Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => KLu => Topic gestart door: Lex op 13/07/2016 | 14:47 uur

Titel: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Lex op 13/07/2016 | 14:47 uur
Het ministerie van Defensie onderzoekt mogelijke 'financiële integriteitsschendingen' op Vliegbasis Eindhoven. Het personeel is hierover woensdag ingelicht.

"Als de meldingen kloppen gaat het om ernstige misstanden, daarom is het van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken", aldus de commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan, in een verklaring.

Naar verluidt zijn er meerdere personen bij betrokken. Een woordvoerder wilde verder niet ingaan op de precieze aard van de misstanden in verband met het onderzoek.

Er volgt nu op advies van de marechaussee eerst een intern onderzoek naar de mogelijke fraude. Als er strafbare feiten zijn gepleegd volgt aangifte bij de marechaussee. Boekholt-O'Sullivan: "We onderzoeken nu de feiten. Aan de hand van de feiten worden de vervolgstappen bepaald."

Geconfronteerd

De kolonel voert sinds begin vorige maand bevel over de vliegbasis. Ze werd al kort na haar aantreden geconfronteerd met de zaak, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. De belangrijkste taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten.

Bovendien verricht luchtmachtpersoneel dag en nacht luchthaventaken voor Eindhoven Airport. Bij de vliegbasis werken ongeveer zevenhonderd mensen van wie 95 procent militair. Vorig jaar werden hiervandaan ruim 17.000 militairen en 5 miljoen kilo vracht vervoerd.

Integriteitsschendingen

Bij Defensie werden vorig jaar 417 meldingen van vermoedelijke integriteitsschendingen gedaan. Het gaat dan voornamelijk om misdragingen in de privé-sfeer, ongewenste omgangsvormen en financiële schendingen. Er werden uiteindelijk 284 integriteitsschendingen geconstateerd die leidden tot het ontslag van 114 ambtenaren.

Bij Defensie worden meer mensen ontslagen om integriteitsschendingen dan bij de rest van de overheid. Vorig jaar verloren daar zeventig mensen hierom hun baan. Dat verschil wordt veroorzaakt door het feit dat bij Defensie veel striktere normen gelden.

ANP, 13 juli 2016 13:49
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Lex op 13/07/2016 | 22:45 uur
Betrokkenen eerder wangedrag transportsquadron nog op plek

Uitwassen in Eindhoven

door Niels Rigter

Den Haag - Verkeerde declaraties, drankmisbruik en als klap op de vuurpijl een pleziervlucht met een Hercules-vliegtuig naar een vakantiehuis in Italië. Opnieuw zijn er op de vliegbasis Eindhoven meldingen van zeer ernstig wangedrag door Luchtmachtpersoneel.

Het 336 Squadron, dat vliegt met C-130 Hercules transportvliegtuigen, staat er al langer niet best op. Er waren afgelopen jaren grote problemen met het negeren van veiligheidsvoorschriften. Nu gaat het om vooral financiële misstanden. Zoals verkeerde declaraties en privégebruik van dienstvervoer.

De problemen met het 336 transportsquadron zouden volgens minister Hennis (Defensie) allemaal zijn opgelost. Onzin, stellen ingewijden. Nieuwe problemen waren onvermijdelijk, want bijna alle betrokkenen mochten na de pijnlijke affaire gewoon op hun plek blijven zitten. Daardoor zit niet alleen de basis, maar ook de bewindsvrouw in de problemen.

Het was Hennis die de Tweede Kamer meldde dat er bij 336 echt schoon schip was gemaakt na de vorige meldingen van misstanden. En na de slepende procedure met de klokkenluider die er het gevolg van was.

Tegelijkertijd moest de minister toen al bekennen dat er 'geen disciplinaire maatregelen waren genomen' tegen de betrokkenen. Die overtreders van destijds zitten grotendeels nog op hun plek, zegt een bron bij de vliegbasis. ,,Iedereen werd de hand boven het hoofd gehouden. Dit is het resultaat."

De SP heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de gang van zaken. ,,Volgens de minister was er een cultuurverandering ingezet. Maar als je de mensen niet vervangt, is het dweilen met de kraan open", zegt Kamerlid Jasper van Dijk. Wat hem opvalt, is dat de vliegbasis de zaak zelf onderzoekt. Volgens hem moet er een onafhankelijk onderzoek komen. ,,Dat heeft het verleden wel geleerd."

