Het Reservistenbeleid

Gestart door Lex, 29/05/2013 | 17:43 uur

A.J.

Defensie snakt naar duizenden extra reservisten

Door inkrimping en bezuinigingen heeft het ministerie van Defensie duizenden extra reservisten nodig, onder meer voor de Nederlandse inzet in crisisgebieden. Ook zijn er in Nederland zelf meer reservisten nodig, als invallers voor de militairen die worden uitgezonden.

Over zeven jaar zijn bijna twintigduizend extra burgermilitairen nodig om de gaten in de defensieorganisatie te vullen. Dat blijkt uit een rondgang langs betrokkenen op het ministerie van Defensie en het dit najaar opgerichte Reservistenbureau Defensie.

Voor een grootschalige inzet van reservisten zijn betere afspraken nodig met hun werkgevers. Waarschijnlijk zal er ook beter betaald moeten worden voor hun vervanging.

Burgersamenleving
Nu telt Nederland zesduizend reservisten. Veelal gaat het om al lang geleden afgezwaaide oud-militairen die een gewone baan hebben in de burgersamenleving. De reservisten worden nu al ingezet om tijdelijk openstaande functies in te vullen of te assisteren bij uitzendingen.

In 2020 heeft Defensie werk voor tienduizend reservisten, schat reservekolonel Dick Scherjon, hoofd van het Reservistenbureau en in het dagelijks leven bestuursadviseur bij de Rabobank. Omdat niet iedereen beschikbaar is wanneer het leger hem of haar nodig heeft, is er volgens Scherjon een reservistenbestand nodig van 25 duizend mannen en vrouwen. Dat zijn er negentienduizend meer dan nu.

De behoefte aan specialisten groeit omdat taken van Defensie de laatste jaren zijn uitgebreid terwijl het defensiepersoneel in omvang kromp. Sinds de jaren negentig is het personeelsbestand van de krijgsmacht gehalveerd.

Verenigd Koninkrijk
Andere Europese krijgsmachten kampen met hetzelfde probleem. Het Verenigd Koninkrijk werkt sinds vorig jaar aan een forse uitbreiding van zijn reservistenkorps: dat gaat van 20 duizend naar 35 duizend personen.

Bij de uitzending van Britse strijdkrachten naar buitenlandse missies gaan reservisten 15 procent uitmaken van de eerste aflossing van beroepskrachten, en tot 40 procent bij de vierde en vijfde aflossing, zegt generaal-majoor Bart Hoitink, Inspecteur Reservepersoneel Krijgsmacht.

Voor Nederlandse missies zal iets soortgelijks gaan gelden. 'Met het huidige personeelsbeleid houden we dit niet zo lang meer vol. Het gaat niet alleen om heel gespecialiseerde krachten. Er is ook behoefte aan chauffeurs, verplegers en infanteristen.'

Breder opgeleid
Knelpunt is de houding van werkgevers en van zelfstandig werkende reservisten. Zij draaien nu nog grotendeels op voor de kosten. Werkgevers krijgen daar wel beter en breder opgeleide mensen voor terug, vindt Hoitink. Om het 'uitlenen' van werknemers aantrekkelijker te maken, denkt Defensie aan het uitwisselen van diensten of personeel en aan het aanbieden van scholing en trainingstrajecten.

De vergoeding aan werkgevers voor een uitgeleende reservist bedraagt nu 50 euro per dag. Dat is veel minder dan in Engeland, waar 130 euro wordt betaald en de reservist bovendien wedde krijgt uitgekeerd. In de publieke sector, waar ruim eenderde van de Britse reservisten werkt, zijn overheidsdiensten verplicht minimaal tien dagen betaald verlof te geven voor de training van de reservist.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie houdt vast aan de bestaande vergoeding voor het 'uitlenen' van reservisten, zegt haar woordvoerder. 'Werkgevers krijgen er ook meerwaarde voor terug.'

VK

Lex

Defensie wil 20.000 reservisten werven 

DEN HAAG -
Het ministerie van Defensie wil 20.000 reservisten werven de komende jaren. Ze moeten onder meer worden ingezet bij missies in het buitenland. Begin dit jaar telde defensie nog 4000 reservisten.
 
Een woordvoerder van het ministerie bevestigt berichtgeving hierover in de Volkskrant. Het aantal van 20.000 moet in 2020 worden bereikt. Volgens de woordvoerder is het streven ambitieus, maar haalbaar.

Minister Jeanine Hennis Plasschaert kondigde eerder dit jaar al plannen aan om meer reservisten te werven. Zo is er een reservistenbureau opgezet om een impuls te geven aan de werving. De reservist wordt ook als ,,ideale ambassadeur" gezien om de band tussen Defensie en samenleving te versterken.

