Accreditatie. Zo ja? Waarom

Gestart door DaniëlDatau, 06/02/2007 | 13:05 uur

KIP

Ik proef wat cynisme  ;)

Wat bedoel je er precies mee? Dat je na de kma (+ dienstjaren) het burgerleven niet in zou kunnen?
13 Aug' Start KMA KM Cav.

KapiteinRob

Citaat van: KIP op 19/12/2007 | 23:30 uur
Nou als je weer in het burgerleven terecht komt is het wel fijn lijkt me...

Goed dat je ons er aan herinnert dat defensie een voorportaal is van een burgerbestaan en dat defensie werkelijk alles doet om je goed opgeleid de poort buiten te zetten. Althans, dat roept men......

KIP

Nou als je weer in het burgerleven terecht komt is het wel fijn lijkt me...
13 Aug' Start KMA KM Cav.

Apies

Waarom zou de NLDA dat moeten willen? Komen de jongelui om militair te worden of BC?

Kan iemand mij vertellen waarom het NLDA ineens Universiteit moet heten? Wat is dat voor een onzin! De jongelui komen in dienst, krijgen een vorstelijk salaris en mogen op kosten van de Staat vier of soms zelfs vijf/zes jaar naar school.

Leuk je bent dan BC, so what, van de tien officieren hebben er acht of negen een titel, zo bijzonder is dat niet. Daarnaast, wat is de toegevoegde waarde dat een officier BC is?

Enfin, het is wederom een leuk en kostbaar Defensie project waar niemand, behalve die enkele NLDA-er op zit te wachten.

Schouders ophalen, apies en denken: apies!


superboerjan

CitaatNederlandse Defensie Academie nieuws
Militaire bedrijfswetenschappen bijt spits af

17 Dec 2007
--------------------------------------------------------------------------------

In het streven van de NLDA om haar militair wetenschappelijke opleiding in 2009 civiel geaccrediteerd te krijgen, is weer een nieuwe stap gezet.  Dit jaar wordt namelijk bekeken of de faculteit voldoet aan de eisen voor een aanwijzing als universiteit Om dat doel te bereiken ondergaat de studierichting Militaire Bedrijfswetenschappen een zogenoemde proefvisitatie. Dat maakte de decaan, Hein Sabelis, tijdens de jaarlijkse Onderwijsdag van de Faculteit bekend.

De bacheloropleiding Militaire Bedrijfswetenschappen zal als modelopleiding fungeren.  In de periode april- mei 2008 neemt de Nederlands- Vlaamse Accreditatiecommissie (NVAO) de opleiding onder de loep. Daarna volgt, eind 2008, de daadwerkelijke visitatie door een commissie van de NVAO. Wanneer de visitatiecommissie positief oordeelt, mag de FMW zich een universiteit noemen. Dit is een belangrijke stap in het accreditatieproces, want pas als de aanwijzing als universiteit binnen is, kunnen de afzonderlijke opleidingen geaccrediteerd worden. De andere opleidingen volgen de visitatie van MBW dan ook op de voet. De Faculteit spreekt de hoop uit dat in 2009 al haar bacheloropleidingen zijn geaccrediteerd.
De proefvisitatie is in handen van 'QANU', Quality Assurance Netherlands Universitys'. Dit is een door de NVAO erkende visiterende en beoordelende instantie. Deze organisatie beoordeelt de bachelor MBW op een aantal punten, zodat de FMW bij de daadwerkelijke visitatie door de NVAO goed beslagen ten ijs komt.

Hoewel bij alle bacheloropleidingen van de Faculteit de wil aanwezig was om voor de proefvisitatie in aanmerking te komen, voldeed MBW aan de meeste criteria. Zo kent deze richting de hoogste promotiegraad, is er een nulmetingsrapport beschikbaar en zijn er ook voldoende scripties van studenten aanwezig. Deze – en meer – punten vormen voor QANU, en later de NVAO, richtlijnen om een advies danwel beslissing te kunnen nemen.


Seven81

V.w.b. punt 1 ga ik met je mee. Bij punt twee heb ik het met name over de officieren, dat is wat mij hier tot nu toe door een aantal lieden met verstand van zaken over verteld is. Dat dit afhankelijk is van de situatie van Defensie op jouw persoonlijke beslismoment lijkt me duidelijk. Als er dan maximaal bezuinigt gaat worden is het misschien een ander verhaal. De situatie op dit moment bij de KL in ieder geval is zodanig dat er een groot tekort is en aan zit te komen in de rangen kapitein t/m overste. Zodanig dat er aangegeven wordt dat als je wil blijven en je bent geschikt, dat dit ook mogelijk is. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een kwestie van eerst zien, dan geloven.

