Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Benji87

het is iets wat rustig op het front afgelopen week. Maar wel een aantal positieve berichten om te delen:

Oryx confirms Ukraine destroyed nine Russian helicopters with ATACMS missiles

Another 15 were damaged in Ukraine's ATACMS strikes on Berdiansk and Luhansk airfields, the OSINT group said


Planet Lab imagery of the Berdiansk airfield. A screenshot from a Reporting From Ukraine video.

Ukraine's armed forces have destroyed nine Russian helicopters at air bases in occupied Berdiansk and Luhansk using new American ATACMS missiles, OSINT analysts at the Oryx project have confirmed.

The strikes hit seven Ka-52 Alligator attack helicopters and two Mi-8 transports, with another 15 damaged, Oryx reported, confirming previous assessments of the British Defense Intelligence.

Ukraine announced the helicopter strikes on October 17, with President Volodymyr Zelenskyy saying it was the first use of the long-range ATACMS.

"The Armed Forces of Ukraine have powerfully struck Russian military bases, including in the deep rear," Zelenskyy said in a video address.

The US has secretly provided ATACMS missiles to Ukraine in recent weeks, Politico reported, giving Kyiv the ability to hit targets far behind enemy lines. Washington has not publicly confirmed it is supplying the 300-km range missiles.

On 21 October, Ukraine's Defense Minister highlighted the significant impact of ATACMS on the battlefield, discussing Russia's aggression against Ukraine in a phone call with Lloyd Austin

On 19 October, the US announced its plan to supply more ATACMS long-range missiles to Ukraine, as stated by the foreign minister.

One day before, the Institute for the Study of War (ISW) reported that the US-made ATACMS missiles are posing a new threat to Russian troops, forcing them to adapt to Ukraine's new strike capabilities.

Bron: https://euromaidanpress.com/2023/10/22/oryx-confirms-ukraine-destroyed-nine-russian-helicopters-with-atacms-missiles/

Benji87

Citaat van: Ace1 op 19/10/2023 | 23:24 uurDe Kruif betwijfelt of bondskanselier Scholz daadwerkelijk zal overgaan tot levering van de raketten. Dat de VS de ATACMS heeft gestuurd, kan volgens hem juist ook een reden zijn voor Duitsland om pas op de plaats te maken. "Je kunt ook redeneren dat de Taurus-raketten nu even niet nodig zijn."


Of je interpreteert als dat het nu juist de tijd is om die Taurus raketten te leveren. Het feit dat Oekraine zo snel is overgegaan tot de inzet van de schaarse hoeveelheid ATACMS kan er ook op duiden dat de Storm Shadows van Frankrijk en GB zeer waarschijnlijk op zijn.

Ace1

Onverwachte levering langeafstandsraketten Oekraïne: 'Aanvulling, geen gamechanger'

Maandenlang heeft Oekraïne erom gevraagd en dinsdag waren ze er ineens: Amerikaanse ATACMS-raketten. Oekraïne gaf beelden vrij van de lancering van ten minste drie van deze langeafstandsraketten, die doelen ver achter de frontlinie kunnen bereiken. Hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga noemt de raketten een "belangrijke aanvulling" op het Oekraïense arsenaal, maar geen gamechanger.

De raketten van dinsdag zouden negen Russische helikopters hebben vernietigd op een Russische luchtmachtbasis in het oosten van Oekraïne, ruim honderd kilometer achter de frontlinie. In een videoboodschap diezelfde avond bedankte president Zelensky de Amerikanen: "De ATACMS hebben zich bewezen."

Osinga noemt de raketten een "belangrijk operationeel instrument", dat een deuk kan slaan in de Russische logistiek en commandovoering. "Het kan Rusland dwingen de militaire faciliteiten verder naar achter te verplaatsen, buiten afstand van de ATACMS."

Diepe operatie
Ook oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif denkt dat het Oekraïne vooral helpt in de uitvoering van de "diepe operatie" in de oorlog. "Helikopters moeten bijvoorbeeld verder weg worden gestationeerd, waardoor ze langer moeten vliegen", zegt De Kruif.

"Ze kunnen dan, vanwege de brandstof, minder lang boven het gevechtsterrein hangen. Aanvallen op munitiedepots leveren problemen op met het leveren van artillerie. Het is eigenlijk een indirecte manier om de vijand uit te schakelen."

In tegenstelling tot eerdere wapentoezeggingen, zoals het Amerikaanse HIMARS-raketsysteem en Britse en Franse Storm Shadow-raketten, is de levering van de ATACMS niet van tevoren bekendgemaakt. Volgens Osinga is dat bewust gedaan "om Rusland te verrassen zodat ze hun militair materieel niet zouden verplaatsen."

