelregels deze info werd overgemaakt.

Hoewel er onduidelijkheden bleven bestaan besloot de korpschef toch de info door te spelen aan de Algemene Nationale Gegevensbank, en dit op 31 december 2015. Volgens de korpschef werd toen intern een fout gemaakt, want de info werd nooit doorgegeven aan de ANG.

"Ik herhaal dat er geen enkele aanwijzing was dat wij cruciale informatie hadden en dat er dus zeker niet bewust informatie werd achtergehouden", aldus Bogaerts. "Ik behoud het vertrouwen in mijn medewerkers en betreur dat de cel radicalisering van ons korps door deze berichtgeving foutief en negatief in beeld kwam".

Burgemeesters blijven korpschef steunen

De burgemeesters van Mechelen en Willebroek, Bart Somers en Eddy Bevers, blijven hun korpschef en het voltallige politiekorps intussen steunen. Dat laten ze weten in een gezamenlijke persmededeling.

"Burgemeesters Bart Somers (Mechelen) en Eddy Bevers (Willebroek) hebben deze morgen aan korpschef Yves Bogaerts gevraagd om toelichting te geven bij de artikels die vandaag in de pers verschenen", luidt het in de persmededeling. "Korpschef Yves Bogaerts heeft duidelijk onderlijnd dat zijn korps geen informatie heeft achtergehouden. (...) De politie Mechelen kreeg zelfs van hogere instanties het advies om deze info als 'onbetrouwbaar' te beschouwen. De korpschef heeft - na overleg met het parket - einde december intern opdracht gegeven deze informatie met kwalificatie 'onbetrouwbaar' in te geven in de nationale informatiebank. Hier heeft betrokken medewerker een fout gemaakt door dit niet te doen. Er is geen enkele indicatie van een kwaadwillig opzet. Betrokken rechercheur werkt al vele jaren bij de Mechelse politie en heeft een uitstekende staat van dienst."

Burgemeesters Somers en Bevers vragen dat - samen met comité P - deze fout wordt onderzocht en dat, indien nodig, daar de gepaste conclusies aan worden verbonden. Ook al is het niet opzettelijk of kwaadwillig en gaat het blijkbaar niet om cruciale informatie, dan nog mogen zulke professionele fouten niet gebeuren.

Somers en Bevers behouden hun volste vertrouwen in hun korps en de korpsleiding. "De politie van Mechelen-Willebroek en de korpschef hebben altijd succesvol gewerkt in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Ze doen dat met 350 gedreven en geëngageerde politiemensen die ons respect en steun verdienen."

http://www.demorgen.be/binnenland/mechelse-korpschef-niet-bewust-informatie-over-schuiladres-achtergehouden-b90a1a45/

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:32 uur
Een persoon opgepakt bij huiszoeking in Schaarbeek

Bij een huiszoeking in een woning in Schaarbeek is één persoon opgepakt. Ook ontmijningsdienst Dovo is ter plaatse. Het is nog niet duidelijk of er een verdacht pakket of explosieven gevonden zijn.

Bij het begin van de huiszoeking is één persoon opgepakt. Over die man of vrouw is voorlopig niets geweten.
     
De politie heeft het hele Meiserplein afgesloten. Pers en publiek worden op afstand gehouden en het verkeer kan niet door. Ook een aantal trams van de MIVB staan geblokkeerd. De politie vraagt het personeel van de nabijgelegen VRT om binnen te blijven.

http://www.demorgen.be/binnenland/een-persoon-opgepakt-bij-huiszoeking-in-schaarbeek-b41389ef/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:35 uur
Is dit de terreurverdachte die een aanslag aan het plannen was in Frankrijk?

De man die gisteren bij een grote terreuractie in Frankrijk werd opgepakt, maakte volgens Frans minister Bernard Cazeneuve deel uit van een netwerk dat een aanslag aan het beramen was. Wellicht gaat het om de Fransman Reda Kriket (34), die geen onbekende is voor het Belgische gerecht. Dat hebben twee anonieme Franse regeringsbronnen bevestigd aan het persagentschap AP.

Reda Kriket werd in juli 2015 op een groot terreurproces in Brussel veroordeeld tot 10 jaar cel. Op dat proces stonden 32 Syriëstrijders en ronselaars terecht. Eén van de opvallendste namen is Abdelhamid Abaaoud, bedenker van de aanslagen in Parijs in november, die veroordeeld werd tot 20 jaar cel. Wellicht waren Abaaoud en Kriket geen onbekenden voor elkaar. Beiden maakten deel uit van een netwerk dat geleid werd door Khalid Zerkani, een 41-jarige Brusselaar. Zerkani zelf werd veroordeeld tot 12 jaar.

Kriket is een 34-jarige Fransman, afkomstig van Courbevoie in Hauts de Seine, die nu in Elsene woont. Hij werd vorig jaar bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel.

Volgens het vonnis maakte Kriket sinds juli 2013 deel uit van het netwerk rond Zerkani. Daarin speelde hij een belangrijke rol bij de financiering en het verlenen van materiële hulp. Hij was gespecialiseerd in het verzamelen van middelen door geweld te plegen op niet-moslims, of 'ghanima'.

Toen de man gearresteerd werd, bleek hij in het bezit van tientallen juwelen en andere gestolen goederen, die allemaal moesten dienen om het vertrek van jihadisten en de strijd in Syrië te sponsoren. In het derde trimester van 2014 zou Kriket zelf naar Syrië vertrokken zijn.

Op het moment dat het vonnis werd uitgesproken, zou Kriket in Syrië hebben gezeten. Volgens France Info keerde hij eind vorig jaar terug naar Frankrijk. Daar werd hij gisterochtend opgepakt, in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt. Bij een huiszoeking die nadien werd uitgevoerd in zijn woning in Argenteuil werden aanvalswapens en explosieven gevonden. Behalve een kleine hoeveelheid gebruiksklare TATP werd, volgens politiebronnen, ook aceton en waterstofperoxide aangetroffen. Die twee laatste worden gebruikt om springstof te vervaardigen.

De man wordt ervan verdacht op een hoog niveau betrokken te zijn bij een mogelijke nieuwe aanslag in Frankrijk, zei Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve afgelopen nacht. "Hij maakt deel uit van een terroristische organisatie die van plan was aanslagen te plegen in ons land." Opvallend is wel dat de politie-actie van gisteren volgens Cazeneuve niets te maken had met de aanslagen in Brussel en Parijs. Hij noemde ook de naam Kriket niet.

Opmerkelijk is ook dat Kriket in 2005 wegens betrokkenheid bij terroristische activiteiten ook al eens tot vijf jaar cel veroordeeld werd in Frankrijk. De voorbije maanden werd hij actief gezocht. Begin dit jaar verspreidde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken een opsporingsbericht. Daarin wordt de man beschreven als "gevaarlijk" en luidt het dat hij zich vermoedelijk gewapend verplaatst.

Sinds januari 2015, toen de eerste aanslagen op Franse doelwitten plaatsvonden, werden volgens de Franse autoriteiten al een half dozijn terreurdaden verijdeld in het land.

http://www.demorgen.be/buitenland/is-dit-de-terreurverdachte-die-een-aanslag-aan-het-plannen-was-in-frankrijk-bb8f2ed8/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:37 uur
Zes arrestaties bij acties van politie in Brussel, Jette en Schaarbeek

Bij huiszoekingen en politieacties in Brussel, Schaarbeek en Jette zijn zes personen opgepakt. De actie is om 1 uur afgelopen. Drie van die mensen werden voor het gebouw van het federaal parket uit hun wagen gesleurd en opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat ze daar deden. Twee anderen werden dan weer in de boeien geslagen bij een huiszoeking in Jette en één bij een huiszoeking in Brussel. Ook in Schaarbeek vond minstens één huiszoeking plaats maar daarbij werd niemand gearresteerd.

In Schaarbeek begonnen de operaties, die werden uitgevoerd door de speciale eenheden van de federale politie, rond 21.00 uur. Verschillende getuigen verklaarden dat ze een ontploffing hoorden, maar die informatie werd nog niet bevestigd.

Rond 23.00 uur was er een veiligheidsperimeter ingesteld, dat zich uitstrekte van de Paviljoenplaats tot de spoorweg, die geleidelijk aan werd beperkt. Rond 01.00 uur was er enkel nog een veiligheidsperimeter aan huisnummer 20 van de Paviljoenstraat, zo heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Een dertigtal toeschouwers was toen nog aanwezig, enkele van hen konden tot dan niet terugkeren naar huis.

Ook de ontmijningsdienst van het leger DOVO was aanwezig in Schaarbeek, en er werd een Mercedes weggesleept.

Bij de politieactie werden drie mensen opgepakt voor het gebouw van het federaal parket in Brussel, twee personen in Jette en één elders in
Brussel. In Schaarbeek werd niemand opgepakt. Het federaal parket geeft vrijdag meer informatie over de resultaten van de politieactie.

http://www.demorgen.be/binnenland/zes-arrestaties-bij-acties-van-politie-in-brussel-jette-en-schaarbeek-b36daf59/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:38 uur
Ook vanochtend nog een arrestatie in Vorst

Na de huiszoekingen en arrestaties die gisterenavond plaatsvonden in Brussel, Jette en Schaarbeek, heeft er vanochtend in Vorst nog een huiszoeking plaatsgevonden waarbij één persoon is opgepakt. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket. Dat federaal parket geeft in de loop van de dag meer uitleg in en persbericht. "Daarin zal de nuttige en correcte informatie staan", klinkt het.

Donderdagavond waren bij huiszoekingen en politieacties in Brussel, Schaarbeek en Jette al zes personen opgepakt. Drie van die mensen werden voor het gebouw van het federaal parket uit hun wagen gesleurd en opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat ze daar deden. Twee anderen werden dan weer in de boeien geslagen bij een huiszoeking in Jette en één bij een huiszoeking in Brussel. Ook in Schaarbeek vond minstens één huiszoeking plaats, maar daarbij werd niemand gearresteerd.

De huiszoekingen werden uitgevoerd met de steun van de DSU, de speciale eenheden van de federale politie. In Schaarbeek kreeg de politie ook de steun van militairen.

http://www.demorgen.be/binnenland/ook-vanochtend-nog-een-arrestatie-in-vorst-b993c9c9/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:40 uur
John Kerry: "Kritiek op België is ongepast"

"Je suis Bruxellois, ik ben Brussels"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in ons land om zijn steun te betuigen na de aanslagen van dinsdag. Kerry noemde de kritiek op België "een klein beetje hectisch en ongepast", zo meldt persagentschap Reuters.

Kerry is voor een kort bezoek in Brussel, drie dagen na de bloedige aanslagen op Brussels Airport en in de metro. De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme, zei hij tijdens een persconferentie, waarop hij zichzelf "een beetje Brussels" verklaarde. "Na de aanslagen van 9/11 klonken stemmen uit heel Europa: 'Je suis Américain'. Vandaag zeggen wij: 'Je suis Bruxellois, ik ben Brussels'", zei hij in het Frans en het Nederlands.

Zijn boodschap doet denken aan oud-premier Guy Verhofstadt, die na de aanslagen van 11 september 2001 zei zich Amerikaan te voelen. In naam van de VS drukte Kerry zijn medeleven uit met alle Belgen. De aanslagen maakten op zijn minst 31 doden en meer dan 250 gewonden.

Ongepast

SHARE
'Na 9/11 toonden de Belgen zich solidair, vandaag zijn we allemaal een beetje Brussel'
JOHN KERRY
De kritiek op de manier waarop de Belgische overheid terrorisme bestrijdt is "ongepast", zo zei Kerry. "Deze regering zit er nu een jaar en heeft sterke stappen ondernomen om terrorisme tegen te gaan."

"Teken van vriendschap"

Tijdens zijn blitzbezoek aan Brussel ontmoet Kerry ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en koning Filip. Daarna neemt hij op de luchthaven van Zaventem deel aan een "moment van reflectie", voor hij weer naar Washington vertrekt.

Volgens premier Michel is het bezoek "een veelzeggend teken van de vriendschap tussen de Verenigde Staten en België". Hij bevestigde op de gemeenschappelijke persconferentie ook dat België binnenkort opnieuw F-16'S zal inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en dat de operatie mogelijk uitgebreid zal worden naar Syrië.

http://www.demorgen.be/binnenland/john-kerry-kritiek-op-belgie-is-ongepast-ba4abb3f/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:43 uur
Amerikaanse frustratie om Belgische aanpak van terreurdreiging

Informatie niet krijgen omdat je van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Of een antiterreurexpert afwimpelen na de aanslagen van Parijs. De Amerikaanse veiligheidsdiensten getuigen aan persagentschap Reuters dat de samenwerking met ons land soms erg stroef verloopt.

Een Amerikaanse antiterreurexpert reisde na de aanslagen in Parijs naar ons land om meer te weten te komen over het lopende onderzoek. Wanneer de expert afspraken probeerde vast te leggen, werd hij van het kastje naar de muur gestuurd, zo beschrijft hij aan Reuters. De Belgische diensten hadden het over slechte timing en zeiden te druk aan het werk te zijn met het onderzoek.

Het is een van de voorbeelden die de Amerikaanse inlichtingendiensten aanhalen. Hun Belgische collega's willen voorlopig niet reageren tegenover Reuters.

De moeizame samenwerking met België frustreert de Amerikaanse diensten. Verschillende medewerkers vinden dat de coördinatie en het delen van informatie in ons land volledig spaak loopt, ook naar andere landen toe. Zo getuigt ook een Amerikaanse bron binnen de overheid dat Amerikaanse speurders steeds enorm veel moeite hebben om de juiste instantie of afdeling te contacteren wanneer ze informatie zoeken.

Afstand tussen gevaar en respons

Dat België sinds de aanslagen van Parijs meer geld vrijmaakt en extra personeel aanneemt juichen de Amerikanen toe. Maar dan nog vrezen ze dat de Belgische veiligheidsdiensten simpelweg in de minderheid zijn wanneer het op teruggekeerde Syriëstrijders aankomt. "Ze hollen ver achter de feiten aan, en ze betalen er een grote prijs voor", aldus Adam Schiff, een Democraat uit het House Intelligence Committee.

België is een lappendeken met verschillende machtsniveaus, zo schrijft Reuters. "Voeg daar nog eens het probleem van twee talen (Frans en Nederlands), het gebrek aan Arabischsprekenden en een zwakke coördinatie tussen het nationale en lokale niveau aan toe. En je hebt een grote afstand tussen dreigend gevaar en een effectieve respons", zegt Bruce Riedel, een ex-CIA-topman die ook als adviseur voor het Witte Huis werkte.

http://www.demorgen.be/buitenland/amerikaanse-frustratie-om-belgische-aanpak-van-terreurdreiging-b34ed49b/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:46 uur
Duitse politie pakt twee mannen op: één man kreeg erg verdachte sms'en vlak voor aanslag in Brussel

In de buurt van Giessen (Hessen) en Düsseldorf (Noordrijn-Westfalen) zijn twee mannen opgepakt in verband met de aanslagen in Brussel. Dat meldt Der Spiegel op haar website. Een van hen had "verdachte sms'en" op zijn gsm, meldt het tijdschrift.

In de buurt van Düsseldorf zou donderdagnamiddag Samir E. opgepakt zijn. Die man zou volgens de autoriteiten horen bij de salafistische groeperingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Der Spiegel vernam ook dat hij, net als Ibrahim El Bakraoui, in de zomer van 2015 door de Turkse autoriteiten in het grensgebied met Syrië opgepakt werd. De twee keerden in hetzelfde vliegtuig terug naar Amsterdam. Het Duitse gerecht gaat nu na of de twee elkaar kenden en samen onderweg waren.

In de buurt van Giessen werd woensdagavond al een man opgepakt die twee verdachte sms'en vanop de dag van de aanslagen in Brussel op zijn gsm had. In de ene stond de naam van Khalid El Bakrauoui, in de andere het Franse woord "fin". Dat bericht zou om 9.08 uur gestuurd zijn, rond het tijdstip van de aanslag in het metrostation Maalbeek, waar Khalid El Bakraoui omkwam.

http://www.demorgen.be/buitenland/duitse-politie-pakt-twee-mannen-op-een-man-kreeg-erg-verdachte-sms-en-vlak-voor-aanslag-in-brussel-b6f3b5f1/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:50 uur
Roep om Europese MI5 klinkt steeds luider

Justitie- en inlichtingenbronnen uit EU en VS willen eengemaakte veiligheidsdienst

Europese inlichtingendiensten moeten beter informatie uitwisselen over terroristen, klinkt het na een vergadering van Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Maar Amerikaanse experts gaan nog een stap verder. 'Er is nood aan een Europese veiligheidsdienst.'

De frustratie in Brusselse gerechtelijke middens is groot na de vernietigende kritiek in binnen- en buitenland. "Na de raid in Verviers en de arrestatie van Salah Abdeslam waren we helden, na de aanslagen is het plots allemaal onze fout", zegt een hoge justitiebron.

Tot in het Amerikaanse Congres staat België met de billen bloot omdat een zelfmoordterrorist van de Brussels IS-cel onterecht was vrijgelaten en vervolgens spoorloos wist onder te duiken. "De Belgen liepen ver achter de bal en betaalden een vreselijke prijs," zei VS-afgevaardigde Adam Schiff, een hoge Democraat in de Inlichtingencommissie. Reuters citeerde anonieme regeringsbronnen die onomwonden stelden dat de VS-veiligheidsdiensten soms "niet eens weten wie ze hier moeten bellen".

Bruce Riedel, een gewezen CIA-analist en ex-adviseur van vier VS-presidenten die nu verbonden is aan het Brookings Institution, erkent de problemen, maar nuanceert ook. "We werken sinds de jaren 70 goed samen met de Belgen rond contraterreur. Mijn ex-collega's weten heus wel wie te bellen, ook in Brussel waar ik jaren werkte en naar wiens bevolking mijn gedachten nu uitgaan na de tragische aanslagen", zegt hij aan De Morgen.

"Jullie probleem begint vooral bij het gebrek aan beschikbare middelen. België is klein, met een kleine veiligheidsdienst. Jullie jihadistisch probleem is in verhouding enorm groot. Een 200-tal Belgische burgers zijn uit Syrië en Irak teruggekeerd na een gevechtstraining. Om de potentieel gevaarlijke mensen van deze groep de klok rond te observeren heb je minstens 20 mensen nodig, per etmaal, per individu. De optelsom is dan snel gemaakt. Zulke agenten moeten bovendien getraind zijn in observaties en Arabisch spreken."

De hoge Belgische justitiebron beaamt. "Ik stel enkel vast dat onze mensen het maximum deden, gezien de beperkt beschikbare middelen."

Volgens hem kan voldoende mankracht er enkel komen als Europa de handen in elkaar slaat. Er is nu via Europol wel gegevensuitwisseling tussen nationale politiediensten, maar op gebied van contraterreur staat alles in de kinderschoenen. "Weet u sinds wanneer Europol zich inlaat met contraterreur? Het European Counter Terrorism Centre (ECTC) werd pas afgelopen januari opgericht!"

Het ECTC is bovendien afhankelijk van informatie vanuit inlichtingendiensten, en net hun onderlinge gegevensuitwisseling faalt, stelt de hoge justitiebron. "We werken en leven al vele jaren in een Schengenzone zonder grenzen. Maar er is nauwelijks georganiseerde gegevensuitwisseling tussen de diensten onderling." Waarom? "In die middens geldt de regel: mijn kind is het mooiste kind en geef ik nooit af. Maar dat is niet vol te houden."

Riedel hamert op dezelfde nagel. "Terroristen opereren in Europa vlotjes over de grenzen heen. Maar veiligheidsdiensten stoppen meestal aan de grens. Wat jullie nu nodig hebben is een pan-Europese veiligheids- en inlichtingendienst. Ik besef dat samenwerking moeilijk is omdat je een stukje soevereiniteit moet opgeven, maar het is de efficiëntste manier om de globale gevaren te confronteren."

Na een vergadering van de EU-ministers van Veiligheid en Justitie werd gisterenavond duidelijk dat de lidstaten maatregelen die ze na de aanslagen in Parijs overeenkwamen sneller gaan uitvoeren. Denk aan een betere uitwisseling van informatie over terroristen tussen politie-, veiligheids- en gerechtelijke diensten. Ook verschillende databanken met persoonsgegevens moeten met elkaar gekruist kunnen worden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) betwist dat er zo geen vooruitgang is geboekt. "We gaan echt wel snel vooruit in de richting van een geïntegreerd gevecht tegen terrorisme."

Maar sommige Europarlementsleden wilden in januari vorig jaar, na de eerste massa-aanslagen in Parijs, nog een stap verder gaan. Zij stelden voor om Europol om te vormen tot een soort Europese FBI, met autonome bevoegdheden.

