"Uruzgan vreet aan kracht van leger", concreter bezuiningsnieuws

Gestart door Mourning, 05/06/2007 | 17:27 uur

Mourning

"Uruzgan' vreet aan kracht van leger
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 5 juni. De missie in Afghanistan tast de slagkracht van de Nederlandse krijgsmacht aan. 
Nederlandse militairen in Uruzgan oefenen met een 81 millimeter-mortier; het frequente gebruik van munitie vormt een hoge kostenpost.

Om de steeds verder stijgende kosten te dekken moet Defensie in de komende tijd operationele eenheden als tankeskadrons, artillerie-eenheden en een squadron F-16's opheffen. Ook worden mariniers uit de Caraïben teruggetrokken.

Dat blijkt uit een interne nota van het ministerie van Defensie , die in mei is rondgestuurd. In de 'Besluitvormingsnota' worden de gedetailleerde plannen voor een 'financiële herschikking' in de komende jaren uiteengezet. Om tekorten op te heffen, moeten operationele eenheden worden opgeheven en moet (vaak gloednieuw) materieel worden afgestoten. Materieel slijt sneller dan verwacht, munitievoorraden raken uitgeput en er zijn meer troepen ingezet dan gepland. Deze zomer beslist het kabinet of de missie in Afghanistan na 2008 wordt voortgezet. De voortdurende druk leidt tot kostenoverschrijdingen op het ministerie.

In het regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie is vastgelegd dat er eenmalig 500 miljoen euro zal worden besteed om de 'knelpunten' bij internationale operaties op te lossen. Dit geld moest volgens de nota door Defensie zelf worden opgebracht.

Bij nieuw crisisoverleg, begin mei, stelde de ambtelijke top van Defensie echter vast dat de ,,totale financiële problematiek" op het departement de komende vier jaar 1 miljard euro bedraagt. Dat bedrag moet nu betaald worden door te bezuinigen op gevechtskracht elders. Zo is besloten om één eskadron per tankbataljon op te heffen – een derde van de capaciteit. In totaal zullen 28 Leopard-tanks, onlangs gemoderniseerd, worden verkocht. Ook de artillerie en de luchtmacht moeten inleveren. Zo moeten de afdelingen veldartillerie elk één batterij afstoten. De luchtmacht levert een squadron F-16's in. De maatregelen hebben ook grote gevolgen voor de Nederlandse Antillen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt de plannen, maar stelt dat het gaat om een ambtelijk advies. Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM-NOV, heeft gehoord dat de plannen doorgaan. ,,Deze plannen zijn desastreus voor de krijgsmacht."

link: http://www.nrc.nl/binnenland/article718745.ece/Uruzgan_vreet_aan_kracht_van_leger
bron: NRC.nl

In plaats dat die KLOOTHOMMELS in Den Haag zelf eens wat bekend maken mag het weer op deze manier. Leuk voor als je bij Defensie werkt ofzo. Goed voor de motivatie e.d.

Ondankbaar Kilo-Utrecht-Tango land.

Regards,

Mourning  8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).