KapiteinRob

Citaat van: Seven81 op 02/11/2007 | 16:23 uur
Een rang geeft inderdaad aan wat je aan salaris verdient (of wat je krijgt) en zegt niets over gezag en/of respect. Dat moet je namelijk wel 'the hard way' verdienen.

Wat een onzin; een rang geeft hooguit aan wat je basissalaris is. een vlieger, arts, en nog een aantal lieden verdient namelijk meer dan dat de rang aangeeft. En een rang geeft je niet automatisch respect, maar wel degelijk gezag. Daar is het systeem namelijk op gebaseerd. Dat er wat nuancens aan te pas komen en een stuk sociaal leiderschap vandaag de dag e.e.a. beïnvloedt, is een tweede. De basic is daar!

Citaat van: Seven81 op 02/11/2007 | 16:23 uur
Als jij gewoon normaal functioneerd kun je gewoon blijven.

Ook dit is onjuist. Defensie wil helemaal niet dat iedereen "gewoon blijft." Dat kan ook niet. En aangezien het beleid is om een ieder voor bepaalde tijd aan te nemen en alleen een gedeelte door te laten stromen "up", snap en onderschrijf ik jouw bewering niet.

Seven81

Een militaire arts wordt zeker geen generaal bij aanstelling. Een specialist is precies dat en buiten zijn functie heeft hij niet of nauwelijks iets te vertellen. Een rang geeft inderdaad aan wat je aan salaris verdient (of wat je krijgt) en zegt niets over gezag en/of respect. Dat moet je namelijk wel 'the hard way' verdienen. @ Horus: misschien heb je het niet helemaal goed gelezen maar onderaan mijn post staat dat ook kort model nu dezelfde doorgroei mogelijkheden heeft als een lang-modeller. Dat betekent dat dus ook een kort-modeller straks 'de doctrine kan gaan schrijven' zoals jij het stelt. Overigens zijn er ook zeer weinig lang-modellers die dat niveau zullen gaan bereiken. Van generaals hebben we er niet zoveel (doctrine schrijven gebeurt overigens niet op zulk heel hoog niveau).
Er bestond tot voor kort een soort zij-instroom voor HBO/WO-ers waarbij deze de kort-model opleiding volgden en daarna nog een half jaar een 'wetenschappelijke' opleiding. Een aantal pelotonsgenoten van mij zijn nu de laatste lichting en volgens hun heeft het allemaal weinig om het lijf. Omdat kort- en lang model nu gelijk gesteld zijn is deze mogelijkheid verdwenen (ook een geld kwestie natuurlijk).
Het hele up or out wordt vaak sterk overdreven. Als jij gewoon normaal functioneerd kun je gewoon blijven. Als je dat niet wilt kan dat natuurlijk ook. De KMA en Defensie in het algemeen staan in de burgermaatschappij vrij goed aangeschreven. Bovendien werk je in een niet alledaagse omgeving. Dit zorgt ervoor dat veel bedrijven kiezen voor iemand met 10-15 jaar bij Defensie zonder officieel papiertje.

Horus

Helemaal blij met de vele reacties! Maar laten we wel ontopic blijven. Het al dan wel of niet mogelijk maken voor mavisten om officier te worden is onzinnig. Haal gewoon je HAVO papiertje als je het juist niveau denkt te hebben (staatsexamen bij de IB Groep, je hoeft er geen enkele les voor te volgen). En het onkunnen van uw persoonlijke PC ten toon spreiden heeft ook niets met accreditatie te maken.

Van die inschaling van specialisten is nieuw voor me, maar dat een militaire arts veel knaken gaat verdienen na pakweg 8 jaar studie lijkt me niet onterecht.

@Enforcer, in deze gehele discussie ging het wat mij betreft nooit over een master maar alleen over accreditatie van de bachelor opleidingen. En dat er strategie wordt gegeven aan een HBO's verbaast me, maar het verbaast me ook dat er Rechten wordt gegeven aan het HBO. Ik vraag me bij beide dan af wat je nou eigenlijk zou leren dan. De namen die het gemiddelde HBO verzint zijn dikwijls misleidend en gekozen uit marketingoverwegingen.

Accreditatie is inderdaad alleen belangrijk voor na je officierscarriere. En omdat je zelf niet mag bepalen wanneer dat na is (up or out) , is het des te belangrijker.

Enforcer

Mocht het dan gespot worden, denk je echt dat iemand dan meteen naar de KMA mag?! Van werkervaring wordt niemand slechter, maar dat daarna iemand zonder meer door zou kunnen gaan naar de KMA is een beetje kort door de bocht. Denk ook niet dat het goed zou zijn voor het niveau van de KMA en dat zou kunnen betekenen dat accreditatie een lagere kans van slagen heeft.

