'Britten testten mosterdgas op Indische soldaten'

Gestart door Ton de Zwart, 01/09/2007 | 21:47 uur

Ton de Zwart

(Novum/AP) - Onderzoekers van het Britse leger hebben in de jaren '30 en '40 honderden Indische soldaten blootgesteld aan mosterdgas, om te zien of hun huid er meer door werd aangetast dan die van Britse soldaten. Dat blijkt volgens de krant The Guardian van zaterdag uit vrijgegeven archiefstukken.

De proeven werden gedurende meer dan tien jaar uitgevoerd in Rawalpindi, in wat nu Pakistan is. Sommige soldaten liepen bij de proeven dermate ernstige brandwonden op, dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Het ministerie van defensie zei pas maandag te kunnen reageren.

De experimenten in Rawalpindi waren onderdeel van een veel groter programma om het effect van chemische wapens op mensen te bestuderen, schrijft The Guardian. Nog tot 1989 werden honderden Britse militairen in het onderzoekscentrum Porton Down in Zuidwest-Engeland aan proeven met chemische strijdmiddelen onderworpen. Sommigen werden blootgesteld aan mosterdgas, zenuwgassen als VX en GD, of hallucinogenen zoals LSD. Sommige vrijwilligers zeggen dat zij zijn misleid en een klein aantal vordert nu schadevergoeding van de regering. Een onderzoek naar de dood van enkele proefpersonen concludeerde in 2003 dat er onvoldoende bewijs was voor strafrechtelijke vervolging. Een door de regering aangestelde commissie oordeelde in 2006 wel dat de proeven ernstig over de schreef gingen.

Bron: www.nieuws.nl   dd  010907