Tweede Kamer kritisch over Darfur-missie

Gestart door Lex, 03/08/2007 | 20:47 uur

pewe64

En wat gaan die 15 politiemensen doen?
Als dat hetzelfde is als wat ze nu doen,ben ik benieuwd naar de meerwaarde.

Cobra4

VN-missie Sudan verlengd
Twingly blog zoekenJouw blog hier

DEN HAAG -  De Tweede Kamer steunt de verlenging van de vredesmissie Unmis in het zuiden van Sudan tot 13 april 2010. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.


Het gaat om ongeveer vijftien politiemensen, vijftien militairen en enkele stafleden. Unmis is bedoeld om de voortgang van het overigens traag verlopende vredesproces tussen het noorden en het zuiden van Sudan te bewaken.

De levering van een veldhospitaal voor de UNAMID-missie in Darfur, het westen van Sudan, gaat niet door. Maar de twee Nederlandse militairen die daar al naar toe waren gestuurd, blijven daar nog even. Volgens Van Middelkoop fungeren ze daar ook als ogen en oren van Defensie.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Ros

De waarheid is meer te vinden in de Uruzgan hoek. De minister haalt al aan dat er een zware wissel zal moeten worden getrokken op Defensie. Weer het bewijs dat de Uruzgan missie op het personeels gebied al een probleem is. Heeft dus niets met angst te maken maar meer met onmacht. De toko die Defensie heet draait op het tandvlees om de politieke ambities waar te kunnen maken.

Enforcer

Als het beste jongetje van de klas met z'n grote mond toch bang blijkt te zijn, verzint die wel een smoes. Van Middelkoop heeft vast overleg gehad met De Vries over een goede smoes.

KapiteinRob

Citaat van: Volkskrant op 25/06/2008 | 14:34 uur
Hij voegde eraan toe dat Nederlandse militairen momenteel in Afrika twee humanitaire missies uitvoeren: het begeleiden van maritieme VN-voedseltransporten naar Somalië, en de bescherming van hulpverleners en vluchtelingen in Tsjaad. 'We hangen onze betrokkenheid met Afrika niet op aan Darfur.'

1. De EVTN is (onderhand) weer op de terugreis.
2. De mariniers in Tsjaad "verkennen" louter,  toch?

En dan dat geneuzel over deelname aan riskante militaire missies met minimaal een westerse bondgenoot. Je schaamt je toch dood voor zo'n houding.

Lex

Missie naar Darfur lijkt van de baan

KHARTOUM - Nederland zal waarschijnlijk niet deelnemen aan een vredesmissie in de Soedanese crisisregio Darfur. Tijdens een bezoek aan Soedan maakte minister Van Middelkoop van Defensie dinsdag duidelijk dat de kans op een positief kabinetsbesluit gering is.

Nederland heeft een veldhospitaal aangeboden voor een in opbouw zijnde vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie. Formeel geldt dat aanbod nog, maar Van Middelkoop noemde gisteren een handvol argumenten tegen uitzending van Nederlandse militairen.

De belangrijkste is de weigering van de Soedanese regering om andere westerse troepen toe te laten tot Darfur. 'Nederland is het enige westerse land dat welkom schijnt te zijn', zei Van Middelkoop (ChristenUnie) na gesprekken met de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Khartoum. 'Toen we ons aanbod deden, gingen we uit van samenwerking met een of meer Scandinavische landen. De situatie is nu wezenlijk anders.' Volgens militaire bronnen in Khartoum heeft de houding van het goeddeels islamitische bewind alles te maken met de omstreden Deense cartoons van de profeet Mohammed.

Van Middelkoop denkt dat hij de Tweede Kamer er niet van kan overtuigen om een Nederlandse eenheid als 'a lonely cowboy far away from home' te laten opereren in een gebied waar het veiligheidsrisico moeilijk in te schatten is. Een van de voorwaarden die Nederland stelt aan riskante militaire missies is de deelname van ten minste één westerse bondgenoot.

Nederland zou bovendien meer troepen moeten leveren dan voorzien was (circa honderd), omdat het veldhospitaal beveiligd moet worden. 'Dat betekent een extra belasting voor de krijgsmacht', aldus Van Middelkoop, die zich ervan bewust is dat de Uruzgan-missie een zware wissel trekt op militairen en hun 'thuisfront'.

Hij wees ook op de trage opbouw van de vredesmacht in Darfur. Van de 26.000 beoogde VN-militairen zijn er nog maar 7.000 gelegerd.

Een negatief kabinetsbesluit zou volgens hem 'bitter' zijn, omdat de situatie in het door geweld geteisterde Darfur nog altijd 'tenhemelschreiend' is. Hij voegde eraan toe dat Nederlandse militairen momenteel in Afrika twee humanitaire missies uitvoeren: het begeleiden van maritieme VN-voedseltransporten naar Somalië, en de bescherming van hulpverleners en vluchtelingen in Tsjaad. 'We hangen onze betrokkenheid met Afrika niet op aan Darfur.'

