Spanningen op het Koreaanse schiereiland

Gestart door VandeWiel, 23/11/2010 | 08:49 uur

Lex

Noord-Korea bedreigt Zuid met 'vernietiging'

GENEVE - Noord-Korea heeft Zuid-Korea bedreigd met de ,,definitieve vernietiging". De Noord-Koreaanse diplomaat Jon Yong Ryong deed dat dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève. Er was een debat gaande over ontwapening.

Jon dreigde dat Noord-Korea bereid is ,,tweede en derde stappen" te nemen. Vorige week dinsdag voerde het stalinistische land een kernproef uit, wat volgens de diplomaat bij wijze van spreken de eerste stap was. ,,Zoals het spreekwoord gaat: een pasgeboren puppy kent geen angst voor de tijger", zei Jon. ,,Zuid-Korea's dwalende gedrag is slechts een voorbode voor zijn definitieve vernietiging."

De Europese Unie heeft maandag de sancties tegen Noord-Korea aangescherpt. De Verenigde Naties overwegen het land ook meer sancties op te leggen. Volgens Jon heeft Noord-Korea ,,een resolute stap genomen tot zelfverdediging" in de vorm van ,,sterke contra-acties tegen een buitenlandse aggressor."

Afgevaardigden van Zuid-Korea, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bekritiseerden de uitlatingen van Jon.

Telegraaf,
di 19 feb 2013, 14:00

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Zuid-Korea laat zijn tanden zien aan noorderbuur

redactie internet − 14/02/13

De Zuid-Koreaanse republiek laat zich niet intimideren door zijn stalinistische broer uit het noorden. Vandaag hielden Zuid-Koreaanse troepen een grote militaire oefening, waarbij het ook een nieuw type raket onthulde. .

De spanningen met Noord-Korea zijn sterk toegenomen nadat Pyongyang eerder deze week een nucleaire proef hield. "We komen er openlijk voor uit: Als de imperialisten (Amerikanen) nucleaire wapens hebben, dan moeten wij die hebben, en als zij intercontinentale raketten hebben, dan moeten wij die ook hebben", meldde de Noord-Koreaanse staatskrant vandaag.

Noord-Korea is druk bezig om ballistische raketten te verkrijgen, die in de toekomst mogelijk voorzien kunnen worden met een nucleaire lading. De schrik bij Noord-Korea's buren en de VS zit er dan ook goed in na de kernproef.

Zuid-Korea valt officieel onder de Amerikaanse nucleaire paraplu, wat inhoudt dat iedere nucleaire aanval op het land vergolden zal worden met een Amerikaanse nucleaire aanval op de agressor. Zo probeert Washington Noord-Korea ervan te weerhouden om kernwapens in te zetten tegen Zuid-Korea, en tegelijkertijd te voorkomen dat Seoul besluit om zelf nucleaire wapens te produceren. De Amerikaanse veiligheidsgaranties aan Zuid-Korea hebben alleen geen effect op de ambitie van Pyongyang om een nucleaire grootmacht te worden.

Zuid-Korea liet vandaag zijn spierballen rollen. Zo onthulde het een nieuw type raket, die in staat is om iedere plek in Noord-Korea nauwkeurig te raken, zelfs het kantoor van Grote Leider Kim Jung-Un, liet het ministerie van defensie weten. Ook hield het gezamenlijk met de Amerikaanse troepen in het land een luchtoefening.

De Amerikanen, die zo'n 28,000 militairen in Zuid-Korea hebben gestationeerd, voerden tegelijkertijd de druk op Noord-Korea op met de presentatie van een nieuw raketafweersysteem, genaamd Aegis Erie. Die zou in staat zijn om middellangeafstandsraketten uit de lucht te onderscheppen.

