Toekomst lunabev manoeuvre eenheden

Gestart door Zander, 19/10/2015 | 12:05 uur

Harald

Polen is enorm ook aan het investeringen in Anti Air middelen

Wij als NL hadden de Bofors 40/70, deze hebben we uitgefaseerd en aan de Oekraïne geschonken, maar zou het een toevoeging zijn om een "los" kanonsysteem in te voeren voor onze SHORAD ?

Iets bijvoorbeeld als wat de polen nu gaan invoeren?

De Polen hebben nu op basis van PSR-A Pilica (2x 23mm) een systeem ontwikkeld.
https://en.wikipedia.org/wiki/PSR-A_Pilica
CitaatPSR-A Pilica is a very short-range anti-aircraft system (VSHORAD), which is an element of the lowest layer of air defense in the field of combating unmanned aerial vehicles, helicopters, airplanes and cruise missiles at a distance of up to 6500 m, and point protection of important areas or objects. The main armament of the Pilica system is the ZUR-23-2SP Jodek missile and artillery set consisting of a double anti-aircraft gun with a theoretical rate of fire of 2000 rounds/min and an effective fire range of up to 3 km, which is a Polish modification of the 23 mm ZU-23-2 gun, combined with two PPZR Grom or Piorun missile launchers with a range of 6.5 km.[




Eventuele optie zou zijn :
- Skyguard 2x 35mm, deze zou je ook kunnen plaatsen op een Scania ?
of
- toch de Skyranger 30 ?


 

   

Harald

Ripsaw Mini Tank Emerges In New Air Defense Configuration
https://www.thedrive.com/the-war-zone/ripsaw-mini-tank-emerges-in-new-air-defense-configuration

( Op de onderstaande foto's kun je goed de Skyranger 30 toren bekijken )






Harald

Extra info over Skyranger 30 :
( nog steeds onduidelijk of NL oof dit systeem gaat toepassen/aanschaffen, Duitsland gaat wel over tot een eerste aankoop van Skyranger 30 op de Boxer)

( Rheinmetall heeft het Skyranger 30 op een Ripsaw geplaatst als showmodel op de AUSA in de VS )

AUSA – Rheinmetall will Flugabwehrvariante des M5 Ripsaw UGV mit 30-mm-Skyranger-Turm zeigen
https://soldat-und-technik.de/2023/10/bewaffnung/35766/ausa-rheinmetall-will-flugabwehrvariante-des-m5-ripsaw-ugv-mit-30-mm-skyranger-turm-zeigen/

(artikel vertaald via Google Translate)

Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall heeft aangekondigd dat het volgende week op de Annual Meeting & Exposition of the Association of the United States Army (AUSA) in Washington een luchtafweervariant van de Ripsaw M5 UGV met een geïntegreerde 30 mm Skyranger-koepel zal tonen.

Volgens Rheinmetall was de luchtafweervariant van de Ripsaw uitgerust met een actieve (3D AESA-radar) en passieve infraroodsensoren, evenals het KCE-ABM revolverkanon in 30 mm x 173 kaliber met een hoge vuursnelheid. Bovendien werden niet-gespecificeerde grond-luchtraketten geïntegreerd.

"Het modulaire systeem dat op de beurs wordt gedemonstreerd met Rheinmetall's Path A-kit biedt luchtverdediging van wereldklasse in lijn met de moderniseringsprioriteiten van het Amerikaanse leger op het gebied van lucht- en raketverdediging", schreef Rheinmetall in een verklaring verzonden op 6 oktober 2023. Het systeem is bedoeld om "superieure, autonome vuurkracht te bieden om soldaten in de moeilijkste operationele gebieden te beschermen."

