NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

Lex

Citaat van: StrataNL op 31/05/2016 | 12:10 uur
Zal even kijken of er nog ergens een blik ligt  ;)
Misschien wel vier.  :angel:
Citaat van: JdL op 31/05/2016 | 18:43 uur
ach zal wel niet beschikbaar zijn want anders hadden ze die echt wel gestuurd.
het probleem is gewoon dat we te weinig fregatten hebben en de resterende teveel tegen de kade aan liggen door gebrek aan onderdelen en personeel.
Deze uitdaging/deze probleemstelling zou als volgt beantwoord kunnen worden:
Op P-gebied zijn er geen uitdagingen/problemen; qua planning heeft de organisatie te maken met vier platformen.
Daarvan vertoeft er momenteel een in de West; na ommekeer in de thuishaven, waarschijnlijk eind juni heeft de bemanning recht op regulier en opgebouwd verlof; daarnaast moet er ook tussentijds onderhoud gepleegd worden. Reken, in het gunstigste geval op 16 weken.
Blijven er drie platformen over. Een van deze drie komt uit onderhoud en zal omstreeks het derde kwartaal van dit jaar een aanvang maken met het opwerk traject.
Nu nog twee platformen. Deze twee zijn zich aan het voorbereiden voor lanceringen van allerlei projectielen. Het moge vreemd klinken in deze tijd van bezuinigingen, maar, wijzigingen voorbehouden, staan deze nog steeds op de rol.
En vervolgens zal een van deze twee platformen vanaf augustus het commando gaan voeren over de EU operatie Atalanta.

En zo is het jaarprogamma, wind en weder dienende gevuld.
Behoudens tegenslagen.

JdL

Citaat van: StrataNL op 31/05/2016 | 12:10 uur
Zal even kijken of er nog ergens een blik ligt  ;)
ach zal wel niet beschikbaar zijn want anders hadden ze die echt wel gestuurd.
het probleem is gewoon dat we te weinig fregatten hebben en de resterende teveel tegen de kade aan liggen door gebrek aan onderdelen en personeel.
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

StrataNL

Citaat van: JdL op 31/05/2016 | 06:43 uur
Ik had liever een LCF of op z'n minst een M-fregat gehad met de huidige dreiging uit Venezuela.....

Zal even kijken of er nog ergens een blik ligt  ;)
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Elzenga

Citaat van: JdL op 31/05/2016 | 06:43 uur
Ik had liever een LCF of op z'n minst een M-fregat gehad met de huidige dreiging uit Venezuela.....
Of een tweetal OPVs. Die weer handiger zijn voor als er inderdaad een vluchtelingenstroom op gang komt...

JdL

Ik had liever een LCF of op z'n minst een M-fregat gehad met de huidige dreiging uit Venezuela.....
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Lex

Zr.Ms. Groningen naar het Caribisch gebied

Het marineschip zr. ms. Groningen vaart eind deze week uit naar het Caribisch gebied.

Daarmee is de inzet in de Middellandse Zee om te helpen bij de vluchtelingenstromen op zee van de baan. Dat was na de missie tegen piraterij in Afrikaanse wateren aanvankelijk de bedoeling. Het patrouilleschip wordt nu voor vier maanden ingezet in de wateren rond Curaçao, Sint Maarten, Aruba, Saba, Sint Eustatius en Bonaire. De Nederlandse krijgsmacht verzorgt de defensieve taken voor deze eilanden.

De Groningen wordt ingezet bij de bewaking van het grensgebied van de overzeese landgebieden. Ook wordt met inzet van Amerikaanse teams ingezet bij de bestrijding van drugssmokkel. De bemanning is verder voorbereid op hulpverlening bij natuurrampen zoals orkanen en milieudelicten. Het orkaanseizoen begint op 1 juni.

Voor de missie in de west wordt de bemanning van het schip uitgebreid met een NH90 Helikopterteam en een team van het korps Mariniers. Buitenlandse militaire worden ook aan boord verwacht van het Amerikaanse coast guard team en van een Antilliaans kustwachtteam.

De kortgeleden aangetreden commandant van de Groningen kapitein Luitenant ter zee Hugo Sinke verwacht dat de Groningen eind september/begin oktober terugkeert in de haven van Den Helder.

DvhN, 30-05-2016

Lex

Aanbiedingsbrief bij jaarverslag 2015 Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied

Aanbiedingsbrief van minister Hennis-Plasschaert (Def), mede namens minister Plasterk (BZK), aan de Tweede Kamer bij het jaarverslag 2015 Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied. Eenzelfde brief is ook naar de Eerste Kamer gestuurd.