De Noord-Koreaanse regering ziet het Zuid-Koreaanse en Amerikaanse machtsvertoon als een bedreiging. "De situatie op het Koreaanse schiereiland is zó ernstig, dat zelfs het kleinste ongelukje kan leiden tot een totale oorlog, die de hele regio kan doen ontvlammen", meldde de staatsmedia.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3394057/2013/02/14/Zuid-Korea-laat-zijn-tanden-zien-aan-noorderbuur.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Zuid-Koreanen willen een atoombom

Politici van de regerende conservatieve partij in Zuid-Korea willen ook een kernwapen. Het land laat daarmee zijn militaire spierballen zien in reactie op de atoomproef van buurland Noord-korea afgelopen dinsdag. Dat meldt Trouw.

"Om ons te kunnen verdedigen, hebben wij ook kernwapens nodig", aldus parlementslid Chung Mong-joon van de regerende conservatieve partij in Zuid-Korea deze week.

'Stenen gooien helpt niet'

Volgens de miljardair en oprichter van Hyunadai Chang, die veel invloed heeft in het land, kan Zuid-Korea 'niet met stenen gooien als de vijand een machinegeweer op ons richt'.

Gisteren nog verspreidde het land een video met beelden van een lange afstandsraket die volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in het land 'het raam van het hoofdkwartier van de Noord-Koreaanse leiders' kan identificeren en raken.

Ook zijn er sinds woensdag grote militaire oefeningen ter land, ter zee en in de lucht van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten.

Nucleair domino-effect

Het dreigende nuceair domino-effect stelt de relatie tussen de Koreaanse buurlanden flink op de proef. Na Noord-Korea lijkt ook nu Zuid-Korea de overeenkomst tegen kernwapens die de twee landen in 1992 tekenden, aan zijn laars te lappen.

Volgens Shin Chang-hoon, directeur en nucleair expert van het Asan instituut voor beleidsstudies zijn de dreigementen van Zuid-Korea echter een wanhoopsboodschap richting China.

Invloed China

"China wil stabiliteit in Noord-Korea. Die komt in gevaar als Zuid-Korea kernwapens aanschaft. Door te dreigen met opnieuw introduceren kernwapens, moet China ervan overtuigen harder op te treden tegen Noord-Korea."

De ambities voor een nucleair programma lijken reëel. Het land krijgt deze maand een nieuwe president en daarmee neemt de kans op een nucleaire droom weer toe. Zijn rechterhand in de verkiezingscampagne is namelijk sterk voorstander van een nucleair programma.

Shin Chang-hoon denkt niet dat het zover komt. "Dan zou Zuid-Korea ook sancties opgelegd krijgen en zijn reputatie in de internationale gemeenschap verliezen."

http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/02_februari/15/buitenland/Zuid-Koreanen_willen_atoombom.xml

Lex

Noord-Korea stelt raketlancering mogelijk uit

SEOUL - Noord-Korea gaat een controversiële raketlancering waarschijnlijk uitstellen. Dat heeft het staatspersbureau KCNA gezegd.

Noord-Korea kondigde begin deze maand aan dat het land tussen 10 en 22 december een satelliet in een baan om de aarde wil brengen. Volgens de VS en andere landen waaronder Rusland en Zuid-Korea gaat het om een test met langeafstandsraket, die niet alleen satellieten maar ook atoomladingen kan vervoeren.

De Verenigde Staten stuurden vrijdag oorlogsschepen naar de wateren rondom Noord-Korea om de geplande lancering in de gaten houden. Aan boord van de schepen zijn antiraketsystemen aanwezig. Ook Japan maakte oorlogsschepen gereed omdat resten van de raket na de lancering op Japans grondgebied dreigen terecht te komen.

Waarom de lancering is uitgesteld is niet bekendgemaakt. Volgens analisten heeft het besluit niets met politieke druk te maken maar zorgen technische problemen of overlast door sneeuw voor de vertraging.