ATACMS-raketten kunnen doelen op driehonderd kilometer raken, maar Oekraïne heeft kleinere exemplaren ontvangen. Volgens The New York Times gaat het om twintig stuks met een bereik van 160 kilometer. "Daarmee voorkom je dat ze doelen diep in Rusland kunnen bereiken", zegt De Kruif. "Dat blijft een angst voor de VS."

Hoewel Oekraïne liever de grotere ATACMS-raketten had gekregen, hebben ze een fors groter bereik dan de HIMARS, die doelen op zo'n 80 kilometer afstand kunnen raken. De Storm Shadow-raketten, geleverd door Frankrijk en Groot-Brittannië, hebben een bereik van 250 kilometer. Het gebruik daarvan is ingewikkelder, omdat die vanuit een vliegtuig moeten worden gelanceerd.



De Kruif: "Luchtsteun is een duur middel. Het heeft een grotere planningscyclus, dus je moet ongeveer 24 uur van tevoren weten waar je doel is. En vliegtuigen zelf zijn kwetsbaarder, dus je moet maatregelen nemen voor luchtverdediging."

De ATACMS-raketten zijn daarentegen snel te installeren op de grond en kunnen worden afgevuurd vanaf de al beschikbare HIMARS-lanceerinstallaties. Vanaf het moment van afvuren bereiken ze binnen enkele minuten hun doel. De Kruif: "ATACMS zijn relatief eenvoudig in te zetten."

De oud-generaal voegt toe dat de rol van vliegtuigen aan het veranderen is in de oorlogsvoering. "Met een vliegtuig kun je binnen 24 uur naar een doel duizend kilometer verderop vliegen, maar grondtroepen hebben daar weinig aan. Steun aan grondtroepen begint door nieuwe technologie steeds verder weg te drijven van de luchtmacht. De ATACMS-raketten zijn een voorbeeld daarvan."

Duitse Taurus-raketten
Hoogleraar Osinga denkt dat de levering van de ATACMS-rakketten een aansporing kan zijn voor Duitsland om over de brug te komen met Taurus-raketten. Dat wapen, waar Oekraïne al maanden om vraagt, kan na lancering uit een vliegtuig nog 500 kilometer op eigen kracht verder vliegen. "Oekraïne zal opnieuw het verlanglijstje voorhouden aan Duitsland."

De Kruif betwijfelt of bondskanselier Scholz daadwerkelijk zal overgaan tot levering van de raketten. Dat de VS de ATACMS heeft gestuurd, kan volgens hem juist ook een reden zijn voor Duitsland om pas op de plaats te maken. "Je kunt ook redeneren dat de Taurus-raketten nu even niet nodig zijn."

'Grote vergissing'
Kort na de lancering van de ATACMS afgelopen dinsdag noemde de Russische ambassadeur in de VS de levering "een grote vergissing" van de Amerikanen. Een dag later zei Poetin dat de inzet van de raketten het verloop van de oorlog niet zal veranderen en dat het Russische leger "in staat is ze neer te halen".

"Tot nu toe hebben we bij elke wapenlevering gezien dat Rusland het gevaar ervan bagatelliseert", zegt Osinga. "De angst in het Westen dat wapens met een groter bereik zullen leiden tot verdere escalatie van de oorlog, leeft dan ook vooral in de hoofden van analisten en politici."

https://nos.nl/artikel/2494630-onverwachte-levering-langeafstandsraketten-oekraine-aanvulling-geen-gamechanger

Benji87

India ziet steeds meer nadelen bij het afrekenen van Russische olie in Chinese yuan – achterstallige betalingen nemen toe

India staat steeds minder positief tegenover het gebruik van de Chinese yuan om Russische olie in te kopen, zo melden bronnen aan persbureau Reuters.
Ten minste zeven olietransporten uit Rusland zijn naar verluidt nog niet betaald door India.

Handel drijven in yuan is duurder voor India, omdat Indiase raffinaderijen eerst roepies moeten omzetten in Hongkong-dollars en daarna in yuan.

De Indiase regering heeft zijn ongenoegen uitgesproken over het gebruik van de Chinese yuan voor de betaling van de import van Russische olie. Enkele betalingen voor de levering van ruwe olie zijn vanwege de kwestie uitgesteld, zo meldt persbureau Reuters.

Hoewel Russische bedrijven doorgaan met het leveren van ruwe olie per schip aan India, moet voor zeven vrachten nog worden betaald, omdat Indiase staatsraffinaderijen niet in Chinese yuan willen afrekenen, zo schrijft het persbureau.

