'Ernstige corruptie bij Defensie'

Gestart door Lex, 14/12/2011 | 05:49 uur

Ronald Elzenga

Citaat van: Ace1 op 06/06/2017 | 12:01 uur
Overigens vraag ik me af of je dit bij een D66er ook had geroepen als deze op Defensie had gezetten in plaats van Kamp of Hillen?   :-*
Absoluut en zeker!!  8) ik ben niet voor niets vertrokken daar in 1996. En heb de laatste keer zelfs strategisch op het CDA gestemd...dus tja ;)

Ros

Citaat van: Ronald Elzenga op 06/06/2017 | 11:41 uur
Ook butcher Hillen op de grill vandaag in de media. Heerlijk!! ;D

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/05/hillen-loste-corruptiezaak-liever-zelf-op-10938530-a1561788

Hillen was net als zijn voorgangers en opvolgers de uitvoerder van het beleid gevoerd in Den Haag.

Ace1

Citaat van: Ronald Elzenga op 06/06/2017 | 11:41 uur
Ook butcher Hillen op de grill vandaag in de media. Heerlijk!! ;D

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/05/hillen-loste-corruptiezaak-liever-zelf-op-10938530-a1561788

Overigens vraag ik me af of je dit bij een D66er ook had geroepen als deze op Defensie had gezetten in plaats van Kamp of Hillen?   :-*

Ace1

Citaat van: Ronald Elzenga op 06/06/2017 | 11:41 uur
Ook butcher Hillen op de grill vandaag in de media. Heerlijk!! ;D

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/05/hillen-loste-corruptiezaak-liever-zelf-op-10938530-a1561788

Citaat van:  NRC op 06/06/2017 | 11:41 uur
Dat Hillen de Kamer onvolledig informeerde, was omdat hij geen tijd meer zou hebben voor het ,,managen van de krijgsmacht", als hij zich steeds in de Kamer zou moeten verantwoorden voor ,,incidenten" op zijn ministerie.

Zo zie je maar dat er een staatssecretaris  bij Defensie nodig is om de minister te ontlasten zodat deze zich met  dit soort zaken kan bezig houden.

StrataNL

Anders hadden we nu niet met die lelijke Amaroks gereden  :devil:
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ronald Elzenga op 02/06/2017 | 11:19 uur
Ik heb geen enkel medelijden als de butcher van defensie Kamp hierdoor moet bloeden of ernstig gezichtverlies lijdt! Gelijke monniken gelijke kappen.

Karma is a bitch  ;D

Ronald Elzenga

Ik heb geen enkel medelijden als de butcher van defensie Kamp hierdoor moet bloeden of ernstig gezichtverlies lijdt! Gelijke monniken gelijke kappen.


Zeewier

Duo klaagt Kamp aan
Olof van Joolen en Niels Rigter

DEN HAAG - Twee vanwege corruptieverdenkingen ontslagen defensiemedewerkers laten het er niet bij zitten. Ze hebben een integriteitsklacht ingediend bij het ministerie van Defensie tegen bewindsman Kamp.

De klacht zal worden beoordeeld door de organisatie van Defensie die integriteitsklachten intern tegen het licht houdt. Directeur van dat orgaan is Claire Zalm, de dochter van Kamps oud-collega en partijgenoot Gerrit Zalm.

De oud-medewerkers vinden het onverteerbaar dat de VVD-politicus zich op geen enkele manier heeft hoeven te verantwoorden voor giften die hij ontving van Audi-importeur Pon in de vorm van navigatie-cd's, korting op banden en het niet rekenen van de installatie van een carkit. Terwijl zij voor gunsten van vergelijkbare grootte – kortingen van een paar honderd euro op auto's – zijn vervolgd, voor de rechter moeten verschijnen en werden ontslagen.
De toenmalige defensieminister, nu bewindsman op Economische Zaken, kon gisteren niet reageren vanwege een laat Kamerdebat.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28296613/__Duo_klaagt_Kamp_aan__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter&apw_campaign=1a520abe8da6ca0bc39f94252a8888cd

dudge

Maar indien schuldig wel een belangrijk deel. Eenieder dient zich bewust te zijn dat er reële sancties zijn.

