NL missie Uruzgan

Gestart door hdevreij, 16/08/2009 | 22:08 uur

Huzaar1

Tjah, dit soort dingen gebeuren nu eenmaal. Hopelijk gaat het snel goed met ze.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Militairen gewond tijdens oefening in Afghanistan

Nieuwsbericht | 16-03-2019 | 16:46

2 Nederlandse militairen zijn gisteren in Afghanistan gewond geraakt toen het gepantserde voertuig waar ze in zaten op zijn kant belandde. Een van hen wordt voor verdere behandeling aan zijn schouder overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. De ander liep een kneuzing op en blijft bij de collega's in Afghanistan.

Beide militairen werden eerst opgenomen in het Duitse role 2 hospitaal in het missiegebied.

De militairen trainden met 3 collega's van het force-protectionpeloton op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif. Ze oefenden met nachtzichtapparatuur toen de Duitse Dingo kantelde.

De Koninklijke Marechaussee onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Mindef

Parera

'Nederlandse militairen hebben kanker door 'burnpits' in Afghanistan'

Tientallen Nederlandse militairen denken dat ze tijdens hun uitzending in Afghanistan kanker hebben gekregen door 'burnpits'. Dat zijn brandende afvalhopen. Met de burnpits werd onder meer medisch afval en werkmateriaal verbrand.

De militairen hebben zich gemeld bij jurist Ferre van de Nadort, die onderzoek naar de burnpits in Kamp Holland heeft gedaan. Kamp Holland was van juli 2006 tot en met juli 2010 een Nederlandse legerbasis in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Verscheidene militairen hebben foto's aan de jurist gegeven. Daarop is te zien dat afval in de open lucht wordt verbrand en niet in de verbrandingsovens die in Kamp Holland stonden. "Vanaf dag een hebben die ovens niet goed gefunctioneerd", zegt Van de Nadort.

Onjuist geïnformeerd
Hij zegt dat toenmalig minister Hillen van Defensie de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Die zei in 2010 dat er zes verbrandingsovens in Kamp Holland stonden en dat daarin het afval werd verbrand. "Maar die zes stonden in een ander kamp, in Kandahar", zegt Van de Nadort. "De minister heeft waarschijnlijk de locaties door elkaar gehaald."

De jurist zegt ook dat het ministerie van Defensie nooit goede metingen bij de verbrandingsinstallaties heeft gedaan en nu niet goed met de zieke (oud-)militairen omgaat. "Defensie legt de bal bij hen neer. De militairen moeten maar aantonen dat het door de burnpits komt. Het is de omgekeerde wereld."

Serieus naar kijken
Minister Bijleveld zegt in een reactie dat Defensie over deze kwestie tot nu toe geen meldingen heeft gekregen. Maar ze benadrukt dat mensen met klachten zich alsnog kunnen melden en dat Defensie daar serieus naar kijkt. Volgens Bijleveld hebben de metingen van destijds niet opgeleverd dat er iets aan de hand was.

Het ministerie ontkent dat Hillen de Kamer in 2010 verkeerd heeft geïnformeerd. Defensie benadrukt verder dat het in missiegebieden nu geen verbrandingsovens meer heeft en dat het afval daar tegenwoordig wordt afgevoerd via een 'contractor'.

[Bron: NOS ]

Reinier

Citaat van: Zander op 14/06/2018 | 07:52 uur
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2168503/defensie-wacht-weer-schadeclaim-voor-geweld

De heks (Zegsveld) heeft haar bezem weer gevonden.
Het enige waar zij mee zou kunnen schermen is dat defensie in het vervolg TANKS!!! moet gaan inzetten ipv artillerie.
Ik mag toch hopen dat zij ook achter alle Taliban en IS strijders aan gaat die onschuldige burgers hebben gemarteld en gedood. 

De Nederlandse IS strijders natuurlijk niet, die hebben een slechte jeugd gehad, hadden de verkeerde vrienden en hebben in het Kalifaat enkel EHBO toegepast en of runde de lokale bibliotheek. Die moeten opgehaald worden en bij thuis komst in Nederland een warm onthaal krijgen samen met een huis en uitkering.

Nederlandse soldaten graag jarenlang blijven vervolgen en in hun gezicht spuwen! Smerig militaristisch tuig!  :mad:

A.J.

Citaat van: Zander op 14/06/2018 | 07:52 uur
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2168503/defensie-wacht-weer-schadeclaim-voor-geweld

De heks (Zegsveld) heeft haar bezem weer gevonden.
Het enige waar zij mee zou kunnen schermen is dat defensie in het vervolg TANKS!!! moet gaan inzetten ipv artillerie.

