NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

Lex

Combat Trackers Korps Mariniers helpen zoeken naar ontsnapte gedetineerden Curaçao

Vanmorgen zijn enkele gedetineerden uit de SDKK-gevangenis in Willemstad, Curaçao ontsnapt. De mannen overmeesterden een bewaker, pakten zijn dienstwapen af en braken uit. aan de intensieve zoektocht naar de gedetineerden helpen 5 combat trackers van het Korps Mariniers mee.

De combat trackers zijn gespecialiseerd in het lezen van het terrein. Dat doen zij enkel met hun ogen. "Wanneer een groep mannen bijvoorbeeld over een muur is gesprongen, kunnen wij in de omgewoelde aarde zien hoeveel het er zijn, wat voor soort schoeisel zij dragen en welke kant ze daarna zijn opgegaan", vertelt de groepsleider van de combat trackers. "Ook verder tijdens hun vlucht kunnen wij hen volgen door afgebroken takken, druppels bloed in het stof of stukjes kleding die achterblijven te spotten. Vluchtelingen laten altijd sporen na en wij zijn gespecialiseerd in die te vinden en te volgen."

Resultaten

Op Curaçao worden de combat trackers voor de eerste keer ingezet tijdens een zoektocht. In Nederland is al meerdere malen gebruik gemaakt van de deskundigheid van deze professionele spoorzoekers. In verschillende zaken hebben zij de politie geholpen met het compleet maken of het uitsluiten van bepaalde scenario's bij het oplossen van een zaak. "Bijvoorbeeld in de zaak van het vermoorde meisje Farida Zargar, waarbij onze inzet uiteindelijk heeft geleid tot het vinden van een aantal persoonlijke voorwerpen van het meisje", aldus de groepsleider.

In volle gang

De zoektocht op Curacao is op dit moment nog in volle gang. De politie zet alle middelen in om de ontsnapte gedetineerden te vinden. De combat trackers proberen hun vluchtweg in kaart te brengen.

Mindef,
Nieuwsbericht | 15-05-2014 | 21:56

A.J.

Citaat van: Roy Klopper op 08/05/2014 | 11:39 uur

De Natris vreest dat binnenkort meer militairen in de onveilige buurten belanden. Nu is de door Defensie betaalde huurtoelage nog gekoppeld aan de rang. In de toekomst moet het aantal kinderen doorslaggevend worden. ,,Een korporaal met vier kinderen woont dan straks riant, terwijl zijn alleenstaande kolonel slechts een tegemoetkoming krijgt voor een appartement in de gevaarlijke wijk", zo vreest de voorzitter.

Gelukkig blijkt uit het artikel in het marineblad nergens dat dit gesteld is door de Natris, want dit zou een miskleun van de eerste orde zijn. En dan bedoel ik dus niet zozeer de toekomstige regelgeving(??) maar wel de opmerking dat een onderofficier schijnbaar goed genoeg is om in een "gevaarlijke" wijk te wonen.

Maar ja, het is een Roy Klopper artikel...  :cute-smile:

Lex

Veiligheid in de West

In het Marineblad van mei 2014 is een artikel opgenomen over het werkbezoek aan de West van de voorzitter KVMO en het Hoofd Sectie Georganiseerd Overleg van de GOV|MHB.

In dit artikel wordt een impressie gegeven van het wel en wee van de collega's in de West. Voor het defensiepersoneel dat veelal buiten Europa wordt geplaatst zijn veiligheid voor henzelf, maar  vooral hun meegekomen familie, en de hoogte van de buitenlandtoelage twee belangrijke punten. Dit geldt dus ook voor defensiepersoneel dat naar de West gaat.
 
Naar aanleiding van het artikel in het Marineblad heeft de Telegraaf vandaag een artikel  gepubliceerd met als kop 'Marinefamilies bang voor zware misdaad'. Hierin wordt de suggestie gewekt dat het op Curaçao op dit moment zeer gevaarlijk is voor het defensiepersoneel.

