Kaping? Geen Zwitserse luchtmacht

Gestart door andré herc, 17/02/2014 | 23:01 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

wo 19 feb 2014


Zwitserse luchtmacht breidt werktijden uit 

BERN - De Zwitserse luchtmacht zal in de toekomst ook opstijgen buiten kantoortijden. Daar zijn wel zo'n 100 nieuwe vliegers voor nodig. Dat heeft de Zwitserse minister van Defensie Ueli Maurer woensdag gezegd in het parlement.

De luchtmacht van het Alpenland kreeg deze week hevige kritiek nadat een door de copiloot gekaapt Ethiopisch passagiersviegtuig op de luchthaven van Gèneve was geland. Het toestel werd begeleid door Franse straaljagers toen het om 06.00 uur aankwam. De Zwitserse gevechtsvliegtuigen bleven aan de grond; de piloten beginnen hun dienst pas om 08.00 uur.

Maurer tekende wel aan dat de Zwitserse straaljagers waarschijnlijk ook niet waren opgestegen als ze wel klaar hadden gestaan. Dat zou voor de paar kilometer tussen Genève en de Franse grens niet de moeite zijn geweest.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/22314059/__Zwitserland_breidt_werktijden_uit__.html

andré herc

Zwitserse gevechtsvliegtuigen bleven vanochtend aan de grond toen een gekaapt vliegtuig in hun luchtruim vloog. Dat kwam doordat personeel van de Zwitsere luchtmacht alleen op kantoortijden werkt.

Nadat de co-piloot de Ethiopische Boeing 767 had gekaapt, werden onmiddellijk Franse en Italiaanse straaljagers de lucht in gestuurd. De gevechtsvliegtuigen begeleidden het passagiersvliegtuig door het Franse en Italiaanse luchtruim.

Budget en bezetting

Maar hoewel de kaper had gezegd dat hij in Zwitserland wilde landen, gaf de luchtmacht aldaar niet thuis. Het Franse persbureau AFP sprak met een woordvoerder van de luchtmacht. Volgens hem zijn de Zwitserse F-18's en F-5's alleen inzetbaar van 08.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

"Zwitserland kon niet ingrijpen omdat de luchtmachtbases 's nachts en in het weekend dicht zijn", aldus de woordvoerder. Het is een kwestie van budget en bezetting." Het gekaapte vliegtuig, dat vanuit Addis Abeba was vertrokken voor een vlucht naar Rome, landde rond 06.00 uur in Genève.

"Niet vuren"

Twee Franse straaljagers hebben het verdachte vliegtuig boven Zwitserland geëscorteerd. De Zwitsers hebben daarover een afspraak met de Franse luchtmacht. "Maar ze mogen niet vuren. Dat is kwestie van nationale soevereiniteit", stelt de woordvoerder.

Hij voegde er nog aan toe dat het luchtruim constant in de gaten wordt gehouden en dat er plannen zijn om gevechtsvliegtuigen 24 uur per dag beschikbaar te hebben. Maar dat zal pas in 2020 zijn, als de Zwitserse luchtmacht nieuwe toestellen heeft aangeschaft.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.