NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

Reinier

Citaat van: Lex op 30/07/2014 | 13:34 uur
Patrouilleschip vertrekt voor counterdrugsoperaties

Het patrouilleschip Zr.Ms. Holland vertrekt zondag 3 augustus naar het Caribisch gebied. Het marineschip komt naar verwachting op 18 augustus aan in het gebied en zet zich daar de komende vier maanden in voor onder andere counterdrugsoperaties en kustwachttaken.

De Holland lost een zelfde patrouilleschip af. Zr.Ms. Groningen deed afgelopen juni nog een drugsvangst voor de kust van Panama. Vorig jaar is de Holland ook al ingezet in voor kustwachttaken en counterdrug operaties. De bemanning heeft destijds ruim 3.800 kilo cocaïne onderschept.
Misschien een onnozele vraag en wellicht is die ook al een keer gesteld in het OPV topic, maar waarom wordt de bemanning niet overgevlogen en blijft een OPV niet minimaal 1 jaar in de West om daarna terug te gaan voor onderhoud e.d. ?

Lex

Citaat van: Persbureau Curaçao op 10/07/2014 | 16:57 uur
Milicien gewond door nekschot


Slachtoffer schietpartij Suffisant overleden

CURAÇAO – De neergeschoten milicien bij marinekazerne Suffisant is vanmorgen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om de 22-jarige Ishtarr Nicasia. De verdachte is al eerder aangehouden en zit nog steeds vast. Het OM heeft het lichaam in beslag genomen om sectie te verrichten.

Een ruzie om de WK-wedstrijd Nederland-Argentinië zou de aanleiding geweest zijn van de schietpartij.

Versgeperst.com, 30-07-2014 14:55

Lex

Patrouilleschip vertrekt voor counterdrugsoperaties

Het patrouilleschip Zr.Ms. Holland vertrekt zondag 3 augustus naar het Caribisch gebied. Het marineschip komt naar verwachting op 18 augustus aan in het gebied en zet zich daar de komende vier maanden in voor onder andere counterdrugsoperaties en kustwachttaken.

De Holland lost een zelfde patrouilleschip af. Zr.Ms. Groningen deed afgelopen juni nog een drugsvangst voor de kust van Panama. Vorig jaar is de Holland ook al ingezet in voor kustwachttaken en counterdrug operaties. De bemanning heeft destijds ruim 3.800 kilo cocaïne onderschept.

Het patrouilleschip wordt ingezet voor het bestrijden van illegale praktijken, maar zorgt ook voor maritieme presentie. Daarnaast voert het schip kustwachttaken uit in nauwe samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied. De bemanning doorloopt op Aruba ook nog een zogenoemde 'disaster exercise'. Hierin wordt de bemanning voorbereid op het verlenen van noodhulp na een orkaanpassage.

Patrouillevaartuig

Zr.Ms. Holland is een van de vier nieuwe flexibel inzetbare patrouilleschepen, de zogenoemde Oceangoing Patrol Vessels, van de marine. Het 108 meter lange schip is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken: van kustwachttaken, rampenbestrijding, counterdrugsoperaties tot piraterijbestrijding. Het is de tweede keer dat Zr.Ms. Holland in het gebied opereert.

Mindef, 30-07-2014 13:11

Lex

Defensie assisteert politie bij onderzoek dubbele moord

26 juli 2014 # 14:29

Op dinsdag 22 en woensdag 23 juli 2014 heeft personeel van de landmacht compagnie in de West assistentie verleend op Bonaire aan het Team Grootschalig Onderzoek (TGO) "Country Garden". Dit team doet onderzoek naar de dubbele moord die eind januari op Bonaire gepleegd is. De militairen hebben uitgebreid percelen doorzocht aan de Kaya Emerita en Kaminda Lagun. Hierbij waren zij op zoek naar goederen die in verband gebracht kunnen worden met deze zaak. Defensie zette eerder op 17 mei 2014 zoekteams in bij het zoeken naar onder meer verborgen opslaglocaties. In het belang van het onderzoek kunnen de resultaten van de zoektocht van deze week vooralsnog niet bekend worden gemaakt. Het TGO zet het onderzoek voort.

De landmacht compagnie in de West is een eenheid die op rotatiebasis steeds voor vier maanden is uitgezonden naar het Caribisch Gebied. Zij vallen onder het bevel van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en zijn inzetbaar voor de diverse taken van defensie in de West. De huidige compagnie maakt deel uit van het 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.

