Het NAVO raketschild

Gestart door KapiteinRob, 19/02/2007 | 19:25 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

VS zien af van deel raketschild Europa

16 maart 2013

De Verenigde Staten laten een belangrijk onderdeel van hun plannen voor een raketschild in Europa vallen: onderscheppingsraketten in Polen en wellicht Roemenië die op fel verzet stuitten van Rusland.

Het afzien hiervan biedt mogelijk een opening naar nieuw ontwapeningsoverleg met Moskou.

Het laten vallen van de onderscheppingsraketten is onderdeel van een algehele herziening van de plannen voor het raketschild tegen aanvallen uit Noord-Korea en Iran, die vrijdag door minister van defensie Chuck Hagel uit de doeken werd gedaan.

Hij zei bij de bekendmaking niets over de Russische bezwaren tegen de plannen. Andere onderdelen van het Europese raketschild gaan wel door en ook de Amerikaanse bereidheid om Europa tegen raketten te verdedigen blijft overeind.

De ombuiging van het beleid omvat onder meer een miljard dollar om veertien nieuwe onderscheppingsraketten te plaatsen, naast de 26 die al in ondergrondse silo's in Alaska staan om raketten uit Noord-Korea te kunnen uitschakelen.

Obama

Het is al de tweede keer sinds zijn aantreden dat president Barack Obama de plannen van zijn voorganger George Bush voor een raketschild in Europa aanpast. Eerder schrapte hij plannen voor een onderschepper in Polen en een radar in Tsjechië en koos hij voor onderscheppers die trager zijn, maar toch nog snel genoeg voor middellangeafstandsraketten uit Iran.

De nieuwe wijziging kan problemen geven met de bondgenoten, met name Polen en Roemenië, die het systeem als een blijk van Amerikaanse betrokkenheid en een tegenwicht voor Rusland beschouwen.

Afschrikkingskracht

Rusland beschouwt het als een aantasting van de afschrikkingskracht van zijn kernmacht als de VS zijn intercontinentale raketten kunnen neerhalen.

Door de plannen te wijzigen, kan Obama een opening maken naar onderhandelingen over verdere vermindering van de kernwapenarsenalen van Rusland en de VS.

Obama liet zich vorig jaar al tijdens een internationale top tegenover de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev ontvallen dat hij zich na de verkiezingen in november soepeler zou kunnen opstellen

http://www.nu.nl/algemeen/3371266/vs-zien-af-van-deel-raketschild-Europa.html

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Raytheon Tests Weapons Link to Advance European Missile Shield

By Robert Wall - Mar 11, 2013

Raytheon Co. (RTN) said it successfully tested an upgrade to its SM-3 ballistic missile interceptor to help pave the way for European navies to protect the region against long-range weapons from countries such as Iran.

The trial last week showed that a radar used by Dutch, German and Danish navies could provide target information to the interceptor, George Mavko, director of European missile defense at Raytheon, the world's largest missile maker, said in an interview. "This is a first step to bring those ships into compatibility with the missile defense mission," he said.

The U.S., as part of a wider effort to field a missile shield, is installing SM-3 interceptors on ships and has plans for land-based deployment of the weapon in Romania to give the capability to shoot down long-range missiles outside the atmosphere. The Netherlands is among European countries exploring how to join the U.S. in addressing such attacks.

"This is very prudent move by the Dutch," Mike Elleman senior fellow at the International Institute for Strategic Studies in Bahrain, said in an interview. Sanctions have slowed Iran's progress, which means a missile capable of threatening Paris or London is unlikely to be ready before 2016, he said.

The Dutch frigates the country would use for the protective role are equipped with a Thales SA (HO) radar system that is incompatible with the current SM-3 interceptor. The demonstration at the Den Helder military test range validated a datalink that allows the missile to receive information from the Thales sensor while retaining the ability to communicate with Aegis combat ships used by the U.S. Navy, Mavko said.

European Production

The trials were partly funded by the Dutch navy, he said, and are a precursor to detailed work to integrate the SM-3 on frigates. The Dutch government hasn't committed to upgrading its ships, Mavko said, although planning continues to modify vessels due for a major retrofit starting in 2018.