Dit is tijdens ons werkbezoek niet gebleken. In vergelijking met het begin van deze eeuw is het zelfs relatief rustig. Echter, Curaçao is geen Nederland dus het is niet meer dan logisch dat het defensiepersoneel  hier op anticipeert en dus anders met zijn persoonlijke veiligheid omgaat dan in het 'veilige' Nederland. En ook in Nederland neem je extra (beschermende) maatregelen als lokale omstandigheden hier om vragen.

See more at: http://www.kvmo.nl/Veiligheid%20in%20de%20West#sthash.bXfv30EU.dpuf

KVMO, 8 mei 2014

Lex

'Marinepersoneel niet in gevaar in de West'

Door Arie Booij -   8-5-2014, 12:55

DEN HELDER - Marinepersoneel dat in de West woont, wordt niet geplaagd door zware criminaliteit.

Dat bezweren KVMO-voorzitter Marc de Natris en marinewoordvoerder Karen Loos. Beiden worden geciteerd in een artikel in een landelijk ochtendblad met als kop: 'Marinefamilies bang voor zware misdaad'. Om die reden zouden de gezinnen op bewaakte 'resorts' gaan wonen. ,,Voor personeel dat naar de West gaat, geldt dat veiligheid een belangrijk aspect is'', zegt De Natris die vorige maand een bezoek aan Curacao bracht om leden van de belangenvereniging KVMO te spreken. ,,Er is zware criminaliteit op het eiland, maar dat richt zich niet op het defensiepersoneel. Er zijn wel militairen die met hun gezin op een resort gaan wonen vanwege de besloten sfeer en hiervoor een eigen bijdrage voor lief nemen.''

Woordvoerder Karen Loos: ,,Ik heb gebeld met het Caribisch Gebied en dit gevoel van onveiligheid speelt daar absoluut niet. Ook staan onze defensiewoningen niet in onveilige wijken. Ik heb er zelf gewoond. De reden dat mensen voor een particulier huis kiezen, is vanwege privacy of omdat ze graag zelf hun woning op het eiland uitzoeken.''

NHD, 8-5-2014

Ros

#979
Ook hier is van toepassing "je moet het maar durven"  

Zo lang het ontbreekt aan de wil om de werkgever met passende maatregelen onder druk te zetten zal het met de voorzieningen voor de werknemers verder bergafwaarts blijven gaan. Ik begin te neigen naar.........eigen schuld, dikke bult, had je maar een vak moeten leren  :'(

Ouderen, gehandicapten en militairen vormen een beetje de onderkant van de maatschappij. Voor de eerste word gevochten om de gevolgen tegen te gaan.........

Lex

'Defensiewoningen Curaçao in wijken drugsliquidaties'

Marinefamilies bang voor zware misdaad

AMSTERDAM, donderdag | door Roy Klopper

Uit angst voor de zware misdaad op Curaçao sluiten Nederlandse marinefamilies op het eiland zich massaal op in hun woningen.

De schrik zit er na liquidaties binnen het drugscircuit zo diep in, dat veel militairen de zwoele Caribische avonden binnenshuis doorbrengen. De tropische tuinen en veranda's bij de woningen worden al bij schemering massaal gemeden. De circa 330 vlootmilitairen vrezen dat hun bijna 650 meegenomen partners en kinderen iets overkomt als ze zelf op zee of in de kazerne zijn.

Dit signaleert voorzitter kapitein-luitenant ter zee Marc de Natris van de officierenvereniging KVMO na een werkbezoek aan de West. Hij wil de nijpende situatie snel aankaarten bij het ministerie van Defensie: ,,Veiligheid is immers één van de belangrijkste beslispunten bij de overwegingen om met partner en kinderen het avontuur aan te gaan."

De goedkopere huurwoningen van Defensie, waarin veel voor drie jaar uitgezonden Nederlandse zeemachtgezinnen wonen, staan in wijken waar je volgens De Natris ,,je kinderen liever niet op straat laat spelen. Daarbij zijn tralies voor de ramen en een waakhond geen overbodige luxe", aldus de officieren-voorman.

