Geluidsproblematiek rondom NL-vliegbases

Gestart door andré herc, 22/09/2010 | 22:03 uur

Huzaar1

Als ik denk wat ze doen klopt is de Klu hier slim bezig.
Die wisten ook wel dat 3,5 x zoveel vliegbewegingen en helikopters na 11 uur in de avond een dergelijke reactie zou opleveren.
Dit helpt ze m.b.t heropenen vliegbasis De Peel.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Breed verzet in Gilze en Rijen tegen plan vliegbasis: 'Wij zijn afvoerputje Defensie'

De gemeenteraad van Gilze en Rijen is net als het college van B en W erg geschrokken van de nota van geluidszones rond vliegbasis Gilze-Rijen die Defensie heeft gestuurd. De politieke partijen staan als één man achter B en W in hun verzet tegen de nota.

VVD'er Hans van Nistelrooij kraakt de opstelling van Defensie en vindt dat die 'geen route heeft ingeslagen om tot een breed gedragen besluit te komen'. ,,We vinden dat de wethouder zeer robuust en adequaat heeft gereageerd. En steunen het college in de strijd voor een beter besluit."

Wethouder Sandra Diepstraten riep eerder dat ze niet het idee heeft dat Defensie de dialoog aan wil gaan. ,,Wij krijgen het idee dat wij het afvoerputje van Defensie zijn. Ze snappen niet wat ze onze bewoners aandoen. Wij gaan door met de strijd."

Verzet
En in dat verzet krijgt ze raadsbrede steun. Alle partijen (VVD, CDA, D66 en PvdA) zeggen toe hun partijgenoten in de Tweede Kamer te benaderen om zo meer druk uit te oefenen om een beter besluit te bewerkstelligen. Ook de omwonenden hebben eerder al laten weten zich absoluut niet in de nieuwe plannen te kunnen vinden en gaan hevig in verzet.

Defensie heeft vorige week laten weten dat er 3,5 keer zo vaak wordt gevlogen als nu. Daarnaast moeten helikopters ook na 23.00 uur blijven vliegen. Dit alles ondanks alle bezwaren uit de omgeving en de belofte voor overleg.

Felle reacties
Diepstraten laat weten dat ze onlangs contact heeft gehad met Defensie. ,,Daar zijn ze zich rot geschrokken over de felle reacties die het nieuwe voorstel te weeg heeft gebracht. Het was een indringend overleg en ik heb het idee dat ze nu voor het eerst sinds jaren wel open staan voor een dialoog. We zullen woensdag zien in hoeverre dat ook daadwerkelijk zo is."

De nota van Defensie wordt 4 december namelijk uitgebreid besproken in de vergadering van de Commissie Overleg & Voorlichting Milieuhygiëne vliegbasis Gilze-Rijen (COVM). Diepstraten stuurt ook aan op een gesprek met staatssecretaris Barbara Visser.'

BN/de Stem. 02-12-2019, 13:34

Sparkplug

Inwoners kunnen vliegbasis De Peel wel bij de allerhoogste rechter aanvechten

DEURNE - Inwoners van deze regio kunnen wel degelijk naar de hoogste rechter stappen om bezwaar te maken tegen vliegbasis De Peel. Eerder werd gemeld dat een bezwaar en beroep indienen tegen het aanstaande Luchthavenbesluit niet mogelijk was.

Daphne Broers 27-11-19, 07:30 Laatste update: 21:28 Bron: ED

Alle partijen die tegen zijn zouden alleen een zogenaamde zienswijze in kunnen dienen. Het ministerie van Defensie laat nu weten dat dit alleen opgaat voor overheden, zoals gemeenten.

In Nederland is de laatste halte waar mensen hun bezwaren kenbaar kunnen maken de Raad van State.  Om daar aan te kunnen kloppen, zullen mensen in november of december 2020 een zienswijze moeten indienen.

In die twee maanden maakt Defensie twee plannen bekend waar op gereageerd kan worden: de Milieueffectrapportage en het Luchthavenbesluit. De twee stukken zijn nodig om in 2021 een definitief luchthavenbesluit te nemen. Alleen via die weg kan vliegbasis De Peel opnieuw in gebruik genomen worden.

