De Eurozone en haar problemen

Gestart door KapiteinRob, 02/05/2010 | 22:09 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 12/07/2011 | 00:02 uur
Eurolanden garanderen stabiliteit euro

BRUSSEL - De ministers van Financiën van de eurolanden zijn vastbesloten de financiële stabiliteit van het eurogebied te blijven bewaken. Dat staat in een verklaring die ze maandagavond hebben gepresenteerd. Ze kondigen daarin aan verder te werken aan een tweede noodlening voor Griekenland.

ANP,
11 juli 11, 23:55

En juist deze eensgezindheid baart zorgen.... want waarom zo'n statement?

KapiteinRob

Citaat van: ANP op 12/07/2011 | 00:02 uur
De ministers van Financiën van de eurolanden zijn vastbesloten de financiële stabiliteit van het eurogebied te blijven bewaken.

Nou, dat werkt dan nu al....  :P De euro is gisteren t.o.v. de USD (toch ook niet de meest waardevolle munt dezer dagen...) 5 cent gekelderd.

Lex

Eurolanden garanderen stabiliteit euro

BRUSSEL - De ministers van Financiën van de eurolanden zijn vastbesloten de financiële stabiliteit van het eurogebied te blijven bewaken. Dat staat in een verklaring die ze maandagavond hebben gepresenteerd. Ze kondigen daarin aan verder te werken aan een tweede noodlening voor Griekenland.

ANP,
11 juli 11, 23:55

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: dudge op 10/07/2011 | 23:24 uur
Citaat van: jurrien visser op 10/07/2011 | 21:52 uur
Citaat van: dudge op 10/07/2011 | 21:23 uur
De berichten stromen ineens binnen. Verdacht, vindt ik, er zijn bedrijven, sommige met een omzet waarbij ze sommige G20 overheden voorbij streven, hier heel veel geld aan kunnen verdienen.
Wordt er gespeculeerd op dalende koersen (aandelen en euro).... ? Kan (risicovol) heel veel geld mee verdiend worden en als de budgetten maar hoog genoeg zijn een land als Italië nog verder in de problemen helpen.

Dat gebeurt altijd. Op meerdere vlakken trouwens. Het gaat om een fiks bedrag, als je daar met het plaatsen van nieuwsberichten de rente over kan doen stijgen, zullen veel banken dat heus niet laten.



Ik weet het, het is een twijfelachtige manier om (snel) geld te verdienen. (waarbij anderen de puinhoop mogen opruimen... maar het is legaal)

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: dudge op 10/07/2011 | 21:23 uur
De berichten stromen ineens binnen. Verdacht, vindt ik, er zijn bedrijven, sommige met een omzet waarbij ze sommige G20 overheden voorbij streven, hier heel veel geld aan kunnen verdienen.

Wordt er gespeculeerd op dalende koersen (aandelen en euro).... ? Kan (risicovol) heel veel geld mee verdiend worden en als de budgetten maar hoog genoeg zijn een land als Italië nog verder in de problemen helpen.

Lex

Speciaal beraad over Italië ontkend

BRUSSEL - EU-president Herman Van Rompuy heeft voor maandag geen special beraad over Italië bijeen geroepen. De woordvoerder van Van Rompuy heeft dat zondagavond gezegd.

Eerder had persbureau Reuters op basis van drie anonieme bronnen gemeld dat er zo'n overleg zal plaatsvinden.

Aanleiding zou de vrees zijn dat de eurocrisis zich naar Italië zal verspreiden. De rente op Italiaanse staatsleningen liep eind vorige week flink op.

Woordvoerder Dirk De Backer van Van Rompuy ''ontkent formeel'' dat er een beraad over Italië plaatsvindt.

Weliswaar ontmoeten maandag voor aanvang van een regulier overleg van de eurogroep enkele EU-topfunctionarissen elkaar, maar dat gaat volgens De Backer om een normale coördinatiebijeenkomst, zoals die wel vaker plaatsheeft.