Kamerbrief, 18-05-2016

Reinier

Klein beetje off topic, maar ik vind het wel een goed artikel om te tonen hoe 'Den Haag/ Nederland' aankijkt tegen rest van ons Koninkrijk (ex Nederland).

Auteur is o.a. Hans Hillen
Uit FD van 13 mei 2016

Aruba moet zich meer op Europese Unie richten

    Laurens Jan Brinkhorst en Hans Hillen

vrijdag 13 mei 2016, 20:30


Krantentitel: 'Aruba moet zich meer op de EU richten'


Nederland beziet het overzeese deel van het Koninkrijk voornamelijk als een financieel risico. Was de herschikking van de verhoudingen op 10-10-10 nog bedoeld als poging om de eilanden een stevige impuls te geven binnen het Koninkrijk, tijdens Rutte 2 is daar weinig meer van over en straalt Nederland slechts de betrokkenheid uit van een strenge en afstandelijke schoolmeester. De benadering is nu louter juridisch-bestuurlijk en financieel. De maatlat is overwegend het Nederlandse belang. Waarschijnlijk wordt deze houding vooral ingegeven door binnenlands electoraal opportunisme.

Dat dit ten koste gaat van een verbondenheid van eeuwen, maakt in deze oppervlakkige tijd weinig indruk. Samen geld verdienen is het maximale wat premier Rutte aan gemeenschappelijkheid heeft laten blijken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de houding in het Antilliaanse deel van het Koninkrijk snel aan cynisme wint. Het versterkt het ook op de Cariben groeiende populisme, wat grote risico's met zich brengt voor bestuurbaarheid en stabiliteit. Bovendien zijn er steeds meer leidinggevenden in de publieke en in de private sector die zich vertwijfeld afvragen wat hun inspanningen voor zin hebben, als Nederland ze zo in de kou laat staan.

Opmerkelijk genoeg is er één eiland dat zich consequent probeert te onttrekken aan deze malaise en dat is Aruba. Dertig jaar geleden trad Aruba uit het verband van het land De Nederlandse Antillen, maar bleef op dringend eigen verzoek binnen het Koninkrijk. Deze Status Aparte heeft Aruba tot het welvarendste gemaakt van de Antillen. Na een eerste fase van economische investeringen in vooral het toerisme, is Aruba 2.0 een nieuwe en progressieve etappe ingegaan. Onder leiding van premier Mike Eman, telg van een belangrijke leidinggevende familie op het eiland, is een ondernemend, maar ook uitdagend bestek gemaakt om een combinatie tot stand te brengen van economische, ecologische en sociale groei, die een exemplarische uitstraling kan hebben naar de verre omgeving.
Illustratie Rhonald Blommestijn

Aruba doet dit met een positieve keuze voor Nederland als partner. Meerwaarde voor het Koninkrijk dus. Keer op keer laat Eman zijn Nederlandse gezindheid horen, maar keer op keer geeft Nederland nauwelijks thuis. De belangrijkste toetssteen voor Nederland is de Arubaanse landsbegroting en het financieringstekort. De rest lijkt in Den Haag buiten beeld. En dat terwijl Aruba, anders dan de andere eilanden, bij 10-10-10 geheel buiten de financiële injectie van Nederland is gebleven. En het financieringstekort is lager dan in Nederland.

De weg die Aruba via Nederland kiest is niet die van een blinde bewonderaar. Aruba beseft zeer wel dat in onze mondiale economie het deel uitmaken van relevante partnerschappen in het belang is van individuele leden. In de lange geschiedenis samen met Nederland ziet Aruba voor zichzelf de beste kansen. Maar Aruba treft een partner die in steeds sterkere mate naar binnen is gericht. Alleen Buitenlandse Zaken lijkt geïnteresseerd in de kwaliteit van Aruba en vooral van zijn leider Mike Eman. De Arubaanse premier wordt actief ingezet om steun te verwerven voor een Nederlandse zetel in de Veiligheidsraad. In dat verband sjouwt Eman de wereld af en sprak hij onlangs de plenaire vergadering toe van de Verenigde Naties. Het is weer een praktisch voorbeeld van de meerwaarde van Aruba voor Nederland.

Maar zo gauw dat belang maar eventjes naar de achtergrond gaat, stoot zelfs Eman in Den Haag zijn neus tegen de deur. De partnerstrategie van Eman volgend is het de vraag of de weg naar voren voor Aruba niet veel beter via Europa kan gaan. De Europese Unie kent vormen voor zulke samenwerkingsverbanden. Het zou het zo gewenste partnerschap dat Aruba zoekt alleen maar breder en kansrijker maken. Bovendien wordt de ongemakkelijke en door de koloniale geschiedenis niet evenwaardige verbinding met Nederland van het nodige ongemak ontdaan.