Defensie zit krap in zijn ruimte

In tegenstelling tot eerdere berichten kunnen inwoners wel degelijk met hun bezwaren in de hand richting Raad van State. Het ministerie van Defensie onderstreept dat alleen overheden geen bezwaar of beroep kunnen indienen, alleen een zienswijze.

Defensie wil het vliegveld weer voor militaire doeleinden gaan gebruiken omdat 'de militaire luchtvaart krap zit in zijn ruimte'.  Volgens een woordvoerder zitten alle vliegbases nu vol of bijna vol en kan Defensie de ruimte van De Peel niet missen.  Het ministerie geeft aan dat het toekomstige besluit pas volgt na het doorlopen van een 'zware' procedure. Naast een onderzoek naar de gevolgen voor het milieu (de milieueffectrapportage) wordt er op verschillende fronten advies ingewonnen,  zal het besluit worden behandeld in de Ministerraad en buigt de Raad van State zich erover.

Enkele honderden bezwaren

Bij het Ministerie van Defensie zijn inmiddels 'enkele honderden bezwaren' binnengekomen op de conceptnotitie. Deze eerste bezwarenronde werd in augustus afgesloten.

In Merselo wordt op 3 december een info-bijeenkomst gehouden van werkgroep 'Stop Vliegbasis de Peel' voor alle inwoners die iets te maken zullen krijgen met Vliegbasis De Peel.  Onderwerpen zijn onder andere het proces en tijdpad voor de Milieueffectrapportage en het definitieve Luchthavenbesluit. Advocaten van Achmea en Sumrin Advocaten uit Someren zijn die avond ook aanwezig, aldus initiatiefnemer Boudewijn Sterk.

https://www.ed.nl/de-peel/inwoners-kunnen-vliegbasis-de-peel-wel-bij-de-allerhoogste-rechter-aanvechten~ad8c1a16/

Presentatie informatieavond over vliegbasis De Peel

https://www.deurne.nl/home/nieuws_43091/item/presentatie-informatieavond-over-vliegbasis-de-peel_60502.html
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

'Basis, oefen meer in het buitenland'

Asing Walthaus  Leeuwarden

Delen van de wapeninstructeursopleiding op de Leeuwarder basis moeten voortaan weer ergens anders plaatsvinden. Dat werd keer op keer gezegd in de geluidshindercommissie maandag.

Het geluid van de straaljagers op de basis, waar het afgelopen jaar Frisian Flag is gehouden (twee weken) FWIT (de wapeninstructeursopleiding van 7 maanden) en avondvluchten, die nog zullen doorgaan tot de klok weer vooruit gezet wordt, zorgt voor veel beroering. ,,Over regulier vliegen wordt amper geklaagd'', vatte Geert Verf uit Marsum het gevoel van de omwonenden samen. ,,Maar er wordt zelden nog regulier gevlogen. Dat kun je aan de klachtenlijst wel zien.''

Mede daarom zat de publieke tribune maandagmiddag vol bij de geluidshindercommissie op het provinciehuis. Daarom had het bovendien in juli klachten geregend (85, waarvan bijna de helft uit de stad Leeuwarden) en is eind oktober een brief naar de basis gestuurd, waarin zeventien dorps- en wijkverenigingen vragen om het laatste stuk van de FWIT voortaan weer in het buitenland te doen, zoals voorheen in Noorwegen.

Dat laatste zou basiscommandant Arnoud Stallmann ook willen, zei hij. ,,We trainen zoveel mogelijk als het kan in het buitenland, maar dat konden we helaas dit jaar niet uitvoeren.'' Reden: de Noorse luchtmacht heeft het te druk met de overschakeling op F-35's.

In elk geval is er volgend jaar geen FWIT, meldde Stallmann, want die is eens in de 2 jaar. ,,We zullen er dan als organisatie alles aan doen om een deel elders te organiseren.'' Volgend jaar is er wel een Frisian Flag-oefening, verder staan er geen grote oefeningen op de agenda.

