OKM vs. OLM

Gestart door McEwan, 29/05/2006 | 19:20 uur

Poema

Robbert,



Als je de eerder postings had gelezen, dan had je tot de conclusie gekomen, dat het allemaal van jezelf afhangt. D.w.z. de OKM als die niet gestudeerd heeft, moet een (HBO/WO) studie in zijn eigen tijd gaan volgen. Dit geeft hem een meerwaarde t.o.v. de OLM.

De OKM/OLM wordt niet zomaar op straat gezet. Wat voor deze categorie geldt is kwaliteit. Ben je goed, mag je blijven.

Succes met de studie.

Robbert

Het ligt er helemaal aan hoe oud je ben en of je al een studie hebt of direct van het vwo komt.

Als je nu pas 19 bent dan moet je er rekening mee houden dat je dadelijk als 21 jarige voor een club staat van 40 mannen en dat die in jou moeten geloven. Denk niet dat je als kma'er automatisch respect hebt van je mannen.
Als OLM'er zul je de kans krijgen jezelf nog te ontwikkelen. (4jaar) en je krijgt een goede studie langer contract, je staat dan dadelijk - mocht je contract niet verlengd worden -  niet met lege handen in de burgermaatschappij.
Als je als OKM'er op straat wordt gezet (lang leve de bezuinigingen) dan sta je met lege handen, geen studie en enkel praktijkervaring... of ze daar overal genoegen meenemen.

Ik heb het risico niet genomen, ik heb een jaartje gewerkt en ben nu een trots OLM'er en ga nu me 11e week in.
KMA OLM 16 aug 2006 opgekomen
VeldArtillerie

Lady Di

Let er wel op dat er nu nog grote verschillen zijn in sollicitatie, het toewijzen van functies en van bevordering voor KL, KLu en KM.

Bij de landmacht wordt iedereen die opgekomen is na 1 juli 2004 na 2 jaar tweede luitenant automatisch (bij voldoende functioneren, je chef kan het tegenhouden bij onvoldoende functioneren) bevorderd tot eerste luitenant.

Dat staat los van de bevordering tot kapitein. Je mag solliciteren op kapiteinsfuncties als je 2 luitenantsfuncties gedaan hebt. Dat is normaal 4 a 5 jaar na de KMA (1e functie 2 jaar, 2e functie veelal 3 jaar).
Bij de landmacht bepaald de loopbaanbegeleider/monitor wie er in aanmerking komt voor welke functie (natuurlijk mag je zelf ook een voorkeur opgeven, maar het gaat erom dat iedereen een geschikte functie krijgt, dus je krijgt wellicht niet altijd precies wat je wil). Dat bekijken ze per half jaar. Dan ga je op kennismakingsgesprek bij de commandant. Die mag nog aangeven of hij iemand helemaal niet wil hebben, maar daarvoor moet hiij wel goede argumenten hebben, want iedereen die de monitor stuurt is bodemgeschikt voor de functie.

Kortom, voor bevordering is het bij de landmacht niet zo interessant of je OLM of OKM gedaan hebt. Het grote risico zit hem in de contract duur (12 jr t.o.v. 4-5 jr)en de behoefte van de organisatie aan OLM/OKM officieren (en natuurlijk hoe goed je bent).

belikewater

kijk, daar zit nu net het probleem;

Je moet solliciteren voor een kapiteinsfunctie. Het lijkt mij logisch dat men eerder een voorkeur heeft voor OLM'ers. Deze personen hebben vakken gevolgd op de KMA die toegespitst zijn op het militaire vakgebied.

De meerwaarde van een HBO/WO diploma zoals jij zegt, is er volgens mij niet. Het enige wat je met dat papiertje laat zien, is dat je kúnt studeren, wat natuurlijk ook erg belangrijk is.

Verder zou het ook niet logisch zijn om te zeggen dat je als OKM'er meer ervaring hebt dan OLM'ers, omdat je eerder klaar bent. Je moet natuurlijk jezelf gewoon vergelijken met OLM'ers die gelijktijdig van de KMA afkomen. Dat zijn jouw concurrenten bij sollicitaties.

