Defensieforum.nl

Defensie Onderdelen => NLDA => Topic gestart door: McEwan op 29/05/2006 | 19:20 uur

Titel: OKM vs. OLM
Bericht door: McEwan op 29/05/2006 | 19:20 uur
Beste allemaal,

Ik zit met een dilemma ???; allereerst zal ik jullie de situatie voorschetsen waarin ik mij op het moment in bevindt:

CitaatIk ben 20 april jl. goedgekeurd voor PO. Op die dag kreeg ik als advies fysieke belastbaarheid een cluster 1, helaas te weinig voor Officier Veldartillerie :-\.

Ik moest daarom over drie maanden terugkomen. De drie maanden eindigen dus 20 juli. Helaas ga ik op die dag voor twee weken op vakantie, waardoor de herkeuring en overige keuringen pas in augustus en later zullen plaatsvinden. Hierdoor zal ik de augustus-2006-lichting niet meer halen.

Ter extra info: Ik doe nu het examenjaar vwo en denk dat ik wel zal slagen.

Nu begint de eerst volgende lichting OLM pas in augustus 2007 :o. Wat natuurlijk zeer jammer is, want dat is weer een jaar langer wachten.

Het OKM begint daarentegen februari 2007 wat natuurlijk een stuk sneller is.

Nu wilde ik eigenlijk voor OLM gaan, maar ikzoekwerk.com raadde mij via een mail aan om nog eens goed te kiezen tussen OLM en OKM:

CitaatDenk nog eens na over het Kort Model, scheelt tijd. Als je na 12 jaar de Landmacht verlaat heeft LM niet een echte meerwaarde gehad.
M.a.w. ben je voornemens om een militaire cariere op de bouwen dan kun je het beste kiezen voor LM, anders is KM een goed alternatief. Succes !

Mijn argumenten voor OLM;
- Betere mogelijkheden binnen de KL.
- Betere mogelijkheden binnen de burgermaatschappij *is dat wel zo?*
- Met vwo-diploma het hoogst haalbare wat mogelijk is aanpakken (nee geen discussie voeren over of het als burger slim is gelijk voor de KMA te gaan).

Mijn argumenten voor OKM;
- Begint februari 2007 al.
- Genoeg mogelijkheden binnen KL.
- Genoeg mogelijkheden als burger.
- Als je na 12 jaar de Landmacht verlaat heeft OLM niet een echte meerwaarde gehad.

Kortom echt goede argumenten heb ik niet voor beide, waardoor de keuze nogal moeilijk wordt. Daarom vraag ik jullie hulp  :angel:.

- Misschien kunnen jullie mij meerdere verschillen opnoemen tussen OKM en OLM.
- Misschien kunnen jullie extra argumenten geven door te vertellen waarom jij perse OKM of juist perse OLM wilde.

Op dit moment neig ik nog naar OLM, maar door het mailtje van ikzoekwerk ben ik gaan twijfelen. Dus, barst los, wat lijkt jou beter, discussieer, misschien kan ik dan beter mijn conclusies trekken.

Alvast bedankt,
mvg. Ewan Mol
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Ice^ op 29/05/2006 | 19:46 uur
Ik zal deze vast sickyen want dit word interessant.

maar even kort door de bocht, wat de banenwinkel al heeft gemailt, als je een carriere wilt binnen defensie moet je gewoon LM doen.
denk jij ach over een jaartje of 10 wil ik wel weg en ergens anders werken neem dan KM en stop na 10 jaar, wat waarschijnlijk ook moet van defensie.

eigenlijk is dat kort de keuze die je moet maken.
natuurlijk spelen de punten die jij al aandeed ook van belang, zoals het jaar wachten.

mijn advies, wacht een jaartje en word lekker kolonel ;)
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: McEwan op 30/05/2006 | 09:04 uur
kijk daar blijf ik bijvoorbeeld ook op steken, op dat toekomstbeeld, want dat toekomstbeeld heb ik dus niet ;).. Het liefste zou ik echt een carriere willen binnen defensie, maar wat men wilt hoeft nog niet zo uit te komen, ik heb namelijk geen ervaring in het militair zijn, dus wie weet ben ik het na een aantal jaar wel zat ?? En misschien wordt ik gewipt door defensie zelf ? Dan zou het OLM weer zonde geweest zijn van mijn tijd. En wat ik ná defensie wil (stel dat ik na een aantal jaar stop), weet ik ook niet precies, misschien bij de politie :police:? Misschien het bedrijfsleven? Misschien iets heel anders dat op mijn pad komt?

Maar tot nu toe hoop ik nog steeds op een toekomst binnen defensie (vandaar dat ik in de beginpost zei dat ik nog steeds naar het OLM neig). Maar het moeilijke daarvan is dat je daar natuurlijk niet altijd vanuit kunt gaan.

mvg. Ewan
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Mikemans op 30/05/2006 | 09:16 uur
Het verschil is n.m.m. vrij helder. De Landmacht zal bij doorstroom de voorkeur uit laten gaan naar mensen met de lange opleiding, dat betekend dat je wanneer je voor het korte model kiest de kans op doorstroom kleiner wordt.

