„Nederlanders vochten in 2002 buiten Kabul”

Gestart door Ton de Zwart, 17/10/2007 | 11:19 uur

Enforcer

Het is al weer 7 jaar geleden.......... Wat is de nieuwswaarde nog?!

Lex

Argos wil antwoord Defensie via rechter afdwingen

HILVERSUM - Het VPRO-radioprogramma Argos spant bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding aan tegen het ministerie van Defensie, omdat het antwoord wil hebben op een verzoek om informatie bij het departement.

Dat heeft het programma vrijdag laten weten. Argos probeert al enige tijd een duidelijk beeld te krijgen van een schietincident in 2002 in Afghanistan waarbij veertien doden vielen.

In juni 2008 vroeg Argos op basis van de Wet openbaarheid bestuur (WOB) een groot aantal documenten op.

Cruciale documenten
Het departement gaf enkele stukken, maar volgens Argos ontbraken cruciale documenten. In januari diende Argos formeel bezwaar in tegen het niet afgeven van die documenten.

Defensie heeft volgens Argos nooit geantwoord op dat bezwaar. Argos wil nu via de rechter een antwoord afdwingen om een eventuele weigering te kunnen aanvechten.

© ANP Uitgegeven: 11 september 2009 19:40

Lex

Optreden commando's weer in twijfel getrokken

HILVERSUM - Het radioprogramma Argos heeft vrijdag wederom het optreden van Nederlandse commando's in Afghanistan in twijfel getrokken.

De redactie van Argos beschikt over documenten van het Amerikaanse militaire bevel (CENTCOM) die het aannemelijk maken dat de commando's op 17 mei 2002 een missie uitvoerden voor de door de Amerikanen geleide Operation Enduring Freedom (OEF). Iets waar politiek Den Haag fel tegen is en was.
 
Defensie blijft in een reactie bij de verklaring die minister Eimert van Middelkoop (Defensie) eerder gaf, namelijk dat de militairen buiten hun mandaatgebied waren omdat de elektriciteitscentrale voor Kabul, de Surobidam, bedreigd werd.
Defensiedeskundige Rob de Wijk noemde het in de uitzending echter aannemelijk dat de commando's toch in het kader van OEF opereerden, omdat uit de stukken blijkt dat in het gebied de taliban en aanhangers van de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar actief waren. De OEF-militairen werden tijdens de geheime verkenningen telkens ontdekt door de lokale bevolking. De Amerikanen wilden daarom overstappen op een andere techniek en wilden hulp hebben van andere troepen, blijkt uit de stukken.

Terroristen
De Nederlandse commando's vielen in Afghanistan onder het gezag van de NAVO-troepenmacht ISAF en mochten en mogen van de Tweede Kamer niet meedoen aan OEF die gericht is op de jacht op terroristen. Volgens Defensie is en was daar ook geen sprake van. De militairen houden de scheiding tussen OEF en ISAF goed in de gaten, stelt het ministerie. Een woordvoerder noemt de uitzending van Argos "oude wijn in nieuwe zakken" en "luchtfietserij".
Argos onthulde vorig jaar dat de Nederlandse commando's in mei 2002 buiten hun mandaatgebied opereerden. Defensie ontkende dat aanvankelijk, maar moest later erkennen dat daar toch sprake van was.

(c) ANP Uitgegeven: 16 mei 2008 12:00

Lex

'Nederlandse commando's gingen niet buiten boekje'

DEN HAAG -  Nederlandse commando's zijn in 2002 niet buiten het mandaatgebied bij de Afghaanse hoofdstad Kabul getreden. Dat schrijft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) maandag nogmaals in reactie op vragen van de SP en D66.

Aanleiding voor de vragen was de publicatie van het boek Endstation Kabul van de Duitse ex-militair Achim Wohlgethan.

Wohlgethan was een van de enkele Duitse militairen die tussen juni 2002 en februari 2003 meedraaiden bij het Nederlandse commandopeloton dat onder commando van de internationale stabilisatiemacht ISAF in Kabul opereerde.