Poleme

Toen Pon Automotive in 2011 in opspraak kwam, door de rond hun voertuigen geschreven tender.  Was men zich gelijk bezorgd over de reputatie van hun organisatie, want dit zou leiden tot toekomstig omzet verlies.   Dus starte Pon Holding B.V. een Compliance Policy naar al haar medewerkers toe.
Compliant gedragen, letterlijk gedragen in "overeenstemming" met wetten, regels en goed zeden.
In deze Compliance Policy werden duidelijke gedragsregels opgesteld die Pon medewerkers moeten aanhouden naar hun klanten en leveranciers toe.
Er werden niet alleen regels opgesteld, maar elke Pon bedrijf kreeg ook een Compliance Officer.  Deze CO moet de Compliance regels handhaven en dient als vraagbaak voor zijn medewerkers.  CO, ik geef normaliter bedrijfskleding, vlaggen, wimpels of lekkere Argentijnse Salentein wijn aan klanten.  Maar nu wil ik een klant een mountain bike van 1.200 euro cadeau doen, mag dat?  Of een klant wil 25 Transporters kopen, maar 'hengelt' naar een mooie vakantie met zijn hele gezin naar Mexico, mag dat?  Daarnaast stuurde Pon al haar medewerkers op een (on-line) cursus.  Gebaseerd op o.a. die specifieke tender, werd men bewust gemaakt dat corruptie een sluipend proces is.  Wat begon met een goed bedoeld flesje wijn kan eindigen in een structurele malafide handelswijze waarop orders worden binnen gehaald door manipulatie en corruptie.

MinDef, vervolging van uw medewerkers door Vrouwe Justitia is maar een klein deel van de oplossing.  ;)
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

A.J.

Verdachten corruptiezaak Defensie naar rechter vanwege sancties

Drie medewerkers van Defensie die worden verdacht van corruptie bij de aanbesteding van voertuigen, stappen naar de rechter. Ze zijn het niet eens met straffen van hun werkgever.

De zaak draait om de aanschaf van 1667 Volkswagen Amaroks.

De drie worden strafrechtelijk vervolgd. Een andere betrokkene, een kolonel, werd ook verdacht van ambtelijke corruptie. Maar hij is volgens hun advocaat Michael Ruperti door de aanklager inmiddels ''van alle blaam gezuiverd''.

Defensie verwijt hem toch ernstig plichtsverzuim en heeft aangegeven hem ook te straffen.
Aantekening

De kolonel, een luitenant-kolonel en twee burgermedewerkers krijgen voor zes jaar een aantekening in hun personeelsdossier voor ernstig plichtsverzuim. Dat betekent bijvoorbeeld dat zij de komende zes jaar niet worden bevorderd.

Verder mogen ze tien jaar lang geen functie bekleden waarbij ze contacten onderhouden buiten Defensie. De twee betrokken burgers moeten verder binnen een halfjaar bij Defensie ander werk zoeken, anders volgt ontslag.

Ruperti vindt dat eerst het oordeel van de strafrechter moet worden afgewacht, voordat Defensie sancties oplegt. ''Door deze medewerkers, die allemaal een uitstekende staat van dienst hebben, nu zelf te straffen, gaat Defensie op de stoel van de rechter zitten."

Over de sancties voor de kolonel is de advocaat helemaal verbolgen. ''Het is onbegrijpelijk dat de kolonel wordt gestraft terwijl de officier van justitie zijn zaak heeft geseponeerd, omdat hij dus onterecht werd verdacht."
Marktconform

De vier ontkennen schuldig te zijn. Ze zeggen ''volgens de regels te hebben gehandeld". Ruperti: ''Bij de aanschaf van privéauto's zijn marktconforme kortingen van enkele honderden euro's aan ze verleend. Ze hebben hun auto gewoon bij de dealer gekocht en niet bij Pon." Volkswagen-importeur Pon was bij de aanbesteding betrokken.

Los van de lopende strafzaak heeft Defensie zelf maatregelen genomen, op grond van eigen informatie. ''Informatie uit en uitkomsten van de strafrechtelijke vervolging, kan ertoe leiden dat verdere maatregelen volgen'', reageert Defensie. Defensie zegt nergens op vooruit te lopen en doet geen verdere mededelingen.

nu.nl

Lex

Ook corruptie-affaire bij inkoop Defensie

Ook bij Defensie zijn twee hoge officieren en twee hoge burgerambtenaren geschorst omdat ze worden verdacht van ambtelijke corruptie bij de inkoop van operationele voertuigen.  