Een belangrijke geopolitieke dimensie wordt gevormd door de steeds sterkere inbedding van Nederland in de Europese Unie. Deze integratie is voor Aruba van veel betekenis, maar wordt zowel door Nederland als door Aruba onderschat. Gelegen in het spanningsveld tussen Latijns-Amerika en Noord-Amerika heeft Aruba een anker nodig. En dat kan alleen een versterkte band met Europa zijn. De aanwezigheid van politieke stabiliteit, democratische instellingen en een rechtsstatelijke structuur vormen van dat anker de kern.

Met de groeiende diversiteit binnen de Europese Unie is het zeer wel denkbaar nieuwe, op maat gesneden oplossingen voor afzonderlijke onderdelen ook binnen het Koninkrijk te onderzoeken. De status van Ultra Perifeer Gebied (UPG) biedt op zich perspectieven zoals het geval is met andere eilanden verbonden met Frankrijk, Spanje en Portugal. Deze optie, die inhoudt dat in beginsel het Europese Unie recht op deze gebieden van toepassing is, werd in het verleden nooit serieus onderzocht, noch door Nederland noch door Aruba.

Ons pleidooi voor een nader onderzoek van de UPG-formule betekent zeker niet het onverkort aanvaarden van alle Europese spelregels, ongeacht de lokale bijzonderheden. Zo zou bijvoorbeeld invoering van de euro op een eiland als Aruba zeker niet aan de orde zijn. Maar toepassing van Europese milieunormen, mededingingsregels en een verscherpt financieel toezicht op bancaire instellingen zou zeker leiden tot versterking van de institutionele structuur op Aruba. Ook zou het de aantrekkelijkheid van het eiland voor buitenlandse investeringen doen toenemen. Aruba zal zélf een initiatief moeten ontwikkelen zoals het in 1986 met de Status Aparte heeft gedaan. Doelstelling zou moeten zijn een directe dialoog met de Europese instellingen. Nederland zal alleen gevraagd moeten worden daarmee in te stemmen gezien de verantwoordelijkheid voor het externe beleid van het Koninkrijk.

Laurens Jan Brinkhorst is oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, oud-minister van Landbouw en van Economische Zaken. Hans Hillen is oud-minister van Defensie.

StrataNL

Vierde drugsvangst door Zr.Ms. De Zeven Provinciën

Afgelopen week heeft het Nederlandse fregat, Zr.Ms. De Zeven Provinciën 320 kilo drugs onderschept in het midden van de Caribische Zee tussen Venezuela en Jamaica. De actie vond plaats in het kader van de internationale drugsbestrijdingsoperatie Carib Venture, onder leiding van de Commandant Zeemacht in het Caribische Gebied.

Bij deze actie was een 'go-fast' betrokken, een kleine, snelvarende smokkelboot. Deze was ontdekt door het patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied. Hierop zette het marineschip de achtervolging in, waarbij zij de boordhelikopter – de Belgische Alouette III- lanceerde om het bootje te volgen en te stoppen.

Bij aankomst van het marineschip, gaf de vier-koppige bemanning van de go-fast zich over. In de pakketten die zij overboord hadden gegooid, bleek een combinatie van marihuana, hash en MDMA (bestanddeel van XTC) te zitten.

Het Amerikaanse Law Enforcement Detachment, dat speciaal voor deze acties meevaart aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provincien, heeft de boot en de contrabande in beslag genomen. De verdachten zijn aangehouden.

Dit is de vierde drugsonderschepping voor Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Eerder dit jaar onderschepten zij 850 kg cocaine en 400 kg marihuana.

https://www.facebook.com/DefensieCaribischGebied/posts/1180394355313601









-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Lex

Ook in de Carib heeft men last van tekorten, zijnde zo'n 3 miljoen Euro.
De consequenties staan opgenomen in het jaarplan.

Lex

Aanbiedingsbrief met het Jaarplan 2016 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied

Aanbiedingsbrief van minister Hennis-Plasschaert (Def), mede namens minister Plasterk (BZK) met het Jaarplan 2016 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied.

Kamerbrief, 21-04-2016



Lex

Derde drugsvangst voor Zeven Provinciën

Den Helder – Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Zeven Provinciën heeft begin deze maand meer dan 250 kilo cocaïne onderschept. Vorige maand deed het fregat ook al twee drugsvangsten van respectievelijk 400 en 600 kilo.

