De landmacht van morgen

Gestart door Elzenga, 26/10/2013 | 15:20 uur

pz

Citaat van: Harald op 01/02/2023 | 09:04 uur
Onze eigen identiteit, soevereiniteit als KL-NL zijn we kwijt ...  :'(
Maar stel straks zeggen wij als NL wij gaan "alleen" naar de grens met Oekranie, moeten we dan eerst vragen aan Duitsland is dat ok ? .. en zo nee ?   :hrmph:  We worden teveel afhankelijk zo.
We moeten en zullen voor ook onze eigen instandhouding onze eigen eenheden op orde hebben.

De natte droom van D66 wordt werkelijkheid.

Harald

Citaat van: pz op 01/02/2023 | 08:41 uur
Nederland en Duitsland bundelen hun landmachten

Defensie-samenwerking De bevelhebbers van de Nederlandse en de Duitse landmacht zijn eruit: de gevechtseenheden worden samengevoegd.

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/31/nederland-en-duitsland-bundelen-hun-landmachten-a4155834?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=twitter&utm_term=20230131

Citaat?We kunnen nog steeds onze eigen missies doen?, zegt Duckers. Toegegeven: daarvoor wordt nu w?l eerst overlegd met het Duitse hoofdkwartier. Gezien het toenemende belang van de collectieve verdediging is dat ook logisch, vindt Duckers. ?De tijd dat we alleen deelnamen aan wars of choice, zoals in Afghanistan, ligt achter ons. En als je de bondgenootschappelijke verdediging serieus neemt, moet je als het erop aan komt w?l iets op de mat moet kunnen leggen. Dan kun je niet zeggen: helaas, onze eenheden zitten in Verweggistan.?

Onze eigen identiteit, soevereiniteit als KL-NL zijn we kwijt ...  :'(
Maar stel straks zeggen wij als NL wij gaan "alleen" naar de grens met Oekranie, moeten we dan eerst vragen aan Duitsland is dat ok ? .. en zo nee ?   :hrmph:  We worden teveel afhankelijk zo.
We moeten en zullen voor ook onze eigen instandhouding onze eigen eenheden op orde hebben.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

 
Citaat van: pz op 01/02/2023 | 08:41 uur
Nederland en Duitsland bundelen hun landmachten


Het einde van de KL zoals wij die nu nog kennen is in zicht, het verklaart wellicht ook waarom wij niet meer gaan voor eigen tanks al zullen we toekomstig hier wel in investeren.

pz

Nederland en Duitsland bundelen hun landmachten

Defensie-samenwerking De bevelhebbers van de Nederlandse en de Duitse landmacht zijn eruit: de gevechtseenheden worden samengevoegd.

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/31/nederland-en-duitsland-bundelen-hun-landmachten-a4155834?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=twitter&utm_term=20230131

Harald


pz

Goed stuk.....

https://www.defensieplatform.nl/tanks-tanks-maar-slap-leiderschap-zit-in-de-weg/

In 2010 werden de laatste ruim 80 Nederlandse tanks afgestoten. Ooit hadden we meer dan 900 van deze gevechtsmachines, maar politici achtten ze niet nodig. Want het zou natuurlijk nooit meer oorlog zijn. Op dit Defensie Platform is het afschaffen van de tanks wel vaker het symbool van de visieloosheid van politici genoemd. En eigenlijk ook het bewijs van gebrek aan ruggengraat bij de militaire top.

Ik zal die zin even herhalen:

?Dat belang van de tank zien die politici zelfs zo goed, dat er stemmen opgaan om onze van Duitsland geleasde tanks te kopen, om ze vervolgens weg te geven, waardoor Nederland weer zonder eigen tanks zit.?

Hebben we dan niets geleerd van de decennialange bezuinigingen?

Vragen
Maar dit soort impulsief gedrag roept de nodige vragen op:

Vraag 1: Waarom hebben we ze ooit ook al weer weggedaan? Waarom hebben de we de rest van onze gevechtskracht ook wegbezuinigd, samen met de luchtdoelartillerie?

Vraag 2: Waarom hoor ik politici wel over het weggeven van onze tanks, en niet over het aanschaffen van een bataljon (of 2) met eigen tanks? (Op de SGP na dan)

Vraag 3: Waarom hoor ik de CDS of C-LAS niet roepen dat we zelf ook tanks moeten krijgen? (En niet zonder meer moeten weggeven?).

