AWBZ-verzekering militairen

Gestart door Lex, 08/04/2008 | 14:16 uur

steur85

Vraagje hierover..

Ik heb mijn man net bij zorgzaam ingeschreven en hier staat deze zin in de voorwaarden..

Recht op AWBZ
Het hem/haar bekend is dat de te verzekeren personen recht hebben op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Eindigen van het recht op AWBZ
Het hem/haar bekend is dat het recht op AWBZ eindigt of niet bestaat bij vestiging buiten Nederland, zowel voor gezinsleden van een niet buiten Nederland geplaatste militair als voor militairen met leeftijdsontslag en zijn/haar gezinsleden.

Betekend dit dat hij wel recht heeft op AWBZ en wij niet??

Hopelijk kunt u hierop reageren..

Lex

Op dit moment wordt bij het Ministerie van Defensie een mailbericht verspreid, waarin de suggestie wordt gewekt dat militairen een behoorlijk bedrag aan AWBZ-premie kunnen terugontvangen. Dat daarbij de verschillende bonden verweten wordt, dat zij hun werk niet goed hebben gedaan door leden hier niet op te wijzen, laten wij maar voor wat het is. Wij willen het houden op de inhoud.
De boodschap die in het mailbericht staat is onjuist.

Wat is er aan de hand: elke ingezetene van Nederland is AWBZ-verzekerd. Van de AWBZ-verzekering is de verzekering voor de Zorgverzekeringswet afgeleid. Iemand die AWBZ-verzekerd is, is met andere woorden ook Zorgverzekeringswet-verzekerd. Op deze hoofdregel zijn enkele uitzonderingen. Een daarvan geldt de militair. Die wordt in de Zorgverzekeringswet uitgezonderd; hij heeft een eigen verzekeringsstelsel, de SZVK..

Het feit dat de militair niet verzekerd is volgens de Zorgverzekeringswet mag echter niet geïnterpreteerd worden als de militair is niet AWBZ-verzekerd.

Ook de militair is AWBZ-verzekerd.

Bij de aangifte inkomstenbelasting 2007 kan de indruk ontstaan dat een AWBZ-verzekering niet aan de orde is, hetgeen door de stellers van het mailbericht wordt gezien als een bevestiging van hun gelijk. Deze indruk is echter onjuist en berust op het verkeerd lezen of interpreteren van de vragen (en de toelichting daarop) in de aangifteprogrammatuur.

VBM/NOV
08 Apr 08