De M5 Ripsaw is een goede kandidaat voor het Robotic Combat Vehicle-Medium (RCV-M) programma van het Amerikaanse leger. Als onderdeel van het RCV-M-programma is de introductie van een familie onbemande gevechtsvoertuigen in de gewichtsklasse van 10 tot 20 ton gepland als onderdeel van het overkoepelende RCV-programma. Hiermee wordt op zijn beurt het doel nagestreefd om flexibel configureerbare platforms te verkrijgen in gewichtsbereiken tot 10 ton (RCV-L), tussen 10 en 20 ton (RCV-M) en 20 tot 30 ton (RCV-H), die bovendien aan hun eigen actieve agenten, zijn uitgerust met de eigen sensoren, kunnen ook door bemande systemen worden gebruikt om het situationeel bewustzijn te verbeteren. De geplande voertuigfamilie zal uit drie verschillende modellen bestaan.



Skyranger 30
De Oerlikon Skyranger 30-koepel werd begin 2021 door Rheinmetall geïntroduceerd en is ontworpen voor luchtverdediging op korte afstand. Het wapensysteem is geïntegreerd in een onbemande koepel en heeft volgens Rheinmetall een totaalgewicht van nog geen 2,5 ton.

Als (actieve) detectiesensor voor de eerste schakel in de gevechtsketen heeft RAD een S-band AESA-radar ingezet die Klasse I UAV's kan detecteren. Vijf platte zend-/ontvangermodules zijn verspreid over de toren en zorgen voor de vereiste 360° dekking. De radar, geoptimaliseerd voor kleine doelen, heeft een detectiebereik van 20 km. Omdat een actieve sensor de eigen positie onthult, is het Fast InfraRed Search and Track (FIRST) systeem als passieve sensor geïntegreerd, die met hoge resolutie de hele omgeving in de gaten houdt en waarschuwt wanneer doelen (pop-up targets) verschijnen.

Voor de tweede stap – identificatie en tracking – heeft Rheinmetall een gecombineerde sensorkop ontwikkeld met een warmtebeeldcamera, een videokanaal en twee laserafstandsmeters. De sensor kon vorig jaar zijn prestaties bewijzen tegen klassieke en nieuwe doelen. Als alternatief zou voor deze taak een beschikbare X-bandradar kunnen worden gebruikt.

Als effector heeft Rheinmetall het Oerlikon KCA 30 mm x 173 kanon verder ontwikkeld, dat ook wordt gebruikt in het Saab 37 Viggen gevechtsvliegtuig. De autocannon was uitgerust met een programmeereenheid met één spoel die het gebruik van programmeerbare luchtstootmunitie mogelijk maakt. De voorste kogels worden afgevuurd met 160 wolfraamprojectielen (200 gram in totaal) met een maximale snelheid van 16 ronden per seconde op afstanden tot 3.000 meter. Door de programmering worden de projectielen op de optimale afstand van het doel losgelaten, waardoor een dodelijke granaatscherf ontstaat. Experimenten hebben aangetoond dat zelfs een enkel projectiel een missiemoord kan veroorzaken en de drone kan neutraliseren. Hoge richtingssnelheden van het kanon in hoogte en zijkant zijn belangrijk,

Om het impassevermogen te vergroten, biedt de Skyranger-koepel gewichtsreserves voor een raketsysteem. Zowel lasergeleide raketten als vuur-en-vergeet-raketten met IR-besturing zijn mogelijk. Er is geen selectie gemaakt. Raketten kunnen een bereik van maximaal negen kilometer bestrijken. Raketten werken alleen vanaf ongeveer twee kilometer afstand; dit korte bereik wordt dan gedekt door het kanon.

Voor elektronische oorlogsvoering kan de Skyranger 30 worden uitgerust met passieve locators die de radiobesturingssignalen van drones detecteren en RF-stoorzenders die dergelijke signalen betrouwbaar kunnen blokkeren en kunnen voorkomen dat de drones hun missie voltooien.

Harald

Skyranger systeem is nu al voor 3 landen het te kiezen systeem of hebben, gaan het aanschaffen.
Ja, wel op verschillende onderstellen, maar allemaal de Skyranger 30 toren/systeem.

