Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

bergd

Zie de overeenkomsten: firma Nederland - firma Rusland

IPA NG

Wat een BS, eerst imperialistische staatjes verdedigen en vervolgens Rusland zwart maken zonder fatsoenlijke argumenten.
Telegraaf :cute-smile:
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

bergd

Het verschil is de moslimlanden kunnen we wel bombarderen, rusland lijkt me iets lastiger :hrmph:

En de Islam hebben we zelf binnen gehaald, vind ik ook een iets andere orde..

SMI de Boer

Wat gek, maar ik heb het gevoel dat de Islam Rusland een stapje voor is geweest.

PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

bergd

Bron: DeTelegraaf

'Nederland is naïef over Rusland' DEN HAAG -  De Russische filmmaker Andrej Nekrasov onderzocht met zijn inmiddels overleden partner Olga Konskaya de Russisch-Georgische oorlog van 2008. In de documentaire Russian Lessons werpen ze een nieuw licht op het conflict en bekritiseren ze de werkwijze van de 'firma Rusland', die ook zijn weerslag heeft op Nederland als grootste investeerder in Rusland. Hij is Nederland, waar zijn film te zien is tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag.


Wat wilt u met de documentaire laten zien?

,,Wie de oorlog is begonnen, is niet zo belangrijk, het waarom wel. Een EU-onderzoek stelde dat er sprake was provocatie van Russische kant, maar dat dit niet voldoende reden was voor Georgië om aan te vallen. Wat is het criterium? Volgens mij is er geen criterium. Israël geven we toch ook het recht zichzelf te verdedigen, mag Georgië dat dan niet?"

Waarom is Georgië voor Rusland van belang?

,,Het heeft onder meer te maken met geopolitieke belangen. Georgië is een belangrijk doorvoerland voor olie- en gaspijplijnen. Rusland wil zoveel mogelijk controle over energiebronnen om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen, dat is zijn bestaansrecht. In het Westen kun je met veel geld veel doen, in Rusland kun je dan alles doen, zelfs je eigen leger oprichten."

Waarom doet Moskou dan niet mee aan de militaire acties in Libië, waar ook veel olie zit?

,,Libië is alleen belangrijk voor het Westen, dat olie en gas nodig heeft. Voor Rusland geldt dat niet, al heeft het wel belang bij de instabiliteit die de olieprijzen opdrijft. Daar profiteert het als exportland. Daarnaast moet de machtige Russische elite niet veel van het Westen hebben."

Hoe bedoelt u?

,,Nederland wees gewaarschuwd. Moskou is bezig met een nieuwe expansiepolitiek, niet met tanks, maar met geld. Kijk maar naar bedrijven zoals Shell die naar Rusland komen. Uiteindelijk moeten ze hun meerdere erkennen in de 'firma Rusland'. Rusland komt naar Europa met onder meer pijpleidingen. Russen kopen zich verder op grote schaal in in bedrijven en de media. Eerst veranderen ze niets, maar dat komt. Nederland en het Westen zijn wat dat betreft erg naïef over Rusland."

Wat zou daar tegen te doen zijn?

,,Weinig, je kunt Rusland moeilijk bombarderen. Hoe meer Russisch geld er in het Westen is, hoe minder de kritiek de internationale gemeenschap zal hebben. Laten we niet doen alsof Rusland een betrouwbaar land is, want dat is het niet. Maar vertel in ieder geval de feiten, want dat gebeurt nu niet."


Ace1

Poetin wil afspraak over Noordpoololie

MOSKOU -  De Russische premier Vladimir Poetin wil dat landen rond de Noordpool afspreken hoe ze de rijke grondstoffen daar gaan onderzoeken. De premier gelooft niet dat er gevechten ontstaan over de lonkende olie- en gasvoorraden.

Het is al moeilijk om in je eentje te overleven in het poolgebied. De natuur dwingt mensen en landen om elkaar daar te helpen", zei Poetin donderdag in Moskou bij een groot congres over het poolgebied.

Rusland meent dat het recht heeft op een groot deel van de Noordpool, omdat de poolbodem vast zou zitten aan het Russisch continentaal plat. Het land gelooft dat daar tweemaal zoveel olie en gas ligt als in Saudi-Arabië vandaag de dag.

