Recente berichten

#1
Mooi pak maar de rotten horen op de schouders. Vind ik jammer.
#2
Midden Oosten / Re: Onrust Jemen
Last post by Master Mack - 28/03/2024 | 23:29 uur
Versnelde aanschaf klein bedrag. Geen kamerbrief.
#3
KM / Re: Het Combat Support Ship (C...
Last post by Master Mack - 28/03/2024 | 23:26 uur
Ik vind het JSS ook een mooi schip. Ik zou het JSS gewoon houden en een zusje van de Den Helder bouwen.Dan hebben we genoeg Bevoorrading capaciteit.
#4
KM / Re: Opvolger Walrusklasse
Last post by Master Mack - 28/03/2024 | 23:24 uur
Is dat nou nog een issue dat dit ontwerp smaller is als de Walrus?
#5
Defensiebrede onderwerpen / Re: nieuwe camo + pakken defen...
Last post by Ipkiss - 28/03/2024 | 22:28 uur
Eerste indruk: ziet er goed en functioneel uit! (niet alleen de mooie ogen  :P )
Blij dat de overdaad aan klittenband op de mouwen ten einde lijkt, incl die grote NL stickers.

Hexonia werkt overigens samen met NFP, en dat is een goed teken.

Jammer dat er een paar dienjaar reservisten voor de foto geselecteerd zijn ipv operationele krijgers.
#6
Midden Oosten / Re: Onrust Jemen
Last post by Harald - 28/03/2024 | 22:16 uur
Citaat van: Ace1 op 28/03/2024 | 21:37 uurDat is toch gebruikelijk bij de aanschaf van wapens of materiaal bij Defensie?
Ik denk dat niet bij en voor alles een kamerbrief gestuurd heeft te worden.
Net of de Politiek overal akkoord voir moet geven.
#7
Midden Oosten / Re: Onrust Jemen
Last post by Ace1 - 28/03/2024 | 21:37 uur
Citaat van: Huzaar1 op 28/03/2024 | 21:24 uurKamerbrief?

Dat is toch gebruikelijk bij de aanschaf van wapens of materiaal bij Defensie?
#8
Vlaams Belang onder vuur in de Kamer na nieuwe berichten over 'Chinese connectie'

De Kamerfractie van Vlaams Belang heeft vanmiddag forse kritiek over zich heen gekregen na nieuwe berichten over vergoedingen die kopstuk Filip Dewinter (VB) heeft gekregen van verenigingen van de Chinese spion Shao Changchun. Premier Alexander De Croo (Open VLD) vraagt zich af welke belangen Vlaams Belang eigenlijk dient.

De nieuwe berichten over vergoedingen die Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) blijkbaar heeft ontvangen van verenigingen van de Chinese spion Shao Changchun, vallen slecht bij veel Kamerleden. Zelf hebben Vlaams Belang en Dewinter het over oud nieuws in verband met onkostenvergoedingen, maar volgens Apache en Humo is dat niet het volledige verhaal. Dewinter zou namelijk ook een 'vergoeding' gefactureerd hebben voor werk dat hij leverde aan een vzw van Changchun.

Niet toevallig waarschuwde de Nationale Veiligheidsraad gisteren nog voor buitenlandse inmenging bij de verkiezingen die ons te wachten staan.

Nogal wat partijen, vooral uit de meerderheid, koppelen beide gebeurtenissen aan elkaar. "Vlaams Belang pleit altijd voor meer middelen in de strijd tegen de onveiligheid, maar het zijn verdorie jullie zelf die ons land en onze democratie onveiliger maken", stelt Kamerfractieleider Wouter De Vriendt (Groen) vast."

"Er zit een Trojaans paard in onze democratie, en dat zijn extreemrechtse politici", aldus De Vriendt, die zelfs het woord 'landverraad' gebruikt.

Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD) stelt het iets scherper. "Filip Dewinter die fictieve kostennota's schrijft voor de Chinezen om betaald te worden voor diensten voor die regimes: Wiens belangen dient men hiermee? Die van de mensen? Die van de Vlamingen? Of die van de Chinezen? Ronduit zorgwekkend.

"Blinde obsessie om België kapot te maken"
"Welke belangen dient men? Dient men de Vlaamse belangen?", vraagt ook premier Alexander De Croo (Open VLD) zich af.

Sommige fracties lopen liever autoritaire regimes achterna

Kamerlid Franky Demon (CD&V)
"In de blinde obsessie om ons land kapot te maken, bent u een bondgenoot van Rusland geworden van degenen die alles willen kapotmaken wat we hier opgebouwd hebben", vindt de premier. "Daar moet je je echt vragen over stellen."

In zijn repliek sloot het aanvankelijk erg voorzichtige Kamerlid Franky Demon (CD&V) daarbij volop aan. "Sommige fracties lopen liever autoritaire regimes achterna. Laat we daar samen een vuist tegen maken. Laten we tonen wie écht waakt over de belangen van de bevolking."
Ook Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) heeft het over "terechte kritiek op de fractie van Vlaams Belang".

Er zijn op onderstaande link 2 video's te bekijken.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/28/vlaams-belang-onder-vuur-in-de-kamer-na-nieuwe-berichten-over-c/
#9
Mededelingen / Re: Wilt u zich aanmelden lees...
Last post by A.J. - 28/03/2024 | 21:33 uur
Update:

Nav de feedback van nieuw handmatig geregistreerde leden is posten blijkbaar nog steeds een probleem, men loopt tegen dezelfde bug aan...

Wij hopen hier zo snel mogelijk een oplossing voor te vinden.

