Instroom F-35/JSF bij de NL-KLu

Gestart door Ros, 08/04/2015 | 22:15 uur

Poleme

#1748
Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 08/07/2017 | 13:57 uur
6 kisten per jaar (gedurende een periode van 5 jaar) aan de luchtvloot toevoegen + voor elke kist ruim 7 mjn per jaar aan exploitatiekosten... het kan wel maar zoals Rob Verkerk gisteren in de media aangaf... dan hebben we om te beginnen structureel 3 mjd nodig.

Marinebaas: 3 miljard euro erbij

https://www.nd.nl/nieuws/nederland/marinebaas-3-miljard-euro-erbij.2731592.lynkx#.WWBtbiDdylw.twitter

Helaas maar 1/3 van het artikel... als iemand de mogelijkheid heeft dit aan te vullen, dan graag.
We hebben nu 61 F-16AM/BM's, die jaarlijks EUR 270 miljoen kosten in de exploitatie.
Maar voor deze 270 miljoen krijg je wel een inzetbaarheid die om te janken is.   Wat wel inzetbaar is, wordt met kunst en vliegwerk in de lucht gebracht.
De F-35A heeft een Cost Per Flight Hour (CPFH) die meer dan 2 keer hoger ligt dan van de F-16AM/BM.
13 jaar geleden schatte de KLu al in dat de CPFH van de F-35A bij zeer realistische oefeningen a la "Red Flag" belachelijk hoog zou zijn.
En wat blijkt, begin dit jaar krijgt de LightningII zijn eerste vuurdoop in een Red Flag oefening en wordt die schatting bewaarheid.

Wil je 61 F-16AM/BM's of 18 - 30 F-35A's een inzetbaarheid geven van minimaal 66 %, maar ideaal rond de 75 %.  Dan zal je het jaarlijkse exploitatie budget a 270 miljoen toch echt euro aanzienlijk moeten verhogen.
Ruime inzet van de AH-64 Apache en F-16AM in de Air Task Force Uruzgan / Afghanistan zorgde er alleen al voor dat de totaal begrote kosten van deze operatie flink toenamen.
Bij eventuele inzet van de LightningII zullen die kosten een nog veel groter buiten-propotioneel deel van de exploitatie uitgaven gaan opslurpen.

De te snelle, ongepantserde en fragiele, want kwetsbaar voor klein kaliber wapens, F-16AM heeft niets te zoeken in COIN ops in laag intensieve conflicten of Close Air Support (CAS) ops in middelbaar en hoog intensieve conflicten.  Kluchtmacht blijf bij je leest !
Vinden, binden slaan blijft ten alle tijden de core-business van de Koninklijke Landmacht.  Op oorlog / 'opbouw' pad ?   Dan altijd een manoeuvre en vuur ondersteuning 'ruit' van Leopard 2, PHz-2000, CV9035NL en pantser genie meenemen.  Met nadruk op "manoeuvre".   ;)
De Denen en Canadezen namen hun luchtmacht ook niet mee naar Afghanistan.  Hun 'boots on the ground' daar waren wel zeer blij dat ze konden beschikken over de Leopard 2 strijdwagens.  En dan spreek je een aantal Deense en Canadese (onder) officieren.  "Wij zagen jullie in Voormalig Joegoslavie opereren zonder tanks.  Wow, veel te riskant !  Bij ons heeft die Leo 1 als een levensverzekering gewerkt doordat in vele situaties kwaadwillende partijen voldoende werden afgeschrikt om iets uit te halen.  Werden ze niet afgeschrikt, dan werkte die Leopard wel als 'brandweer'.  En ruim 1.000 Joegoslaven kunnen een ontmoeting met een Deense Leopard dan ook niet meer navertellen."

