Viering 175 jaar Defensie Duikschool afgesloten

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 20/12/2012 | 07:53 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Viering 175 jaar Defensie Duikschool afgesloten

Redactie DHA | 20-12-2012 07:22
Den Helder - Met de certificering van een groep luchtmachtduikers heeft de Defensie Duikschool in Den Helder woensdag de viering rond het 175-jarig bestaan afgesloten. Het instituut traint jaarlijks 350 duikers, duikploegleiders, duikmedische verzorgers of duikerartsen.

Vice-admiraal Constantijn Wolterbeek richtte in 1837 de voorloper van de huidige school op. Aanleiding was een in 1835, tussen Goedereede en Hellevoetsluis, gezonken stoomschip, waarbij onderzoek moest uitwijzen of het vaartuig was te bergen. Een ander groot wrakonderzoek betrof dat van Zr. Ms. Adder in 1882. Het zwaar bepantserde schip, een rammonitor, verging met man en muis.

De marine heeft eeuwenlange duikervaring op scheepswrakken. Zo zoekt een team deze week naar de lichamen van opvarenden in de Baltic Ace, het autotransportschip dat vorige week zonk op de Noordzee. Wrakduiken vormt een vast onderdeel van de opleiding. Recent nam de marine een veilige onderwaterlocatie in Den Helder in gebruik, waar een scheepscompartiment een wrak simuleert.

Zwembaden
De cursisten die woensdag hun diploma kregen, doorliepen de eerste module en mogen duikwerkzaamheden verrichten in zwembaden. Deze bevoegdheid is nodig bij het trainen van vliegers die onverhoopt in zee belanden.

http://www.denhelderactueel.nl/20/12/2012/viering-175-jaar-defensie-duikschool-afgesloten