EU-parlementslid Philippe De Backer (Open Vld): "Een jaar later is alles helaas nog dode letter. Iedereen was het nochtans eens over de noodzaak. Alleen een transnationale dienst kan de puzzelstukken samenleggen. Onze inlichtingendiensten moeten nu door Europa verplicht worden om informatie supranationaal te delen. Dit zal onze fractie na de paasvakantie opnieuw voorstellen in het Europees Parlement."

Moslims inlijven: een must

Riedel vindt dat we voor een goed voorbeeld dichter bij huis moeten kijken. "De Britse binnenlandse inlichtingendienst MI5 vind ik een geschikt model voor een Europese veiligheidsdienst, omdat ze voor contraterreur meer bevoegdheden heeft dan de FBI - die zich vooral toespitst op crimineel onderzoek."

Wat MI5 'als beschermer van de Britse democratie' bijvoorbeeld erg goed deed sinds de 7/7-bomaanslagen is de steun verwerven van Britse moslims, waardoor nieuwe aanslagen na tips zijn verijdeld. Ook een Europese veiligheidsdienst zal volgens Riedel alleen succes hebben als er vertrouwensrelaties zijn met alle minderheden.

"New York City is een goed voorbeeld. Sinds 9/11 heeft de NYPD duizend moslims in dienst, waardoor de samenwerking met de moslimgemeenschap enorm verbeterd is. Europese steden, niet alleen Brussel, moeten dit ook doen zodat je politie met alle bevolkingsgroepen kan overleggen over onze gemeenschappelijke veiligheid."

De tijd dringt volgens Riedel. "België is niet het einde van het verhaal. Het is erg waarschijnlijk dat andere Europese steden getroffen zullen worden. Ook een significante aanval op de VS is niet uit te sluiten."

http://www.demorgen.be/binnenland/roep-om-europese-mi5-klinkt-steeds-luider-bba9e63b/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 14:52 uur
Duitse minister roept op tot betere gegevensuitwisseling

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel heeft Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) opnieuw opgeroepen tot een betere gegevensuitwisseling tussen de verscheidene Europese inlichtingendiensten. "Het belangrijkste bij het voorkomen van aanslagen is informatie. We moeten alle informatie die er is, uitwisselen", zei hij tijdens een uitzending van de openbare omroep ZDF.

Daarnaast gaf de Maizière aan dat na de aanslagen in Brussel ook de overeenkomstige noodplannen in Duitsland van kracht zijn gegaan en dat er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. "De mogelijke extremisten die we in Duitsland kennen, worden nauwkeurig in het oog gehouden", zei de Maizière. "We trachten nu alle mogelijke informatie met betrekking tot Duitsland samen te voegen."

http://www.demorgen.be/buitenland/duitse-minister-roept-op-tot-betere-gegevensuitwisseling-bcec1be7/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 15:06 uur
Geens en Jambon geven uitleg over zaak-El Bakraoui in parlement

In de Kamer geven minister van Justitie Koen Geens (CD&V), van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uitleg over de zaak-El Bakraoui. Ze zullen er meer duidelijkheid verschaffen over de vele vragen die er nog zijn over het parcours van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui.

De verenigde commissies Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken zouden normaal vergaderen in de Europazaal van de Kamer, maar die blijkt veel te klein te zijn voor de massaal aanwezige pers. De parlementsleden verhuizen nu naar de plenaire zittingszaal. Daardoor loopt het begin van de vergadering vertraging op. De drie ministers zullen elk eerst een inleiding geven, pas daarna mogen de parlementsleden vragen stellen. Ministers Jambon komt eerst aan het woord.

"De politieke druk is enorm", zei minister Geens vooraf al naar aanleiding van de elementen uit het onderzoek die blijven opduiken en over de gebrekkige doorstroming van informatie over een van de daders. Gevraagd naar zijn ontslag dat woensdagavond geweigerd werd door premier Michel, zei Geens dat "de eerste minister vindt dat dat het beste is voor de stabiliteit van het land en van de regering".

Hoe hij zich nu voelt? "Het heeft me een zeker gevoel van onthechtheid gegeven", aldus Geens. "Dat wil zeggen dat het hier niet om mij gaat maar om de toekomst van ons land en de stabiliteit van de regering. Dat is ook de enige reden waarom we op die manier hebben gereageerd."

Geens' partijgenoot en vicepremier Kris Peeters heeft vertrouwen in de hoorzitting met Geens en Jambon. "De betrokken ministers zullen alle uitleg en teksten geven die van hen worden verwacht. En dat in alle transparantie, zoals gisteren overeengekomen werd." Peeters is ervan overtuigd dat de regering zich "heel goed voorbereid" heeft. "Ik denk dat het heel goed zal gaan."

http://www.demorgen.be/binnenland/geens-en-jambon-geven-uitleg-over-zaak-el-bakraoui-in-parlement-b8632119/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 25/03/2016 | 22:28 uur
Citaat van: Ace1 op 25/03/2016 | 14:40 uur
John Kerry: "Kritiek op België is ongepast"

"Je suis Bruxellois, ik ben Brussels"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in ons land om zijn steun te betuigen na de aanslagen van dinsdag. Kerry noemde de kritiek op België "een klein beetje hectisch en ongepast", zo meldt persagentschap Reuters.

Kerry is voor een kort bezoek in Brussel, drie dagen na de bloedige aanslagen op Brussels Airport en in de metro. De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme, zei hij tijdens een persconferentie, waarop hij zichzelf "een beetje Brussels" verklaarde. "Na de aanslagen van 9/11 klonken stemmen uit heel Europa: 'Je suis Américain'. Vandaag zeggen wij: 'Je suis Bruxellois, ik ben Brussels'", zei hij in het Frans en het Nederlands.

Zijn boodschap doet denken aan oud-premier Guy Verhofstadt, die na de aanslagen van 11 september 2001 zei zich Amerikaan te voelen. In naam van de VS drukte Kerry zijn medeleven uit met alle Belgen. De aanslagen maakten op zijn minst 31 doden en meer dan 250 gewonden.

Ongepast

SHARE
'Na 9/11 toonden de Belgen zich solidair, vandaag zijn we allemaal een beetje Brussel'
JOHN KERRY
De kritiek op de manier waarop de Belgische overheid terrorisme bestrijdt is "ongepast", zo zei Kerry. "Deze regering zit er nu een jaar en heeft sterke stappen ondernomen om terrorisme tegen te gaan."

"Teken van vriendschap"

Tijdens zijn blitzbezoek aan Brussel ontmoet Kerry ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en koning Filip. Daarna neemt hij op de luchthaven van Zaventem deel aan een "moment van reflectie", voor hij weer naar Washington vertrekt.

Volgens premier Michel is het bezoek "een veelzeggend teken van de vriendschap tussen de Verenigde Staten en België". Hij bevestigde op de gemeenschappelijke persconferentie ook dat België binnenkort opnieuw F-16'S zal inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en dat de operatie mogelijk uitgebreid zal worden naar Syrië.

http://www.defensieforum.nl/Forum/index.php?action=post;topic=28010.0;last_msg=379894

Wat klopt hier niet?

Lex
Algeheel beheeder
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 25/03/2016 | 22:52 uur
Citaat van: Lex op 25/03/2016 | 22:28 uur
Wat klopt hier niet?

Lex
Algeheel beheeder


Is aangepast.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:36 uur
Nooit kon één terreurcel zo snel twee keer toeslaan

Alles wijst erop dat de terroristen die de aanslagen pleegden in Zaventem en Brussel deel uitmaakten van hetzelfde netwerk dat in Parijs toesloeg. Het is de eerste keer dat dezelfde terreurcel in zo'n korte tijd en op zo'n schaal twee keer kon toeslaan. Bij zowel de aanslagen in Parijs als die in Brussel speelde de uitvalsbasis Molenbeek-Vorst-Schaarbeek een cruciale rol.
Hoe meer we te weten komen over de daders, hoe duidelijker het wordt dat we hen al langer kenden en dat ze akelig dichtbij, gedurende vier maand, hun terroristische bloedbad in alle rust konden voorbereiden. Ze werden door niemand gehinderd. Hoewel de speurders alles inzetten om hen te vinden én in de juiste richting aan het zoeken waren, konden ze hun plannen toch uitvoeren. Weliswaar vervroegd omdat ze vreesden verraden en gepakt te worden, maar toch zeer efficiënt.

Na de aanslagen van 13 november in Parijs keerde Salah Abdeslam (26) terug naar Brussel en zocht vermoedelijk ook onmiddellijk contact met Mohamed Belkaïd (35) en Najin Laachraoui (24), die in Brussel gebleven waren en van hieruit de aanslagen in Parijs hadden gecoördineerd via de telefoon. Dat deden ze allicht vanuit een safehouse in de Driesstraat in Vorst, dat al vanaf oktober vorig jaar onder een valse naam was gehuurd door de Brusselse gangster Khalid El Bakraoui (27). Ook diens broer Brahim (29) was lid van de cel.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2655880/2016/03/24/Nooit-kon-een-terreurcel-zo-snel-twee-keer-toeslaan.dhtml

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:39 uur
"Broers El Bakraoui bespioneerden nucleaire topman"

AANSLAGEN BRUSSEL Volgens de krant La Dernière Heure werd de nucleaire topman bespioneerd door de broers El Bakraoui. Ibrahim pleegde de zelfmoordaanslag op de luchthaven en Khalid was de kamikaze in de Brusselse metro. Vorige maand vonden speurders tijdens een huiszoeking immers een video waarop enkele terreur­verdachten de topman bespioneerden. Er werd toen gevreesd voor een aanslag op een kerncentrale.
Op de video, die een tiental uur duurt, was een gevel van een woning in Vlaanderen te zien. Na onderzoek bleek het te gaan om de woning van een persoon met een functie in de nucleaire sector.

De camera zat ­verborgen in een bosje in de straat. Op de beelden was ook te zien hoe twee mannen in een getinte wagen de camera ­komen op­pikken. En dat duo zou volgens La Dernière Heure, de kamikazebroers El Bakraoui geweest zijn.

Het parket bevestigde de vondst van de opname en op 17 februari werden meer dan 140 militairen naar de kerncentrales in ons land gestuurd. Volgens de krant is dan ook niet denkbeeldig dat de broers toen hun plannen gewijzigd hebben en daarna kozen voor 'makkelijkere' doelwitten zoals een luchthaven of een metrostel.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2656363/2016/03/24/Broers-El-Bakraoui-bespioneerden-nucleaire-topman.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:40 uur
Nucleaire bewaker vermoord en badge gestolen

In de buurt van Charleroi is een bewakingsagent vermoord die in de nucleaire sector werkte. Dat gebeurde donderdagavond al.
Het baart de speurders zorgen dat de onbekende dader(s) ervandoor ging(en) met zijn badge. Die kaart geeft immers toegang tot verschillende gevoelige, kritieke plaatsen. Meteen na de ontdekking werd de badge gedeactiveerd. Het motief is nog onduidelijk, maar de onderzoekers zetten alles op alles om dat snel te achterhalen, vooral omdat kerncentrales tot de potentiële doelwitten behoren van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs en Brussel.

http://www.hln.be/hln/nl/32616/Terreurdreiging-in-Belgie/article/detail/2658105/2016/03/26/Nucleaire-bewaker-vermoord-en-badge-gestolen.dhtml?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1458970457
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:43 uur
"Ibrahim El Bakraoui stond al voor aanslagen Parijs op VS-terreurlijst"

AANSLAGEN BRUSSEL Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf dinsdag opblies in de luchthaven van Zaventem, stond al voor de aanslagen in Parijs van 13 november, op één van de terreurlijsten van de Verenigde Staten. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN gisteren, op basis van Amerikaanse functionarissen.
Donderdagavond berichtte de Amerikaanse nieuwszender NBC News al dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui op een Amerikaanse lijst stonden van terreurverdachten, zonder daarbij te zeggen op welke lijst of sinds wanneer ze erop stonden.

Volgens CNN was dat voor Ibrahim El Bakraoui al het geval voor de aanslagen in Parijs, terwijl zijn broer Khalid kort na de aanslagen in Parijs aan de lijst werd toegevoegd.  Ook CNN zei er echter niet bij over welke terreurlijst het gaat.
   
http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658107/2016/03/26/Ibrahim-El-Bakraoui-stond-al-voor-aanslagen-Parijs-op-VS-terreurlijst.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:45 uur
Minstens 6 keer in de fout in dossier-El Bakraoui

"Ja, er zijn fouten gemaakt in het dossier-El Bakraoui", geven de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken toe. Maar Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) zeggen er niet bij hoeveel. Wij deden de reconstructie en telden er minstens zés, die ertoe leidden dat de kamikazebroers de aanslagen konden plegen.
Fout 1
Zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui (29) kwam in oktober 2014 vervroegd vrij. Hij had toen de kleine helft van zijn 10 jaar cel uitgezeten voor het beschieten van een politieman met een kalasjnikov. In juni 2015 was hij plots niet op de maandelijkse afspraak bij de probatieassistent. Dat was een schending van zijn voorwaarden. Toch werd hij niet meteen opgespoord.

Fout 2
De gangster dook vervolgens op in een terroristisch bolwerk aan de Turks-Syrische grens. Hoewel de Turken dit meldden aan de Belgische verbindingsofficier, deed dat niet meteen een lampje branden.

Fout 3
Ibrahim El Bakraoui werd door Turkije op een vliegtuig gezet richting Nederland. Turkije kondigde zijn komst aan, maar de verbindingsofficier schoot pas een dag later in actie.

Fout 4
De kamikaze dook onder in ons land en kreeg hier bescherming van een terreurnetwerk, maar de strafuitvoeringsrechtbank reageerde niet. Pas in augustus vorig jaar werd zijn invrijheidstelling ingetrokken en werd hij internationaal geseind.

Fout 5
Toen vorige week dinsdag bleek dat Ibrahim El Bakraoui vermoedelijk in het safehouse in Vorst was geweest, duurde het nog een week alvorens er een Europees aanhoudingsbevel werd uitgeschreven.

Fout 6
En dan is er nog jongere broer Khalid El Bakraoui (27). Ook die was vrij onder voorwaarden toen hij in mei vorig jaar werd betrapt in het gezelschap van een crimineel. De strafuitvoeringsrechtbank oordeelde echter dat hij niet opnieuw achter de tralies moest.

Conclusie: broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui konden de aanslagen in Zaventem en Brussel plegen omdat ze niet correct werden aangepakt door het gerecht. Ministers Koen Geens en Jan Jambon zullen vandaag in een speciale Kamercommissie meer uitleg geven over wat er precies misliep. Mogelijk komen er dan nóg fouten aan het licht.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2657068/2016/03/25/Minstens-6-keer-in-de-fout-in-dossier-El-Bakraoui.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:48 uur
Geens: "Verleden broers El Bakraoui niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld"

In de Kamer geven minister van Justitie Koen Geens (CD&V), van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uitleg over de zaak-El Bakraoui. Ze zullen er meer duidelijkheid verschaffen over de vele vragen die er nog zijn over het parcours van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui.
"De politieke druk is enorm", zei minister Geens vooraf al naar aanleiding van de elementen uit het onderzoek die blijven opduiken en over de gebrekkige doorstroming van informatie over een van de daders. Gevraagd naar zijn ontslag dat woensdagavond geweigerd werd door premier Michel, zei Geens dat "de eerste minister vindt dat dat het beste is voor de stabiliteit van het land en van de regering".

Hoe hij zich nu voelt? "Het heeft me een zeker gevoel van onthechtheid gegeven", aldus Geens. "Dat wil zeggen dat het hier niet om mij gaat maar om de toekomst van ons land en de stabiliteit van de regering. Dat is ook de enige reden waarom we op die manier hebben gereageerd."

Geens' partijgenoot en vicepremier Kris Peeters heeft vertrouwen in de hoorzitting met Geens en Jambon. "De betrokken ministers zullen alle uitleg en teksten geven die van hen worden verwacht. En dat in alle transparantie, zoals gisteren overeengekomen werd." Peeters is ervan overtuigd dat de regering zich "heel goed voorbereid" heeft. "Ik denk dat het heel goed zal gaan."

Jambon over El Bakraoui

In de Kamer gaf Jambon een chronologisch overzicht van de  informatiestroom over Ibrahim El Bakraoui: "Op 11 juni 2015 wordt Ibrahim aangehouden in Gaziantep, aan de Turks-Syrische grens. Op 26 juni wordt onze verbindingsofficier in Turkije daarvan verwittigd. Op 29 juni meldt de officier de aanhouding aan de dienst van de Belgische gerechtelijke politie die zich bezighoudt met de zware criminaliteit. Die dienst antwoordt dat El Bakraoui een gerechtelijk verleden heeft en vraagt waarom hij gearresteerd is."

"Op 14 juli om 10.14 uur stuurt Turkije een verbale nota aan de Belgische ambassade dat El Bakraoui diezelfde dag om 10.40 uur zal vertrekken met het vliegtuig richting Nederland. Om 14.30 komt er een fax toe op de ambassade, die om 16.30 uur wordt doorgegeven aan de verbindingsofficier. De volgende dag verneemt de officier dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme, maar dat hij een schriftelijke vraag moet sturen naar de Turken voor meer details. Ook op 15 juli licht de Belgische officier de Nederlandse officier in Turkije in."

"Op 20 juli stelt de officier de vraag om meer uitleg aan de Turkse politie. Er vinden daarop vier vergaderingen plaats tussen de verbindingsofficier en de Turkse autoriteiten, maar daar komt geen nieuwe informatie."

"Wanneer ik concludeer dat tussen 26 juni en 20 juli er niets wezenlijks gebeurd is door de verbindingsofficier, dan vind ik dat ik als verantwoordelijke voor de politie, mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen." Volgens Jambon had de verbindingsofficier proactiever moeten optreden en meer moeten doen gezien het zware criminele verleden van El Bakraoui en het feit dat hij aan de Syrische grens werd opgepakt. Eén iemand uit het politie-apparaat heeft geblunderd, en op basis van die analyse ben ik mijn ontslag bij de premier gaan aanbieden. Maar de premier heeft mij gevraagd dat in te trekken. Dat heeft niets, maar dan ook niets, met strategische communicatie te maken."
Geens over gevangenistraject El Bakraoui

Ook Geens geeft meer uitleg over hetgevangenistraject van Ibrahim El Bakraoui, na zijn veroordeling in 2010. In 2014 gaf de strafuitvoeringsrechtbank hem zes uitgaansvergunningen, die positief verliepen. In mei verkreeg hij elektronisch toezicht, dat vlekkeloos verliep.

Daarop kreeg El Bakraoui een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Daarbij werden wel een aantal voorwaarden opgelegd. "El Bakraoui werkte redelijk goed mee, tot juni 2015, toen de justitieassistente hem niet meer had gehoord. We weten nu waarom El Bakraoui niet inging op mails van het justitiehuis: omdat hij was opgepakt in Turkije." De strafuitvoeringsrechtbank herriep daarop de voorwaardelijke invrijheidsstelling op 21 augustus, waarna hij na enkele dagen nationaal geseind werd voor arrestatie.

Khalid, Ibrahims broer, zat na zijn veroordeling meer dan vier vijfde van zijn straf uit, benadrukte Geens ook nog. Zijn voorwaarde om geen contact te hebben met kompanen, werd een keer geschonden, zoalsDe Morgen gisteren onthulde. Khalid werd daarop opgepakt, maar na drie dagen opnieuw vrijgelaten omdat hij zijn andere voorwaarden wel goed naleefde. Pas op 18 februari van dit jaar werd zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling herroepen omdat hij zich sinds december niet meer had aangeboden bij het justitiehuis.

"Het verleden van de broers El Bakraoui was niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld", zo besloot Geens zijn uiteenzetting.

De verenigde commissies Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken zouden normaal vergaderen in de Europazaal van de Kamer, maar die bleek veel te klein te zijn voor de massaal aanwezige pers. De parlementsleden verhuisden daarop naar de plenaire zittingszaal. Daardoor liep het begin van de vergadering vertraging op.

Video op onderstaande link te bekijken

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2657785/2016/03/25/Geens-en-Jambon-geven-uitleg-over-zaak-El-Bakraoui-in-parlement.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:52 uur
Jambon: "Eén persoon uit politieapparaat heeft geblunderd"

Een bevlogen Jan Jambon nam in de Kamer het woord over de fouten die zijn gebeurd rond de uitwijzing van kamikaze Ibrahim El Bakraoui. De minister kan zijn inziens niet anders dan concluderen dat één persoon uit het politiapparaat geblunderd heeft. Volgens Jambon is de verbindingsofficier in Turkije faliekant in de mist gegaan bij de informatiedoorstroming rond de arrestatie en uitwijzing van Ibrahim El Bakraoui. De conclusie dat de officier tussen 26 juni en 20 juli 2015 "niets wezenlijks" heeft verricht, leidde ertoe dat Jambon zijn ontslag heeft aangeboden bij de premier, die dat weigerde, zo legde hij uit.

