Het Combat Support Ship (CSS)

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 06/06/2015 | 14:10 uur

Mourning

#576
Zr.Ms Adrianus Bleker

...

:big-smile:
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Riekelt Pasterkamp‏ @TekstPast · 47 min.47 minuten geleden 

Staatssecretaris @Barbara_Visser1 #Defensie onthult vrijdag bij MARIN #Wageningen naam van nieuwe Combat Support Ship @kon_marine @AdmiraalKramer Volgens @marineschepen wordt schip niet genoemd naar een persoon.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Koninklijke Marine‏Geverifieerd account @kon_marine 

Hoe ons nieuwe Combat Support Ship gaat heten? Morgen voor 18.00 uur maken we het bekend bij de onthulling het MARIN-model in Wageningen! En uiteraard ook via Twitter!


Reinier

Citaat van: Flyguy op 11/10/2018 | 17:21 uur
Hebben jullie ook al een potje opgezet?

Dauwe Aukes of 1 hier, Piet de Jong op 2, Bernhard op 3  ;D
Allemaal blanke mannen die vast een #metoo aan hun broek hebben hangen of 'fout' zijn geweest. En dat überhaupt dat het blanke mannen zijn, maakt het bij voorbaat al kansloos.

Ik zet in op:
Zr. Ms. Gerda Havertong
Zr Ms. Lelystad
Zr. Ms. Ria Beckers
:(

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Flyguy


jurrien visser (JuVi op Twitter)


Parera

#569
Citaat van: ARM-WAP op 22/10/2018 | 12:36 uur
Een ondersteunend schip kan tegenwoordig niet meer zonder zo'n bewapening: deze schepen worden ook op hun eentje ingezet voor patrouilles, counter-drugs en anti-piraterij missies. Daarbij komen hun organieke heli (of in de toekomst zelfs drone('s)) ok van pas.
Moet je zo'n inzet willen? Neen, maar gezien het nu toch gebeurt kan je ze maar best uitrusten met bewapening.

Ons CSS zal niet te zwaar bewapend worden zoals het er nu uitziet, op de meest recent renders blijft het bij een 30 mm Marlin, 2-4 12,7 mm Hitroles en 1 Goalkeeper.
De Italianen zijn hier altijd wel toe in staat om flinke bewapening te plaatsen, dat doen de Fransen dus al een stuk minder.

Vulcano LSS
- 2x 25 mm
- 1x 76 mm DART
- 2x Long Range Acoustic Device
- 2x Decoy launcher

De Fransen overwegen nu ook slechts de Mistral missiles en 1 of 2 snelvuurkanons, waarschijnlijk gaat die 40 mm van Thales het worden als ik de Fransen zo inschat.

ARM-WAP

Een ondersteunend schip kan tegenwoordig niet meer zonder zo'n bewapening: deze schepen worden ook op hun eentje ingezet voor patrouilles, counter-drugs en anti-piraterij missies. Daarbij komen hun organieke heli (of in de toekomst zelfs drone('s)) ok van pas.
Moet je zo'n inzet willen? Neen, maar gezien het nu toch gebeurt kan je ze maar best uitrusten met bewapening.

Harald

Bewapening ja of nee .... en zo ja wat voor bewapening ... deze vraag wordt door meerderen gesteld

Euronaval 2018: Which Naval Guns and Missiles for FLOTLOG ?

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/euronaval-2018/6577-euronaval-2018-which-naval-guns-and-missiles-for-flotlog.html

Flyguy

Hebben jullie ook al een potje opgezet?

Dauwe Aukes of 1 hier, Piet de Jong op 2, Bernhard op 3  ;D

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#565
Staatsecretarissen onthullen toekomstig Marineschip bij MARIN' #CSS @kon_marine

"Vrijdagavond 9 november"

https://maritimetechnology.nl/staatsecretarissen-onthullen-toekomstig-marineschip-bij-marin/ via @MaritimeTechNL

Lex

Nieuwe tanker 'groenste' marineschip

Het nieuwe bevoorradingsschip wordt het meest 'groene' dus duurzame oorlogsschip van de Nederlandse vloot tot nu toe.

Dat meldt viceadmiraal Rob Kramer naar aanleiding van een recent bezoek aan de Defensie Materieel Organisatie waar de commandant zeestrijdkrachten werd bijgepraat over de vorderingen rond de aanschaf van de tanker.

