De strijd tegen IS

Gestart door KapiteinRob, 26/09/2014 | 09:08 uur

Harald

Citaat van: jurrien visser op 02/10/2014 | 07:44 uur
F-16′s vliegen 600 uur per maand boven Irak

Anp: 02-10-2014

Nederland heeft niet voldoende precisiemunitie voor de F-16′s als ze een heel jaar zouden meedoen aan de internationale missie. Daarom is het noodzakelijk om munitie aan te schaffen, meldden de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdagavond.

http://nieuws.thepostonline.nl/kort-nieuws/2014/10/02/f-16s-vliegen-600-uur-per-maand-boven-irak/

ooooo jeee, nu hebben we geen slimme bommen meer, nee die hebben we voor een prikkie aan Denemarken verkocht.
En nu moeten we snel gloednieuwe duurdere bommen weer aanschaffen. ... of kunnen we weer kopen van andere NAVO leden.

Dat betekend dat we onze voorraad bommen, na de verkoop aan Denemarken, niet meer hebben aangevuld en op niet op (minimale) oorlogsniveau hebben.

 

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#90
F-16′s vliegen 600 uur per maand boven Irak

Anp: 02-10-2014

DEN HAAG (ANP) – De zes Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die in Irak doelen van Islamitische Staat (IS) gaan bombarderen, zullen tijdens de missie in totaal 600 vlieguren per maand maken. Volgens het kabinet houdt de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, daar rekening mee.

Nederland heeft niet voldoende precisiemunitie voor de F-16′s als ze een heel jaar zouden meedoen aan de internationale missie. Daarom is het noodzakelijk om munitie aan te schaffen, meldden de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdagavond.

In een brief aan de Tweede Kamer geven ze antwoord op 225 vragen die Kamerleden over de missie hebben gesteld, ter voorbereiding op een debat hierover donderdag. Defensie zegt nog altijd niet vanuit welk land de F-16′s gaan opereren. Wel schrijven de ministers dat overeenstemming is bereikt met ,,het gastland" over de status van Nederlandse militairen en burgermedewerkers die daar aan de slag gaan.

Gastland

Het kabinet zei vorige week dat de F-16′s mogelijk in Jordanië worden gestationeerd. Daar ging ook een verkenningsteam heen. Bovendien streeft Nederland ernaar samen te werken met België en Denemarken en met de Verenigde Staten, die ook F-16′s hebben toegezegd. ,,Het gezamenlijk stationeren van F-16's uit verschillende landen op dezelfde basis versterkt de samenwerking", schrijven de ministers. Belgische F-16′s, die woensdag voor het eerst verkenningsvluchten hebben uitgevoerd in de omgeving van de hoofdstad Bagdad, opereren vanuit Jordanië.

Met de Nederlandse straaljagers gaan 250 militairen mee. De meesten van hen komen van vliegbasis Leeuwarden, blijkt uit de antwoorden.

Nog eens 130 Nederlandse militairen gaan Iraakse en Koerdische militairen trainen. Het is echter nog niet duidelijk waar ze worden ingezet. Een verkenningsteam onderzoekt welke locaties geschikt zijn. Eind deze week gaan de planners naar Bagdad en Koeweit om een en ander in te vullen. Het kabinet verwacht hierover binnen enkele weken meer te kunnen zeggen.

http://nieuws.thepostonline.nl/kort-nieuws/2014/10/02/f-16s-vliegen-600-uur-per-maand-boven-irak/

dudge

Citaat van: IPA NG op 01/10/2014 | 21:46 uur


Ook Irak heeft nieuw spul uit Rusland ontvangen.