Ibrahim El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen op Zaventem, werd op 11 juni vorig jaar opgepakt aan de Turks-Syrische grens. De verbindingsofficier in Turkije werd daarvan op de hoogte gesteld op 26 juni.

Drie dagen later meldde de verbindingsofficier dat aan de terreurcel in ons land. De terreurcel brengt de officier op de hoogte van het gerechtelijk verleden van El Bakraoui - hij was veroordeeld tot tien jaar cel - en vraagt hem de reden voor de arrestatie.

Op 14 juni sturen de Turkse autoriteiten een verbale nota dat El Bakraoui het land wordt uitgewezen naar Nederland. Dat gebeurde om 10.14 uur, terwijl de vlucht om 10.40 uur opsteeg. De informatie werd nogmaals om 14.30 uur met een fax herhaald. De ambassade in Ankara bracht de verbindingsofficier om 16.30 uur op de hoogte.

Daags nadien verneemt de verbindingsofficier in een vergadering met de Turkse politie dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme. Voor meer details moest de verbindingsofficier schriftelijk een vraag stellen. Pas op 20 juli vertrok de officiële vraag via een mail naar de Turkse politie.

"Vul zelf maar in: 99 procent? 90 procent?"

"Ik kan niet anders dan concluderen dat niet een dienst, niet een directie, maar wel dat één iemand hier op zijn minst nalatig is geweest en niet heel proactief en niet heel geëngageerd is geweest in een dossier waar je vanaf de eerste moment aanvoelt dat het om terrorisme gaat", aldus Jan Jambon.

"Iemand die tot tien jaar cel is veroordeeld, die een paar jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en afreist naar Turkije om naar Syrië te trekken... "Je hoeft niet lang in terrorismedossiers actief geweest te zijn om te beseffen dat er een grote kans - vul zelf maar in, 99 procent, 90 procent? ...- is dat je met een 'foreign fighter' te maken hebt", aldus Jambon.

De conclusie dat er "tussen 26 juni en 20 juli niets wezenlijks is gebeurd door de verbindingsofficier", maakte dat Jambon vond dat hij zijn politieke verantwoordelijkheid moest nemen. "Dat heeft niks met schuld te maken", bezwoer de vicepremier. "Eén iemand uit het politie-apparaat heeft geblunderd".

Het feit dat hij zijn ontslag heeft aangeboden, heeft volgens Jambon dan ook niets te maken met "communicatiespelletjes of politieke strategie".

Geens: "Verleden broers El Barkaoui niet zo negatief als wordt voorgesteld"

Het verleden van de broers El Bakraoui in aanloop naar de aanslagen in Brussel was "niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld". Dat heeft minister van Justitie Koen Geens vrijdag in de Kamer gezegd, na een overzicht van hun gerechtelijk verleden en de manier waarop ze zich toch enige tijd aan de voorwaarden van hun voorwaardelijke invrijheidsstelling hielden.

"Ik wil toch zeggen dat het niet valt uit te sluiten dat, indien iedereen volmaakt was geweest, een aantal zaken anders hadden kunnen lopen. Maar dat hun geschiedenis toch niet zo negatief is als dezer dagen wordt voorgesteld", zo verklaarde Geens. Lees: heel wat elementen wezen allerminst op enige vorm van radicalisering.

De justitieminister had even voordien meer details gegeven over het gerechtelijk verleden van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die zichzelf op 22 maart opbliezen op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek.

Zo werkte Ibrahim - die in de zomer van 2015 werd opgepakt aan de Turks-Syrische grens - voordien "redelijk goed mee" met het justitiehuis dat hem begeleidde na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. In de maanden voorafgaand aan zijn vrijlating had hij al zes keer een uitgangsvergunning gekregen en elk van de uitstapjes was "correct" verlopen. Ook de periode onder elektronisch toezicht in 2014 verliep volgens Geens "vlekkeloos".

Ondanks negatief advies van de gevangenisdirectie besliste de strafuitvoeringsrechtbank dus op 20 oktober 2014 om Ibrahim El Bakraoui vrij te laten onder voorwaarden. Hij had op dat moment bijna de helft van zijn straf uitgezeten, voorlopige hechtenis inbegrepen.

Broer Khalid heeft vier vijfde van zijn straf van vijf jaar ondergaan, merkte Geens voorts op. Een deel daarvan onder elektronisch toezicht. Na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling was hij wel tegen de lamp gelopen in aanwezigheid van een ex-gedetineerde, wat niet mocht. Khalid werd daarop even opgepakt, maar na drie dagen weer vrijgelaten, "want hij leefde de andere voorwaarden wel na en volgens het justitiehuis was de reclassering goed aan het verlopen".

"Er zijn dingen fout gelopen, maar ik blijf de mensen bij gerecht en veiligheidsdiensten verdedigen", had Geens even voordien al beklemtoond. "Uiteraard moeten we controleren of alle beschikbare info naar behoren is verwerkt en gedeeld."

Geens onderstreepte nog dat het erg ongebruikelijk is dat een justitieminister zodanig in detail treedt over concrete dossiers. "Als ik die details geef, is dat geenszins omdat ik de correctheid van de strafuitvoeringsrechtbank in twijfel zou trekken, dat is in geen geval het geval", aldus de CD&V'er.

3 video's op onderstaande link te bekijken.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2657892/2016/03/25/Jambon-Een-persoon-uit-politieapparaat-heeft-geblunderd.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:54 uur
ACHTERGEHOUDEN VERSLAG BEVAT GEEN CRUCIALE INFO, VINDT KORPSCHEF MECHELEN

Adres Abdeslam zwart op wit in rapport

De Mechelse korpschef Yves Bogaerts ligt onder vuur omdat zijn politiediensten een mogelijk cruciale tip van 7 december over de schuilplaats van Salah Abdeslam niet hebben doorgegeven. "Onbetrouwbare info", volgens Bogaerts. Toch werd de gezochte terrorist een week geleden op exact het getipte adres gearresteerd, samen met zijn neef Abid Aberkane en tante Djamilla Mohamed.
Het is ondertussen zonneklaar dat de Mechelse politie op 7 december 2015 zeer nuttige informatie had over de kompanen van terrorist Salah Abdeslam. De man was op dat moment de meest gezochte terrorist ter wereld als mededader van de aanslagen in Parijs met 130 slachtoffers.

Korpschef Bogaerts ziet dat heel anders. Voor hem bevatte het informatierapport "onbetrouwbare informatie". Hij hield het verslag enkele weken tegen, maar moest het dan op bevel van het parket doorsturen naar de nationale databank. Daar ging het fout omdat een inspecteur vergat het informatierapport effectief door te sturen. Het rapport bleef vier maanden steken in de computers van de politie van Mechelen.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658268/2016/03/26/Adres-Abdeslam-zwart-op-wit-in-rapport.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:56 uur
Is journalist 'terrorist met hoedje'?

Officieel wordt er nog altijd gezocht naar 'de terrorist met het hoedje' uit de vertrekhal, maar de speurders sluiten niet uit dat ze hem met Fayçal Cheffou (35) hebben gevonden. De Brusselaar wilde gisteren alleszins geen énkele vraag beantwoorden over de aanslag van dinsdag in Zaventem.
Het federaal parket wil zich niet uitspreken over zijn rol bij de aanslagen, maar bronnen bij de politie noemen de kans bestaande tot groot dat hij de gevluchte terrorist uit de vertrekhal van Zaventem is. Donderdag in de vroege avond werkten politiemensen in burger hem en twee kennissen tegen de grond. De plaats was opmerkelijk: op de stoep voor de gebouwen van het federaal parket. Wat het trio net dáár deed, is onduidelijk.

Cheffou noemt zichzelf een onafhankelijk journalist. Op het internet staat een reportage die hij in 2014 draaide voor het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Hij maakt zich voor de camera kwaad in het feit dat de moslims er tijdens de ramadan verplicht om 19 uur moesten eten in plaats van na 22 uur. "Dat is onmenselijk", foetert hij. Zowel de directie van het asielcentra als alle politici moeten het van de journalist ontgelden.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658109/2016/03/26/Is-journalist-terrorist-met-hoedje.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 09:58 uur
Overlevende aanslagen bijzonder scherp voor Belgische overheid op Nederlandse televisie

In het actualiteitenmagazine Pauw op de Nederlandse omroep VARA werd gisterenavond uiteraard ook de nodige aandacht besteed aan de aanslagen in Brussel. In het programma was Mark de Wit, regisseur bij VTM Nieuws en overlevende van de aanslagen op Brussels Airport bijzonder scherp voor de Belgische overheid.
De tweede bom ontplofte op amper twintig meter van waar Mark de Wit en zijn vriendin stonden. Ze gingen onmiddellijk liggen uit angst voor nog meer bommen of terroristen.
"Ik verwachtte dat er net zoals in Parijs twee tot drie schutters iedereen zouden neerschieten met Kalashnikovs. Het duurde vier minuten vooraleer iemand kwam opdagen die onze veiligheid kon garanderen."

Die militair was volgens de Wit duidelijk in paniek en zou -zo vernam de getuige later van de brandweercommandant die als eerste op de luchthaven aanwezig was- op de hoogte zijn geweest van een derde bom.

De inlichtingendiensten waren volgens de Wit dus kort na de twee ontploffingen blijkbaar al op de hoogte van het derde explosief.

Woede van België
Wanneer de presentator gewag maakt van de omzetting van het verdriet van België naar de woede van België, bevestigt de ooggetuige onmiddellijk: "Die woede kwam er bij mij de tweede dag al. De eerste woede is er tegen de terroristen natuurlijk, de geradicaliseerde jongeren. Maar dan: hoe is het mogelijk dat onze inlichtingendiensten zo lang naast die verdachten hebben kunnen kijken.  Zo heeft men Sharia4Belgium veel te lang gerelativeerd. Dat zijn grove fouten en het maakt mij ontzettend boos."

Op de vraag of alles na de verschrikkelijke gebeurtenissen van dinsdag zal veranderen, antwoordt de Wit dat zijn vertrouwen in onze beleidsmensen al langer ondergraven is.  "Ze hebben bij ons te lang hun ogen gesloten voor de specifieke problematiek. Voor gemeenschappen moet je tolerant zijn, voor terroristen niet."

Op onderstaande link is een video te bekijken.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658540/2016/03/26/Overlevende-aanslagen-bijzonder-scherp-voor-Belgische-overheid-op-Nederlandse-televisie.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 10:01 uur
"Turkije exporteert met opzet terroristen naar Europa"

AANSLAGEN BRUSSEL Turkije "exporteert" met opzet jihadisten en terroristen naar Europa. Die beschuldiging heeft de Jordaanse koning Abdullah in januari op een topontmoeting met hoge VS-functionarissen geuit richting de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het online-nieuwsportaal MEE (Middle East Eye) bericht daar vandaag over, zeggend dat het over de notulen van die vergadering beschikt.
De vluchtelingencrisis waarmee Europa kampt, is geen toeval, aldus Abdullah. "Het is deel van het Turkse beleid en Turkije wordt daar wel eens voor op de vingers getikt, maar meer niet".

Volgens het Jordaanse staatshoofd zoekt Erdogan een "radicaal-islamitische oplossing voor de regio (het Midden-Oosten, nvdr)". Ook voor Syrië zocht hij een "religieuze oplossing". Ankara heeft, aldus Abdullah - net als Erdogan een bondgenoot van het Westen - niet alleen islamitische strijders naar Syrië gestuurd, maar ook naar Libië en Somalië. De radicalisering is "made in Turkey" volgens de Jordaanse koning.

In hetzelfde artikel wordt ook de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Judeh, aangehaald, volgens wie Turkije de vluchtelingen "op Europa heeft losgelaten" nadat de poging van Erdogan om een Turkse 'veilige zone' in te richten in het (Koerdische) noorden van Syrië door het Russische optreden in Syrië mislukte.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658062/2016/03/25/Turkije-exporteert-met-opzet-terroristen-naar-Europa.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 10:03 uur
IS-Belgen doen ons land vredevoorstel in nieuwe video

wee Belgische IS-strijders spreken in een nieuwe video het Belgische volk toe. In het filmpje van zeven minuten eisen ze nogmaals de aanslagen op Brussel op en doen ze een opvallend voorstel. Ze sporen alle kijkers aan om van de Belgische leiders te eisen dat ze hun soldaten terugtrekken uit het Midden-Oosten. "Trek jullie terug en jullie zullen in vrede leven", klinkt het.

De twee Belgische IS-strijders in de video zijn Abu Abdallah al-Baljiki en Abu Mujahid al-Baljiki. Naast hen is nog een derde Belg te zien, Tarik Jadaoun uit Verviers.

De eerste heet eigenlijk Lotfi Aoumeur, een 25-jarige man, eveneens uit Verviers,  die in januari 2015 naar Syrië trok. Momenteel bevindt hij zich in Irak. Vorig jaar bedreigde Aoumeur België al met een aanslag in een IS-video.

De man maakte twee jaar deel uit van het Belgische leger. Hij was vrijwilliger bij de medische component tussen 2010 en 2012. Hij zou daarna België hebben verlaten en naar Algerije zijn getrokken om vervolgens door te reizen naar Syrië.

"De nachtmerrie is nog maar begonnen"
"We aanvaarden het niet meer om vernederd en onderworpen te leven. We onderwerpen ons enkel aan Allah. Vandaag hebben onze broeders jullie laten proeven van een verschrikkelijke gebeurtenis. Jullie harten hebben gebibberd van angst. En de nachtmerrie is nog maar begonnen. Weet dat wat later volgt, nog vreselijker zal zijn. Herinneren jullie je nog mijn boodschap van een jaar geleden, toen we aankondigden dat we Parijs en Brussel zouden aanvallen. We zijn erin geslaagd en weet dat we andere doelwitten hebben en dat we vastberaden zijn", aldus Aoumeur.

Vredevoorstel

In het filmpje wordt opgroepen dat iedereen eist van zijn leiders dat het Westen stopt met de aanvallen op IS. "Zeg hen om hun vliegtuigen terug te trekken, zeg hen hun soldaten terug te trekken. En jullie zullen leven in vrede."

"Vernedering"
De twee mannen verheugen zich ook over de "vernedering die is toegebracht aan de Westerse bevolking". Jullie kennen dat leven van plezier, van afleiding, dat leven dat jullie dompelt in zorgeloosheid. Weet dat vandaag die era is afgelopen. Julllie bevinden zich in de era van de oorlog. De era waarin het bloed zal vloeien in jullie straten. De era waarin jullie diegenen die jullie nauw aan het hart liggen, zullen zien sterven voor jullie ogen."

Video op onderstaande link te bekijken.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658061/2016/03/25/IS-Belgen-doen-ons-land-vredevoorstel-in-nieuwe-video.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 10:04 uur
Rapport legt wantoestand bloot: politie krijgt informatie niet verwerkt

POLITIE De toezichthouders Comités P en I waarschuwen in een nieuw rapport dat de centrale afdeling Terrorisme van de federale politie de toevloed aan informatie niet verwerkt krijgt. Dat schrijft De Tijd.

In het rapport - waarvan de bespreking in het parlement werd uitgesteld wegens de aanslagen - staat dat de centrale afdeling Terro de informatie van alle politiediensten niet meer kan filteren, hoewel dat haar taak is. Terro beschikt over een "beperkte capaciteit" en zou dat werk niet meer kunnen doen.

Het gevolg is dat het antiterreurorgaan OCAD, dat de terreurdreiging moet bepalen, "overstelpt" wordt met info van de politiediensten. Terro zou alle info doorsturen naar het OCAD "zoals het die zelf krijgt, zonder die te hebben kunnen nagaan, noch de betrouwbaarheid ervan te hebben ingeschat", luidt het. Daardoor zou het OCAD telkens bijkomende informatie moeten opvragen bij de veiligheidsdiensten "om de geloofwaardigheid van de informatie te kunnen nagaan".

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2658548/2016/03/26/Rapport-legt-wantoestand-bloot-politie-krijgt-informatie-niet-verwerkt.dhtml

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 10:05 uur
"Derde bom had terminal volledig vernield"

Op de luchthaven is kort na de aanslagen nog een derde, niet-ontplofte bom gevonden. Als die samen met de andere toch was geëxplodeerd, dan was er een enorme krater ontstaan en was de vertrekhal volledig vernield. Dat heeft luchthavenpersoneel vernomen tijdens een infosessie, schrijft Het Laatste Nieuws. Ook hulpverleners vingen dit op. Eerder gaf het parket al aan dat de derde bom de zwaarste was.
Waarom de derde bom uiteindelijk niet afging, is volgens Het Nieuwsblad te wijten aan het feit dat de derde terrorist (de man met het hoedje) door de kracht van de tweede explosie werd weggeblazen. Dat zou moeten blijken uit bewakingsbeelden. Hij zou dan enkele seconden blijven liggen hebben en nadien met de panikerende massa mee naar buiten gelopen zijn. De derde bom bleef achter in de vertrekhal.

"Kort na de aankomst van de ontmijningsdienst ontplofte de zak door de grote instabiliteit van de explosieven. Gelukkig werd hierbij niemand gewond, dankzij het professionalisme van de tussenkomende diensten", vertelde federaal procureur Frédéric Van Leeuw daar achteraf over.

Volgens het federaal parket was het wel degelijk de bedoeling van de terrorist met het hoedje om te ontkomen. "We kunnen vermoeden dat hij hoopte dat zijn bom zou ontploffen dankzij de schokgolf die de andere bommen veroorzaakt hadden. Dat gebeurde wonderwel niet"., klinkt het in Het Nieuwsblad.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658550/2016/03/26/Derde-bom-had-terminal-volledig-vernield.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 10:07 uur
De Wever haalt uit: "Verbazend dat Moureaux zijn huis nog durft verlaten"

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt in L'Echo en De Tijd fors uit naar het "laksisme en de naïviteit" van sommige Brusselse rechters en het Brusselse beleid van PS en cdH, vier dagen na de aanslagen in Brussel.
De handel en wandel van de broers El Bakraoui, die zichzelf dinsdag opbliezen op Brussels Airport en in de metro, deed de voorbije dagen veel stof opwaaien. Ze waren destijds veroordeeld tot tien en vijf jaar cel voor overval in bende. In het geval van Ibrahim werd daarbij met kalasjnikovs op de politie gevuurd. Ibrahim kwam na de helft van zijn straf voorwaardelijk vrij, Khalid na vier vijfde

Volgens minister van Justitie Koen Geens leek hun reclassering goed te verlopen, tot ze plots van de radar verdwenen. Ook voorzitter Luc Hennart van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg onderstreepte vrijdag dat het proces richting voorwaardelijke vrijlating van Ibrahim El Bakraoui twee jaar duurde en "perfect" gebeurde. Er gingen onder meer zes penitentiaire verloven en een periode onder elektronisch toezicht aan vooraf. Een parlementaire onderzoekscommissie zal onderzoeken wat hier en elders is misgelopen.

"De beslissingen van die strafrechters zijn naïef", oordeelt N-VA-voorzitter De Wever zaterdag. "De strafuitvoeringsrechtbanken in Brussel hebben een te optimistisch beeld van de menselijke aard. Dat is een eufemisme om te zeggen dat ze naïef zijn. Als je in de VS met een kalasjnikov op de politie schiet, zul je de gevangenis niet na vier jaar verlaten."

Heilige zaak
Bart De Wever neemt ook het Brusselse beleid, de PS en cdH in het vizier. "Het verbaast me dat een man als Philippe Moureaux (ex-burgemeester van Molenbeek, nvdr) zijn huis nog durft te verlaten", klinkt het. "De politieke verantwoordelijken van de PS en het cdH hebben de situatie laten verrotten. In Franstalige jihadistische milieus weet men zeer goed dat je in Brussel rustiger zit dan elders als je een aanslag wil voorbereiden."

Verderop in het interview komt De Wever nog kort terug op het 'geweigerde ontslag' van partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Een ontslag zou de regering verzwakken, want de veiligheidsposten zijn cruciaal. Daarom heb ik aan Jan gezegd: 'je blijft en je beschouwt het nu als een heilige zaak om de boel op te kuisen'."

Tot slot staat De Wever stil bij de buitenlandse kritiek op ons land. "België is altijd een beetje een gemakkelijk slachtoffer geweest, zeker voor de Fransen", besluit hij. "Er zijn fouten gemaakt. Maar ook bij de aanslagen in Frankrijk en in de Verenigde Staten zijn fouten naar boven gekomen tijdens het onderzoek. Dus nu komen zeggen dat we enkel in België incapabel zijn, dat kan niet."