Een kanonsysteem is kostentechnisch goedkoper dan een raketsysteem en ik denk ook doelmatiger. Ook gezien de verrichtingen van de Gepard in Oekraïne.

Mijn gevoel zegt dat NL ook voor een (aantal) SPAAG systemen met Skyranger 30 toren moet kiezen. Het onderstel zou dan Boxer, CV90, G5 kunnen zijn.

Parera

#560
Citaat van: Harald op 26/09/2023 | 20:54 uurDat heb ik ook al aangedacht, maar er wordt gesproken over dat NL juist iets anders gaat doen.

Maar ik kijk niet raar op dat idd het G5 onderstel de basis zal zijn voor een nieuw LUA systeem.
De vraag is nog of het een SPAAG zal zijn.

Het is wel zo dat de Skyranger als ons nieuwe systeem SHORAD beide als SHORAD worden aangeduid. In dit geval kan het ook betekenen dat de Duitsers juist kiezen voor een SPAAG systeem en wij voor een volledig op raket gebaseerd systeem.



https://www.pivotarea.eu/2023/09/26/mobile-flugabwehr-endverhandlungen-zum-skyranger/

Harald

Citaat van: Parera op 26/09/2023 | 20:42 uurMisschien wederom de ACSV G5  als onderstel met daarop de skyranger toren? Het zelfde onderstel als de SHORAD raketten.
Dat heb ik ook al aangedacht, maar er wordt gesproken over dat NL juist iets anders gaat doen.

CitaatParallel aan Duitsland schaffen de Nederlanders een heel ander mobiel luchtverdedigingssysteem en commandosysteem aan

Maar ik kijk niet raar op dat idd het G5 onderstel de basis zal zijn voor een nieuw LUA systeem.
De vraag is nog of het een SPAAG zal zijn.

Parera

Citaat van: Harald op 26/09/2023 | 16:31 uurMobile Flugabwehr: Endverhandlungen zum Skyranger
https://www.pivotarea.eu/2023/09/26/mobile-flugabwehr-endverhandlungen-zum-skyranger/
( Gaat Nederland geen Boxer Skyranger30 aanschaffen !!, maar wat dan wel ?  35mm ? of raketsysteem ? )


Misschien wederom de ACSV G5  als onderstel met daarop de skyranger toren? Het zelfde onderstel als de SHORAD raketten.

Harald

Mobile Flugabwehr: Endverhandlungen zum Skyranger
https://www.pivotarea.eu/2023/09/26/mobile-flugabwehr-endverhandlungen-zum-skyranger/

( Gaat Nederland geen Boxer Skyranger30 aanschaffen !!, maar wat dan wel ?  35mm ? of raketsysteem ? )

( artikel vertaald via Google Translate )

Mobiele luchtafweerverdediging: laatste onderhandelingen over de Skyranger

Er is een nieuwe luchtafweertank gepland als essentieel onderdeel van een verbeterd mobiel luchtverdedigingssysteem voor de Bundeswehr. Het is vooral bedoeld om massa's kleine drones af te weren. Voor dit doel is het Skyranger-model van het wapenbedrijf Rheinmetall, gebaseerd op de Boxer-tank op wielen, gepland. De laatste onderhandelingen tussen het defensiebedrijf en het inkoopbureau zijn inmiddels begonnen.

Er zijn twee contracten betrokken. Een onmiddellijke aanschaf van de Skyranger is gepland. Een prototype en 18 vervolgvoertuigen. Het leger zou drone-verdediging moeten hebben voor operationele eenheden. Een tweede contract betreft de aanschaf van de Skyranger in grotere aantallen voor het geplande 'Near and Near Area Protection (NNbS) luchtverdedigingssysteem', dat tegen het einde van het decennium moet worden geïmplementeerd. Dit omvat ook IRIS-T SLM en een nieuwe luchtafweertank.

