Accreditatie. Zo ja? Waarom

Gestart door DaniëlDatau, 06/02/2007 | 13:05 uur

KapiteinRob

Marcel,

Met name een zee-officier en marinier wordt nog wel eens commandant. Neem van mij aan dat het handig kan zijn dat je dan wat van "rechten" afweet.....

marc66

Met excuus, dat was kort door de bocht en liet ik mij verlagen tot het niveau waar ik mij niet tot verlagen wil. Beste zeeboer, want ik neem aan dat je dat of al bent of wilt worden, verstand van recht heben is natuurlijk altijd handig, zeker als je daarmee je rapport kunt verdedigen echter, daarom hoef je toch geen mr in de rechten te zijn? Of, en sorry een zeeboer dient er toch echt voor te zorgen dat het schip veilig van A naar B komt (kom anders eens op de brug kijken) en heeft daar geen ir titel voor nodig. Heel leuk dat cadetten en jonkers op kosten van de staat een WO-opleiding mogen volgen, maar de matroos drie-uit-de-ketting moet het in zijn eigen tijd doen en, met eigen centen! Beetje vreemd, niet?

Tot slot succes met je studie en het tellen van de bonen  ;)

marc66

Met die houding zeer zeker geen Marinier  ;D

superboerjan

Citaat van: marc66 op 05/10/2007 | 09:44 uurVwb de opmerking van supverboerjan, wat denk je na je opleiding recht bij Defensie te kunnen gaan doen?

Ga je nog inhoudelijk in op mijn tekst? Het gaat hier om een algemene situatie die voor velen van toepassing is, niet om mijn specifieke situatie! Wat ik ga doen, gaat je simpelweg niets aan ;).

marc66

Kapitein Rob dat was een flauwe en zwakke opmerking en dat weet jij ook. Jij weet ook, als je als toelis weleens in de COCE komt dat wanneer er geschoten gaat worden het hok vol staat met WD-ers. En dat is niet omdat de WD het zo leuk vindt om een hele morgen, of zolang de schietoefening duurt, in de COCE te moeten staan (zitten kan niet want daar is geen plek voor). Daarbij, wie draagt er zorg voor DAT er uberhaupt geschoten kan worden denk je? De OD gaat geen onderhoud doen, die wil enkel die knop indrukken in de wetenschap dat de WD er zorg voor heeft gedragen DAT het wapen ook kan schieten.

Vwb de opmerking van supverboerjan, wat denk je na je opleiding recht bij Defensie te kunnen gaan doen?

superboerjan

Citaat van: marc66 op 04/10/2007 | 10:39 uur
Why? Waarom zou een marinier, die getrained is om vanaf de zee een aanval op het land uit te voeren verstand moeten hebben van recht en waarom zou een zee-officier die niets anders moet doen dan of een schip veilig van A naar B te varen of een raket (overigens bij toestemming van de WD) veilig af moet vuren ir zijn in de techniek?

Daarbij, waarom moet een officier wetenschappelijk opgeleid worden? Als hij/zij zo graag een Universitaire opleiding wil volgen doen ze dat maar lekker in de eigen tijd en met eigen geld. Belachelijk dat matroos drie-uit-de-ketting wel alles in zijn eigen tijd moet doen maar dat een Cadet of Jonker heerlijk op kosten van de baas een paar jaar mag free-wheelen op een Universiteit!  >:(

Afschaffen dat instituut. Allemaal onderaan beginnen en de betere en zij die ambitie tonen komen dan vanzelf boven drijven.

Is dit gewoon jouw eigen (jaloerse) mening of kan je nog iets onderbouwen? Heb je uberhaupt wel een idee van wat er allemaal bij komt kijken bij het officier zijn? Dat is echt wel wat meer dan alleen maar een schip veilig van A naar B varen of een aanval op land leiden...

Toevallig volgt mijn pa op dit moment de Leergang Topmanagement Defensie van de NLDA. Als ik met hem onderwerpen van mijn studies (Bedrijfskunde & Nederlands recht) bespreek, dan komt hij telkens tot de conclusie dat hij toch veel kennis van de rechtsgeleerdheid mist. Hij geeft eigenlijk te kennen dat het toch wel belangrijk is om hier als officier zijnde veel van te weten. Dit wordt tevens door enkele sprekers op het instuut Clingendael benadrukt (één van deze sprekers, de naam is mij even ontgaan, gaf zelfs aan dat hij het ontzettend verstandig van mij vond om eerst (rechten) te studeren en daarna in het leger te gaan)!