Rond de eeuw wisseling zond Australia troepen onder VN vlag (INTERFET) naar Oost-Timor.
Hun zwaarste wapen was het ASLAV pantserwielvoertuig, waarvan sommige een 25 mm kanon hadden.  Het 'wieltje' liep te veel vast in de tropische modder, dus kwamen er M-113's met .50 of 25mm kanon.
Gedurende de gehele Interfet operatie hielden de Aussies echter wel een Leopard 1 eenheid in Darwin in hoogste staat van paraatheid.  Voor het geval dat INTERFET zou escaleren naar een middelbaar of hoog intensief conflict.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#1747
Citaat van: Thomasen op 08/07/2017 | 13:26 uur
Helaas, +2 structureel lijkt niet voldoende voor een serieuze uitbreiding van de fighter vloot, tenzij je er onevenredig hard op wil inzetten (dwz, ten koste van andere programma's).

6 kisten per jaar (gedurende een periode van 5 jaar) aan de luchtvloot toevoegen + voor elke kist ruim 7 mjn per jaar aan exploitatiekosten... het kan misschien wel maar zoals Rob Verkerk gisteren in de media aangaf... dan hebben we om te beginnen structureel 3 mjd nodig.

Marinebaas: 3 miljard euro erbij

https://www.nd.nl/nieuws/nederland/marinebaas-3-miljard-euro-erbij.2731592.lynkx#.WWBtbiDdylw.twitter

Helaas maar 1/3 van het artikel... als iemand de mogelijkheid heeft dit aan te vullen, dan graag.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 06/07/2017 | 10:47 uur
Ik hoop het van harte, al zou het al 1,5 miljard zijn !
Er is nog zoveel te doen en te verbeteren.

Mee eens... de gehele krijgsmacht heeft op het niveau P en M behoefte aan intensive care.

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/07/2017 | 10:26 uur
Met + 2 mjd structureel (blijven we nog steeds heel ruim onder de 2% NAVO norm) heb je het over een periode van 15 jaar wel over + 30 mjd meer.

Ik hoop het van harte, al zou het al 1,5 miljard zijn !
Er is nog zoveel te doen en te verbeteren.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#1744
Citaat van: Harald op 06/07/2017 | 10:18 uur
En hebben ze in de berekening ook meegenomen, de vervanging van :

Met + 2 mjd structureel (blijven we nog steeds heel ruim onder de 2% NAVO norm) heb je het over een periode van 15 jaar wel over + 30 mjd tov de huidige begroting.

Harald

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 06/07/2017 | 07:27 uur
Luchtmacht wil meer 

.....

Voor de vervanging van de F-16 is 4,5 miljard euro gereserveerd, plus jaarlijks 270 miljoen euro om ze in de lucht te houden. Omdat F-35's in Amerika worden gekocht en de dollarkoers hoog staat, is er momenteel een gat in het budget van 586 miljoen euro. Ook gezien de andere miljardeninvestering die bij Defensie staat te gebeuren - de vervanging van de onderzeeboten - is het zeer de vraag of de luchtmacht haar zin krijgt. Volgens berekeningen van partijen aan de formatietafel kunnen met de ophoging van het defensiebudget met 2 miljard euro beide investeringen worden gedaan: én onderzeeboten én meer JSF's. Over twee jaar moeten de eerste JSF's in Nederland zijn.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28557282/__Luchtmacht_wil_meer__.html

En hebben ze in de berekening ook meegenomen, de vervanging van :
- M fregatten en ophoging van 2 naar 4
- LCF fregatten
- LPD's

- extra bevoorrader
- herinvoering van Leopard 2 A7 tanks en vervanging naar Leopard 3
- herinvoering van de installing staande CV90
- modernisering Boxers naar A2
- beschermingsmiddelen Iron Fist op alle CV90 en Boxers
- uitbreiding aantal Boxers met 35mm CRV
- herinvoering van de installing staande Patriots
- uitbreiding van Anti air bewapening, NASAM II , Pruttel II
- .......
- .......

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Luchtmacht wil meer 

6 juli 2017 - Olof van Joolen Niels Rigter

Den Haag -  De Koninklijke Luchtmacht wil de JSF-vloot stapsgewijs laten groeien naar ruim zestig toestellen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als er zijn besteld.