ANP,
9 december 2012 8:21

Elzenga

Citaat van: Lex op 07/12/2012 | 12:15 uur
Het betreft een tweetal Arleigh Burke eenheden:
USS Fitzgerald (DDG-62) & USS Benfold (DDG-65).
"Benfold is a multi-mission platform capable of AAW (Anti-Aircraft Warfare) with the powerful AEGIS combat systems suite and anti-aircraft missiles, ASW (Anti-submarine warfare), with towed sonar array, anti-submarine rockets, and ASW helicopter, ASUW (Anti-surface warfare) with a Harpoon missile launcher, and strategic land strike using Tomahawk missiles. Benfold was one of the first ships fitted with the new AEGIS Ballistic Missile System and during the 2010 Stellar Daggers exercise was the first ship to simultaneously engage a Ballistic Missile and a cruise missile. [1]"
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Benfold_%28DDG-65%29

Lex

Het betreft een tweetal Arleigh Burke eenheden:
USS Fitzgerald (DDG-62) & USS Benfold (DDG-65).

Lex

VS stuurt oorlogsschepen naar Noord-Korea

LONDEN - De Verenigde Staten hebben oorlogsschepen naar de wateren rondom Noord-Korea gestuurd. De schepen moeten de geplande raketlancering van Noord-Korea in de gaten houden. Dat meldde de BBC vrijdag.

Ook Japan heeft oorlogsschepen gereedgemaakt. De Japanse overheid heeft opdracht gegeven raketafval te beschieten, dat na de lancering op Japans grondgebied dreigt terecht te komen.

De raket zal tussen 10 en 22 december worden gelanceerd. Volgens Noord-Korea is de raket bedoeld om een satelliet de ruimte in te sturen, maar volgens de VS gaat het om een langeafstandsraket.

ANP,
7 december 2012 11:55

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Japan ontplooit luchtafweergeschut tegen Noord-Koreaanse raket

maandag 03 december 2012
Bron: Belga

Noord-Korea kondigde zaterdag aan dat het tussen 10 en 22 december opnieuw een langeafstandsraket zal lanceren. Volgens een woordvoerder van het regime zouden de 'vergissingen geanalyseerd zijn' die gemaakt werden toen in april een eerdere lancering mislukte.

Japan kondigde daarop onmiddellijk aan dat het de met Pyongyang geplande gesprekken op 5 en 6 december in Tokio opschortte. Het ministerie van Defensie liet weten dat het leger zich voorbereidde om naar Okinawa te gaan, de zuidelijke stad die op het traject van de Noord-Koreaanse langeafstandsraket zou kunnen liggen.

Volgens de tv-zender NHK is een schip met Patriot-raketten vanuit een marinebasis in het westen vertrokken richting Okinawa.

De Noord-Koreaanse lancering zet de relaties met buur Zuid-Korea en met het grootste deel van de internationale gemeenschap opnieuw onder hoogspanning. Zij vrezen dat Pyongyang werkt aan de ontwikkeling van kernwapens en menen dat de raketlanceringen deel uitmaken van dat nucleaire programma. Volgens Noord-Korea zou de lancering die nu aangekondigd wordt, bedoeld zijn om een satelliet in de ruimte te brengen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121203_00389448

jurrien visser (JuVi op Twitter)

19 oktober 2012

Spanning tussen beide Korea's neemt toe

SEOUL - De toch al gespannen relatie tussen Noord- en Zuid-Korea is verder toegenomen.

De regering van het stalinistische Noord-Korea dreigde vrijdag met een militaire aanval volgende week als activisten in Zuid-Korea doorgaan met hun plannen om maandag pamfletten te droppen boven Noord-Koreaans grondgebied.

Dat hebben lokale media bericht.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie reageerde direct met de opmerking terug te slaan bij een eventuele aanval vanuit het noorden, aldus het persbureau Yonhap.

De activisten, vooral Noord-Koreaanse overlopers, willen ballonnen oplaten met daaraan pamfletten.

'Genadeloze aanval'

In het verleden zijn wel vaker dergelijke acties uitgevoerd, maar Pyongyang reageerde nooit eerder zo furieus. Noord-Korea dreigt met ''een genadeloze militaire aanval zonder waarschuwing'' zodra het eerste pamflet wordt gesignaleerd, aldus het persbureau KPA.