Advocaat Michael Ruperti, die de vier medewerkers bijstaat, erkent dit. Defensie had de schorsing nog niet naar buiten gebracht.

Dinsdag zette korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vijf inkopers van de politie, onder wie de directeur Facility Management, buiten dienst.

Het gaat om politiemensen die waren betrokken bij de aanbesteding van politievoertuigen. Ook naar hen loopt een corruptieonderzoek.

Importeur

Zowel de voertuigen voor Defensie als voor de politie zouden worden geleverd door importeur Pon. Voor het ministerie van Defensie ging het om de inkoop van ruim 1.600 operationele voertuigen. Ruperti zegt dat dit getal ongeveer klopt.

De hoge officieren en de andere twee medewerkers werden in september geïnformeerd dat ze werden verdacht van ambtelijke corruptie. ''Eind september zijn ze door Defensie zelf ondervraagd en begin oktober werden ze geschorst'', vertelt hun advocaat.

''Mijn cliënten zijn zich van geen kwaad bewust'', benadrukt hij. ''Ze zeggen dat ze altijd volgens de regels hebben gehandeld. Er is dan ook geen enkele concrete verdenking richting hen geformuleerd. Daarom weten ze ook niet hoe ze zich moeten verweren.''

Verweren

Net als bij de politie onderzoekt de Rijksrecherche ook de corruptiezaak bij Defensie. Hoe lang dat nog gaat duren, weet Ruperti niet. De vier topmedewerkers van Defensie zijn het niet eens met de gang van zaken en zullen zich ''op alle mogelijke manieren verweren", onderstreept hun advocaat. Inmiddels heeft hij al een zaak aangespannen om de schorsing van zijn cliënten aan te vechten.

Ruperti: ''Deze mensen hebben allemaal een zeer goede staat van dienst. De militairen zijn ook in missiegebieden geweest. Ze genieten ook nog steeds het volste vertrouwen van hun commandanten."

Lopende het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) zegt Defensie niets over de zaak. Wel wijst het ministerie erop dat de Tweede Kamer eind mei 2012 is geïnformeerd dat een commissie van externen een onderzoek heeft laten doen naar het wervingsproces van de dienstvoertuigen en naar de gedragingen van de ambtenaren. Daarna is het dossier aan het OM overgedragen. Naar aanleiding van de ondervraging zijn de vier geschorst.

ANP, 15 oktober 2014 18:31

Lex

Justitie deed inval bij leasedochter Rabobank

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in mei een inval gedaan bij Athlon Car Lease, een dochter van Rabobank. 

Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf bevestigd na berichtgeving hierover van de website Follow the Money en vakblad Automotive.

De zegsvrouw wilde verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Volgens de onderzoeksmedia wordt de leasemaatschappij verdacht van fraude rond aanbestedingen van de ministeries van Defensie en Veiligheid & Justitie in 2010.

Over deze zaak kwam eerder al naar buiten dat een wagenparkbeheerder van Defensie giften geaccepteerd zou hebben van auto-importeurs. Zo zou hij maanden lang gratis in auto's hebben kunnen rondrijden.

Het OM wil over de zaak alleen kwijt dat er een onderzoek loopt naar de genoemde aanbestedingen.

ANP,
20 november 2013 14:35

Cigarz

Citaat van: De Telegraaf op 14/12/2011 | 05:49 uur...Jacques H., een burgermedewerker die aan het hoofd staat van een 6000 auto's groot wagenpark...

Citaat van: De Telegraaf op 14/12/2011 | 07:29 uurLegerbaas liet zich paaien met auto's

Eeehhh....burgermedewerker/legerbaas....?  :sick:

Ros

Als je 100.000 blikken laat verdwijnen kom je denk ik wel aan € 50.000  ;)

SMI de Boer

Als je alles wat er aan Struik naar de privekeuken verdwijnt optelt kom je misschien wel een eind in de richting. Op mijn beurt voel ik me op geen enkele manier corrupt gezien de investeringen die ik in het bedrijf stop...
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Ros

Citaat van: SMI de Boer op 16/12/2011 | 09:20 uur
Nou moet je toch niet roomser worden dan de Paus maar doen we daar niet met zijn allen aan mee??? Hoeveel struik blikken heb jij niet in je vrije tijd gecosumeerd? Poets je nooit je eigen schoenen met die "kiwi" van de zaak? tuurlijk kan je deze twee ontkennen maar joh, wie appelen vaart zal appelen eten.

