Verhuizing Marinierskazerne

Gestart door Marskramer, 26/10/2011 | 20:25 uur

Ros

Tientallen miljoenen ophoesten of het Korps laten vallen ? Hoeveel mensen gaan wachten tot medio 2019 dat er definitieve beslissingen genomen gaan worden door de politiek. Nu liggen er voldoende banen voor het oprapen in het bedrijfsleven, hoe dat in 2019 zal zijn is nog maar de vraag.

Als Den Haag het onderdeel wil behouden zal het een bittere pil en afgang zijn en waar komen de centen vandaan ? En het laatste gaat wat mij betreft een grote rol spelen.

Lex

Hoe verhuizing kazerne mariniers ontaardde in oorlog

Nog voor de eerste paal is geslagen geldt de Michiel de Ruyterkazerne in Vlissingen als het meest gehate gebouw van de krijgsmacht. Mariniers vonden het van begin af aan een onmogelijke vestigingsplek. Nu de nieuwe kazerne bovendien op trainingsgebied een achteruitgang blijkt, is het pas echt oorlog. Zelfs de korpscommandant keert zich openlijk tegen Vlissingen. Wat ging er allemaal mis?
Het leek de perfecte match. Een nieuwe kazerne voor het Korps Mariniers op de plek waar de oprichter Michiel de Ruyter van de trotse eenheid vandaan komt. Voor militairen die opereren op de grens van land en water is een havenplaats een logische plek. Een stuk meer voor de hand liggend dan een bosperceel op de Utrechtse Heuvelrug.

Toenmalig minister van Defensie Hans Hillen hakt in 2012 de knoop door. Aan de Tweede Kamer meldt hij dat het nieuwe complex alle oefenfaciliteiten op zoveel mogelijk eigen terrein krijgt. Dat kan omdat anders dan op de bestaande kazerne in Doorn de mariniers in Zeeland een stuk ruimer in hun jas komen te zitten. Ze krijgen 70 hectare tot hun beschikking. Bijna het driedubbele van wat Doorn biedt. Wat aan trainingen niet kan op het terrein, moet binnen een uur rijden mogelijk zijn.
Dat is anno 2018 nog steeds het beeld dat wordt geschetst. De werkelijkheid is anders. De mariniers kunnen volgens ingewijden bijna niet trainen in Zeeland. Zo zijn de schietbanen maar half zo groot als door de mariniers gevraagd. Daardoor kunnen ze niet worden gebruikt door de vaste aanvalsteams van twaalf man, maar slechts door zes personen tegelijk. ,,Het is conform de normen en de behoeftestelling", reageert een woordvoerder van het departement.
Daarnaast gooit milieuwetgeving roet in het eten. In een document voor intern gebruik schrijft de marine afgelopen zomer het volgende over trainingen met helikopters: ,,Er is gebleken dat niet alle gewenste helikoptertraining vanaf de MARKAZ (kazerne Vlissingen, red.) uit te voeren is. Er is een beperkte mogelijkheid tot helikoptertraining. Voor overige type helikoptertraining wordt uitgeweken naar geschikte locaties elders."

Oefengebieden
In Kamerbrieven meldt defensie dat er contracten zijn gesloten met Staatsbosbeheer en North Sea Ports voor gebruik van terreinen als oefengebieden. De suggestie is dat daarmee het voordeel van de ligging aan zee en in een dunbevolkte provincie valt uit te nutten. De praktijk steekt ook hier schril tegen af. Op haar website meldt de provincie Zeeland dat er in geen geval mag worden geschoten. De terreinen mogen niet onder oefeningen lijden. Natuur en toerisme krijgen altijd voorrang. Geen oefeningen dus tijdens het broed- en strandseizoen. ,,Daar heb je dus helemaal niks aan", concludeert Arjen Rozendal van defensievakbond AFMP. Vanuit het korps krijgt Rozendal bijval. ,,Je kunt een landing uitvoeren in Zeeland. Dat is het", meldt een goed ingevoerde marinier. Hij noemt de resultaten van een eerste oefening vorig jaar weinig bemoedigend. ,,Voor de helitraining moeten de jongens naar Gilze-Rijen, voor schieten naar de Harskamp en amfibische landingen blijven op Texel worden geoefend", concludeert de AFMP.
Die locaties liggen respectievelijk 117, 217, en 280 kilometer van Vlissingen. Doorn is in alle gevallen ruim in het voordeel. De bonden waarschuwen daarom voor veel efficiëntieverlies wanneer mariniers 2,5 uur in de bus moeten gaan zitten om op een oefenterrein te komen. Nu is het nog zo dat ze binnen een halfuur paraat staan.
De ligging in een uithoek is de voornaamste reden voor mariniers tegen de verhuizing te zijn. Dat laten ze al direct na het vallen van het besluit aan De Telegraaf weten. Ze denken hun gezin niet mee te krijgen. Het is nog steeds het argument waarom de militairen niet naar Vlissingen willen. Ze laten het niet meer bij boze woorden alleen. Mariniers beginnen af te haken nu de opening van Vlissingen dichterbij komt. In de eerste drie maanden van dit jaar verlaten 73 man eerder dan verwacht de dienst. Drie keer zoveel als normaal. Het korps heeft door personeelsgebrek de 11e infanteriecompagnie tijdelijk moeten opheffen.

