Ondersteuning politie door defensie?

Gestart door no problem, 19/01/2003 | 10:41 uur

Wout

Mjah, in tijden van grote rellen kan ik mij voorstellen dat het leger, als laatste redmiddel voor dodelijk geweld, in ME uitrusting wordt gehesen en er vol tegen ingaat. Gelukkig zijn er nu geen tijden van grote rellen :)

Jørgen

Ja idd, maar het gaat erom dat het volgens mij wel kan. De vraag is kan defensie de politie ondersteunen?

Het lijkt mij niet de bedoeling dat het leger bekeuringen gaat uitdelen dus ga je zoeken naar waar zou defensie dan wel ondersteuning kunnen bieden.

In het door mij genoemde (hypothetisch) geval doen dat inderdaad BBE eenheden. Maar ik kan me voorstellen dat ME taken bijvoorbeeld overgenomen zouden kunnen worden door legereenheden die dan welliswaar minder zwaar maar toch terdegen opgeleid zullen zijn.  

Wout

Hohoho, dan gaan we het over de BBE hebben, zij zijn speciaal voor dit werk getraind en niet zomaar in een paar daagjes tijd.

Jørgen

Citaat van: Wout op 22/01/2003 | 13:41 uur
Ik wil alle risico uitsluiten dus geen militairen een blauw uniform laten aantrekken. Ze kennen het werk niet en het is niet in een paar weken te leren. Niet doen.

Ik vind je verhaal wel en tikje overdreven. Laten we die overval eens erger maken en laten we wat terroristen een trein overvallen en de inzittende gijzelen.

Is het niet zo dat bij extreem gevaarlijke situaties defensie personeel moet leveren om dit gevaar te keren omdat juist defensie de mensen en de skills in huis heeft om zo'n operatie te doen waarbij het noodzakelijk is om de gijzelaars er veilig uit te krijgen.

Ton de Zwart

Zover ik weet, is het in de wet zo geregeld dat militaire bijstand moet worden aangevraagd door de burgemeester van de betreffende gemeente. Hij zal daarvoor eerst de noodtoestand moeten uitroepen.  Tijden de noodtoestand gelden er geheel andere geweldsinstructies.
In voorkomend geval zullen de ingezette militairen van rechtswege beschermd zijn tegen allerlei jurisische voetangels en klemmen.
Als er iemand is die rechten gestudeerd heeft en hier een betere kijk op kan geven dan zien we dat wel in de vorm van een reactie.

Thor

Iedereen maakt zich hier druk om de capaciteiten van de militairen die de politie zouden moeten gaan ondersteunen. Maar hoe zit het met de rechtspositie van deze militairen als ze op straat meegaan. Hebben ze dezelfde rechten als de politie, of zijn ze gewoon "burgers"? In sommige steden is de dreiging van vuurwapens groter dan in Kabul (bijvoorbeeld). Hoe mag de surveillerende militair hier op reageren?

Wout

Ze zijn ook niet bepaald van plan om ze allemaal onder begeleiding te zetten, alleen de hoog risico transporten... met alle concequenties van dien.

Cobra4

Er is inderdaad een groot verschil tussen transporten van DNB en de transporten uitgevoerd door bv Brinks. De KMar beveiligt de transporten van DNB altijd, maar ik heb nog nooit (euro transporten uitgezonderd) een burger geldwagen onder politie begeleiding zien rijden!
Peloton 3 602 Sqn

Wout

Zodra er een redelijk risico bestaat voor een overval. En zodra er een redelijke kans op een overval is gaat er een escorte mee. In elk geval mogen geldtransporten van DNB nooit stoppen, bij een file wordt gewoon over de vluchtstrook gereden met zwaailichten en sirene aan. Bij risicotransporten wordt zo weinig mogelijk risico genomen en een stoplicht brengt risico's met zich mee.

