'MIVD verzwijgt wapenvondst in onderwereld'

Gestart door Ton de Zwart, 09/09/2007 | 13:06 uur

Nikehercules

Kabinet spreekt alsnog waardering uit voor ultrageheime verzetsgroep uit Koude Oorlog

Het kabinet spreekt alsnog grote waardering uit voor leden en nabestaanden van de Stay Behind-organisatie, een ultrageheime verzetsgroep die tijdens de Koude Oorlog klaarstond om het gewapend verzet te gaan vormen. Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering publiekelijk de organisatie prijst.

Nazaten van drie oud-leden van de organisatie uitten in 2017 in de Volkskrant hun frustratie over het gebrek aan openheid en erkenning van de regering. Het geheime werk van hun vaders had voor veel spanning en vragen gezorgd. Zij verenigden zich, verzochten om het openen van archieven en spraken in december met minister Ank Bijleveld van Defensie.

Demissionair premier Mark Rutte en Bijleveld spreken nu namens het kabinet 'erkentelijkheid en grote waardering' uit voor de oud-leden en hun nabestaanden. 'Gedurende de vele jaren dat zij deel uitmaakten van de Stay Behind-organisatie hebben de leden zich, vanuit een hoge mate van vaderlandsliefde, voor een deel belangeloos en uiterst consciëntieus en professioneel op hun verantwoordelijke en moeilijke taak voorbereid in het belang van ons koninkrijk. Dit heeft in meerdere gezinnen aanzienlijke spanningen teweeggebracht en beperkingen opgelegd in de familie- en persoonlijke levenssfeer. De inzet verdient de allerhoogste waardering', schrijven Bijleveld en Rutte. Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering publiekelijk de Stay Behind-organisatie prijst.

In 2017 onthulde de Volkskrant de namen van verschillende personen die bij Stay Behind zaten, die ook wel O&I (Operaties & Inlichtingen) werd genoemd. Onder hen 'Peter Vermeulen'(schuilnaam) en Gerard Pelt, die van 1953 tot 1983 hoofd sabotage was. Pelt schreef onder meer een handleiding sabotage die als opleidingsmateriaal voor andere leden diende. De zoon van Peter Vermeulen, Pieter Kok, bracht de verschillende nazaten bijeen. De dochter van Pelt, Hadewych Jansen op de Haar, over de erkenning: 'Het is een eerste stap die we als kinderen en kleinkinderen beschouwen als een gebaar van de overheid om de inzet van oud-agenten te erkennen en eren.'
Dubbelleven

De verzetsorganisatie bestond uit een paar honderd burgers die tijdens de Koude Oorlog klaarstonden om als de Sovjet-Unie zouden binnenvallen het verzet te leiden. Een deel zou uitwijken naar Spanje, een ander deel zou in Nederland ondergronds gaan en een agentennetwerk aansturen. De coördinatie was in handen van Defensie, Algemene Zaken en de Binnenlandse Veiligheidsdienst, voorloper van de AIVD.

Leden mochten er niet over spreken, zelfs niet met hun echtgenoot. Ze hadden schuilnamen en leidden een dubbelleven. De groep was gespecialiseerd in psychologische oorlogsvoering, sabotage en liquidaties. Op tientallen plekken in Nederland waren wapens verstopt in ondergrondse opslagplaatsen.

Na het artikel meldden zich meer nazaten die dezelfde ervaring hadden. Defensie, Algemene Zaken en de inlichtingendiensten wilden echter geen openheid geven. Ook bleek een deel van het archief vernietigd en de rest tot staatsgeheim verklaard.

Uiteindelijk ging een werkverband namens inmiddels acht oud-leden het gesprek aan met Tweede Kamerleden en Defensie. Dat heeft nu tot de eerste stap geleid. Verder is afgesproken dat er 'nader archiefonderzoek' zal volgen, een belangrijke wens van de nabestaanden. 'Ons belangrijkste doel is het geopend krijgen van alle resterende overgebleven archieven, gericht op een volledige en integere geschiedschrijving waarin het werk van de agenten in alle facetten in beeld komt', zegt Jansen op de Haar namens de werkgroep.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kabinet-spreekt-alsnog-waardering-uit-voor-ultrageheime-verzetsgroep-uit-koude-oorlog~b6eaece2/

boekje_pienter

En vandaag volgt dan het klapstuk: er zijn uit een depot in de Scheveningse Bosjes in de Haagse duinen inderdaad 18 metalen kisten met pistolen, revolvers, mitrailleurs, handgranaten en explosieven (waaronder semtex) gestolen en in handen van criminelen gevallen. Dat bevestigen premier Balkende en de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Van Middelkoop (Defensie) na vragen uit de Tweede Kamer.