The German F124 frigate and Danish ships have the same sensors as the Dutch model and involving those countries in the program would cut costs, he said. A common pool of missiles is also under consideration to save money, Mavko said.

"Many European allies already contribute to NATO's missile defense system," Anders Fogh Rasmussen, the alliance's secretary general, said at the Munich Security Conference last month. "But I could see other possible contributions, for instance European navies upgrading their ships with missile defense radars and interceptors so they can deploy alongside U.S. vessels."

To help entice European governments, Waltham, Massachusetts-based Raytheon is promising financial returns to those countries. "We are beginning to have discussions with some of our European industrial partners about possible co- production of some components," Mavko said. "The opportunities for industry in Europe are significant."

http://www.bloomberg.com/news/2013-03-11/raytheon-tests-weapons-link-to-advance-european-missile-shield.html

Ace1



ABSTRACTIE VAN DE WERKELIJKHEID
Gedistribueerde simulatie, het gedrag van systemen simuleren en de performance daarbij vaststellen. Het is een steeds groter wordende trend. In deze simulaties worden echte systemen en gesimuleerde systemen gecombineerd.

System Performance Analysis Tool (SYPAT) van Thales Nederland maakt het mogelijk om op een inzichtelijke manier visueel te maken wat een radar in wezen doet en hoe de systemen aan boord samen werken.

Onlangs zijn er NATO testen uitgevoerd waarbij veertien systemen met elkaar gekoppeld werden in een gesimuleerde wereld via het 'rode' CFBL netwerk. Dit is een internet waarover gerubriceerde informatie wordt verstuurd.

Aan boord van een schip bevindt zich het Combat Management Systeem (CMS). We koppelen de SYPAT aan dit CMS en geven dit de gesimuleerde informatie. Die ziet dit als echte informatie en stuurt dit door naar Link16 (tactische datalink die zorgt voor informatie uitwisseling). Met verschillende testen kunnen we bekijken of elk luchtverdedigingssysteem goed functioneert.

Sinds een jaar is de ontwikkeling van SYPAT zo ver dat het niet alleen informatie aan het CMS geeft maar ook terugkoppeling krijgt.

http://thalesalerts.nl/2012/oktober/Sypat.doc/

Elzenga

#371
Gek, maar als ik hier mijn wereldbol bekijk zullen Noord-Koreaanse raketten helemaal niet over Europa richting de VS komen. Is veel korter en directer via Rusland en Canada of via de Grote Oceaan. Ook mogelijke Iraanse raketten zullen voor een deel eerder over Rusland, Groenland en Canada richting de VS komen dan over Europa.

Dus wat is nu het doel van dat raketschild hier? Europa beschermen? Ik betwijfel het en krijg wederom de indruk dat het vooral bedoeld is om een permanente invloed van de VS op Europa/EU te houden..ook via de NAVO... en waar mogelijk een verdeel-en-heers politiek te hanteren. Desnoods ten kosten van Rusland...dat welhaast terecht...lees hierboven... dit ook niet vertrouwd.... en eigen deelname aan zo'n raketschild voorstelt.

Als Europa/EU het zo belangrijk vindt om zich tegen raketten te beschermen, dan kunnen ze daar prima zelf voor zorgen lijkt mij. Het wordt tijd dat we deze Amerikaanse initiatieven afwijzen en de eigen regie in handen nemen.

(ps. Ik ben groot voorstander van nauwe relaties met de VS...maar wel op een gelijkwaardiger niveau, meer bewust van de verschillen en tegenstrijdige belangen en binnen een andere "constructie" = Noord-Atlantische Raad).

Harald

Citaat van: Thomasen op 05/10/2012 | 21:29 uur
Citaat van: Ace1 op 05/10/2012 | 21:11 uur
Kan iemand mij uitleggen waarom de VS de 4 vier gespecialiseerde oorlogsschepen op de Spaanse basis Rota stationeert en waarom niet in Napels waar de zesde vloot zich bevindt?

Strategische banden met Spanje aanhalen? Omdat er ruimte is op Rota? Omdat ze juist niet alles willen concentreren? Omdat Rota een makkelijkere uitgangspositie is voor de Atlantische oceaan?