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658579/2016/03/26/De-Wever-haalt-uit-Verbazend-dat-Moureaux-zijn-huis-nog-durft-verlaten.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 10:08 uur
Politie moest na aanslagen overleggen via Whatsapp

AANSLAGEN BRUSSEL Commissaris-generaal Catherine De Bolle heeft een onderzoek gevraagd omdat het Astrid-communicatiesysteem van de politie uitgevallen was na de aanslag op de luchthaven. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Het systeem zou urenlang niet gewerkt hebben. Daardoor verliepen de reddingsoperaties van de politie op de luchthaven veel moeizamer en chaotischer dan zou mogen. Volgens een agent dienden ze uiteindelijk te overleggen via Whatsapp.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat niet alles is verlopen zoals voorzien.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2658567/2016/03/26/Politie-moest-na-aanslagen-overleggen-via-Whatsapp.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 10:10 uur
Politievakbond geschokt door uitlatingen Jambon

De liberale politievakbond VSOA reageert geschokt op de uitlatingen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Die had in de Kamer verwezen naar een Belgische verbindingsofficier in Turkije, die volgens hem had geblunderd bij de behandeling van de info over Ibrahim El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen in Brussel.
VSOA Politie pikt het niet dat een collega publiekelijk wordt beschuldigd zonder dat de rechten van de verdediging worden gerespecteerd. De vakbond vindt het ook niet kunnen dat de politie met de vinger wordt gewezen door politici, terwijl de ene besparing na de andere wordt doorgevoerd.

"Het zou de politici sieren mochten ze op zoek gaan naar oplossingen waarbij de veiligheidsdiensten hun werk kunnen verrichten in alle sereniteit, en ze daarbij zouden zorgen dat de nodigen middelen en capaciteit voorhanden zijn", aldus de vakbond.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658582/2016/03/26/Politievakbond-geschokt-door-uitlatingen-Jambon.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 10:20 uur
Terreurbestrijder Schoof heeft het beter voor elkaar dan België, maar ontbeert geld

In het door camera's en notitieblokjes geregeerde mediacircus op het Haagse Binnenhof is er toch één persoon die het beste maar zo weinig mogelijk in het nieuws kan komen. Dick Schoof (1957), de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), brengt in deze tijd van angst en aanslagen zelden een blijde boodschap.

Al pal na zijn aantreden in maart 2013 moest hij het dreigingsniveau van terrorisme op Nederlandse bodem verhogen naar 'substantieel'. Dat had alles te maken met de destijds snelle toename van het aantal geradicaliseerde Nederlandse jongeren die naar Syrië en Irak waren vertrokken om zich aan te sluiten bij het wapengekletter van de jihad. Bij hun terugkeer kunnen deze in totaal bijna tweehonderd lieden, 'getraumatiseerd en in hoge mate geweldbereid' en bovendien getraind in terreur, een groot gevaar voor de samenleving vormen.

Nog altijd is die dreiging in Nederland 'reëel' en iedereen weet inmiddels waarom: de bloedige aanslagen in Parijs in januari en november vorig jaar en in Brussel afgelopen week laten zien dat terreur al lang niet meer een ver-van-mijn-Europese-bedshow is. Moslims die veelal in het Avondland zijn geboren en getogen, hebben zo'n blinde haat tegen de westerse wereld ontwikkeld dat zij talloze onschuldige stad- en landgenoten doden met kamikazeacties.

Schoof maakte dinsdag kort na de aanslagen op de Belgische luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek bekend dat ook in Nederland de veiligheidsmaatregelen 'zichtbaar en onzichtbaar' zijn opgeschroefd. Honderd man extra gaan de grens intensiever bewaken en ook op de stations van de vier grote steden en van de internationale treinstations Roosendaal, Breda en Arnhem wordt vaker gepatrouilleerd. Net als op Schiphol en de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam.

Schoof, die de afgelopen jaren behalve met de Syriëgangers ook heel druk was met de beveiliging rond de troonswisseling, de nucleaire top in Den Haag en de nasleep van de MH17-ramp, staat voor een immens dilemma. Steeds weer benadrukt hij dat hij niet de Hendrik Colijn van de 21ste eeuw wil worden. Het 'Gaat u maar rustig slapen' van de oud-premier uit 1936 komt Schoof niet over de lippen. Terrorisme is volgens hem een duurzaam verschijnsel waar Nederland nog wel enige tijd mee te maken heeft. Burgers moeten waakzaam blijven.

Toch heeft het volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weinig zin om maar niet meer naar voetbalwedstrijden of theaters te gaan. De kans dat iemand daadwerkelijk slachtoffer wordt van een aanslag, is nog altijd heel klein. Door het lamleggen van het openbare leven krijgen bovendien de jihadisten hun zin. Die willen immers dat angst de samenleving in zijn greep krijgt. Als het dan ook nog eens rustig blijft, kunnen Schoof en zijn driehonderd medewerkers waarschijnlijk rekenen op zware kritiek: ze zijn onnodig paniek aan het zaaien, wat leidt tot grote economische schade!

Overigens: als er wel iets vreselijks gebeurt, kan de NCTV eveneens harde woorden verwachten. Dan hebben hij en alle veiligheidsdiensten 'vast' zitten suffen. Dat bleek deze week al wel, toen duidelijk werd dat een Brusselse aanslagpleger vorig jaar door Turkije is uitgezet via Schiphol. Daar werd de Belg van Marokkaanse komaf geen strobreed in de weg gelegd, mede doordat de communicatie tussen Belgische, Nederlandse en Turkse autoriteiten flink te wensen overliet. Hier moeten Schoof, het kabinet en eigenlijk geheel Europa met al zijn bondgenoten met voorrang lessen uit trekken.

Schoof wijst daarnaast terecht ook steeds op het belang van vroegsignalering: weten wat er speelt in de wijken en wie daar op het punt staan door te draaien in religieus extremisme. Nederland slaat zichzelf al enige tijd trots op de borst met de bezwering dat het geen gettoachtige banlieues kent, zoals Parijs en Brussel. De wijkagent durft hier nog gewoon de straat op en staat in goed contact met leraren, jeugdwerkers en ouders. Hun bevindingen worden goed gedeeld met de veiligheidsdiensten en overheden. In tegenstelling tot België en Frankrijk heeft Nederland ook al tijden preventie­programma's lopen.

Dat mag zo zijn, maar het is geen reden te denken dat Nederland iedere potentiële terrorist in beeld heeft. Ook hier is de onvrede onder moslimjongeren over (vermeende) uitsluiting en discriminatie groot. Het gevoel als tweederangsburgers in ballingschap tussen de 'heidenen' te leven, maakt sommigen ontvankelijk voor de lokroep van de jihad. En wie zich niet orthodox uitdost, zijn bekering tot het salafisme niet van de daken schreeuwt en niet communiceert via internet of telefoon, kan lang onder de radar blijven.

Daarbij komt nog dat ook in Nederland de aandacht voor contraterrorisme is verslapt, nadat het dreigingsniveau tussen november 2009 en maart 2013 als 'beperkt' was ingeschat en de crisis alle aandacht ging opeisen. Zo bezuinigde het kabinet in 2012 € 68 mln op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, een derde van het budget. Al gauw kreeg de dienst er weer geld bij, maar vorig jaar nog liet de Algemene Rekenkamer geen spaan heel van dit jojobeleid: dat heeft 'diepe sporen' getrokken en de gevolgen zullen 'nog jaren voelbaar' zijn.

Ook defensie en politie vielen ten prooi aan fikse budgetkortingen. De kersverse chef van de nationale politie Erik Akerboom — Schoofs voorganger als NCTV — waarschuwde bij zijn installatie donderdag voor 'structurele onderfinanciering'. Agenten zitten misschien in de 'haar­vaten van de wijken', maar moeten wat hem betreft ook 'in de 'digitale haarvaten' op internet zitten.

Volgens consultant PwC is € 250 mln tot € 300 mln nodig om de nationale ­politie weer op sterkte krijgen en nog eens € 150 mln om de terreurbestrijding en vluchtelingenstroom aan te kunnen, zo lekte maandag uit. Voorlopig zoekt het kabinet nog naar geld. Naar verluidt leunt premier Mark Rutte zwaar op Schoof sinds de MH17. De NCTV moet dus snel bij Rutte met de vuist op tafel slaan.

http://fd.nl/economie-politiek/1145084/terreurbestrijder-schoof-heeft-het-beter-voor-elkaar-dan-belgie-maar-ontbeert-geld
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: dudge op 26/03/2016 | 11:09 uur
Citaat van: HLN op 26/03/2016 | 09:58 uur
Woede van België
Wanneer de presentator gewag maakt van de omzetting van het verdriet van België naar de woede van België, bevestigt de ooggetuige onmiddellijk: "Die woede kwam er bij mij de tweede dag al. De eerste woede is er tegen de terroristen natuurlijk, de geradicaliseerde jongeren. Maar dan: hoe is het mogelijk dat onze inlichtingendiensten zo lang naast die verdachten hebben kunnen kijken.  Zo heeft men Sharia4Belgium veel te lang gerelativeerd. Dat zijn grove fouten en het maakt mij ontzettend boos."

Dat zijn niet de inlichtingendiensten, maar de politici die gekozen zijn, en die door de journalistiek niet het vuur aan de schenen wordt gelegd op bepaalde beleidsterreinen.

Lapzwans...
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 12:18 uur
Jambon start procedure tegen Belgische verbindingsofficier in Turkije

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) start een procedure tegen de Belgische verbindingsofficier in Turkije. Die blunderde bij het doorgeven van de informatie over kamikaze Ibrahim El Bakraoui. Jambon onderzoekt nog welke stappen hij precies kan zetten, maar is niet van plan het hier bij te laten.

Jambon was vanmiddag in de Kamer al bijzonder scherp voor de verbindingsofficier. "Ik kan niet anders dan concluderen dat niet een dienst, niet een directie, maar wel dat één iemand hier op zijn minst nalatig is geweest en niet heel proactief en niet heel geëngageerd is geweest in een dossier waar je vanaf de eerste moment aanvoelt dat het om terrorisme gaat", zei hij.

"Iemand die tot tien jaar cel is veroordeeld, die een paar jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en afreist naar Turkije om naar Syrië te trekken... "Je hoeft niet lang in terrorismedossiers actief geweest te zijn om te beseffen dat er een grote kans - vul zelf maar in, 99 procent, 90 procent? ...- is dat je met een 'foreign fighter' te maken hebt", aldus Jambon.

Dat de verbindingsofficier tussen 26 juni en 20 juli 2015 "niets wezenlijks" deed met de hem aangereikte informatie, is onvergeeflijk, stelde Jambon. "Eén iemand uit het politie-apparaat heeft geblunderd".

Verschillende procedures mogelijk

De minister kondigde aan dat een procedure zal worden opgestart tegen de man. Het is nog niet uitgemaakt om wat voor procedure het zal gaan. In principe is een gerechtelijke procedure mogelijk, maar bijvoorbeeld ook een tuchtprocedure waarvan het resultaat kan variëren van een waarschuwing tot ontslag. Ook ordemaatregelen - denk aan een overplaatsing of een schorsing - behoren tot de mogelijkheden, verduidelijkt men op zijn kabinet.

Tijdens het debat beklemtoonde Jambon intussen dat hij "nog niemand aan het veroordelen" is. "Ik heb antwoord gegeven over welke de feiten waren die geleid hebben tot mijn gewetensonderzoek, waaruit ik concludeerde dat ik mijn politieke verantwoordelijkheid moest nemen."

Ook op zijn kabinet benadrukt men dat de N-VA'er allerminst de intentie had om de verbindingsofficier met alle zonden van Israël te overladen. Ook de rol van de terreurcel bij de gerechtelijke politie - die eind juni al op de hoogte was van El Bakraoui's arrestatie - moet bijvoorbeeld nog grondig onderzocht worden, klinkt het. Het valt niet uit te sluiten dat ook tegen mensen daar in de toekomst nog procedures zouden worden opgestart rond de afwikkeling van de hele zaak.

http://www.demorgen.be/buitenland/jambon-start-procedure-tegen-belgische-verbindingsofficier-in-turkije-b51b80d3/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 12:20 uur
Waarom Jambon de schuld bij één man legt

De regering zoekt een zondebok

"Niet de diensten hebben gefaald, één individu heeft gefaald." Waarom liet ons land Ibrahim el-Bakraoui, een van de terroristen op de luchthaven van Zaventem, afgelopen zomer ontglippen? Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) wijst de verbindingsofficier van de Belgische politie in Turkije aan als zondebok.

Nervositeit in Brussel. Terwijl er in Schaarbeek een nieuwe grootscheepse antiterreuractie aan de gang was, stond het parlement onder hoogspanning. De ministers Jan Jambon (N-VA), Koen Geens (CD&V) en Didier Reynders (MR) moesten er uitleg geven bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro. Had ons land gefaald? "De politiediensten hebben hun werk gedaan", zei binnenlandminister Jambon. "Het is één iemand die geblunderd heeft: de verbindingsofficier van de Belgische politie in Turkije."

Ibrahim el-Bakraoui, die zichzelf later zou opblazen op Zaventem, werd afgelopen zomer aangehouden aan de Syrische grens. De verbindingsofficier kreeg daarover melding van de Turkse autoriteiten, maar behandelde het dossier als het zoveelste op zijn bureau. El-Bakraoui was nochtans veroordeeld voor zware criminele feiten en was duidelijk op weg om te gaan strijden in Syrië. "Dan kan er geen twijfel zijn bij iedereen die terreurbestrijding ernstig neemt", zei Jambon. "Toen ik dat vernam, was het voor mij duidelijk dat ik mijn ontslag moest aanbieden."

Toch is zijn uitleg al te eenvoudig. De verbindingsofficier stuurde de eerste informatie ook al door aan DJSOC, de dienst zware criminaliteit en terreur van de gerechtelijke politie. Ook zij ondernamen geen actie, maar vroegen aan de verbindingsofficier of die kon nagaan waarom El-Bakraoui was aangehouden. Intussen ging er blijkbaar geen belletje rinkelen.

De verbindingsofficier werd gisteren meteen geschorst, maar dat lost het probleem niet op. De bliksemafleider kan niet verhullen dat er structureel heel wat misloopt bij de politie en inlichtingendiensten. De verwerking en uitwisseling van informatie gaat helemaal verkeerd. Groen-Kamerlid Kristof Calvo aan Jambon: "Dat u zo de schuld legt bij één bepaalde ambtenaar, dat vind ik onbehoorlijk." Hij leek steun te krijgen van Reynders: "Ik wil het niet over individuele fouten hebben, vooraleer we grondig onderzoek hebben gedaan."

Onfeilbare politici

De oppositie drukte door op de rol van DJSOC, maar kon de ministers niet klem zetten. Door de grote mea culpa en het aangeboden ontslag gleed de kritiek van Jambon en Geens af. De regering kan nu even naar adem happen, toch blijven er nog veel vragen. Een onderzoekscommissie zal meer duidelijkheid moeten scheppen.

Intussen reageert de politievakbond VSOA razend op de uitlatingen van Jambon over de verbindingsofficier. "Belgische politici zijn blijkbaar totaal onfeilbaar", zegt vakbondsman Vincent Houssin. "Onze collega wordt aan de schandpaal genageld zonder dat hij zich kan verdedigen."

De verbindingsofficier wil voorlopig niet reageren in de pers, maar is wel bereid naar de onderzoekscommissie te komen.

http://www.demorgen.be/binnenland/waarom-jambon-de-schuld-bij-een-man-legt-b9e3568d/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 12:25 uur
Brussels Airport zeker nog tot en met maandag gesloten

De luchthaven van Zaventem zal ten vroegste dinsdag opnieuw starten met passagiersvluchten. Dat meldt de luchthavenuitbater op Twitter. Brussels Airport denkt intussen aan een noodplan met 'check-in-tenten' om een voorzichtige heropstart te realiseren. Dat viel gisteren te horen bij verschillende luchthavenbronnen, zo meldt Het Laatste Nieuws.

In vakbondskringen luidt al ­kritiek: "De veiligheidscontrole is veel te summier." De ravage in de vertrekhal van de luchthaven van ­Zaventem is zo groot dat het nog meer dan een week kan duren vooraleer hij weer "gebruiksklaar" is. Aan­gezien onder andere Brussels Airlines intussen enkele miljoenen euro's per dag aan inkomsten verliest, werkt de luchthaven aan een noodscenario om zo snel mogelijk een aantal vluchten weer op te starten.

Afrika-vluchten

De voorbije dagen is op verschillende niveaus gediscussieerd. "Men zou willen starten met alleen de Afrika-vluchten van Brussels Airlines", weten welingelichte bronnen.

Aanvankelijk ging de luchthaven uit van een heropstart ten vroegste maandag. Sinds de aanslagen leiden luchtvaartmaatschappijen hun vluchten af naar onder andere de regionale luchthavens van Antwerpen, Luik en Oostende.

Hulp

Brussels Airport stuurt enkele ploegen naar de luchthaven van Luik, om hen bij te staan in het operationele proces. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven gemeld. Het gaat onder meer om werknemers van Brussels Airport die instaan voor de bewegingen op de tarmac, ofwel het parkeren van de vliegtuigen. Ook zullen er teams van Brussels Airport passagiers begeleiden in de terminal van de luchthaven van Luik.

De luchthaven van Luik had gisteren om hulp gevraagd, omdat die moeite heeft om het grote aantal passagiers te verwerken.

http://www.demorgen.be/binnenland/brussels-airport-zeker-nog-tot-en-met-maandag-gesloten-b8f443f6/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 26/03/2016 | 12:33 uur
"Griekse politie ontdekte vorig jaar al plannen voor aanslag Brussels Airport"

"Kaart van de luchthaven gevonden in woning Athene"

De Griekse politie zou in januari 2015 in twee woningen in Athene plannen ontdekt hebben die op een terreuraanslag op de luchthaven van Zaventem wezen. Toen al werden de Belgische autoriteiten ingelicht, zo meldt de nieuwszender Skai op gezag van de Griekse politie. Er werd onder meer een kaart van Brussels Airport gevonden. Een officiële verklaring van de politie is er nog niet.

Volgens het nieuwsbericht werden de documenten ontdekt in woningen die door islamisten gehuurd waren. Na de aanslagen van november in Parijs bleek dat een van deze mannen Abdelhamid Abaaoud was, meldde de zender. De man geldt als het brein achter de terreuraanslagen in de Franse hoofdstad.

Abaaoud werd in de dagen na de aanslagen van Parijs gedood bij een gewelddadige politieactie in de Parijse voorstad Saint-Denis. De man had op zijn reizen door Europa ook een woning in Athene gehuurd. De Franse politie stuurde na zijn dood DNA-stalen van de 27-jarige terrorist naar de Griekse autoriteiten.

Destijds werd in het kader van het onderzoek in een andere woning een 33-jarige verdachte opgepakt, die door de Griekse overheid aan België overgedragen werd.

http://www.demorgen.be/buitenland/-griekse-politie-ontdekte-vorig-jaar-al-plannen-voor-aanslag-brussels-airport-bf427d99/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 21:43 uur
Voormalig woordvoerder van Brussels Airport ongemeen scherp na aanslagen

AANSLAGEN BRUSSEL Op Facebook heeft Jan Van der Cruysse (55) vrijdag voor het eerst gereageerd op de aanslagen van afgelopen dinsdag. Van der Cruysse was van 1994 tot 2014 woordvoerder van Brussels Airport en is dan ook erg aangedaan na de vreselijke terreurdaden. We besloten - met toestemming - om zijn reactie integraal en ongewijzigd te plaatsen.
"Onpeilbare leegte, rauwe pijn. Dat is wat iedereen voelt die op de luchthaven werkt. Of werkte. Ik was er 25 jaar lang intens betrokken en moet ook vandaag vechten tegen tranen zodra ik hierover een woord wil zeggen. So Unreal. Ik ben er momenteel ook fysiek helemaal aan ten onder. Jetlag, keelontsteking, barstende hoofdpijn, emotie."

"Maar ik zie een sprankel van hoop in iedereen die zich sinds de eerste seconde uit de naad werkt om de ellende wat te temperen. Reddingswerkers, militairen, luchthavencollega's, passagiers die er voor kozen om anderen te helpen in plaats van zichzelf in veiligheid te stellen. Passagiers die een been verloren en op TV verklaren dat ze vooral gelukkig zijn dat ze het allebei overleefd hebben. Bovenmenselijk schoon."

"Ik zie ook hoe het luchthavenpersoneel er alles aan doet om de passagiers van vandaag, vannacht en morgen toch onderweg te krijgen naar hun bestemming. Misschien is het goed om te voelen dat je iets kan bijdragen en helpt het hen om het bittere leed te verwerken, maar de inspanning kan niet onderschat worden."

Persethiek
"Ik zie dat ze er alles aan doen om te vermijden dat nog meer gruwelijke beelden van de aanslag en de huidige toestand van de luchthaven in de media terecht komen. Ik ben een warme voorstander van absolute persvrijheid en transparantie, maar ook van persethiek. "We vinden dat we dat aan onze lezers/kijkers verschuldigd zijn", is een pervers excuus."