De luchtmacht erkent dat er een groter aantal F-35's op het wensenlijstje staat dat richting de formatietafel is gestuurd, maar wil het aantal niet bevestigen. ,,Het is logisch aan te geven dat er meer toestellen nodig zijn", zegt een woordvoerder. Bronnen bij Defensie en in de defensie-industrie stellen dat het om 64 tot 68 stuks gaat.

De extra toestellen zouden gefaseerd over een langere periode moeten instromen. Voor de financiering ervan is de luchtmacht afhankelijk van extra geld dat tijdens de kabinetsformatie wordt vrijgemaakt voor Defensie. Volgens ingewijden wordt er gesproken over de ophoging van de defensiebegroting met zo'n 1,5 tot 2 miljard euro per jaar.

Het aantal van 68 F-35's zou allesbehalve vreemd zijn, omdat de oorspronkelijk beoogde bestelling bij bouwer Lockheed Martin precies zoveel toestellen was. De luchtmacht zou er vier squadrons van kunnen vormen van zestien stuks. De rest is reserve of staat permanent in de VS voor opleidingen. Bij een recent werkbezoek van de defensiecommissie van de Tweede Kamer gaf plaatsvervangend commandant Fred Sotthewes van de Luchtstrijdkrachten aan minstens zestig F-35's nodig te hebben.

In aanloop naar het besluit tot aanschaf van het nieuwe jachtvliegtuig werd jarenlang het plangetal van 85 gehanteerd. Later werd dat bijgesteld tot 68 en zelfs 56. Nog volop bezig met bezuinigen op Defensie, besloot het kabinet in 2013 het 'ambitieniveau' voor de krijgsmacht te verlagen en er uiteindelijk maar 37 aan te schaffen. Het was een besluit dat na vijftien jaar en met hangen en wurgen tot stand was gekomen. Doordat de PvdA als coalitiepartij een hek om het budget had gezet, was een hoger aantal toestellen simpelweg politiek niet haalbaar.

Met toenemende zorgen over de veiligheid in Europa en groeiend besef dat we daar zelf voor moeten zorg dragen, ligt het voor de hand de ambities van de krijgsmacht weer op te schroeven. De vier formerende partijen willen de defensiebegroting verhogen.

Ons land heeft 61 F-16's. Daarvan hadden er afgelopen jaar elf beschikbaar moeten zijn voor missies, maar dat waren er slechts zes. En na deelname aan de NAVO-surveillance boven de Baltische staten en bestrijding van terreurleger IS in Irak en Syrië is er geen enkele meer beschikbaar.

Missies

Het kabinet stelde bij de aanschaf van de F-35 dat er minstens vier toestellen beschikbaar moesten zijn voor missies. Maar het is zeer de vraag of dat lukt met een aantal van 37, zegt voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn. ,,Zeker als je daar toestellen in onderhoud en voor de opleiding in de VS vanaf haalt, zal het met 37 lastig worden aan onze internationale verplichtingen te voldoen."

Voor de vervanging van de F-16 is 4,5 miljard euro gereserveerd, plus jaarlijks 270 miljoen euro om ze in de lucht te houden. Omdat F-35's in Amerika worden gekocht en de dollarkoers hoog staat, is er momenteel een gat in het budget van 586 miljoen euro. Ook gezien de andere miljardeninvestering die bij Defensie staat te gebeuren - de vervanging van de onderzeeboten - is het zeer de vraag of de luchtmacht haar zin krijgt. Volgens berekeningen van partijen aan de formatietafel kunnen met de ophoging van het defensiebudget met 2 miljard euro beide investeringen worden gedaan: én onderzeeboten én meer JSF's. Over twee jaar moeten de eerste JSF's in Nederland zijn.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28557282/__Luchtmacht_wil_meer__.html

A.J.

Citaat van: doncadena op 30/06/2017 | 12:55 uur
Wat ging er fout ? Zo maar weg poetsen lijkt op censuur, dat kan toch niet de bedoeling zijn ?

Wat er fout ging? Het was een quote en binnen die quote had jij gereageerd. Er stond dus een hele lap tekst in een quote waarbij sommige zinnen van jou waren. Derhalve was er geen touw aan vast te knopen... Normaal ben ik wel geneigd om dit soort dingen te verbeteren maar hier was geen chocolade van te maken.