Benieuwd wanneer de eerste stukken in handen van de tegenpartij 'vallen'

IPA NG



Ook Irak heeft nieuw spul uit Rusland ontvangen.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

IPA NG

Nieuw wapen ingezet:

https://www.facebook.com/video.php?v=810536442324623

UR-77 MCLC systeem. Ook door de Russen ingezet in Tsjetsjenië.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Oorlogsvis

@financiering....dat is waar hun zich weer zorgen over maken stelletje kneuzen daar in de kamer..er moet gewoon geld worden gestoken in dit soort missies want de wereld heeft het nodig. Mensen worden daar verkracht , onthoofd, massamoorden etc etc..en wij maken ons druk om die paar centen die die 6 F-16's gaan kosten.
Haal gewoon het geld weg bij ontwikkelingshulp en linkse subsidies en klaar ben je !

Lex

Grote zorgen in Kamer om financiering IS-missie

De Tweede Kamer heeft "grote zorgen" over de financiering van de Nederlandse bijdrage aan de militaire missie tegen de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Irak.

Volgens coalitiepartij PvdA wordt de missie "op de pof" gefinancierd. Ook de VVD, SP, CDA, D66 en GroenLinks zijn bezorgd.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft 150 miljoen uitgetrokken voor de missie die 6 tot 12 maanden in beslag zal nemen, verwacht het kabinet.

Voor 2014 heeft het kabinet 30 miljoen in de portemonnee liggen, dat betekent dat er een tekort van 120 miljoen ligt. Die 120 miljoen wordt vervolgens gedekt door "middelen uit latere jaren naar voren te jaren middels een kasschuif", zo schreef het kabinet in de artikel 100-brief aan de Kamer.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft "grote zorgen" over het geschuif. "We kunnen dit niet uit de plooitjes van toekomstige begrotingen financieren".

Michiel Servaes (PvdA) eist daarom een toezegging van het kabinet dat er een structurele oplossing gevonden wordt voor de financiering van deze, en toekomstige militaire missies.

GroenLinks-leider Bram van Ojik noemt het "geen fraaie vertoning" dat het kabinet een beroep doet op toekomstige reserves en eist een structurele oplossing, maar wijst er wel op dat "niemand een half jaar had kunnen voorzien" dat Nederland zich in een internationale strijd tegen IS zou mengen.

Langer termijn

Hoewel het kabinet keer op keer herhaalt dat de missie in Irak 6 tot 12 maanden zal duren, rekent de Kamer op een langer verblijf in Irak en de regio.

Volgens D66 kan het kabinet niet uitsluiten dat de internationale gemeenschap de komende jaren elders in de wereld een bijdrage van de Nederlandse krijgsmacht verwacht. Ook hij eist een "fundamentele oplossing" voor de financiering. "Het piept en het kraakt bij Defensie en Buitenlandse zaken", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

"Dit is een fundamentele operatie. Dit is een fundamenteel gevecht wat we voeren. We moeten de naïviteit van ons afschudden. Dit gevecht zal lang duren", zegt Ten Broeke.

Volgens SP'er Harry van Bommel stort Nederland zich in een internationale strijd waarbij niet duidelijk is hoe die zal aflopen. Dat Nederland langer dan een jaar in Irak zal zitten, is iets wat zeker is, aldus Van Bommel.

"Nederland heeft gebedeld mee te mogen doen met de Amerikaanse strijd tegen terrorisme", zegt de SP'er. Bovendien verwacht de Amerikaanse president Obama dat de strijd tegen IS meerdere jaren in beslag zal nemen. "Als je zo staat te hijgen om mee te doen, kun je niet na een jaar al zeggen dat je ermee stopt".

Volkenrechtelijk mandaat

Ook het CDA ziet dat Nederland er als de kippen bij was zich aan te sluiten bij de coalition of the willing, maar vindt dat de missie aan alle kanten rommelt. "Wij steunen de strijd tegen IS, maar waarom is Nederland niet militair actief in Syrië?", vraagt defensiewoordvoerder Raymond Knops (CDA) zich af.