Inderdaad, Rota is een betere postitie, niet langs Gibraltar, maar gelijk "opstomen" naar de Atlantische oceaan om daar een schild te vormen voor het Homeland

dudge

Citaat van: Ace1 op 05/10/2012 | 21:11 uur
Kan iemand mij uitleggen waarom de VS de 4 vier gespecialiseerde oorlogsschepen op de Spaanse basis Rota stationeert en waarom niet in Napels waar de zesde vloot zich bevindt?

Strategische banden met Spanje aanhalen? Omdat er ruimte is op Rota? Omdat ze juist niet alles willen concentreren? Omdat Rota een makkelijkere uitgangspositie is voor de Atlantische oceaan?

Ace1

Kan iemand mij uitleggen waarom de VS de 4 vier gespecialiseerde oorlogsschepen op de Spaanse basis Rota stationeert en waarom niet in Napels waar de zesde vloot zich bevindt?

Lex

Spanje neemt deel aan raketschild

MADRID - De Spaanse regering heeft besloten deel te nemen aan het raketschild van de NAVO. De Amerikaanse marine mag daardoor op de basis Rota in het zuiden van Spanje vier gespecialiseerde oorlogsschepen stationeren.

De deal met de VS is volgens vicepremier Soraya Saenz de Santamaria vrijdag beklonken. De U.S. Navy maakt nu ook al gebruik van de vlootbasis.

Het raketschild moet de VS en hun bondgenoten beschermen tegen aanvallen van landen als Iran en Noord-Korea. Rusland is fel tegen het raketschild, omdat het vreest dat de effectiviteit en afschrikking van zijn kernmacht worden aangetast.

De vier extra oorlogsbodems brengen ongeveer veertienhonderd militairen met zich mee naar Rota. De VS hebben al 4250 militairen en duizend man burgerpersoneel gestationeerd op de luchtmachtbasis Moron in het zuidwesten van Spanje.

05-10-2012 - 17.30
Novum

Flyguy

Citaat van: jurrien visser op 29/09/2012 | 11:12 uur
Daarnaast vind ik het geen verkeerd idee dat de Europeanen eens met neus op de defensiefeiten gedrukt worden, grote broer heeft het wel een beetje gehad met het "oude continent". Nu maar hopen dat de haantjes hier lessen uit trekken zonder van Europa een pacifistisch Walhalla te maken, want dan komt het moment, nog voor het midden van deze eeuw, dat ze/we daar spijt van krijgen.
Hoop daar maar niet te veel op, er is een oorlog voor nodig voor ze dit realiseren, of beter gezegd, voordat het publiek zich dit realiseert en bescherming gaat eisen die vervolgens niet gegeven kan worden door Europa en niet wil gegeven worden door Amerika (en terecht). Et voila eind jaren '30 all over again.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 29/09/2012 | 10:57 uur
Geen NAVO schild, maar de US gaat een andere weg. Z'n eigen weg !! .... Bescherming van het Homeland en een schild hoe verder van huis hoe beter, tevens nog wat export order binnenhalen.


Zie het tevens als een kans... Nederland heeft (nog) goede systemen en een prima fabrikant van geavanceerd opsporings en detecte materiaal, wie weet levert dat ook wat extra export kansen voor de BV Nederland.

Daarnaast vind ik het geen verkeerd idee dat de Europeanen eens met neus op de defensiefeiten gedrukt worden, grote broer heeft het wel een beetje gehad met het "oude continent". Nu maar hopen dat de haantjes hier lessen uit trekken zonder van Europa een pacifistisch Walhalla te maken, want dan komt het moment, nog voor het midden van deze eeuw, dat ze/we daar spijt van krijgen.

Harald

Geen NAVO schild, maar de US gaat een andere weg. Z'n eigen weg !! .... Bescherming van het Homeland en een schild hoe verder van huis hoe beter, tevens nog wat export order binnenhalen.


US pushing Gulf nations to develop missile defense

The United States is pushing Gulf countries to develop missile defense plans, amid what they see is a rising threat from Iran, US officials said Friday.

"It's the United States' goal, to encourage the GCC countries to develop this missile defense architecture, because... to truly protect the region by missile defense, it requires a regional approach," a senior US official said ahead of talks with the six-nation Gulf Cooperation Council.