Dit komt deels door de hogere kosten die het gebruik van de yuan met zich meebrengen. Indiase raffinaderijen moeten eerst hun roepies moeten omzetten in Hongkong-dollars en daarna in Chinese yuan. Dit mechanisme is 2 tot 3 procent duurder dan het gebruik van de dirham uit de Verenigde Arabische Emiraten, een munteenheid waar India de voorkeur aan geeft.

Bovendien zien sommigen in India het gebruik van de yuan als een stimulans voor China, dat door India wordt gezien als een strategische rivaal in Azië. Zo zijn er al lange tijd conflicten over de grens tussen de twee landen.

Hoewel India dit jaar de grootste importeur is van Russische olie, wordt de handel tussen de twee landen al een tijdje geplaagd door valutaproblemen.

Het gebruik van de Indiase roepie voor de handel tussen de Rusland en India krijgt geen steun van het Kremlin, omdat Rusland al een overschot aan roepies heeft.

India niet blij met betaling Russische olie in Chinese yuan

Hoewel India voorheen in Amerikaanse dollars met Rusland handelde, hebben westerse sancties eerder dit jaar ervoor gezorgd dat de twee landen zijn overgeschakeld naar de yuan als internationale handelsvaluta. De export van Rusland heeft door de oorlog in Oekraïne te maken met westerse sancties, waardoor Rusland alternatieven moest vinden voor het gebruik van de dollar in de internationale handel van het land.

India gebruikt de dirham al langer, bijvoorbeeld om westerse sancties en prijsplafonds te omzeilen, maar Russische handelaren geven de voorkeur aan de Chinese yuan.

Het is nog niet duidelijk of de Indiase regering vrachtbetalingen actief tegenhoudt - sommige staan al sinds eind september in de wacht.

"Het is niet verboden als een privaat bedrijf de yuan gebruikt voor internationale transacties. De Indiase overheid houdt dat niet tegen, maar moedigt dergelijke handel ook niet aan", zei een ambtenaar van het ministerie van Financiën tegen Reuters.

India blijft een belangrijke afnemer van Russische ruwe olie, met een import van gemiddeld 1,78 miljoen vaten per dag in september, volgens persbureau Bloomberg. De export van Russische olie naar India steeg met 15 procent in september, na een tijdelijke daling in augustus.

Bron: https://www.businessinsider.nl/india-olie-rusland-kopen-valuta-yuan-china-dollar/

Benji87

Citaat van: A.J. op 19/10/2023 | 20:09 uurEerst zien dan geloven. Dit soort positieve verhalen heb ik al te vaak gelezen.

Het is wel voor het eerst dat ik lees dat er nu ook echt dorpen bezet zijn. Dat zou de positie van de Oekraïners wel houdbaarder moeten maken

Huzaar1

Citaat van: A.J. op 19/10/2023 | 20:09 uurEerst zien dan geloven. Dit soort positieve verhalen heb ik al te vaak gelezen.

Ja natuurlijk, maar eens moet het punt komen dat rusland niet meer kan schuiven met eenheden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

A.J.

Citaat van: Huzaar1 op 19/10/2023 | 14:35 uurNu ook bevestigd in YT vids door o.a kameraad Denys. Significante ontwikkeling,  dit kan de sleutel voor het slot zijn.

Eerst zien dan geloven. Dit soort positieve verhalen heb ik al te vaak gelezen.

Huzaar1

#9954

Nu ook bevestigd in YT vids door o.a kameraad Denys. Significante ontwikkeling,  dit kan de sleutel voor het slot zijn.

De russen moeten hierop reageren, ze zijn bezig met hun eigen offensief. Zal uitdaging zijn om eenheden te vinden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

De militaire anaylse is: zijn er eenheden overgestoken met de intentie daar een bruggenhoofd te creëren, is dat de opstap naar een nieuwe offensieve richting van de campagne.

Natuurlijk is er niet veel terreinwinst, dat is ook niet de intentie van een bruggenhoofd.

Inmiddels is het gebied zodanig gegroeid dat er wel degelijk veel ontwikkelingen zijn. Waar haal je de bronnen vandaan dat ze zijn teruggetrokken?

Ook in militaire lijn wordt namelijk juist het tegenovergestelde beweert. De UAF bevecht nu controle over een kusstrook van meer dan 50 kilometer breed en enkele kilometers diep.