Cobra4

#25
Citaat van: jan op 18/03/2003 | 19:44 uur
Citaat van: Wout op 22/01/2003 | 13:41 uurTen tweede, een geldtransport mag niet stoppen. Militairen leren dat ze moeten stoppen en vechten als ze aangevallen worden. De geldwagen moet, ten koste van alles, doorrijden. Stilstaand is de wagen het zwakst en militairen denken dat ze het wel kunnen beschermen, maar dit is niet zo omdat de overvallers rekenden op de militairen.


Sinds wanneer mogen geld wagens dan door rood licht rijden???
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

#24
Citaat van: Oostveen M op 18/03/2003 | 20:17 uurTen tijde van de varkenspest moesten zo ongeveer alle militairen helpen. Geen enkele echte militair heeft toen dieren moeten doden, dat deden reservisten (hobby militairen).
Militairen zijn, misschien een schok, ook gewoon mensen. Mensen die er goed van balen dat de politiek wil dat wij met alles mee doen maar aan de andere kant Defensie leeg plukken.

Nee, Wout, het is triest te lezen hoe jij over Defensie denkt. Heel goed dat je interesse bij de KMar ligt, dat helaas nog steeds een Defensieonderdeel is. Lees ik je artikel dan moet jij er toch ook nu van overtuigd zijn dat de KMar uit Defensie moet, militairen zijn toch slachters, kunnen niet denken en doen als politie?




Hobby militairen?????  >:(

Ik ben zelf actief reservist binnen de KLu. De meeste actieve reservisten bij de KLu zijn oud BOT/BBT Luchtmachters die de KLu een warm hart toe dragen en nog steeds hun steentje bij willen dragen. Iedere reservist volgt de gestelde trainingen/oefeningen om op een hoog militair niveau inzetbaar te blijven.

Veel al zal het trainings-niveau van een reservist hoger liggen dan van een beroepsmilitair, dit omdat de beroeps vanwege het personeels tekort vaak niet kan deelnemen aan trainingen.

Tevens is het zo dat, indien er geen reservisten zouden zijn, veel KLu onderdelen de hen opgelegde taken niet zou kunnen uitvoeren.

Bijvoorbeeld; geen bewakings garantie>geen openstelling vliegbasis> geen vluchten. Zonder ondersteuning van reservisten zou het kunnen gebeuren dat een transport van hulpgoederen met een KLu kist naar Afrika niet door kan gaan.

Tevens, de KLu open dagen zouden niet kunnen doorgaan zonder ondersteuning van actieve reservisten.

Zie het geheel maar als bij de burger brandweer. Beroeps of vrijwillig, ze hebben het zelfde opleidingsniveau (al dan niet hoger). Alleen de vrijwilligers doen het reservisten werk naast hun normale baantje erbij!!

Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

Citaat van: a3k op 19/01/2003 | 15:22 uur
Yep. dat is het helemaal. er kan zelfs door een burger PV opgemaakt worden, Dat scheelt weer 1 agent.
BTW. heb je ervaring Peter ?? :)
:D ;D ;D ;)

Bij de politie in schotland worden de meeste PV's al opgemaakt door burgers.
Misschien kan dat in Nederland gebeuren door (overtollige) defensie admeurs?? ???
Peloton 3 602 Sqn

Oostveen M


Ten tijde van de varkenspest moesten zo ongeveer alle militairen helpen. Geen enkele echte militair heeft toen dieren moeten doden, dat deden reservisten (hobby militairen).
Militairen zijn, misschien een schok, ook gewoon mensen. Mensen die er goed van balen dat de politiek wil dat wij met alles mee doen maar aan de andere kant Defensie leeg plukken.