Las het ja... Daar gaan we weer... :silent:

Zander

#1230
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2168503/defensie-wacht-weer-schadeclaim-voor-geweld

De heks (Zegsveld) heeft haar bezem weer gevonden.
Het enige waar zij mee zou kunnen schermen is dat defensie in het vervolg TANKS!!! moet gaan inzetten ipv artillerie.
People are sheep

Lex

Belofte maakt schuld: opnieuw kijken naar 'grote missers'

Kamer dringt aan op nieuwe evaluatie Uruzgan 
 
DEN HAAG -  Het kabinet moet de missie in Uruzgan nogmaals tegen het licht houden. Daarop dringt een meerderheid van de Tweede Kamer aan.

Nu er zeven jaar zijn verstreken, kan in kaart worden gebracht wat er van de inspanningen van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie terecht is gekomen.

CDA'er Raymond Knops wil minister Jeanine Hennis houden aan een belofte van het vorige kabinet dat grote missies na een jaar of vijf nog eens worden geëvalueerd, bevestigt hij. Nu pas kunnen we overzien ,,wat er onomkeerbaar is bereikt op het gebied van onderwijs, infrastructuur, veiligheid, etcetera", stelt Knops.

Onafhankelijk

Sommige partijen zien liever een onafhankelijk onderzoek, maar Knops wijst erop dat aan een nieuwe evaluatie al deskundigen van buiten zouden meewerken. De christendemocraat denkt dat minister Hennis weinig voelt voor het sturen van nieuwe onderzoekers naar Uruzgan omdat ze het daar nu te gevaarlijk vindt.

De missie in Uruzgan kostte 25 Nederlandse militairen het leven. Na afloop gleed de provincie weer snel af in geweld en bloedvergieten. Veteranen vrezen dat veel van de geboekte vooruitgang teniet is gedaan.

Hennis wil nog niet reageren.

Telegraaf, 26-08-2017, 12:42

Ace1

Nederlanders even terug in Tarin Kowt


De Nederlandse delegatie voor de Austalische herdenkingsmuur op Camp Ripley, waar voormalig Kamp Holland deel van uitmaakte

Een Nederlandse delegatie, onder leiding van ambassadeur Han Peters en Directeur Operaties generaal-majoor Leo Beulen, is in het Zuid-Afgaanse Uruzgan geweest. Eergisteren woonde het gezelschap de Recognition Ceremony op Multi National Base Tarin Kowt bij. Dat gebeurde op uitnodiging van Australië.

Betere toekomst
"Kijk niet alleen terug naar wat wij verloren hebben, maar kijk vooral ook naar wat we bereikt hebben: een betere toekomst voor de Afghaanse bevolking", hield de plaatsvervangend commandant van ISAF, luitenant-generaal John Lorimer, de aanwezigen voor. De Australische militairen verlaten aan het eind van dit jaar Uruzgan en dus ook Kamp Holland.

Meer meisjesscholen
De genodigden werden toegesproken door de Australische minister-president Tony Abott, de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Omar Daudzai, de gouverneur van de provincie Uruzgan Mohammad Akhundzada en ambassadeur Han Peters.

Alle sprekers benadrukten de vooruitgang die in de provincie Uruzgan is geboekt. De veiligheid en de infrastructuur verbeterde sterk en het aantal scholen nam van 40 toe tot meer dan 200 (waarvan meer dan 25 voor meisjes). Minister Daoudzai beloofde de toehoorders dat de geleverde inspanningen en offers niet voor niets zijn geweest.

Uruzganveteranen
De Nederlandse delegatie bestond naast Peters en Beulen uit  chef staf van het Duits-Nederlandse legerkorps brigadegeneraal Kees van den Heuvel en 12 Uruzganveteranen, momenteel uitgezonden naar Afghanistan.

Van maart 2006 tot augustus 2010 voerde Nederland het commando in Uruzgan. Tijdens deze periode werd Camp Ripley sterk uitgebreid en het Nederlandse deel van de basis kreeg de naam Kamp Holland. Uit eerbetoon aan de Nederlandse inspanningen heeft het Combined Team Uruzgan - bestaande uit Australië, Frankrijk, Nieuw Zeeland, Singapore, Slowakije en de Verenigde Staten - na het vertrek van de Nederlanders de naam Kamp Holland aangehouden.

http://www.defensie.nl/missies/actueel/isaf/2013/10/30/46209127/Nederlanders_even_terug_in_Tarin_Kowt

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 06/10/2011 | 15:37 uur
Knapen opent nieuwe weg in Uruzgan

TARIN KOWT/KUNDUZ -  Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking heeft een met Nederlands geld aangelegde weg geopend tussen de Afghaanse steden Tarin Kowt en Chora in de provincie Uruzgan. Hij deed dat door samen met de provinciale gouverneur en lokale stamleiders een lint door te knippen op de rotonde aan het begin van de 40 kilometer lange en geasfalteerde weg.