Stress
Staatssecretaris Visser (Defensie) probeert in antwoorden op Kamervragen paniek te voorkomen. Volgens haar betekent de verhoogde uitstroom niet dat Nederland niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Op het hoofdkwartier van het Korps Mariniers in Rotterdam lijkt wel degelijk sprake van flinke stress. Hoe hoog de spanningen oplopen, blijkt eind vorige week.
De commandant van het Korps generaal Jeff Mac Mootry neemt in het voorwoord van mariniersblad QPO openlijk stelling tegen Vlissingen. Een unicum. Zelfs voor iemand van wie intern bekend is dat hij al jaren tegen Vlissingen is. Militairen horen zich niet uit te spreken tegen democratisch genomen besluiten. Nu militaire vakbonden openlijk zinspelen op het einde van het korps lapt Mac Mootry dit gebod aan zijn laars.
Het zoals de generaal schrijft 'rampscenario' dat zich nu ontrolt, kan voor hem, de defensieleiding en de politiek niet als een verrassing komen. Al in augustus 2012 staat in een brief van minister Hillen aan de Kamer dat een aantal medewerkers moeite zal hebben met de persoonlijke gevolgen van de verhuizing.
,,Dat betreft in het bijzonder medewerkers die in Doorn of omgeving wonen, een werkende partner en schoolgaande kinderen hebben. De keuze tussen verhuizen en een weekendhuwelijk zal soms moeilijk zijn", stelt de bewindsman vast. ,,De ervaring met andere verhuizingen van defensie-eenheden leert dat een deel van het personeel dit aanvaardt en dat een ander deel afhaakt. Dit kan voor de korte termijn een verminderd personeelsbestand opleveren. Maar dezelfde ervaringen leren ook dat zo'n dip van tijdelijke aard is." Later in het proces komt er een zeer negatief rapport van de Universiteit van Twente overheen. Daaruit blijkt dat de verhuisbereidheid van partners laag is.

Gewaarschuwd
,,Ook binnen het korps is er al vanaf 2012 voor gewaarschuwd", weet Denise. Ze is de verloofde van marinier Franco en lid van het zogeheten thuisfrontcomité. Op persoonlijke titel zat Denise in overleggen met defensie en de provincie over Vlissingen.
,,De mensen die voor Vlissingen hebben gekozen, zijn van een andere generatie. Voor hen geldt dat ze uit de tijd komen waarin het normaal was dat een gezin de marinier overal volgde. Dat was nog een periode waarin je een huis op één inkomen kon kopen, vrouwen thuis zaten en je nog geen samengestelde gezinnen zoals het onze had. Met alle logistieke puzzels die daarbij horen."
Denise voelt aan de keukentafel de spanningen oplopen. ,,Mariniers met een operationele functie zijn zeker de helft van het jaar van huis. Soms loopt het zelfs op tot veertig weken", legt de werkende moeder van vier de situatie uit. ,,Die drie maanden die over blijven, wil je zoveel mogelijk thuis kunnen zijn. Wanneer je dan ook het grootste deel van de week weg bent omdat je vanwege de grote reisafstand op de kazerne moet blijven slapen en alleen in de weekenden thuis bent, wat blijft er dan nog over?"