"To be able to defend against a missile in your territory often requires radars and other types of capabilities outside your territory."

Defense Secretary Leon Panetta had been due to attend the New York talks alongside US Secretary of State Hillary Clinton held on the sidelines of the UN General Assembly, but bad weather forced him to abandon his travel plans.

The US official said Washington has already expressions of interest from some of the Gulf nations in developing missile defense capabilities and they hoped to have some announcements of contracts in the coming months.

The discussions are taking place within the framework of a new strategic cooperation forum set up in March, which has also led to the first joint maritime exercise held which involved 12 navies and some 30 countries.

"I think that the important thing to understand is that if they are buying US missile defense equipment, it'll make it easier to knit that together, because by its nature, it'll be more interoperable," the US official said.
"So we want to encourage them to buy equipment that can be knitted together."

Asked whether the plan was also to protect against any missile threat from Iran, he said "our aim is to help our Gulf partners with their defense needs. And so there is a missile threat that they face. We want to help them face that threat as best we can."

A second US administration official added that the "focus is to ensure the free flow of commerce in the straits overall, which is in all countries' interests.

"Obviously, the GCC countries have been concerned about Iran's statements ... that would threaten the free flow of commerce of the area."

The United States was "concerned about any disruption of shipping in the region by Iran or its surrogates," he added.

http://uk.news.yahoo.com/us-pushing-gulf-nations-develop-missile-defense-221619575.html

Flyguy

Gelijk hebben ze, het wordt toch nooit wat met Europa.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Harald op 28/09/2012 | 09:31 uur
Nu heeft Nederland toegezegd 4 schepen te upgraden voor een totaal bedrag van € 250 miljoen, of gaat Nederland nu die opdracht cancellen ?


De Amerikanen hebben in nog gelijk ook. De verwende eeuwige kleuter Europa moet toch ooit een keer op eigen benen gaan staan.

Het is een bedreiging maar ook een kans. De kans zit in een bewustwording dat dat Europa, Nederland voorop, nu toch echt meer hun eigen boontjes moet gaan doppen, iets wat hopelijk leidt tot een beter en efficienter defensie apparaat (desnoods op termijn).

De bedreiging zit in: they don't give a sh*t

Harald

Citaat van: jurrien visser op 28/09/2012 | 08:18 uur
28 September 2012 - 5:48am

NATO may scrap missile plans in Europe

The US may reconsider formation of anti-missile systems in Europe and may scrap the idea of setting them in Poland, Kommersant reports.

The NRC commission studying the missile systems in Europe for about 3 years said that anti-missile defenses would be unable to protect the US and allies from Iran. NRC recommended SM-3 interceptors planned in Poland to be scrapped.

Iranian and Chinese missiles may be intercepted on the eastern coast of the US.

http://vestnikkavkaza.net/news/politics/31924.html

Amerika gaat voor zichzelf kiezen !! ... NAVO op 2de plaats.
Een teken aan de wand (als je het mij vraagt), want de US zal zeker met meer zaken voor Homeland Protection kiezen en denken : "Laat de Europa, zichzelf maar eens redden" Dus zonder de "sterke rug" van de US. De US moet ook bezuinigen, maar zoals Europa hun defensie uitholt, daar gaat de US niet voor klaarstaan. (ik moet ze eigenlijk ook nog gelijk geven ook)

Nu heeft Nederland toegezegd 4 schepen te upgraden voor een totaal bedrag van € 250 miljoen, of gaat Nederland nu die opdracht cancellen ?


jurrien visser (JuVi op Twitter)

28 September 2012 - 5:48am

NATO may scrap missile plans in Europe

The US may reconsider formation of anti-missile systems in Europe and may scrap the idea of setting them in Poland, Kommersant reports.

The NRC commission studying the missile systems in Europe for about 3 years said that anti-missile defenses would be unable to protect the US and allies from Iran. NRC recommended SM-3 interceptors planned in Poland to be scrapped.

Iranian and Chinese missiles may be intercepted on the eastern coast of the US.

http://vestnikkavkaza.net/news/politics/31924.html