Mogelijk zou iemand met MAVO mogelijk best de KMA af kunnen ronden, maar haalt die het wel binnen de gestelde termijnen en zit die persoon na plaatsing als PC niet veel sneller aan z'n plafond?! Wat voor zin heeft het dan om zo iemand een opleiding tot officier te laten volgen. Als iemand met MAVO officier wil worden, waarom gaat die dan niet eerst 2 jaar HAVO doen. Laat die meteen zien dat die toch over voldoende intelligentie en doorzettingsvermogen beschikt. Iemand die met alleen 6jes de HAVO afrond is misschien juist een slechtere kandidaat.

Die accreditatie is eigenlijk vooral belangrijk voor hen die na tijdje bij Defensie het burgerleven weer opzoeken en dan gewoon aan de slag kunnen met een diploma op HBO niveau.

KapiteinRob

Citaat van: maxell op 29/10/2007 | 19:55 uur
Heb je de intelligentie om officier te worden dan mag ik aannemen wordt dit door de hogere legerleiding echt wel gespot

;D

maxell

Waarom moet een officier een titel hebben? Is hij/zij dan ineens slimmer? Het is toch van de zotte dat militairen drie en in sommige gevallen vijf!? jaar naar school mogen, zonder ook maar een dag gevaren of in het veld gelegen te hebben omdat zij zo nodig een titel moeten hebben anders tellen zij niet mee, is dat het?

Stop met die onzin. Simpel beginnen, onderaan. Een paar jaar meelopen, WERKEN! en dan bij geschiktheid, ja, inderdaad geschiktheid want waarom zou iemand met enkel MAVO of LTS niet toch de intelligentie hebben om naar het KMA/KIM te kunnen gaan?

Het kosten klauwen vol geld en waarvoor? Negen van de tien blijven toch wel bij Defensie want, hee, waar verdien je zo eenvoudig je geld, kun je een leuke carriere hebben, zeker als je officier bent waarbij enkel gekeken wordt uit welke bak/klas die man/vrouw boven/onder je is en waar je notabene in de tijd van de baas mag sporten? Buiten al die zaken gaan de dames/heren Cadetten en Jonkers zonder ook maar ooit gewerkt te hebben, geen schip naar binnen gevaren, geen tank een granaat laten afvuren, eerst op kosten van de belastingbetaler naar school! Belachelijk voor woorden.

Heb je de intelligentie om officier te worden dan mag ik aannemen wordt dit door de hogere legerleiding echt wel gespot, althans, dat hoop ik wel en ik mag ook aannemen dat deze mensen die uit de rangen komen, zoals dat zo mooi genoemd wordt, niet dommer of mega-slimmer zijn dan iemand die enkel VWO gedaan heeft en direct naar het NLDA mag.

Laat eenieder maar gewoon onderaan beginnen. Eerst WERKEN, daarna studeren! Een titel staat leuk maar ook zonder titel kun je Kolonel worden!








Enforcer

De KMA is zeker geen universiteit. Als we het hebben over de overkoepelende NLDA wil ik daar nog wel in meegaan, bv HDV.

Wat is het verschil tussen KMA-Management en Bedrijfskunde enerzijds en HEAO-Management, Economie & Recht, richting Bedrijfskundig management anderzijds? Even het groene gedeelte van de opleiding buiten beschouwing gelaten. Volgens mij is daar weinig verschil tussen en zou het qua accreditatie niet al te moeilijk moeten zijn.

@Horus: misschien is jouw opleiding niet helemaal wat het had mogen zijn, maar bij HEAR-MER heb je ook  Strategie, strategiebepaling en strategisch management. Dus daarvoor hoef je niet naar de uni en is er nog een reden om de KMA te accrediteren voor een bachelor ipv master. Misschien is het voor potentiële zijstromers vanuit het HBO naar de KMA ook makkelijker te maken. Voor zover ik weet zijn er tussen de KMA en Avans Hogeschool ook diverse contacten.

KapiteinRob

Verzoeke ontopic te blijven.

Rob
Forumbeheerder

KPL1 B.D.

Mijn mening is ook dat specialisten op een andere manier zouden moeten worden ingeschaalt zo voorkom je dan een huisarts (overste bij de KL) die meegaat met een hulppost ineens militair commandant gaat spelen omdat de daadwerkelijke groeps commandant Sgt1 is...
Maar zo werkt het nou eenmaal binnen Defensie en ik denk niet dat wij een stem hierin hebben... helaas.
Assumption is the mother of all fuck-ups

Do or do not, there is no try  "Yoda"

Je moet roeien met de riemen die in de container in de haven liggen     "Gerard Wondergem"