Dit is wat ik denk, maar ik zit niet op de KMA (nog niet althans, haha!) Wil misschien over twee jaar OPA gaan doen, maar je hebt me wel aan het denken gezet over OKM.

belikewater

Citaat van: Kap Rene op 07/10/2006 | 17:44 uur
In het voorschrift de eis voor OLM en OKM 2 jaar loopt tijd. Dus het maakt niet uit. OLM is 4 jaar en OKM 1 jaar. Minimale functieduur is 2 jaar, als de OLM bezig is met zijn tweede functie kan de OKM al kapitein zijn.

jow rene, ik snap je opmerkingen niet helemaal... Ik dacht dat je "normaal" na één jaar LT1 wordt, en minimaal twéé jaar later kap. Je wilt dus zeggen dat het voor OKM en OLM/OPA hetzelfde is? Het feit dat de opleiding korter duurt hou ik geen rekening mee, omdat OPA en OKM maar een half jaar schelen.

belikewater

Citaat van: Kap Rene op 17/07/2006 | 21:58 uur
Hoi,


OKM bied veel voordelen, je bent heel snel klaar t.o.v. OLM. Als je gaat studeren bv HBO heb hetzelde diploma. Je hebt meerwaarde later t.o.v. collega's OLM. Je heb meer ervaring en je zal dus eerder worden bevorderd tot kapitein. Daarnaast is de keuze of je mag blijven na je 35 levensjaar afhankelijk van de rang, specialisme en diploma's die je hebt behaald. Er is straks geen verschil meer tussen OLM en OKM. Het verschil maak jezelf.

Een tip voor je opleiding: Speel het spel en een ons komedie is meer dan een kilo verstand.

Rene

is het niet zo dat je als OLM/OPA'er, na één jaar lt2 te zijn geweest, bevorderd kunt worden tot lt1? Voor een OKM'er duurt dit twee jaar...

dit heb ik gelezen ergens, misschien in een MP bundel maar dat weet ik niet meer zeker

McEwan

Daar was ik me al behoorlijk van bewust hoor, toch bedankt voor de tip.

Tempest

He McEwan,

Je zegt dat je graag tot je pensioen bij defensie wil werken? Ik denk dat je daar nu nog niks over kunt zeggen. Ik ben OPA en bijna klaar met m'n VTO. De eerste maanden van de ALO kregen behoorlijk wat mensen uit mijn jaar een bittere pil te slikken... het viel ze behoorlijk tegen. De Co-tijd, de bivakken, de regels etc. Zij hadden een ander beeld van het leven als militair, ik denk iedereen wel die nog moet beginnen aan de KMA. Sommige blijven het leuk vinden, andere nemen de nadelen voor lief... ja en sommigen (1/4 van mijn groep) stoppen ermee omdat ze helemaal geen militair meer willen worden!

Wat ik jou en andere apsirant cadetten wil adviseren: laat je niet verblinden door de reclamespotjes, de films en de dingen die je leest! Denk goed na over de andere opties en laat je goed informeren door ervaren mensen die paraat zijn, die weten waar ze over praten. Als je gaat studeren heb je altijd iets om op terug te vallen in de burgermaatschappij, daarna kun je altijd nog officier worden!

Succes en de groeten,
LR

Artillerist

Er komt na een paar jaar al vanzelf een moment dat het tegen je gaat werken dat je geen OLM hebt gedaan, dan val je stil. Met het up or out suysteem vlieg je er dan echt uit. OLM is geen garantie tot je pensioen, maar wel voor minimaal tien jaar en waarschijnlijk langer. OLM is echt wel een vereiste om door te stromen. Stilvallen mag niet meer.

Ice^

@ just me: OLM geeft echt geen garantie dat je tot je pensioen blijft, het leger is daarin niet te vertrouwen. en probeer het maar eens voor elkaar te krijgen bij je commandant om weg te mogen om te studeren/
"A good landing is one that you can walk away from. A great landing is when you can use the airplane again."

McEwan

jep dat was ook mijn bedoeling, ik ga zeker geen jaar stil zitten!

djeetee

Ach ja tis niet anders

dan maar poosje lekker werken

McEwan

He Djeetee,
ik ga al voor de augustus 2007 lichting ;)

Wegens te lage cluster, moest ik het opnieuw proberen na 3 maanden, hierdoor haalde ik de augustuslichting 2006 niet meer, en moet ik (helaas) een jaartje wachten..

maar toch bedankt voor de tip !

djeetee

hey mcewan, misschien een tipje, ik kan dit niet met zekerheid zeggen, maar ik had een adjudant in amsterdam gebeld over het opsturen van mijn diploma enzo, en ik hoorde dat er dit jaar 8 plekken waren voor opleiding officier artillerie. Ik ga ook voor die opleiding en ik begin in augustus. maar ik hoorde ook dat er al 7 van de 8 plekken vol zijn, dus weet ook niet zeker of er uberhaubt nog plek vrij is.

Ik zou zeker ff bellen en info vragen over je mogelijkheden betreft de augustus lichting

Cobra4

Citaat van: Artillerist op 05/06/2006 | 08:09 uur
Je moet uiteraard zeker naar de veldartillerie gaan ;)

Niet doen hoor!! Kies maar voor het KRA!!  ;)
Peloton 3 602 Sqn