Volgens Wohlgethan heeft hij met de Nederlanders taken voor de Amerikaanse Operation Enduring Freedom (OEF) uitgevoerd. Daarvoor zou hij ook formeel een positieve beoordeling hebben gekregen. Maar Van Middelkoop houdt vol dat Nederlandse militairen geen OEF-operaties hebben uitgevoerd. Over de beoordeling van de Bundeswehr heeft hij ,,geen oordeel''.

anp | Gepubliceerd op 18 februari 2008, 15:43

De Kamerbrief is hier te lezen.

A.J.

Citaat
'Nederlanders gingen boekje te buiten'
Uitgegeven: 11 januari 2008 09:31
Laatst gewijzigd: 11 januari 2008 11:14

DEN HAAG - Volgens de Duitse ex-militair Achim Wohlgethan en zijn collega en co-auteur Dirk Schulze zijn Nederlandse militairen in 2002 wel degelijk buiten het mandaatgebied bij de Afghaanse hoofdstad Kabul geweest.
Mindef

Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag klopt dit niet. Eerder sprak minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dergelijke aantijgingen van het radioprogramma Argos ook al tegen.

Aantijgingen

Wohlgethan was in 2002 zelf als militair met Nederlandse commando's op pad en beweert in het deze week uitgebrachte boek Endstation Kabul dat hij samen met die commando's buiten het mandaatgebied actief was.

Op het ministerie van Defensie is het boek nog niet gelezen, maar men heeft aantijgingen hieruit die in de Duitse media zijn verschenen wel nagetrokken. Die kloppen niet, meldt een woordvoerder.

Mandaat

Van Middelkoop erkende vorig jaar al in de Tweede Kamer dat de commando's een aantal keren buiten het gebied zijn geweest. Maar volgens hem paste dit wel binnen het mandaat.

Het ging om een verkenningsmissie naar een stuwdam, om een hulpverleningstocht na een aardbeving en een keer om een waarnemingspost te bemannen. Ook was er sprake van enkele bergtrainingen buiten Kabul.

Commotie

Ook het relaas van Wohlgethan dat de Nederlandse commando's op 7 augustus 2002 betrokken zouden zijn geweest bij de dood van twaalf Afghanen klopt niet volgens Defensie.

De Nederlanders troffen deze mannen op een na al dood aan, het ging om slachtoffers van een klopjacht van de Afghaanse politie op ontsnapte gevangenen.

De commando's waren op geen enkele wijze betrokken bij hun dood, stelt Defensie. De man die nog niet dood was, werd door de Nederlanders meegenomen voor medische behandeling, maar hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Inmiddels is in Duitsland de nodige commotie over de kwestie ontstaan. De FDP eiste meteen opheldering, maar ook het CDU wil weten wat er gebeurd is.

D66

In Nederland heeft D66 de minister wederom om opheldering gevraagd. De partij wil ook dat Van Middelkoop navraag doet bij zijn Duitse collega.

http://www.nu.nl/news/1386883/11/%27Nederlanders_gingen_boekje_te_buiten%27.html


Lex

Kamer wil weten van operaties buiten mandaat

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil altijd ingelicht worden over operaties van Nederlandse militairen als die buiten het afgesproken missiegebied plaatsvinden.

Afwijken van het mandaatsgebied mag bovendien alleen na toestemming van Defensie in Den Haag. 

Overleg

Dat bleek woensdag tijdens een overleg over acties van Nederlandse commando's in 2002 bij de Afghaanse hoofdstad Kabul, die volgens het radioprogramma Argos buiten het mandaat vielen.
Destijds was de eerste fase van ISAF begonnen in Afghanistan, die zich beperkte tot Kabul en omgeving. De Nederlanders waren hier ook met enkele eenheden.

Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) ontkende andermaal dat de Nederlanders destijds buiten het verleende politieke mandaat opereerden.
Er waren drie gevallen waarbij de troepen buiten hun gebied kwamen, maar hier was volgens hem niets onrechtmatigs aan.
Het ging om hulp na een aardbeving, de bemanning van een waarnemingspost en een verkenning naar de Surobi-dam.

Inlichten

Over de verkenningsopdracht was de Nederlandse vertegenwoordiger bij de ISAF in Kabul niet ingelicht. Van Middelkoop noemde dit procedureel niet juist en dit is hersteld.
Vanwege de 'onernst' van de zaak vond de minister het niet nodig dat zijn voorganger dit destijds de Kamer meldde.