"Ik was zelf vijf jaar journalist en weet met welke opdracht ze vanaf de redactie op pad gestuurd worden. Voor mij hoeven hierover ook geen filmpjes meer op Facebook. Dit moet een plaats zijn waar we steun vinden aan elkaar, dus graag nu even niet. En humor dan? Dat zie ik altijd totaal zitten maar zelfs daar ben ik vandaag niet klaar voor. Zeker niet voor de gore karikatuur die verscheen in Charlie Hebdo."

"Maar nog zoveel gruwelijker is wat we sinds eergisteren zien in de media. Politieke vingerwijzing en recuperatie. De slachtoffers zijn nog niet eens geïdentificeerd (dat zegt wat over de wreedheid van deze aanslag) en ik hoorde op de radio zelfs al een vakbondsman die probeert garen te spinnen van deze situatie. Ziek word ik daarvan. Ik wil structurele oplossingen zien. Geen koehandel met onze privacy. Maar een strafuitvoering die onder stringente voorwaarden uitzonderingsmaatregelen voorziet tegen (en alleen tegen) vermeende terroristen."

Wafelijzerpolitiek
"Ons land is maar een schort groot en totaal feodaal gedesorganiseerd. Gemeenschappen, gewesten, provincies, taalgrenzen, paritair samengestelde whatever, postjes, politiek gekleurde middenveldorganisaties die elke gelegenheid te baat nemen om zand te gooien in de raderen van vernieuwing om postjes, benoemingen en verworven rechten ongenuanceerd veilig te stellen. Wafelijzerpolitiek die leidt tot een hoofdstad met meer politiezones dan seizoenen in het jaar."

"Los van het waanzinnige prijskaartje daarvan: dat KAN niet efficiënt werken. De politiek toont meer aandacht voor Halle-Vilvoorde dan voor integratie en veiligheid. We weten al wat de gevolgen zijn: we gooien met nog wat meer bommen op Irak en Syrië. Wat we moeten doen is stoppen met wapens leveren in die regio. Afkicken van onze olieverslaving en elke economische relatie 'on hold' zetten met landen die fundamentele groeperingen ondersteunen."

"We hebben alles. We kregen de beste opleiding, de beste medische zorg, voorlopig ook nog een pensioen en de beste vooruitzichten. Het ontbreekt ons nergens aan. Als wij niet in staat zijn om de knoop te ontwarren, zal niemand het in onze plaats doen. Dan gebeurt overmorgen of binnen drie maanden weer hetzelfde. Haast onmogelijk te vermijden als we niet de handen uit de mouwen steken. Durf alles in vraag stellen. Een betere gelegenheid om de boel op te kuisen komt er niet."
Lees ook

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658863/2016/03/27/Voormalig-woordvoerder-van-Brussels-Airport-ongemeen-scherp-na-aanslagen.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 21:47 uur
Stefaan De Clerck: "Brussel moet hervormd worden"

"Als er geen drastische vereenvoudiging en eenheid van structuren komt, zal het fout blijven lopen in Brussel", zegt voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) vandaag in De Zondag.

Volgens de Clerck gebeurt de aansturing van het veiligheidsbeleid in Brussel vandaag te gefragmenteerd, waardoor de stad geen goed netwerk heeft om bijvoorbeeld radicaliserende jongeren op te sporen.

"Net zoals de zaak-Dutroux de catharsis was voor de hervorming van justitie en politie, zouden de aanslagen van dinsdag dat moeten zijn voor de hervorming van Brussel. Ik hoop echt dat dit de ultieme wake-up call was", aldus De Clerck.

Bovenop een hervorming van Brussel is volgens De Clerck ook een sterkere veiligheidscultuur nodig, en een samenlevingscultuur die "minstens zo sterk is". "Als we nieuwe catastrofen willen vermijden, moeten de verschillende culturen elkaar veel meer ontmoeten. Spreken we dezelfde taal? Lezen we elkaars boeken? Doen we samen aan sport? Volgen we dezelfde mode? Kunnen we samen zingen en dansen? Dat is de sleutel tot samen leven."

http://www.demorgen.be/binnenland/stefaan-de-clerck-brussel-moet-hervormd-worden-b7c339f8/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 21:49 uur
Italië arresteert man die terroristen valse papieren zou hebben bezorgd

De Italiaanse politie heeft een Algerijnse man gearresteerd die in ons land gezocht wordt voor het verstrekken van valse papieren aan Salah Abdeslam, Najim Laachroui en Mohamed Belkaid. Dat hebben verschillende Italiaanse media gemeld. De Italiaanse politie is ook nog op zoek naar een medeplichtige die Ouali onlangs vergezeld zou hebben.

Volgens het Italiaanse persagentschap ANSA werd de verdachte, Djamal Eddine Ouali, door de antiterreureenheden gevat in Bellizzi, een stad in de zuidelijke provincie Salerno.

De Italiaanse politie meldde gisterenavond op Twitter een Algerijn te hebben gearresteerd die ervan verdacht wordt "deel uit te maken van een netwerk dat valse verblijfsvergunningen bezorgde in het kader van de aanslagen in Brussel, en voor "medeplichtigheid aan illegale immigratie in het kader van de aanslagen in Parijs".

België vaardigde een Europees aanhoudingsbevel uit tegen de man, wegens zijn deelname aan een criminele organisatie die betrokken is bij illegale migratie en het maken van valse papieren.

Volgens ANSA zou Ouali valse papieren hebben bezorgd aan Salah Abdeslam, Najim Laachroui (die zichzelf dinsdag opblies op de luchthaven van Zaventem), en de bij de politieraid van 15 maart in Vorst omgekomen Mohamed Belkaid.

Uitlevering aan ons land
De Algerijn wordt uitgeleverd aan België. De Italiaanse politie maakte dat vandaag bekend. De Algerijn is overgedragen aan de rechtbank in Salerno die de uitleveringszaak verder formeel zal afhandelen.

Italië kwam de man op het spoor toen hij in de provincie Salerno een aanvraag indiende voor een verblijfsvergunning. Toen werd het verband gelegd met het Belgische onderzoek naar Ouali.

Zijn naam zou in 2015 ook al zijn opgedoken tijdens huiszoekingen in de Brusselse gemeente Sint-Gillis, in 2015. Toen werden duizenden digitale foto's in beslag genomen, waar ook foto's bijzaten van de drie terroristen betrokken bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

Het Italiaanse onderzoek naar de vraag waarom de Algerijn zich in Italië bevond loopt nog, alsook naar zijn banden met eventuele andere leden van het terreurnetwerk.

Video op onderstaande link te bekijken.

http://www.demorgen.be/buitenland/italie-arresteert-man-die-terroristen-valse-papieren-zou-hebben-bezorgd-ba938f49/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 21:51 uur
Terreurverdachten opgepakt bij inval in Rotterdam

De politie heeft zondagmiddag in Rotterdam West een man aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat gebeurde op verzoek van de Franse justitie. Het gaat om een 32-jarige Fransman. De politie hield nog drie verdachten aan, twee van 43 en 47 jaar oud met een Algerijnse achtergrond. Rond 21.00 uur viel de politie opnieuw twee panden binnen.

Dat heeft het Landelijk Parket zondagavond bekend gemaakt. De Fransman zal zo snel mogelijk worden uitgeleverd aan Frankrijk. De drie anderen zijn onderdeel van een terrorisme-onderzoek en worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. ,,De connectie tussen de Fransman en de Algerijnen is niet helemaal duidelijk.  Hij verbleef bij één van de Algerijnen.

De politie is binnengevallen in twee woningen." Rond 21.00 uur viel de politie nog twee woningen binnen. Ruim een kwartier later werden bewoners van twee flatgebouwen afgevoerd naar een opvanglocatie en viel het arrestatieteam een nieuwe woning binnen. Er werd gebruik gemaakt van een bomhond die naar binnen werd gestuurd, daarbij stonden sluipschutters klaar tegenover het pand.

Één van de eerder gearresteerde mannen sloeg vlak voor zijn aanhouding op de vlucht. Agenten dachten te zien dat hij een wapen weggooide. Daarom werd een aantal straten rond het kruispunt Gerrit van de Lindestraat en Doedesstraat afgezet met linten. De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Met het oog op de veiligheid van de bewoners zijn volgens het OM de omringende woningen geëvacueerd Een speciaal op vuurwapens getrainde politiehond speurde de straat af. Of het vuurwapen, volgens omstanders een kalashnikov, is gevonden, is nog niet bekend.

Het OM kan niet zeggen of dit verband houdt met aanslagen in parijs van november, 'Dat is aan de Fransen om iets over te zeggen'.

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4271149/2016/03/27/Terreurverdachten-opgepakt-bij-inval-in-Rotterdam.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 21:55 uur
Jambon: "We hadden Ibrahim El Bakraoui in Turkije kunnen stoppen"

Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon blijft wat het stilleggen van de Brusselse metro na de explosies op Zaventem betreft, bij zijn eerdere verklaring. "Op de ochtend van de aanslagen is vanuit het crisiscentrum het commando gegeven om de Brusselse metro stil te leggen en te evacueren. Ik wil daar geen verdere polemiek rond starten. Uiteraard zal het onderwerp nog aan bod komen in de commissie."

Gisteren zei de woordvoerster van de MIVB aan persagentschap Belga dat de openbaarvervoermaatschappij geen vraag had gekregen om de metro te evacueren na de aanslag op Brussels Airport. Vrijdag had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nochtans in de Kamer verklaard dat de beslissing om de metro te ontruimen al om 8.50 uur was genomen, 21 minuten vóór de aanslag in het metrostation van Maalbeek plaatsvond.

Minister Jambon zei gisteren dat hij met de verschillende partners ging uitzoeken hoe de zaken zijn verlopen om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Vandaag laat hij dus aan Belga weten dat het commando wel degelijk is gegeven en dat hij bij zijn verklaring van vrijdag blijft.

In De Zevende Dag op Eén voegde Jambon eraan toe dat hij in de onderzoekscommissie van de Kamer minuut voor minuut zal kunnen aangeven welke communicaties er dinsdagochtend gebeurd zijn. "Daaruit zal blijken dat die communicatie wel degelijk goed is verlopen." De minister ontkent te hebben gezegd dat de communicatie de verantwoordelijkheid was van het Brussels gewest. "Ik heb gezegd: de metro is een verantwoordelijkheid van het Brussels gewest. Daar wordt via de spoorwegpolitie en het Brussels gewest over gecommuniceerd."

"Geen zondebok"

Eveneens in De Zevende Dag ging Jambon in de op de kritiek die de laatste dagen her en der geopperd werd, dat het aanbieden van zijn ontslag (en dat van minister van Justitie Koen Geens) slechts een politiek manoeuver zou zijn geweest. "Men kan bij veel instanties vragen stellen, niet het minst bij Turkije zelf 'dat laattijdig inlichtingen had doorgegeven'. Maar ook bij het gerecht en de politie was er nalatigheid. Daarvoor heb ik dan ook mijn politieke verantwoordelijkheid willen nemen, door mijn ontslag aan te bieden", zegt hij.

Ook ontkent hij dat het aanwijzen van de verbindingsofficier in Turkije als de persoon die fouten heeft gemaakt - zoals hij dat deed in de Kamer vrijdag - gelijk staat aan het zoeken van een zondebok. "Men verwachtte van ons transparantie. Ik heb op dat moment man en paard genoemd. Maar ook Turkije is lankmoedig geweest, en ook onze gerechtelijk apparaat heeft niet genoeg druk gezet."

Of de aanslagen in Brussel voorkomen hadden kunnen worden, als alles wel was verlopen zoals het hoorde, dat wilde Jambon toch niet gezegd hebben: "Hadden we geweten dat er terroristen naar Zaventem en naar de metro trokken, dan hadden we dat kunnen voorkomen. Maar zo zit dat niet in elkaar. Het enige dat ik gezegd heb, is dat we Ibrahim El Bakraoui (nvdr. een van de zelfmoordterroristen) in Turkije hadden kunnen stoppen."

Video's op onderstaande link te bekijken.

http://www.demorgen.be/binnenland/jambon-we-hadden-ibrahim-el-bakraoui-in-turkije-kunnen-stoppen-b9cbc3f7/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 21:58 uur
Man aan tramhalte aangehouden voor terrorisme

De man die vrijdag werd overmeesterd aan de tramhalte in Schaarbeek, Abderamane Ameroud, is aangehouden voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt.
Eerder was zijn vrijheidsberoving al voor 24 uur verlengd door de onderzoeksrechter. Nu is hij dus onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De aanhouding kadert in het onderzoek dat geleid heeft tot de eerdere aanhouding van Reda Kriket in het Franse Argenteuil.

Ameroud werd vrijdag in het been neergeschoten tijdens een grote politieraid vlak bij het Meiserplein in de Brusselse gemeente. Zijn dochtertje (5) dat bij hem stond werd gered.

Ameroud zou van Frans-Algerijnse afkomst zijn en jarenlang in Afghanistan verbleven hebben. Hij was betrokken bij de moord op commandant Massoud, die net voor de aanslagen op 11 september 2001 werd vermoord. Ameroud kreeg daar in 2005 zeven jaar cel voor in Frankrijk. De arrestatie zou betekenen dat er een link is tussen verschillende generaties jihadi's.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2658954/2016/03/27/Man-aan-tramhalte-aangehouden-voor-terrorisme.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 22:02 uur
Salah Abdeslam keerde terug naar Vorst omdat hij nergens anders heen kon

Terreurveredachte Salah Abdeslam heeft aan de politie verklaard dat hij na de aanslagen in Parijs van 13 november naar Vorst terugkeerde, omdat hij geen andere optie had. Tijdens zijn verhoor heeft hij ook meer informatie gegeven over zijn band met Mohamed Belkaïd, de Algerijn die op 15 maart in Vorst uitgeschakeld werd door een sluipschutter.
De Franstalige zender RTL haalt vandaag nieuwe passages uit het verhoor van Abdeslam aan. "Ik heb me schuilgehouden bij Mohamed Belkaïd omdat ik geen andere plek had om naartoe te gaan. Ik ben op 14 november in België gearriveerd. Ik wist dat Belkaïd in Schaarbeek zat en hij had gezegd dat hij een schuilplaats voor me in Vorst had." Volgens Salah kwamen de wapens in het huis van Belkaïd. "Hij heeft de wapens per taxi van Schaarbeek naar Vorst vervoerd."

Ook heeft Salah Abdeslam verteld dat hij Mohamed Belkaïd in Hongarije is gaan oppikken, dat was in september 2015. "Met een Mercedes die ik zelf gehuurd had. Het geld daarvoor heb ik van mijn broer Brahim gekregen. Ik weet niet hoe hij daar aan kwam, maar het was niet van hem zelf. Al het geld dat ik heb uitgegeven, kreeg ik via Brahim."

Eerder deze week deelde Salahs advocaat Sven Mary mee dat Abdeslam sinds de aanslagen van dinsdag niet meer wil meewerken aan het onderzoek.

http://www.hln.be/hln/nl/36484/Aanslagen-Brussel/article/detail/2659031/2016/03/27/Salah-Abdeslam-keerde-terug-naar-Vorst-omdat-hij-nergens-anders-heen-kon.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 22:07 uur
Is nucleaire sector volgend terreurdoelwit?

In de nasleep van de zelfmoordaanslagen van 22 maart in Brussel, wijdt de New York Times een artikel aan de vrees dat nucleaire instellingen in ons land het doelwit worden van terreuraanslagen.  Dat kerncentrales en nucleaire instellingen potentiële terreurdoelwitten zijn, houdt veiligheidsdiensten al jaren bezig.
Enkele uren na de aanslagen besliste de nucleaire waakhond FANC afgelopen dinsdag om kerncentrales Doel en Tihange op minimumbezetting te laten draaien en het overige personeel te evacueren. Ook het nucleaire onderzoekscentrum SCK in Mol nam voorzorgsmaatregelen ten gevolge van het toenmalige dreigingsniveau 4.

Begin deze maand besliste de federale regering al om 140 militairen in te zetten voor de bewaking van kerncentrales en andere plekken waar met nucleair materiaal wordt gewerkt. De regering Michel I nam die beslissing op basis van een nieuwe analyse van terrorismedreigingen.

Zo vond de politie in november een verontrustende video waarop het huis van een topman uit de nucleaire sector urenlang te zien was. Het materiaal werd gevonden in het huis van Mohamed Bakkali (28), die in november werd gearresteerd in Ensival, nabij Verviers. Bakkali stond in contact met de terreurcel die de aanslagen van Parijs uitvoerde. De topman en zijn familie worden sinds de ontdekking door de politie beschermd. 

Het veiligheidspalmares van onze nucleaire installaties verliep de jongste jaren niet vlekkeloos. Twee jaar gelden werd mogelijk sabotage gepleegd in kerncentrale Doel 4. Heel bewust werden daar kranen in een beveiligde sector - niet in het nucleaire deel - opengedraaid. In korte tijd ontsnapte 65.000 liter olie, waardoor een turbine oververhit raakte omdat hij 'droog' draaide. De sabotage is nooit opgehelderd, maar er was sprake van betrokkenheid van iemand die later naar Syrië zou zijn vertrokken. En in 2013 drongen onbekenden het studiecentrum SCK in Mol binnen.

Dat terreurorganisaties als IS chemische en nucleaire middelen niet zullen schuwen in hun heilige oorlog tegen het Westen is al langer een bron van zorg.  De New York Times ging te rade bij Cheryl Rofer, een gepensioneerde nucleaire wetenschapster die jarenlang was verbonden aan het Los Alamos National Laboratory. Volgens haar kunnen terroristen met TATP, het explosief dat gebruikt werd voor de aanslagen in Parijs en Brussel, schade aanrichten aan een kerncentrale zoals die van Tihange, maar die zou vervolgens automatisch worden stilgelegd.

Vuile bom
Ook zijn veiligheidsdiensten beducht voor een 'vuile bom': een explosief uitrusten met gestolen radioactief materiaal. Een wijk of stad kan zo worden besmet met radioactiviteit en moet vervolgens geëavacueerd worden. De krant laat professor Matthew Bunn aan het woord, nucleair expert verbonden aan de universiteit van Harvard. Hij is vooral bevreesd voor de bijproducten van de isotopen die in het studiecentrum SCK in Mol voor medische doeleinden worden geproduceerd, zoals cesium-137. Zo'n bijproduct is geschikt voor de fabricage van een vuile bom.  De beveiliging mag dan wel zijn opgevoerd, toch kan het studiecentrum tot de verbeelding blijven spreken bij terroristen.

Professor Bunn ziet de toekomst somber in. "Islamitische Staat heeft een apocalyptisch wereldbeeld. Indien ze ooit een nucleair wapen kunnen fabriceren, beschikken ze  over meer middelen, meer mensen en meer grondgebied dan al-Qaida ooit heeft gehad."

http://www.hln.be/hln/nl/6756/Kernenergie/article/detail/2658972/2016/03/27/Is-nucleaire-sector-volgend-terreurdoelwit.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 22:09 uur
"Speurders zoeken nog acht terreurverdachten"

In verband met de terreuraanslagen in Parijs en Brussel zoeken de Europese veiligheidsautoriteiten nog minstens acht andere verdachten, zo heeft de Duitse krant Die Welt zondag gemeld. De islamisten, vooral Fransen en Belgen, zouden voortvluchtig zijn in Syrië of in Europa, schrijft de krant onder aanhaling van veiligheidsbronnen.

Vermoed wordt dat alle verdachten contactpersonen waren van Abdelhamid Abaaoud, de coördinator van de aanslagen van Parijs, en van zijn handlanger Salah Abdeslam, die onlangs in België aangehouden werd. In Duitsland is de federale recherche BKA (Bundeskriminalamt) betrokken bij het terreuronderzoek.

Onderzoek in Frankrijk en België toonde aan dat het hoofd van Europese terreurcel van IS (Islamitische Staat) de Algerijn Mohamed Belkaid was, die op 15 maart door de Belgische politie gedood werd. Samen met Najim Laachroui, een van de kamikazes op Brussels Airport, zou Belkaid via de telefoon de terroristen aangestuurd hebben die in november 2015 de terreuraanvallen in Parijs pleegden.

http://www.demorgen.be/buitenland/-speurders-zoeken-nog-acht-terreurverdachten-b2cd45d5/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 22:11 uur
Bonte: "Dit land kan zich geen politieke crisis veroorloven"

"Wat dit land nodig heeft is een kordaat optreden van de regering. Dit land kan zich geen politieke crisis permitteren." Dat zei Hans Bonte (sp.a), Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde, in De Zevende Dag op Eén. "Mij zal je niet om het ontslag van ministers horen vragen."

In De Zevende Dag werd vandaag gedebatteerd over de aanslagen in Brussel en de eventuele politieke verantwoordelijkheden daarvoor. Oppositiepartij sp.a pleitte alvast voor politieke sereniteit. "Laten we doen wat dit land nodig heeft: efficiënt haar eigen regels laten opvolgen", zei Bonte. "Wat we ook nodig hebben is een regeringscommissaris die orde op zaken stelt in Brussel. Die moet nauwgezet opvolgen wie geradicaliseerd is."

