Militairen willen gevarengeld

Gestart door Lex, 19/12/2009 | 11:41 uur

Lex

De VBM/NOV wil dit onderwerp inbrengen in het AVW'n overleg. Dat overleg heeft een budget, welk misschien door de crisis gelijk blijft of wordt/is verminderd. Iets extra's moet dus bugettair neutraal gebeuren.
Zou het "gevarengeld" er komen dan moet er binnen de gelden bestemd voor de AVW'n elders berzuinigd worden.

KapiteinRob

Citaat van: de Telegraaf op 19/12/2009 | 11:41 uur
Een woordvoerder van Defensie zegt in een reactie dat het ministerie tegen een aparte gevarentoelage voor uitgezonden militairen blijft. Een extra toelage wekt volgens hem de indruk van verschillende categorieën militairen terwijl militairen als team worden uitgezonden.

We kunnen de discussie over het gevechtsinsigne erbij halen om ongeveer dezelfde argumenten van voor- en tegenstanders te vernemen. Mede daarom vind ik dat de woordvoerder zich op glad ijs begeeft door nu iets te stellen wat in aangehaalde discussie niet door het ministerie als argument werd erkend. Sterker nog......

Enforcer

Meer geld krijgen zorgt niet voor minder gevaar. Beter is om dat gevraagde geld te besteden aan beschermingsmaatregelen.

Mourning

Tegen. Dit is het werk waar jullie voor getrained zijn en waar je voor gekozen hebt. Bovendien wordt Kamp Holland ook wel eens beschoten. Iedereen die daar werkt dan ook maar meteen gevarengeld geven? Bovendien is er gewoon geen geld voor dergelijke financiele goedmakertjes.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex

Het gaat hier over de VBM/NOV en het vakbondsblad heet Trivizier.
Het bewuste artikel is hier te lezen.

Lex

DEN HAAG - De Nederlandse militairen die in Afghanistan gevaarlijk werk doen 'buiten de poort', willen gevarengeld. Voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond NBM/NOV zal dit tot inzet maken bij de komende arbeidsvoorwaardenonderhandelingen, kondigt hij aan in het vakbondsblad Trivisie.

Debie bracht begin december een bezoek aan Afghanistan, onder meer aan de locaties Tarin Kowt en Deh Rawod in de Nederlandse 'thuisprovincie' Uruzgan. Hij schrijft dat de VVHO-toelage de militairen bezighoudt. ,,De militairen vinden dat gevarengeld moet worden toegevoegd voor de militairen die gevaarlijk werk buiten de poort verrichten." VVHO staat voor voorzieningen bij vredes- en humanitaire operaties. Debie was zaterdag niet bereikbaar voor een toelichting.

Deze discussie over gevarengeld speelt al langer. Een woordvoerder van Defensie zegt in een reactie dat het ministerie tegen een aparte gevarentoelage voor uitgezonden militairen blijft. Een extra toelage wekt volgens hem de indruk van verschillende categorieën militairen terwijl militairen als team worden uitgezonden. Nog los van het feit of een grens kan worden getrokken tussen wie wel en wie niet gevaar loopt. De VVHO-toelage (voor onder meer telefoonkosten en overwerk) bedraagt gemiddeld 80 euro per dag bovenop het salaris. Het arbeidsvoorwaarden overleg heeft in februari/maart plaats.

Telegraaf, za 19 dec 2009, 10:50