NL militair materieel voor Jordanië

Gestart door Sophietje, 22/11/2005 | 14:21 uur

Elzenga

Citaat van: Poleme op 04/06/2013 | 09:43 uur
Deze deal met Jordanië is vorig jaar zomer al gesloten.  Alleen de Amerikaanse regering was nogal langzaam met het verlenen van toestemming tot export.
en hoe zou dat toch komen!?...niet de bureaucratie....waarschijnlijk heeft de Jordaanse overheid nog een uitnodiging gehad van de Amerikaanse ambassade. En wat "betaalt" Nederland voor de deal? toezegging keuze JSF?!

Poleme

Deze deal met Jordanië is vorig jaar zomer al gesloten.  Alleen de Amerikaanse regering was nogal langzaam met het verlenen van toestemming tot export.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Luchtmacht verkoopt vijftien F-16's aan Jordanië

03-06-2013 22:55 | Van onze verslaggever

De Koninklijke Luchtmacht verkoopt vijftien F-16 jachtvliegtuigen aan Jordanië. De Tweede Kamer is nog niet geïnformeerd.

Betrouwbare bronnen bij Defensie hebben de deal maandagavond tegenover het Reformatorisch Dagblad bevestigd. De jachtvliegtuigen zijn overtollig geworden na de ingrijpende bezuinigingen op Defensie.

Deze krant meldde eind april al dat de vijftien toestellen zijn verkocht. Defensie wilde destijds onder geen beding meedelen welk land de Nederlandse F-16's overneemt.

Met de deal is een slordige 100 miljoen euro gemoeid. Nederland heeft zes jaar geleden al zes overtollige F-16's aan Jordanië verkocht en achttien aan Chili. Met de verkoop van de achttien toestellen was destijds 100 miljoen euro gemoeid. De nieuwe deal betreft echter een moderner type F-16.

Politiek Den Haag moet groen licht geven voor de verkoop van de wapensystemen, maar is nog altijd niet op de hoogte gesteld over de gesloten wapenverkoop. Een tankdeal met Indonesië ging vorig jaar niet door, nadat het land zich terugtrok, omdat in de Tweede Kamer verzet rees tegen de voorgenomen verkoop.

http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/luchtmacht_verkoopt_vijftien_f_16_s_aan_jordanie_1_743493

Elzenga

Citaat van: Jack de Vries op 28/07/2009 | 14:15 uur
Kortom, Jordanië verdient onze steun. Dat kan door samen te werken – ook op het gebied van defensiematerieel – ten behoeve van de vrede.
samenwerken? hij bedoelt dat ze bij onze "uitverkoop" nog een extra korting krijgen zeker ;)

Elzenga

Citaat van: noorman op 28/07/2009 | 17:29 uur
dat vredesproces...Jordanië bestaat voor 100% uit Arabieren; Jordanië heeft in 1948 de in de Joodse delen wonende Arabieren opgeroepen naar Jordanië te komen zodat Jordanië de Joden de zee kon indrijven (bezetting van Westoever); De koning heeft deze Palestijnse Arabieren anno 2009 hun burgerschap ontnomen. Hoezo supporten van het vredesproces... :'(
oeps daar hebben we de mythe weer....zo hardnekkig doch zo historisch onjuist..maar goed...zal het daar verder maar bij laten...is al een ander topic over..

noorman

dat vredesproces...Jordanië bestaat voor 100% uit Arabieren; Jordanië heeft in 1948 de in de Joodse delen wonende Arabieren opgeroepen naar Jordanië te komen zodat Jordanië de Joden de zee kon indrijven (bezetting van Westoever); De koning heeft deze Palestijnse Arabieren anno 2009 hun burgerschap ontnomen. Hoezo supporten van het vredesproces... :'(
"Where no counsel is, the people fall, but in the multitude of counselors there is safety" - Proverbs 11 verse 14

-KMA -back as soon as possible-

Mourning

En ten behoeve om de Defensiebegroting rond te krijgen.... eigenlijk dat vooral, nietwaar Jack?  :-X
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

andré herc

Op de weblog van Staatssecretaris Jack de Vries,staat dit over zijn bezoek aan het land Jordanië,volgens mij word er in de toekomst nog wel meer verkocht aan dat land?