Knapen noemt de nieuwe weg een fysiek symbool van de gezamenlijke geschiedenis die Nederland heeft met de Afghanen. ,,We delen dezelfde trotse en verdrietige geschiedenis. Verdrietig omdat er mensen zijn omgekomen, trots omdat we veel bereikt hebben", aldus Knapen. Nederland voerde van 2006 tot 2010 een missie uit in de provincie Uruzgan en verloor daarbij 25 militairen.

Tevens is de opening van de weg volgens de staatssecretaris een bijzonder moment, omdat dit het eindpunt markeert van de intensieve Nederlandse betrokkenheid. ,,We zijn vertrokken", stelde Knapen. ,,We zijn nog niet helemaal weg, want de ontwikkelingshulp loopt nog enige jaren door. Maar het is nu aan de Afghanen om onze inzet de moeite waard te maken."

De provinciale gouverneur Mohammed Omar Shirzad zei te beseffen dat de Afghanen nu zelf de verantwoordelijkheid hebben over de weg. ,,De ontwikkeling van de weg en van het onderwijs zijn belangrijke elementen die zullen leiden tot vrede in Uruzgan", zei de gouverneur, die verder stelde elke keer als hij over de weg rijdt aan de Nederlanders te zullen denken.

Het plan voor de weg, waaraan Nederland 22,5 miljoen euro heeft bijgedragen, ontstond in 2007. De verbinding tussen de twee steden moest niet alleen de economie in het gebied aanzwengelen, maar ook zorgen voor meer veiligheid. De weg slingert door de beruchte en onherbergzame Balluchivallei, waar jarenlang zwaar werd gevochten tegen de radicaalislamitische Talibanbeweging.

Knapen was dinsdag in Uruzgan, maar dat mocht pas donderdag worden gemeld in verband met de veiligheid. Woensdag en donderdag bezocht hij de politietrainingsmissie in de noordelijke provincie Kunduz.

Telegraaf,
do 06 okt 2011, 14:45

"Hit the road" krijgt voor de TB opeens een nieuwe betekenis....

Elzenga

do 06 okt 2011, 15:44
Nederlandse van 28 miljoen laatste in Uruzgan
TARIN KOWT -  De Afghaanse provincie Uruzgan was jarenlang een uitvalsbasis voor honderden Nederlandse militairen. Nu is er nog maar één Nederlander namens de overheid in het gebied. Ontwikkelingsadviseur Monique Korzelius van het ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het besteden van de laatste hulpgelden. ,,Echt afronden is het echter niet, meer overdragen", aldus Korzelius.

'De vrouw van 28 miljoen' zoals Korzelius ook wel wordt genoemd, verwijzend naar het budget dat zij dit jaar onder haar hoede heeft, werkt intensief samen met de Australiërs. ,,Zij hebben veel van onze taken overgenomen en doen die ook op een soortgelijke manier", vertelt ze tijdens een rit in een gepantserd voertuig over een pas aangelegde weg.

De weg is één van de laatste grote projecten van de Nederlanders. ,,We betalen komend jaar verder nog de bouw van een civiele vliegtuigterminal in Tarin Kowt en we werken aan het opzetten van een school voor beroepsonderwijs." De uitvoering van de projecten gebeurt door de Duitse hulporganisatie GIZ, waar de Nederlanders ook in Kunduz mee samenwerken.

,,Wij hebben een tijdlang luchtvaartmaatschappij KamAir gesubsidieerd om naar Tarin Kowt te vliegen. Ze doen dat inmiddels vier keer per week en de vliegtuigen zitten helemaal vol met Afghanen", zegt Korzelius. Dat is wel even wat anders dan een aantal jaar geleden, toen de Afghaanse bevolking alleen nog maar in de stad kon komen door met militairen mee te vliegen, stelt ze.

Ook andere projecten hebben volgens Korzelius verschil gemaakt. ,,De gevangenis was gewoon een gat in de grond. Daar staat nu een echt gebouw", geeft ze als voorbeeld. ,,En toen wij aankwamen in Uruzgan was hier bijna niemand actief. Nu gaan hulporganisaties en de nationale overheid langzamerhand meer investeren. We hopen dat die machine van hulporganisaties en de overheid voldoende is geolied om het over te nemen als wij terugtrekken."