Hij ziet veel families naar duurdere en veiliger wijken verhuizen. ,,Wie het zich kan veroorloven, kiest voor een bewaakt resort. Maar dan komt een deel van de woonlasten voor eigen rekening."

Dit is lang niet voor iedereen weggelegd. Het leven op Curaçao is namelijk relatief duur. ,,Met forse uitschieters voor water en elektra", zo stelt de KVMO. De vereniging zet grote vraagtekens bij de door Defensie gehanteerde tabellen voor de kosten van het lokale levensonderhoud.

De Natris vreest dat binnenkort meer militairen in de onveilige buurten belanden. Nu is de door Defensie betaalde huurtoelage nog gekoppeld aan de rang. In de toekomst moet het aantal kinderen doorslaggevend worden. ,,Een korporaal met vier kinderen woont dan straks riant, terwijl zijn alleenstaande kolonel slechts een tegemoetkoming krijgt voor een appartement in de gevaarlijke wijk", zo vreest de voorzitter.

De Koninklijke Marine signaleert geen toename van de criminaliteit jegens haar mensen op Curaçao. ,,Maar de drugsmoorden kunnen het gevoel van onveiligheid doen toenemen", aldus overste Karen Gelijns. Ze tekent aan dat de defensiewoningen in risicobuurten ook vaak worden verlaten vanwege privacy en dat de particuliere huurwoningen veelal nieuwer zijn. ,,Bovendien zijn ze door de leegstand goedkoper dan voorheen."

Telegraaf, 8 mei 2014

Lex

Zr.Ms. Groningen maandag naar de West

De bemanning van Zr.Ms. Groningen is dit weekend voorlopig voor het laatst thuis.

Maandag 28 april gaan de mannen en vrouwen naar het Caribisch gebied. Het marineschip komt naar verwachting op 19 mei aan op Curaçao en zet zich daar in voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken.

De Groningen zet eerst koers richting Lissabon. In Lissabon oefent het patrouilleschip met de Europese counterdrugsorganisatie. Deze club is opgericht om de strijd aan te gaan met drugstransporten langs de Europese en West-Afrikaanse kusten. Na Lissabon zet het marineschip koers naar Kaapverdië. Hier wordt geoefend op het enteren van verdachte schepen. Kaapverdië ligt op een strategische positie op de drugssmokkelroute van Zuid-Amerika naar Afrika ook wel Highway 10 genoemd, want het ligt op de 10e breedtegraad.

NHD, 24-4-2014, 15:48

Lex

Kustwacht wil ontslag van vijf medewerkers

WILLEMSTAD — Er zijn vijf gevallen geweest vorig jaar bij de Kustwacht, waarbij sprake was van onverantwoordelijk gedrag of schending van integriteit. De betrokken functionarissen zijn geschorst. Tevens is voor hen beëindiging van de terbeschikkingstelling aan de Kustwacht gevraagd aan Justitie-minister Nelson Navarro (Pais). Dit heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert geantwoord op vragen van de vaste commissie voor Defensie, over het jaarplan 2014 van de Kustwacht in het Caribisch gebied.

Verder voegde de Defensie-minister eraan toe dat er in 2011 sprake was van twee gevallen en dat geen gevallen bekend zijn van de jaren 2009, 2010 en 2012 .

Of de ontslagverzoeken inmiddels door Navarro zijn gehonoreerd, is nog niet duidelijk. Hij was vandaag voor het ter perse gaan van deze krant niet bereikbaar voor commentaar.

Zoals bekend, verzocht de Kustwachtdirecteur, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman, Navarro eerder om drie medewerkers te schorsen naar aanleiding van het incident op 15 december vorig jaar, waarbij één opvarende van een gezonken boot vermist raakte.

Daarnaast werd dit jaar volgens welingelichte bronnen een andere Kustwachter geschorst in verband met een onderzoek naar drugshandel.