Op bezoek bij de koning ...
Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan Jordanië. Deze afspraak kwam voort uit een ontmoeting die ik vorig jaar had met prins Hamzah, één van de zonen van wijlen Koning Hoessein. Samen met hem mocht ik een boom planten op de Nationale Boomplantdag in legerplaats Oirschot.

Tijdens het onder-vier-ogen-gesprek bleek er interesse voor meer defensiematerieel dan enkel de F-16's die we al verkocht hebben, en deze maand worden afgeleverd. Vandaar de uitnodiging voor een tegenbezoek. In de voorbereiding daarvan bleek de afgelopen maanden dat de koning het op prijs stelde ons zelf te ontvangen. Nu is dat niet vreemd, want de koning is zijn hele leven beroepsmilitair geweest en heeft grote interesse in defensiematerieel, maar een eer is het natuurlijk wel. Temeer omdat deze koning Abdullah - net als voorheen zijn vader Hoessein - een belangrijke rol speelt in het vredesproces in het Midden Oosten. Abdullah werd in 1999 onverwacht koning toen zijn vader overleed en diens broer – prins Hassan – afzag van de troon.

In de voetsporen treden van een zo gewaardeerde koning als Hoessein is een enorme opgave. Zijn vijfjarig jubileum heeft koning Abdullah dan ook niet gevierd, omdat hij het nog niet goed genoeg vond wat hij tot dusverre had bereikt. Het tekent deze bijzondere man. Waar ik me had voorbereid op een formele ontvangst met veel protocol bleek het een bijzonder ontspannen gesprek met iemand die van ieder detail op de hoogte is. Zoals bijvoorbeeld ook van ons nieuwe infanteriegevechtsvoertuig de CV90 en het gebruik van de PzH2000 in Afghanistan.

Over het vredesproces zei de koning terecht dat een twee-staten-oplossing het enige perspectief voor een vredige toekomst is. Zijn ogen – en die van het gehele Midden-Oosten - zijn gericht op Obama.

Kortom, Jordanië verdient onze steun. Dat kan door samen te werken – ook op het gebied van defensiematerieel – ten behoeve van de vrede.

Jack de Vries

BRON  MINDEF.NL
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Lex

Overdracht F-16's aan Jordanië

Zes voormalige Nederlandse F-16's zijn vanochtend vanaf Vliegbasis Leeuwarden richting Jordanië vertrokken. De toestellen, allen tweezitters, zijn in 2007 door Defensie verkocht als gevolg van bezuinigingen.

De afgelopen weken zijn de jachtvliegtuigen op het Logistiek Centrum Woensdrecht technisch voorbereid op de overdracht. Techneuten uit Jordanië waren aanwezig bij die werkzaamheden. Vanaf Leeuwarden zijn de afgelopen dagen diverse acceptatievluchten uitgevoerd. Deze zijn verricht onder verantwoordelijkheid van Nederlandse vliegers. Vliegers van de Jordaanse luchtmacht vlogen mee in de zogenoemde backseat.

De toestellen vliegen vandaag met de Jordaanse vliegers richting hun nieuwe thuisbasis nabij Amman. Vanwege een aantal tussenlandingen komen zij morgen aan.

MINDEF, 28 juli 2009, 11.00 uur

Mourning

Zou kunnen, maar dan is de "deal" wel tussentijds verandert of een van de twee berichtjes klopt niet, omdat er in het oude bericht melding wordt gemaakt van een mix van een- en tweezitters en in het bericht van vandaag er alleen over tweezitters wordt gerept.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

HermanB

Wat meer info over een eerdere verkoop, wordt hier over dezelfde toestellen gesproken of niet?