Daarmee loop je dus het risico dat als je voor kort model kiest en je uiteindelijk erachter komt dat je dolgraag een levenslange cariere bij de Landmacht wilt, je tegen je zin in defensie zal moeten verlaten ten gunste van iemand die lang model heeft gekozen.

Als je daarintegen het lange model kiest verlies je in principe niets, ook niet in tijd want je praat in beide gevallen over een termijn van 10 a 12 jaar. Ook als je uiteindelijk in de Burgermaatschapij wilt terugkeren heb je naar mijn mening geen tijd verspilt als je de lange opleiding doet.

Mischien is het iets om NIET op een vakantie te gaan, je praat hier over twee weken vakantie welke een beslissing negatief beinvloed die effect heeft op de komende 12 jaar van je leven........
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Mikemans op 30/05/2006 | 12:05 uur
zoals altijd is www.werkenbij... in dit geval de landmacht.nl, dus www.werkenbijdelandmacht.nl een prima startpunt om informatie te vergaren over een eventuele baan bij defensie.

Bij het volgen van het post-a pad kun je in principe het normale cariere patroon volgen voor officieren en staat de gehele weg tot aan de top voor je open.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: McEwan op 30/05/2006 | 14:35 uur
CitaatMischien is het iets om NIET op een vakantie te gaan, je praat hier over twee weken vakantie welke een beslissing negatief beinvloed die effect heeft op de komende 12 jaar van je leven........

Ik denk dat ik de augustus-lichting sowieso niet kan halen, ookal zou ik niet op vakantie gaan... Nog veel keuringen te gaan, VFB, AAC, GO, Astma-test en een aantal dagen parate onderdelen bezoeken.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Jiujitsu op 01/06/2006 | 17:17 uur
Ik denk dat ik de augustus-lichting sowieso niet kan halen, ookal zou ik niet op vakantie gaan... Nog veel keuringen te gaan, VFB, AAC, GO, Astma-test en een aantal dagen parate onderdelen bezoeken.
Citaat

Ik zou dan maar even goed uitzoeken of je echt nog wel mee kan met de augustus-lichting, even bellen met de banenwinkel. Klopt het wel dat cluster 2 voldoende is voor Officier Artillerie?
Verder zou ik echt kiezen voor OLM, zeker als je die mogelijkheid geboden wordt, anderen zijn jaloers op je. Nog een tip: ga bij de veldartillerie kijken en maak een praatje met die gasten die er werken. Geeft jou meer zekerheid en wellicht meer motivatie om bij dat onderdeel te gaan!
Succes
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: McEwan op 01/06/2006 | 17:43 uur
- Nou motivitatie voor het onderdeel is er al genoeg.
- Cluster 2 klopt! Ik heb het nagevraagd aan www.ikzoekwerk.com.

- Ik begin inderdaad steeds meer te neigen naar OLM, zal dan alleen het jaar vol moeten maken met werken oid.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: defensienatoree op 01/06/2006 | 22:09 uur
Beste MCEWAN,

Zeker als je een carriere als officier ziet zitten zou ik het zeker doen.Waarom ?
Je gaat namelijk balen als een stekker als nog langer bij defensie zou willen werken maar je word "ontslagen" terwijl je nog langer zou willen blijven.
het zou ook kunnen dat je onder je contract periode bepaalde dingen misloopt. (hogere rang,salaris, misschien zelfs aanzien zou je als meerwaarde kunnen zien)?
Verder denk ik dat het in de burgermaatschappij beter op je C.V. staat wanneer je lang model hebt gevolgd.Mede omdat je toch een hogere//langere studie hebt gevolg en het tegen die tijd dan al wel dan al niet als Universitair word gezien.
Natuurlijk blijft dit mijn visie (en ik ga als alles goed gaat kort-model doen wegens Havo  :P). Zouden er fouten in mijn "advies" zitten, mijn excuses en hoor ik het natuurlijk graag.

Met vriendelijke groet,
                      Defensienatoree

p.s. Verder zou ik willen vragen hoe weet je allemaal zo zeker dat je er in februari al zou kunnen beginnen? Dit is puur intresse van mijn kant omdat ik nou al bijna 2 maanden zit te kijken op ikzoekwerk.com waneer ik eindelijk kan soliciteren voor een officiers functie bij de landmacht maar dat kan al tijden niet voor het gros van de functies, Of ga je er gewoon vanuit dat solicitatie toch na augustus weer gewoon open gaat?
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: McEwan op 01/06/2006 | 22:13 uur
Hartstikke bedankt voor je reactie;

Over de lichtingen:

OLM: 1x per jaar (augustus)
OKM: 2x per jaar (augustus en februari)

Hieronder bewijs uit een mail van ikzoekwerk.com
CitaatKort model begint normaal gesproken in februari en augustus. Lang model begint pas weer in augustus 2007.

mvg. Ewan
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Artillerist op 05/06/2006 | 08:09 uur
MecEwan:

Ik heb de KMA zelf al enkele jaren afgerond. Ik heb het lange model gedaan. Ik heb zelf in die jaren veel veranderingen meegemaakt in de opleidingsmodellen.

Ik denk dat een belangrijk argument ontbreekt: Leeftijd!