Ervaren
Franco is niet de enige die twijfelt over zijn carrière, zo bevestigen militaire bonden. Met name veel onderofficieren staan volgens vakbond VBM op het punt van vertrek. ,,Dat is een groot probleem, want juist die ervaren korporaals en sergeants zijn de ruggengraat van een eenheid", zegt VBM-voorzitter Jean Debie.
Defensie zelf heeft ook meegewerkt aan het ondergraven van de De Ruyterkazerne. Aanvankelijk moest vrijwel het hele korps naar Zeeland. Inclusief opleidingen. Door die gedachte ging in 2014 een streep toen na een Rotterdamse lobby minister Hennis besloot de Van Ghentkazerne open te houden. Staf en het opleidingscentrum blijven in de Maasstad. Van mariniers elite-eenheid NLMARSOF was al bekend dat hij niet naar Zeeland gaat. Dit jaar besloot minister Bijleveld ook terug te komen op het besluit de Texelse Joost Dourleinkazerne te sluiten. Hier ligt de vloot landingsvaartuigen en oefenen mariniers amfibische operaties. Een van hun belangrijkste taken.
,,Wat je overhoudt, is een kazerne waar weinig mensen heen willen, de meeste oefeningen niet mogelijk zijn en waar een veel lager aantal taken is belegd", vat vakbondsman Arjen Rozendal de situatie van Vlissingen samen. ,,Je bouwt feitelijk een slaapkazerne. Dan is het veel logischer om in Doorn te blijven en daar het complex op te knappen. Helemaal als je weet dat die optie goedkoper is."

DEFENSIE: IN 2022 MOET GEBOUW ER STAAN
Defensie blijft vooralsnog ondanks de toenemende protesten afkoersen op een marinierskazerne in Vlissingen. Volgens een woordvoerder van het departement kan er een goede, duurzame en toekomstbestendige kazerne in Zeeland komen.
In antwoord op Kamervragen gaf staatssecretaris Visser donderdag aan dat het stopzetten van de aanbestedingsprocedure tientallen miljoenen euro's zou kosten. Dit omdat deelnemers aan de procedure een vergoeding zullen vragen en ook de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen hun gemaakte kosten op Defensie willen verhalen.
,,Daarmee heeft Defensie dan nog geen nieuwe of gerenoveerde kazerne voor de mariniers", stelt de verantwoordelijk bewindsvrouw vast. ,,Het ruimteprobleem in Doorn, indertijd de reden om niet voor een grootscheepse renovatie van de Van Braam Houckgeestkazerne te kiezen, is nog steeds hetzelfde."
Helemaal vol voor Vlissingen gaat Visser tegelijkertijd ook niet. Ze schrijft in de brief dat het moment van gunning als point of no return geldt. Dat moment is er door vertraging in de procedures rond Vlissingen nog niet geweest. Defensie hoopt volgend jaar een contract te tekenen met een aannemer om dan begin 2022 een gebouw te hebben.

Telegraaf, 28-04-2018

Parera

Citaat
Terugdraaien verhuizing mariniers kostbaar

DEN HAAG - Als Defensie nu zou besluiten om de verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen ongedaan te maken, zou dat ,,tientallen miljoenen" kosten, aldus staatssecretaris Barbara Visser. Er is veel verzet onder de mariniers tegen de verhuizing. Steeds meer mariniers vertrekken daarom bij het korps.
,,Helaas blijkt dat de ongeplande uitstroom stijgt", schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer. Toen in 2012 werd besloten tot de verhuizing was rekening gehouden met een dip in het personeelsbestand. Maar Visser tekent hierbij aan dat ,,de irreguliere uitstroom bij het Korps Mariniers nu groter is dan in 2012 was voorzien."
Er wordt gesproken met drie consortia over de bouw van de kazerne. Als de verhuizing nu wordt afgebroken moeten zij een vergoeding krijgen, aldus de bewindsvrouw.
Ook de provincie Zeeland en gemeente Vlissingen zullen geld willen zien. Bovendien heeft Defensie zelf al veel kosten gemaakt.

De verhuizing kan nog wel worden teruggedraaid. Volgens Visser is de gunning in het aanbestedingsproces, gepland voor eind juli 2019 het ,,point of no return."
Begin 2022 moet de nieuwe kazerne de deuren openen. Er is al lang veel verzet tegen de verhuizing. Deze week schreef de bevelhebber van de mariniers, brigadegeneraal Jeff Mac Mootry, in het mariniersblad QPO niet blij te zijn met de verhuizing. Hij heeft grote zorgen over de leegloop. Defensie onderzoekt momenteel of die te maken heeft met de verhuizing.