Nee, Wout, het is triest te lezen hoe jij over Defensie denkt. Heel goed dat je interesse bij de KMar ligt, dat helaas nog steeds een Defensieonderdeel is. Lees ik je artikel dan moet jij er toch ook nu van overtuigd zijn dat de KMar uit Defensie moet, militairen zijn toch slachters, kunnen niet denken en doen als politie?



jan

Citaat van: Wout op 22/01/2003 | 13:41 uur
Ik zal mijzelf even voorstellen, mijn naam is Wout Boevé, momenteel nog scholier. Ik ben politiek actief in de JOVD én in de VVD (met politiek actief bedoel ik minimaal 3 dagen in de week op verschillende gebieden), ik ben rode kruisvrijwilliger en geintresseerde in zowel de politie als de Marechausee. Verder beheer ik meerdere forums, waarvan 2 over defensie, 1 hulpverleningsforum (hét hulpverleningsforum) en 2 politieke forums.

Ik ken redelijk veel agenten en militairen en een aantal marechaussees in het bijzonder, waaronder een officier. Verder werk ik bij mijn rode kruis taken ook samen met de politie. Ik weet dus een beetje waar we het hier over hebben. En ik ben tegen. Een willekeurige militair denkt anders, praat anders en gedraagt zich anders dan agenten. Een militair haalt de politieopleiding niet en een politieagent haalt de LMB opleiding ook niet. De enige overeenkomsten die ze hebben zijn dat ze beide een wapen dragen en mens zijn. Stel nou je zet militairen in voor de bewaking van waardetransporten. Als er ook maar één iemand zijn hand in zijn zak steekt en er wat dan ook uithaald wat niet duidelijk zichtbaar is stopt het transport en staan er militairen klaar met geweren om hem bij de minste beweging neer te schieten. Dit is fout, en ik zal zeggen waarom.

Ten eerste, de burger krijgt de schrik van zijn leven en de pers zal smullen van het verhaal. De omstanders beginnen zich bij het zien van wapens en actie vreemd te gedragen wat voor militairen het vermoeden versterkt dat het om een overval gaat. De bestuurder van het geldtransport drukt op de noodknop en binnen 5 minuten is de hele omgeving hermetisch afgezet door de politie. Niemand kan er in of er uit, wat files veroorzaakt. Het geldtransport kan niet verder rijden en loopt ernstige vertraging op. Dit kost geld en niet zo'n beetje ook.

Ten tweede, een geldtransport mag niet stoppen. Militairen leren dat ze moeten stoppen en vechten als ze aangevallen worden. De geldwagen moet, ten koste van alles, doorrijden. Stilstaand is de wagen het zwakst en militairen denken dat ze het wel kunnen beschermen, maar dit is niet zo omdat de overvallers rekenden op de militairen.

Ten derde, stel dat het tot een vuurgevecht komt. De militairen slachten alle overvallers af of andersom, zonder in het heetst van de strijd op te letten of iemand zich overgeeft of dat er burgers tussen rennen. Zeer veel slachtoffers zullen vallen en niet alleen aan de kant van de "slechterikken".

Dit is mogelijk bij de inzet van militairen. Ik wil alle risico uitsluiten dus geen militairen een blauw uniform laten aantrekken. Ze kennen het werk niet en het is niet in een paar weken te leren. Niet doen.

Beste Wout, volgens mij heb je teveel films gekeken, je schilderd de militair af als een imbeciel die niets te leren valt en al iemand afschiet die zijn hand in zijn zak steekt.
Verder heb je het over dat een politieagent zich anders gedraagt, anders denkt en anders praat, mis Wout ze denken hetzelfde, maar praten en gedragen zich naar hun vorming  aangeleerd op de politieschool of EMV.
Ook geef je aan dat de militair bij calimiteiten een slachtpartij zouden veroorzaken, waar haal je het vandaan, of zijn die militairen die je zegt te kennen van die monsters.
m.vr.gr

Oostveen M

Hef het wapen Marechausse op en breng dit toch onder bij Binnenlandse Zaken. Op deze manier komt dit wapen onder bij de politie en dus hebben wij meer blauw op straat. De taken kunnen gelijk blijven, oa controle(?) van paspoorten op Schiphol.

