Leopard 3

Gestart door jurrien visser (JuVi op Twitter), 02/01/2015 | 20:12 uur

Reinier

Citaat van: Huzaar1 op 24/07/2023 | 11:24 uurDat klopt, maar dit zijn ook ex NL A4's. Enorm wrang om te zien dat we net voor de pleurisbende uitbrak alles hebben weggegeven aan de wereld. En nu steggelen om aandchaf van +-55 nieuwe tanks.
Dat dacht ik ook, maar wij hebben geen 2A4's aan Chili verkocht, wij hebben ze ooit de Leo 1V verkocht.
Onze Leo 2's zijn verkocht aan; Oostenrijk, Noorwegen, Portugal, Canada en Finland (krankzinnig).

Natte vinger werk; ik denk dat zeker de helft van de A4's en A6's in Oekraïne ex NL tanks zijn. De overige uit Duitse voorraden.

Huzaar1

Dat klopt, maar dit zijn ook ex NL A4's. Enorm wrang om te zien dat we net voor de pleurisbende uitbrak alles hebben weggegeven aan de wereld. En nu steggelen om aandchaf van +-55 nieuwe tanks.

"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Reinier

Citaat van: Huzaar1 op 22/07/2023 | 11:03 uurKnock off van het Duitse kanon, optiek en VLS. Chileensr leo's. Tja. Zonde dat ze er rijden.
Ach ja, dat zal ook het enige zijn wat ze er mee gaan doen; mee rond rijden.
Die dingen zullen (gelukkig) nooit ingezet gaan worden in een oorlog.

Harald

Tsjechië koop 77 stuks Leopard 2A8

CitaatGezamenlijke oefeningen, gezamenlijke aankopen, zoals in het geval van 77 Leopard-tanks", zei minister Pistorius.

https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministryne-cernochova:-nemecko-je-klicovym-partnerem--nejvetsi-hrozby-soucasnosti-vnimame-stejne-245291/

Huzaar1

Knock off van het Duitse kanon, optiek en VLS. Chileensr leo's. Tja. Zonde dat ze er rijden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

https://gagadget.com/nl/weapons/283722-aselsan-en-famae-gaan-een-zeldzame-modificatie-van-de-duitse-leopard-2a4chl-tank-moderniseren-voor-het-chileense-/

Aselsan en Famae gaan een zeldzame modificatie van de Duitse Leopard 2A4CHL tank moderniseren voor het Chileense leger.

Harald

https://gagadget.com/nl/283832-rheinmetall-gaat-eigen-luchtafweer-inzetten-in-oekraine-om-toekomstige-fabriek-te-beschermen/

Het Duitse defensieconcern Rheinmetall is niet van plan om het idee op te geven om een nieuwe fabriek te bouwen in Oekraïne. Bovendien is het bedrijf bereid om het te beschermen met zijn eigen luchtverdedigingsapparatuur.


Dit is wat we weten

Rheinmetall heeft eerder officieel plannen bevestigd voor de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van pantservoertuigen in Oekraïne. Maria Zakharova, een woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, zei onlangs dat de fabriek een "legitiem doelwit voor het Russische leger" zou zijn.

Na deze woorden zei de CEO van Rheinmetall dat het bedrijf de plannen om de fabriek te bouwen niet zal opgeven. Armin Papperger voegde eraan toe dat voor Rheinmetall het belangrijkste doel is om zijn Oekraïense partners te ondersteunen in de strijd voor vrijheid en democratie.

Het concern wil voldoen aan de dringende behoefte van de Oekraïense defensiemacht aan pantservoertuigen. Naar verwachting zal het bedrijf jaarlijks tot vierhonderd main battle tanks kunnen produceren en pantservoertuigen repareren.

Om de toekomstige militaire fabriek te beschermen tegen Russische raketten is Rheinmetall bereid zijn eigen luchtverdedigingsapparatuur in te zetten. Waarschijnlijk hebben we het dan over MANTIS luchtafweersystemen en Skynex zelfrijdende luchtafweersystemen. De laatste is pas twee jaar geleden in productie gegaan.

Skynex is uitgerust met een 35 mm Oerlikon Mk3 kanon, dat kan vuren op een afstand van 4 km. De vuursnelheid is 1000 kogels per minuut. Het systeem is ontworpen om kruisraketten, drones en vliegtuigen tegen te gaan.