De Duitse VJTF zou dit jaar de eerste drone-defensiecapaciteit moeten krijgen. Vanaf 2020 werd op Jägerbataillon 292 het project "gekwalificeerde luchtafweerverdediging" gestart. De taak was het voorbereiden en trainen van een peloton van 70 soldaten - met een tiental boksers, uitgerust met een granaatmachinegeweer van de Noorse fabrikant Kongsberg. Maar het project is inmiddels stopgezet. Een woordvoerder van het 292 Hunter Battalion zei tegen de auteur: "Het 292 Hunter Battalion heeft momenteel niet langer de leiding over de gekwalificeerde luchtafweer binnen het kader van de VJTF." Desgevraagd wil het leger hier geen commentaar op geven vanwege "operationele redenen", aldus een woordvoerder.

Rheinmetall hoopt tegen het einde van het jaar een contract voor de Skyranger af te sluiten met goedkeuring van het parlement, zegt Knud Michelson, verkoopmanager voor grondgebaseerde luchtverdediging bij Rheinmetall, in een interview met de auteur. Een onmiddellijke aanschaf van Skyranger zou echter niet onmiddellijk het gat in het gebrek aan drone-verdediging dichten. De Bundeswehr wil eind oktober 2024 een eerste Skyranger-prototype hebben. Daarna was het tijd voor kwalificatie. Een eerste seriemonster staat gepland voor november 2025. Als 18 Skyrangers in serieproductie zouden gaan, zouden ze ook een tussenoplossing nodig hebben, zodat ze kunnen worden geïntegreerd in het NAVO Integrated Air Defense System (NATIAMDS); anders zijn ze niet operationeel voor de NAVO-coalitiemacht Bundeswehr. zegt Rheinmetall

Volgens vervolgverzoeken van het inkoopbureau zal er in de tussentijd een tweede seriemodel van de Skyranger worden geleverd, legt Michelson uit. Op basis hiervan kan de definitieve versie van Skyranger voor NNbS vanaf 2027 aan de Bundeswehr worden geleverd. De eerste reeks onmiddellijke aanbestedingen zou waarschijnlijk achteraf worden ingebouwd. Het definitieve NNbS-nummer van de Skyranger is nog open. Vorig jaar werd volgens luitenant-kolonel i. G. Manfred Stangl, luchtverdedigingsofficier bij het Air Force Command, stelde de volgende doelstellingen vast: NNbS als geheel zou voldoende squadrons moeten omvatten om acht brigades in de strijd te kunnen begeleiden. Er zijn ook squadrons gepland om alle drie de legerdivisies en één korps te beschermen. Ook moeten er squadrons zijn om minimaal twee vliegvelden in het operatiegebied te kunnen beveiligen.

De door Rheinmetall aangeboden NNbS-instapversie van de Skyranger heeft een 30 mm Oerlikon revolverkanon plus een lanceerinrichting voor 4 Stinger-raketten. De raketten zijn vooral bedoeld om grotere drones te onderscheppen op een afstand van zo'n vijf kilometer. Het kanon neemt het korte bereik van 300 tot 3000 meter over. Knud Michelson: "Het belangrijkste voordeel van de Skyranger 30 is het aanzienlijk kleinere bouwvolume van het 30 mm kanon vergeleken met het 35 mm kanon. Hierdoor blijft er ruimte over om de raketten in de toren te integreren. Het verschil in de munitievoorraad is niet zo groot, 300 patronen voor de 30 mm koepel versus 252 patronen voor de 35 mm koepel." De Skyranger kan dezelfde munitie gebruiken als het Puma infanteriegevechtsvoertuig, wat de munitielogistiek vereenvoudigt. De Puma zelf, met zijn kanon inclusief sensoren en doeltracking, is te traag om zich te verdedigen tegen massa's kleine drones. Bovenal zijn de mondingssnelheid en cadans van het Puma-kanon te laag om luchtstootmunitie snel genoeg de lucht in te pompen, aldus Michelson, luchtafweerexpert van Rheinmetall.