Een officier volgt een wetenschappelijke opleiding om zichzelf te ontplooien en zodanig zijn/haar werk beter uit te kunnen voeren. Het is in het leger niet alleen simpelweg een beetje schieten hier en daar. Er komt (tegenwoordig) zoveel bij kijken dat het gevolgt hebben van een gedegen opleiding pure noodzaak is!

KapiteinRob

Citaat van: marc66 op 04/10/2007 | 10:39 uur
(overigens bij toestemming van de WD)

Wat is dat nou weer voor onzin? Ik heb bij een schietoefening nog nooit gehoord dat op het moment dat de CCO wil vuren hij/zij toestemming vraagt aan de WD. Het is de CDT die "captain approved" geeft. Zou een mooie bak zijn, als eerst de WD gebeld moet worden. Die zitten in het verblijf tekenfilmpjes te kijken..... ;D

marc66

Why? Waarom zou een marinier, die getrained is om vanaf de zee een aanval op het land uit te voeren verstand moeten hebben van recht en waarom zou een zee-officier die niets anders moet doen dan of een schip veilig van A naar B te varen of een raket (overigens bij toestemming van de WD) veilig af moet vuren ir zijn in de techniek?

Daarbij, waarom moet een officier wetenschappelijk opgeleid worden? Als hij/zij zo graag een Universitaire opleiding wil volgen doen ze dat maar lekker in de eigen tijd en met eigen geld. Belachelijk dat matroos drie-uit-de-ketting wel alles in zijn eigen tijd moet doen maar dat een Cadet of Jonker heerlijk op kosten van de baas een paar jaar mag free-wheelen op een Universiteit!  >:(

Afschaffen dat instituut. Allemaal onderaan beginnen en de betere en zij die ambitie tonen komen dan vanzelf boven drijven.

superboerjan

Het gaat mij er niet om dat iemand die titel (of dat diploma) krijgt, het gaat er in mijn post om dat er toch al een soort van accreditatie is aangezien het diploma van NLDA toegang geeft tot een universitaire master.

Verder is het overigens best handig als een hoge officier enige kennis heeft van het recht...

marc66

Waarom moet iemand die het KIM of het KMA heeft doorlopen een titel krijgen omdat het een Hbo is? Hoewel de NLDA claimt de Universiteit van Defensie te zijn...,  ;D mochten zij willen

Jonkers en cadetten zijn de BEST betaalde leerlingen van Nederland. Zij hebben nog niets bewezen en mogen op kosten van de baas na hun KIM/KMA, wat al aangeeft dat het NLDA GEEN universiteit is, een x-aantal maanden/jaren naar een ECHTE Universiteit.

Belachelijk voor woorden, een KOLMARNS die meester in de rechten is of een zee-officier die ir is in de techniek! Wat moet die man/vrouw daarmee. Een marinier moet kunnen vechten en een zee-officier moet het schip veilig van A naar B varen.

Wil iemand een WO doen, perfect, maar wel op je eigen kosten en, in je eigen tijd, moet de matroos drie Uit-de-ketting ook >:(

superboerjan

http://www.studeren.uva.nl/ma-militaire-geschiedenis/object.cfm/objectid=93FFFB9D-BDC2-4EA3-A263D9843391E6AD
Hier kan je een universitaire master (krijgswetenschappen volgen).

Toegang heb je met:

bachelor Geschiedenis
diploma  Internationale Veiligheidsstudies van het Koninklijk Instituut voor de Marine
diploma Operatiën van de Koninklijke Militaire Academie
bachelordiploma Krijgswetenschap van de Nederlandse Defensie Academie


De snelste weg om dus na de KMA een master titel (MA) te krijgen (toch een soort van accreditatie).