A.J. Forumbeheer
#10
Van Grieken reageert op publicatie van nieuwe details over samenwerking Dewinter en Chinese spion: "Geen nieuwe feiten" 

Humo en Apache hebben nieuwe details gepubliceerd over betalingen die Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) gekregen heeft van organisaties van de Chinese spion Shao Changchun. Oud nieuws, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "Dit is al onderzocht geweest en er bleek niets strafbaars aan de hand te zijn."

"Dit is oud nieuws", reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in Terzake. "Filip Dewinter had al gezegd dat die documenten bestonden en die zijn al onderzocht geweest. De staatsveiligheid heeft al gezegd dat er geen sprake is van omkoping. Het enige nieuwe is de timing: 2 maanden voor de verkiezingen gaat men oude koeien uit de sloot halen." Tegelijk noemt Van Grieken de zaak "bijzonder ongemakkelijk".

Van Grieken reageert daarmee op een publicatie van Humo en Apache eerder vandaag. Daarin staan nieuwe elementen over betalingen aan Vlaams Parlementslid Filip Dewinter door verenigingen van de Chinese spion Shao Changchun.

Al in 2018 bracht Staatsveiligheid het federaal parlement op de hoogte dat Dewinter samenwerkte met Changchun. Het federaal parlement speelde het dossier toen door aan de procureur-generaal in Brussel. Die besliste begin 2019 om geen onderzoek te openen, omdat het geen strafbare feiten vond.

"3.000 euro vergoeding"
De details die Humo en Apache nu publiceren, focussen op kosten die Dewinter aanrekende aan vzw's van Changchun. Daarover zei Dewinter afgelopen december nog het volgende in Terzake: "Het enige wat mij ooit is uitbetaald, zijn onkostenvergoedingen voor etentjes, allerlei onkosten, verplaatsingen, dat soort dingen".

Volgens de artikels van Apache en Humo is dat niet het volledige verhaal. Dewinter zou ook een "fee" of "vergoeding" gefactureerd hebben voor werk dat hij leverde aan een vzw van Changchun. Op de factuur staat dat het gaat om een vergoeding voor Dewinter in "april 2015", onder andere voor de organisatie van een zakenseminarie in het Vlaams Parlement.

De factuur lijst inderdaad kosten voor catering op, maar spreekt ook van een vergoeding van 3.000 euro voor Dewinter. Die krijgt de noemer "fee organisation cost", een "vergoeding voor het organiseren" van de activiteiten. Onze redactie kon de authenticiteit van het document niet zelf controleren.



Dewinter reageert dat het wel degelijk gaat om "gemaakte onkosten". "Het kan gebeurd zijn dat men een bepaald bedrag globaliseerde", zegt het Vlaams Parlementslid. Dat zou dan het geval geweest zijn als er discussie was over bepaalde onkosten. Dewinter ontkent alvast dat het gaat om een vergoeding voor het werk dat hij deed.

"Senior political advisor"
De Chinese spion Changchun opereerde onder de dekmantel van cultureel werk in België. Zo schonk hij bijvoorbeeld violen aan de muziekacademie in Lier. In de marge van zulke activiteiten legde de spion dan politieke contacten. Dewinter heeft altijd hardgemaakt dat hij enkel zakelijke en culturele activiteiten voor de vzw's van Changchun organiseerde en nooit politiek werk deed voor de spion.

Ook dat zou niet het volledige verhaal zijn, volgens de publicaties door Apache en Humo. Daarin staat dat Dewinter een brief ondertekende als "senior political advisor" voor een van de vzw's van Changchun, "senior politiek adviseur" dus.

Dewinter verstuurde die brief ook op briefpapier van het federaal parlement en ondertekende als "lid van het federaal parlement". Ook deze brief kon niet onafhankelijk worden geverifieerd door onze redactie. 


Dewinter erkent het bestaan van de brief, maar minimaliseert het belang van de titel "senior political advisor". "Men had mij dat gevraagd, wellicht omdat het meer gewicht in de schaal legt. Et alors, is dat verboden?", reageert Dewinter.

De brief is gedateerd op 6 juni 2016 en is gericht aan Cheng Guoping, toen viceminister van Buitenlandse Zaken in China. Dewinter nodigt de man uit in België, onder andere om "meningen uit te wisselen over de consensus om samen te werken".

In het kader van dat bezoek geeft Dewinter ook onkosten door in naam aan een vzw van Changchun, de Chinese spion. Het gaat onder andere om onkosten voor etentjes met verschillende politici, schrijven Apache en Humo. Dewinter blijft erbij dat hij niet verder ging dan het behartigen van culturele en zakelijke belangen voor de Chinese verenigingen van Changchun.

"Beschadigingsoperatie"
Dewinter heeft bovendien altijd gezegd dat hij niet wist dat Changchun een Chinese spion was. Hij gaf wel al toe dat hij in zijn contacten met de man mogelijk "naïef" is geweest of dat zijn "vertrouwen misbruikt" is. Dewinter betreurde dat Staatsveiligheid hem nooit op de hoogte bracht van hun onderzoek naar Changchun.

Volgens Dewinter zijn de nieuwe details die nu lekken niets anders dan een "beschadigingsoperatie". "Dit is opgewarmde kost waarmee men mij probeert onderuit te halen", reageert Dewinter. "Er zijn verschillende uitspraken geweest, onder andere van de procureur-generaal. Maar op enkele maanden van de verkiezing probeert men mij opnieuw te beschadigen", klinkt het.

Een video is op onderstaande link te bekijken.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/25/filip-dewinter-china-spionage-onkosten-tom-van-grieken/