Daarbij ben je al eens eerder gewezen op je manier van quoten, als je het niet begrijpt is prima maar vraag dan gewoon hoe het wel moet.

A.J. Forumbeheer

Ace1

#1740
Citaat van: doncadena op 30/06/2017 | 12:55 uur
Wat ging er fout ? Zo maar weg poetsen lijkt op censuur, dat kan toch niet de bedoeling zijn ?

En als een ander forumlid een artikel uit de media plaatst en je wilt citeren gebruik dan de naam van de mediagebruiker en niet van het forumlid.

doncadena

#1739
Citaat van: Sparkplug op 30/06/2017 | 14:13 uur
Je kunt nog steeds reageren en een quote gebruiken, als je maar pas na [/quote ] schrijft. De quote zelf kun je natuurlijk wel inkorten.

Het gaat erom dat het overzichtelijk en gemakkelijk leesbaar is. Als het om de inhoud van de reactie gaat, dan lees je het van zelf. Vooralsnog ging het niet om censuur.
Materieel gezien is het wel censuur,mijn verhaal is immers verdwenen. Met een beetje goede wil had dit anders gekund. Ik laat hert her verder maar  bij.

Het is niet de bedoeling dat een beheerder tekst of postings gaat verwijderen als er niet goed geciteerd is. Corrigeren, aanpassen en helpen zou eerder aan de orde moeten zijn. Als het binnen de bepalingen van de disclaimer valt zou ik je willen verzoeken je tekst opnieuw te willen plaatsen.

Ros
Forumbeheer

Sparkplug

Citaat van: doncadena op 30/06/2017 | 14:01 uur
Reactie doncadena.hopelijk is dit nu wel goed.Uw argument om mijn tekst weg te poetsen vind ik nogal zwak, ik had immers onder de quote aangegeven dat het om een reactie van doncadena ging.Moet ik nu opnieuw dezelfde tekst produceren of is deze so wie so niet welkom?

Je kunt nog steeds reageren en een quote gebruiken, als je maar pas na [/quote ] schrijft. De quote zelf kun je natuurlijk wel inkorten.

Het gaat erom dat het overzichtelijk en gemakkelijk leesbaar is. Als het om de inhoud van de reactie gaat, dan lees je het van zelf. Vooralsnog ging het niet om censuur.

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

doncadena

Citaat van: Sparkplug op 30/06/2017 | 13:04 uur

Bij een quote type je zelf pas na , want anders voeg je juist iets toe aan de quote  ;)
Reactie doncadena.hopelijk is dit nu wel goed.Uw argument om mijn tekst weg te poetsen vind ik nogal zwak, ik had immers onder de quote aangegeven dat het om een reactie van doncadena ging.Moet ik nu opnieuw dezelfde tekst produceren of is deze so wie so niet welkom?

Sparkplug



Bij een quote type je zelf pas na [/quote], want anders voeg je juist iets toe aan de quote  ;)
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

doncadena

#1735
Citaat van: doncadena op 29/06/2017 | 15:29 uur
Het is goed met je, leer eerst maar eens normaal quoten.

A.J. Forumbeheer


Wat ging er fout ? Zo maar weg poetsen lijkt op censuur, dat kan toch niet de bedoeling zijn ?


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Basiscommandant Denny Traas pleit voor aanschaf meer F-35's

30 juni 2017

Nederland koopt 37 F-35-straaljagers. Volgens Denny Traas, vertrekkend commandant van de Leeuwarder basis, zijn er tenminste twee keer zoveel nodig.

Kolonel Traas (48) trad in 2015 aan als basiscommandant en wordt nu directeur wapensystemen en logistieke bedrijven bij de Defensie Materieel Organisatie, de dienst die ervoor moet zorgen dat luchtmacht, marine en landmacht over goed materieel beschikken. Daardoor vertrekt hij een jaar eerder dan gepland bij de basis.

Zijn laatste taak als basiscommandant is komende zaterdag, als op Soesterberg het eeuwfeest van de militaire luchtmacht gevierd wordt. Zijn opvolger in Leeuwarden, Arnoud Stallman, begint in oktober, tot die tijd is Ronald van der Jagt interimbaas.

