Revolutie in Egypte?

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2011 | 16:04 uur

Enforcer

Als er strenge moslims in Egypte aan de macht komen, dan heeft Israël ook meteen een probleem er bij. En daarmee ook weer het Westen, inderdaad mbt het Suez kanaal. Het is even afwachten hoe dit uitpakt.

Hopelijk komt er in Iran een nieuwe revolutie die de zaak daar wat gematigder maakt.

Ros

'Leger treedt niet op tegen betogers Egypte'


CAIRO - De Egyptische strijdkrachten zullen geen geweld gebruiken tegen de tienduizenden betogers die in de hoofdstad Caïro een avondklok trotseren. Dat heeft een legerleider zondag gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

In Caïro zijn zondag tienduizenden demonstranten bijeengekomen, om voor de zesde dag op rij het vertrek van het regime te eisen.

Vlak voor het ingaan van de avondklok vlogen Egyptische straaljagers en legerhelikopters laag over de binnenstad van Caïro gevlogen.

Bovendien zouden legertrucks het hoofdstedelijke centrum zijn binnengereden. Het is niet duidelijk waarom de straaljagers overvlogen.

Clinton

De Verenigde Staten willen een ordelijke en democratische machtswisseling in Egypte. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zondag gezegd.

Volgens Clinton moet worden voorkomen dat een machtsvacuüm ontstaat in het Arabische land. Egypte is een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten.


Oppositie

De strengislamitische Moslimbroederschap en andere oppositiebewegingen in Egypte hebben Mohammed ElBaradei naar voren geschoven om te onderhandelen met het regime over een uitweg uit de diepe politieke crisis in het land.

Dat heeft Essam el-Eryan, een prominent Moslimbroeder, zondag gezegd tegen Arabische media.

ElBaradei, die jarenlang leiding gaf aan het VN-agentschap voor kernenergie IAEA, keerde afgelopen week terug naar Egypte om een rol te spelen in het verzet tegen president Hosni Mubarak.

Hij geldt als een seculier en gematigd politicus.

www.nu.nl


KapiteinRob

Straaljagers vliegen over binnenstad Caïro

AMSTERDAM -  Egyptische straaljagers en legerhelikopters zijn zondagmiddag, vlak voor het ingaan van de avondklok, laag over de binnenstad van Caïro gevlogen. Daar zijn tienduizenden demonstranten bijeengekomen om voor de zesde dag op rij het vertrek van het regime te eisen. Bovendien zouden legertrucks het hoofdstedelijke centrum zijn binnengereden.

De betogers reageerden opstandig op het machtsvertoon van de Egyptische strijdkrachten. Zij bleven luidkeels leuzen scanderen tegen president Hosni Mubarak en zijn gehate regime. ,,Ze proberen ons bang te maken, maar wij zijn niet bang", zei een demonstrant tegen de Arabische zender al-Jazeera.

Bron: Telegraafsite dd. 300111

KapiteinRob

Met de oproer/onrust in Egypte die alsmaar groeit, blijft het verbazingwekkend stil op ons forum hierover. Herhaalt de geschiedenis zich zoals het eind jaren 70 in Iran gebeurde? En hoe vindt men dat "de wereld" moet reageren? Of juist niet?

En hoewel er geen oliebelangen schijnen te zijn, is Egypte met haar Suezkanaal natuurlijk wel "van enig belang" voor ons om stabiel te blijven. Of denkt men daar anders over?