Het lijkt erop dat dit de nieuwe weg is. Dat is ook niet gek, het zit bij Zaporizja en oostelijker pot dicht.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 18/10/2023 | 21:46 uurDat artikel is van vandaag. En er is een heleboel verandert t.o.v gisteren. Natuurlijk ben ik op de hoogte van de oversteken in de afgelopen weken en maanden. Dit duidt ook op wat anders.

En overigens is het opzetten van een bruggenhoofd een gigantische ontwikkeling, dat is namelijk de stap naar een offensief, niet een simpele prikactie of het verzorgen van afleiding.

Het is ook in lijn met wat in de afgelopen maanden is geleverd aan de UAF.

ISW raporteert adv Russische meldingen dat er mogelijk 2 eenheden ter grote van een compagnie zijn overgestoken maar mogelijk ook weer terug zijn gedrongen. Het ligt in lijn met de ontwikkelingen rondom de Djenpr en dan met name de Antonivka brug. Daar vinden, zoals je wist, al met enige regelmaat acties op kleine schaal plaats. Vooralsnog geen sprake van grote terrein winst

Huzaar1

#9951
Citaat van: Benji87 op 18/10/2023 | 21:43 uurhttps://www.kyivpost.com/post/22902

Lijkt tot nu toe weinig veranderd te zijn qua gebied. Ze zijn al een tijdje bezig met wat prikacties en het opzetten van een klein bruggenhoofd maar nog niks groots. We houden de situatie uiteraard in de gaten.  ;)
Dat artikel is van vandaag. En er is een heleboel verandert t.o.v gisteren. Natuurlijk ben ik op de hoogte van de oversteken in de afgelopen weken en maanden. Dit duidt ook op wat anders.

En overigens is het opzetten van een bruggenhoofd een gigantische ontwikkeling, dat is namelijk de stap naar een offensief, niet een simpele prikactie of het verzorgen van afleiding.

Het is ook in lijn met wat in de afgelopen maanden is geleverd aan de UAF.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 18/10/2023 | 21:35 uurHet schijnt dat de UAF aan de andere kant staat van de Djnepr bij Kherson ( Pishchanivka, poima) met 2 marinier (naval inf) brigades, maar kan dat niet verifieren.

×edit 1k zie daar op Deep state kaart wel een snede in het front.

×edit 2: maar op ISW kaart een aardig groot ingenomen gebied. Is dit het konijn uit de hoed??

https://www.kyivpost.com/post/22902

Lijkt tot nu toe weinig veranderd te zijn qua gebied. Ze zijn al een tijdje bezig met wat prikacties en het opzetten van een klein bruggenhoofd maar nog niks groots. We houden de situatie uiteraard in de gaten.  ;)

Huzaar1

#9949
Het schijnt dat de UAF aan de andere kant staat van de Djnepr bij Kherson ( Pishchanivka, poima) met 2 marinier (naval inf) brigades, maar kan dat niet verifieren.

×edit 1k zie daar op Deep state kaart wel een snede in het front.

×edit 2: maar op ISW kaart een aardig groot ingenomen gebied. Is dit het konijn uit de hoed??
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87


Berdyansk is gisteren te grazen genomen door ATACMS. Tot nu 9 (bevestigde) verliezen van helikopters gerapporteerd en een aantal munitie complexen de lucht in

Benji87

VS: Noord-Koreaanse wapenleveranties aan Rusland zijn begonnen



Rusland heeft wapens geleverd gekregen uit Noord-Korea. Dat heeft het Witte Huis gezegd. Er werd al langer over gespeculeerd dat Rusland had aangeklopt bij het Noord-Koreaanse regime voor wapens.

Rusland kampt sinds het begin van zijn invasie in Oekraïne met steeds verder oplopende wapentekorten. In de eerste maanden van de oorlog schoten de Russen zo'n 60.000 granaten per dag af. Die aantallen halen ze al lang niet meer, omdat ze domweg niet genoeg munitie hebben.

1000 containers
Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland inmiddels 1000 containers met wapens en munitie uit Noord-Korea gekregen. 



Bezoek aan Rusland

Vorige maand nog bezocht de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Rusland. Achter gesloten deuren werden toen hoogstwaarschijnlijk de wapenleveranties beklonken. Aangenomen wordt dat Noord-Korea in ruil heeft gevraagd voor Russische hulp bij hun kernwapenprogramma.

Vorige week was volgens het onderzoekscentrum Beyond Parallel al op satellietbeelden te zien dat er een 'ongekend aantal' goederenwagons op het punt stonden om de grens tussen Noord-Korea en Rusland over te steken. Een anonieme bron binnen de Amerikaanse overheid zei ook al tegen nieuwszender CBS dat de leveringen begonnen waren.

Bron: rtlnieuws.nl