De Verenigde Staten, Canada en anderen azen ook op die voorraden. Poetin noemde een grensafspraak met Noorwegen, die vorige week is ondertekend, als een goed voorbeeld van samenwerking. Poetin, die vorige maand het poolgebied bezocht, sprak niet over de vlag die Rusland drie jaar geleden botweg plantte op de bodem van het Noordpoolgebied.

De Russische onderminister van Grondstoffen, Igor Maidanov, vertelde het congres dat Rusland meer dan 312 miljard dollar wil investeren in het onderzoeken van het continentaal plat. Het merendeel van dit geld is bestemd voor het poolgebied.

Maidanov beloofde nieuwe belastingkortingen voor oliebedrijven die boringen doen in het poolgebied. De bedrijven zijn al vrijgesteld van de belasting op het oppompen van mineralen. Nu zouden ze ook een lagere exportbelasting kunnen genieten, vergelijkbaar met de kortingen voor boringen in Oost-Siberische velden.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/7735642/__Poetin_wil_afspraak_over_olie__.html?sn=binnenland,buitenland

Ace1

Rusland verstevigt claim op Noordpool

MOSKOU -  Wetenschappers maken zich zorgen over het smeltende ijs op de Noordpool, maar Russen zien vooral voordelen. Zonder het ijs kunnen ze makkelijker boren naar olie en gas om die uit de poolbodem halen. Volgens studies liggen daar grote voorraden van deze grondstoffen.

Een grote conferentie woensdag en donderdag in Moskou, waar donderdag ook premier Vladimir Poetin verschijnt, is bedoeld om de Russische claims op het veelbelovende gebied te versterken. Rusland baarde drie jaar geleden al opzien door plompverloren een Russische vlag te plaatsen op de grond van de zee in het Noordpoolgebied. Dit terwijl de grenzen met de Verenigde Staten en Canada in dit gebied onzeker zijn.

De Noordpool-verantwoordelijke van de Russische regering, Artoer Tsjllingarov, zei woensdag dat zijn continent zo ver doorloopt in het arctische gebied dat het grote land ook aanspraak mag maken op de hele Noordpool. Het land wil dat de Verenigde Naties dat in de komende jaren vastleggen. ,,Om de economische welvaart van Rusland ook in de toekomst te garanderen, moeten we duidelijk maken dat het continentaal plat ons behoort."

De Verenigde Naties hebben in 1982 een conventie opgesteld die bepaalt dat een land een ruimer deel van de zee kan opeisen als het kan bewijzen dat het continentaal plat verder reikt dan de 200 mijlszone. Als daarom blijkt dat de Lomonosov en Mendeleev bergkammen vastzitten aan het Russisch continent, kan het land zo 1,2 miljoen kilometer poolgebied claimen.

In een document over het poolbeleid stelt de regering dat het de aanspraak desnoods militair wil doorzetten. Zo is de stationering van strijdkrachten in de regio in 2020 aangekondigd. Doel is echter niet om de Noordpool te militariseren, beweerde de Russische ambassadeur in de interstatelijke Arctische Raad. ,,De basis is nodig voor de zekerheid van het scheepsverkeer." De laatste tijd stuurt het land al steeds meer ijsbrekers en onderzoeksschepen naar het gebied.

Na veertig jaar gesteggel zijn Rusland en Noorwegen het vorige week al eens geworden over de maritieme grens tussen de twee landen in het Noordpoolgebied. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de zoektocht naar olie en gas in de Arctische wateren. ,,Het tekenen van het grensverdrag, waarover de onderhandelingen in 1970 begonnen, markeert een historische doorbraak in de relaties", aldus het Kremlin toen.

Rusland gaat alvast een nieuwe atlas van het Noordpoolgebied maken, zei de voorzitter van de Russische Geografische Vereniging, Sergej Sjoigoe, woensdag op de conferentie over de Noordpool. Het in kaart brengen van de Noordpool is volgens Sjoigoe een uiterst moeilijke opgave. Onderdeel van dit project is het lokaliseren van mogelijk interessante gebieden voor de winning van delfstoffen.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/7724752/__Rusland_verstevigt_claim_op_Noordpool__.html?sn=binnenland,buitenland

Ace1

Economie Het gaat om olie en gas

De Russen willen nu de hele Noordpool hebben

De Verenigde Naties moeten het maar eens gaan vastleggen: de Noordpool is helemaal van Rusland. Zeggen de Russen.