Waarom hoor ik de CDS niet pleiten dat we moeten doen wat de NAVO van ons vraagt? (4 bataljons per brigade, meer vuursteun, meer tanks?)
Dit soort vragen kun je natuurlijk uitbreiden met vragen over de gevechtskracht van de hele Krijgsmacht, want de Marine doet het ook niet zo goed, met slechts enkele fregatten en maximaal 2 onderzeeboten inzetbaar. Het enige goede nieuws komt van de luchtmacht, dat wat meer vliegtuigen heeft gekregen die op hun taak zijn berekend. En het andere goede nieuws is dat wanneer we nu allemaal spullen zouden kopen, we ze niet zouden kunnen bemensen. Want de Krijgsmacht heeft de afgelopen jaren zijn uiterste best gedaan om geen aantrekkelijke werkgever te zijn, dus personeel is er ook te kort. Maar de goede verstaander leest natuurlijk het cynisme in die laatste zin.

Triest

Dit gebrek aan gevechtskracht en politieke en militaire wil om het te veranderen telkenmale te moeten constateren is triest. Triest omdat de militairen op de werkvloer wel bijtend loyaal zijn. Triest omdat de top van Defensie misbruik maakt van het feit dat het militaire vak voor veel militairen niet alleen een vak is, maar ook een roeping. Triest omdat die militairen bereid zijn om onder de moeilijkste omstandigheden hun leven inde waagschaal te stellen, maar door hun hoogste bazen niet de middelen krijgen om hun taken uit te voeren. Triest omdat politici telkens mooie woorden spreken, maar niet thuis geven als militairen om goede arbeidsvoorwaarden vragen. Of om wapens. Triest omdat zelfs de NAVO al jaren stelt dat de gevechtskracht van Defensie in het algemeen en de Landmacht in het bijzonder onder de maat is, maar er geen enkele actie is gekomen vanuit de top om die slagkracht te verbeteren. Triest omdat vele specialisten al jaren waarschuwen voor de afbraak van de Krijgsmacht, maar als te kritisch werden weggezet, of gebeld werden door hoge officieren: ?Aan welke kant sta jij?? Triest omdat op deze manier onze militairen op moeilijke missies kunnen worden gestuurd, zonder dat ze daarvoor de adequate spullen hebben om zich van hun taak te kwijten, en ze dus eigenlijk moedwillig in gevaar lijken te worden gebracht. Triest, omdat Defensie niet aan de grondwettelijke taken kan voldoen, en daarmee de veiligheid van ons land in gevaar is.

Wat gebeurt er met die 2 procent?

Vorig jaar werd bekend dat er meer geld naar Defensie gaat. We zouden eindelijk aan de 2% norm gaan voldoen. Maar als het BNP verder stijgt en de begroting van Defensie blijft als vastgesteld, voldoen we daar niet aan. Terecht dat er daarom een wetsvoorstel ligt om die 2% (wat een minimaal bedrag is) in de wet vast te leggen.

En is er de vraag wat er met dat extra geld gaat gebeuren. Er zijn in ieder geval investeringen in de logistiek gedaan. En een beetje in artillerie. Maar wanneer de nieuwe onderzeeboten en fregatten komen, dat weet niemand. Investeringen in slagkracht op het land blijven ook uit. Het gevecht van de verbonden wapenen kan niet gevoerd worden. Zeker niet als we alle artillerie en tanks ook nog eens gaan wegggeven. En de militaire top weet het al jaren. Toenmalig C-LAS Mart de Kruif stelde in 2015 al dat we niet meer konden vechten. Maar wat is er na zijn woorden gebeurd? Weinig tot niets.

Feit is dat de gevechtskracht weer moet worden opgebouwd. Inzet op cyber en onbemand alleen is niet de oplossing. Onbemand en cyber zorgen voor 2 extra domeinen waarin wordt opgetreden en gevochten, naast het klassieke militair optreden met samenhang tussen vuursteun, luchtsteun, zware tanks en gemechaniseerde  infanterie, en overige gevechtsondersteuning. En de NAVO roept ook al jaren dat het beter moet, maar die boodschap komt maar niet in. Terwijl we de leiders van Defenise wel horen over samenwerking met onze bondgenoten. Wel de lusten, niet de lasten. En zo werkt het natuurlijk niet in de echte wereld.