De Amerikaanse Stinger-raket is daarentegen slechts een instapoplossing, aangezien fabrikant Raytheon zijn draagraket niet meer produceert. Het Amerikaanse bedrijf bereidt zich momenteel voor op de productie van de Stinger-opvolger die het Amerikaanse leger nodig heeft voor zijn vernieuwde mobiele korteafstandsluchtverdedigingssysteem. Het bewapenen van de Skyranger met Stinger zal worden bereikt door twee lanceerinrichtingen uit de reserves van de Tiger-aanvalshelikopter te nemen en deze te koppelen, legt Michelson uit. Of het mogelijk zou zijn om de Skyranger naast extra munitie ook van een raketreserve te voorzien, wordt onderzocht. De munitiekisten en raketwerpers van de Skyranger moeten met de hand worden geladen.

Als je van Duitsland naar Europa kijkt, laat het Skyranger-pantser zien dat Europeanen, ondanks de oorlog in Oekraïne, nog steeds niet in staat zijn zich op een zinvolle manier te bewapenen. Parallel aan Duitsland schaffen de Nederlanders een heel ander mobiel luchtverdedigingssysteem en commandosysteem aan – hoewel beide landen het erover eens zijn dat het Nederlandse leger volledig geïntegreerd moet worden in het Duitse. Ook de Nederlanders brengen hun mobiele luchtafweersystemen onder bij het leger. De Duitsers laten ze verdeeld tussen het leger en de luchtmacht. In het oosten wil Hongarije de Skyranger, zelfs het Duitse leiderschapssysteem. Het wil echter geen variant op wielen, maar eerder de Skyranger-koepel op het chassis van zijn Lynx-infanteriegevechtsvoertuig op rupsbanden. In het noorden vertrouwt Denemarken ook op de Skyranger op wielen, maar niet op de Boxer, maar eerder op de tank Piranha op wielen, wederom met een eigen commandosysteem. De voorbeelden laten zien: Kleine en gespecialiseerde series bepalen de Europese reconstructie van het belangrijke luchtverdedigingswapen. Grote, machtige Europese NAVO/EU-formaties kunnen op deze manier niet slagen.

Ace1

Citaat van: Huzaar1 op 31/08/2023 | 17:01 uurAls je anno 2023 als NATO land nog piranha's koopt is er iets mis in je bovenkamer.


Boxer.

Volgens mij is er een nieuwe versie van de piranha?

https://en.wikipedia.org/wiki/Mowag_Piranha_V

Huzaar1

Als je anno 2023 als NATO land nog piranha's koopt is er iets mis in je bovenkamer.


Boxer.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Voor het eerst getoond de Skyranger 30 toren op een Deense Piranha 5 8x8 onderstel.



CitaatOn 23 and 24 August, this year's #daloindustrydays took place in Ballerup, Denmark. At this lead event for the local market, the #PIRANHA 5 8x8 was presented with Rheinmetall's #SKYRANGER 30 turret for the first time. This solution had lately been chosen for Denmark's future very-short-range air defense capability and was met with exceptional interest by the official delegations from different nations.

https://es.linkedin.com/company/gdels

Master Mack

Kolere dat ding is nog hoger als een boxer met 120mm kanon. En nu maken we ons niet druk over de hoogte? Bijzondere machine dat wel.

Harald

Meer afbeeldingen van de (Duitse versie) Boxer Flugabwehrraketenpanzer (FlaRakPz-Boxer).

