Defensie opent Nationaal Training Centrum voor oefenen van bijzondere incidenten

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 30/09/2014 | 15:37 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

"Een ramp oefen je met echt traangas"

Als je rondkijkt op het metrostation, dan zou je denken dat je op station Weesperplein in Amsterdam bent, maar niets is minder waar. Het station is een replica en staat in Vught. Het is onderdeel van een nieuw trainingscentrum waar hulpverleners rampscenario's kunnen oefenen.

In totaal zijn er dertig verschillende ruimtes gebouwd. Zoals een xtc-lab, een huiskamer, een boerenschuur en een vliegtuig. Brandweer, politie, ambulance en defensie gaan zich hier voorbereiden op rampen.

Gevaarlijke stoffen

Het trainingscentrum heeft 6 miljoen euro gekost maar is elke cent waard, zegt Lex van Gool van Defensie. "Hier kan je je voorbereiden op aanslagen en ongelukken onder diverse omstandigheden. In de metrostations in Rotterdam en Amsterdam kan je ook wel oefenen, alleen dan moet er veel geregeld worden en heb je te maken met overlast."

Hier kunnen ze het hele jaar dooroefenen, en is het ook nog eens goedkoper, Zegt van Gool. "Daarbij kunnen we hier situaties met nucleair materiaal en gevaarlijke chemische, biologische en radiologische stoffen creëren."

Romp onder traangas

Zo kan de romp van het vliegtuig onder traangas worden gezet. Waarom dat nodig is? Dirk de Vries, geneeskundig hulpverlener, zegt dat je dan pas echt goed kan oefenen. "Stel we simuleren een aanslag in het vliegtuig en we gebruiken geen traangas. Dan ben je toch geneigd om je gasmasker niet echt goed te gebruiken."

"Als we wel met echt gas oefenen", zegt de Vries, "Dan loop je de kans besmet te worden met het traangas en dan kan je flink last van je ogen en keel krijgen." Pas in een levensechte situatie zal de hulpverlener zichzelf pas echt goed beschermen, denkt hij.

Anderhalf jaar geleden is begonnen met de bouw van het trainingscentrum, en vanaf 2016 worden de hulpverleners hier klaargestoomd op ongelukken, aanslagen en rampen.

ZIE VOOR DE FOTO'S DE LINK:

http://nos.nl/op3/artikel/704602-een-ramp-oefen-je-met-echt-traangas.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Defensie opent Nationaal Training Centrum in Vught voor oefenen van bijzondere incidenten

dinsdag 30 september 2014

VUGHT - Op het terrein van de Van Brederode Kazerne in Vught heeft Defensie het Nationaal Training Centrum ingericht. Militairen maar ook politie-, brandweer- en ambulancepersoneel kunnen daar samen oefenen in situaties die te maken hebben met chemische, biologische, radiologische of nuclaire incidenten.

Op het terrein zijn onder meer een ondergronds metrostation, een postkamer, een vliegtuigcabine en een restaurant nagebouwd. Het centrum heeft 6 miljoen euro gekost en is uniek in Europa.

Aanleiding bouw is bomaanslag Madrid 2004
De directe aanleiding om dit Nationaal Training Centrum te bouwen is volgens de NOS de bomaanslag op een metrostation in Madrid in 2004. Ook de brand bij Chemie-Pack in januari 2011 in Moerdijk en vondst van mosterdgas in Ede oktober vorig jaar zijn gebeurtenissen die ervoor zorgden dat de overheid zich beter wilde voorbereiden op dergelijke incidenten.

Het terrein is ongeveer 150 bij 150 meter groot en heeft wegen, een spoorlijn met wagons, een ingestort pand, waterpartijen, een loods en ook een gebouw met daarin 25 verschillende trainingsruimtes. Deze laatste zijn met decorstukken in een paar uur om te bouwen. Zo wordt een wachtkamer van de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis een garage of een woonkamer, inclusief krant op tafel en plant op de vensterbank.

http://www.omroepbrabant.nl/?news/217600492/Defensie+opent+Nationaal+Training+Centrum+in+Vught+voor+oefenen+van+bijzondere+incidenten.aspx