De regering in Pyongyang raadt de bevolking in het gebied vanwaar de ballonnen worden opgelaten, aan uit voorzorg te evacueren.

De spanning aan de grens tussen beide landen is weer toegenomen. De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak bracht donderdag een verrassingsbezoek aan een eiland vlak bij een omstreden grensgebied, dat 2 jaar geleden nog door Noord-Korea werd bestookt.

Door: ANP .

http://www.nu.nl/buitenland/2937400/spanning-tussen-beide-koreas-neemt-toe.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Elzenga op 23/09/2012 | 12:15 uur
Dat zou de noodzaak om F-35s aan het schaffen weer kunnen doen afnemen.....

Ik verwacht ook een additionele F15 order.

Elzenga

Dat zou de noodzaak om F-35s aan het schaffen weer kunnen doen afnemen.....

jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Zuid-Korea verdubbelt reikwijdte van raketten'

Door: Redactie − 23/09/12, 10:46  − bron: DeMorgen.be

© reuters.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten staan op het punt een akkoord te sluiten om de reikwijdte van de ballistische raketten van Seoel meer dan te verdubbelen. Zuid-Korea wil namelijk zijn defensie tegen Noord-Korea versterken, berichten de Zuid-Koreaanse media vandaag. .

De raketten zouden een afstand van 800 kilometer moeten kunnen afleggen, in plaats van 300 kilometer. Daardoor zou Zuid-Korea met de wapens heel Noord-Korea kunnen bereiken, aldus diplomatieke bronnen die door het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap geciteerd worden. De verlenging van de reikwijdte zou volgende maand aangekondigd worden, voegde Yonhap eraan toe. De woordvoerder van het ministerie van Defensie was niet bereikbaar voor commentaar.

Nucleaire paraplu
Op het Zuid-Koreaanse grondgebied zijn 28.500 Amerikaanse soldaten aanwezig die het land 'een nucleaire paraplu' garanderen in geval van een aanval vanuit het noorden. In ruil daarvoor aanvaardde Seoel in 2001 het bereik van zijn raketten te beperken.

Het kapitalistische Zuid-Korea en het communistische Noord-Korea verkeren sinds 1953 officieel in staat van oorlog, aangezien er nooit een vredesverdrag volgde op de wapenstilstand. Seoel schat dat Noord-Korea over een duizendtal raketten beschikt. Een groot deel daarvan staat gericht op de Zuid-Koreaanse hoofdstad en andere grote steden. .

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3320866/2012/09/23/Zuid-Korea-verdubbelt-reikwijdte-van-raketten.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Plans for South Korean naval bases moving forward

By Jon Rabiroff and Yoo Kyong Chang

Published: July 6, 2012

SEOUL — South Korea's efforts to bolster its naval capabilities following a pair of deadly attacks by North Korea got a couple of recent boosts that also could eventually serve the U.S. Navy.

The South's Supreme Court ruled Thursday that the controversial construction of a naval base on Jeju Island, south of the Korean peninsula, is lawful and may continue.

Meanwhile, government officials announced last week that a naval facility will be built on Baengnyeong Island, one of five islands west of the peninsula and just south of the disputed maritime border with North Korea.

One official with the South Korea Ministry of National Defense said the Baengnyeong facility will enable "a more stable management over the Northern Limit Line" that divides the two Koreas in the Yellow Sea.

Another said that while the facility is not being developed with the U.S. Navy in mind, American vessels might someday use it.

The presence and capabilities of the South Korean and U.S. navies have been a hot-button issue since 2010, when North Korea was blamed for sinking the Cheonan warship, killing 46 South Korean sailors dead, and shelling Yeonpyeong Island near the border, killing four.

South Korean media roundly criticized their military and government for responding with little more than token resistance and rhetoric.

The military was subsequently restructured with creation of the Northwest Islands Defense Command, which reports directly to the chairman of the South's Joint Chiefs of Staff and is tasked with defending the five westernmost border islands from attacks by the North.