De actie op de Caribische Zee was, net als bij de eerdere onderscheppingen, een succesvolle samenwerking met Belgische en Amerikaanse eenheden. Na een melding van een Amerikaans patrouillevliegtuig voer Zr. Ms. De Zeven Provinciën naar de aangewezen locatie. De zeilboot werd doorzocht door een team van de Amerikaanse kustwacht dat speciaal hiervoor met het fregat meevaart. Daarbij werd duidelijk dat het vaartuig ruim 250 kilo smokkelwaar aan boord had.

Naar verwachting was een deel van de contrabande al door de enige opvarende overboord gegooid. De vanaf Zr.Ms. De Zeven Provinciën opgestegen Belgische boordhelikopter controleerde de zeilboot en omgeving op verdachte activiteiten. De verdachte, het vaartuig en de drugs zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De actie vond plaats in het kader van de internationale drugsbestrijdingsoperatie Carib Venture, onder leiding van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied.

Zr. Ms. De Zeven Provinciën is sinds januari dit jaar in het Caribisch Gebied. Daar wordt het als stationsschip tot mei ingezet voor kustwachttaken en antidrugsoperaties.

Redactie DHA , 8 Apr 16 - 14:10

Lex

'Mariniersvrouwen geïnformeerd over ontwikkelingen zika' 

ORANJESTAD — Het ministerie van Defensie hanteert geen officieel beleid met betrekking tot het zika-virus en zwangere mariniersvrouwen. Dat stelt Maartje van der Maas, woordvoerder van Defensie, in gesprek met Amigoe. "Wij adviseren zwangere mariniersvrouwen niet om naar Nederland te gaan of in Nederland te blijven. Wij informeren alleen over de ontwikkelingen omtrent zika."

De ziekenboeg van de marinierskazerne vertelde gisteren aan Amigoe dat zij zwangere mariniersvrouwen adviseren naar Nederland te gaan of in Nederland te blijven wegens het zika-virus. Naar aanleiding van dit artikel, dat gisteren op de voorpagina verscheen, stelt Van der Maas dat adviseren volgens haar niet het juiste woord is. "Advies is niet correct, we geven geen advies en we sturen mensen niet naar huis", legt zij uit. "De ziekenboeg informeert alleen vrouwen over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zika, dat er bijvoorbeeld wel steeds meer bewijs bestaat tussen zika en mogelijke geboorteafwijkingen. Maar of de vrouwen naar huis gaan, is hun eigen keuze." Het feit dat het de eigen keuze is van de zwangere mariniersvrouw om naar Nederland te vertrekken of in Nederland te blijven, werd gisteren ook in het Amigoe-artikel benadrukt.

Nederland

Tot op heden zijn er verschillende mariniersvrouwen, die wegens zika hun zwangerschap voor de zekerheid in Nederland uitzitten. "Er zijn meerdere vrouwen die zich toch zorgen maken en aangeven aan de organisatie dat zij liever naar Nederland gaan." Hoeveel vrouwen dit precies zijn, kan Van der Maas niet precies vertellen. Wel licht zij toe dat de reis naar Nederland door Defensie wordt gefinancierd.

Amigoe, donderdag, 17 maart 2016 14:50 

JdL

Ben benieuwd of de 7prov de Zeeland gaat overtreffen.
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Lex

De Zeven Provinciën onderschept weer drugs

Nieuwsbericht | 08-03-2016 | 15:59

Luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Zr. Ms. De Zeven Provinciën heeft 600 kilo cocaïne onderschept ten noorden van de Venezolaanse kust. Nog geen week geleden wist het fregat ook al de smokkel van ruim 400 kilo marihuana te stoppen.

De drugs waren aan boord van 2 Venezolaanse vissersbootjes. Die werden ontdekt door het patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied. Net voor zonsopkomst verraste het marineschip de bootjes door onder meer de Belgische boordhelikopter de lucht in te sturen. Toen de opvarenden in de gaten kregen dat ze waren gezien, gooiden ze de pakketten drugs over boord. Het merendeel is door de bemanning van De Zeven Provinciën uit het water gehaald.

Het Amerikaanse Law Enforcement Detachment dat speciaal voor deze acties meevaart aan boord van het Nederlandse LCF, doorzocht beide vaartuigen op smokkelwaar. De cocaïne is in beslag genomen, de bootjes en de verdachten zijn overgedragen aan de Venezolaanse kustwacht.

Mindef