Zo simpel en zo goed voor de bezuinigingen op Defensie.

jeffrey

ik vindt dat hooguit de Kmarc hiervoor mag ingezet worden want,het leger kan niet voor politieagentje gaan spelen.
Laat die agentjes maar wat geld verdienen en wat meer op straat lopen want,hun motivatie is ook niet echt aan de hoge kant en dat zou het wel moeten zijn

Caspar

CitaatGebruik al dat geld maar voor meer- en dan wel echte politiemannen

Meer is niet de oplossing, het gaat denk ik meer om het gebruik van tijd, dus op straat en niet op kantoor (papierwerk doen etc).
Kijk naar de politie in Duitsland die (bv) 6 uur van een (8 urige) werkdag op straat zijn.

lachus

Politie kan vaak best steun gebruiken.
Als dit militaire steun moet zijn, dan alleen door militairen met een gedegen politieopleiding.
Politiewerk kan je er niet even zonodig bij doen.
Ziet u al dat defensie zijn personeel ook voor politietaken opleidt?
Gebruik al dat geld maar voor meer- en dan wel echte politiemannen.

Skywalker

Volgens mij heeft defensie ook een politieorganisatie de KMar. Deze colega`s zijn ook opsporingsambtenaren  net zoals de politie. De nieuwe regering moet art. 6 van de Politie Wet maar eens aan passen zodat de KMar niet alleen maar aan hun politietaak hoeft te denken. ( "zijn wij wel bevoegd om op te treden"). momenteel is het zo dat de Kmar alleen mag optreden als ze daadwerkelijk bezig zijn met hun politietaak. dit is gewoon te gek voor woorden. Ze mogen natuurlijk altijd " noodzakelijk"  ;) optreden.

de Duitse politie is nu nog groen maar ze worden " blauw"!!
Persoonlijk ben ik een felle tegenstander als ze militairen op straat laten patrouilleren. Dan wordt NL een soort militair landje, lijkt me niet zo ideaal....

de groeten :)
Skyw@lker

commando1

Niet aan beginnen, ieder zijn vak.
Wij het groene gedeelte, zij het blauwe.

Ben

John Prins

 :(Geweld is er genoeg op straat , ik denk niet dat het leger veel veranderen kan , maar ze kunnen wel assistentie verlenen b.v. met geldtransporten ,  want die liggen behoorlijk onder vuur , een groep goed getrainde en zwaar bewapende militairen die opvallend zo'n transport bewaken kan misschien voor effect zorgen dat die criminelen zich twee keer bedenken om een overval te plegen of bij havens en vliegvelden controles uit oefen ,uiteraard getraind hiervoor,maar op straat mee laten lopen dan lijkt het net van die Zuid-Amerikaanse toestanden. :'(
Maar dat er wat gebeuren moet tegen dat criminele gespuis is zeker.

zierikzee

Waarom zou defensie geen personeel kunnen leveren?
Wij zijn toch zo flexibel! En zijn we nou zo erg druk?
Lekker onder de mensen en wat goeds doen op straat, daar worden wij echt niet slecht van.

Wout

Ik zal mijzelf even voorstellen, mijn naam is Wout Boevé, momenteel nog scholier. Ik ben politiek actief in de JOVD én in de VVD (met politiek actief bedoel ik minimaal 3 dagen in de week op verschillende gebieden), ik ben rode kruisvrijwilliger en geintresseerde in zowel de politie als de Marechausee. Verder beheer ik meerdere forums, waarvan 2 over defensie, 1 hulpverleningsforum (hét hulpverleningsforum) en 2 politieke forums.