MANTIS of Modular, Automatic and Network capable Targeting and Interception System is een oudere ontwikkeling. De productie begon ongeveer 12 jaar geleden. Het systeem is een vast luchtafweersysteem met een kort bereik voor verdediging tegen artillerievuur en raketten.

Harald

Italië zou Leopard 2 A8 gevechtstanks kunnen bestellen
https://esut.de/2023/07/meldungen/43375/italien-koennte-kampfpanzer-leopard-2-a8-bestellen/

De staatssecretaris van het Italiaanse Ministerie van Defensie, Isabella Rauti, legde de plannen om de gevechtstroepen van het Italiaanse leger te moderniseren uit aan de Defensiecommissie van het Italiaanse parlement. Dienovereenkomstig is de regering van plan het leger uit te rusten met meer dan 250 moderne gevechtstanks om een ��"radicale en significante" verbetering van zijn landgevechtscapaciteiten te bereiken. Voor dit doel zullen ten minste 125 nieuw gebouwde Leopard 2 A8-hoofdgevechtstanks uit Duitsland worden aangeschaft en een even groot aantal bestaande Ariete-hoofdgevechtstanks zal worden bijgewerkt.

Rauti noemde geen exacte cijfers voor Leopard 2 en Ariete. In eerdere publicaties werden inkoopvolumes tussen de 133 en 200 stuks genoemd. De inkoopperiode is 2024 tot 2037 en het inkoopvolume werd geschat op vier miljard euro. Italië heeft meer dan 200 Ariete gevechtstanks op voorraad, waarvan slechts een klein deel operationeel zou zijn. Van zo'n 125 daarvan wordt de levensduur blijkbaar verlengd tot 2034 voor een bedrag van 900 miljoen euro.

Het Ministerie van Defensie overweegt nog deelname aan het Frans-Duitse Main Ground Combat System (MGCS)-programma. De aanschaf van de Leopard 2A8 sluit het lidmaatschap niet uit.

Het gepresenteerde bewapeningsplan moet door het parlement worden goedgekeurd voordat het wordt aangenomen. De planning van de belangrijkste gevechtstanks zal naar verwachting worden opgenomen in het volgende verdedigingsplan (Documento Programmatico Pluriennale della Difesa, DPP) en dan verplicht worden. Het DPP wordt doorgaans in het derde kwartaal van het jaar gepubliceerd.

Met de daaropvolgende aanschaf van Leopard 2-hoofdgevechtstanks voor het Duitse leger, kreeg de variant 2A8 voor het eerst de naam. Deze modernste variant kenmerkt zich door het Trophy actieve beveiligingssysteem, de nieuwste generatie optronica en een versterkte aandrijving. In de raamovereenkomst van mei had de Bundeswehr uitdrukkelijk voorzien in de aanschaf van Leopard 2 A8's door andere landen ( ESuT gemeld ). Tsjechië heeft zijn interesse al kenbaar gemaakt.

Door de veranderde perceptie van veiligheid heeft de Russische aanvalsoorlog een impuls gegeven aan de modernisering van met name de landstrijdkrachten. Meer dan veertig jaar na de start van de serieproductie – ongeacht de MGCS – komt de productie van Leopard 2 main battle tanks weer op stoom.

pz

Citaat van: pz op 19/07/2023 | 10:10 uurToelichting op de aanschaf van Leopard 2A8 tanks door Italië

Official documentation with statement by Italian government on the matter of MBT fleet modernisation, including the purchase of Leopard 2A8 supplementing a fleet of 125 modernised Ariete MBT. The purchase also includes recovery-, engineering- and bridgelayer-variants.

https://www.camera.it/leg19/824?tipo=A&anno=2023&mese=07&giorno=12&view=filtered_scheda&commissione=04#data.20230712.com04.allegati.all00020

Link vertaald via Google translate.

Pagina 87
BIJLAGE 2

Vraag nr. 5-01092 Pellegrini: Over de aankoop
van Leopard II-tanks.