Telegraaf,
wo 20 nov 2013, 09:13

Lex

Symposium Reservistenbeleid

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert wil de inzet van reservisten binnen de krijgsmacht opnieuw onderzoeken en eventueel verder uitbreiden. Hierbij worden ook partijen van buiten Defensie betrokken, om zo voldoende draagvlak te creëren voor de beoogde aanpassing van het reservistenbeleid.

Defensie organiseert daarom de komende periode twaalf decentrale discussiebijeenkomsten over de optimale inzet van reservisten. Daarvoor worden beroepsmilitairen, reservisten, hun familie en ook werkgevers uitgenodigd. Ook via de Facebookpagina www.facebook.com/reservistzeghetmaar wordt zoveel mogelijk de kans gegeven ideeën over dit onderwerp te delen.

Op 2 december 2013 wordt in Hilversum een symposium georganiseerd waarbij de hoofdlijnen en de meest kansrijke suggesties die op de Facebookpagina en de decentrale bijeenkomsten naar voren zijn gekomen, worden gepresenteerd aan minister Hennis-Plasschaert. Dit alles draagt bij aan een nota over het reservistenbeleid die in het voorjaar van 2014 aan de Tweede Kamer wordt gepresenteerd.

Naast de minister zal ook de Commandant der Strijdkrachten Generaal Middendorp spreken. Verder leveren enkele belangrijke vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en vakorganisaties een bijdrage.

Het symposium begint om 10:00 uur en duurt tot ongeveer 17:00 uur. Voor de lunch wordt gezorgd.

Klik hier om u aan te melden voor dit symposium. Na aanmelding volgt gedetailleerde informatie.

Mindef,
13 november 2013

Ros

#51
Het bedrijfsleven heeft er geen belang bij en de reservist gaat niet de risico lopen om voor zijn of haar plaat te worden geschoten voor een of andere politieke gril van het Haagsche Bluf.


Citaat
Defensie dacht dat ze het helemaal met een professioneel leger af konden. Nu zijn ze er achter gekomen dat ze zich hebben vergist.

Bij de Rabobank kan je dus werken met de IQ van een mossel  :dead: Leg de oorzaak maar bij Defensie neer en niet waar het hoort. Kom je misschien nog wel hoger dan reserve kolonel  :hrmph:

A.J.

Citaat van: Scherjon op 31/10/2013 | 18:55 uur
Dick Scherjon: 'We hebben werk voor 10.000 reservisten'


'Vroeger konden we putten uit dienstplichtigenen ex-dienstplichtigen om de beroepsmilitairen aan te vullen. Dat kan sinds de afschaffing van de dienstplicht niet meer. Die dienstplicht was onredelijk. Ik ben ook niet voor die plicht. Defensie dacht dat ze het helemaal met een professioneel leger af konden. Nu zijn ze er achter gekomen dat ze zich hebben vergist.

Wat is dit voor kolder? De al jaren slinkende zak met geld en de nimmer aflatende bezuinigingsdrift heeft er voor gezorgd dat we de mankracht niet meer hebben...

Enforcer

Citaat van: Lex op 31/10/2013 | 18:55 uur
Dick Scherjon: 'We hebben werk voor 10.000 reservisten'

Ik kan me voorstellen dat we tegen een werkgever zeggen: U krijgt van ons deze werknemers, wij betalen de lasten op voorwaarde dat wij ze de komende twee jaar kunnen oproepen wanneer wij dat willen.'

http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Forum/Pages/Dick_Scherjon_We_hebben_werk_voor_10000_reservisten_18717.aspx?source=%2fPages%2fZoek.aspx%3fk%3dreservisten#.UnKZG01gWM8

Men loopt na 2,5 jaar vanzelf de poort uit. Hoezo "u krijgt van ons deze werknemers"?!

Lex

Dick Scherjon: 'We hebben werk voor 10.000 reservisten'

30-10-2013 - Defensie moet meer doen met minder personeel. De oplossing ligt in een vergroting van het aantal reservisten, denkt Dick Scherjon. De bestuurs¬adviseur bij Rabobank en reserve-kolonel heeft sinds een maand een bijbaan als hoofd Reservistenbureau van Defensie. Hij mikt op hulp van het bedrijfsleven. 'Ik zie het als een dienstrecht.'

1. We hebben toch een beroepsleger, waarom zoekt u dan reservisten?
'De afgelopen jaren zijn de taken van Defensie uitgebreid. Daardoor zijn er meer en anders opgeleide mensen nodig. Aan de andere kant moet er bezuinigd worden. Om het kernbedrijf komt een flexibele schil – bestaande uit reservisten – voor missies die lang duren. Het wordt een aanvulling op de beroepsmensen, geen vervanging. Maar ook reservisten kunnen naar het buitenland gestuurd worden voor missies.'