F-16 vlieger Victor van Wulfen wist een paar jaar terug niet wat hij zag toen hij de overstap maakte naar het 336 Squadron in Eindhoven. De protocollen voor vliegveiligheid die hij in zijn periode als jachtvlieger als onwrikbaar beschouwde, werden hier veelvuldig genegeerd. Sommige collega's zaten zelfs met een slok op achter de stuurknuppel.

In 2008 trok hij aan de bel bij zijn commandant. Van Wulfen deed een boekje open over het gebrek aan capaciteiten en discipline en diende een lijst in met negentien gevaarlijke incidenten tijdens missies. Het werd hem niet in dank afgenomen. Van Wulfen werd van alle kanten intern in de tang genomen.

Zo zag hij een opleiding en een bijbehorende promotie aan z'n neus voorbijgaan. Hij zou 'in een schijnwereld' leven. De klokkenluider raakte zijn vliegerstatus kwijt, werd ziek gemeld en van een uitzending gehaald. Een militaire arts oordeelde later dat er geen enkele aanleiding was voor een diagnose van psychische problemen.

Het leidde uiteindelijk tot een officiële klokkenluidersmelding in 2011 en vier jaar later tot een snoeihard rapport van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid. ,,Het beeld is ontstaan van een organisatie die de gelederen sluit als een medewerker zich kritisch uit en kritiek geeft op de leiding", zo luidde een van de conclusies. De raad adviseerde eerherstel. Eind vorig jaar was het defensieminister Hennis die hem rehabiliteerde. Van Wulfen vliegt nu voor de Kustwacht.

Maar daarmee waren de problemen voor de vliegbasis niet voorbij. Zo deed de Militaire Luchtvaartautoriteit vorig jaar aangifte tegen de basis vanwege het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften. Op weg naar een missiegebied hadden C-130's behalve personeel ook flares, magnesiumfakkels, in het ruim. In de luchtvaartwet vallen ze onder munitie en moeten ze apart of aan de buitenkant van het toestel worden bewaard. Magnesium is zeer licht ontvlambaar, Daarom zijn flares aan boord vaak nog onveiliger dan gewone munitie.

Ook was er de schijn van belangenverstrengeling. De kolonel die de verbeteringen moest doorvoeren, was ook verantwoordelijk voor de fouten die er waren gemaakt.

Nu is er een nieuwe melding, van tien incidenten. In twee gevallen gaat het om alcoholmisbruik, acht keer om fraude. Opvallend genoeg is de melder van de wantoestanden, een adjudant, inmiddels geschorst. Hij wordt beschuldigd van verwijtbaar gedrag. Gisteren is hij ondervraagd in een hoorzitting. Volgende week hoort hij of hij zijn baan nog heeft. Volgens bronnen bij de basis is hij 'nogal nerveus'. ,,Hij weet niet wat de gevolgen zullen zijn."

Na zijn melding heeft de begin vorige maand aangetreden basiscommandant Elanor Boekholt contact gezocht met de Koninklijke Marechaussee. Die heeft haar geadviseerd eerst een intern onderzoek te doen. ,,Als de meldingen kloppen, gaat het om ernstige misstanden", zegt de kolonel Boekholt. ,,Daarom is het van het grootste belang dat we dit zorgvuldig onderzoeken."

Telegraaf, 13-07-2016
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: A.J. op 14/07/2016 | 00:07 uur
Ik zit dit allemaal zo eens een beetje te lezen en ik weet dat de meeste artikelen van de Telegraaf best met een korrel zout genomen kunnen/ moeten worden.

Maar als advocaat van de duivel, wat is er nou mis gegaan? Zijn er bepaalde transporten niet doorgegaan of wat? En dat geouwehoer over flares, hoe moet ik dat zien dan?
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: JdL op 14/07/2016 | 09:42 uur
Als er echt piloten met een slok op achter de knuppel hebben gezeten is er iets grondig mis.
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: A.J. op 14/07/2016 | 12:01 uur
Citaat van: JdL op 14/07/2016 | 09:42 uur
Als er echt piloten met een slok op achter de knuppel hebben gezeten is er iets grondig mis.