Als jij klaar bent met je VWO en gaat OKM doen ben je amper twintig als je begint als officier. Je hebt dan maar liefst 1 1/2 jaar dienstervaring in opleiding, en je bent jong. Als je dan pech hebt sneeuw je compleet onder in je peloton. Soms gaat het goed, maar vaak ook niet (kan ook prima fout gaan met OLM hoor!)Als je het lange model doet heb je nog steeds geen parate ervaring, maar wel meer bagage en je bent net even ouder als de gemiddelde kannonier/korporaal.

Ik zou zeker voor OLM kiezen als ik het opnieuw moest doen. Een bijkomend voordeel is dat je meteen klaar ben. Ik zie veel jaargenoten die toendertijd de korte opleiding deden (was toen nog bbt officiersopleiding), maar die nu verder willen. Hun enige kans is daarvoor om alsnog de complete KMA af te maken.Die balen nu ook wel.

Mijn advies als afgestudeerd KMA'er:
Ga een jaartje werken (en leuke dingen doen) en kies het OLM!

Je moet uiteraard zeker naar de veldartillerie gaan ;)
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Cobra4 op 16/06/2006 | 05:13 uur
Citaat van: Artillerist op 05/06/2006 | 08:09 uur
Je moet uiteraard zeker naar de veldartillerie gaan ;)

Niet doen hoor!! Kies maar voor het KRA!!  ;)
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: djeetee op 25/06/2006 | 14:03 uur
hey mcewan, misschien een tipje, ik kan dit niet met zekerheid zeggen, maar ik had een adjudant in amsterdam gebeld over het opsturen van mijn diploma enzo, en ik hoorde dat er dit jaar 8 plekken waren voor opleiding officier artillerie. Ik ga ook voor die opleiding en ik begin in augustus. maar ik hoorde ook dat er al 7 van de 8 plekken vol zijn, dus weet ook niet zeker of er uberhaubt nog plek vrij is.

Ik zou zeker ff bellen en info vragen over je mogelijkheden betreft de augustus lichting
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: McEwan op 25/06/2006 | 14:07 uur
He Djeetee,
ik ga al voor de augustus 2007 lichting ;)

Wegens te lage cluster, moest ik het opnieuw proberen na 3 maanden, hierdoor haalde ik de augustuslichting 2006 niet meer, en moet ik (helaas) een jaartje wachten..

maar toch bedankt voor de tip !
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: djeetee op 25/06/2006 | 14:19 uur
Ach ja tis niet anders

dan maar poosje lekker werken
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: McEwan op 25/06/2006 | 15:09 uur
jep dat was ook mijn bedoeling, ik ga zeker geen jaar stil zitten!
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Ice^ op 30/06/2006 | 16:55 uur
@ just me: OLM geeft echt geen garantie dat je tot je pensioen blijft, het leger is daarin niet te vertrouwen. en probeer het maar eens voor elkaar te krijgen bij je commandant om weg te mogen om te studeren/
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Artillerist op 04/07/2006 | 21:11 uur
Er komt na een paar jaar al vanzelf een moment dat het tegen je gaat werken dat je geen OLM hebt gedaan, dan val je stil. Met het up or out suysteem vlieg je er dan echt uit. OLM is geen garantie tot je pensioen, maar wel voor minimaal tien jaar en waarschijnlijk langer. OLM is echt wel een vereiste om door te stromen. Stilvallen mag niet meer.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Tempest op 17/07/2006 | 13:30 uur
He McEwan,

Je zegt dat je graag tot je pensioen bij defensie wil werken? Ik denk dat je daar nu nog niks over kunt zeggen. Ik ben OPA en bijna klaar met m'n VTO. De eerste maanden van de ALO kregen behoorlijk wat mensen uit mijn jaar een bittere pil te slikken... het viel ze behoorlijk tegen. De Co-tijd, de bivakken, de regels etc. Zij hadden een ander beeld van het leven als militair, ik denk iedereen wel die nog moet beginnen aan de KMA. Sommige blijven het leuk vinden, andere nemen de nadelen voor lief... ja en sommigen (1/4 van mijn groep) stoppen ermee omdat ze helemaal geen militair meer willen worden!

Wat ik jou en andere apsirant cadetten wil adviseren: laat je niet verblinden door de reclamespotjes, de films en de dingen die je leest! Denk goed na over de andere opties en laat je goed informeren door ervaren mensen die paraat zijn, die weten waar ze over praten. Als je gaat studeren heb je altijd iets om op terug te vallen in de burgermaatschappij, daarna kun je altijd nog officier worden!

Succes en de groeten,
LR
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: McEwan op 17/07/2006 | 15:28 uur
Daar was ik me al behoorlijk van bewust hoor, toch bedankt voor de tip.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: belikewater op 07/10/2006 | 13:46 uur
Citaat van: Kap Rene op 17/07/2006 | 21:58 uur
Hoi,


OKM bied veel voordelen, je bent heel snel klaar t.o.v. OLM. Als je gaat studeren bv HBO heb hetzelde diploma. Je hebt meerwaarde later t.o.v. collega's OLM. Je heb meer ervaring en je zal dus eerder worden bevorderd tot kapitein. Daarnaast is de keuze of je mag blijven na je 35 levensjaar afhankelijk van de rang, specialisme en diploma's die je hebt behaald. Er is straks geen verschil meer tussen OLM en OKM. Het verschil maak jezelf.