The South has said it also increased its manpower, firepower and equipment on and around the islands.

In 2011, construction began on the previously planned Jeju Multipurpose Port Complex about 55 miles south of the South Korean mainland. The primary announced purposes are to allow the South to better police its sea lanes and respond faster to any acts of aggression by North Korea in waters east or west of the peninsula.

When finished in 2015, the base will be able to accommodate as many as 20 navy ships and submarines, not to mention the occasional cruise ship.

South Korean officials said last year that while the U.S. military would be able to dock ships at Jeju temporarily, the base is being built primarily for Korean ships.

The project has been the target of sometimes-violent protests and a number of court battles instigated by people who believe it will ruin the island's idyllic reputation and make it a primary target in the event of hostilities in or around Asia. In its decision this week, the Supreme Court overturned a lower-court ruling and said environmental assessments were properly done prior to the start of construction.

The Baengnyeong Island facility reportedly will have accommodations for up to 100 troops and a dock for small warships by the time it is completed in 2014. Ministry of National Defense officials took issue Thursday with those calling it a "naval base."

"To the public, it might be seen as a base," one said. "But, it's more of a mooring facility," with accommodations for a military company.

Asked if the ministry fears making Baengnyeong Island a potential target for a North Korean attack, another ministry official said, "We have no fear putting it there at all. We're just building a dock to improve our soldiers' living conditions."

http://www.stripes.com/news/plans-for-south-korean-naval-bases-moving-forward-1.182252

jurrien visser (JuVi op Twitter)

vr 22 jun 2012, 10:59

Zuid-Korea en VS: grootste legeroefening ooit

POCHEON -  Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben vrijdag de grootste legeroefening ooit op het Koreaanse schiereiland afgerond. Dat meldde het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefening was bedoeld als voorbereiding op Noord-Koreaanse aanvallen in het algemeen. Meer dan 2000 militairen namen deel. Er werd onder andere geoefend met straaljagers, tanks, helikopters en raketinstallaties.

Donderdag begonnen de twee landen in samenwerking met Japan aan een andere 2-daagse oefening met torpedobootjagers, aanvoerschepen en helikopters.

Noord-Korea beschouwt de oefeningen als ,,roekeloze provocaties".

Sinds Noord-Korea's mislukte raketlancering in april is de spanning tussen de twee Korea's opgelopen. Noord-Korea claimde dat het een satelliet wilde lanceren. Maar Zuid-Korea, de VS en Japan beschouwden de lancering als een oefening met een langeafstandsraket.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/12406125/__Grootste_legeroefening_ooit__.html

Elzenga

Zuid-Korea onthult nieuwe raket SEOUL -  Zuid-Korea heeft een nieuwe kruisraket aan zijn wapenarsenaal toegevoegd, waarmee het elke plek in Noord-Korea kan raken. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie maakte dit donderdag bekend. ,,Wij maken dit bekend om duidelijk te maken dat wij in staat zijn te reageren op elke raketdreiging en militaire provocatie vanuit het Noorden", aldus de Zuid-Koreaanse autoriteiten.

De spanningen in de regio zijn toegenomen, nadat Noord-Korea vorige week vrijdag een raket had gelanceerd. Volgens het stalinistische regime ging het om de lancering van een satelliet. De Verenigde Staten en hun bondgenoten gaan ervan uit dat Noord-Korea een langeafstandsraket voor militaire doeleinden wilde testen. De lancering mislukte overigens jammerlijk. Het projectiel viel na twee minuten in de Gele Zee.

De melding door Seoul over de nieuwe kruisraket kwam enkele uren nadat Noord-Korea op hoge toon excuses had geëist van Zuid-Korea voor zijn kritiek op de (mislukte) lancering. Blijven die uit, dan dreigt een ,,heilige oorlog", aldus het regime in Pyongyang.
http://www.telegraaf.nl/buitenland/11947304/__Zuid-Korea_onthult_raket__.html