NL krijgsmacht in het Caribisch gebied

Gestart door KapiteinRob, 06/06/2007 | 10:05 uur

Lex

Gewoon blijven wonen of subiet verhuizen uit Julianadorp?

Bewoners klagen over stankoverlast door uitstoot Isla raffinaderij

Defensie moet laten onderzoeken of en in hoeverre zijn militairen en burgermedewerkers die in de wijk Julianadorp op Curaçao wonen, milieuoverlast ondervinden van de Isla raffinaderij op het eiland.

Onlangs werd in Den Helder een brief besteld afkomstig van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (C-ZMCARIB). In dat schrijven vroeg C-ZMCARIB, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman, indringend om dit onderzoek.

Politiek onderwerp

Een toenemend aantal Defensiemedewerkers uit Julianadorp maakt zich zorgen over de uitstoot van de raffinaderij die, afhankelijk van de windrichting, leidt tot allerhand overlast. De woongenot aantastende hinder reikt van penetrante stank tot hoofdpijnklachten en ander ongerief.

Een en ander was onder meer voor wijkbewoners reden bij de huisarts te rade te gaan over mogelijk nadelige gezondheidseffecten. Gealarmeerd door aanhoudende 'stankrapportages' werd door C-ZMCARIB ook advies ingewonnen bij de veiligheids- en milieumedewerker alsook de arts van de marinebasis.

Maar een eenduidig antwoord bleek niet à la minute te geven omdat het vrij ongewis is welke (schadelijke) stoffen de affakkel installatie van de raffinaderij uitstoot. Bovendien bleek uitsluitsel hierover niet te krijgen bij de Curaçaose overheid in weerwil van de onderzoeksrapporten uit het (recente) verleden waarover zij beschikt. En ook de Isla gaf, om haar moverende redenen, niet thuis.

"De Isla", licht generaal Swijgman toe, "is een politiek onderwerp hier. Er zijn op dit moment twee commissies die zich over de kwestie buigen. Eén commissie, namelijk die van het Land Curaçao, bestudeert de eventuele updating van de raffinaderij en wie dat zou moeten financieren. Tenslotte gaat het om een paar miljard dollars. De tweede commissie kijkt naar de gevolgen van een eventuele sluiting in 2019. Daarbij wordt met name gelet op de milieu- en werkgelegenheidseffecten."

Eigen onderzoek Defensie

CZMCARIB gaat op serieuze wijze om met de zorgen die leven bij het personeel dat in Julianadorp woont. Daarom is in het najaar van 2013 de onderzoeksvraag 'is het gezond om in Julianadorp te wonen en naar te school te gaan' gesteld. Defensie heeft niet de expertise in huis om antwoord te geven op deze vraag en zal daarvoor een externe organisatie in de arm moeten nemen.

En bij Defensie ligt in feite de bal op het erf van het Commando DienstenCentra (CDC). Beslissingen over huisvesting van Defensiepersoneel in de Cariben en voor wat betreft de scholen waar hun kinderen naar toe gaan zijn namelijk het domein van CDC.

Generaal Swijgman vindt het maar "een heel rare situatie dat de bevoegdheden bij Defensie in 'de West' zo verschillend zijn neergelegd. Ik wil mij daar niet achter verschuilen, maar uiteindelijk, als de onderzoeksresultaten bekend zijn, zal de nieuwe Commandant CDC moeten beslissen of het veilig is voor de medewerkers om in Julianadorp te blijven wonen. En ook of de gezondheid van hun kinderen in gevaar loopt als ze op hun huidige school blijven."

Politiek consequenties

"Ik verwacht dat wij in januari te horen zullen krijgen hoe de vraag of het gezond is om in Julianadorp te wonen beantwoord zal worden. Dat zet allemaal, en dat merk ik, druk op het systeem in Nederland.

Maar ik vind, met de admiraal Borsboom, dat die druk erop gehouden moeten worden en dat we zo snel mogelijk moeten horen welke acties ondernomen gaan worden. Bovendien vind ik ook dat we als Defensie rekening moeten houden met de politieke consequenties die de uitkomsten van een eventueel onderzoek zou kunnen hebben hier op Curaçao.

Zodra wij iets weten wordt dat direct in duidelijke en heldere taal naar de mensen gecommuniceerd en daarnaast zullen wij de GMC speciaal informeren."