Details

Van Middelkoop bleef erbij dat de Kamer over ISAF-I voldoende is geïnformeerd om zijn controlerende functie waar te maken. Als de partijen meer details willen, dan zullen ze eronder worden bedolven, voorspelde hij.
De coalitiefracties CDA en PvdA lieten zich geruststellen, maar willen het wel weten als troepen incidenteel buiten hun gebied werken, en niet vijf jaar later.
Ook de SP, GroenLinks en D66 willen dat. Deze partijen zijn tegen de missie en al helemaal als ze buiten hun mandaat treden.

Verantwoordelijkheidsgebied

Volgens Van Middelkoop traden de militairen in 2002 buiten hun mandaatsgebied maar bleven zij binnen het verantwoordelijkheidsgebied en het statusgebied van de ISAF.
De Kamerleden waren geïrriteerd over deze voor hen nieuwe termen en wil dat de minister hier voortaan aan het begin duidelijke uitleg over geeft.

Militairen

Irritatie en vragen bleven bij de PvdA, VVD, SP en D66 ook over de flapover waarop militairen aangaven welke informatie ze niet kwijt wilden aan de toenmalige minister Frank de Grave.
Volgens Van Middelkoop moesten de partijen dit niet politiseren en betrof het een voorbereiding voor een kort gesprek.

(c) ANP Uitgegeven: 28 november 2007 18:47

boekje_pienter

Tuurlijk blijft Onze Minister bij een juiste inzet. Het enige dat overeind blijft uit dit eindeloze heen-en-weer gezeur over een radio-uitzending is de ten zeerste gerechtvaardigde operatie Galaxy, eind mei 2002, ten zuiden van het ISAF-gebied. Het doel hiervan was het onderscheppen van een bomauto. Mocht zo'n bomauto al binnen de perimeter van de stad Kabul zijn, werd via de radio onmiddellijk een 'threat warning' verstuurd, waarna alle eenheden uitkeken naar het voertuig.

Het is dus niet zo vreemd als SF buiten Kabul een OP inrichtten en bemanden om de bomauto vroegtijdig te onderscheppen, d.w.z. voldoende reactietijd te creëren om een aanslag te verijdelen! Het ging nota bene om de protectie van eigen ISAF-troepen.

Wat een gezever...

Lex

Van Middelkoop blijft bij juiste inzet Afghanistan

DEN HAAG - Nederlandse commando's die in 2002 in Afghanistan actief waren, hebben niets gedaan wat buiten hun mandaat viel. ,,De Tweede Kamer is steeds uitvoerig en naar behoren geïnformeerd over het verloop van de ISAF-operatie."
Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) dinsdag geschreven in antwoord op een nieuwe reeks schriftelijke vragen van de vaste Kamercommissie voor Defensie. De bijna vijftig vragen werden gesteld na eerdere antwoorden die de minister gaf na aantijgingen in het radioprogramma Argos.
Hierin werd beweerd dat Nederlandse troepen buiten hun mandaat bezig waren en dat zowel de minister als de Kamer hierover destijds niet ingelicht waren.

Telegraaf,
di 27 nov 2007, 15:14

Zie ook: http://www.mindef.nl/actueel/parlement/kamervragen/2007/11/20071127_argos.aspx


Nored

Citaat van: Kapitein Rob op 12/11/2007 | 01:14 uur
Een ieder mag daar verder anders over denken, ik blijf bij mijn mening. ;)

Dan zal ik er nog even kort op reageren.

In eerste instantie heeft de minister kunnen concluderen dat er niet buiten Kabul is gevochten. Als er dan later een of andere vage aanwijzing komt die iets anders beweerd, zul je dat toch moeten onderzoeken. Ook al heb je het al onderzocht, meestal komt zo'n aanwijzing ook uit iets dat met de waarheid te maken heeft. Als blijkt dat de aanwijzing nergens op slaat, kun je concluden dat het aanvankelijke onderzoek goed is verlopen, en dat het vertrouwen in de militairen er nog steeds dient te zijn. Als er uitkomt dat het niet zo is, kun je het omgekeerde concluderen. Als je het onderzoek niet doet, en later blijkt dat er toch buiten Kabul gevochten is, moet je ook het omgekeerde concluderen, en daarbij dat de minister een grote fout heeft gemaakt door geen onderzoek in te stellen naar aanleiding van de aanwijzingen.