Maar, niet (of juist wel  >:() bevreesd: 'Gladio' bestaat niet meer en depots zijn ook niet meer.

Bron: http://www.parool.nl/nieuws/2007/NOV/12/bin4.html


Mourning

Citaat van: Sieger op 10/09/2007 | 01:45 uur
Citaat van: Mourning op 09/09/2007 | 13:26 uur
Hoor net dat Max van der Broek en de huidige voorzitter van de KRO ook in deze organisatie zaten. Ik heb overigens totaal geen probleem met deze organisatie. Maar vond vooral van der Broek zijn naam in dit verband wel opmerkelijk en interessant. Ik ga zeker kijken vanavond. Interessant  :).

Regards,

Mourning  8)

CORRECTIE: Niet (Hans) van den Broek, maar Max van der Stoel gaf leiding aan de O & I...

Ja, stom. Klopt helemaal, thx voor de correctie  :).

Regards,

Mourning  8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ton de Zwart

Citaat van: ronjhe op 09/09/2007 | 15:09 uur
.......En is er een verband met de moord op Pim Fortuyn ( ik kan me namelijk nog steeds niet voorstellen dat dit soort lieden akkoord waren gegaan met een homoseksuele, darkrooms bezoekende (waar hij door Marokkaanse jongens scheen te worden verwend) potentiele premier als Fortuyn. .

Tenzij je er bij geweest bent, daar in die darkroom, anders sla je hier maar een slag naar. Nogal gemeen om een dergelijke insinuatie die volstrekt uit de lucht gegerepen is hier te etaleren, met het doel een politieke tegenstander die n.b. overleden is, in een kwaad daglicht te stellen.
Het kan waar zijn, maar kan ook roddel zijn. In beide gevallen is dit zo neerschrijven kwaadaardig en iemand van jouw intelectueel niveau onwaardig.......

Sieger

Citaat van: Mourning op 09/09/2007 | 13:26 uur
Hoor net dat Max van der Broek en de huidige voorzitter van de KRO ook in deze organisatie zaten. Ik heb overigens totaal geen probleem met deze organisatie. Maar vond vooral van der Broek zijn naam in dit verband wel opmerkelijk en interessant. Ik ga zeker kijken vanavond. Interessant  :).

Regards,

Mourning  8)

CORRECTIE: Niet (Hans) van den Broek, maar Max van der Stoel gaf leiding aan de O & I...
Nuntius Transmittendus !

Lex

Wapens Gladio in top onderwereld

Uitzending: zondag 9 september om 20.20 uur en 00.10 uur op Nederland 3

Bij de arrestatie van Sam Klepper en John Mieremet in augustus 1991 zijn wapens aangetroffen die geroofd waren uit een depot van een geheime overheidsorganisatie. De zaak is door de autoriteiten in de doofpot gestopt. Het betreft de grootste wapendiefstal uit de Nederlandse geschiedenis. Zo meldt het KRO documentaireprogramma Reporter zondag.
Het ondergrondse wapendepot behoorde toe aan Operatiën & Inlichtingen, in de volksmond ook wel Gladio genoemd. De organisatie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om, in het geval van een Russische bezetting, het binnenlands verzet te leiden, en heeft tot 1992 bestaan.
Het depot lag begraven in de Scheveningse bosjes in Den Haag. Het omvatte veertig metalen kisten met pistolen, revolvers, mitrailleurs, handgranaten en explosieven, waaronder semtex. De roof vond plaats midden jaren tachtig maar werd pas geruime tijd later ontdekt omdat de daders de wapenkisten hadden vervangen door oude ijskasten. Daardoor werd de diefstal bij tussentijdse inspecties met een metaaldetector niet opgemerkt.
Op 29 augustus 1991 arresteerde de Alkmaarse politie Sam Klepper en John Mieremet. In hun auto lagen onder meer mitrailleurs en handgranaten. De vondst zorgde voor grote onrust bij de Militaire Inlichtingendienst (MIVD).
Dat blijkt uit een vertrouwelijk document van de dienst dat Reporter in handen kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De MIVD stelde vast dat een deel van de wapens afkomstig was uit het leeggeroofde Gladio-depot in Scheveningen. Lees  het document van de MIVD (noot 1)
De inlichtingendienst besloot die wetenschap onder de pet te houden, omdat de zaak politiek uiterst gevoelig lag. "Dit kan ongewenste publiciteit teweeg brengen, wellicht zelfs in de Gladio sfeer ", concludeerde de Militaire Inlichtingendienst. De Alkmaarse politie kreeg niets te horen over de herkomst van de wapens. De grootste wapendiefstal uit de Nederlandse geschiedenis verdween in de doofpot.