Hoe lang gaat een eventueel meet onderzoek duren?

"Ik hoop dat het CDC een onderzoeksinstituut vindt dat redelijk snel met resultaten kan komen. De Isla zal, denk ik, niet de informatie aanleveren over de stoffen die ze uitstoot. En als je niet weet wat je moet meten wordt de analyse straks alleen maar lastiger.

Maar wij zijn als Commando Zeestrijdkrachten bezig om de druk op het CDC op te voeren om zo spoedig mogelijk met een plan van aanpak te komen zodat ik de mensen in ieder geval kan vertellen dat er actie wordt ondernomen. Voor sommige mensen zal het misschien veel te lang gaan duren. Het staat hen vrij om elders te gaan wonen."

Maar het eiland heeft in het verleden toch ook al meetonderzoek laten doen en ook de Stichting Schoon Milieu op Curacao (SMOC) beschikt over onderzoeksresultaten. Defensie kan daar toch zijn voordeel mee doen?

"Er staan twee meetstations op het eiland. De meetresultaten daarvan worden direct naar Nederland gestuurd en vervolgens terug naar Curaçao. Initieel hebben wij laten kijken of die meetresultaten wat zouden kunnen zeggen over de situatie in Julianadorp. Het was mooi geweest als die uitsluitsel hadden kunnen geven, maar helaas was dat niet zo. Bovendien is het van belang vast te stellen welke normen gehanteerd worden bij het meetpalenonderzoek. Want die zijn hier in het Caribisch gebied anders dan in Nederland. Daar kunnen wij dus niets mee. We zullen dan ook als Defensie zelf een plan van aanpak moeten vinden."

ACOM,
20 januari 2014

dudge

Het blijft toch de vraag waarom er een stijging is van 160% in een jaar.
Als aan die vraag voorbijgegaan wordt zal de stijging door kunnen zetten. En dat is problematisch.

Lex

Meer militairen fout met drugs 

door Roy Klopper

DEN HAAG -
Het aantal militairen dat door Defensie vanwege vermeende drugsdelicten vanuit de West is teruggehaald naar Nederland is vorig jaar bijna verdrievoudigd.
 
In het afgelopen kalenderjaar zijn dertien op Curaçao en Aruba gestationeerde militairen van vooral de marine en landmacht door de Koninklijke Marechaussee op het vliegtuig naar Schiphol gezet, omdat zij worden verdacht van drugsgebruik. In 2012 waren dat er nog vijf. De betrokkenen zijn onmiddellijk geschorst en van hun functie ontheven.

Volgens Defensie is er geen sprake van verscherpte regels, doch zijn er in 2013 simpelweg meer overtredingen van het nultolerantie drugsbeleid geconstateerd. ,,Juist in de Cariben letten we daar extra streng op. Het tegengaan van handel in verdovende middelen in die regio is immers juist één van de speerpunten van ons beleid", aldus zegsman Klaas Meijer. ,,Defensie heeft een zerotolarancebeleid ten aanzien van het gebruik van drugs, en het personeel weet dit. Als uit het onderzoek door het Openbaar Ministerie blijkt dat ze daadwerkelijk verdovende middelen hebben gebruikt, volgt ontslag", aldus woordvoerder Meijer.

De in militaire zaken gespecialiseerde advocaat mr. Sébas Diekstra behartigt de zaken van de meesten van de gerepatrieerde militairen. Hij acht het bewijs in meerdere gevallen 'flinterdun'. ,,In die zaken is het extra schrijnend dat de betrokkenen niet alleen meteen worden teruggehaald naar Nederland, maar ook nog eens direct uit hun functie worden gezet. De militairen worden hierdoor op voorhand gestraft zonder dat het wangedrag vaststaat", aldus de raadsman.

Telegraaf,
ma 20 jan 2014, 05:30

Flyguy

Stukje uit de defensiekrant over het vertrek van de Zr.Ms. Zeeland naar de West. Ook een filmpje erbij.

http://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2014/01/zeeland

KapiteinRob

Citaat van: Strata op 16/01/2014 | 18:32 uur
Een Cougar past niet in een TEU container inderdaad.