Een tip voor je opleiding: Speel het spel en een ons komedie is meer dan een kilo verstand.

Rene

is het niet zo dat je als OLM/OPA'er, na één jaar lt2 te zijn geweest, bevorderd kunt worden tot lt1? Voor een OKM'er duurt dit twee jaar...

dit heb ik gelezen ergens, misschien in een MP bundel maar dat weet ik niet meer zeker
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: belikewater op 07/10/2006 | 23:34 uur
Citaat van: Kap Rene op 07/10/2006 | 17:44 uur
In het voorschrift de eis voor OLM en OKM 2 jaar loopt tijd. Dus het maakt niet uit. OLM is 4 jaar en OKM 1 jaar. Minimale functieduur is 2 jaar, als de OLM bezig is met zijn tweede functie kan de OKM al kapitein zijn.

jow rene, ik snap je opmerkingen niet helemaal... Ik dacht dat je "normaal" na één jaar LT1 wordt, en minimaal twéé jaar later kap. Je wilt dus zeggen dat het voor OKM en OLM/OPA hetzelfde is? Het feit dat de opleiding korter duurt hou ik geen rekening mee, omdat OPA en OKM maar een half jaar schelen.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: belikewater op 09/10/2006 | 09:49 uur
kijk, daar zit nu net het probleem;

Je moet solliciteren voor een kapiteinsfunctie. Het lijkt mij logisch dat men eerder een voorkeur heeft voor OLM'ers. Deze personen hebben vakken gevolgd op de KMA die toegespitst zijn op het militaire vakgebied.

De meerwaarde van een HBO/WO diploma zoals jij zegt, is er volgens mij niet. Het enige wat je met dat papiertje laat zien, is dat je kúnt studeren, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.

Verder zou het ook niet logisch zijn om te zeggen dat je als OKM'er meer ervaring hebt dan OLM'ers, omdat je eerder klaar bent. Je moet natuurlijk jezelf gewoon vergelijken met OLM'ers die gelijktijdig van de KMA afkomen. Dat zijn jouw concurrenten bij sollicitaties.

Dit is wat ik denk, maar ik zit niet op de KMA (nog niet althans, haha!) Wil misschien over twee jaar OPA gaan doen, maar je hebt me wel aan het denken gezet over OKM.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Lady Di op 19/10/2006 | 22:18 uur
Let er wel op dat er nu nog grote verschillen zijn in sollicitatie, het toewijzen van functies en van bevordering voor KL, KLu en KM.

Bij de landmacht wordt iedereen die opgekomen is na 1 juli 2004 na 2 jaar tweede luitenant automatisch (bij voldoende functioneren, je chef kan het tegenhouden bij onvoldoende functioneren) bevorderd tot eerste luitenant.

Dat staat los van de bevordering tot kapitein. Je mag solliciteren op kapiteinsfuncties als je 2 luitenantsfuncties gedaan hebt. Dat is normaal 4 a 5 jaar na de KMA (1e functie 2 jaar, 2e functie veelal 3 jaar).
Bij de landmacht bepaald de loopbaanbegeleider/monitor wie er in aanmerking komt voor welke functie (natuurlijk mag je zelf ook een voorkeur opgeven, maar het gaat erom dat iedereen een geschikte functie krijgt, dus je krijgt wellicht niet altijd precies wat je wil). Dat bekijken ze per half jaar. Dan ga je op kennismakingsgesprek bij de commandant. Die mag nog aangeven of hij iemand helemaal niet wil hebben, maar daarvoor moet hiij wel goede argumenten hebben, want iedereen die de monitor stuurt is bodemgeschikt voor de functie.

Kortom, voor bevordering is het bij de landmacht niet zo interessant of je OLM of OKM gedaan hebt. Het grote risico zit hem in de contract duur (12 jr t.o.v. 4-5 jr)en de behoefte van de organisatie aan OLM/OKM officieren (en natuurlijk hoe goed je bent).
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Robbert op 21/10/2006 | 18:33 uur
Het ligt er helemaal aan hoe oud je ben en of je al een studie hebt of direct van het vwo komt.

Als je nu pas 19 bent dan moet je er rekening mee houden dat je dadelijk als 21 jarige voor een club staat van 40 mannen en dat die in jou moeten geloven. Denk niet dat je als kma'er automatisch respect hebt van je mannen.
Als OLM'er zul je de kans krijgen jezelf nog te ontwikkelen. (4jaar) en je krijgt een goede studie langer contract, je staat dan dadelijk - mocht je contract niet verlengd worden -  niet met lege handen in de burgermaatschappij.
Als je als OKM'er op straat wordt gezet (lang leve de bezuinigingen) dan sta je met lege handen, geen studie en enkel praktijkervaring... of ze daar overal genoegen meenemen.

Ik heb het risico niet genomen, ik heb een jaartje gewerkt en ben nu een trots OLM'er en ga nu me 11e week in.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Poema op 22/10/2006 | 10:38 uur
Robbert,



Als je de eerder postings had gelezen, dan had je tot de conclusie gekomen, dat het allemaal van jezelf afhangt. D.w.z. de OKM als die niet gestudeerd heeft, moet een (HBO/WO) studie in zijn eigen tijd gaan volgen. Dit geeft hem een meerwaarde t.o.v. de OLM.