Uiteraard, maar dat ging over 2008 en dan ook nog volgens de F16 vlieger... Nu zijn er twee meldingen van alcoholmisbruik, ik lees nergens dat piloten nu zo blauw als een tientje zijn gaan vliegen...
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Ace1 op 14/07/2016 | 16:40 uur
Squadron opnieuw in de fout

Verkeerde declaraties, drankmisbruik en als klap op de vuurpijl een pleziervlucht met een Hercules-vliegtuig naar een vakantiehuis in Italië. Opnieuw zijn er op de vliegbasis Eindhoven meldingen van zeer ernstig wangedrag door Luchtmachtpersoneel.

Het 336 Squadron, dat vliegt met C-130 Hercules transportvliegtuigen, staat er al langer niet best op. Er waren afgelopen jaren grote problemen met het negeren van veiligheidsvoorschriften. Nu gaat het om vooral financiële misstanden. Zoals verkeerde declaraties en privégebruik van dienstvervoer.

Zo zou een C-130 Hercules zijn ingezet voor een pleziertrip naar Italië. In twee gevallen gaat het om vliegen met een slok op. De verdachten zijn grotendeels dezelfde als van oudere meldingen.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26208517/__Squadron_opnieuw_in_de_fout__.html
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Ace1 op 14/07/2016 | 16:44 uur
'Het is hoog tijd schoon schip te maken op Vliegbasis Eindhoven', zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk

EINDHOVEN - Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de mogelijke fraude bij Vliegbasis Eindhoven. Daar hamert SP-Kamerlid Jasper van Dijk op in Kamervragen aan defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert. 'Het wordt nu hoog tijd schoon schip te maken op deze vliegbasis', zegt hij donderdagochtend.

Direct na de installatie van kolonel Boekholt-0'Sullivan is een aantal meldingen van financiële misstanden binnengekomen bij de Koninklijke Luchtmacht. Het Ministerie van Defensie in Den Haag bevestigt de meldingen en 'beschuldigingen richting medewerkers'. Een medewerker die misstanden meldde, zit geschorst thuis.

Extern onderzoek
De meldingen zijn volgens de Luchtmacht 'ernstig genoeg om eerst zelf te onderzoeken'. Daarom start eerst een intern onderzoek. Maar dat wil kamerlid Van Dijk niet hebben, getuige zijn vragen aan de minister: "Waarom laat u geen extern onderzoek doen, zodat wordt voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt?"

Volgens De Telegraaf gaat het om tien incidenten. In twee gevallen is sprake van alcoholmisbruik, in acht gevallen gaat het om fraude.

Vliegbasis Eindhoven was tweemaal eerder in opspraak. Zo werd er binnen een squadron niet serieus omgegaan met vliegveiligheid. De klokkenluider kwam in de problemen maar werd eind vorig jaar gerehabiliteerd. Later bleek dat transportvliegtuigen hadden gevlogen met magnesiumfakkels die volgens de luchtvaartwet net als munitie apart of aan de buitenkant van een toestel moeten worden vervoerd.

Maatregelen
Naar deze zaken werd in eerste instantie intern onderzoek gedaan. Van Dijk vraagt zich dan ook af of de minister toen wel genoeg maatregelen heeft genomen en of er toen personeel is geschorst. Als dat niet het geval blijkt, wil het Kamerlid dat de minister de betrokkenen alsnog schorst totdat de onderste steen boven is.

"In de kamer heeft de minister meerdere malen gezegd dat er schoon schip is gemaakt. De misstanden gaan echter door", zegt Van Dijk. "Dat maakt de positie van de minister interessant."

Strafbare feiten
Defensie meldt donderdag dat eerst het intern onderzoek wordt afgewacht. Als er sprake is van strafbare feiten wordt alles overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/252035632/Het+is+hoog+tijd+schoon+schip+te+maken+op+Vliegbasis+Eindhoven,+zegt+SP-Kamerlid+Jasper+van+Dijk.aspx
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: A.J. op 14/07/2016 | 22:30 uur
Los van het feit dat misstanden te allen tijde onderzocht dienen te worden is het wel weer opvallend dat types zoals van Dijk, die het liefst compleet defensie wegbezuinigen, weer op de hoogste kast zitten. Als ze zich nou ook eens zo druk gingen maken over het gebrek aan matriaal, geld en alles...
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: JdL op 15/07/2016 | 13:43 uur
Citaat van: A.J. op 14/07/2016 | 22:30 uur
Los van het feit dat misstanden te allen tijde onderzocht dienen te worden is het wel weer opvallend dat types zoals van Dijk, die het liefst compleet defensie wegbezuinigen, weer op de hoogste kast zitten. Als ze zich nou ook eens zo druk gingen maken over het gebrek aan matriaal, geld en alles...
+1
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Lex op 15/07/2016 | 13:48 uur
Adjudant vliegbasis Eindhoven 'fraudeerde zelf'