Bron: Korps Politie Caribisch Nederland , Gezamenlijk persbericht van OM BES, Ministerie van Defensie en KPCN: Defensie assisteert het TGO team Country Garden, 25 juli 2014

Lex

Paraatheid mariniers op de proef gesteld 

ORANJESTAD — Een beveiligingsoefening wekte vannacht dertig mariniers. Ze werden opgeroepen om zich vanuit huis zo spoedig mogelijk te melden op de kazerne. Van hier uit vertrok het peloton naar het terrein van het water- en energiebedrijf (WEB), ter hoogte van Balashi, waar de mannen het bedrijf moesten beschermen tegen mogelijk sabotage. Er was natuurlijk geen echte nood aan de man, het ging om een oefening.

De beveiligingsoefening had als doel de militairen scherp te houden. Momenteel is namelijk vijftig procent van de gevechtseenheid met verlof. "De oefening is kort van tevoren opgezet, zodat de mariniers er nog geen lucht van konden krijgen", legt Luuk Voortman, opvolgend compagniescommandant van de marinierscompagnie uit aan Amigoe. Hij kijkt met een positief gevoel terug op de oefening. Alle opgeroepen militairen gaven vannacht reactie en op twee man na stond iedereen paraat. Beide mannen die niet op kwamen dagen, hadden hiervoor een legitieme reden. "Met deze oefening wil het Korps Mariniers zichtbaar maken dat er altijd een eenheid klaar staat om in actie te komen, ook in een periode van verlof", aldus Voortman. De oefening duurde van drie tot zes uur vanmorgen.

Scenario

Voor de beveiligingsoefening werden voorafgaand verschillende scenario's uitgedacht. Zo moesten de mariniers een cordon leggen rondom WEB. Door de veiligheidsdienst zou namelijk informatie zijn ontvangen dat het bedrijf mogelijk werd gesaboteerd. Bij de oefening kwam onder andere de huidige politieke situatie aan bod. Zodra de beveiliging van de mariniers stond, werden enkele situaties nagebootst waarbij onder andere diverse aanhoudingen plaatsvonden.

Amigoe, dinsdag, 15 juli 2014 14:12 

Lex

Milicien gewond door nekschot

donderdag 10 juli 2014 09:47 | Geschreven door Persbureau Curaçao

WILLEMSTAD - Een milicien van de Curaçaose militie is gisteren zwaar gewond geraakt door een kogel in zijn nek, net onder zijn linkeroor.

Hoe dit heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk. Lokale media melden dat hij zichzelf van het leven wilde beroven. De toestand van de milicien is zorgwekkend, hij ligt in het Sehos. De Koninklijke marechaussee onderzoekt het incident.

Lex

Drugsroutes naar VS verschuiven

De cocaïne die vanuit Zuid-Amerika de VS bereikt, komt steeds vaker via een alternatieve route. De criminelen laten Mexico in toenemende mate links liggen en verschepen de drugs via de Cariben.

In het afgelopen jaar kwam zo'n 16 procent van de drugs uit Colombia en Venezuela via Caribische eilanden naar de VS, zo'n 47 ton. In 2001 was dat slechts 5 procent. Vooral het eiland Hispaniola, waar de Haïti en de Dominicaanse Republiek liggen, zijn populair bij smokkelaars.
De eilandenroute werd in de jaren 80 en 90 ook al gebruikt door het machtige Colombiaanse Medellin-kartel, maar later werd er vooral voor routes door Midden-Amerika gekozen.

Trend verontrustend

"Ik wil niet de suggestie wekken dat de hoeveelheden drugs die via de Cariben komen vergelijkbaar zijn met de hoeveelheden die door Mexico gaan, maar de trend is verontrustend", zei de Amerikaanse onderminister van Drugsbestrijding. "We maken ons hier terecht zorgen om."
De VS heeft de afgelopen jaren 260 miljoen dollar geïnvesteerd in het gebied, bijvoorbeeld om plaatselijke politiekorpsen aan te sluiten op Amerikaanse systemen. Dan hoeven agenten niet meer dagen te wachten om via de post gegevens uit te wisselen.

NOS, woensdag 25 jun 2014, 09:26



KapiteinRob


Lex

Lijkt me meer iets voor het OPV-topic.  ;)

dudge

Citaat van: Kapitein Rob op 06/06/2014 | 15:48 uur
Als je 5 masten financiert ben je w.m.b. met meer bezig dan alleen de (mede-)ontwikkeling ervan. Dan was 1 mast voldoende geweest (op bv. JSS). Nu hebben we op 4 badkuipen peperdure en voor de OPV-basic-taak m.i. onnodige masten aangeschaft. Nee natuurlijk is het geen staatssteun voor Hengelo.... Verkapte staatssteun dan maar?