ANTWOORD TEKST

De verslechtering van het internationale veiligheidskader, voornamelijk als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict, maakte het noodzakelijk om verder na te denken over de algehele efficiëntie van het militaire instrument, dat een versnelde modernisering van de zware-landcomponent heeft bevestigd en bepaald, die opnieuw doorslaggevend is geworden in het licht van de evolutie van het geopolitieke scenario.
  In deze context wordt bijzonder belang gehecht aan de noodzaak om de landcomponent uit te rusten met gepantserde rupsplatforms (tanks) die geschikt zijn om te opereren in huidige en toekomstige operationele scenario's, waarvoor nu hoge normen van bescherming en inzetcapaciteiten als essentieel moeten worden beschouwd ,
  Puur numeriek gezien is de nationale behoefte, toegevoegd aan de noodzaak om de NAVO-verplichtingen na te komen en de verwachte bijdrage van het land aan de defensiepositie van het Bondgenootschap, een voorbode van de schenking van een zwaar onderdeel van meer dan 250 tanks.

  Op basis van deze premissen is het dus duidelijk dat de zware-landcomponent zo snel mogelijk een radicale en significante versterking moet beginnen om voldoende capaciteiten te garanderen, zelfs in potentieel conflicterende scenario's waarin een uitgesproken conventionele afschrikking de voorkeur heeft.
  Met dit in het achterhoofd heeft Defensie besloten een specifieke strategie voor capaciteitsontwikkeling te hanteren die geschikt is om het juiste evenwicht te vinden tussen capaciteitsbehoeften, tevredenheidstijden en internationale synergieën ter ondersteuning van het landensysteem.
Deze oplossing, geschikt om meerdere actielijnen parallel en eigentijds op te volgen, voorziet in:

Op korte termijn, de verwerving van nieuwe generatie platforms, die al in de handel verkrijgbaar zijn, om de tankregimenten van het leger uit te rusten met een echt en effectief gevechtsvermogen;

de aanvullende vernieuwing van de in gebruik zijnde perrons, dwz de modernisering van de Ariete wagons;

op lange termijn de start van samenwerkingsprogramma's voor de ontwikkeling van een toekomstige generatie European Main Battle Tank (MBT).

Voor de eerste actielijn is de geïdentificeerde oplossing de aanschaf van de nieuwste generatie Leopard 2-tanks, in de gevechtsversie en A8-configuratie en de gerelateerde afgeleide platforms in de herstel- en reddings-, bruggenwerp- en pionierversies. Het programma zal worden opgenomen in de binnenkort te verschijnen Meerjarenplanningsnota (DPP) 2023-2025, met financiering uit de begroting van het Ministerie van Defensie voor ongeveer 4 miljard euro vanaf 2024 om te voldoen aan een totale behoefte geschat op ongeveer 8 miljard euro.

In dit verband zou ik erop willen wijzen dat er tot op heden geen aanbestedingsproces is geconsolideerd , aangezien het programma, voordat het van start gaat, de verwachteparlementaire goedkeuringsprocedure overeenkomstig artikel 536 van de COM. In die zin is het de bedoeling dat het desbetreffende ontwerp van interdepartementaal besluit door de kamercommissie en de senaatscommissie kan worden onderzocht zodra voornoemd DPP is voorgelegd.

Pagina 88

Zoals ik al zei, moet het MBT Leopard-programma vergezeld gaan van de gelijktijdige inspanning met betrekking tot de modernisering van de Ariete-wagens, dwz de tweede beoogde actielijn.
Concreet zijn de moderniseringsinterventies van de Ariete-tanks gericht op interventie op 125 platforms, met als doel de tactische mobiliteit en de veiligheidsomstandigheden van de bemanningen aan boord van de tanks te vergroten. Ook in dit geval wordt het programma gefinancierd binnen de middelen die al zijn toegewezen aan de begroting van het Ministerie van Defensie en werd het beoogde besluit op grond van artikel 536 van de COM in november 2022 afgerond.
  De som van de twee genoemde actielijnen (verwerving van MBT Leopard en modernisering van Ariete-tanks) zal het mogelijk maken om een ��totaal aantal platforms te verzekeren dat voldoende is om te voldoen aan de NAVO-vereisten die voor Italië voorzien in de beschikbaarheid van 2 zware brigades en 1 slagschip.
  Vanuit het oogpunt van internationale samenwerking zal de aanschaf van Leopard-tanks van de nieuwe generatie gunstige voorwaarden scheppen voor de uitbreiding van het partnerschap naar het ontwikkelingsprogramma van de toekomstige Europese MBT, d.w.z. de derde actielijn die al is genoemd. Sterker nog, een nauwere samenwerking met de Duitse tegenhanger zal de opname in het Frans-Duitse Main Ground Combat System - MGCS-project vergemakkelijken, dat naar verwachting niet vóór 2040 online zal gaan.
  Het programma, van strategisch belang voor het versterken van de gevechtscapaciteit en vuursteun van de landcomponent, een prioriteit voor Europa zelfs vóór de Russische invasie van Oekraïne, biedt een unieke kans voor de consolidatie van een nationale landindustriële pool, klaar om te worden opgenomen in toekomstige internationale samenwerkingsmechanismen, zowel binnen als buiten Europa.
  In deze context zal de internationale aanpak de voorwaarden scheppen voor het concurrentievermogen van de nationale industrie om de strategische en industriële samenwerking met geallieerde en partnerlanden te versterken,positionering van het land als bijdrager en begunstigde van toekomstige ontwikkelingen in het capacitieve segment van zware/gepantserde voertuigen, verbetering van de technologische capaciteiten, interoperabiliteit en het bereiken van een nog duidelijkere duurzaamheid van het hele bedrijf, waarbij de gehele operationele levensduur van de toekomstige familie van platforms wordt omarmd .