[Bron: Telegraaf @ Artikel ]

Lex

Antwoord op vragen van het lid Diks over de leegloop bij het Korps Mariniers in verband met de kazerneverhuizing naar Vlissingen

De antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Diks (GroenLinks) over de leegloop bij het Korps Mariniers in verband met de kazerneverhuizing naar Vlissingen

Kamerstuk, 26-04-2018

Ros

Citaat van: A.J. op 25/04/2018 | 23:10 uur
Kortom, "de kudde" (de gemene deler) heeft het fout en ik heb het goed...

Dit is dan jou conclusie. Het feit dat ik mijn mening geef is natuurlijk geen veroordeling dat anderen het fout hebben/zien.

Citaat van: Huzaar1 op 26/04/2018 | 10:42 uur
Dit is het hele probleem met socialisten, communisten en activisten. Zo overtuigd van hun morele superioriteit dat ze behoren tot de meest overlast creërende groep van de samenleving. Ze hebben dat stokje prima overgenomen van de Fascisten.

En dit is de keerzijde van de medaille........conclusies, veroordeling(en) zonder enige vorm van bewijs of kennis. Dit is wel de juiste manier om de discussie te voeren ? Zoals al eerder door mij opgemerkt....niet mee eens..reageer dan niet. Laat je niet verleiden om iemand voor van alles en nog wat uit te maken.

Huzaar1

Citaat van: Ros op 25/04/2018 | 22:28 uur
Ik trek mij wel iets aan van de rest en zal iedereen met respect behandelen maar zal ten alle tijden mijn mening geven. Mekkerend achter de kudde aanlopen omdat het zo netjes is en je er schijnbaar waardering mee kan verdienen ligt niet in mijn aard.

'De rest' heeft die discussie al tig keer gevoerd en zal als het nodig is vanzelf deze discussie wel weer voeren.
Als jij in het midden van 'de rest' dit telkens blijft doen werkt dit nogal storend en geef je een dikke middelvinger aan 'de rest'..

Dit is het hele probleem met socialisten, communisten en activisten. Zo overtuigd van hun morele superioriteit dat ze behoren tot de meest overlast creërende groep van de samenleving. Ze hebben dat stokje prima overgenomen van de Fascisten.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

A.J.

Citaat van: Ros op 25/04/2018 | 22:28 uur
Ik trek mij wel iets aan van de rest en zal iedereen met respect behandelen maar zal ten alle tijden mijn mening geven. Mekkerend achter de kudde aanlopen omdat het zo netjes is en je er schijnbaar waardering mee kan verdienen ligt niet in mijn aard.

Kortom, "de kudde" (de gemene deler) heeft het fout en ik heb het goed...

Ros

Citaat van: Huzaar1 op 25/04/2018 | 08:33 uur
Nogal storend voor de rest, maargoed wanneer trek jij je iets aan van ' de rest' .. when hell freezes over.

Ik trek mij wel iets aan van de rest en zal iedereen met respect behandelen maar zal ten alle tijden mijn mening geven. Mekkerend achter de kudde aanlopen omdat het zo netjes is en je er schijnbaar waardering mee kan verdienen ligt niet in mijn aard.


Parera

Citaat van: Thomasen op 25/04/2018 | 21:46 uur
Precies. Kom al die afspraken na en zorg dat alle faciliteiten zoals ze in het foldertje stonden gerealiseert kunnen worden.

Dus ook gewoon schieten bij verminderd zicht, heli landingen, faciliteiten voor binnenslapers, sport etc alles.

+1 en als ''alleen een mariniers kazerne'' te duur is voor de dames en heren in Den Haag dan is het plan van dhr. de Natris nog geen slecht idee om het te delen met de KM, KMAR en andere overheids instanties. Zo kan je de kosten toch iets drukken op gebied van operationeel en onderhoud.