De OKM/OLM wordt niet zomaar op straat gezet. Wat voor deze categorie geldt is kwaliteit. Ben je goed, mag je blijven.

Succes met de studie.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: belikewater op 23/10/2006 | 19:23 uur
Kap Rene, Lady Di bedankt voor jullie reacties (ook al is dit mij topic niet  :laugh: ). Ik heb zojuist gehoord dat het OPA traject komt te vervallen (Sergeant Banenwinkel Zwolle heeft mij dit verteld), dus ik kan alleen nog maar kiezen voor OKM. Geen moeilijke keuze meer voor mij!

Heeft iemand anders nog gehoord of OPA traject zal vervallen?

Citaat van: belikewater op 23/10/2006 | 19:23 uur
Heeft iemand anders nog gehoord of OPA traject zal vervallen?

Zelf contact opgenomen met KMA, OPA traject zal met ingang van 1 januari vervallen! Voor mij wordt het dus OKM!
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: PC 3KL op 01/11/2006 | 00:22 uur
Let maar op tijdens de oriëntatiedagen komend weekend, de termen OKM en OLM komen te vervallen. We spreken sinds komende oriëntatiedagen van de militair wetenschappelijke opleiding en de korte opleiding.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Horus op 17/11/2006 | 13:39 uur
Waarom vervalt het opa model?

Of je nu Bedrijfswetenschappen aan de KMA hebt gestudeerd, of bedrijfskunde aan de beste bedrijfsfaculteit van Nederland (RSM)...

Jammer, de mogelijkheid tot OPA heeft veel invloed gehad op mijn beslissing om eerst te gaan studeren.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Bossie op 17/11/2006 | 14:57 uur
Citaat van: PC 3KL op 01/11/2006 | 00:22 uur
Let maar op tijdens de oriëntatiedagen komend weekend, de termen OKM en OLM komen te vervallen. We spreken sinds komende oriëntatiedagen van de militair wetenschappelijke opleiding en de korte opleiding.

Vreemd, ik was vandaag nog aan de telefoon met bureau leidinggevend bij het IKS, en daar moest ik nog wel ff herhalen dat ik voor OKM belde...
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Cola op 19/11/2006 | 12:05 uur
Ik was 4 november bij de oriëntatiedag van de KMA, en daar had iedereen het ook gewoon over OKM en OLM.

???
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: van Heemskerk op 02/12/2006 | 10:29 uur
@ Cola:

Dat komt omdat de mensen die daar stonden te vertellen over de opleiding ook allemaal eerstejaars waren en ook grootgebracht zijn met die termen. Voor ons was het dus ook allemaal vrij nieuw, die termen...Dus het kan best zijn dat degene die je gesproken hebt het constant over OLM/OKM had ;)

van Heemskerk
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: DaniëlDatau op 18/03/2007 | 16:01 uur
Ik hoop dat deze topic nog niet aan het vervallen is.
Het is namelijk een hele interresante topic.

Inderdaad is het zo dat het post academische traject er niet meer is.
Weet iemand trouwens waarom dat zo is?

Het post academisch traject was er voor degene die een AFGERONDE HBO of WO opleiding hebben. Dit zijn
vaak mensen rond hun 22ste levensjaar. Omdat het post academisch traject er niet meer is, blijft de keuze
voor afgestudeerden enkel het korte traject of het lange traject.

Lange traject is voor de VWO-ers en enkele Havisten.

Kort traject voor Havisten en ... de afgestudeerden?

Ik zelf heb over een jaar mijn HBO veiligheidskunde en heb al een VWO diploma op zak.

Enkele personen rondom mij heen met ook een afgeronde HBO of WO is het niet echt meer aantrekkelijk
om het lange traject te gaan doen. Waarom?
Omdat je al een middelbaar en vervolgonderwijs traject hebt doorlopen. Ik zelf heb geen zin om nog weer eens
3 jaar een bachelor structuur te gaan volgen op KMA

Daarom blijft in mijn optiek alleen het Korte traject over voor de afgestudeerde HBO en WO-ers.

Hoe zit het nu hiermee.

groeten,
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Lady Di op 18/03/2007 | 19:51 uur
Dat is wel ongeveer de samenvatting. Het OPA traject is vervallen omdat het voor HBO/WO afgestudeerden te weinig meerwaarde bood om nog een bachelor erbij te halen.

De HBO/WO afgestudeerde volgt nu het OKM traject. Dat is overigens niet wereldschokkend, het OPA traject omvatte al het OKM, alleen daar zat nog 6 maanden militaire bedrijfskunde aanvast.

OKM zitten nu dus HAVO, afgestudeerd WO/HBO
OLM doen nu vooral VWO, HAVO + propedeuse HBO.

succes met de studie!
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: DaniëlDatau op 19/03/2007 | 13:54 uur
Hebben de HBO en WO-ers dan een streepje voor op de Havisten die het korte model doen? Of kijkt men daar niet naar
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Lady Di op 25/03/2007 | 17:12 uur
Tja, dat proberen nu velen uit te vinden. Ik heb daar nog geen harde ontkenning of bevestiging op gehoord.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Mike.H op 11/04/2007 | 22:19 uur
Hallo allen.
Ik zal mezelf eerst wel even voorstellen, ik ben mike hazeleger, ben 16 jaar en zit nu in Havo 4 en ik zit met een probleempje!