Lynxian

Citaat van: Ace1 op 17/07/2023 | 19:06 uurZolang kun je niet wachten.

Dan zijn er 2 alternatieven:

Panther KF51 van Rheinmetall

K2 Black Panther van Hyundai Rotem
Dan is dus alleen de K2 het alternatief, tenzij jij ergens een grote voorraad Leo2 onderstellen hebt liggen.

Ace1

Zolang kun je niet wachten.

Dan zijn er 2 alternatieven:

Panther KF51 van Rheinmetall

K2 Black Panther van Hyundai Rotem

pz

Citaat van: Benji87 op 17/07/2023 | 18:05 uurIk zie de link tussen dit artikel en het MGCS niet zo  :neutral: en ik heb nog niks gehoord over Nederland deelneemt als observer. Zweden en het verenigd koninkrijk zijn de enige voor zover ik weet.

Ben het wel met je eens dat Nederland weer eens achter de feiten aanloopt en zeer waarschijnlijk de eerste tanks pas in 2035 ergens tegemoet kan zien. Mocht het een troost zijn, Italië mikt al op 2024 voor de eerste leveringen.

MCGS is nog veeeelste ver weg.
Citaat van: Benji87 op 17/07/2023 | 18:05 uurIk zie de link tussen dit artikel en het MGCS niet zo  :neutral: en ik heb nog niks gehoord over Nederland deelneemt als observer. Zweden en het verenigd koninkrijk zijn de enige voor zover ik weet.

Ben het wel met je eens dat Nederland weer eens achter de feiten aanloopt en zeer waarschijnlijk de eerste tanks pas in 2035 ergens tegemoet kan zien. Mocht het een troost zijn, Italië mikt al op 2024 voor de eerste leveringen.

KNDS = MCGS.
Eerst nog 10-15 jaar leopards bouwen, MCGS tijdframe is meer rond 2040.
Geen productie sites voor zoveel aanvraag  8)

Benji87

Citaat van: pz op 17/07/2023 | 13:14 uurWij worden niet meegenomen, zijn volgens mij nu observer. Er zijn 2 landen en die verdelen de poet, Duistland en Frankrijk via KNDS. Waarom denk je dat de Polen aan de haal is gegaan met de Koreanen en Amerikanen.

Helaas achter de betaalmuur :

https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.ruestungs-auftraege-fuer-deutsche-firmen-645-neue-leoparden-fuer-Europa.843f3fb6-16bd-4114-b7ca-fb005136e0cc.html

Die Rüstungsbranche plant in diesen Tagen mit vielen neuen Aufträgen. Beispielhaft dafür steht der Konzern KNDS, hervorgegangen aus dem Münchner Unternehmen Krauss-Maffei Wegmann (KMW) und Nexter aus Frankreich. KNDS erwartet 645 Neubestellungen des Kampfpanzers Leopard 2 bis 2031. Das geht aus internen Unternehmenspräsentationen hervor, die der BZ vorliegen. Die Dokumente ermöglichen einen Blick in das ansonsten verschlossene ...

Update:

645 neue Leopard 2
143 Aufträge Panzerhaubitze 2000
366 Radhaubitzen RCH 155 und Geschütze
Potenzial für Hunderte Radpanzer Boxer

Wat weer te denken geeft, zijn de levertijden van al deze spullen. Duitsland laat nu de Boxers uit Australië leveren.