Citaat
Nederlandse en Belgische F16's voor Jordanië
Amman, 20 Apr 2006

Nederland en België hebben vandaag (donderdag 20 april) in Amman een intentieverklaring getekend voor de verkoop van een twintigtal F-16 jachtvliegtuigen aan Jordanië. De onderhandelingen over de definitieve verkoopprijs van de overtollige F-16's moeten overigens nog beginnen. Maar Jordanië streeft er naar de toestellen in 2008 in huis te hebben.

De verklaring is ondertekend door staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap, prins Feisal Bin Al Hussein namens het Jordaanse Ministerie van Defensie en generaal Jacques de Winter namens het Belgische Ministerie van Defensie. Nederland heeft acht F16's aangeboden die een midlife update hebben ondergaan, vijf eenzitters en drie tweezitters.

In november 2005 heeft Jordanië al drie tweezitters voor trainingsdoeleinden aangeschaft. Een maand later kocht Chili 18 Nederlandse F16's. Met de verkoop van deze toestellen aan Jordanië, zijn alle 29 overtollig geworden F16's afgestoten. Nederland beschikt nu nog over 108 F16 jachtvliegtuigen.
http://www.luchtmacht.nl/main/actueel/nieuws/2006/april/20060420_verkoop_F16_jordanie.html

Bomberohr

Den Haag, 21 Mei 2007

Het Ministerie van Defensie heeft acht F-16B Midlife Update (MLU) gevechtsvliegtuigen verkocht aan Jordanië. Staatssecretaris Cees van der Knaap meldt in een verklaring dat op 12 april een contract is gesloten over de verkoop van de tweezitters. De vliegtuigen worden in 2008 na technisch onderhoud aan Jordanië overgedragen.

De Koninklijke Luchtmacht verleent ondersteuning bij het modificeren van de F-16's. Dit als gevolg van de door de Verenigde Staten gestelde eisen voor de levering van de toestellen aan Jordanïe. Bovendien volgen twee Jordaanse vliegers op termijn een MLU-conversietraining bij de Koninklijke Luchtmacht.


Bron: www.luchtmacht.nl

cabez

Stationeer ze maar op de Antillen& Aruba.

Kosjnikov

Citaat van: Loup op 22/04/2006 | 11:15 uur
Citaat van: Kosjnikov op 21/04/2006 | 14:58 uur
Citaat van: Offenbach op 20/04/2006 | 19:59 uur
Goeie zet van Jordanië! Men vliegt nu nog met A en B's, dus een aantal MLU's erbij zou niet verkeerd zijn gezien de huidige spanningen in de Regio. Weet iemand trouwens wat er allemaal gedowngrade zal gaan worden alvorens ze naar Jordanië overgevlogen worden? (EaGeltje? ;))

Ook goed voor nederland :laugh: beetje extra budget is nooit verkeerd.

Ik weet eerlijk gezegd niet of de inkomsten aan defensie zullen toekomen. Zou best kunnen dat dit gewoon onder de algemene middelen gaat vallen.


Nou ja, ik mag het hopen, maar het zal inderdaad wel niet zo wezen  :-\

Loup

Citaat van: Kosjnikov op 21/04/2006 | 14:58 uur
Citaat van: Offenbach op 20/04/2006 | 19:59 uur
Goeie zet van Jordanië! Men vliegt nu nog met A en B's, dus een aantal MLU's erbij zou niet verkeerd zijn gezien de huidige spanningen in de Regio. Weet iemand trouwens wat er allemaal gedowngrade zal gaan worden alvorens ze naar Jordanië overgevlogen worden? (EaGeltje? ;))

Ook goed voor nederland :laugh: beetje extra budget is nooit verkeerd.

Ik weet eerlijk gezegd niet of de inkomsten aan defensie zullen toekomen. Zou best kunnen dat dit gewoon onder de algemene middelen gaat vallen.