De genoemde "corrupte" daden vallen er ook onder maar er is eigenlijk geen sprake van zelfverrijking ten kosten van de staatskas.

SMI de Boer

Citaat van: Tanker op 15/12/2011 | 11:54 uur
Citaat van: Mourning op 15/12/2011 | 10:37 uur
Ik vindt het wel degelijk "ernstige corruptie" als de persoon die, zwart-wit gezegd, gaat over de keuze welke auto's er worden gereden zich op deze manier heeft laten omkopen. Dat zijn contracten die over veel geld en dus belangen gaan.

Dat soort figuren moet je ophangen aan de hoogste boom, dat moet trouwens met alle zelfverrijkers gebeuren die zo met belastinggeld omgaan.
Het is makkelijk geld strooien uit andermans portemonnee......

Nou moet je toch niet roomser worden dan de Paus maar doen we daar niet met zijn allen aan mee??? Hoeveel struik blikken heb jij niet in je vrije tijd gecosumeerd? Poets je nooit je eigen schoenen met die "kiwi" van de zaak? tuurlijk kan je deze twee ontkennen maar joh, wie appelen vaart zal appelen eten.
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Oorlogsvis

Citaat van: SMI de Boer op 14/12/2011 | 21:06 uur
Zou prins Bernhard ook nog onbekede zonen hebben?
de Lockheed affaire jah !....die Bernhard was pas een echte smeerlap....maar joh die oudjes waren allemaal dol op hem.

Tanker

Citaat van: Mourning op 15/12/2011 | 10:37 uur
Ik vindt het wel degelijk "ernstige corruptie" als de persoon die, zwart-wit gezegd, gaat over de keuze welke auto's er worden gereden zich op deze manier heeft laten omkopen. Dat zijn contracten die over veel geld en dus belangen gaan.

Dat soort figuren moet je ophangen aan de hoogste boom, dat moet trouwens met alle zelfverrijkers gebeuren die zo met belastinggeld omgaan.
Het is makkelijk geld strooien uit andermans portemonnee......

Mourning

Ik vindt het wel degelijk "ernstige corruptie" als de persoon die, zwart-wit gezegd, gaat over de keuze welke auto's er worden gereden zich op deze manier heeft laten omkopen. Dat zijn contracten die over veel geld en dus belangen gaan.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex


SMI de Boer

Zou prins Bernhard ook nog onbekede zonen hebben?
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Ros

#6
Citaat van: Kapitein Rob op 14/12/2011 | 15:25 uur
Natuurlijk is deze steekneus fout en daar moet-ie, indien schuldig bevonden, wat mij betreft voor bestraft worden. Maar om nu van "ernstige corruptie" te spreken......

De onderste steen zal nog wel boven komen...maar als deze "neus" zich heeft laten lijmen en daarom veel meer geld uit de staatskas heeft uitgegeven dan de bedoeling was is dat wat mij betreft behoorlijk ernstig corrupt.

En belangrijk is om naar deze zaak te kijken en niet gelijk met het vingertje wijzen naar andere gevallen....typisch Hollands  :cute-smile:

Er is een wezenlijk verschil tussen gebruiken van mogelijkheden en regelgeving en misbruiken van. En de term misbruik word al snel uit kast gehaald als er sprake is van "hij wel en ik niet".

Oorlogsvis

ik vindt het ook wel meevallen, natuurlijk is hij fout dat klopt....wat te denken trouwens van al die snoepreisjes die al die gemeente ambtenaren maken naar het buitenland ?

KapiteinRob

Natuurlijk is deze steekneus fout en daar moet-ie, indien schuldig bevonden, wat mij betreft voor bestraft worden. Maar om nu van "ernstige corruptie" te spreken......

Enforcer

Zal dan ook niet de laatste zijn, als het daar structureel verkeerd zit.