Staasschulden

Vrijdag werden er veel Italiaanse staasschulden verkocht op de financiële markten. De rente die de Italiaanse overheid nu zou moeten betalen op nieuwe tienjarige schulden steeg naar 5,28 procent.

Als de rente tussen de 5,5 en 5,7 procent komt, gaat het een grote stempel drukken op de Italiaanse staatsfinanciën.

"We kunnen niet veel dagen zoals vrijdag hebben", aldus een anonieme Europese overheidsfunctionaris. "We zijn erg bezorgd over Italië."

Aandelen van de Italiaanse banken maakten vrijdag al zware dalingen. Onder andere het aandeel van Unicredit, de grootste bank van Italië, viel 7,9 procent. De index in Milaan daalde 3,5 procent.


Berlusconi

Verder is het dalende vertrouwen van de financiële markten een gevolg van de hoge staatsschuld en van de bezorgheid over de bereidwilligheid van Italië om bezuinigingen te maken.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi lijkt de huidige minister van Financiën, Giulio Tremonti, uit het kabinet te willen gooien. Tremonti is voorstander van strenge bezuinigingen.

© ANP
10 juli 2011 19:27

Lex

Morgen spoedberaad EU over mogelijke uitbreiding schuldencrisis naar Italië

Europees president Herman Van Rompuy roept morgen hoge Europese functionarissen bijeen voor een spoedberaad over een mogelijke uitbreiding van de schuldencrisis naar Italië.

Van Rompuy ontmoet volgens persbureau Reuters morgenochtend de directeur van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en eurocommissaris Olli Rehn.

Aanleiding voor het spoedberaad is de verkoop van Italiaanse aandelen op de beurzen, die vrijdag toenam. Dit zorgde voor angst dat Italië, dat naar verhouding de grootste staatsschuld heeft ten opzichte van zijn economie na Griekenland mogelijk het volgende zorgenkindje wordt in de eurozone.

Volkskrant,
10 juli 2011, 16:17

Nikehercules

Is Italië het volgende crisisslachtoffer?

Is Italie, na Griekenland, Ierland en Portugal, het volgende land dat wordt getroffen door de eurocrisis? De speculaties daarover nemen toe nu de financiële sector steeds minder vertrouwen lijkt te hebben in de Italiaanse economie.

De vrees bestaat dat de eurocrisis zich verder uitbreidt. Italië is de derde economie van de eurozone. Als die echt wordt geraakt, komt de hele eurozone in gevaar.

Schommelingen
De rente op Italië staatsschuld steeg gisteren naar het hoogste niveau in negen jaar. De beurs van Milaan beleefde een zwarte dag. Vooral de Italiaanse banken, die veel hebben geïnvesteerd in Italiaanse staatsobligaties, gingen hard onderuit.

De heftige schommelingen geven aan dat het marktvertrouwen daalt in de capaciteit van Italië om haar leningen terug te betalen. De hogere rente die Italië moet betalen om zijn staatsschuld te financieren is zorgwekkend, omdat het land de komende maanden opnieuw bijna 70 miljard euro moet lenen om de staatschuld af te dekken.

De komende 5 jaar moet 900 miljard euro worden geherfinancierd. Nu al betaalt Italië jaarlijks tussen de 70 en 80 miljard euro aan rente over haar staatsschuld van 1800 miljard euro. Als de rente blijft stijgen, neemt die last alleen maar toe.

Berlusconi
Het afnemende vertrouwen heeft diverse oorzaken. Nu Europa het maar niet eens wordt over de rol die private banken moeten gaan spelen bij het ondersteunen van de noodlijdende economieën, neemt de onzekerheid in de markt toe. Italië had daar gisteren extra last van, omdat premier Berlusconi in een interview met la Repubblica openlijk de aanval inzette op minister Tremonti van Economische Zaken.

Berlusconi vindt dat Tremonti, die 47 miljard in drie jaar wil bezuinigen, alleen maar naar de financiële markten kijkt en niet naar de wensen van de kiezer die belastingverlaging wil. Tremonti reageerde daarop met de opmerking dat Berlusconi moet oppassen: ,,Als ik val, valt Italië.''