Hoe staat-ie dan op dat containerschip en waarom had dat niet op de een of andere manier op de Zeeland gekund?

StrataNL

Citaat van: Kapitein Rob op 16/01/2014 | 08:02 uur
Waarom die container o.i.d. niet op het helidek van de Zeeland neergezet?

Een Cougar past niet in een TEU container inderdaad.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Flyguy

Citaat van: Kapitein Rob op 16/01/2014 | 08:02 uur
Waarom die container o.i.d. niet op het helidek van de Zeeland neergezet?
Past een Cougar in een container?

Een container naar de West sturen was niet zo gek duur, Nedlloyd bood ooit een mooi tarief aan... :'(

KapiteinRob

Waarom die container o.i.d. niet op het helidek van de Zeeland neergezet?

StrataNL

Citaat van: Lynxian op 16/01/2014 | 00:17 uur
Ik neem aan dat het goedkoper is per containerschip dan met een LPD? (Gewoon even dat ik nieuwsgierig ben waarom we onze eigen capaciteit niet gebruiken.)

Vrachtschip gaat daar ook zonder de heli naartoe, een LPD erheen laten varen alleen om een helikopter te bezorgen slaat nergens op natuurlijk ;)

Inderdaad veel goedkoper op deze manier.
-Strata-
Je Maintiendrai! Blog: Krijgsmacht Next-Generation

Lynxian

Citaat van: Lex op 15/01/2014 | 17:40 uur
Uitgelicht uit Weekoverzicht operaties Mindef dd 14012014:

Voor het eerst ondersteunt een Cougar-transporthelikopter de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied. Met een containerschip vertrok de Cougar op 8 januari vanuit Antwerpen naar Curaçao. Van 10 februari tot en met 30 november 2014 biedt de transporthelikopter vanaf Curaçao ondersteuning bij nationale taken en rampen.

De ondersteuning die de Cougar gaat leveren is bij nationale taken en rampen.  :angel:
Was ook wel verwachtbaar aangezien de USCG Dolphin tbv Kustwachttaken wordt ingescheept.
Ik neem aan dat het goedkoper is per containerschip dan met een LPD? (Gewoon even dat ik nieuwsgierig ben waarom we onze eigen capaciteit niet gebruiken.)

Lex

Uitgelicht uit Weekoverzicht operaties Mindef dd 14012014:

Voor het eerst ondersteunt een Cougar-transporthelikopter de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied. Met een containerschip vertrok de Cougar op 8 januari vanuit Antwerpen naar Curaçao. Van 10 februari tot en met 30 november 2014 biedt de transporthelikopter vanaf Curaçao ondersteuning bij nationale taken en rampen.

De ondersteuning die de Cougar gaat leveren is bij nationale taken en rampen.  :angel:
Was ook wel verwachtbaar aangezien de USCG Dolphin tbv Kustwachttaken wordt ingescheept.

Lex

Citaat van: Elzenga op 11/01/2014 | 22:04 uur
het gaat lekker....niet dus!!..stop Afbraak Defensie...
De inzet van het statiionsschip tbv de Kustwacht is reeds sinds jaren op dit niveau.
Hou ook in gedachten dat er niet continue een stationsschip is; het zijn er tegenwoordig 3 op jaarbasis.
Ook de cutters doen maximaal 120 vaardagen per jaar.

Elzenga

Citaat van: Lex op 11/01/2014 | 19:12 uur
Reken je niet rijk, want op jaarbasis wordt het stationsschip maximaal 92 vaardagen ter beschikking van de Kustwacht gesteld; het aantal vlieguren is gesteld op 290 uren.
het gaat lekker....niet dus!!..stop Afbraak Defensie...

Lex

Reken je niet rijk, want op jaarbasis wordt het stationsschip maximaal 92 vaardagen ter beschikking van de Kustwacht gesteld; het aantal vlieguren is gesteld op 290 uren.

Flyguy

Citaat van: Ace1 op 11/01/2014 | 18:20 uur
Men moest iets doen om het heli te kort op te lossen.
Aanbellen bij unlce sam.  >:(

Moet zeggen dat het totaal geen slecht idee vind, de Amerikanen maken dankbaar gebruik van onze vliegvelden en wij hebben weer profijt van hun aanwezigheid en deze nieuwe deal.