Lokaal personeel

De vaste commissie wilde van de minister ook weten in hoeverre het verstandig is om het Defensiepersoneel te vervangen door lokaal personeel en hoe Nederland een goed toezicht houdt op correcte uitvoering. Hierop legt Hennis-Plasschaert uit dat meer invulling van functies bij de Kustwacht door lokaal personeel past bij de ontwikkelingsfase waarin de organisatie zich thans bevindt. "Bij het vervangen van Defensiepersoneel door lokaal personeel, is de kwalitatieve geschiktheid van dat lokale personeel randvoorwaardelijk. Betrokken lokaal personeel komt dus enkel voor deze functies in aanmerking als het voldoet aan de opleidings-, kennis- en ervaringseisen die aan de betreffende functie zijn gesteld." Waar het interne kandidaten betreft, spreekt de Kustwachtstaf specifieke opleidings- en ervaringstrajecten met de betrokken functionarissen af, voegde ze eraan toe. De directeur Kustwacht bewaakt het succesvol doorlopen van deze trajecten. Verder benadrukt de Defensie-minister dat nooit al het personeel vervangen zal worden door lokaal personeel.

Vier personen van Defensie worden volgend jaar vervangen – indien aan de voorwaarden kan worden voldaan – en in 2016 en 2017 gaat het om drie functionarissen per jaar. In 2018 zullen zo mogelijk twee personen door lokaal personeel worden afgelost. Dan zullen in totaal nog dertig personen van Defensie bij de Kustwacht werkzaam zijn.

Op dit moment zijn 196 personen lokaal personeel (inclusief 31 personen in de initiële opleiding) en 42 personen van Defensie werkzaam bij de Kustwacht.

Taalniveau

De vaste commissie wilde verder van de minister weten in hoeverre het niveau van het Nederlands – zowel schriftelijk als mondeling – na succesvolle afronding van de zomercursus Nederlands toereikend is, om adequaat binnen de Kustwacht te functioneren. Volgens Hennis-Plasschaert is de Nederlandse taalvaardigheid vooral voor het personeel van St. Maarten een voortdurend aandachtspunt. Succesvolle voltooiing van de zomercursus draagt echter bij aan de Nederlandse spreek- en schrijfvaardigheid van de cursisten, die instromen in de initiële opleiding. "Het stelt de cursisten beter in staat de theoretische delen van de initiële opleiding, zoals de module 'Bijzonder Agent van Politie', met positief resultaat te voltooien." Daarnaast organiseert de Kustwachtstaf opfriscursussen in het schrijven van (Nederlandse) processen-verbaal en verslagen.


Erkenning opleidingen

Het personeel van de Kustwacht is afkomstig uit zowel het Caribisch gebied als uit Nederland. De medewerkers hebben een verschillende opleidingsachtergrond, namelijk civiele maritieme opleidingen of maritieme opleidingen van de Koninklijke Marine. Hierdoor is er lange tijd onduidelijkheid geweest of het personeel aan boord beschikt over de juiste formele vaarbevoegdheden.

De Kustwacht heeft inmiddels het betreffende personeel van de cutters in kaart gebracht en per bemanningslid inzichtelijk gemaakt welke opleidingen en trainingen bij welke maritiem instituten zijn gevolgd.

Hieruit is gebleken dat een deel van de bemanningen van de cutters niet beschikt over een geldig Nederlands vaarbewijs of geen geldig bewijs heeft voor de functie die aan boord wordt vervuld. De belangrijkste reden hiervan is dat een deel van de door de bemanning gevolgde opleidingen en trainingen niet door Nederland wordt erkend.

Nederland kan namelijk niet beoordelen of de opleidingen en trainingen kwalitatief voldoende zijn, dan wel of het instituut dat de opleiding/training gegeven heeft erkend is/was. "Vanaf dit jaar volgen de personeelsleden die nog niet beschikken over een Nederlandse vaarbevoegdheid, in overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport en het ministerie van Infrastructuur en Milieu, een opleidings- en trainingstraject dat resulteert in het toekennen van deze Nederlandse (en dus internationaal) erkende vaarbevoegdheid", aldus de Defensie-minister.