Kramer: ,,Tijdens mijn bezoek aan de Defensie Materieel Organisatie (DMO) kreeg ik het laatste ontwerp van onze nieuwe tanker in beeld. Het schip wordt supermooi, effectief en zo groen mogelijk."

Bij de opening van de dektrainer eerder dit jaar zei de admiraal al dat de naam reeds gekozen was.

Net als bij de Karel Doorman wordt de naam van het schip echter zorgvuldig geheim gehouden tot die op een geschikt moment bekend kan worden gemaakt. Kramer doet er tot die tijd het zwijgen toe: ,,Blijf maar gissen naar de naam. Ik denk dat niemand het raadt."

Uitstoot
Hoewel er voor oorlogsschepen andere milieunormen qua uitstoot en verbruik gelden dan voor de koopvaardij, zie je dit decennium een duidelijke ontwikkeling die er op gericht is dat ook de marinevloot steeds duurzamer wordt.

Het feit dat de oude tanker Amsterdam geen dubbele scheepswand had, betekende dat het vaartuig moest worden afgestoten.

Defensie hoopte aanvankelijk met slechts één bevoorradingsschip toe te kunnen, maar de motorproblemen van de Karel Doorman en het feit dat de Duitse marine dat schip ook wil gebruiken, maakten de kwetsbaarheid van dit zuinige model snel duidelijk.

Opeens zette het Rijk dit jaar het sein op groen voor de aanschaf van een Combat Support Ship. Voor de marine een enorme opsteker, want de aanschaf van een nieuw schip, het opleiden van de bemanning en de mogelijkheden die het vaartuig biedt voor de bevoorrading op zee zijn goed voor de werkgelegenheid en slagkracht van de zeemacht.

Na jaren van afkalving en verkleining van de omvang van de oorlogsvloot, wordt er nu weer uitgebreid. Ook is er geld voor belangrijke vernieuwingen zoals geschut, torpedo's, drones en onderwaterrobots. Daarnaast is de weg vrij voor vervanging van hele scheepsklasses zoals de onderzeeboten, M-fregatten en mijnenjagers.

Wat de aanschaf van onderzeeboten betreft, lijken de kansen voor Saab-Damen groter te worden nu concurrent Naval een probleem heeft met een order uit Australië.

,,De bouw van die boten gaat met een behoorlijk Franse slag", schampert marineconsultant Robin Middel naar aanleiding van het nieuws dat de order voor 12 boten waarmee 36 miljard dollar gemoeid is, in gevaar is.

NHD, 04-10-2018, 20:05

Parera

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 30/09/2018 | 11:55 uur
Dat zou een koopje zijn....

Het CSS zou redelijk passen naar Portugese wensen, eigenlijk net iets te groot maar dat kan bij een AOR geen kwaad. En ze hebben bevestigd met Nederland in gesprek te zijn rondom de aankoop van een tanker maar ook met Duitsland, Spanje en het VK.

- Introductie: 2021 /2022
- Tonnage: 15.000 a 16.000 ton
- Kleine bemanning
- helidek
- Beperkte capaciteit voor het ondersteunen van operaties van SOF of mariniers.

Ook staat trouwens de Portugese wens voor een Amfibisch transportschip nog open, in de laatste poging van 2015 is geprobeerd het Franse schip FS Siroco te kopen maar deze was niet geschikt om de AW-101's aan boord te nemen dus daarom is het plan afgewezen. Er zit best nog een leuke markt daar in Portugal voor Nederland/ Damen en een groot mooi pakket aan nieuwe schepen is voor beide partijen interessant ; 2 vMFF's + 1 CSS + 1 LPD  :angel:


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Parera op 30/09/2018 | 11:52 uur
Ik ging uit van een lagere prijs voor het CSS maar inderdaad project 250 miljoen tot 1 miljard. Met het gemiddelde (300 miljoen) en de kosten verlaging van +/- 9%  door schaal misschien 275 miljoen voor het CSS (bij 2 stuks). Zoals ik in het vMFF topic al schreef 455 miljoen per vMFF en 1 CSS komt uit op een kleine 2,1 miljard euro.

Dat zou een koopje zijn....