Geen voor de hand liggende keuze

,,Ik zal eerlijk zeggen, dat deze baan niet op mijn lijstje stond'', zegt Traas. ,,Niet omdat ik het niet zou willen, maar omdat het niet zo voor de hand lag. Daar worden meestal technici en logistiekmensen voor gekozen, niet iemand uit het operationeel vakgebied.'' Hij verhuist, na twintig jaar Friesland, naar Den Haag.

Traas verlaat een vliegbasis die middenin de verbouwingen zit. Aan de noordkant is de grond bouwrijp voor de hangars voor de F-35, de nieuwe straaljagers van de Nederlandse luchtmacht. De eerste toestellen komen in 2019 naar Leeuwarden. Nederland, dat nu 61 F-16's heeft, heeft 37 F-35's (ook wel JSF genoemd) aangeschaft. Traas vertrouwt erop dat er meer komen, nu de politiek bereid lijkt meer geld voor defensie vrij te maken.

Meer budget nodig

,,Substantieel meer budget is belangrijk'', zegt hij. De F-16's zijn ,,het langst en meest ingezette wapen van defensie'' en met de opvolger zal dat niet anders zijn. ,,De kans op het optreden in een hoger geweldsspectrum neemt gewoon toe. In verband met de opstelling van bijvoorbeeld Rusland is het belangrijk om als NAVO en Nederland een geloofwaardig tegenwicht te hebben, dat zorgt voor afschrikking en afschrikking voorkomt dat je in een conflict terechtkomt.''

Met 37 toestellen, rekent hij voor, zijn er slechts vier beschikbaar voor bijvoorbeeld internationale inzet. Hij pleit voor ,,een verdubbeling van het huidige geplande aantal toestellen.''

Onbemande vliegtuigen

Daarnaast verwacht hij een snelle komst van de onbemande vliegtuigen. Die zouden in 2016 al naar de basis komen, maar de politiek schoof dat zeven jaar op. ,,De kans is zeer groot dat met het vergroten van het defensiebudget de keuze voor dat toestel versneld wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld in 2019 al. De behoefte eraan is groot, zowel bij de eigen krijgsmacht als bij de coalitiepartners.'' De Leeuwarder basis is er klaar voor: analisten voor het beeldmateriaal van zo'n geavanceerde drone zijn in dienst, al werken die nu nog op de Duitse vliegbasis Ramstein.

Terug naar de verbouwingen op de vliegbasis Leeuwarden. Als de hangars voor de F-35's staan, komt er een nieuw 'logistiek gebouw', als vervanging voor loodsen her en der op de basis voor onderdelen en onderhoud. Begin jaren twintig komen een nieuwe verkeerstoren en een nieuw stafgebouw. De kosten van de complete verbouwing en renovatie zijn onduidelijk, maar voor de aanpassingen die in Volkel en Leeuwarden nodig zijn voor de F-35 is al dik 90 miljoen euro beschikbaar.

Bewust van overlast

Dinsdag trok Isabelle Diks, oud-wethouder van Leeuwarden en nu GroenLinks-kamerlid, aan de bel bij defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert over de klachten over geluidsoverlast bij de basis, die toe lijken te nemen.

,,Begrijpelijk'', vindt Traas. Er wordt meer geoefend, zoals deze maanden met de wapeninstructeurstraining, en er zijn meer pieken. Maar ook zijn er 'dips', want er is een week of zes in de Verenigde Staten geoefend en dit najaar wordt er een aantal maanden in Noorwegen getraind. Bovendien wordt het geluid zoveel mogelijk beperkt, zegt hij, en bleef het voortdurend binnen de vastgestelde grenzen. ,,Maar ik ben me ervan bewust dat als je op een mooie zomerdag in de tuin zit, je niet op het geluid van een startende F-16 zit te wachten.''

http://www.lc.nl/friesland/Basiscommandant-Denny-Traas-pleit-voor-aanschaf-meer-F-35%E2%80%99s-22327003.html