Volgens CD&V en N-VA moeten er dingen veranderen bij justitie, onder meer wat strafuitvoering betreft. "Misschien had de strafuitvoeringsrechtbank in het geval van Ibrahim El Bakraoui niet alle informatie waarover ze had moeten beschikken. Het mag voor ons alleszins heel wat strenger", zei Sophie De Wit (N-VA). Raf Terwingen (CD&V) wees erop dat een strengere strafuitvoering deel uitmaakt van het justitieplan van minister Koen Geens.

"Niet wachten op onderzoekscommissie"

In de Kamer gaat weldra een parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van start, maar Stefaan Van Hecke (Groen) pleitte er vandaag voor niet alle vragen tot dan uit te stellen. "De federale politie heeft aan de alarmbel getrokken over de databank rond terrorisme die onbeschikbaar was. Ik wil weten wat de ministers met die informatie hebben gedaan. Daarvoor moeten we niet wachten tot de onderzoekscommissie." 

"Na de commissie van vrijdag (met ministers Koen Geens en Jan Jambon, red.) blijven er heel wat vragen over", zei ook Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld). "Vooral de vraag waarom men niet zelf actief heeft opgetreden op het ogenblik dat de info uit Turkije binnenkwam."

Volgens Barbara Pas (Vlaams Belang) valt niet langer te ontkennen dat de islam zelf deel van het probleem is. "We moeten kijken hoe het ooit zo ver is kunnen komen", zei ze. "Dan kom je er niet met databanken en inlichtingendiensten. Stop met het islamgetroetel en het open grenzenbeleid."

http://www.demorgen.be/binnenland/bonte-dit-land-kan-zich-geen-politieke-crisis-veroorloven-b42af743/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 27/03/2016 | 22:18 uur
Nederlanders: Terreur in Europa is niet te voorkomen

Ongeveer driekwart van de Nederlanders denkt dat terrorisme in Europa niet is te voorkomen, wat er ook wordt gedaan. Datblijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Van de kiezers denkt 68 procent dat de kans nu (vrij) groot is dat ook Nederland te maken krijgt met een aanslag.
Na de aanslagen in Parijs afgelopen november lag het percentage een stuk lager, namelijk met 56 procent. Ongeveer de helft van de stemmers zegt zich nu minder veilig te voelen dan voorheen, op plekken waar veel mensen zijn.

De Hond noemt het opmerkelijk hoe groot het verschil is tussen PVV-kiezers en de kiezers van PvdA en GroenLinks. 77 procent van de PVV-kiezers geeft aan zich minder veilig te voelen. Van de huidige PvdA- en GroenLinks-kiezers is dat 21 procent. Bijna 65 procent is voor het invoeren van grenscontroles zoals het was voordat 'Schengen' er kwam.

Gestegen
Van PvdA, GroenLinks en D66 is 25 procent voor, en van PVV 95 procent. Bij de VVD-kiezers is 58 procent voor. Na de aanslagen in Brussel is de PVV twee zetels gestegen en staat nu weer op 39. SP en D66 dalen er eentje. D66 komt op dertien, de laagste score sinds vlak na de verkiezingen van 2012.

http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4271014/2016/03/27/Nederlanders-Terreur-in-Europa-is-niet-te-voorkomen.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/03/2016 | 22:36 uur
Citaat van: Ace1 op 27/03/2016 | 22:18 uur

De Hond noemt het opmerkelijk hoe groot het verschil is tussen PVV-kiezers en de kiezers van PvdA en GroenLinks. 77 procent van de PVV-kiezers geeft aan zich minder veilig te voelen. Van de huidige PvdA- en GroenLinks-kiezers is dat 21 procent. Bijna 65 procent is voor het invoeren van grenscontroles zoals het was voordat 'Schengen' er kwam.


Jammer dat dit niet volledig is uitgesplitst per kiezersgroep...
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: A.J. op 27/03/2016 | 23:57 uur
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 27/03/2016 | 22:36 uur
Jammer dat dit niet volledig is uitgesplitst per kiezersgroep...

Het blijft bijzonder om te zien hoe naïef dergelijke types zijn. Ik verwacht echter dat die roze bril over niet al te lange tijd toch aan gruzelementen gaat.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 28/03/2016 | 00:18 uur
Citaat van: A.J. op 27/03/2016 | 23:57 uur
Het blijft bijzonder om te zien hoe naïef dergelijke types zijn. Ik verwacht echter dat die roze bril over niet al te lange tijd toch aan gruzelementen gaat.

Het is idd opvallend dat de thee drinkers zich nog steeds naïef tonen... ze zullen vermoedelijk ruw wakker geschud worden.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Poleme op 28/03/2016 | 01:40 uur
Citaat van: A.J. op 27/03/2016 | 23:57 uur
Het blijft bijzonder om te zien hoe naïef dergelijke types zijn. Ik verwacht echter dat die roze bril over niet al te lange tijd toch aan gruzelementen gaat.
Dit soort types in Den Haag en Brussel leven in een bubbel, die is zo sterk, dat zelfs een spijkerbom hem niet kan laten klappen.  Dat bleek afgelopen week maar weer eens, gezien de opmerkingen van bepaalde D'66 en GL politici.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: walter leever op 28/03/2016 | 03:28 uur
ik zal mijn visie op 't kamerdebat eens geven(wat hier in Belgie is gehouden,over 't hoe en waarom we 't te laat of niet gezien hadden)

Den jambon verklaarde "doodleuk"dat 't niet de fout was van de hele organisatie(politie,veiligheidsdiensten,etc)maar dat 1 persoon(LO=Liason Officer)'t nagelaten had om bepaalde berichten(vanuit Turkije)niet  of te laat had doorgegeven aan Belgie en dat dus hij/zij de schuld had aan deze aanslag.(heel laag omdat de betreffende persoon zich niet kon verdedigen)
ik hoop dus echt dat ie 't niet serieus meende(maar aangezien politiek en dus 't beschermen van de eigen job geloof ik 'm dus wel)want dit houd dus in,in zijn visie ,dat 't gehele veiligheidsapparaat in Belgie draait om deze ene persoon(wat niet te hopen is)
Kort samengevat ,er zijn dus eerst 2 ministers die hun ontslag hebben aangeboden(geweigerd door Michel)en dus nu de schuldvraag leggen bij 1 persoon(heel slim gespeeld ,aangezien ontslag geweigerd,glijdt nu alles van deze ministers af)

Gelukkig zijn er nog een paar wakker in de kamer die dus dit ten vrage stellen.(typisch NVA altijd iemand anders de schuld geven,nooit zelf verantwoordelijkheid dragen of opnemen)^

Persoonlijk kots ik dus op dit soort(opportunistise politiekers)en die moeten "ons" dus redden(hosanaa)
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 28/03/2016 | 08:37 uur
Terreurverdachte opgepakt bij inval in Rotterdam

OM: munitie aangetroffen bij huiszoekingen

De politie heeft zondagmiddag in Rotterdam West een man aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat gebeurde op verzoek van de Franse justitie. De verdachte is een 32-jarige Fransman. Ook werden drie anderen aangehouden, waaronder twee mannen van Algerijnse achtergrond van 43 en 47 jaar. Bij huiszoekingen in de nacht van zondag op maandag werden onder meer munitie en drugs aangetroffen.

De Fransman zal zo snel mogelijk worden uitgeleverd aan Frankrijk. Volgens het Franse persbureau AFP gaat het om Anis B., die eerder samen met Reda Kriket naar Syrië was afgereisd. Kriket wordt gezien als één van de grote mannen achter de aanslagen in Parijs. Het Openbaar Ministerie kan vooralsnog niet bevestigen dat het om Anis B. gaat. Wel liet het OM weten dat er geen aanwijzingen zijn dat de terreurverdachten een aanslag in Nederland hadden gepland.

Ver gevorderd
Kriket is een 34-jarige man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel erg ver was met het voorbereiden van een aanslag.

In de woning werd, behalve wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden. De Nederlandse politie heeft dat getraceerd. In het kader van het onderzoek naar het beramen van een nieuwe aanslag in Frankrijk, zijn de afgelopen dagen ook in België twee arrestaties verricht.

Terrorisme
De twee anderen werden opgepakt in verband met een terrorisme-onderzoek en worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. De connectie tussen Fransman B. en de Algerijnen is niet helemaal duidelijk. Hij verbleef bij één van de Algerijnen.

Bij de huiszoekingen in Rotterdam zijn in de nacht van zondag op maandag onder meer telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs in beslag genomen. De doorzoekingen werden om 01.30 uur beëindigd.

Verder meldt het OM dat de door Frankrijk gezochte verdachte Anis B. de procedure in gaat om uitgeleverd te worden. De drie andere verdachten worden door de Nederlandse recherche verhoord.

Inval
De politie is eerst twee woningen binnengevallen. Rond 21.00 uur kwamen daar nog twee andere woningen bij. Ruim een kwartier later werden bewoners van twee flatgebouwen afgevoerd naar een opvanglocatie en viel het arrestatieteam een nieuwe woning binnen.

Er werd gebruik gemaakt van een bomhond die naar binnen werd gestuurd. Daarbij stonden sluipschutters klaar tegenover het pand. Een klein uur later kwam de Explosieven Opruimingsdienst ter plaatste.

De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Met het oog op de veiligheid van de bewoners zijn volgens het OM de omringende woningen geëvacueerd. Een speciaal op vuurwapens getrainde politiehond speurde de straat af. Rond 23.15 uur konden alle bewoners terug naar huis.

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4271149/2016/03/28/Terreurverdachte-opgepakt-bij-inval-in-Rotterdam.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: ARM-WAP op 28/03/2016 | 11:36 uur
Citaat van: walter leever op 28/03/2016 | 03:28 uur
Gelukkig zijn er nog een paar wakker in de kamer die dus dit ten vrage stellen.(typisch NVA altijd iemand anders de schuld geven,nooit zelf verantwoordelijkheid dragen of opnemen)^

Persoonlijk kots ik dus op dit soort(opportunistise politiekers)en die moeten "ons" dus redden(hosanaa)
Ik heb, voor zover dat mogelijk is, ook een en ander gevolgd.
Politici wringen zich idd op een of andere manier altijd in bochten wanneer het moeilijk en lastig wordt.
Dat is iets van alle tijden. En eigen aan alle partijen.
Ik vind dan ook dat jij hier wat kort door de bocht gaat.
Ondertussen is immers al goed duidelijk geworden dat gewezen minister van justitie Marc Verwilghen met zijn hervormingsplannen nergens geraakt is... door... beide socialistische partijen.
En laat het nu net Mme Onkelinx zijn die deze week zo hard fulmineerde tegen de huidige regering.
Het is vooral haar eigen (corrupt en nepotistisch) beleid (en dat van haar PS-partij) dat er zeker voor gezorgd heeft dat we in Belgie:
- een Snel-Belg wet hebben,
- opeenvolgende 'eenmalige' (asiel-)regularisaties gekend hebben,
en ga zo maar door...
Dit verwoordt het overigens nog beter:
"Ons land is maar een schort groot en totaal feodaal gedesorganiseerd. Gemeenschappen, gewesten, provincies, taalgrenzen, paritair samengestelde whatever, postjes, politiek gekleurde middenveldorganisaties die elke gelegenheid te baat nemen om zand te gooien in de raderen van vernieuwing om postjes, benoemingen en verworven rechten ongenuanceerd veilig te stellen. Wafelijzerpolitiek die leidt tot een hoofdstad met meer politiezones dan seizoenen in het jaar."
En dat is niet alleen de schuld van de PS en SP.a, maar ook van Groen!/Agalev, Ecolo, CVP/CD&V, PVV/Open VLD, PSC/cdH, MR enz.
AL deze partijen zijn hieraan schuld...

Ondertussen zitten we nu in het Brussels gewest maar ook in andere steden met "Belgen" die op dit land spuwen... Die de overheid minachten, lak hebben aan ons (slecht functionerend) Justitie-apparaat, onze hulpdiensten bekogelen met kassei-stenen, flessen en af en toe er op schieten met vuurwapens. Die vinden dat onze vrouwen en dochters hoeren zijn. Die onze samenleving willen veranderen in eentje waar zij en hun godsdienst de plak zwaaien...

Als de huidige regering het goed voorheeft met 'de Belgen', dan gaat zij rond een tafel zitten met alle partijvoorzitters van dit land en proberen ze een hele rist problemen deze wereld uit te helpen.
En dan hoop ik dat de ogen van sommigen open gaan en daar constructief aan deelnemen ipv goedkoop oppositie te voeren.
Want het is in het belang van de overgrote meerderheid in dit land dat er orde komt en dat overheidsdepartementen goed functioneren.
De rest verbetert dan wel vanzelf.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: walter leever op 28/03/2016 | 12:23 uur
Citaat van: ARM-WAP op 28/03/2016 | 11:36 uur
Ik heb, voor zover dat mogelijk is, ook een en ander gevolgd.
Politici wringen zich idd op een of andere manier altijd in bochten wanneer het moeilijk en lastig wordt.
Dat is iets van alle tijden. En eigen aan alle partijen.
Ik vind dan ook dat jij hier wat kort door de bocht gaat.
Ondertussen is immers al goed duidelijk geworden dat gewezen minister van justitie Marc Verwilghen met zijn hervormingsplannen nergens geraakt is... door... beide socialistische partijen.
En laat het nu net Mme Onkelinx zijn die deze week zo hard fulmineerde tegen de huidige regering.
Het is vooral haar eigen (corrupt en nepotistisch) beleid (en dat van haar PS-partij) dat er zeker voor gezorgd heeft dat we in Belgie:
- een Snel-Belg wet hebben,
- opeenvolgende 'eenmalige' (asiel-)regularisaties gekend hebben,
en ga zo maar door...
Dit verwoordt het overigens nog beter:
"Ons land is maar een schort groot en totaal feodaal gedesorganiseerd. Gemeenschappen, gewesten, provincies, taalgrenzen, paritair samengestelde whatever, postjes, politiek gekleurde middenveldorganisaties die elke gelegenheid te baat nemen om zand te gooien in de raderen van vernieuwing om postjes, benoemingen en verworven rechten ongenuanceerd veilig te stellen. Wafelijzerpolitiek die leidt tot een hoofdstad met meer politiezones dan seizoenen in het jaar."
En dat is niet alleen de schuld van de PS en SP.a, maar ook van Groen!/Agalev, Ecolo, CVP/CD&V, PVV/Open VLD, PSC/cdH, MR enz.
AL deze partijen zijn hieraan schuld...

Ondertussen zitten we nu in het Brussels gewest maar ook in andere steden met "Belgen" die op dit land spuwen... Die de overheid minachten, lak hebben aan ons (slecht functionerend) Justitie-apparaat, onze hulpdiensten bekogelen met kassei-stenen, flessen en af en toe er op schieten met vuurwapens. Die vinden dat onze vrouwen en dochters hoeren zijn. Die onze samenleving willen veranderen in eentje waar zij en hun godsdienst de plak zwaaien...

Als de huidige regering het goed voorheeft met 'de Belgen', dan gaat zij rond een tafel zitten met alle partijvoorzitters van dit land en proberen ze een hele rist problemen deze wereld uit te helpen.
En dan hoop ik dat de ogen van sommigen open gaan en daar constructief aan deelnemen ipv goedkoop oppositie te voeren.
Want het is in het belang van de overgrote meerderheid in dit land dat er orde komt en dat overheidsdepartementen goed functioneren.
De rest verbetert dan wel vanzelf.

Sorry van mijne zijde,was idd nogal kort door de bocht.Is natuurlijk zo dat alle partijen dezelfde manieren er op na houden en natuurlijk is 't zo dat Onkelinx(nu hard roepend)die dingen die jij hier aanhaald ,o.a,heeft gewild en mede heeft goedgekeurd,laat dat duidelijk zijn.
Ik zal dan ook nooit de mannen en vrouwen van 't gehele justitie apparaat met scheve ogen aankijken voor wat betreft 't gebeurde(zij werken met de middelen en kennis die ze op dat moment hebben)
Lijkt me idd een goed plan om eens met z'n allen(partijen)rond de tafel te gaan zitten.

gr,walter
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Poleme op 28/03/2016 | 12:35 uur
Eind jaren 70 en begin jaren 80 verschenen de eerste ambtsrapporten in Amsterdam en Rotterdam, dat het fout ging met de integratie van immigranten.
De Rapporten gingen geruisloos het archief in.
Minder geruisloos was de boodschap die Hans Janmaat aan het Nederlandse volk probeerde over te brengen.  Janmaat was een voormalige maatschappijleer leraar en die trok dezelfde conclusie als in die ambtsrapporten.
De vermaledijde feiten werden onder het tapijt geveegd.  En de boodschapper werd met een show proces weg gezet als racist.
Helaas vonden linkse activisten het ook nodig om met geweld een bijeenkomst van zijn Centrum Partij te verstoren, waarbij zijn vrouw zwaar gewond raakte.
Wie is hier nu een 'bruinhemd'?

In de jaren negentig kregen we vervolgens een intellectueel buitenbeentje, een voormalig asielzoekster die het ver schopte, een sociaal wetenschapper en een luidruchtig publicist die dezelfde boodschap verkondigden.
Het buitenbeentje werd uitgerangeerd op een Brussels zijspoor.  De asielzoekster werd door het slijk gehaald en naar de VS gepest.   De sociaal wetenschapper en publicist werden bruut letterlijk en figuurlijk monddood gemaakt.
In Belgie wordt er een 'cordon sanitaire' om een boodschapper gelegd om hem te neutraliseren.

Vervolgens wordt de handschoen opgenomen door een geblondeerde politicus.  In werkelijkheid heeft hij gitzwart haar.  Want zijn wortels liggen toch echt in het grootste islamistische land, voormalig Nederlands-Indie.   Hij verkondigt ook dezelfde boodschap om een grote groep Nederlanders een stem te geven EN hij maakt zich al enkele tientallen jaren zorgen dat wij ooit nog eens een Nederlandse variant krijgen op de "bersiap".    ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Bersiap )
Zijn tegenstanders weten wederom niet inhoudelijk te reageren.  Ze komen helaas niet verder dan hun onderbuik gevoelens.   Want pak je de door hem gesignaleerde problemen aan, dan verliest hij zijn voedingsgrond.  Win - Win !!!

In de Gouden Eeuw werden de Nederlanden ook overspoeld met gelukzoekers uit den vreemde.
Zo kwamen er heel veel Walen / Walloniers naar ons, die zich totaal niet aanpassen.
Niet Aanpassen?  Hee, dat doen de meeste huidige immigranten ook niet.
Met als gevolg een 3,5 keer hogere werkloosheid, een gevangenis bevolking die voor bijna 63 % uit mensen met een buitenlandse achtergrond bestaat.
En een buiten proportioneel veel hoger beroep op de gezondheidszorg en een zeer grote over vertegenwoordiging in het terrorisme.
Als onze huidige 'Gouden Eeuw' voorbij is, dan valt voor de meesten van hen hier niets meer te halen.  Dus zullen ze net als de Walen toen in grote getallen wegtrekken naar hun 'roots'.
Ging dat zonder slag of stoot?  Nou nee, in Amsterdam bijvoorbeeld waren ze vreemdelingen zo beu.  Dat het stadsbestuur op enig moment besloot dat de vreemdelingen voor 15.00 uur de volgende dag de stad moesten hebben verlaten.  De vreemdelingen die dan nog in '020' zatten, werden per strontkar afgevoerd.
En waarom staat er op de Wallen een vluchtkerk, omdat eeuwen geleden een bepaald geloof niet meer openlijk kon worden gepraktizeerd ?
Voor de duidelijkheid, ik heb het niet over vluchtkerken, die nu worden gebruikt door uitgeprocedeerde asielzoekers.


Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Sparkplug op 28/03/2016 | 12:41 uur
Dodental van terreuraanslagen in Brussel stijgt naar 35

ANP, NU.nl | Gepubliceerd: 28 maart 2016 10:59 Laatste update: 28 maart 2016 12:23

Het dodental van de aanslagen in Brussel is gestegen naar 35. Vier mensen zijn de afgelopen week aan hun verwondingen in het ziekenhuis overleden.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft dat maandag via Twitter bekendgemaakt. Het is niet duidelijk of De Block de drie zelfmoordterroristen in dat aantal meerekent.

Zondagavond sprak het crisiscentrum nog van 34 doden. Voor het weekend was bekend dat 32 mensen omkwamen na de dodelijke aanslagen van vorige week dinsdag.

Inmiddels zijn 28 slachtoffers geïdentificeerd, meldt het crisiscentrum. Vijftien slachtoffers vielen op luchthaven Zaventem. Onder hen zijn zes mensen met de Belgische nationaliteit. Van de negen buitenlandse slachtoffers zijn er drie Nederlanders.