Het kabinet is van mening dat er "op dit moment geen internationale overeenstemming" is over een volkenrechtelijk mandaat voor een militaire interventie in Syrië. Voor Irak is die er wel, omdat de Iraakse regering de internationale gemeenschap om hulp heeft gevraagd.

De uitlatingen van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken dat Syrië achter elke internationale inspanning staat die gericht is op het bestrijden van terrorisme, moet volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) niet worden opgevat als toestemming voor de bombardementen in dat land.

Toestemming of niet, feit is dat de Amerikanen wel bombarderen in Syrië en Nederland niet. Toch maakt Nederland deel uit van de gezamenlijke strijd, meent Knops.

Dat Nederland geen bommen gooit op Syrië, maakt Nederland nog niet medeverantwoordelijk. Het CDA eist daarom snel duidelijk van het kabinet. "Of Nederland steunt de missie, en ook de missie in Syrië, of Nederland doet niet mee."

F-16

D66 waarschuwt echter dat de Amerikanen vliegen met F-22's die niet door de radars gesignaleerd kunnen worden en Nederland met F-16's vliegt. Zolang niet duidelijk is wat de Syriërs van plan zijn, lijkt het Sjoerdsma niet verstandig de Nederlandse gevechtsvliegtuigen bloot te stellen aan de luchtafweergeschutten van president Assad.

Servaes wil eerst een langer termijn visie op Syrië zien, voordat de PvdA instemt met bombardementen op Syrië. "Wat gebeurt er nadat IS in Syrië verslagen is? Er is geen plan en geen mandaat." Zelfs als er een VN-mandaat zou zijn, wil de PvdA eerst een visie op de wederopbouw van Syrië zien.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de missie tegen IS in Irak.

NU.nl, 1 oktober 2014 20:29

Lex

Hedenochtend zijn vanaf vliegbasis Leeuwarden 4x F16's vertrokken met als bestemming Jordanië; één daarvan is met problemen teruggekeerd.
Zie www.milspotters.nl (een openbare bron)
Tja, ik heb het op Twitter gezet en kan zeggen dat dit door de organisatie niet gewaardeerd wordt; maar het bericht wordt noch ontkend of bevestigd.
Dit vooruitlopend op de discussie in de Tweede Kamer morgenavond.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#83
Citaat van: Lex op 01/10/2014 | 18:47 uur
Zie ik hier steeds meer ALM'n van NL zijde komen, om maar niet op het grondgebied van Syrië in te grijpen?

Het lijkt er verdacht veel op!

Lex

Zie ik hier steeds meer ALM'n van NL zijde komen, om maar niet op het grondgebied van Syrië in te grijpen?

Lex

'Syrië gaf geen toestemming voor luchtaanvallen op ISS'

De Syrische autoriteiten hebben geen uitdrukkelijke toestemming gegeven voor door de Amerikanen geleide luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Syrië.

Uitlatingen van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken zijn daarvoor ''volkenrechtelijk gezien te algemeen van strekking'', heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Zijn Syrische collega, Walid al-Moualem, verklaarde maandag bij de Verenigde Naties in New York dat Syrië achter elke internationale inspanning staat die gericht is op het bestrijden van terrorisme.

Sommigen maakten uit de toespraak op dat hij daarmee zonder het met zo veel woorden te zeggen goedkeuring gaf voor de luchtaanvallen in Syrië door de Verenigde Staten en de Arabische bondgenoten.

ANP, 1 oktober 2014 18:37

IPA NG

Echt de meest grove leugens komen er uit Ankara. Die tombe is helemaal geen Turks grondgebied en toch durven ze dat te beweren.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Zeewier

Blijkbaar wilt Turkije niet een oorlog in gesleurd worden. De schermutselingen van IS aan de grens lijkt tot dat doel uit te nodigen. En het is altijd makkelijk over landen in de regio te oordelen als het eigen land comfortabel op 2000 km afstand ligt. Turkije moet nog langer door met buren als de Alewieten (Bashir Assad), Soennieten (IS) en Koerden (Peshmerga).