Tremonti wordt inderdaad door vriend en vijand beschouwd als de man die het begrotingstekort van Italië tot nu toe binnen de perken wist te houden, waardoor Italië behoed bleef voor Griekse scenario's. Zijn stringente begrotingsbeleid leidt inmiddels tot grote ontevredenheid bij gemeenten, in de gezondheidszorg en in het onderwijs die geconfronteerd zijn met forse bezuinigingen. Het bedrijfsleven klaagt over het gebrek aan structurele hervormingen om de economie weer te laten groeien.

Geloofwaardigheid
Tremonti's positie is verzwakt nu hij genoemd wordt in een corruptieschandaal. Dat richt zich op Marco Milanesi, parlementslid en voormalig adviseur van Tremonti. Tremonti zou jarenlang gratis in een luxeappartement hebben gewoond dat Milanesi voor 8000 euro per jaar huurde. De Minister van Economische Zaken liet gisteren weten het pand onmiddellijk te zullen verlaten.

Onder druk van Berlusconi moest Tremonti bij het opstellen van het bezuinigingsplan toestaan dat het overgrote deel van de 47 miljard euro inkrimping pas na de verkiezingen van 2013 zal worden ingeboekt. Dit heeft de geloofwaardigheid van het beleid geen goed gedaan. De vrees bestaat dat Berlusconi tijdens de behandeling van de bezuinigingswet in het parlement nog meer concessies zal afdwingen.

Gisteren zag de toekomstige president van de Europese Centrale Bank, de Italiaan Mario Draghi, zich genoodzaakt in te grijpen om de financiële markten gerust te stellen. Hij benadrukte dat de bezuinigingsoperatie van Italië in orde is. Ook Berlusconi probeerde de verhitte atmosfeer op de beurzen te temperen door te verzekeren dat Italië, zoals afgesproken met de EU, in 2014 het begrotingstekort zal hebben weggewerkt.

Bron: NOS

Lex

Berlusconi: bezuinigingen snel goedkeuren

ROME - De Italiaanse premier Berlusconi wil dat een omvangrijk bezuinigingspakket dat het begrotingstekort in 2014 tot nul moet terugbrengen nog voor 22 juli wordt goedgekeurd. Dat zei de premier vrijdag na een onderhoud met minister van Economische Zaken Giulio Tremonti.

De Italiaanse regering kondigde vorige week een pakket van 47 miljard euro aan bezuinigingen aan, dat de overheidsfinanciën op orde moeten brengen. Italië kampt met een hoge schuldenlast die momentel ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt. Kredietratingbureau's Moody's en Standard & Poor's dreigden het land al met een afwaardering als de schuld niet wordt afgebouwd.

Met de bijeenkomst wilde Berlusconi de eenheid van zijn regering benadrukken. Tremonti raakte deze week in opspraak omdat een parlementslid dat wordt verdacht van corruptie de huur van zijn appartement in Rome betaalde. Ook wekt de minister regelmatig de ergernis van collega-ministers en het parlement vanwege zijn als arrogant opgevatte houding. Tremonti zei donderdag nog dat het een 'ramp' zou zijn als het pakket niet door het parlement komt.

ANP,
08 juli 11, 17:39

Ace1

Miljard gulden in oude sokken

Nederlanders hebben ruim negen jaar na de invoering van de euro nog altijd 1 miljard gulden in huis •
Dat meldt De Nederlandsche Bank tegenover Metro
Tot het jaar 2032 hebben we de tijd om de vergeten guldens in te wisselen

Een bedrag van een slordige 1 miljard ouderwetse guldens (omgerekend zo'n 450 miljoen euro) is nog zoek in Nederland. Dit geld is sinds de invoering van de euro in 2002 nog niet ingewisseld bij De Nederlandsche Bank (DNB). Mogelijk ligt het te verstoffen in keukenlaatjes en oude sokken, is het in het bezit van verzamelaars of ooit door toeristen meegenomen naar hun thuisland. Dat blijkt uit onderzoek van Metro.