Onder de dertien slachtoffers in de metro waren tien Belgen en drie buitenlanders. Van een aantal slachtoffers moet de identiteit nog formeel worden vastgesteld op basis van DNA-onderzoek.

Verdachten

De openbaar aanklagers in Brussel hebben maandag opnieuw drie mensen aangeklaagd voor deelname aan een terroristische organisatie. In een verklaring noemen de aanklagers de verdachten Yassine A., Mohamed B. en Aboubaker O. Een vierde verdachte, die enige tijd werd verhoord, is vrijgelaten.

http://www.nu.nl/algemeen/4237760/dodental-van-terreuraanslagen-in-brussel-stijgt-35.html
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: JdL op 28/03/2016 | 14:08 uur
triest
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: DvdW op 28/03/2016 | 21:16 uur
Minstens net zo triest als dit, maar daar hoor je bijna niemand over:
Citaat
De Pakistaanse tak van de taliban Jamaat-ul-Ahrar heeft de zelfmoordaanslag in de Pakistaanse stad Lahore opgeëist. Dat meldt persbureau Reuters. De aanslag in het park eiste zeker 70 doden en 340 gewonden. De taliban zeiden dat christenen het doelwit waren.
http://m.hln.be/hln/m/nl/960/Buitenland/article/detail/2659079/2016/03/27/Taliban-eisen-aanslag-Pakistan-op-zeker-65-doden.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 28/03/2016 | 21:37 uur
Citaat van: DvdW op 28/03/2016 | 21:16 uur
Minstens net zo triest als dit, maar daar hoor je bijna niemand over:http://m.hln.be/hln/m/nl/960/Buitenland/article/detail/2659079/2016/03/27/Taliban-eisen-aanslag-Pakistan-op-zeker-65-doden.dhtml
Ben ik met u eens, maar:
1. Het is aan de leden, om berichten welke in hun mening van belang zijn voor het Forum te posten, binnen de grenzen van de Disclaimer;
2. U had dit ook kunnen doen, waardoor uw initiële reactie niet nodig zou zijn.  >:(
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: DvdW op 28/03/2016 | 22:12 uur
Citaat van: Lex op 28/03/2016 | 21:37 uur
Ben ik met u eens, maar:
1. Het is aan de leden, om berichten welke in hun mening van belang zijn voor het Forum te posten, binnen de grenzen van de Disclaimer;
2. U had dit ook kunnen doen, waardoor uw initiële reactie niet nodig zou zijn.  >:(
Het is slechts een constatering en géén waardering. Dat u dit wel meent te lezen kunt u mij niet verwijten. Dit in ogenschouw nemend was de door u geplaatste emoticon niet nodig. Men zou het wellicht zelfs misplaatst kunnen noemen....
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 28/03/2016 | 22:22 uur
Citaat van: DvdW op 28/03/2016 | 22:12 uur
Het is slechts een constatering en géén waardering. Dat u dit wel meent te lezen kunt u mij niet verwijten. Dit in ogenschouw nemend was de door u geplaatste emoticon niet nodig. Men zou het wellicht zelfs misplaatst kunnen noemen....
Ik heb het, als lid van het Forum gelezen en beschouwd als een constatering. Dat u dat mogelijk anders interpreteert is ter uwer conto. De geplaatste emoticon is derhalve niet misplaatst.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 28/03/2016 | 23:05 uur
Vierde terreurverdachte Rotterdam is Algerijn

De vierde verdachte die zondagavond bij een grote anti-terreuractie in Rotterdam is aangehouden, is eveneens een Algerijn. Dat laat het Openbaar Ministerie weten aan het AD. De verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

Van de andere drie verdachten was de identiteit zondag al bekend: twee Algerijnen en een Fransman. Die laatste zou Anis B. (32) zijn en gezocht worden door de Franse justitie in verband met een vorige week opgerold terreurplot in een voorstad van Parijs.

Het waren de Fransen die de Nederlanders vrijdag vroegen Anis B. aan te houden. De Nederlandse politie en geheime dienst AIVD traceerden B. in Rotterdam en observeerden hem twee dagen lang. Toen hij maandagmiddag naar buiten kwam vanuit een flatwoning aan de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam, werd hij op straat gearresteerd. Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb was hij daarbij in het gezelschap van twee van de Algerijnen. Een derde Algerijn werd later op de dag, ook op straat gearresteerd.

Explosieven of wapens
De politie koos nadrukkelijk voor arrestaties op straat omdat het niet kon uitsluiten dat er explosieven of wapens in de woningen aanwezig waren. Bij een arrestatie door de Franse politie van Reda Kriket, bij wie het nummer van Anis B. werd gevonden, werd geschoten. B. en Kriket reisde samen af naar Syrië. Kriket wordt gezien als één van de grote mannen achter de aanslagen in Parijs.

Kriket werd in juli 2015 op een groot terreurproces in Brussel veroordeeld tot 10 jaar cel. Op dat proces stonden 32 Syriëstrijders en ronselaars terecht. Eén van de opvallendste namen is Abdelhamid Abaaoud, bedenker van de aanslagen in Parijs in november, die veroordeeld werd tot 20 jaar cel. Wellicht waren Abaaoud en Kriket geen onbekenden voor elkaar. Beiden maakten deel uit van een netwerk dat geleid werd door Khalid Zerkani, een 41-jarige Brusselaar. Zerkani zelf werd veroordeeld tot 12 jaar.

Huiszoekingen
De politie deed na de arrestaties de hele avond huiszoekingen in het pand aan de Meineszstraat en in een flat aan de Mathenesserweg. Daarbij zijn onder meer drugs en munitie gevonden. Volgens het OM gaat het om kogels voor een geweer. Een wapen werd niet aangetroffen. In welk van de twee panden de munitie werd gevonden, wil het OM niet zeggen.

Justitie doet nu onderzoek naar de rol van de Algerijnen. Ze zijn aangehouden als terreurverdachten, maar zouden niet van plan zijn een aanslag in Nederland te plegen. Wel lijkt het waarschijnlijk dat zij Anis B. voor enige tijd van onderdak hebben voorzien. De Algerijnen zijn voor zover bekend geen familie van elkaar.

Bewonersavond
De gemeente houdt dinsdagavond een bewonersavond voor de omwonenden van de twee woningen waar de politie zondag vier terrorismeverdachten aanhield. De operaties van de antiterreur eenheid hebben volgens een woordvoerder van de gemeente veel impact op de buurtbewoners.

De bijeenkomst staat onder leiding van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ook zijn er vertegenwoordigers aanwezig van het Openbaar Ministerie en de politie om vragen van de aanwezigen te beantwoorden.

http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4271244/2016/03/28/Vierde-terreurverdachte-Rotterdam-is-Algerijn.dhtml

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 28/03/2016 | 23:07 uur
Terreurverdachte Fayçal Cheffou vrijgelaten

Terreurverdachte Fayçal Cheffou (30) is opnieuw op vrije voeten. Dat meldt het federaal parket. Cheffou werd gezien als de derde verdachte van de aanslagen in Zaventem, de beruchte man met de witte jas en het hoedje. De aanwijzingen die leidden tot zijn aanhouding konden volgens het parket niet bevestigd worden door het onderzoek. Bijgevolg werd hij door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

Cheffou werd donderdag in de vooravond samen met twee andere personen opgepakt voor de gebouwen van het federaal parket in Brussel. Er werd een huiszoeking uitgevoerd in zijn appartement, maar daar werden geen wapens of explosieven gevonden.

Hij zou zich eerder hebben uitgegeven voor onafhankelijk journalist en hij zou in het Maximiliaanpark in Brussel tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis Syriëstrijders geronseld hebben.

De taxichauffeur die de drie terroristen vervoerde naar Zaventem en na de aanslagen de politie alarmeerde, duidde Cheffou aan in een line-up. Hij meende hem te herkennen als de 'man met het hoedje'.

"De aanwijzingen die geleid hebben tot zijn aanhouding konden niet bevestigd worden door het onderzoek. Dientengevolge werd betrokkene vrijgelaten door de onderzoeksrechter", luidt het echter bij het parket. De verdachte is dus opnieuw op vrije voeten

Meer info volgt.

http://www.demorgen.be/binnenland/terreurverdachte-faycal-cheffou-vrijgelaten-b9bf7c3e/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 28/03/2016 | 23:08 uur
Twee huiszoekingen in Kortrijk na aanslagen Brussel leveren niets op

Het parket en de politiezone Vlas hebben zondag twee huiszoekingen verricht in Kortrijk na een tip van de federale politie. Dat meldt het West-Vlaams parket, afdeling West-Vlaanderen.

Het parket en PZ Vlas werd ingelicht over een "melding van terreurdreiging in Kortrijk" door de federale politie. Het parket wil geen verdere informatie geven. Er werd geen risico genomen na de aanslagen van 22 maart in Brussel en er werd onmiddellijk een gerechtelijk onderzoek gestart.

De huiszoekingen leverden vooralsnog niks op, zegt het parket. Er is wel verhoogde waakzaamheid op de Paasfoor, waar de politie met een snuffelhond patrouilleerde.

http://www.demorgen.be/binnenland/twee-huiszoekingen-in-kortrijk-na-aanslagen-brussel-leveren-niets-op-b876fdf2/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: ARM-WAP op 29/03/2016 | 10:27 uur
Het lijkt erop alsof wat ik reeds lang vermoedde (mogelijks samen met vele anderen) werkelijkheid lijkt te worden...
Dat er dus een
- hele reeks islamieten IS sympathisanten zijn,
- dat een deel daarvan zich organiseert in een groep,
- dat er mss zelfs sprake kan zijn van netwerken
- en dat sommigen wel degelijk aanslagen beramen, dan wel plegen in het hart van West-Europa...

En dan laten onze "volksvertegenwoordigers" op nationaal en Europees niveau zomaar eventjes meer dan 1 miljoen "vluchtelingen" binnen zonder al te veel en degelijke identiteitscontroles uit te voeren.
Daarbij komt dan ook nog eens dat ze niet eens van buitenaf moeten komen: de meesten die nu geidentificeerd zijn, hadden reeds een paspoort van een EU-lidstaat.
De vijand leeft dus wel degelijk in ons midden.

En dat is hier ook nog eens duidelijk het geval:
http://nieuws.vtm.be/binnenland/95110-sharia4belgium-eist-vrijlating-belkacem (http://nieuws.vtm.be/binnenland/95110-sharia4belgium-eist-vrijlating-belkacem)
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 29/03/2016 | 10:31 uur
Citaat van: Poleme op 28/03/2016 | 12:35 uur

In de jaren negentig kregen we vervolgens een intellectueel buitenbeentje, een voormalig asielzoekster die het ver schopte, een sociaal wetenschapper en een luidruchtig publicist die dezelfde boodschap verkondigden.
Het buitenbeentje werd uitgerangeerd op een Brussels zijspoor.  De asielzoekster werd door het slijk gehaald en naar de VS gepest.   De sociaal wetenschapper en publicist werden bruut letterlijk en figuurlijk monddood gemaakt.

Ok.. gokje, maar bedoel je hier respectievelijk:

1. Frits Bolkesteijn
2. Ayaan Hirshi Ali
3. Paul Scheffer en
4. Paul Cliteur (fantastisch vent trouwens)?


Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Poleme op 29/03/2016 | 11:04 uur
Inderdaad Frits en Ayaan.  Maar geen Scheffer en Cliteur.   
Paul Scheffer publiceerde in 2000 "Het Multiculturele Drama", waarin het multicul ideaal onderuit werd gehaald.
In 2007 schreef hij " Het land van aankomst".
Citaat hieruit: Als een enigszins beheerste opvang van vluchtelingen, gezinsherenigers en arbeidsmigranten onmogelijk blijkt en gelijktijdig een goede inburgering in de samenleving niet echt lukt, dan zal vroeg of laat de kritische grens worden bereikt van wat sociaal en cultureel aanvaardbaar is.
Scheffer was in zijn studententijd lid van de Communistische Partij Nederland (CPN) en werd daarna (prominent) lid van de PvdA.
Ben je lid van de PvdA, dan mag je zonder problemen de Marokkanen kut-Marokkanen noemen.
En PvdA kamerlid Hans Spekman zei ooit eens: we moeten Marokkaanse jongeren vernederen.
Ter verduidelijking, hij had het specifiek over de raddraaiers.    Maar ook hij kwam ermee weg, blijkbaar mag je als linkse meer dan een rechtse bal.

Paul Cliteur is een VVD-er met een uitgesproken mening over de multicul samenleving.
Trad vroeger ook op in het TV programma Buitenhof.  Trok zich echter terug, want hij werd gedwongen om zijn toon te matigen.  Want er waren er die hem als racist zagen en ze vonden dat hij stigmatiseerde.

Nummer 3 en 4 zijn respectievelijk Pim Fortuyn en Theo van Gogh.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 29/03/2016 | 11:33 uur
Citaat van: Poleme op 29/03/2016 | 11:04 uur
Inderdaad Frits en Ayaan.  Maar geen Scheffer en Cliteur.   
Paul Scheffer publiceerde in 2000 "Het Multiculturele Drama", waarin het multicul ideaal onderuit werd gehaald.
In 2007 schreef hij " Het land van aankomst".
Citaat hieruit: Als een enigszins beheerste opvang van vluchtelingen, gezinsherenigers en arbeidsmigranten onmogelijk blijkt en gelijktijdig een goede inburgering in de samenleving niet echt lukt, dan zal vroeg of laat de kritische grens worden bereikt van wat sociaal en cultureel aanvaardbaar is.
Scheffer was in zijn studententijd lid van de Communistische Partij Nederland (CPN) en werd daarna (prominent) lid van de PvdA.
Ben je lid van de PvdA, dan mag je zonder problemen de Marokkanen kut-Marokkanen noemen.
En PvdA kamerlid Hans Spekman zei ooit eens: we moeten Marokkaanse jongeren vernederen.
Ter verduidelijking, hij had het specifiek over de raddraaiers.    Maar ook hij kwam ermee weg, blijkbaar mag je als linkse meer dan een rechtse bal.

Paul Cliteur is een VVD-er met een uitgesproken mening over de multicul samenleving.
Trad vroeger ook op in het TV programma Buitenhof.  Trok zich echter terug, want hij werd gedwongen om zijn toon te matigen.  Want er waren er die hem als racist zagen en ze vonden dat hij stigmatiseerde.

Nummer 3 en 4 zijn respectievelijk Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

Top! Dank je voor je toelichting.

Cliteur... heb ik nog college van gehad. De beste man heeft zo'n fantastische droge humor om zijn punten te maken, maar kan ook heel scherp zijn. Dat hij terugtrekte uit Buitenhof onder druk van bedreigingen heb ik altijd als een nederlaag ervaren, zeker omdat ik het voor het overgrote deel van zijn boodschap eens ben en was en ik altijd van mening ben geweest dat hij met zijn goed beargumenteerde mening echt een mooie brug vormde tussen de rauwe en botte meningen van bijv. de PVV aan de ene kant en D66 (van destijds, niet die van nu) en de VVD aan de andere kant.

Fortuyn.. ja, ik heb nooit echt een sterke band met de beste man gehad, mij te popie-jopie, maar wel altijd mooi dat hij ''het establishment'' welke hem in een hoek probeerde te duwen, nl. extreem rechts, waar hij m.i. gewoon niet thuishoorde een flink aantal tikken heeft weten te verkopen, waarna een aantal partijen EINDELIJK hun koers wat gingen verleggen en kijken wat er onder een flink deel van de autochtone bevolking in de steden nu echt leefde. Je hoeft niet alles over te nemen, maar je moet wel ook naar die groepen mensen luisteren en hun grieven serieus nemen en dat gebeurde tot die tijd om diverse redenen eigenlijk geheel niet of nauwelijks.

Van Gogh... ja, hij was altijd wel wanstaltig om te zien en zeer grofgebekt, maar ik kon zijn serieuzere discussies, debatten, etc. altijd wel waarderen. Zijn entertainment programma's, not so much. Maar ach... niemand is perfect. Noch steeds een gevoelig verlies mbt de opinievormers in Nederland m.i..

Scheffer. Ook m.i. een sympathieke man die er niet voor terugschrikt om zijn eigen ideologische (sociaal-democratische) ''clan'' op zaken aan te spreken en niet met de mantel der liefde te bedenken. Het stuk waar je naar verwijsd heb ik in mijn studietijd gelezen. Het boek staat in mijn boekenkast.


Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Sparkplug op 30/03/2016 | 13:00 uur
Aantal slachtoffers aanslagen Brussel terug naar 32

ANP, NU.nl | Gepubliceerd: 29 maart 2016 19:21 Laatste update: 30 maart 2016 07:06

Bij de aanslagen in Brussel zijn naast de drie daders 32 mensen overleden. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block dinsdag "na grondige verificatie". Eerder was nog sprake van in totaal 38 doden.

Alle slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd. Het betreft zeventien Belgen en vijftien buitenlanders, liet het federaal parket dinsdag weten op een persconferentie. Onder hen zijn drie Nederlanders, zo bleek eerder.

Ruim driehonderd mensen raakten vorige week dinsdag gewond bij de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek. Van hen liggen er nog 94 in een ziekenhuis.
Metroverkeer

Het metroverkeer in Brussel gaat geleidelijk terug naar de normale dienstregeling. Alle metrostations met uitzondering van Maalbeek zijn woensdag weer open van 07.00 tot 22.00 uur. Wel blijven militairen en politieagenten extra surveilleren.

Sinds de aanslag op metrostation Maalbeek was het metroverkeer ernstig ontregeld. In de eerste dagen waren maar 38 van de 69 stations waren toegankelijk. Tot en met dinsdag werd alleen tussen 07.00 en 19.00 uur gereden.

Zaventem

Zaventem blijft ook woensdag gesloten voor passagiers, laat Brussels Airport weten. Het was de bedoeling dat er al vier vluchten per uur zouden kunnen vertrekken, een fractie van wat normaal opstijgt. Wanneer dat wel gaat gebeuren, is niet duidelijk.

Achthonderd medewerkers van het vliegveld in Zaventem werden dinsdag ingezet om de tijdelijke opstelling en de infrastructuur voor het incheckproces te testen. Ook werd bekeken of het personeel er klaar voor is om weer aan het werk te gaan.

http://www.nu.nl/terreur-in-Europa/4238507/aantal-slachtoffers-aanslagen-brussel-terug-32.html
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 30/03/2016 | 21:14 uur
Beveiliging Zaventem gekraakt

BRUSSEL -  De Belgische luchthavenpolitie heeft een vernietigend oordeel geveld over de veiligheid op Brussels Airport, de nationale Belgische luchthaven waar extremisten op 22 maart een aanslag pleegden. Er was gebrek aan beveiliging, waardoor de terroristen onder meer gemakkelijk poolshoogte konden nemen. Bovendien heeft een groot deel van het personeel een strafblad.

Naar oordeel van de politie is de beveiliging van de luchthaven bijzonder laks aangepakt en werden signalen over de veiligheid gewoon genegeerd. Na de aanslag moest de luchthavenpolitie haar werk doen ,,in omstandigheden die vermeden hadden kunnen worden, vermeden hadden mòeten worden", staat in een open brief. De schrijvers pleiten ervoor snel een interventieteam op te richten dat speciaal voor antiterreuracties is getraind.

Opmerkelijke feiten

De politie schetst een onthutsend beeld over de controle op de luchthaven. De vele waarschuwingen van het politiepersoneel ten spijt, werden geen adequate maatregelen genomen sinds in België de terreurdreiging groeide. In de brief schetsen de politiemensen opmerkelijke feiten. Zo zijn allerlei cruciale plekken op Zaventem voor iedereen vrij toegankelijk.

De procedure voor achtergelaten bagage is bedenkelijk. Evacuatie wordt zelden toegepast gezien het belangrijke economische karakter van de luchthaven.

'Abominabel'

Er is, zo schrijft de politie, een personeelstekort. Te weinig mensen werken te lang om een 24-uurscontrole mogelijk te maken. De infrastructuur waarmee de politie moet werken is ,,abominabel". Gebouwen zijn oud en klein, de bewapening is verouderd en de voertuigen zijn verroest en niet altijd gepantserd.

Er gaat volgens de briefschrijvers enorm veel tijd verloren die eigenlijk aan de beveiliging van Zaventem zou moeten worden besteed. Het management wordt ,,laks en onpersoonlijk" genoemd. Het gevoel van veiligheid bij de reizigers op de luchthaven was vals. Neemt de leiding geen passende maatregelen: ,,Dan gaan wij op de rem staan."

Telegraaf, 30-03-2016, 20:08
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: A.J. op 31/03/2016 | 01:11 uur
Justitie schrapte verbindingsofficier in Brussel

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vorige zomer de zogenoemde 'JBZ-liaison' (verbindingsofficier) op de Nederlandse ambassade in België wegbezuinigd. Die post moet ervoor zorgen dat inlichtingen over justitiële en politie-aangelegenheden in het buitenland zo goed mogelijk worden uitgewisseld met Nederland.