Ros

Het medische dossier van Defensie liegt er niet om.........de patiënt  is ziek en goed ook. De remedie is dan schijnbaar, voet op de plank en 120% blijven vragen. Met als resultaat dat de zieke vanzelf omvalt en blijft liggen.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Turkije toont zich weinig dankbaar voor Nederlandse Patriot-steun

door Eric Vrijsen   | 1 okt 2014

Duur Nederlands luchtafweergeschut beschermt de Turkse miljoenenstad Adana. In plaats van dankbaar te zijn, toont Turkije zich een slechte gastheer.
 
Zo'n 250 militairen staan met drie van de vier Nederlandse Patriotsystemen al bijna twee jaar in het zuiden van Turkije. Zij beschermen de miljoenenstad Adana aan de zuidgrens van Turkije tegen een eventuele raketaanval vanuit Syrië.

De Turken zijn hier enorm mee geholpen, want het bewind van president Recep Tayyip Erdogan bemoeit zich volop met de oorlog in Syrië. Het is een publiek geheim dat IS wordt gefinancierd met oliesmokkel via Turkije.

Het zou zomaar kunnen dat de in het nauw gedreven Syrische dictator Bashar al-Assad of een krijgsheer die pardoes raketten in handen krijgt, een aanval lanceert. In juli hebben we in Oost-Oekraïne gemerkt hoe plotseling zoiets kan gaan.

Turkije heeft zelf geen Patriots, maar de trouwe NAVO-bondgenoten Verenigde Staten, Duitsland en Nederland bieden hulp. Patriots schieten een vijandelijke raket met grote precisie uit de lucht, zodat alle brokstukken op een ongevaarlijke locatie neerkomen.

Peperduur

Officieel kost die inzet de Nederlandse belastingbetaler 30 miljoen euro per jaar. Maar de werkelijke kosten zijn hoger. Door het stoffige klimaat en doordat de systemen continu draaien, is de hightechapparatuur volledig uitgewoond. Tot 1 januari houden ze het nog vol, maar dan moeten ze terug naar Nederland voor een peperdure revisie.

De Turken hebben zelf geen kosten. Zij hebben alleen het terrein – dicht bij de luchtmachtbasis Incirlik - een beetje vlak gemaakt en een zandweggetje aangelegd.

Genocide

Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de militaire missie in Irak. Het kabinet wil in samenspraak met de Amerikanen zes F-16's sturen voor bombardementsvluchten, om de islamitische terreur te beëindigen en genocide te voorkomen. Alle fracties, met uitzondering van SP en Partij voor de Dieren, zijn vóór deze missie.

Eén ding bleef tot nu toe onbesproken: waarom moeten die F-16's opereren vanuit Jordanië? Vanwege die kostbare Patriotmissie had NAVO-partner Turkije de Nederlanders toch onmiddellijk moeten uitnodigen om te werken vanuit Incirlik, waar Turkse F-16's staan?

Bronnen op het ministerie van Defensie zeggen dat Jordanië net zo dicht bij het operatiegebied ligt als Incirlik. Maar als je op de kaart kijkt, is dat hoogst twijfelachtig. Amerikaanse media melden dat zelfs de US Air Force niet welkom is in Turkije.

Krachtig protest

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) wimpelt doorgaans alle kritiek op Turkije weg. Hij zal donderdag niet toegeven dat Turkije botweg weigerde om de NAVO-verplichting van host nation support te bieden.

Het past de Tweede Kamer om een krachtig protest te laten horen tegen dit gebrek aan Turkse gastvrijheid. Dat kan door te eisen dat die Patriotsystemen niet pas op 31 december, maar onmiddellijk terugkomen.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2014/10/Turkije-toont-zich-weinig-dankbaar-voor-Nederlandse-Patriot-steun-1611682W/