'Vroeger konden we putten uit dienstplichtigenen ex-dienstplichtigen om de beroepsmilitairen aan te vullen. Dat kan sinds de afschaffing van de dienstplicht niet meer. Die dienstplicht was onredelijk. Ik ben ook niet voor die plicht. Defensie dacht dat ze het helemaal met een professioneel leger af konden. Nu zijn ze er achter gekomen dat ze zich hebben vergist. Ik zie het als een dienstrecht. Ik vind het de verantwoordelijkheid van iedereen om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving.'

2. Waarom klopt u nadrukkelijk aan bij het bedrijfsleven voor reservisten?
'Defensie heeft die mensen maar kort nodig. Als er geen missie is, is er voor hen geen werk. We hebben in Bosnië en Afghanistan goede ervaringen opgedaan met mensen uit het bedrijfsleven binnen de militaire structuur. Dat waren wederopbouwmissies, maar het was nog te gevaarlijk om dat zonder Defensie te doen. Die driehonderd mensen uit het bedrijfsleven, vooral het mkb, hebben onze organisatie daar verrijkt met talent waar we anders niet aan waren gekomen. Voor Defensie is het nog moeilijker om technici te vinden dan voor bijvoorbeeld Van Der Leegte of om cyberspecialisten aan te trekken die ook bij de Rabobank aan de slag kunnen.'

3. Welk soort werknemers wilt u binnenhalen en hoeveel?
'Wij zoeken mensen voor allerlei functies. Tot nu toe worden reservisten vooral ingezet bij dijkbewaking, mond- en klauwzeeruitbraken en beveiliging. Dat wordt dus uitgebreid. Meer mensen gaan vaker en langer op pad.'
'Wij weten in Nederland heel veel op het gebied van voedsel en water. Die kennis kunnen we gebruiken. Maar ook artsen, tolken en natuurlijk monteurs en soldaten 1ste klasse. Nu hebben we zesduizend reservisten. De ervaring leert dat je tweeëneenhalf keer zoveel reservisten in je bestand moet hebben als je functies ter beschikking hebt. Niet iedereen wil of kan als wij ze nodig hebben. We denken dat we in 2020 werk hebben voor tienduizend reservisten. Dat betekent dat er dan een bestand moet zijn van 25 duizend mannen en vrouwen.'

4. Wat hebben bedrijven er aan als hun personeel door Defensie wordt uitgezonden?
De mensen die terugkeren, komen terug met een verhaal. Dat spreekt ook klanten aan, weet ik uit ervaring. Klanten van de Rabobank zijn ook geïnteresseerd in de persoon die met hen praat over krediet bijvoorbeeld. Uiteindelijk is de return altijd onverwacht. Dat kan een uitbreiding zijn van het netwerk, contacten die je opdoet in het buitenland, nieuwe vaardigheden die je hebt geleerd tijdens een missie. Vergeet niet: Defensie is een van de meest geavanceerde technische bedrijven in het land.'

5. Denkt u echt dat bedrijven personeel af willen staan?
'Dat is altijd lastig. We willen graag in gesprek met ondernemers om van hen te horen wat zou kunnen werken. Daarom houden we op 2 december een grote bijeenkomst waar iedereen zijn zegje kan doen.'
'Defensie neemt de extra kosten voor zijn rekening die een bedrijf maakt als een reservist wordt uitgezonden en vervangen moet worden. Misschien moeten we de bestaande regeling onder de loep nemen om te kijken of die nog wel voldoet. Defensie kan misschien ook mensen bij het bedrijfsleven detacheren. Wij willen de jongens en meisjes van de Luchtmobiele Brigade graag in de buurt houden als ze Defensie verlaten. Daar hebben wij in geïnvesteerd. Ik kan me voorstellen dat we tegen een werkgever zeggen: U krijgt van ons deze werknemers, wij betalen de lasten op voorwaarde dat wij ze de komende twee jaar kunnen oproepen wanneer wij dat willen.'

http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Forum/Pages/Dick_Scherjon_We_hebben_werk_voor_10000_reservisten_18717.aspx?source=%2fPages%2fZoek.aspx%3fk%3dreservisten#.UnKZG01gWM8

dudge

Citaat van: Flyguy op 15/08/2013 | 11:54 uur
Hoe gaat het trouwens met die pantserreservisten?

Geen idee, maar er wordt nog aan gewerkt. Wat ik begrepen heb is de proef succesvol geweest, in dat deze de mogelijkheden en beperkingen heeft aangetoond. Nu wordt gekeken hoe dit geïnterpreteerd moet worden.