Ik weet al bijna 100% zeker dat ik naar de KMA wil om zo officier bij de infanterie te worden..
Ik heb ook veel met mijn ouders hierover gepraat en samen zijn we eruit gekomen dat het voor mij het beste is om OKM te doen maar wat dus wel een feit is, is dat je met deze opleiding grote kans hebt om aan het eind van je contract gewoon uit het leger gezet te worden.

Ik weet natuurlijk niet hoe het is bij het leger (wel bij Open Dagen geweest die me erg aanspraken overigens!), maar ik weet wel dat het hele wereldje mij heel erg aantrekt en dat ik dus heel graag wil proberen om beroepsofficier te worden maar ik weet ook dat OLM er gewoon niet inzit aangezien ik met de cijfers die ik nu haal wel ruim overga maar ik ook weer niet een studiebol ben die na zijn havo de VWO heel graag zou willen doen om vervolgens een opleiding van 4 jaar te gaan doen..

Heeft iemand hier misschien advies voor mij wat ik in mijn situatie het beste kan doen? toch maar wel een HBO propedeuse halen en mijn gok erop wagen dat ik dan de selectie van het OLM doorkom met mijn (relatieve) lage opleidingsniveau? of toch maar de OKM doen wat mij persoonlijk het beste ligt..?

En misschien een andere vraag; Krijg je als je het OKM gedaan hebt later wel een goede kans om jezelf te bewijzen dat je echt heel graag door wilt stromen (ofwel; is het wel mogenlijk om WEL door te stromen verder het leger in na je contract als je OKM gedaan hebt)?

Alvast bedankt en MVG,

Mike
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Lady Di op 12/04/2007 | 21:15 uur
Hoi Mike,

er is nog geen hard bewijs dat mensen met een OKM opleiding op het 'up or out' moment allemaal out moeten. Dat zou ook niet logisch zijn. Ik weet niet hoe het bij de infanterie is, maar bij de gnk de laatste 3 jaar 45% OLM en 55% OKM. Dat betekend alleen al getalsmatig dat er zowel OLM als OKM 'up' moeten gaan om voldoende officieren in de rang van majoor en hoger te krijgen.

Het is dus niet zo dat je per se OLM moet hebben gedaan om naar de KMA te gaan en om carriere mogelijkheden te hebben. Let wel dit hele model moet nog worden ingevoerd dus het is erg moeilijk om nu al voorspellingen te doen voor over 14 jaar als jij 35 bent.

succes bij je beslissing en met de school!
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Mike.H op 13/04/2007 | 09:02 uur
Citaat van: Lady Di op 12/04/2007 | 21:15 uur
Hoi Mike,

er is nog geen hard bewijs dat mensen met een OKM opleiding op het 'up or out' moment allemaal out moeten. Dat zou ook niet logisch zijn. Ik weet niet hoe het bij de infanterie is, maar bij de gnk de laatste 3 jaar 45% OLM en 55% OKM. Dat betekend alleen al getalsmatig dat er zowel OLM als OKM 'up' moeten gaan om voldoende officieren in de rang van majoor en hoger te krijgen.

Het is dus niet zo dat je per se OLM moet hebben gedaan om naar de KMA te gaan en om carriere mogelijkheden te hebben. Let wel dit hele model moet nog worden ingevoerd dus het is erg moeilijk om nu al voorspellingen te doen voor over 14 jaar als jij 35 bent.

succes bij je beslissing en met de school!

Bedankt voor het reageren Lady Di en school komt wel goed!
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: fjok op 15/01/2008 | 16:40 uur
Beste mensen,

Ik ben vandaag voor de commissie verschenen en meteen aangenomen. Mij werd echter wel gevraagd om er nog eens over na te denken of ik misschien niet toch het kórte model zou willen gaan volgen. Ik heb nu op het lange model gesolliciteerd en ben op het moment dat ik op moet komen 24 jaar en afgestudeerd hbo'er.
Ik heb in eerste instantie voor het lange model gekozen omdat ik graag verder wil studeren en een studie krijgswetenschappen lijkt mij erg interessant. Aan de andere kant zal ik veel vakken krijgen die ik op m'n huidige opleiding al gehad heb. Ik ben ook niet van plan om langer dan 11 jaar bij defensie aan de slag te gaan. Wat zouden jullie doen in deze situatie?
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Dolly? op 15/01/2008 | 21:48 uur
HOi HOI,

Reactie op fjok: Ik zou kort model doen. Er werd mij verteld dat er tegelijk word gekeken wat je voor en tijdens je militair loopbaan hebt gedaan. . Maar goed dat zou ik doen.
Nog een opmerking ik heb HAVO en mocht niet naar het langmodel omdat het voor de vwo'ers is omdat het een academie is en volgens mij gelijk staat aan een universiteit en daar kan niet zomaar een havist heen... Ze zijn inmiddels bezig het langmodel een echte civiele opleiding te laten worden met ook een diploma die geld in het burger. Maar heb ik al op de KMA voorlichting gehoord van 19 september of zo.

groetjes
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Koiven op 03/02/2009 | 18:25 uur
Citaat van: Dolly? op 15/01/2008 | 21:48 uur
ReaZe zijn inmiddels bezig het langmodel een echte civiele opleiding te laten worden met ook een diploma die geld in het burger. Maar heb ik al op de KMA voorlichting gehoord van 19 september of zo.

groetjes

Klopt. Maar het is daarbij de bedoeling dat de officieren die een MilitairWetenschappelijke opleiding gedaan hebben, dat diploma kunnen gebruiken in burger, omdat deze dan officieel erkend is. Betekend (volgens mij) niet dat burgers dezelfde opleiding kunnen doen als de Officeren lang model.