Parera

CitaatBrief aan de Tweede Kamer: kom afspraken na en verhuis de marinierskazerne naar Vlissingen

VLISSINGEN - De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen moet doorgaan. Niet voor niets zijn er afspraken gemaakt en overeenkomsten gesloten en daaraan moet het Rijk zich houden. Daarvoor pleiten de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel departement Zeeland en de Zeeuwse Innovatie Groep stichting ZIGZAG in een brief aan alle fracties in de Tweede Kamer. De organisaties benadrukken dat 'de verhuizing van de marinierskazerne de afgelopen acht jaren met veel zorg is voorbereid'. ,,Er zijn contracten en convenanten gesloten en er zijn de nodige investeringen gedaan.''

De Maatschappij en ZIGZAG hebben er begrip voor dat niet iedereen staat te springen om te gaan verhuizen. ,,In die zin is het belangrijk dat zeker ook de mariniers snel duidelijkheid krijgen en dat de minister de gemaakte keuze voor Vlissingen expliciet bevestigt. Het gaat immers om meer dan personele belangen. Het gaat nadrukkelijk ook over het realiseren van een nieuwe en duurzame kazerne in Vlissingen.'' Maar de rol die de commandant van de mariniers, brigade-generaal Jeff Mac Mootry, speelt vinden ze niet verstandig, schrijven ze aan de Kamerfracties.

Ze doen dan ook een 'klemmend beroep' op de fracties 'om er op toe te zien en tegelijkertijd te bevorderen dat de gemaakte afspraken worden nagekomen'. ,,We rekenen op de betrouwbaarheid van de overheid. Het gaat, met nogmaals begrip voor de emoties, om de toekomst van het Korps Mariniers, in dit kader bezien is Vlissingen met de havens en de nabijheid van België de ideale locatie.'' De Maatschappij en ZIGZAG onderstrepen dat 'Zeeland goed is toegerust en voorbereid om de mariniers en hun families goed te kunnen ontvangen'. ,,De komst van de mariniers wordt breed gedragen in Vlissingen en in Zeeland. Ook wij zijn bereid daartoe die investeringen te doen en/of mede mogelijk te maken die nodig zijn voor een goede start en ontvangst voor alle hierbij betrokken gezinnen, partners en kinderen.''

[Bron: PZC @ artikel ]

Huzaar1

Citaat van: Ros op 24/04/2018 | 21:16 uur
Ik zal deze en nog vele discussies voeren zo vaak als ik het nodig acht. Kan je er niet tegen reageer dan niet of kom in ieder geval met een fatsoenlijke en inhoudelijke reactie.

Je kunt je beter in een omgeving afvragen hoe relevant iets is beste, waardering zal vanzelf blijken van je omgeving.
Nogal storend voor de rest, maargoed wanneer trek jij je iets aan van ' de rest' .. when hell freezes over.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

#912
Citaat"Houd mariniers in Doorn, maar geef Vlissingen wel kazerne"
DOORN/DOORN - De Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO) wil én én. Een kazerne in Vlissingen én het Korps Mariniers in Doorn houden. Volgens de vereniging kan de Minister een duidelijk signaal afgeven in deze moeilijke tijd voor Defensie, zegt voorzitter Marc de Natris: "Laat zien aan de mariniers en de rest van de mensen dat het menens is".
De Natris rekent voor: Defensie heeft de afgelopen jaren flink in het vlees moeten snijden. "Er moest 1 miljard bezuinigd worden in 2012. Nu gaan we langzamerhand weer groeien. Maar Defensie zit nu in de put. Het personeel is het na 25 jaar politieke verwaarlozing zat. De uitstroom is groot. We gaan richting de 8000 vacatures." En dus moet er wat gebeuren, zegt de KVMO. "We zitten echt diep in de shit. Dat zal de komende jaren nog duren. Want als we alle infrastructuur voor Defensie weer op orde moeten krijgen, kost dat 2,5 miljard euro. Dat krijgen we nooit. Dus als je daar geld op kunt besparen, investeer dat dan in Doorn. Dan kunnen we ook weer geld in andere dingen steken." De nieuwe kazerne in Vlissingen kost 192 miljoen euro, volgens de laatste berichten. Ook Korpscommandant Mac Mootry heeft zorgen geuit over de verhuizing naar Zeeland. Hij schreef een column over de leegloop en noemt het een "nachtmerriescenario". Volgens vakbond VBM zijn er inmiddels 120 mariniers vertrokken dit jaar.