Lex


Flyguy

Hoe gaat het trouwens met die pantserreservisten?

Elzenga

Het belangrijkste doel van de regering is juist om zo geld te besparen. Door beroepsmilitairen te vervangen door reservisten waar mogelijk. Ik vind dit een zeer kwalijke zaak. Want van reservisten mag je niet hetzelfde verwachten en vragen als van beroepsmilitairen. Ook op het gebied van buitenlandse missies. Er wordt mijns inziens teveel gestreefd naar een meer Amerikaans model...

Een zekere reserve bij de operationele eenheden lijkt mij wenselijk..in de vorm van.. Reservist Specifieke Deskundigheid (RSD). Maar Reservist Militaire Taken (RMT) zou een nieuwe invulling kunnen krijgen..met nog steeds de focus op nationale (beveiligings)taken...of die direct binnen het grondgebied van een bondgenootschap..EU of NAVO. Ik bepleit hierbij al langer voor integratie van deze rol binnen de KMar reserve. En dus meer omvorming tot een para-militaire eenheid.

Lex

Defensie richt reservistenbureau op

Defensie richt op hoog niveau een projectbureau Reservisten op. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.
Het bureau, dat bestaat uit reservisten en beroepsmilitairen, geeft een impuls aan de uitwerking van het toekomstige reservistenbeleid. Ook kondigt de minister samenwerking met universiteiten aan om nieuwe reserve-officieren op te leiden.
Hennis hoopt dat reservisten hierdoor nog meer een integraal onderdeel worden van de Defensieorganisatie. Reservisten kunnen piekbelasting opvangen en ervoor zorgen dat er voldoende mensen zijn om langdurige operaties voort te zetten. Bovendien versterken ze de band van het leger met de samenleving. Zij ziet de reservist als ideale ambassadeur voor de krijgsmacht.

Deskundig

Reservisten zijn burgers, merendeels met een civiele baan, die ervoor kiezen zich als parttimer in te zetten voor de krijgsmacht. Het grootste deel van het reservistenbestand is bestemd voor nationale operaties, maar reservisten worden steeds vaker ingezet in internationaal verband en voor specialistische taken die buiten de specifieke deskundigheid van de beroepsmilitair vallen. Dit was zichtbaar bij de operaties in Bosnië, Irak en Afghanistan.

Symposium

Hoe het toekomstige reservistenbeleid eruit gaat zien, staat nog niet vast. De minister doet daarom een beroep op alle belanghebbenden om mee te denken. Het betreft onder meer de reservisten zelf, werkgevers, vakcentrales, andere overheden en politieke partijen. In november is een groot reservistensymposium om het toekomstige beleid te bespreken.

Aantrekkelijk

De minister kondigde eind mei al een aantal plannen aan om de inzet van reservisten te versterken. Zo wil Defensie de meerwaarde van de reservist beter voor het voetlicht brengen. Het moet iemands kansen op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld vergroten. Hiermee wordt het voor werkgevers aantrekkelijk om werknemers, die tevens reservist zijn, in dienst te nemen.

MINDEF,
14 augustus 2013, 15.12 uur

Zie ook: Kamerbrief ontwikkelingen Reservistenbeleid

Ros

Citaat van: onderofficier op 01/06/2013 | 19:52 uur
De VVD is er al uit, denk ik.....

De tijd die er voor nodig is om deze plannen te realiseren hebben zij niet, zelfs als deze coalitie de rit weet uit te zitten.

Citaat
En wie is Ybeltje?: Tweede Kamerlid VVD Woordvoerder Defensiepersoneel

Alleen voor het reserve personeel dan waarschijnlijk ?.

dudge

Citaat van: Alpha Kilo op 02/06/2013 | 14:04 uur
Ik heb toch zo m'n vraagtekens bij de proef met pantserreservisten en de mechbrigs die opgegeven worden volgens de speculatieve contouren van de krijgsmacht in de toekomst. Zou wel erg toevallig wezen.

Pantsereservisten zijn een idee dat los staat van de komende bezuinigingen, maar zeer zeker een gevolg zijn van de ervaringen in 2006-2010 en de inbedding van de reservisten bij de brigades in plaats van bij die wazige RMC'en, waar militair reservisten toch niet echt op hun plek waren.

Maargoed, de minister kan eea weer prima zo gaan opvatten, of in ieder geval uitleggen, en vervolgens deze argumenten gebruiken om verder te snijden, ik hoop het niet want de argumenten zijn invalid!

Alpha Kilo

Ik heb toch zo m'n vraagtekens bij de proef met pantserreservisten en de mechbrigs die opgegeven worden volgens de speculatieve contouren van de krijgsmacht in de toekomst. Zou wel erg toevallig wezen.