Ik ben benieuwd of Nederland ook voor de IRIS-T gaat en ook de keuze van de sensoren (van Hensoldt, waarschijnlijk het Spexer 2000 systeem)

https://www.rheinmetall.com/de/microsites/nnbs





CitaatVolgens de ARGE NNbS behoren de primaire sensor van de FlaRakPz, de zes niet-roterende phased array antennes (AESA) van de Spexer-radar, tot de essentiële systeemelementen van het sensorsysteem . Door de antennes op het voertuig te plaatsen is ook tijdens het rijden allround luchtruimverkenning mogelijk. Het radarsysteem kan tegelijkertijd bewakings- en doelvolgtaken uitvoeren. De IFF-ondervrager MSSR200 wordt gebruikt voor doelidentificatie.

Daarnaast wordt voor het volgen van doelen een elektro-optische sensor gebruikt, die over een dag- en nachtkanaal en een laserafstandsmeter beschikt.

Voor zelfbescherming is het sensorsysteem MUSS (multifunctioneel zelfbeschermingssysteem) beschikbaar. Een raket- en laserwaarschuwingsapparaat zijn in het systeem geïntegreerd.

Spexer 2000 3D MKII
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/spexer-2000-3d-mkii-surveillance-radar-for-c-uav-and-critical-asset-protection/


Harald

Nog wat extra info over de Duitse keuzes.

CitaatSkyranger 30
Im Skyranger 30 hat Rheinmetall die 30-mm-Oerlikon-Revolverkanone und eine Lenkwaffe zu einem System zusammengeführt, das Ziele im Entfernungsband von Null bis zu mehreren Kilometern bekämpfen kann. Mit ihrer hohen Kadenz und Präzision übertrifft die Oerlikon-Kanone die Wirkung der zwei Kanonen im FlakPz Gepard. Die eigene Sensorik, u.a. mit AESA-Radar und dem passiven Infrarot-Sensor FIRST, kann Ziele rundum (360 Grad) entdecken und verfolgen. Das Waffensystem ist in einem unbemannten Turm mit weniger als vier Tonnen Gewicht integriert.

Es ist geplant, 2025 ein Truppenversuchsmuster zu liefern. Nach Feststellung der Eignung sollen bis Mitte 2027 16 Skyranger 30 für die Truppe und je ein Exemplar für die Ausbildung sowie als Referenzexemplar für den Rüstungsbereich zulaufen.

CitaatBoxer Flugabwehrraketenpanzer
Für die Bekämpfung von Bedrohungen aus der Luft im Entfernungsband bis oberhalb zehn Kilometern sollen die FlaRakPz-Boxer einen Werfer für mindestens vier IRIS-T-Flugkörper erhalten. Ob mehr Flugkörper integriert werden können, soll sich im Laufe der Entwicklung ergeben. Das Zielspektrum deckt Starr- und Drehflügler und Marschflugkörper ab. Neben dem Fahrer und dem Kommandanten ist ein weiterer Bediener im Fahrzeug untergebracht. Der FlaRakPz kann mit eingebauter Sensorik eine eigene Luftlage erstellen und eigenständig Ziele bekämpfen. Er ist aber für die Netzanbindung ausgelegt und an externe Luftlagen angebunden werden. Zur Selbstverteidigung verfügt das Fahrzeug über eine im Turm integrierte 40-mm-Granmatmaschinenwaffe.



CitaatBoxer Feuerleitpanzer
Die Koordination der Flugabwehrsysteme einer Einheit erfolgt aus dem FltPz-Boxer. Kommandant und ein Bediener finden das gleiche Arbeitsplatzsetup vor wie im FlaRakPz vor. Die Aufgaben können sowohl während der Fahrt als auch in einem stationären Gefechtsstand durchgeführt werden. Eine fernsteuerbare Waffenstation wahlweise mit schwerem Maschinegewehr oder Granatmaschinenwaffe dient der Selbstverteidigung.



https://esut.de/2023/08/meldungen/44056/das-heer-erhaelt-drei-neue-boxer-varianten-fuer-nnbs/

Parera

Opvallend genoeg kiezen de Duitsers voor wiel basis zowel voor de interim oplossing als in de plannen voor de lange termijn oplossing.