Woordvoerder Kees Verhagen van DNB vermoedt dat veel mensen niet weten dat guldens nog altijd kunnen worden ingewisseld en hij wil dat misverstand graag de wereld uithelpen. "Briefgeld kun je op vertoon van een geldig legitimatiebewijs nog gewoon bij ons inwisselen. De bank opent hier iedere werkdag van negen uur 's ochtends tot vier uur 's middags haar deuren voor." Het inwisselen van bankbiljetten kan nog tot het jaar 2032. "De Nederlandse zolder moet de komende 21 jaar dus nog maar eens goed worden afgezocht", adviseert Verhagen.

Voor het inwisselen van munten moet je bij de Koninklijke Nederlandse Munt of munthandelaren zijn. Martin Gerritzen van de Amsterdamse postzegel- en muntenhandel Ariadne benadrukt echter dat dit niet voor alle munten geldt. "Van de munten die na 1945 zijn gemaakt, brengen alleen de zilveren nog wat op. Aan een vijfguldenmunt hebben wij als handelaars bijvoorbeeld niks. Belachelijk eigenlijk." Een deel van die 1 miljard gulden zou volgens hem dus best eens in munten kunnen zitten. "Er liggen vast vele honderden guldenmunten bij mensen in de kast waar niks mee gebeurt."


Levendige handel op Marktplaats
Op internet is er een ware handel in guldens gaande. Voor een 100 guldenbiljet uit 1970 lopen de biedingen op Marktplaats gestaag op. Verkoper Tijs uit het Noord-Brabantse Wanroij noemt de vondst van het biljet 'puur geluk.'

Hoe kom je aan dit biljet?
Mijn vrouw wilde een oud colbert van me opruimen, voelde in de zakken en vond het opeens!

Waarom via Marktplaats en niet inwisselen bij de DNB?
Puur uit winstoogmerk. Bij de Nederlandsche Bank zou ik er 45 euro voor krijgen en moet ik weer naar een grote plaats toe, of het biljet aangetekend verzenden voor zeven euro. Dat kost alleen maar geld.

Wat is je hoogste bod?
Mijn hoogste bod is tot nu toe is 48 euro.

Waardevolle munten

Guldenmunten die het meest in waarde zijn gestegen. Aangeboden op Catawiki.nl ('marktplaats' voor verzamelaars).

Zilveren dubbeltje uit 1944. Waarde nu: ongeveer 18.000 euro.

Zinken 2,5 cent uit 1942. Waarde nu: ongeveer 15.000 euro.
Guldenmunt uit 1906. Waarde nu: ongeveer 2000 euro.

Bronzen munt van 1 cent uit 1924. Waarde nu: ongeveer 250 euro.

Een 10 gulden biljet uit 1949. Waarde nu: ongeveer 200 euro.

http://www.metronieuws.nl/algemeen/miljard-gulden-in-oude-sokken/SrZkgg!nOeamWIkZo6/

Lex

'Bezuinigingen Italië revolutionair'

MILAAN - De besparingen die Italië wil bereiken door te snijden in het beruchte bureaucratische apparaat zijn 'revolutionair'. Dat heeft de Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti woensdag gezegd.

In totaal wil Italië de komende drie jaar zo'n 48 miljard euro besparen. Een van de maatregelen is het verminderen van het aantal dienstauto's van ambtenaren van enkele tienduizenden tot 1600.

Bovendien moeten de vergoedingen voor parlementariërs in lijn worden gebracht met het Europese gemiddelde.

Jaarlijks moeten de cijfers, berekend door de Italiaanse regering en Europese deskundigen, openbaar gemaakt worden.

Aanpassingen

"Ik denk dat de meest radicale en revolutionaire veranderingen de bezuinigingen op de kosten van het politieke en bestuurlijke apparaat zijn", aldus Tremonti. Het plan moet nog goedgekeurd worden door het parlement en Tremonti sloot dan ook niet uit dat er nog aanpassingen worden gemaakt.

De regering stemde vorige week in met de maatregelen in een poging de markten en de Europese Unie ervan te overtuigen dat het begrotingstekort kan worden ingeperkt.

