Intensievere samenwerking met Noorwegen

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 15/03/2012 | 18:12 uur

Sparkplug

Bezoek Hennis aan Noorwegen leidt tot meer samenwerking

Nieuwsbericht | 01-02-2017 | 16:30

Nederland en Noorwegen gaan hun militaire krachten verder bundelen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Noorse collega Ine Eriksen Soreide bevestigden dit tijdens het bezoek dat Hennis bracht aan haar ambtgenoot. Beide ministers namen ook een kijkje in het hoge noorden waar Nederlandse mariniers op dit moment de arctic-training ondergaan.


Minister Hennis (r.) en haar Noorse collega Ine Eriksen Soreide.

De gesprekken stonden vooral in het teken van de ontwikkelingen aan de noordflank van het NAVO verdragsgebied. "Gelet op de geopolitieke ligging en het strategische belang van de noordelijke regio hebben mijn Noorse collega en ik besloten onze militaire krachten verder te bundelen", zei Hennis. "Zo gaan we niet langer alleen in oefenen Noorwegen, maar vooral ook sámen oefenen." Ze noemde dat een logische stap omdat er op operationeel niveau sowieso steeds intensiever wordt samengewerkt. "Neem de Very High Readiness Joint Taskforce ook wel bekend als de flitsmacht van de NAVO. Daarnaast dragen we samen bij aan de geruststellende maatregelen voor bijvoorbeeld Litouwen."

Voorbeelden van samenwerking

Noorwegen, Nederland en Duitsland namen in 2015 het voortouw voor de eerste invulling van de  VJTF. Dit jaar leveren de landen het leeuwendeel van de multinationale battlegroup in Litouwen. In Irak trainen, ondersteunen en adviseren zowel Noorse als Nederlandse militairen de Iraakse en Koerdische veiligheidstroepen. Ook op andere gebieden verkennen de ministers verdergaande samenwerking. Zo zal Noorwegen binnenkort toetreden tot het project dat toeziet op de verwerving van tanker/transport-vliegtuigen, Multi Role Tanker Transport (MRTT). Daarnaast is Noorwegen net als Nederland partner in het F-35 programma.


Mariniers geven minister Hennis uitleg over hun arctic training in Noorwegen.

Arctic training

De bewindspersonen reisden ook naar Bodø, in het noorden van het land. Met het oog op de ontwikkelingen in de regio, werd onder meer het Norwegian Joint Headquarters bezocht. Aansluitend volgde het bezoek aan de Nederlandse mariniers die op dit moment hun wintertraining ondergaan in de buurt van Reinmoen.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2017/02/01/bezoek-hennis-aan-noorwegen-leidt-tot-meer-samenwerking
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Intensievere samenwerking met Noorwegen

15 maart 2012, 16.40 uur

Minister Hans Hillen heeft met zijn Noorse ambtsgenoot Espen Barth Eide overlegd over verdere militaire coöperatie. Beide bewindslieden zijn vandaag langs geweest bij oefening Cold Response die op dit moment in Noorwegen wordt gehouden.

Voor minister Hillen vormt internationale samenwerking de komende jaren een speerpunt van het beleid. Smart Defence is het principe dat landen die moeten bezuinigen, de militaire capaciteiten behouden door de handen ineen te slaan bij de aanschaf van wapens, het trainen van manschappen en onderhoud van materieel. "Samenwerken lukt het beste met landen met een vergelijkbare militaire cultuur," aldus minister Hillen, "dus zijn de nuchtere Noren natuurlijke partners voor Nederlanders."

AWACS

Een van de uitkomsten van het overleg is dat Noorwegen, op verzoek van minister Hillen, de mogelijkheid onderzoekt om een deel van de AWACS-vluchten uit te voeren vanaf Noorse vliegbases. Dat gebeurt nu voornamelijk vanaf de basis Geilenkirchen in Duitsland. Ook spraken Hillen en Eide over de JSF, zowel over de aanschaf als het onderhoud van de beoogde opvolger van de F-16. Verder gaan de Noren intensiever samenwerken met de Britse en Nederlandse mariniers die al 39 jaar de UK/NL Amphibious Force vormen. Deze eenheid doet ook mee aan Cold Response.

Oefening

Om de internationale samenwerking in de praktijk te aanschouwen, namen beide ministers een kijkje in het hoofdkwartier van de Noorse krijgsmacht. Van hieruit worden de meer dan 16.000 militairen van de 15 deelnemende landen aan Cold Response aangestuurd. Tot slot bezochten beide ministers ook Nederlandse troepen die aan de arctische oefening deelnemen.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2012/03/15/T378.htm