Onrust Jemen

Gestart door Elzenga, 12/03/2011 | 21:03 uur

Lex

Iran biedt VN vredesplan voor Jemen aan 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif, heeft VN-topman Ban Ki-moon vrijdag een vredesplan voor Jemen aangeboden. 

Een onmiddellijk staakt-het-vuren, stopzetting van alle aanvallen vanuit het buitenland en een nationale dialoog waaraan alle groepen deelnemen, zijn enkele punten uit dat plan.

Iran vindt dat er in het door geweld geteisterde Arabische land een regering van nationale eenheid moet komen.

Zarif zei eerder deze week al dat zijn regering al haar invloed zou gebruiken om een einde te maken aan de luchtacties door Saudi-Arabië en zijn bondgenoten boven Jemen. Iran eist dat hulporganisaties de ruimte krijgen om de bevolking bij te staan en van voedsel en medicijnen te voorzien.

Iran steunt in Jemen de sjiitische minderheid van de Houthi's die een groot deel van het land hebben veroverd. De internationale gemeenschap erkent nog altijd de gevluchte president Abd Rabbo Mansour Hadi.

Noodhulp

Nederland geeft 5 miljoen euro voor noodhulp in Jemen, zo laat een woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel) weten. Ploumen reageerde daarmee op een oproep van de VN die 273,7 miljoen dollar (253,4 miljoen euro) wil ophalen om in de komende drie maanden in de humanitaire behoeften in Jemen te kunnen voorzien.

Volgens Ploumen hebben kinderen honger, hebben ouderen geen medicijnen en zijn tienduizenden mensen op de vlucht. ''Jemen dreigt af te glijden in chaos en de bevolking is het slachtoffer. Extra hulp is snel nodig.''

Volgens de humanitaire VN-organisatie OCHA zijn 150.000 mensen in Jemen op de vlucht, anderhalf keer zoveel als eerder werd geschat. Gezondheidsdiensten in het land melden dat tussen 19 maart en 13 april zeker 767 mensen door het geweld om het leven zijn gekomen.

Volgens Ploumen zal deze 5 miljoen euro de meest kwetsbare groepen helpen. ''Zij hebben zo snel mogelijk voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en bescherming nodig.''

ANP, 17 april 20:37

Elzenga

De Fransen gebruikten de BPC Dixmude en EDA-R voor evacuatie van oa. landgenoten uit Jemen.


Elzenga

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/04/2015 | 16:36 uur
Onder het hoofdstuk: een ongeluk zit in een klein hoekje.
zeker...maar Iran doet dit inmiddels al jaren..in het kader van anti-piraterij-missie. Nu wel met een stuk extra spanning in Jemen. Benieuwd hoe Iran dit gaat aanpakken. Omdat zij elke betrokkenheid ontkent.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: www.nu.nl Vandaag om 04:23
Iran stuurt marine naar kust Jemen


Onder het hoofdstuk: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Harald

Iran stuurt marine naar kust Jemen

Iran heeft woensdag marineschepen naar de Golf van Aden en de Rode Zee gestuurd om de internationale scheepsroutes te helpen beveiligen. 

Dit zei het plaatsvervangend hoofd van de Iraanse marine, schout-bij-nacht Habibollah Sayyari, bij het afscheid van de schepen in de haven Bandar Abbas.

De wateren waar de marinevaartuigen naartoe gaan, liggen voor de kust van Jemen. In dat land is Iran in conflict met onder meer Saudi-Arabië. Saudi-Arabië bombardeert in Jemen rebellen die steun krijgen van Iran.

Saudi-Arabië heeft in verband met de strijd in Jemen net als Egypte ook marineschepen naar de Golf van Aden gestuurd.

http://www.nu.nl/buitenland/4026834/iran-stuurt-marine-kust-jemen.html

andré herc

Jemenitische stad Aden vanaf zee beschoten: 53 doden

De Jemenitische havenstad Aden ligt nu ook vanaf zee onder vuur. Dat melden bewoners van de stad. Een buitenlands oorlogsschip beschiet posities van de Houthi-rebellen. Volgens persbureau AFP zijn er bij de beschietingen 53 doden gevallen, onder wie 17 burgers.