Desnoods moeten ze het afdwingen met een robbertje vechten, maar de Noordpool is van de Russen. Gisteren en vandaag wordt er in Moskou een grote conferentie gehouden om de Russische claim op het grondstofrijke gebied te verstevigen.

De Noordpool-verantwoordelijke van de Russische regering, Artoer Tsjllingarov, trapte gisteren af met het verhaal dat zijn continent zo ver doorloopt in het arctische gebied dat het grote land aanspraak mag maken op de hele Noordpool. Dat moeten de Verenigde Naties nu maar eens vastlegen, vindt hij. 'Om de ecomische welvaart van Rusland ook in de toekomst te garanderen, moeten we duidelijk maken dat het continentaal plat ons behoort.' Vandaag komt premier Vladimir Poetin om dit verhaal nog eens dunnetjes over te doen.

In een document over het poolbeleid stelt de Russische regering dat het de aanspraak desnoods militair wil doorzetten. Zo is de stationering van strijdkrachten in de regio in 2020 aangekondigd. Doel is echter niet om de Noordpool te militariseren, beweerde de Russische ambassadeur in de interstatelijke Arctische Raad. 'De basis is nodig voor de zekerheid van het scheepsverkeer.' De laatste tijd stuurt het land al steeds meer ijsbrekers en onderzoeksschepen naar het Noorden.

Na veertig jaar geruzie zijn Rusland en Noorwegen het vorige week al eens geworden over de maritieme grens tussen de twee landen in het Noordpoolgebied. Daarmee is voor de Russen de weg vrijgemaakt voor de zoektocht naar olie en gas in de Arctische wateren. 'Het tekenen van het grensverdrag, waarover de onderhandelingen in 1970 begonnen, markeert een historische doorbraak in de relaties', aldus het Kremlin.

Rusland gaat alvast een nieuwe atlas van het Noordpoolgebied maken, zei de voorzitter van de Russische Geografische Vereniging, Sergej Sjoigoe, gisteren tijdens de conferentie. Het in kaart brengen van de Noordpool is volgens Sjoigoe een uiterst moeilijke opgave. Onderdeel van dit project is het lokaliseren van mogelijk interessante gebieden voor de winning van delfstoffen.

http://www.depers.nl/economie/511378/De-Russen-willen-nu-de-hele-Noordpool-hebben.html

maxell

Wat blijkbaar waar was want je verneemt er verdomd weinig van of heeft Al Gore er al een dvd van gemaakt?  ;D

marc66

Of......................, een storm in een ijskoud glas water?

Mikemans


Lex

Ook Denemarken trekt op naar Noordpool

KOPENHAGEN -  Na Rusland en Canada maakt ook een Deense expeditie zich op om naar het Noordpoolgebied te gaan. De komende maand gaat een expeditie uitzoeken of een 1500 kilometer lange onder water gelegen bergrug is verbonden met het Deense Groenland.
Dat zou Deense claims op het Noordpoolgebied onderbouwen. ,,Er zijn zaken die suggereren dat de Noordpool aan Denemarken toebehoort'', zei Helge Sander, de Deense minister van Wetenschappen eerder deze week op de Deense televisie. Hij noemde de eerste onderzoeken ,,veelbelovend''.
Een gehuurde Russische onderzeeër baant een weg door het pakijs voor de Deens-Zweedse missie die zondag vertrekt. Niemand heeft ooit eerder in het bewuste gebied gevaren. ,,De uitdaging voor ons wordt het ijs'', aldus de expeditieleider Christian Marcussen.
Grote olievoorraden
Verder zijn ook de Verenigde Staten en Noorwegen verwikkeld in de strijd om zeggenschap over het Noordpoolgebied. Onder het pakijs liggen naar verwachting grote olievoorraden. Met de opwarming van de aarde komen er ook meer scheepsroutes vrij.
Een Russische minionderzeeër plantte vorige week een Russische vlag op de zeebodem onder de Noordelijke IJszee. Canada gaat voor het eerst een diepzeehaven en een militaire basis aanleggen in het Noordpoolgebied, maakte de Canadese regering vrijdag bekend.

ANP | Gepubliceerd op 11 augustus 2007, 14:02

marc66

Nou, so what? Laat Rusland lekker. Kan enkel maar goed zijn voor Defensie. De "terugkomst" van de Koude Oorlog (overigens nu wel erg letterlijk koude)  ;D

Lex


marc66