Dat de post van verbindingsofficier in Brussel niet meer werd ingevuld, is opmerkelijk tegen de achtergrond van de centrale rol die België speelt als land van herkomst van extremistische moslims.

Na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo was België al in beeld als land waar de gebruikte wapens vandaan kwamen. In mei 2014 werd in Brussel een aanslag gepleegd op het Joods museum in Brussel, waarbij vier mensen om het leven kwamen. En bij een anti-terreuractie van de Belgische politie in januari 2015 in Verviers kwamen twee vermoedelijke moslimextremisten om het leven. Op diezelfde dag werden ook invallen gedaan in de Brusselse wijken Zaventem en Schaarbeek.
Loopt gesmeerd

Volgens het ministerie van V&J werd besloten de post in Brussel niet langer in te vullen, aangezien de toenmalige liaison ervoor had gezorgd dat de contacten tussen Nederland en België gesmeerd verliepen. Daarom werd het verantwoord geacht de post niet langer te bezetten.

Min of meer tegelijk met het (tijdelijk) schrappen van de liaison in Brussel werd besloten de post van verbindingsofficier in Londen juist wel weer in te vullen. Op de post in Londen is de voormalig directeur Voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie benoemd.
Voorzitterschap

Reden voor de heropening was volgens een woordvoerder van het ministerie "het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in combinatie met de belangrijke rol die het Verenigd Koninkrijk in de EU speelt". Het gebeurt volgens de ministerie-woordvoerder geregeld dat de liaison-functie her en der nu eens wel en dan weer niet wordt ingevuld, afhankelijk van de internationale ontwikkelingen.

D66 heeft in Kamervragen om opheldering gevraagd over het verdwijnen van de verbindingsofficier in Brussel. De partij wil weten of het klopt dat andere Europese landen hun capaciteit op dergelijke posten in België juist vergroot hebben.

NOS (http://nos.nl/artikel/2096218-justitie-schrapte-verbindingsofficier-in-brussel.html)
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: A.J. op 31/03/2016 | 01:23 uur
Citaat
D66 heeft in Kamervragen om opheldering gevraagd

Natuurlijk...
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: JdL op 31/03/2016 | 06:46 uur
Iets met kalf en put.....
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Micheltje op 31/03/2016 | 09:03 uur
Citaat van: A.J. op 31/03/2016 | 01:11 uur
Justitie schrapte verbindingsofficier in Brussel

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vorige zomer de zogenoemde 'JBZ-liaison' (verbindingsofficier) op de Nederlandse ambassade in België wegbezuinigd. Die post moet ervoor zorgen dat inlichtingen over justitiële en politie-aangelegenheden in het buitenland zo goed mogelijk worden uitgewisseld met Nederland.

Dat de post van verbindingsofficier in Brussel niet meer werd ingevuld, is opmerkelijk tegen de achtergrond van de centrale rol die België speelt als land van herkomst van extremistische moslims.

Na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo was België al in beeld als land waar de gebruikte wapens vandaan kwamen. In mei 2014 werd in Brussel een aanslag gepleegd op het Joods museum in Brussel, waarbij vier mensen om het leven kwamen. En bij een anti-terreuractie van de Belgische politie in januari 2015 in Verviers kwamen twee vermoedelijke moslimextremisten om het leven. Op diezelfde dag werden ook invallen gedaan in de Brusselse wijken Zaventem en Schaarbeek.
Loopt gesmeerd

Volgens het ministerie van V&J werd besloten de post in Brussel niet langer in te vullen, aangezien de toenmalige liaison ervoor had gezorgd dat de contacten tussen Nederland en België gesmeerd verliepen. Daarom werd het verantwoord geacht de post niet langer te bezetten.

Min of meer tegelijk met het (tijdelijk) schrappen van de liaison in Brussel werd besloten de post van verbindingsofficier in Londen juist wel weer in te vullen. Op de post in Londen is de voormalig directeur Voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie benoemd.
Voorzitterschap

Reden voor de heropening was volgens een woordvoerder van het ministerie "het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in combinatie met de belangrijke rol die het Verenigd Koninkrijk in de EU speelt". Het gebeurt volgens de ministerie-woordvoerder geregeld dat de liaison-functie her en der nu eens wel en dan weer niet wordt ingevuld, afhankelijk van de internationale ontwikkelingen.

D66 heeft in Kamervragen om opheldering gevraagd over het verdwijnen van de verbindingsofficier in Brussel. De partij wil weten of het klopt dat andere Europese landen hun capaciteit op dergelijke posten in België juist vergroot hebben.

NOS (http://nos.nl/artikel/2096218-justitie-schrapte-verbindingsofficier-in-brussel.html)

In het kader van bezuinigingen en weggemoffeld onder het mom van .......
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 31/03/2016 | 18:52 uur
Erdogan verwijt Nederland gebrek aan kennis over jihadisme

Nederland en België begrijpen niet waar jihadisme precies voor staat. Dat stelt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een interview met CNN.

Het interview wordt donderdagavond uitgezonden in het programma Amanpour. Presentatrice Christiane Amanpour heeft daarin een exclusief vraaggesprek met het Turkse staatshoofd.

De zender heeft een vraag over Ibrahim El Bakraoui, een geradicaliseerde Belg die Turkije in juli uitzette naar Nederland, donderdagmiddag al online gezet.

Nederland verwijt Turkije bij het uitzetten niet duidelijk te hebben aangegeven dat El Bakraoui jihadistische neigingen had. "Om iemand die jihadistische intenties heeft te begrijpen, moet je wel eerst snappen wat het betekent", aldus Erdogan. "Nederland en België begrijpen niet waar jihadisme voor staat."

Protocol

Niet alleen de communicatie tussen Nederland en Turkije verliep niet heel soepel. Ook de communicatie tussen de Nederlandse en Belgische diensten nadat de New Yorkse politie Nederland had gewaarschuwd voor de radicale achtergrond van Ibrahim El Bakraoui en zijn broer. Het tweetal blies zichzelf op in Brussel.

De oppositie verwijt het kabinet dat er niet direct actie werd ondernomen nadat de Amerikanen zich hadden gemeld. Het kabinet erkende in het debat dinsdag wel er naar te streven de procedures met de Turken aan te scherpen. Zo moet er een protocol komen dat regelt dat Turkije bij alle uitzettingen melding maakt van de reden van uitzetting.
 
NU.nl, 31 maart 2016 18:48
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 31/03/2016 | 19:00 uur
Citaat van:  Nu.nl op 31/03/2016 | 18:52 uur
Erdogan verwijt Nederland gebrek aan kennis over jihadisme

Nederland en België begrijpen niet waar jihadisme precies voor staat. Dat stelt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een interview met CNN.

Zie: http://edition.cnn.com/2016/03/30/europe/turkish-president-recep-tayyip-erdogan-amanpour-interview/index.html

Het interview wordt vanavond om 20:00lt uitgezonden op CNNI.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Huzaar1 op 01/04/2016 | 01:30 uur
Erdogan heeft de EU zo bij de ballen he, ojojoj.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: DvdW op 01/04/2016 | 02:21 uur
Citaat van: Huzaar1 op 01/04/2016 | 01:30 uur
Erdogan heeft de EU zo bij de ballen he, ojojoj.
Alsof het in Turkije allemaal zo soepeltjes gaat........

Zeker zeven doden bij aanslag op politiebus Oost-Turkije

Bij een aanslag met een autobom in de onrustige Oost-Turkse stad Diyarbakir zijn zeker zeven agenten gedood. Er raakten 27 personen gewond, onder wie ook burgers. De aanslag werd gepleegd toen een minibus passeerde met leden van een speciale politie-eenheid.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/zeker-zes-agenten-gedood-bij-aanslag-op-politiebus-oost-turkije~a4273339/
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Zander op 01/04/2016 | 09:33 uur
Citaat van: Huzaar1 op 01/04/2016 | 01:30 uur
Erdogan heeft de EU zo bij de ballen he, ojojoj.

Erdogan is de geheime tweeling broer van Vladimir 
P. Net zo narcistisch en machtsbelust.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Micheltje op 01/04/2016 | 15:53 uur
Citaat van: DvdW op 01/04/2016 | 02:21 uur
Alsof het in Turkije allemaal zo soepeltjes gaat........

Zeker zeven doden bij aanslag op politiebus Oost-Turkije

Bij een aanslag met een autobom in de onrustige Oost-Turkse stad Diyarbakir zijn zeker zeven agenten gedood. Er raakten 27 personen gewond, onder wie ook burgers. De aanslag werd gepleegd toen een minibus passeerde met leden van een speciale politie-eenheid.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/zeker-zes-agenten-gedood-bij-aanslag-op-politiebus-oost-turkije~a4273339/

Het gaat misschien allemaal niet zo soepeltjes maar je gaat iets met je volle verstand aan
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: DvdW op 01/04/2016 | 20:59 uur
Citaat van: Micheltje op 01/04/2016 | 15:53 uur
Het gaat misschien allemaal niet zo soepeltjes maar je gaat iets met je volle verstand aan
Ja dus..... wat bedoel je nu eigenlijk?
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Micheltje op 02/04/2016 | 16:21 uur
Citaat van: DvdW op 01/04/2016 | 20:59 uur
Ja dus..... wat bedoel je nu eigenlijk?

Dat ze hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen en de afspraken na moeten komen
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 12/04/2016 | 16:43 uur
Expert: Marokkaanse zwijgcultuur geeft problemen

Het taboe binnen de Marokkaanse cultuur om problemen bespreekbaar te maken is een bedreiging voor Nederland. Dat zegt Marokko-expert Marco Kranenburg. Toestanden zoals in Brussel komen ook naar Nederland, zo waarschuwt hij.

Kranenburg heeft vier jaar in Marokko gewoond en werkt onder meer als zelfstandig workshopinstructeur voor Meld Misdaad Anoniem. Met zijn workshops wil hij het gesprek aangaan met Marokkaanse gemeenschap om het melddilemma te doorbreken. Ook wil hij de gemeenschap met zijn stichting Marokkanenbrug actief laten meedoen in de maatschappij.

,,De Marokkaanse skoetcultuur komt er in het kort op neer dat je je mond houdt. We hebben in Molenbeek gezien waar dat toe leidt. Die Salah Abdeslam kon daar gewoon over straat en iedereen hield zijn mond dicht", legt Kranenburg uit. ,,Dat zien we ook terug bij de Mocromoorden in Amsterdam. Er wordt nauwelijks iets gemeld. Die cultuur moeten we doorbreken, maar het zit zó diepgeworteld. Dat gaat tot beleidsmedewerkers en agenten aan toe. Het is geen islamprobleem, maar een cultuurprobleem. Ook iemand als burgemeester Aboutaleb doet daar gewoon aan mee. Hij durft de discussie erover niet aan."

Kranenburg doet onderzoek op (basis)scholen naar het gedrag van met name Marokkaanse kinderen. ,,Wat we daar aantreffen, is schokkend. Op een school in Amsterdam vroegen we een klas waarin met name Marokkaanse kinderen van 10-11 jaar zitten, te filmen wat in hun ogen onveilig was in de buurt. Dan verwacht je een onveilige oversteekplaats of zo. Maar we kregen filmpjes terug waarin kelderboxverkrachtingen en ripdealtjes werden nagespeeld. Ook liet men openlijk weten IS-soldaat te willen worden. Maar het rapport daarover verdween in de la. Dit zien we ook op scholen in Rotterdam-Zuid en West en Haagse wijken als Transvaal en Schilderswijk."

BIJ WORTEL AANPAKKEN
Volgens Kranenburg moet de Marokkaanse gemeenschap dit probleem niet binnen eigen kring houden, omdat de gehele Nederlandse samenleving met deze problemen te kampen heeft. ,,We moeten samen tot een effectieve oplossing komen. Kinderen kunnen binnen een maand radicaliseren, hebben we gezien. De projecten ten behoeve van de Marokkaanse jeugd hebben de afgelopen dertig jaar nergens toe geleid. Er is tot op heden geen enkele preventieve aanpak bewerkstelligd waarbij het probleem bij de wortel wordt aangepakt. We moeten voorkomen dat het gif het hoofdje van zo'n kind bereikt. Maar dat begint met het doorbreken van de cultuur waarin alles wordt verzwegen of weggemoffeld en waar melden gezien wordt als verraad. Daar moet de overheid opstaan."

Ook gaan Marokkaanse ouders er te gemakkelijk van uit dat school bijdraagt aan de opvoeding. ,,In Marokko is dat wel zo, maar hier zijn we vooral aan het onderwijzen. Kinderen krijgen daardoor alle ruimte. Het onderwijs, de overheid en de ouders begaan hier een giga-blunder. Van kinderen wordt op jonge leeftijd al verwacht dat zij zich gedragen als volwassenen. Als een jongen thuiskomt met een jas van 600 euro wordt er niet gevraagd hoe hij dat heeft betaald, maar wordt de jas bewonderd." Kranenburg pleit voor een open discussie over de skoetcultuur. ,,Als we die niet weten te doorbreken, dan vrees ik het ergste."

REACTIE BURGEMEESTER ABOUTALEB
Via een woordvoerder laat burgemeester Aboutaleb weten niet in te gaan op de opmerkingen van Marco Kranenburg. Wel laat de gemeente Rotterdam weten dat Kranenburg verschillende malen heeft geprobeerd om voor zijn projecten subsidie te krijgen van de gemeente Rotterdam. Die subsidies zijn niet verleend omdat de projecten niet voldeden aan de kwaliteitseisen van de gemeente.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/04/expert-marokkaanse-skoetcultuur-geeft-problemen
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 12/04/2016 | 16:59 uur
Citaat van: Micheltje op 02/04/2016 | 16:21 uur
Dat ze hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen en de afspraken na moeten komen

Waar heb je het nu over?
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: DvdW op 12/04/2016 | 18:39 uur
Citaat van: Mourning op 12/04/2016 | 16:59 uur
Waar heb je het nu over?
Dat vraag ik mij ook af....
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 13/04/2016 | 18:17 uur
Moskeebestuur op het matje om facebookbericht Ibrahim T.

Het gemeentebestuur van Druten praat woensdagmiddag met het bestuur van de Yesil Camii-moskee in de Gelderse plaats over de arrestatie van een van de bestuursleden maandag. De politie hield de 27-jarige Ibrahim T. aan omdat hij op Facebook de aanslagen in Brussel prees en IS opriep om nog meer bloed te vergieten.

Volgens een woordvoerster van burgemeester Luciën van Riswijk is direct na de aanhouding van de bestuurssecretaris contact gezocht met de Groene Moskee, zoals het gebouw in het Nederlands heet. Woensdag wordt besproken wat er precies aan de hand is en of er stappen tegen T. worden ondernomen.

De 27-jarige Drutenaar is dinsdagavond na verhoor op vrije voeten gesteld. Hij is nog wel verdachte en het onderzoek gaat door. De politie kwam hem volgens een woordvoerder op het spoor na een tip over de tekst op zijn Facebookpagina.

Vervolging mogelijk
,,Vrijheid van meningsuiting een belangrijk grondrecht maar is niet onbegrensd. Als iemand in het openbaar een afbeelding of tekst plaatst en oproept om een strafbaar feit te plegen of anderen daartoe aanzet, is vervolging mogelijk. Als daarnaast, zoals hier, wordt opgeruid tot een terroristisch misdrijf kunnen de straffen worden verhoogd'', aldus de politie.

http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/4281404/2016/04/13/Moskeebestuur-op-het-matje-om-facebookbericht-Ibrahim-T.dhtml
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 13/04/2016 | 18:18 uur
Hoe kan dit een moslim die in Nederland oproept tot meer bloedvergieten en zich beroept op de vrijheid van meningsuiting wordt vrijgelaten TERWIJL GEERT WILDERS OPROEPT OM MINDER MARROKANEN (sorry de meeste van die jihad figuren zijn afkomstig uit Marokko ) en hij ,moet voor de rechtbank verschijnen
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: DvdW op 13/04/2016 | 23:00 uur
Ik lees nergens dat hij wordt vrijgelaten...?
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 14/04/2016 | 10:59 uur
Citaat van: Ace1 op 13/04/2016 | 18:18 uur
Hoe kan dit een moslim die in Nederland oproept tot meer bloedvergieten en zich beroept op de vrijheid van meningsuiting wordt vrijgelaten TERWIJL GEERT WILDERS OPROEPT OM MINDER MARROKANEN (sorry de meeste van die jihad figuren zijn afkomstig uit Marokko ) en hij ,moet voor de rechtbank verschijnen

Is Wilders vastgezet dan?
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 14/04/2016 | 17:45 uur
Citaat van: Mourning op 14/04/2016 | 10:59 uur
Is Wilders vastgezet dan?

Wat ik bedoel dat die   MARROKANEN overal mee wegkomen en respect eisen maar dat dan niet tonen aan de  autochtone Nederlanders en in Den Haag slaapt men verder of men doet aan struisvogel politiek.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: DvdW op 14/04/2016 | 20:09 uur
Citaat van: Ace1 op 14/04/2016 | 17:45 uur
Wat ik bedoel dat die   MARROKANEN overal mee wegkomen en respect eisen maar dat dan niet tonen aan de  autochtone Nederlanders en in Den Haag slaapt men verder of men doet aan struisvogel politiek.
En waaruit blijkt dat "zij" overal mee wegkomen dan....?
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Ace1 op 14/04/2016 | 20:15 uur
Citaat van: DvdW op 14/04/2016 | 20:09 uur
En waaruit blijkt dat "zij" overal mee wegkomen dan....?

Praktijk voorbeeld.

http://www.npo.nl/pauw/12-04-2016/VARA_101377276/POMS_VARA_3696938
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Lex op 14/04/2016 | 21:23 uur
Dit topic gaat over de aanslagen in Brussel.
Het moge dus duidelijk zijn, dat een aantal reacties hier geplaatst, niet relevant zijn cq off-topic.

[post made by mobile device]
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Oorlogsvis op 15/04/2016 | 10:38 uur
Citaat van: Ace1 op 13/04/2016 | 18:18 uur
Hoe kan dit een moslim die in Nederland oproept tot meer bloedvergieten en zich beroept op de vrijheid van meningsuiting wordt vrijgelaten TERWIJL GEERT WILDERS OPROEPT OM MINDER MARROKANEN (sorry de meeste van die jihad figuren zijn afkomstig uit Marokko ) en hij ,moet voor de rechtbank verschijnen
Dat is linkse politiek...ze proberen Wilders op alle manieren dwars te zitten omdat hij anders glansrijk de volgende verkiezingen gaat winnen. De politiek wordt nu een handje geholpen door de rechtelijke macht.
Ik ben blij met mensen zoals Wilders en Johan Derksen die hun mond durven open te trekken ....maar de politiek en justitie zit hier niet op te wachten.
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 15/04/2016 | 12:10 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 15/04/2016 | 10:38 uur
Dat is linkse politiek...ze proberen Wilders op alle manieren dwars te zitten omdat hij anders glansrijk de volgende verkiezingen gaat winnen. De politiek wordt nu een handje geholpen door de rechtelijke macht.
Ik ben blij met mensen zoals Wilders en Johan Derksen die hun mond durven open te trekken ....maar de politiek en justitie zit hier niet op te wachten.

Het vermoedelijke gevolg is dat hij nog een paar extra Kamerzetels weet te bemachtigen in 2017 (of zoveel eerder)
Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: Mourning op 15/04/2016 | 12:25 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 15/04/2016 | 10:38 uur
Dat is linkse politiek...ze proberen Wilders op alle manieren dwars te zitten omdat hij anders glansrijk de volgende verkiezingen gaat winnen. De politiek wordt nu een handje geholpen door de rechtelijke macht.
Ik ben blij met mensen zoals Wilders en Johan Derksen die hun mond durven open te trekken ....maar de politiek en justitie zit hier niet op te wachten.

Wilders en Derksen zijn totaal verschillend.

De een is aan rasechte populist die vrijwel alles zal zeggen als hij denk dat hem dat meer stemmen zal opleveren. Overigens linkse politiek... heb je kennis genomen van o.a.. de sociale paragraaf van Wilders PVV? Als we het over ''linkse politiek'' hebben... Snap nog steeds niet dat mensen niet dwars door Wilders en zijn manier van politiek voeren heen kijken. Hij heeft op deel onderwerpen echt wel punten, maar dan ook de retoriek en die simplistische oplossingen...

De ander stipt een probleem aan, niet heel genuanceerd, maar genoeg om er iets van een discussie over te kunnen hebben.

Titel: Re: Aanslagen in Brussel 22-03-2016
Bericht door: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 15/04/2016 | 13:13 uur
Citaat van: Mourning op 15/04/2016 | 12:25 uur
Overigens linkse politiek... heb je kennis genomen van o.a.. de sociale paragraaf van Wilders PVV? Als we het over ''linkse politiek'' hebben...

Op veel punten ontloopt deze beroeps politicus de standpunten van de SP niet....