Wie het weet moet het zeggen

Wie weet wat er moet gebeuren mag het zeggen. Sterker nog, wie weet wat er moet gebeuren moet het zeggen. Maar niemand hoort de CDS, die na de visie 2035 nog steeds niet met een plan is gekomen voor herstel van de Krijgsmacht. Niemand hoort de commandanten. De omerta zit na het spraakmakende interview van de commandanten bijna 2 jaar geleden weer dicht. Terwijl juist nu lef nodig is. Hetzelfde lef dat de topmilitairen in het gevecht durfden ? en ongetwijfeld durven ? tonen, zouden ze nu ook moeten laten zien. Door feilloos, hardop, onverbloemd te laten weten wat de staat van onze Krijgsmacht is, en wat nu nodig is om die gevechtskracht op orde te krijgen. Zodat politici eindelijk eens luisteren. Maar dat is lastig als de militaire stem gesmoord wordt door carri?reambtenaren uit de algemene bestuursdienst, die niet het belang van de Krijgsmacht voor ogen hebben, maar wel hun eigen positie. En het lukt de CDS klaarblijkelijk niet om daar doorheen te breken.

Maar slap leiderschap hebben we nu wel genoeg gezien. Want slap leiderschap is de reden dat onze Krijgsmacht niet aan de grondwettelijke taken kan voldoen. Dat slappe leiderschap is de reden dat politici zonder enig militair weerwoord kunnen voorstellen om onze leasetanks weg te geven, zonder voor adequate vervanging te zorgen, of zelfs maar voor aanschaf van meer tanks en vuurkracht te pleiten. Dat slappe leiderschap is de reden dat de Krijgsmacht letterlijk het gevecht niet meer kan voeren. En dat kan niet. Het wordt dus tijd voor sterk leiderschap.

Door: Eduard van Brakel


Huzaar1

Citaat van: Sandgroper op 31/01/2023 | 12:30 uur
Op defensie gebied hebben ze uitmuntende standpunten.  Wil je de rest ook, emigreer dan naar de VS.  Dan heb je een SGP aan de macht als de Republiekeinen de dienst uitmaken.

Wat een onzin, alsof als de SP in de regering komt ineens alle christelijke onzin als wet wordt aangenomen. Enig idee hoe een 2e kamer werkt en een kabinet wordt gevormd?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Sandgroper

Citaat van: Huzaar1 op 30/01/2023 | 22:58 uur
Iemand Op1 aan het kijken?  :angel: Wat een partij die SGP he.
Op defensie gebied hebben ze uitmuntende standpunten.  Wil je de rest ook, emigreer dan naar de VS.  Dan heb je een SGP aan de macht als de Republiekeinen de dienst uitmaken.

Oorlogsvis

Citaat van: Huzaar1 op 30/01/2023 | 22:58 uur
Iemand Op1 aan het kijken?  :angel: Wat een partij die SGP he.
Zeker hebben veel goede punten ! ...vooral defensie altijd goed daar

Huzaar1

Iemand Op1 aan het kijken?  :angel: Wat een partij die SGP he.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack


Huzaar1

Citaat van: Master Mack op 30/01/2023 | 20:33 uur
Goed stuk. Helaas Huzaar 1 gemist :big-smile:
Zou mooi zijn als dit allemaal gerealiseerd zou kunnen worden.

Die bekende beelden die ook in het programma van zembla zijn gebruikt over dat Mindef niet luisterde naar NAVO rapport.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Master Mack

Goed stuk. Helaas Huzaar 1 gemist :big-smile:
Zou mooi zijn als dit allemaal gerealiseerd zou kunnen worden.

Huzaar1

Citaat van: Oorlogsvis op 30/01/2023 | 08:56 uur
Ja het is nu ook op WNL ...zag Huzaar nog even voorbijkomen op de Leopard !

Ze beginnen nu langzaam wakker te worden in Den Haag ..maar goed SGP altijd al een pro-defensie partij
nu de rest nog

8) ik was in beeld
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/01/2023 | 09:35 uur
Met ook het voorstel om te investeren in eigen MPA's (P8A).
Goede zaak !
ijzer smeden als het heet is
En doorpakken