Spanningen in Syrië

Gestart door Lex, 01/02/2011 | 14:07 uur

KapiteinRob

Gaan "we" Syrie nu net zo aanpakken als Libie?  :P

Reinier

Citaat van: Lex op 25/04/2011 | 11:46 uur
CU wil VN-resolutie tegen geweld Syrië
Nobel streven, maar wat dan daarna?
Resolutie op zich stelt niets voor, als je bereid bent om op je eigen bevolking te schieten, zal je ook niet onder de indruk zijn van een resolutie van de VN. Er moeten sancties aan verbonden zijn, ofwel militaire ingrijpen. Wie gaat dat doen?
Weer verdeeld Europa en/ of NAVO? Kans lijkt mij zeer klein.

En als Europa en/ of NAVO bereid is tot militaire ingrijpen doet CU dan boter bij de vis? Of zou Nederland dan weer lafjes mee doen met ??? Wat kan Nederland nog aanbieden???

Erg nobel van CU, maar als het blijft bij een resolutie dan is het niet meer dan (laffe) symbool politiek.

Lex

CU wil VN-resolutie tegen geweld Syrië

DEN HAAG - De ChristenUnie wil dat minister Uri Rosenthal zich binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties gaat inzetten voor een VN-veiligheidsresolutie om het geweld in Syrië te stoppen. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de oppositiepartij moet de internationale gemeenschap het regime van president Bashar al-Assad duidelijk maken het geweld niet te tolereren.

,,Ik maak me zorgen over slachting onder burgerbevolking van Syrië nu Assad met tanks en panservoertuigen de stad Deraa is binnengetrokken. Was het geweld eerder nog beperkt tot sluipschutters, sinds vanmorgen wordt er zwaar geschut ingezet tegen de eigen burgerbevolking'', aldus Voordewind maandag. De vrees dat ,,krachten los kunnen komen, zoals die van de moslimbroederschap'' mag volgens hem geen reden zijn ,,om oogluikend toe te zien hoe Assad zijn eigen bevolking massaal afslacht''

ANP,
Gepubliceerd op 25 april 11, 10:53
Laatst bijgewerkt op 25 april 11, 10:59

andré herc

ma 25 apr 2011, 07:30
'Tanks in Syrische stad Deraa' NICOSIA -  Syrische militairen zijn maandagochtend vroeg met pantserwagens en tanks de zuidelijke stad Deraa binnengetrokken en hebben daar het vuur geopend. Dat meldden verscheidene media op gezag van ooggetuigen.

Naar buiten gesmokkelde beelden van een amateur-filmer laten zien dat tanks oprukken naar Dewaa Foto: reuters Volgens mensenrechtenactivisten heeft het Syrische regime enkele duizenden militairen ingezet. Tanks zijn opgesteld in het centrum van Deraa en op de daken liggen sluipschutters. Er zouden doden zijn gevallen, maar hoeveel is niet bekend. ,,Lichamen liggen op de straten en we kunnen ze niet bergen", zei een van de activisten. Informatie uit Syrië is nauwelijks te verifiëren omdat journalisten niet worden toegelaten.

Deraa is het epicentrum van de protesten tegen het autoritaire regime van president Bashar al-Assad. De stad was de afgelopen weken herhaaldelijk het toneel van massale en bloedig verlopen demonstraties voor meer democratie en welvaart.

De betogingen hebben zich als een olievlek over het hele land verspreid. Ook in Douma, een buitenwijk van de hoofdstad Damascus, zouden de autoriteiten maandag hard hebben ingegrepen

telegraaf.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Elzenga

21 maart 2011, 12:40
Leger Syrië ingezet in Deraa
door Peter van der Ploeg
Buitenland

Syrië heeft het leger ingezet in de stad Deraa (wiki) na protesten waarbij vijf burgers omkwamen, meldt persbureau Reuters.

Meer nieuws volgt.
www.nrc.nl

Lex

Hevige gevechten in Syrië

AMSTERDAM - In Deraa, een stad in het zuiden van Syrië, zijn vrijdag hevige gevechten uitgebroken tussen demonstranten en veiligheidstroepen.

Dat meldt de Britse omroep BCC. Ooggetuigen melden dat de gevechten 'heftig' zijn.

Later meer.


© NU.nl 
Uitgegeven: 18 maart 2011 16:34
Laatst gewijzigd: 18 maart 2011 16:34

Elzenga

Citaat van: Lex op 01/02/2011 | 14:09 uur
Als men in Syrië ook massaal de straat op gaat, is het de vraag wat de reactie van Israel zal zijn.
Ik denk dat Israël hier strategisch weinig te vrezen van heeft... militair is het een supermacht in de regio. En als deze buurlanden onder druk van de demonstraties en omwentelingen meer geld gaan uitgeven aan economie, onderwijs en armoede zal er minder overblijven voor hun defensie.
Ik vermoed dat de zorgen meer op politiek/diplomatiek terrein liggen...en het effect dat de ontwikkelingen hebben op organisaties als Hamas en Hezbollah...en misschien wel de Palestijnen in het algemeen...die de onrust in buurlanden zouden kunnen aangrijpen om zelf ook weer massaal de straat op te gaan om te protesteren tegen de bezettingspolitiek en het onrecht dat hen wordt aangedaan. Ook is het bij nieuwe regeringen in de buurlanden nog maar de vraag of zij Israël (en de VS) blijven steunen in haar (beoogde) acties tegen Iran.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 01/02/2011 | 14:09 uur
Als men in Syrië ook massaal de straat op gaat, is het de vraag wat de reactie van Israel zal zijn.

Als het zover komt dat er in Egypte en in Syrië een omwenteling komt ten nadele van Israel, dan kan ik me zo voorstellen dat men in Tel Avis de hele zaak, nog meer, met argusogen zal volgen.

Wellicht leidt dit tot een behoorlijke verhoging van de spanning in het toch al niet zo "rustige"gebied

Zolang het maar niet gunstig uit pakt voor Iran... want dan wordt het wel een vervelend verhaal.

Lex

Als men in Syrië ook massaal de straat op gaat, is het de vraag wat de reactie van Israel zal zijn.

Lex

Syrische oppositie roept op tot massaal protest

DAMASCUS - Syrische oppositiebewegingen hebben de bevolking opgeroepen zaterdag massaal de straat op te gaan om te betogen tegen president Bashar al-Assad.
De groepen roepen via netwerksite Facebook op tot protesten in steden als Damascus en Aleppo, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag.

Volgens een Amerikaans instituut dat nieuwe aanmeldingen op sociale media vertaalt en onderzoekt, willen de organisatoren een betere levensstandaard, verbetering van de mensenrechtensituatie en meer invloed van de jeugd.

Duizenden mensen hebben online hun steun toegezegd, van wie een deel uit het buitenland.

© ANP
Uitgegeven: 1 februari 2011 12:52