Noot 1: http://reporter.kro.nl/downloads/MIVDWAPENVONDST.pdf

Bron: http://www.reporter.kro.nl/Mourning

Citaat van: Demian op 09/09/2007 | 15:12 uur
Apart vriendjes van Holleeder die nu bijde dood zijn...
Er zit daar een club die veel invloed heeft en nog ontmanteld moet worden.
Gangsters! Klaas bruinsma kon het ook goed vinden met deze lui.
Hoge pipos van Europa die veel van de rozebuurten hebben.

Demian.

Ik heb GEEN idee waar je het over hebt! Ja, Bruinsma en Holleeder waren ook beide bekend met de gasten (John Mierenet en nog iemand anders) die deze wapens gestolen hadden. Maar, wat heeft Europa er mee te maken? En de organisatie is in ieder geval officieel al begin jaren '90 opgeheven.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Demian

Apart vriendjes van Holleeder die nu bijde dood zijn...
Er zit daar een club die veel invloed heeft en nog ontmanteld moet worden.
Gangsters! Klaas bruinsma kon het ook goed vinden met deze lui.
Hoge pipos van Europa die veel van de rozebuurten hebben.

Demian.

sgt Rob

Alles wat je niet zegt lieg je ook niet over, het had nu ook nog onder de pet moeten blijven

Mourning

Hoor net dat Max van der Broek en de huidige voorzitter van de KRO ook in deze organisatie zaten. Ik heb overigens totaal geen probleem met deze organisatie. Maar vond vooral van der Broek zijn naam in dit verband wel opmerkelijk en interessant. Ik ga zeker kijken vanavond. Interessant  :).

Regards,

Mourning  8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Ton de Zwart

(Novum) - De militaire inlichtingendienst (MIVD) heeft een wapenvondst bij de arrestatie van Sam Klepper en John Mieremet in 1991 verzwegen. De wapens waren geroofd uit een depot van een geheime overheidsorganisatie en de vondst zorgde voor grote onrust bij de MIVD. Dat meldt het tv-programma Reporter zondag op basis van een vertrouwelijk document van de dienst.

Het ondergrondse wapendepot behoorde toe aan Operatiën & Inlichtingen, ook wel Gladio genoemd. Deze overheidsorganisatie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om in het geval van een Russische bezetting het binnenlands verzet te leiden. Gladio heeft tot 1992 bestaan.

Op 29 augustus 1991 arresteerde de Alkmaarse politie Sam Klepper en John Mieremet. In hun auto lagen onder meer mitrailleurs en handgranaten. De MIVD stelde vast dat een deel van de wapens afkomstig was uit het leeggeroofde Gladio-depot.

Het depot lag begraven in de Scheveningse bosjes in Den Haag. Het omvatte veertig metalen kisten met pistolen, revolvers, mitrailleurs, handgranaten en explosieven, waaronder semtex. De roof vond midden jaren tachtig plaats, maar werd volgens Reporter pas geruime tijd later ontdekt omdat de daders de wapenkisten hadden vervangen door oude ijskasten. Daardoor werd de diefstal bij tussentijdse inspecties met een metaaldetector niet opgemerkt.

De inlichtingendienst besloot de vondst onder de pet te houden, omdat de zaak politiek uiterst gevoelig lag, meldt het tv-programma. "Dit kan ongewenste publiciteit teweegbrengen, wellicht zelfs in de Gladio sfeer", concludeerde de MIVD.

Reporter wordt zondag om 20.20 uur uitgezonden op Nederland 3.

Bron: www.nieuws.nl van 090907

[