Zr.Ms. Zeeland op expeditie naar Jan Mayen

Gestart door Lex, 13/08/2014 | 21:05 uur

Lex

Expeditie aangekomen bij Jan Mayen

DEN HELDER - Na een tocht van 3 dagen is het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland zaterdagochtend aangekomen bij het afgelegen vulkaaneiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee. De expeditie met Nederlandse wetenschappers en mariniers was woensdag vanaf Den Helder vertrokken.

De reis verliep voorspoedig, aldus luitenant ter zee Paul Middelberg. De wetenschappers aan boord van het schip ,,staan te trappelen om aan de slag te gaan". Tijdens de reis werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de expeditie. Zodra een Noorse delegatie een presentatie heeft gegeven over wat er wel en niet mag op het eiland, gaan de expeditieleden aan land. Ze waaieren dan uit; een aantal zal voor een paar dagen een bivak opzetten.

Volgens Middelberg is het redelijk goed weer bij het eiland. Het regent wat, maar het is rustig. Dat gaat veranderen; vanaf maandag steekt er meer wind op. Dat kan de onderzoekers van TNO parten spelen. Zij willen een onderzoeksboei uit het water halen, de data uitlezen en de boei weer terugplaatsen. Bij veel wind ,,wordt dat spannend", aldus de luitenant ter zee.

De expeditie met mariniers en wetenschappers duurt tot en met 26 augustus. De mariniers gebruiken de bijna 3000 meter hoge vulkaan om te ervaren hoe het is om te opereren onder extreem zware omstandigheden. De wetenschappers gaan archeologisch en biologisch onderzoek doen op het eiland bij IJsland en Groenland.

De groep wetenschappers bestaat uit mensen van TNO, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de Amsterdamse walvisvaarder Jan Jacobsz May van Schellinkhout het eiland ontdekte.

NHD, 16-8-2014, 9:01

Lex

Citaat van: Strata op 13/08/2014 | 23:55 uur
Wie heeft dan nu het commando over Zr.Ms. Friesland?
FLND heeft tijdelijk hun vorige CDT. Naam is mij ontschoten.

yelloow

De vorige cdt is plotseling overleden.

StrataNL

Citaat van: Lex op 13/08/2014 | 21:18 uur
Yep, dat is KLTZ Wiggert Vooijs , de huidige CDT Zr.Ms. Friesland. Deze voert het commando tijdelijk.
Na terugkomst in Den Helder zal er een nieuwe CDT aantreden.

Wie heeft dan nu het commando over Zr.Ms. Friesland?
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation


Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 13/08/2014 | 21:25 uur
Het zal je niet verbazen dat deze vraag al door mijn hoofd was geschoten...
idem..

KapiteinRob

Citaat van: Lex op 13/08/2014 | 21:16 uur
Je kan jezelf ook afvragen of dit soort "evenementen" wel tot de core business van defensie hoort.

Het zal je niet verbazen dat deze vraag al door mijn hoofd was geschoten...

Lex

Citaat van: Kapitein Rob op 13/08/2014 | 21:15 uur
Eng idee wie het commando over Zr.Ms Zeeland voert?
Yep, dat is KLTZ Wiggert Vooijs , de huidige CDT Zr.Ms. Friesland. Deze voert het commando tijdelijk.
Na terugkomst in Den Helder zal er een nieuwe CDT aantreden.

Lex

Je kan jezelf ook afvragen of dit soort "evenementen" wel tot de core business van defensie hoort.

KapiteinRob

Eng idee wie het commando over Zr.Ms Zeeland voert?

Elzenga

mmhhh..lekker warm in de RHIBs ;-)

Maar succesvolle missie gewenst!. Ook even gezicht (vlag!!) laten zien in het gebied...

Lex

Marine en wetenschappers op poolexpeditie naar Jan Mayen

De Koninklijke Marine leidt de komende weken een wetenschappelijke expeditie naar het Noorse eiland Jan Mayen. Vanmorgen vertrok Zr. Ms. Zeeland uit Den Helder met aan boord onderzoekers van het Willem Barentsz Poolinsituut (Rijksuniversiteit Groningen), TNO en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap.

De onderzoekingstocht duurt tot eind deze maand. De Zeeland brengt de wetenschappers naar het eiland waar de teams onderzoek gaan doen op hun eigen expertisegebied.

De marine en TNO proberen na te gaan wat de invloed is van de sonar van oppervlakteschepen op butskopwalvissen. Biologen van het Willem Barentsz Poolinstituut onderzoeken onder meer de mosculturen van Jan Mayen en vergelijken de vogelpopulaties met gegevens uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen gaan naar de Nederlandse nederzettingen uit de 17de eeuw. De mariniers plaatsen voor een onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen apparatuur bij het rookgat van de Beerenbergvulkaan. Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap stuurt een aardrijkskundeleraar mee om een lespakket over klimaatverandering te maken voor middelbare scholen.

Korps Mariniers

De wetenschappers krijgen tijdens de expeditie begeleiding van mountain leaders van het Korps Mariniers. Dat zijn specialisten in het verplaatsen in bergachtig gebied onder extreme omstandigheden. Voor de mariniers is Jan Mayen bovendien een bijzondere arctische oefenlocatie, met hoge trainingswaarde. De expeditie vormt een voorbeeld van civiel-militaire samenwerking.

Gedenksteen

In 1634 kwamen 6 Hollandse overwinteraars op het eiland door scheurbuik om het leven. Het Ministerie van Oorlog stuurde in 1930 Hr. Ms. Nautilus naar het eiland om voor het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap een gedenksteen te plaatsen met de namen van de overwinteraars. Tijdens de komende expeditie knapt de marine de verweerde steen op, zodat de namen weer leesbaar zijn.

De deelnemers aan de expeditie houden een blog bij.


Mindef,
Nieuwsbericht | 13-08-2014 | 10:30