Ik ken redelijk veel agenten en militairen en een aantal marechaussees in het bijzonder, waaronder een officier. Verder werk ik bij mijn rode kruis taken ook samen met de politie. Ik weet dus een beetje waar we het hier over hebben. En ik ben tegen. Een willekeurige militair denkt anders, praat anders en gedraagt zich anders dan agenten. Een militair haalt de politieopleiding niet en een politieagent haalt de LMB opleiding ook niet. De enige overeenkomsten die ze hebben zijn dat ze beide een wapen dragen en mens zijn. Stel nou je zet militairen in voor de bewaking van waardetransporten. Als er ook maar één iemand zijn hand in zijn zak steekt en er wat dan ook uithaald wat niet duidelijk zichtbaar is stopt het transport en staan er militairen klaar met geweren om hem bij de minste beweging neer te schieten. Dit is fout, en ik zal zeggen waarom.

Ten eerste, de burger krijgt de schrik van zijn leven en de pers zal smullen van het verhaal. De omstanders beginnen zich bij het zien van wapens en actie vreemd te gedragen wat voor militairen het vermoeden versterkt dat het om een overval gaat. De bestuurder van het geldtransport drukt op de noodknop en binnen 5 minuten is de hele omgeving hermetisch afgezet door de politie. Niemand kan er in of er uit, wat files veroorzaakt. Het geldtransport kan niet verder rijden en loopt ernstige vertraging op. Dit kost geld en niet zo'n beetje ook.

Ten tweede, een geldtransport mag niet stoppen. Militairen leren dat ze moeten stoppen en vechten als ze aangevallen worden. De geldwagen moet, ten koste van alles, doorrijden. Stilstaand is de wagen het zwakst en militairen denken dat ze het wel kunnen beschermen, maar dit is niet zo omdat de overvallers rekenden op de militairen.

Ten derde, stel dat het tot een vuurgevecht komt. De militairen slachten alle overvallers af of andersom, zonder in het heetst van de strijd op te letten of iemand zich overgeeft of dat er burgers tussen rennen. Zeer veel slachtoffers zullen vallen en niet alleen aan de kant van de "slechterikken".

Dit is mogelijk bij de inzet van militairen. Ik wil alle risico uitsluiten dus geen militairen een blauw uniform laten aantrekken. Ze kennen het werk niet en het is niet in een paar weken te leren. Niet doen.

Ton de Zwart

Met stevige jongens bedoel ik dus redelijke klerenkasten die het nodige gezag uitstralen.  Jochies van een jaar of 18 a 19 die net hun opleiding achter de rug hebben, een opleiding die al behoorlijk kort is tegenwoordig, hebben nog niet die fysieke gesteldheid dat ze zich kunnen meten met het tuig van de richel, van die sportschooltypes die zich niet direct bezig houden met collectes voor het goede doel. Zij moeten eerst eens een paar jaar meedraaien in een parate eenheid om te groeien en een stevig en gespierd lichaam te ontwikkelen.  Laat ik nog duidelijker zijn. Kijk nou eens in een gemiddelde stad, wat daar door de winkelcentra loopt te kuieren in het uniform van een stadswacht. Vind je deze mensen nou door de bank genomen gezag uitstralen? Hebben zij het figuur om indruk te maken op een groep ballorige hangjongeren?  Er zijn er wel eens bij, maar over het algemeen zijn het nou niet direct gestalten om kwaadwillige lieden van hun snode plannen af te doen zien.   De verschijning van een geuniformeerde gezagsdrager die ook nog eens niet de vorm van een peer heeft, kan veel wangedrag voorkomen zonder direct geweld te hoeven toepassen. Maar hij moet het wel kunnen toepassen indien nodig.

Caspar

Kan het maar met één punt eens zijn: Brinks, maar ik weet verder niet wat jij onder stevige jongen verstaat. En wat zijn jochies die net hun militaire opleiding hebben afgerond?