6 april 2015, 11:12 Bron: ANP, AFP, AP

volkskrant.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Lex

Warships shell Houthis outside Yemeni city of Aden -witnesses

ADEN, March 30


(Reuters) - Warships shelled a column of Houthi fighters and troops loyal to former president Ali Abdullah Saleh as they tried to advance on the southern port city of Aden on Monday, residents said, the first known report of naval forces taking part in the conflict.

They said the vessels were believed to be Egyptian warships that sailed last week through the Suez Canal toward the Gulf of Aden. Egypt is a member of the Saudi-led coalition that has been targeting Houthi positions to stem their advance on Aden, a last foothold of fighters loyal to President Abd-Rabbu Mansour Hadi.

No comment was immediately available from Egyptian officials.

Lex


Lex

Veel doden door bombardementen op Jemen 

Door de bombardementen op Jemen van de afgelopen nacht zijn 35 mensen omgekomen en 88 gewond geraakt. Dat zeggen althans de Houthi's, die het doelwit zijn van de bommenregens.

Een coalitie van voornamelijk Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië bombardeelt doelen van de Houthi-rebellen in Jemen.

Ook de afgelopen nachten vielen daarbij doden. Ditmaal ligt het dodental volgens de Houthi's veel hoger. Onduidelijk is of het om soldaten of burgers gaat.

Door de bombardementen, die in de nacht van woensdag op donderdag begonnen, zou het wapenarsenaal van de sjiitische Houthi-rebellen flink zijn gedecimeerd.

Raketten

De meeste raketten van de rebellen zijn kapot en de opstandelingen zouden over geen enkele straaljager meer beschikken, aldus het leger van Saudi-Arabië. Dat land leidt de coalitie die de bombardementen uitvoert.

Houthi-rebellen zouden in Jemen zeker 1.800 gevangenen hebben bevrijd en willen nog meer mensen uit hun cellen halen. Dat meldt al-Arabiya zondag.

Binnengevaren

Een Chinees marineschip is zondag de haven van Aden in Zuid-Jemen binnengevaren om Chinezen uit de belaagde stad te evacueren. Zaterdag evacueerde Saudi-Arabië Saudi's uit de stad, die doelwit is geworden van Houthi-strijders, een groepering uit het uiterste noorden van Jemen.

Aden ligt als haven strategisch niet ver van de smalle zuidelijke ingang van de Rode Zee. Britten streken er in de negentiende eeuw neer om piraterij te bestrijden en de zeeroute naar Brits-Indië te beveiligen.

ANP/NU.nl, 29 maart 2015 14:02

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Arabische Liga eens over gezamenlijke strijdmacht

29/3/15

Op een bijeenkomst van de Arabische Liga in Sharm-el-Sheikh hebben de leden besloten tot de oprichting van een Arabische strijdmacht. Die wordt ingezet als de veiligheid in de regio gevaar loopt, zo blijkt uit de ontwerp-slotverklaring.

De Egyptische president Sisi had gisteren aangedrongen op de vorming van zo'n Arabische interventiemacht naar aanleiding van de conflicten in Libië en Jemen. Volgens hem worden de vrede en de stabiliteit in de Arabische landen op een ongekende manier bedreigd.

Zo heeft Islamitische Staat in Libië voet aan de grond gekregen. IS-strijders onthoofdden vorige maand 21 Egyptische koptische christenen. Als vergelding voerde de Egyptische luchtmacht aanvallen uit op posities van IS.

In Jemen proberen sjiitische Houthi-rebellen de macht te grijpen. Een Arabische coalitie van tien landen onder leiding van Saudi-Arabië probeert dat te voorkomen.

De Arabische Liga heeft de pro-Iraanse Houthi's opgeroepen de wapens over te dragen aan de wettige autoriteiten. President Hadi is naar het buitenland gevlucht.

Hij verscheen gisteren op de bijeenkomst van de Arabische Liga en zei dat Iran achter het offensief van de rebellen zit en verantwoordelijk is voor de vernietiging van zijn land. 

Bron: NOS

Ace1

#67
Citaat van: Poleme op 28/03/2015 | 11:51 uur
Helaas is er een nog groter probleem.  Jemen is het eerste Midden-Oosten land dat echt een serieus tekort heeft aan drinkwater.   En dat zeer schaarse goed wordt niet echt eerlijk verdeeld over alle stammen.  