Korzelius is nog tot 1 januari in Uruzgan. Daarna zal vanaf de ambassade in Kabul af en toe een ambtenaar naar de provincie gaan om daar enkele weken te werken. Diegene zal dan toezien op de besteding van in totaal 15 miljoen euro aan hulpgeld in 2012 en 2013.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10680512/__Nederlandse_van_28_miljoen_laatste_in_Uruzgan__.html?sn=binnenland,buitenland

Lex

Knapen opent nieuwe weg in Uruzgan

TARIN KOWT/KUNDUZ -  Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking heeft een met Nederlands geld aangelegde weg geopend tussen de Afghaanse steden Tarin Kowt en Chora in de provincie Uruzgan. Hij deed dat door samen met de provinciale gouverneur en lokale stamleiders een lint door te knippen op de rotonde aan het begin van de 40 kilometer lange en geasfalteerde weg.

Knapen noemt de nieuwe weg een fysiek symbool van de gezamenlijke geschiedenis die Nederland heeft met de Afghanen. ,,We delen dezelfde trotse en verdrietige geschiedenis. Verdrietig omdat er mensen zijn omgekomen, trots omdat we veel bereikt hebben", aldus Knapen. Nederland voerde van 2006 tot 2010 een missie uit in de provincie Uruzgan en verloor daarbij 25 militairen.

Tevens is de opening van de weg volgens de staatssecretaris een bijzonder moment, omdat dit het eindpunt markeert van de intensieve Nederlandse betrokkenheid. ,,We zijn vertrokken", stelde Knapen. ,,We zijn nog niet helemaal weg, want de ontwikkelingshulp loopt nog enige jaren door. Maar het is nu aan de Afghanen om onze inzet de moeite waard te maken."

De provinciale gouverneur Mohammed Omar Shirzad zei te beseffen dat de Afghanen nu zelf de verantwoordelijkheid hebben over de weg. ,,De ontwikkeling van de weg en van het onderwijs zijn belangrijke elementen die zullen leiden tot vrede in Uruzgan", zei de gouverneur, die verder stelde elke keer als hij over de weg rijdt aan de Nederlanders te zullen denken.

Het plan voor de weg, waaraan Nederland 22,5 miljoen euro heeft bijgedragen, ontstond in 2007. De verbinding tussen de twee steden moest niet alleen de economie in het gebied aanzwengelen, maar ook zorgen voor meer veiligheid. De weg slingert door de beruchte en onherbergzame Balluchivallei, waar jarenlang zwaar werd gevochten tegen de radicaalislamitische Talibanbeweging.

Knapen was dinsdag in Uruzgan, maar dat mocht pas donderdag worden gemeld in verband met de veiligheid. Woensdag en donderdag bezocht hij de politietrainingsmissie in de noordelijke provincie Kunduz.

Telegraaf,
do 06 okt 2011, 14:45

Cigarz

Citaat van: Enforcer op 30/09/2011 | 14:27 uur
Citaat van: ANP op 28/09/2011 | 21:00 uur
'Missie Uruzgan had zichtbaar effect'

© ANP

Volledig mee eens; de bezuinigingen als gevolg van de kaalslag door de missie in Uruzgan zijn duidelijk zichtbaar.
De bezuinigingen zijn het gevolg van financieel wanbeleid bij internationale overheden in het algemeen (wereldwijde crisis?) en onze eigen nationale overheid in het bijzonder. Daar heeft de missie naar Uruzgan niets mee te maken!
Defensie heeft daar in opdracht van de politiek gehandeld, maar krijgt nu zelf de rekening van voorgeschoteld. Het is alsof je een aannemer de opdracht geeft jouw huis te verbouwen en dan achteraf zegt dat 'ie er zelf voor moet betalen. Dat 'ie maar wat personeel de laan uit moet sturen en wat materieel moet verkopen, omdat jij als opdrachtgever de rekening even niet kunt betalen, omdat de verbouwing wat duurder uit is gevallen dan gepland. En die sukkel van een hoofdaannemer war wij voor werken (Hillen) gaat nog akkoord ook met zo'n regeling...  >:(

HermanB

Citaat van: Enforcer op 30/09/2011 | 14:27 uur
Citaat van: ANP op 28/09/2011 | 21:00 uur
'Missie Uruzgan had zichtbaar effect'

© ANP

Volledig mee eens; de bezuinigingen als gevolg van de kaalslag door de missie in Uruzgan zijn duidelijk zichtbaar.
Anders was er natuurlijk niet bezuinigd. Nee zonder Uruzgan waren niet alleen de tanks verdwenen. Hadden we niet enorm waardevolle gevechtservaring opgedaan en de procedures en tactieken aangepast aan moderne conflicten in plaats van Koude Oorlog denken. 

Enforcer

Citaat van: ANP op 28/09/2011 | 21:00 uur
'Missie Uruzgan had zichtbaar effect'

© ANP

Volledig mee eens; de bezuinigingen als gevolg van de kaalslag door de missie in Uruzgan zijn duidelijk zichtbaar.

Lex

Voor de complete Kamerbrief en rapportage, klik hier.