Ton de Zwart

In een (deze) tijd, dat de nood hoog is, doordat de criminaliteit uit de hand loopt, moeten er onortodoxe maatregelen genomen worden voor dat het nog verder afglijdt.  Zijn er geen agenten genoeg, maak er dan een stel en dan kunnen militairen, na daartoe opgeleid te zijn, wel degelijk het gat opvullen.  Externe vijanden zijn vrijwel afwezig en ook niet even gauw te creëren, dus geef hen iets zinnigs te doen.
Ik vind wel dat er goed gekeken moet worden wie je inzet in zo'n politionele taak.  Het moeten toch personen zijn met een wat stevige uitstraling en geen jochies die net hun militaire opleiding afgerond hebben. Criminelen deinzen niet terug voor grof geweld (Brinks) dus moet het antwoord een stuk steviger zijn. 3 : 1 volgens Clauzewitz, en dan bedoel ik niet getalsmatig maar gezien in (daad)kracht.Niet langer dralen en zeuren maar uitvoeren. Niks aantrekken van de politiebonden die hun belangetjes verdedigen, maar het maatschappelijk belang boven alles stellen.....

reddust

Hi,

Misschien een leuk idee voor grenzen en luchthavens, hoewel dat al gebeurd, door de marechaussee.
Zie ik het niet zo zitten om militairen in te zetten voor politie taken.
Ook hoe moet het gebeuren, in VT, gevechtspak of volle bepakking?
De politie heeft zelf al moeite genoeg om respekt af te dwingen en ik denk dat een of meerdere soldaten daar ook niet in zullen slagen, eerder dat ze belaggelijk gemaakt zullen worden, gezien de laatste gebeurtenissen die we allemaal hebben kunnen zien op de tv.
maar wie weet en heeft er voorstellen.

BEN

When I die, i'll go to heaven.
Because I've spent my time in hell

a3k

Yep. dat is het helemaal. er kan zelfs door een burger PV opgemaakt worden, Dat scheelt weer 1 agent.
BTW. heb je ervaring Peter ?? :)
:D ;D ;D ;)

Peter

In Duitsland zie je inderdaad meer "groen" (politie uniformen zijn daar groen) op straat. De rede hiervan is heel simpel.
Iemand die opgepakt wordt op straat gaat naar het politiebureau en zal daar overgedragen worden aan de dienstdoende agent op het bureau voor verhoor en het opmaken van het PV. De twee agenten gaan meteen weer de straat op, hierdoor bereikt men 24 uur aanwezigheid van politie op straat.

In NL word men door deze twee agenten opgepakt op de straat en deze twee agenten gaan op het bureau het verhoor en het PV opmaken, waardoor er geen agenten meer rondlopen op straat want die zitten op het bureau met z'n tweeen het werk te doen wat ook een persoon kan doen.

Caspar

Sorry hoor, maar hoe wou je een BBTer de straat op sturen dan? Met GVT aan en veldpet ;D, dat is pas lachen. Hoe wou je het oplossen met een kleine opleiding etc etc om de diverse taken uit te voeren?
Nee, moeten we niet aan beginnen, is echt de groots mogelijke onzin.

-Peter-

Zou ook wel een goede oplossing zijn denk ik!
Maar ik denk dat defensiepersoneel toch een betere uitstraling heeft op straat dan die 'stadswachten' die we tegenwoordig kennen, want dat is gewoon om te lachen ;D
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Caspar

Grootste onzin die er bestaat. Meer blauw op straat? Kwestie van die agenten niet 1,5 uur (gemiddeld) op straat te zetten, maar gewoon de volle werktijd net zoals in Duitsland gebeurt waar ze geloof ik zo'n 6 uur per dag (gemiddeld) op straat aanwezig zijn.

a3k

 ;D wordt het dan niet Groen op straat ?   :D ;) ;D

no problem

Al een tijdje zijn ze in Den Haag bezig met het verkrijgen van meer blauw op de nederlandse straten. Als zo voor deze doelstelling te weinig politiemensen hebben, dan vind ik het een goed idee om hiervoor een aanvulling te maken van defensiepersoneel. Op deze manier krijg je toch meer blauw op straat, en komt het volk ook wat meer met defensie in aanraking, waardoor we over een jaar of 4 misschien niet weer eens zwaar hoeven te bezuinigen :D