KapiteinRob

Citaat van: Telegraafsite op 14/12/2011 | 05:49 uur
Lees alle details vandaag in De Telegraaf

Uit De Telegraaf, pagina 3:

Klokkenluider meldt corruptie bij Defensie:

Legerbaas liet zich paaien met auto's

door Olof van Joolen en Gijsbert Termaat
DEN HAAG, woensdag

Defensie heeft bij het openbaar ministerie aangifte gedaan van een mogelijk ernstige corruptiezaak. De hoogste wagenparkbaas van het leger zou in ruil voor het beïnvloeden van de autokeuzes jarenlang gratis in dure auto's hebben rondgereden.

De affaire kwam aan het licht door een onderzoek dat loopt naar de aanschaf van nieuwe politieauto's. Bij de commissie-Schouten, die deze megaorder tegen het licht houdt, meldde een van de ondervraagden de belastende feiten over de wagenparkbeheerder van Defensie. Hij kreeg ze te horen van een klokkenluider bij Defensie.

Jacques H., een burgermedewerker die aan het hoofd staat van een 6000 auto's groot wagenpark, zou volgens deze defensiemedewerker dure auto's tegen mooie kortingen kopen. Hij krijgt wel een factuur, maar betaalt die niet. Dit gebeurt pas maanden later wanneer de auto weer wordt ingeruild tegen een gunstige prijs. Per saldo rijdt H. zo voor niks. Die methode past hij volgens de klokkenluider al jaren toe met verschillende merken. Op dit moment rijdt H. in een exclusieve Audi A5.

Serieus

,,We nemen de beschuldigingen zeer serieus", reageert defensiewoordvoerder Otte Beeksma. ,,Omdat er sprake is van een mogelijke integriteitschending hebben we het OM in Arnhem gevraagd dit te onderzoeken." Justitie zegt zich op het dossier te beraden. Dat Defensie de zaak hoog opneemt, blijkt uit de mensen die zich er de afgelopen dagen mee bezig hielden. Een dag nadat de commissie-Schouten de beschuldigingen hoorde, was dat direct de op één na hoogste ambtenaar: plaatsvervangend secretaris-generaal Herman de Groot. Afgelopen weekeinde werd minister Hillen op de hoogte gesteld.

Volgens de klokkenluider die Defensie op het spoor zette, was de hoogste baas overigens niet de enige die integriteitregels overtrad. Er zou volgens de klokkenluider vorig jaar een door meerdere mensen gevoerde interne lobby zijn geweest om een order voor nieuwe surveillanceauto's van de Koninklijke Marechaussee niet aan de bestaande aanbieder Opel te gunnen maar aan Volkswagen. Net als Audi wordt VW in ons land geïmporteerd door Pon.

Het bedrijf zelf stelt dat de Audi A5 waarin H. nu rijdt niet rechtstreeks door Pon of een Pon-dealer aan hem is geleverd.

Bij het bedrijfsonderdeel waar de wagenparkbaas werkt waren de afgelopen jaren herhaalde ernstige gevallen van integriteitschendingen.


Lex

door Olof van Joolen en Gijsbert Termaat

DEN HAAG -  De hoogste wagenparkbaas van het leger zou in ruil voor het beïnvloeden van de autokeuzes jarenlang gratis in dure auto's hebben rondgereden. Defensie heeft bij het openbaar ministerie aangifte gedaan van deze mogelijk ernstige corruptiezaak.

De affaire kwam aan het licht door een onderzoek dat loopt naar de aanschaf van nieuwe politieauto's. Bij de commissie-Schouten, die deze megaorder tegen het licht houdt, meldde een van de ondervraagden de belastende feiten over de wagenparkbeheerder van Defensie. Hij kreeg ze te horen van een klokkenluider bij Defensie.

Jacques H., een burgermedewerker die aan het hoofd staat van een 6000 auto's groot wagenpark, zou volgens deze defensiemedewerker dure auto's tegen mooie kortingen kopen. Hij krijgt wel een factuur, maar betaalt die niet. Dit gebeurt pas maanden later wanneer de auto weer wordt ingeruild tegen een gunstige prijs. Per saldo rijdt H. zo voor niks.

Lees alle details vandaag in De Telegraaf

Telegraaf,
wo 14 dec 2011, 05:30