In 2021 zullen er voor het eerst Nederlandse F-35's aan de FWIT meedoen. De eerste kwam 2 weken geleden naar de basis, de tweede later dit jaar en eind 2020 moeten het er 10 zijn.

Voor het grote aantal klachten in juli had Stallmann geen verklaring. En ook geen oplossing: het planningsschema van de basis is zo strak, ,,dat ik niet de luxe heb dat ik zomaar kan zeggen: 'Dan gaan we in juli minder vliegen'.'' Kleine aanpassingen zijn wel mogelijk, hij noemde het voorbeeld van Ameland, waarboven de vliegroute na klachten iets is verlegd.

https://www.lc.nl/friesland/leeuwarden/Basis-oefen-meer-in-het-buitenland-25016383.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2ForkWlxquQh
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Lex

Kamerbrief met visie helikoptersimulatie

Brief van staatssecretaris Visser (Def) aan de Tweede Kamer met visie over helikoptersimulatie. Eenzelfde brief is ook aan de Eerste Kamer gestuurd.

Kamerstuk, 17-10-2018

Lex

Scheidend commandant Gilze-Rijen vindt grens overlast bereikt

GILZE-RIJEN - Een trotse commandeur Gerhard Polet droeg gisteren het commando over van het Defensie Helikopter Commando (DHC) op vliegbasis Gilze-Rijen. Trots op 'de mensen' die het doen, maar ook met een oproep dat 'de grens is bereikt van wat er gevlogen kan worden in het volle Brabant.' Commodore Robert Adang is de nieuwe baas.

Voor de traditionele overdracht van de vlag waren een kleine vijfhonderd genodigden aanwezig uit diverse geledingen van de krijgsmacht. Van de luchtmachtstaf uit Breda, aangevoerd door luitenant-generaal Dennis Luyt, maar ook van het DHC.  Verder van de marine en luchtmobiele brigade, en andere vliegbases als Woensdrecht en Volkel. Burgemeester Jan Boelhouwer namens de gemeente Gilze en Rijen.

Mali
Commandeur Gerhard Polet, voortgekomen uit de marine,  stond mede aan de basis van het DHC dat tien jaar geleden werd opgericht met Gilze-Rijen als thuisbasis. Eén stap in een carrière van 38 jaar.  De laatste drie jaar waren niet eenvoudig voor DHC, keek Polet terug. Bezuinigingen, inzet in Mali, Middellandse Zee, Caraïben en voor de kust van Somalië, een nijpend tekort aan technisch personeel. Niet handig voor het grootste onderdeel van de luchtmacht met 77 helikopters en 1700 man personeel en bases in Gilze-Rijen, De Kooy en Deelen.
,,Toch vroegen de missies om meer vlieguren tegen de druk van de geluidszonering in. Een pittig spanningsveld in het vliegveldrijke volle Brabant. De grens is bereikt van wat in deze regio kan'', aldus de scheidend commandant die opnieuw uitsprak dat 'een grote behoefte bestaat aan simulatie op Gilze-Rijen.' De vraag is hoe snel Defensie in dit kostbare verhaal meegaat.

Personeel
De nieuwe commandant Robert Adang complimenteerde zijn voorganger volop onder meer omdat onder hem DHC meer tot een eenheid was gegroeid. Volgens Adang stelde prioriteit aan het creatief zoeken naar personeel. ,,Over een jaar is dat niet opgelost'', waarschuwde hij maar vast. De commandant zei positief te willen inzetten op samenwerking met andere legereenheden, maar ook gemeenten en regio's, zeker rond Gilze en Rijen waar de hinder het grootst is.

Onbemande heli's
Adang keek vooruit naar de nieuwe krijgsmacht waar data en informatie een steeds grotere rol spelen. ,,Drones en onbemande heli's worden ontwikkeld, waarin een nieuwe eenheid kan komen voor een nieuwe vijfde generatie luchtmacht. Waarin de mens altijd centraal staat.'' Net als Polet beschreef hij de trots van de luchtmacht, DHC en het 301ste squadron toen aan collega Roy de Ruiter vorige week de Militaire Willemsorde kreeg opgespeld. Een goed moment voor een fly-by van drie helikopters als afsluiting van de overdracht.