Van de I-Mast zijn ook nog wat goedkopere modellen te verkrijgen. I-Mast 100 op een OPV?

KapiteinRob

Als je 5 masten financiert ben je w.m.b. met meer bezig dan alleen de (mede-)ontwikkeling ervan. Dan was 1 mast voldoende geweest (op bv. JSS). Nu hebben we op 4 badkuipen peperdure en voor de OPV-basic-taak m.i. onnodige masten aangeschaft. Nee natuurlijk is het geen staatssteun voor Hengelo.... Verkapte staatssteun dan maar?

StrataNL

#1003
Citaat van: Kapitein Rob op 06/06/2014 | 15:22 uur
Pff, masten van 25(?) miljoen euro per stuk op patrouilleboten? Voor 4 masten had je onderhand een vijfde badkuip kunnen bestellen. En sinds wanneer is de afnemer verantwoordelijk voor innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten? Lijkt mij eerder iets voor de vriendjes in Hengelo, wie we hier weer uitermate goed met centjes toebedeeld hebben.

Weleens van de gouden driehoek gehoord?

Rob:

"De Nederlandse overheid heeft altijd al op het standpunt gestaan dat Thales zijn eigen broek moet ophouden. Thales kan niet zonder de investeringen van de Nederlandse overheid. En dan gaat het niet alleen om de aankoop van nieuwe radarsystemen voor de marineschepen, maar vooral om de bereidheid om als 'launching customer' ook te investeren in de ontwikkeling van nieuwe systemen. Voorafgaande aan de realisatie van de I-mast zijn een dertigtal studies verricht, met financiële hulp van de overheid. De overheidsbedragen zijn wel dusdanig hoog dat Thales moeilijk zonder kan. Het is geen staatssteun, dat mag ook niet, maar het gaat om het stimuleren van innovatie. Neem bijvoorbeeld de Smart-L die aangepast moet worden om het hoofd te kunnen bieden aan nieuwe (TBM) dreigingen. Dat kunnen wij (Thales) onmogelijk alleen opbrengen. En wij kunnen moeilijk naar de Franse, Duitse of Engelse overheid stappen met de vraag om een financiële bijdrage. Als wij niet doorontwikkelen, gaan die landen zelf systemen ontwikkelen en dan ben je ze als klant kwijt. Thales probeert de ministeries van Defensie en Economische Zaken hiervan te doordringen. Als dat niet lukt, leidt een doemscenario tot een krimp van de ontwikkelafdeling. Met daarna ongetwijfeld effecten op de rest van het bedrijf. "Het heeft enorme gevolgen als als we de exportklanten niet meer over de streep kunnen trekken."

http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=0CFUQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.twentevisie.nl%2FFiles%2FBilleder%2FPDF%2520Archief%2F2011%2FFebruari%2Ftv0211_009.pdf&ei=sMGRU7L2He-k0AXtzoDICA&usg=AFQjCNGd8_xQcCjq-s513xzkU6oV3Ce32g&sig2=vJYWFQT3SPlEe5I_itqlNA&bvm=bv.68445247,d.d2k&cad=rja

Dus even in het algemeen, bedenk voordat je met zo'n opmerking komt: uit Hengelo komen topproducten, laten we dat a.u.b. ook zo houden! Wees blij dat de marine daarin steun geeft. In andere landen is dit niet anders.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

KapiteinRob

Citaat van: Strata op 06/06/2014 | 15:13 uur
OPV had met minder afgekund, maar I-mast zorgt wel weer voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen waar we anders misschien nog 10 jaar op hadden moeten wachten.  ;)

Pff, masten van 25(?) miljoen euro per stuk op patrouilleboten? Voor 4 masten had je onderhand een vijfde badkuip kunnen bestellen. En sinds wanneer is de afnemer verantwoordelijk voor innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten? Lijkt mij eerder iets voor de vriendjes in Hengelo, wie we hier weer uitermate goed met centjes toebedeeld hebben.

StrataNL

OPV had met minder afgekund, maar I-mast zorgt wel weer voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen waar we anders misschien nog 10 jaar op hadden moeten wachten.  ;)
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

KapiteinRob

Het zal best prima werken, maar of ze van toegevoegde waarde zijn? De LPD's en bevoorraders met hun simpele systemen haalden eenzelfde vangsten binnen.