Amigoe, woensdag, 09 april 2014 14:22 

Lex

In de Kamerbrief staat ook vermeld hoe de inzet van heli's aan boord van het stationsschip in het jaar 2014 gepland is. Zie daarvoor de vragen/antwoorden 16&17.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Geen gezamenlijke drugsbestrijding Venezuela en Curaçao

7 april 2014

CURAÇAO – "Kustwacht Caribisch Gebied en Venezuela werken niet samen op het gebied van drugsbestrijding en het tegengaan van wapensmokkel." Dat meldt minister Jeanine Hennis-Plasschaert van defensie in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder stelde de Kamer vragen over het jaarplan van de Kustwacht Caribisch Gebied.

Hennis-Plasschaert geeft aan dat er geen bilaterale afspraken zijn gemaakt op dit gebied. Ze meldt ook dat de Kustwacht op dit moment geen gebruik maakt van drones (onbemande vliegtuigjes), maar dat in het nieuwe Lange Termijnplan (2019-2027) wel aandacht wordt besteed aan de mogelijkheden van onbemande luchtverkenning.

Zie hier de brief. (via link)

http://www.versgeperst.com/nieuws/250203/geen-gezamenlijke-drugsbestrijding-venezuela-en-curacao.html

Lex

Beantwoording Kamervragen over het jaarplan kustwacht Caribisch gebied

Antwoorden van minister Hennis-Plasschaert (Def), mede namens minister Plasterk (BZK), op vragen van de vaste commissie voor Defensie over het jaarplan 2014 van de kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied.

Mindef, 04-04-2014

Lex

'Inzet Raven geholpen bij arrestaties'

CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat het inzetten van het onbemande vliegtuigje 'Raven' een positief effect heeft gehad op de criminaliteitsbestrijding. Zo zijn er met behulp van waarnemingen via de lucht arrestaties verricht. Ook zorgde de Raven voor tijdwinst bij grondacties.

"Uit de evaluatie is gebleken dat de inzet van de Raven een goed inzicht heeft gegeven in de veiligheidsproblematiek in wijken en interessegebieden', aldus het OM. "Het evaluatieproject "Eye in the sky" is deze week met succes afgesloten". Justitie en politie zullen gezamenlijk een besluit nemen over de verdere behoefte van onbemande vliegtuigjes op Curaçao.

Versgeperst.com 21-03-2014 11:51

dudge

Citaat van: Flyguy op 16/03/2014 | 16:28 uur
Ze waren het meest 11AMB heli's. En de Klu kan wat mij betreft de pot op met hun koppigheid, spuit er dan 'LVA' of 'koninklijke marine' op.

natuurlijk, maar dat geld eigenlijk voor heel DHC. Chinooks, Apaches, cougars, luchtmobiel heeft nu eenmaal de meeste behoefte aan heli's. Andere eenheden zijn kleiner of minder bezig met heli optreden.

Flyguy

Citaat van: Thomasen op 16/03/2014 | 15:18 uur
Waren ze al, alleen zijn dus wegbezuinigd. Klu heeft liever Amerikaanse uav's.
Ze waren het meest 11AMB heli's. En de Klu kan wat mij betreft de pot op met hun koppigheid, spuit er dan 'LVA' of 'koninklijke marine' op.

dudge

Citaat van: Flyguy op 15/03/2014 | 12:46 uur
Ze komen de laatste tijd veel in aanraking met de zee en vooral de Caribische zeelucht is erg corrosief, dus het zou interessant zijn om na deze uitzending hier iets over te horen. Ik zou geen idee hebben hoe het zit met de roestvorming op de cougar's, maar aangezien we 17 stuks hebben die niet gebruikt worden zou het de moeite waard kunnen zijn om er achter te komen wat haalbaar is.

Misschien een mooie kandidaat GP helo voor de gehele krijgsmacht? Roeien met de riemen die we hebben, maar die om een of andere domme reden niet gebruiken.

Waren ze al, alleen zijn dus wegbezuinigd. Klu heeft liever Amerikaanse uav's.