Gabriël

na 3 jaar op de uni heb je een bachelor binnen, daarna kan je kiezen of je door wilt voor je master, of wilt gaan werken. Dus in zo verre vind ik de universiteit wel relevant! En verder duurt de lange KMA opleiding 4 jaar (toch?) en als je daar dan ongeveer een jaar militaire vorming vanaf trekt hou je nog 3 jaar theorie.
Deze 3 jaar zijn dus of een HBO in hoog tempo of een WO bachelor. En om te zien om welke van de twee het gaat moet je naar de niveau's kijken. Over het niveau van de KMA kan ik niet veel zeggen, omdat ik daar het programma niet van ken en ik ook geen opleiding in die richting doe. Maar ik kan wel wat over het KIM zeggen, omdat ik een tijdje terug een bachelorgids heb gevonden van de richting Technische Wetenschappen en ik nu aan de TU studeer. En hier kan ik heel kort over zijn: het niveau van het KIM ligt onder het niveau van de TU, maar het is wel veel breder, dus je leert van alles een beetje. Ik weet niet precies hoeveel het verschilt met een HTS opleiding, maar volgens mij is de KIM opleiding ook minder diepgaand dan de HTS opleidingen, maar ook hier is het weer een stuk breder.
Als het niveau gelijk is aan een HTS, dan verdient deze opleiding aan het KIM accreditatie.

Maar stel dat van een andere opleiding aan de NLDA de leerstof van een lager niveau is dan de burger opleiding, dan vind ik dat deze opleiding geen accreditatie verdiend. Dan zou je kunnen stellen dat het fysieke deel dit verschil gedeeltelijk of geheel opheft en de opleiding daarom wel geaccrediteerd zou moeten worden. Maar wat heb je aan het feit dat je heel goed door de bossen kan sluipen als dit totaal onrelevant is voor elke burger masteropleiding die je later eventueel zou willen doen, kantoorbaan of bijna elk burgerberoep?

maar gelukkig is deze beslissing niet aan ons, maar aan een stel ambtenaren van het ministerie van onderwijs die hierin gespecialiseerd zijn :)

DaniëlDatau

Citaat
Ik zit zelf op de universiteit en vind mijn opleiding van een goed niveau, maar ik ken ook genoeg universitaire opleidingen die niet echt zijn om over naar huis te schrijven. Ik vind juist dat de KMA moet worden geaccrediteerd als de rest zo slecht is ;)
Maar om nou te zeggen dat het niveau een stuk hoger ligt gaat me ook wat ver, wij hebben nog steeds een schakelprogramma van een jaar voor mensen van het HBO, KIM en de hogere zeevaartschool :)

Gabriel,

Ik heb het over de HBO studies. Elke geaccrediteerde HBO opleiding geeft recht op een bachelor. Uni's geven recht op een master.

Aangezien het leertraject van de KMA om de bachelorstructuur gaat, is het niet van toepassing om een universitaire opleiding te vergelijken met KMA.

Het gaat in mijn ogen dus strict om HBO niveau versus KMA niveau.

NLDA geeft na de KMA genoeg mogelijkheiden om hogere defensie leergangen te volgen. Vanuit daar wordt de militair hoger opgeleid tot master gradaties.
The only thing for evil to triumph, is that good men do nothing.

Gabriël

Citaat van: DaniëlDatau op 08/02/2007 | 01:16 uur
Citaat van: Gabriël op 07/02/2007 | 19:18 uur
Indien het niveau het zelfde is als dat van reguliere HBO opleiding, vind ik dat de opleiding van de KMA accreditatie verdient.

het niveau van veel hbo opleiding is echt lachwekkend!(ik zelf studeer al 2 jaar HBO veiligheidskunde)
Ik zit zelf op de universiteit en vind mijn opleiding van een goed niveau, maar ik ken ook genoeg universitaire opleidingen die niet echt zijn om over naar huis te schrijven. Ik vind juist dat de KMA moet worden geaccrediteerd als de rest zo slecht is ;)
Maar om nou te zeggen dat het niveau een stuk hoger ligt gaat me ook wat ver, wij hebben nog steeds een schakelprogramma van een jaar voor mensen van het HBO, KIM en de hogere zeevaartschool :)

DaniëlDatau

Citaat van: Ap op 08/02/2007 | 10:32 uur
Ik zit in het 2e jaar Integrale Veiligheid, maar wat vind je zo lachwekkend als ik vragen mag? Ik zeg niet dat het moeilijk is maar makkelijk zou ik het ook niet noemen.. gezien het percentage uitval bij ons.

Beste ap, welke stad studeer jij? Ik in den haag.

Zie mijn eerste post voor meer informatie.
The only thing for evil to triumph, is that good men do nothing.