Hoewel de kosten voor het lenen op de markten voor Italië zijn gestegen, heeft het land tot dusver weten te voorkomen dat een noodlening nodig is.

© Novum
7 juli 2011 00:08

Elzenga

Citaat van: IPA op 05/07/2011 | 23:07 uurNatuurlijk ook heel objectief :lol:.

Men jankt ende zeurt nu over deze bedrijven omdat ze slecht nieuws brengen die men niet wilt horen.
'Shooting the messenger.'

De realiteit is dat Griekenland, Portugal en dergelijke gewoon pauperlanden zijn die al jaren draaien op andermans kosten.
De EU-miljarden waren niet eens genoeg daarom leenden ze ook nog eens goedkoop vele miljarden (want de Eurozone maakte dat mogelijk). En nu moeten ze nog meer van andermans centen hebben omdat ze het verreken om belasting te inner, tanks in de verkoop te doen, tot hun 67 werken en überhaupt om te gaan werken.
Dat is een te gemakkelijk antwoord.....de invloed van deze bedrijven is groot en wel degelijk met reden nogal omstreden. De markt is veel meer dan rationele cijfers alleen en of een land wel of niet goed presteert. Er worden enorme bedragen verdiend met speculatie en door geruchten, achterklap en beïnvloeding door mede dit soort bedrijven. Dit kan kleine landen en kwetsbare economieën inmiddels al maken en breken. Zeker omdat deze landen erg afhankelijk zijn van deze internationale geldmarkt en in tegenstelling tot landen als Japan, Duitsland en Nederland niet hun leningen vooral uit nationale bronnen/bij nationale geldschieters halen. Daarom staat Japan, met een veel grotere staatsschuld dan Griekenland, ook minder onder druk. En moeten Groot-Brittannië en de VS, die ook veel geld internationaal lenen, juist zo oppassen. Al worden zij er ook van beticht dus mede daarom die geldmarkt in eigen voordeel te beïnvloeden door roddels en geruchten. Ook daarom wil Europa/EU de invloed van deze dus vooral Amerikaanse Rating Agency's indammen.

IPA NG

Citaat van: Elzenga op 05/07/2011 | 23:00 uur
Omstreden bedrijf die Moody's Investors Service...gevestigd in New York..en die veelal Amerikaanse achtergrond van dit soort rating agencies is men in Europa al langer beu..wordt dus gewerkt aan een Europese equivalent...de European rating agency (ERA) in Frankfurt

Natuurlijk ook heel objectief :lol:.

Men jankt ende zeurt nu over deze bedrijven omdat ze slecht nieuws brengen die men niet wilt horen.
'Shooting the messenger.'

De realiteit is dat Griekenland, Portugal en dergelijke gewoon pauperlanden zijn die al jaren draaien op andermans kosten.
De EU-miljarden waren niet eens genoeg daarom leenden ze ook nog eens goedkoop vele miljarden (want de Eurozone maakte dat mogelijk). En nu moeten ze nog meer van andermans centen hebben omdat ze het verreken om belasting te inner, tanks in de verkoop te doen, tot hun 67 werken en überhaupt om te gaan werken.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Elzenga

Omstreden bedrijf die Moody's Investors Service...gevestigd in New York..en die veelal Amerikaanse achtergrond van dit soort rating agencies is men in Europa al langer beu..wordt dus gewerkt aan een Europese equivalent...de European rating agency (ERA) in Frankfurt

andré herc

Moody's geeft Portugal junkstatus

Toegevoegd: dinsdag 5 jul 2011, 21:16

De kans is groot dat Portugal meer financiële hulp nodig heeft om niet af te glijden naar een faillissement. Dat zegt de kredietbeoordelaar Moody's Investors Service die het land nu de junkstatus geeft.

Volgens Moody's groeit het risico dat Portugal een tweede reddingsoperatie nodig heeft, voor het weer tegen een normale rente geld kan lenen op de kapitaalmarkt.

Portugal moet fors saneren, onder meer door de uitgaven te beperken en de belastingen te verhogen. Andere Europese landen die verwikkeld zijn in een steunoperatie zijn Ierland en Griekenland.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.