Ik zie de link tussen dit artikel en het MGCS niet zo  :neutral: en ik heb nog niks gehoord over Nederland deelneemt als observer. Zweden en het verenigd koninkrijk zijn de enige voor zover ik weet.

Ben het wel met je eens dat Nederland weer eens achter de feiten aanloopt en zeer waarschijnlijk de eerste tanks pas in 2035 ergens tegemoet kan zien. Mocht het een troost zijn, Italië mikt al op 2024 voor de eerste leveringen.

Harald

Citaat van: Parera op 14/07/2023 | 13:46 uurWe lopen weer zo ver achter de rest aan :sick:

Duitsland   (18 + .. stuks
Noorwegen  (54 stuks)
Tsjechië  (70 stuks) 
Italië  (125-200 stuks)
Roemenië ?  (200-250 stuks)
.....
.....

Als we niet uitkijken is de orderportefeuille straks vol en zijn we in 2032 pas aan de beurt ...  >:(  :mad: 

pz

Romania Plans to Acquire 300 New Tanks to Replace Aging TR-85M1 Fleet

POSTED ON MONDAY, 17 JULY 2023

https://www.armyrecognition.com/defense_news_july_2023_global_security_army_industry/romania_plans_to_acquire_300_new_tanks_to_replace_aging_tr-85m1_fleet.html

Romania has initiated procedures to acquire 54 American Abrams M1A2 Main Battle Tanks. However, the objective is not merely to equip five battalions but rather to purchase a total of 300 tanks, according to a statement made by Major General Teodor Incicaș, head of the Directorate General for Armaments. The goal of this acquisition is to replace the old TR-85M1 tanks currently in service with the Romanian army.



The TR-85M1 is a modernized variant of the TR-85, a main battle tank utilized by the Romanian Land Forces. The original TR-85 was a Romanian-built version of the Soviet T-55 tank that entered into service in 1986. The TR-85M1, affectionately known as "Bizonul" or "The Bison", came into existence in the early 1990s as a result of extensive modernizations of its predecessor. These modernizations spanned multiple aspects of the tank including enhancements to armor protection, the introduction of a new fire control system, improved night vision capabilities, and an upgrade to the engine.

The armor enhancements included both composite and reactive armor, increasing the tank's resilience against anti-tank weaponry. The fire control system underwent significant improvements, alongside the introduction of a more powerful 100mm A308 cannon. This was a marked improvement over the older gun design originating from the Soviet era. Furthermore, the tank's engine saw an upgrade to 860 horsepower, allowing for enhanced speed and maneuverability on the battlefield.

In May 2022, the Army Recognition editorial team reported that Romania launched a procedure to acquire 54 modernized M1A2 Abrams tanks. The Romanian Ministry of National Defense had requested, at the beginning of April 2022, the Parliament leadership for the prior approval for the purchase of 54 modernized Abrams tanks.

Thus, 54 modernized Abrams tanks in the M1A2 variant and 12 derivatives, currently in use, from the US Army stock, including ammunition and training simulators, will be purchased.

During the "2023 Korea-Romania Defense Industry Cooperation Conference," a major strategic event organized by the Embassy of the Republic of Korea in Romania, Major General Teodor Incicaș, head of the Directorate General for Armaments, participated in a panel discussing the equipping of the Romanian Army.

He noted that the aim is to purchase approximately 300 tanks and support vehicle variants, but the acquisition period will be determined by the Land Forces.

"We aim to acquire new tanks, around 300 main battle tanks, but the acquisition period will have to be determined by the beneficiary," stated Major General Teodor Incicaș, head of the Directorate General for Armaments.

We stress that this does not necessarily mean that the other tanks will also be Abrams, as was the choice of the first 54.

"The objective of the Directorate General for Armaments is to equip the Romanian Armed Forces with the most advanced military equipment on the market and to ensure that they can be operated throughout their lifespan," he concluded.

Given that he spoke at an event associated with the South Korean arms industry, it is possible that Romania may choose to acquire K-2 "Black Panther" tanks, similar to Poland's decision.

However, the K-2 "Black Panther" is probably not the only one in the running: the Leopard 2A8 could also be among the possible candidates, especially since the Romanian Prime Minister, Marcel Ciolacu, had discussions with German arms manufacturers during a recent trip to Berlin.