Niet nieuws dat de landen in het Midden-Oosten water tekort komen, Jordanie is ook het eerste land ter wereld wat een minister voor water heeft, daarnaast is het samen met Israël bezig met een aanleg van een waterpijplijn vanaf de rode zee naar de hoofdstad amman en de dode zee

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3559335/2013/12/09/Water-uit-Rode-Zee-moet-Dode-Zee-redden.dhtml

http://www.360magazine.nl/politiek/3254/eerlijke-waterpolitiek-in-het-midden-oosten#.VRbCqvyG-So

http://www.timesofisrael.com/israel-and-jordan-sign-historic-water-deal-to-save-dead-sea/

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Sea%E2%80%93Dead_Sea_Canal




Elzenga

Citaat van: Poleme op 28/03/2015 | 11:51 uur
'Shalom,  Iran aanvallen?  Nee, dat moeten we niet doen, want dan krijgen we een regionale oorlog.  We zullen als de aanstichters worden gezien, we zullen dan pas echt paria's worden.
Dit rationele argument wordt steeds meer minder geldig, gezien de lijntjes die er lopen tussen de burger oorlogen in Syrie, Irak en Jemen en derde landen, die deze burger oorlogen gebruiken / misbruiken voor hun eigen politieke belangen.
Loopt de burger oorlog in Jemen of een van de andere landen echt uit de hand.  Dan kan in Jerusalem het licht echt op groen.

Daarnaast zie ik een mogelijk verband tussen de vervroegde verkiezingen in Israel en de onderhandelingen met Iran die men komende weken hoopt af te ronden.

Terug naar Jemen.  De Amerikanen dachten met drones en indirecte steun effectief invloed te kunnen uitoefenen.
Sektarische spanningen zijn daar een groot probleem.  Helaas is er een nog groter probleem.  Jemen is het eerste Midden-Oosten land dat echt een serieus tekort heeft aan drinkwater.   En dat zeer schaarse goed wordt niet echt eerlijk verdeeld over alle stammen. 
+1

Elzenga

Citaat van: Thomasen op 28/03/2015 | 10:11 uur
In ieder geval ook een goed moment om de vulling en invulling van Atalanta eens tegen het licht te houden.
Dat lijkt me inderdaad wijs. Ik mag aannemen dat men hier ook mee bezig is al.

(Ik vind dit trouwens ook een mooi voorbeeld van wat ik wel eens aangaf als een plotselinge crisis waar je mogelijk snel moet opschalen in dreigingsbeeld en mogelijk geweldsniveau. Dat je met een fregat in deze regio (Atalanta) direct in actie kan komen bij Jemen. Is het een OPV dan heb je een probleem)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Sterke man Egypte wil Arabische strijdmacht

28/3/2015

De Egyptische president Sisi pleit voor de vorming van een Arabische militaire strijdmacht om de crisis in Jemen het hoofd te bieden. Volgens Sisi worden de vrede en de stabiliteit in de Arabische landen op een ongekende manier bedreigd, zei hij bij de opening van een bijeenkomst van de Arabische Liga.

Sjiitische Houthi-rebellen proberen in Jemen de macht te grijpen en een Arabische coalitie van tien landen onder leiding van Saudi-Arabië probeert dat te voorkomen. Sinds donderdag zijn er talrijke luchtaanvallen uitgevoerd en een aanval over de grond wordt niet uitgesloten. Sisi vindt deze gelegenheidscoalitie niet genoeg, hij wil een gezamenlijke strijdmacht.

Saudi-Arabië en zijn soennitische bondgenoten beschouwen de opmars van de Houthi's als een poging van het sjiitische Iran om in Jemen invloed te krijgen. Er zijn berichten dat Iran de rebellen steunt met wapens. Teheran spreekt de beschuldigingen tegen.

Diplomaten weg

De verdreven Jemenitische president Hadi zei in Sharm-el-Sheikh dat Iran Jemen heeft vernietigd.

Intussen vertrekken steeds meer diplomaten uit Jemen. Zo haalt de VN zijn vertegenwoordigers weg uit de hoofdstad Sanaa. Volgens VN-secretaris-generaal Ban-Ki-moon kan het conflict in Jemen alleen door bemiddeling en onderhandelingen worden opgelost.

Bron: NOS

Zander

Citaat van: Thomasen op 28/03/2015 | 10:11 uur
In ieder geval ook een goed moment om de vulling en invulling van Atalanta eens tegen het licht te houden.

Ik zie hier wel een rol weggelegd voor een Walrus en een LPD als commando schip.
People are sheep