BN de Stem,  05-09-18, 20:15

A.J.

#142
Citaat van: Huzaar1 op 11/05/2018 | 13:32 uur
Tsjah, als ik het begrijp gaat om het F-35ś die hier moeten kunnen landen.

Natuurlijk moet dat omdat het een uitwijkveld blijft van Volkel wat het al jaren is. De Starfighter vergunning is destijds ook veranderd naar F-16 lijkt me...

Citaat
Ik ben bang dat als er de sticker "f35' opkomt de landmacht haar dominantie zal verliezen en het vooral een huis van de Klu zal worden.
Niet goed voor de al gespleten identiteit van onze club.

Dan zou dat nu nog erger moeten zijn gezien het aantal F-16's tov de F-35.

Huzaar1

Citaat van: A.J. op 11/05/2018 | 13:31 uur
Niet anders dan de afgelopen 30 jaar...

Tsjah, als ik het begrijp gaat om het F-35ś die hier moeten kunnen landen.
Ik ben bang dat als er de sticker "f35' opkomt de landmacht haar dominantie zal verliezen en het vooral een huis van de Klu zal worden.
Niet goed voor de al gespleten identiteit van onze club.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

A.J.

Citaat van: Huzaar1 op 11/05/2018 | 13:29 uur
Ik voorzie dat de peel wel weer gebruikt gaat worden, leuk voor het DGLC  :cute-smile:.

Niet anders dan de afgelopen 30 jaar...

Huzaar1

Ik voorzie dat de peel wel weer gebruikt gaat worden, leuk voor het DGLC  :cute-smile:.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Umbert

Citaat van: A.J. op 09/05/2018 | 21:44 uur
Aha, het gaat gewoon om de verlenging van de bestaande vergunning (uitwijkveld Volkel)... Die is voor zover ik weet altijd al van kracht gebleven/ periodiek verlengd, dus wsl weer een klok klepel verhaal van de krant.

Kan wel eens kloppen want zie toch regelmatig militaire of semi- inhuur militaire signatuur hun rondjes draaien in de CTR van de Peel, als ik zo de adsb data bekijk. en er worden zelfs NOTAM's uitgegeven als er een oefening is op de basis, zoals Optic WindMill etc gegeven wordt.

A.J.

Citaat van: Lex op 09/05/2018 | 21:33 uur
Zie: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2018A01804
Het betreft een Cie vergadering welke op 30 mei as gehouden zal worden.

Aha, het gaat gewoon om de verlenging van de bestaande vergunning (uitwijkveld Volkel)... Die is voor zover ik weet altijd al van kracht gebleven/ periodiek verlengd, dus wsl weer een klok klepel verhaal van de krant.

Lex

Citaat van: A.J. op 09/05/2018 | 21:30 uur
Het zal wel gaan om net als voorheen een uitwijkveld van Volkel te worden, niks meer niks minder. Het gaat zeker geen operationele basis worden.

Overigens wel weer grappig dat niemand op de Peel dit weet...
Zie: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2018A01804
Het betreft een Cie vergadering welke op 30 mei as gehouden zal worden.

A.J.

#135
Citaat van: Lex op 09/05/2018 | 18:33 uur
Defensie wil startbaan De Peel weer in gebruik nemen

Het zal wel gaan om net als voorheen een uitwijkveld van Volkel te worden, niks meer niks minder. Het gaat zeker geen operationele (MOB) basis worden... Dus niet heel erg spannend.

Overigens wel weer grappig dat niemand op de Peel dit weet...

Lex

Citaat van: Ace1 op 09/05/2018 | 20:15 uur
Is het niet goedkoper om dan vliegbasis Twente weer in gebruik te nemen?
Bij De Peel is er nog een militaire inrichting; bij Twente niet.