Koiven

Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Universal op 30/06/2009 | 21:22 uur
Accreditatie betekend inderdaad dat civiliele instanties het diploma accepteren, maar niet direct dat ook burgers de opleidingen kunnen volgen.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: leeslamp op 01/07/2009 | 10:37 uur
Citaat van: Lady Di op 12/04/2007 | 21:15 uur

er is nog geen hard bewijs dat mensen met een OKM opleiding op het 'up or out' moment allemaal out moeten. Dat zou ook niet logisch zijn. Ik weet niet hoe het bij de infanterie is, maar bij de gnk de laatste 3 jaar 45% OLM en 55% OKM. Dat betekend alleen al getalsmatig dat er zowel OLM als OKM 'up' moeten gaan om voldoende officieren in de rang van majoor en hoger te krijgen.


Er wordt bij defensie niet meer gewerkt met het up or out systeem. Bij P&O werken ze nu met fases. Door de lange opleiding te volgen kwalificeer je jezelf op een bepaalde manier zodat je later door kan stromen hoger de organisatie in, het oude up eigenlijk. Je stroomt door naar een volgende fase.
Dat wil niet zeggen dat iemand die de korte opleiding heeft gedaan dit niet ook kan. Hij of zij moet alleen dan nog wel iets extra's doen zoals bijvoorbeeld een HBO diploma halen. Zoiets moet er wel uiteindelijk gebeuren om aan de eisen te voldoen.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Daav86 op 12/08/2009 | 10:59 uur
En wat als je nou dat HBO-diploma hebt? Dus dat je de OKM doet en je hebt al een gerelateerd hbo-diploma op zak, dan kan je ook hoger als majoor?

Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Enforcer op 12/08/2009 | 11:18 uur
Het OLM (lange model) zul je moeten zien als je Masters. Die zul je dan alsnog later moeten halen om verder door te kunnen gaan.
Titel: Re: OKM vs. OLM
Bericht door: Daav86 op 12/08/2009 | 12:25 uur
Ok, dan ga ik daar zeker over nadenken.
Titel: Officier kort-model naar lang model
Bericht door: SoldaatDion op 22/10/2009 | 16:48 uur
Hallo,

is het mogelijk om van officier kort-model naar lang-model te gaan met HAVO diploma? En zo ja wat zijn dan de vereisten? Zo nee, hebben jullie tips?

Mijn richting is nu Soldaat NatRes --> ervaring opdoen --> KMS:infanterie --> een aantal jaar kennis opdoen en dan instructeur worden --> KMA:infanterie (kort model) --> KMA:infanterie (lang model?)

Dit verspreidt tot aan mijn 65e uiteraard.

Is bij overstap KMS naar KMA en van KMA-kort naar KMA-lang ook nog een min./max.-leeftijd?

Veel vragen ik weet het maar ik kom er op dit forum niet goed uit.

SoldaatDion
Titel: Re:Officier kort-model naar lang model
Bericht door: Roeland op 22/10/2009 | 18:30 uur
Nope.. Voor lang model alleen een VWO of WO opleiding. Met HBO kom je er vaak ook niet, tenzij het direct aansluit op de vereiste studie van het wapen/- dienstvak. Tot zover heb ik dit alleen bij de genie zien gebeuren (civ techniek).
Als je lang model wilt gaan doen raad ik je eerst aan om te proberen om je VWO diploma te halen. In de studiebanken moet je toch wel op de KMA, zeker als je lang model wilt gaan doen.

(geloof dat dit topic trouwens zeer snel verplaatst gaat worden naar het NLDA onderdeel)
Titel: Re:OKM vs. OLM
Bericht door: Laurens op 23/10/2009 | 07:30 uur
CitaatMet HBO kom je er vaak ook niet,

Een Hbo-diploma staat toch zeker hoger aangeschreven dan vwo :crazy:
Titel: Re:OKM vs. OLM
Bericht door: Roeland op 23/10/2009 | 21:27 uur
Citaat van: Laurens op 23/10/2009 | 07:30 uur
CitaatMet HBO kom je er vaak ook niet,

Een Hbo-diploma staat toch zeker hoger aangeschreven dan vwo :crazy:

Klein verschil is toch echt dat vwo middelbaar onderwijs is.. Daarnaast heb ik ook nog gezegd dat het in sommige gevallen misschien wel mogelijk is om de wo opleiding te volgen met een HBO diploma (voorb: genie).
Voorwaarde is dat je HBO moet aansluiten op je studie. HBO-diploma journalistiek gaat niet samen met bijv. militairebedrijfswetenschappen..
Titel: Re:OKM vs. OLM
Bericht door: Seven81 op 24/10/2009 | 12:03 uur
Raar verhaal. Toen ik in 2005 solliciteerde kon ik met m'n HBO propedeuse (=gelijk aan vwo diploma) gewoon toegang krijgen tot de lang model opleiding. Ik heb toen gekozen voor OKM maar het kan volgens mij gewoon, of er moet iets veranderd zijn.....
Titel: Re:Officier kort-model naar lang model
Bericht door: Mell op 24/10/2009 | 16:40 uur
Citaat van: Roeland op 22/10/2009 | 18:30 uur
Nope.. Voor lang model alleen een VWO of WO opleiding. Met HBO kom je er vaak ook niet, tenzij het direct aansluit op de vereiste studie van het wapen/- dienstvak. Tot zover heb ik dit alleen bij de genie zien gebeuren (civ techniek).
Als je lang model wilt gaan doen raad ik je eerst aan om te proberen om je VWO diploma te halen. In de studiebanken moet je toch wel op de KMA, zeker als je lang model wilt gaan doen.

Volgens mij klopt het niet wat je zegt. Ik was gister naar een orientatie dag van de KMA, en hier werd verteld dat met een hbo-propedeuse je ook aan lang model kan beginnen. Maakt ook niet uit welke studie het is, zolang het maar wiskunde en Engels heeft.
Er werd voor mensen dan ook aangeraden om een propedeuse(of diploma) te halen bij een studie je wel leuk lijkt, en dan te komen solliciteren. In plaats van voor je vwo te gaan.
Titel: Re:Officier kort-model naar lang model
Bericht door: Roeland op 25/10/2009 | 13:13 uur
Citaat van: Mell op 24/10/2009 | 16:40 uur
Citaat van: Roeland op 22/10/2009 | 18:30 uur
Nope.. Voor lang model alleen een VWO of WO opleiding. Met HBO kom je er vaak ook niet, tenzij het direct aansluit op de vereiste studie van het wapen/- dienstvak. Tot zover heb ik dit alleen bij de genie zien gebeuren (civ techniek).
Als je lang model wilt gaan doen raad ik je eerst aan om te proberen om je VWO diploma te halen. In de studiebanken moet je toch wel op de KMA, zeker als je lang model wilt gaan doen.

Volgens mij klopt het niet wat je zegt. Ik was gister naar een orientatie dag van de KMA, en hier werd verteld dat met een hbo-propedeuse je ook aan lang model kan beginnen. Maakt ook niet uit welke studie het is, zolang het maar wiskunde en Engels heeft.
Er werd voor mensen dan ook aangeraden om een propedeuse(of diploma) te halen bij een studie je wel leuk lijkt, en dan te komen solliciteren. In plaats van voor je vwo te gaan.


Dit vind ik weer een raar verhaal.. Volgens mij kan je echt niet met iedere HBO de lang model opleiding in.
Titel: Re:Officier kort-model naar lang model
Bericht door: Laurens op 25/10/2009 | 19:01 uur
Citaat van: Roeland op 25/10/2009 | 13:13 uur
Dit vind ik weer een raar verhaal.. Volgens mij kan je echt niet met iedere HBO de lang model opleiding in.
Laatste info die ik weet was een hbo opleiding met minimaal aantal uren wiskunde of statistiek(dacht 80 per jaar) en het vak Engels.
Titel: Re:OKM vs. OLM
Bericht door: joe 010 op 25/10/2009 | 19:26 uur
Citaat van: Roeland op 25/10/2009 | 13:13 uurDit vind ik weer een raar verhaal.. Volgens mij kan je echt niet met iedere HBO de lang model opleiding in.

Dat is wel wat ze zeggen bij de oriëntatiedagen op de KMA. De eis is dat je min. 80 studielasturen wiskunde of statistiek moet hebben bij je HBO propedeuse.

Ook staat dat op de website van NLDA:
Voor Veldartillerie, Cav, Inf, Log B&T, Log GnK en Lua kan je met elke HBO/WO propeduese met min. 80 studielasturen voor wiskunde of statistiek aangenomen worden. Voor de Genie en Vbdd moet je een voor het onderdeel relevante HBO/WO propedeuse hebben. En bij Log MA en Log TD kan je alleen maar aangenomen worden met een VWO diploma. Maar met een VWO diploma kan je natuurlijk ook voor elk ander onderdeel aangenomen worden.


Citaat van: SoldaatDion op 22/10/2009 | 16:48 uur
is het mogelijk om van officier kort-model naar lang-model te gaan met HAVO diploma? En zo ja wat zijn dan de vereisten? Zo nee, hebben jullie tips?

Met alleen je HAVO diploma is dit ten alle tijden onmogelijk. Het is overigens niet onmogelijk om OLM na OKM te doen. Je zal dan, hetzij voor je in dienst treed of hetzij tijdens actieve dienst, wel je VWO diploma of een HBO diploma/propedeuse moeten halen. Hiermee kan je dan aangenomen worden voor OLM. Als je uiteindelijk OLM wilt doen, dan raad ik je aan om eerst de juiste papieren te behalen en dan direct te beginnen met OLM ipv eerst OKM.