EINDHOVEN - De melder van misstanden op vliegbasis Eindhoven, blijkt zelf door zijn commandant te zijn aangepakt voor financiële fraude. Hij zou in strijd met de regels hebben gedeclareerd.

De voormalige commandant van de vliegbasis Johan van Soest heeft aangifte gedaan bij de Marechaussee toen de fraude van de adjudant aan het licht kwam, maakte de advocaat Michael Ruperti van de commandant bekend. Ook is de adjudant direct daarna voorgedragen voor ontslag en is hij sindsdien geschorst, aldus Ruperti.

Dinsdag bracht Defensie naar buiten dat er een onderzoek is gestart naar misstanden op de vliegbasis Eindhoven. Het zou gaan om omstreden declaraties, alcoholmisbruik bij vliegers en zelfs het inzetten van een defensietoestel voor privétripjes.

Wantoestanden
De wantoestanden zouden zijn gebeurd in de tijd dat de inmiddels vertrokken commandant Johan van Soest er de leiding had. Hij mag van Defensie inhoudelijk niet reageren zolang het onderzoek loopt. Maar advocaat Ruperti van Van Soest vindt het onterecht dat de commandant nu wordt verweten dat hij nalatig zou zijn. ,,Hij heeft juist aan zijn verplichting voldaan door op te treden tegen deze betreffende medewerker.''

Ruperti vindt het curieus dat het nieuws over de misstanden naar buiten kwam, juist op de dag dat er een zitting was over het ontslag van betreffende medewerker.

Advocaat Skip Springer van de adjudant bevestigt dat het aangezegde ontslag te maken heeft met declaratiegedrag maar betwist dat zijn cliënt in strijd met de regels heeft gehandeld. ,,Die verdachtmaking baseert op drijfzand en is volgens ons geen terechte reden voor een schorsing, laat staan voor ontslag.''

AD, 15-07-2016, 10:47
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: dudge op 15/07/2016 | 15:27 uur
Citaat van: A.J. op 14/07/2016 | 22:30 uur
Los van het feit dat misstanden te allen tijde onderzocht dienen te worden is het wel weer opvallend dat types zoals van Dijk, die het liefst compleet defensie wegbezuinigen, weer op de hoogste kast zitten. Als ze zich nou ook eens zo druk gingen maken over het gebrek aan matriaal, geld en alles...

Ja, en hoewel er vast een kern van waarheid in zit is het ook zeer de vraag hoe erg het nu allemaal is.

Dit publiek moddergooien is enorm schadelijk voor de organisatie. Helemaal omdat de misstanden waarschijnlijk niet zo uniek zijn, komen bij alle organisatie voor.

En eigenlijk, het idee dat ladderzatte vliegers met een Herc naar hun vakantiehuisje in Italië zijn gevlogen doet mij in ieder geval wat overdreven aan.
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: A.J. op 15/07/2016 | 18:27 uur
Citaat van: Thomasen op 15/07/2016 | 15:27 uur
Ja, en hoewel er vast een kern van waarheid in zit is het ook zeer de vraag hoe erg het nu allemaal is.

Dit publiek moddergooien is enorm schadelijk voor de organisatie. Helemaal omdat de misstanden waarschijnlijk niet zo uniek zijn, komen bij alle organisatie voor.

En eigenlijk, het idee dat ladderzatte vliegers met een Herc naar hun vakantiehuisje in Italië zijn gevlogen doet mij in ieder geval wat overdreven aan.

Precies. Ik hou eerst wel even een slag om de arm.
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Lex op 18/08/2016 | 22:31 uur
Defensie ontslaat 'klokkenluider' misstanden vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN - Defensie heeft een medewerker ontslagen die mogelijke misstanden op vliegbasis Eindhoven aan de kaak heeft gesteld.