Volkskrant, gepubliceerd op 25 juni 2008

Ace1

Volgens mij is een missie naar Dafur te hoog gegrepen voor de nederlandse krijgsmacht. Ik vindt dat Nederland op dit moment al genoeg doet. Laat Spanje, Italie, Griekenland en Portugal maar eens wat meer doen, die lopen er momentteel de kantjes ervan met troepen zenden voor missies naar het buitenland.

Lex

Citaat van: dudge op 12/04/2008 | 18:17 uur
punt is,  men piept in Den Haag ook al over een eventueele uitbreiding van de missie met slechts 60 man. Persoonlijk vind ik het toch een trieste zaak dat men het zo moeilijk vind om ergens die 60 man vandaan te halen, en toch wil men in Den Haag er nog meer missies bij!  en dan komt de vraag, afgezien van bepaalde specialisaties,  hoeveel kunnen we daar nou werkelijk uitrichten, met 60 man, in een gebied zo groot als Frankrijk!
Waarschijnlijk heb je het hier over de reeds afgeprocedeerde missie naar Tsjaad, waar het KMARNS verkenningen gaat uitvoeren voor de Ieren.

Waar MINDEF zich nu zorgen over maakt is het sturen van een veldhospitaal naar Darfur, waarbij NL afhankelijk is van de bescherming door de VN en AU. Tijdens deze missie is NL (tot op heden) het enige Europese land aldaar.

KapiteinRob

Citaat van: dudge op 12/04/2008 | 11:10 uur
Nederland is momenteel al actief met 11 missies in het buitenland,

Een beetje nuanceren is wel op z'n plaats, want je telt nu alles mee. Bij die door jou aangehaalde elf missies zitten ongetwijfeld missies met een miniem aantal militairen. Dus daarnaar wijzen en dan roepen dat je daarom geen manschappen meer beschikbaar hebt vind ik gepiep om niets.

Lex

#33
Voor het  interview in de Volkskrant, klik hier .

Ros


Om moe van te worden. Afghanistan stampen wij zo, zonder goed na te denken, naar toe maar Darfur is te moeilijk.

Ros

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft er een hard hoofd in om Nederlandse troepen naar de Sudanese regio Darfur te sturen.

Het kabinet loopt tegen tal van zaken aan die het lastig maken om mee te doen aan de gecombineerde missie van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties. Zijn vertrouwen erin is niet groter geworden de afgelopen tijd. 

Militair hospitaal

Dat zegt de bewindsman zaterdag in een interview in de Volkskrant. Het kabinet denkt al maanden na over het sturen van een militair hospitaal naar Darfur.

"Ik ben zeer gemotiveerd begonnen aan de discussie binnen het kabinet, ik mag wel zeggen: met compassie. De motivatie is niet verdwenen, maar wel gevolgd door frustratie. Het wordt nog een lastige afweging. Mijn vertrouwen in het avontuur is er niet groter op geworden", aldus Van Middelkoop.

Maxime Verhagen

Al eerder liet zijn collega Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zich kritisch uit over een Nederlandse deelname. Vooral de beveiliging is een heikel punt.

Nederland kreeg tot nu toe als enig westers land toestemming van Sudan om naar Darfur te komen.

Volgens Van Middelkoop betekent dit dat Nederland dan voor zijn eigen militaire bescherming moet zorgen, waardoor het aantal manschappen zal verdubbelen.

Sterke partners

Bovendien gaat Nederland bij militaire missies altijd uit van deelname van een of meer andere sterke partners, meestal westerse landen.

Troepen van de Afrikaanse Unie zijn al langer in Darfur actief maar zij zijn met enkele duizenden te zwak om goed op te kunnen treden in de gewelddadige regio.

Daar wordt de bevolking belaagd door milities van rebellen en van het leger.

Tsjaad

Nederland doet sinds kort wel mee aan de Europese missie in Tsjaad, met zestig mariniers (EUFOR). Ook vaart een Nederlandse fregat voor de kust van Somalië om VN-voedseltransporten te beschermen.

Hoewel dit op verzoek van de VN gebeurt, is er een bilaterale afspraak tussen Nederland en Somalië.

www.nu.nl

Dr_pepper


max


Maristo1958

Citaat van: Enforcer op 05/01/2008 | 16:18 uur
Ja, maar eerst worden de plannen gemaakt op basis van politiek ambitie niveau, en vervolgens mag Defensie op gaan lossen hoe ze dat kunnen gaan invullen. Of het nu daadwerkelijk wel of niet kan, maakt voor de politiek niet veel uit. Zij kunnen er goed mee voor de dag komen en verder mag het niks extra's kosten.
De spijker op zijn kop. En op het plein is realiteitszin ook al vaak ver te zoeken en wordt de "plannenmakers"(politiek) geen strobreed in de weg gelegd.

De kritische noot van de tweede kamer komt niet voort uit de kennis die men heeft van defensie maar meer uit het niet voldoende politiek (economische) rendement kunnen halen uit deze missie. :-X