Nogmaals: bij een aanwijzing altijd controleren, als het achteraf toch verkeerd blijkt te zitten, kun je daar beter zo snel mogelijk achter komen.

boekje_pienter

Citaat van: Kapitein Rob op 12/11/2007 | 01:14 uur
Doe je dat wel, en dat deed hij anders ging hij het niet nogmaals onderzoeken, heb je geen vertrouwen in je eigen bronnen op het ministerie.
Vertrouwen is goed, controle is (altijd?) beter?  :angel:

KapiteinRob

Volgens mij heeft de minister op eerdere vragen in de tweede kamer over gevechtsacties buiten Kabul in 2002 geantwoord dat dit niet is gebeurd. Dat antwoord heeft hij niet zomaar gegeven; ik neem aan dat hij dit op zijn eigen ministerie in de groep heeft gegooid. Dat antwoord dient afdoende te zijn en daar moet de minister zich n.m.m. (ook later) aan conformeren. Als er dan een of ander wazig radioprogramma met andere beweringen komt, hoeft de minister alleen maar te verwijzen naar zijn eerdere reactie richting de volksvertegenwoordiging. Ik blijf het dus volkomen onnodig vinden om dan weer te gaan onderzoeken en vind het nog steeds niet kies naar degenen op het ministerie die hem bij de vorige gelegenheid hebben geïnformeerd hoe het zit. Mocht er uiteindelijk uit rollen dat zijn eigen ministerie bij de eerdere gelegenheid zijn werk niet goed heeft gedaan, dan ga je daar maar stevig om je heen meppen. Maar in principe sta je voor hetgeen je eerder hebt gezegd en ga je niet twijfelen door in dit geval Argos. Doe je dat wel, en dat deed hij anders ging hij het niet nogmaals onderzoeken, heb je geen vertrouwen in je eigen bronnen op het ministerie.

Een ieder mag daar verder anders over denken, ik blijf bij mijn mening. ;)

Nored

Als minister ben je direct verantwoordelijk voor alle handelingen van alle mensen binnen het ministerie. Naar mijn mening is het dus heel goed om, als je een aanwijzing hebt dat er verkeerd gehandeld is, een onderzoek in te stellen. Ook als die aanwijzing slecht een verzonnen berichtje is. Krijg het aandacht van de media, zul je het moeten onderzoeken.
Dat is hier ook gedaan, en de minister heeft kunnen concluderen dat er niet fout gehandeld is. Dus zijn vertrouwen is niet geschonden.
Als er wordt gezegd dat een onderzoek betekent dat de minister geen vertrouwen heeft, dan ben ik het daar niet mee eens. De minister blijft verantwoordelijk, en zal dus her en der moeten onderzoeken of het vertrouwen nog steeds terrecht is. Dat wil dus niet zeggen dat de minister geen vertrouwen heeft.
Als een minister zegt dat alle handelingen goed zijn geweest en hij voert geen onderzoek uit, en daarna blijkt dat er toch iets echt fout is gegaan, dan heeft zo'n minister echt een probleem.

Naar mijn mening heeft de Minister van Defensie hier dus goed gehandeld. En de positieve reacties in deze thread zijn best wel mild. Volgens mij spreekt niemand echt met veel lof over de minister.

KapiteinRob

Citaat van: boekje_pienter op 10/11/2007 | 22:58 uur
Da's dan ook weer het uiterste.

Mwa; een compilatie uit dit topic...... ;) :

Citaat van: oud_zijde op 09/11/2007 | 13:10 uur
volgens mij doet hij het goed hier hoor

Citaat van: lex op 09/11/2007 | 21:55 uur
Hulde aan de MINDEF.

Citaat van: Mourning op 10/11/2007 | 19:37 uur
Zonder meer "goed" van de minister.

Citaat van: boekje_pienter op 10/11/2007 | 20:20 uur
Hij weet waarover hij praat

Citaat van: dudge op 10/11/2007 | 21:55 uur
ja het wordt nog wel eens wat met die man :)

boekje_pienter