De vliegbasis kwam vorige maand in opspraak na meldingen over wantoestanden. Het zou gaan om alcoholmisbruik bij vliegers, het inzetten van een defensietoestel voor privétrips en omstreden declaraties. Een van de melders van de misstanden is de nu ontslagen adjudant. Tegen hem liep al een intern onderzoek. Hij zou in strijd met de regels hebben gedeclareerd.

De advocaat van de adjudant wil nu geen commentaar geven op het ontslag. In een eerdere reactie gaf de jurist aan dat de adjudant vindt dat hij binnen de regels had gehandeld.

ED, 18 augustus, 13:15
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Lex op 29/11/2016 | 15:43 uur
Commandanten Vliegbasis Eindhoven weg om declaraties 

Op Vliegbasis Eindhoven zijn de commandanten van de squadrons 334 en 336 vervangen om overtredingen met declaraties.

Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf dinsdag.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft de Tweede Kamer laten weten dat ''enkele sleutelfiguren'' worden vervangen.

Beide bevelhebbers zijn niet ontslagen, maar krijgen volgens bronnen een andere functie. Zij waren ervan op de hoogte dat regels werden overtreden bij dienstreisdeclaraties van dagelijkse reizen naar en van een cursuslocatie in Hoofddorp. Een commissie heeft hier onderzoek naar gedaan.

Integriteitsschendingen

Defensie hoopt met de personeelswisseling een noodzakelijke ''cultuurverandering te verwezenlijken'' op de vliegbasis.

In juli bracht Defensie naar buiten dat mogelijke 'financiële integriteitsschendingen' op de vliegbasis werden onderzocht. ''Als de meldingen kloppen, gaat het om ernstige misstanden'', liet de kort daarvoor aangetreden commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan, toen in een verklaring weten.

Procedures aangescherpt

In oktober meldde het ministerie dat naar aanleiding van het onderzoek sommige procedures zouden worden aangescherpt, maar dat er er geen sprake was van verkeerde declaraties en privégebruik van defensiemiddelen door personeel.

Er werden tien meldingen van fraude onderzocht. Volgens de commissie was er geen sprake van een concreet vermoeden van een misstand of strafbaar feit. Aanvullend onderzoek naar de declaraties heeft nadien uitgewezen dat er feitelijk sprake was van overtreding van de regels.

De advocaten die drie officieren van het 336 Squadron bijstaan, vinden het tijd dat het hele onderzoeksdossier, dus met de geanonimiseerde gespreksverslagen, wordt gedeeld met de Tweede Kamer. ''Cliënten zijn de verdachtmakingen beu en willen dat de negatieve aandacht stopt. Zij herkennen zich niet in het beeld dat wordt geschetst en stellen dat er geen sprake is van ernstige misstanden'', aldus de advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan.

ANP, 29 november 2016 15:00
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Lex op 29/11/2016 | 15:49 uur
Onderzoeksrapport vermeende misstanden op vliegbasis Eindhoven

Het kamerstuk (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=521f01bb-9344-41a8-a4d1-77c7651f11de&title=Onderzoeksrapport%20vermeende%20misstanden%20op%20vliegbasis%20Eindhoven.docx)

Bijlage 1 (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=de0ca64d-4776-4361-b513-5090a3f15785&title=Concretisering%20melding%20vermeende%20misstanden%20Vliegbasis%20Eindhoven.pdf)

Bijlage 2 (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=a69fa513-b1e1-4dab-8b6d-5efe3a98414e&title=Concretisering%20melding%20vermeende%20misstanden%209%20_%2010%20Vliegbasis%20Eindhoven.pdf)

Kamerbrief, 29-11-2016
Titel: Re: Onderzoek naar mogelijke financiële misstanden vliegbasis Eindhoven
Bericht door: Lex op 31/01/2017 | 18:24 uur
Bevindingen nader onderzoek op vliegbasis Eindhoven

Brief  (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=189f1426-5e59-4cf6-afbf-75f57ea5de15&title=Bevindingen%20nader%20onderzoek%20op%20vliegbasis%20Eindhoven.docx)nav het onderzoek door een CVO

Kamerbrief, 31-01-2017