Toch een kazerne
Maar toch moet Zeeland niet in de kou blijven staan. De Natris zegt dat die kazerne er wel moet komen: "Het moet een multifunctionele kazerne zijn. Een plek waar de hele krijgsmacht terecht kan én ook de douane." Want door de Brexit wordt Vlissingen een belangrijk punt: "Dat wordt een belangrijke haven voor de invoer. De douane en marechaussee moet daar uitgebreid worden. "En dat is goed nieuws voor Zeeland. De provincie heeft al 13,8 miljoen euro in het project geïnvesteerd. Zij reageerden dan ook verbaasd op de column van de commandant. Een provinciewoordvoerder: "Die heeft ons onaangenaam verrast. Verder is het wat ons betreft aan Den Haag, en rekenen wij op een betrouwbare overheid. Wij gaan ervan uit dat de marinierskazerne gewoon naar Vlissingen komt."

Die nieuwe kazerne moet dus voor verschillende disciplines geschikt worden, als het aan de KVMO ligt. Onderhoud van schepen, oefeningen van het Korps en een slaapplek. "Het is én én. Uiteindelijk zal er in Zeeland ook een steunpunt voor Defensie moeten zijn. En ook voor de douane. Er zijn genoeg mogelijkheden om tot een win-win situatie te komen."

Soap
De verhuizing van het Korps mariniers van Doorn naar Vlissingen houdt de gemoederen nu al een flinke tijd bezig. En dus moet er een knoop doorgehakt worden. De Natris zegt dat het Korps altijd nog in Doorn kan blijven: "Je kan altijd terug. Het is niet voor het eerst dat er binnen de politiek iets gecorrigeerd wordt". De Natris hoopt dat Defensie een duidelijk signaal af gaat geven: "We moeten de mensen weer centraal stellen. Jarenlang is dat niet gedaan, door de bezuinigingen. Want als het Korps niet wil, dan kun je ze dwingen. Maar uiteindelijk zullen ze dan met pijn in het hart besluiten om weg te gaan. En dat kan nooit de bedoeling zijn van de politiek." De Staatssecretaris van Defensie moet nog vragen beantwoorden van GroenLinks over de kwestie. Daar is het grote wachten op. En vervolgens is de vraag ook of ze in Doorn nog zitten te wachten op de mariniers. De inwoners zien de mannen van het Korps graag. Maar de politiek op de Heuvelrug wil graag woningen bouwen op het kazerneterrein. De soap is dus nog lang niet klaar.

[Bron: RTV Utrecht @ Artikel + interview met De Natris]

Ik denk dat dhr. De Natris hier zeker een punt heeft en het is misschien wel de beste oplossing.

Lex

Citaat van: tentara71 op 24/04/2018 | 20:46 uur
Is ook een kontlocatie. Daar zou 3MB komen áls dat burgerbedrijf een andere locatie kon krijgen. Dat is niet doorgegaan (3MB) maar zo ja dan was het net groot genoeg geweest voor een uitgekleed bataljon (31 & 32INFCIE zaten toen al/nog in de West). Daar was geen plaats voor de gehele GOEM, laat staan de uitgebreide /versterkte OPE MARNS.
Yep, is mij bekend; maar het ging om de alternatieven toentertijd.

Ros

Citaat van: Huzaar1 op 24/04/2018 | 15:51 uur
Bedankt voor deze discussie die al 435233421 keer is gevoerd Ros en waarbij het antwoord evenvaak is gegeven.

Ik zal deze en nog vele discussies voeren zo vaak als ik het nodig acht. Kan je er niet tegen reageer dan niet of kom in ieder geval met een fatsoenlijke en inhoudelijke reactie.

MasterChief1971

Citaat van: Lex op 24/04/2018 | 18:05 uur
In die periode was ook de locatie Buitenveld in Den Helder nog beschikbaar.
Is ook een kontlocatie. Daar zou 3MB komen áls dat burgerbedrijf een andere locatie kon krijgen. Dat is niet doorgegaan (3MB) maar zo ja dan was het net groot genoeg geweest voor een uitgekleed bataljon (31 & 32INFCIE zaten toen al/nog in de West). Daar was geen plaats voor de gehele GOEM, laat staan de uitgebreide /versterkte OPE MARNS.
"Whosoever commands the sea, commands the trade; whosoever commands the trade of the world commands the riches of the world, and consequently the world itself"- Sir Walter Raleigh