Defensie is de weg kwijt, militairen moeten financieel bijdragen aan begroting.

Gestart door mikemans, 14/12/2007 | 11:43 uur

Dutch.Devil

Citaat van: mikemans op 14/12/2007 | 11:49 uur
Citaat van: Dutch.Devil op 14/12/2007 | 11:47 uur
Andere cateraar dan maar. :P

.... denk nog eens na, paresto is een onderdeel van defensie, de prijsstijging wordt opgedragen door de regering.
Sorry, daar had ik overheen gelezen :-\

Lex

Laat militairen niet via lunchbelasting opdraaien voor Uruzgan-missie

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het te zot voor woorden dat defensiepersoneel op vredeslocaties tot 35% méér moet betalen voor de catering, om verlenging van het verblijf in Afghanistan mogelijk te maken. "Ze laten nu via een lunchbelasting de militairen opdraaien voor de Uruzgan-missie, dit is ronduit beschamend," stelt Van Bommel.
Paresto, de catering van Defensie, zal in opdracht van het departementaal beraad de prijzen aan de kassa verhogen. Dit is gisteren via een bericht op de dienbladen aan de medewerkers bekendgemaakt. Van Bommel: "De missie in Uruzgan is duidelijk een maatje te groot voor de Nederlandse krijgsmacht. Nu komt Defensie dus met een lunchbelasting, moeten soldaten straks nog zelf gaan betalen voor vervoer en kleding?" Van Bommel zal de prijsverhoging aanstaande maandag in het debat over verlenging van de missie in Afghanistan aan de orde stellen.
Van Bommel heeft navraag gedaan bij de bedrijfsgroep Catering van Defensie. Daar is de verhoging bevestigd. Bij de militaire vakbond AFMP regent het volgens voorzitter Wim van de Burg klachten. Van Bommel: "Minister Middelkoop van Defensie maakt een volstrekt verkeerde keuze en toont met deze maatregel een gebrek aan respect voor het eigen personeel. Defensie kampt al met een enorm probleem in de werving, er gaan meer mensen weg dan dat erbij komen. Op deze manier wordt een baan bij de krijgsmacht nog onaantrekkelijker gemaakt."

Bron: SP
14-12-2007

Lex

Klachten over stijgende kantineprijzen Defensie

DEN HAAG - Het regent klachten bij de militaire vakbond AFMP over een aangekondigde stijging van prijzen in de kantines van Defensie.
Dat zei voorzitter Wim van de Burg vrijdag. Defensiemedewerkers hebben te horen gekregen dat de prijzen voor gezonde producten met 15 procent omhoog gaan, minder gezonde producten met 35 procent. 
De prijsstijging is doorgevoerd om het 'operationeel optreden' op peil te houden, zo is het personeel volgens Van de Burg meegedeeld. Volgens hem krijgen medewerkers het gevoel dat ze met deze prijsstijgingen moeten opdraaien voor de oplopende kosten van buitenlandse missies.

Zot

Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) vindt het "te zot voor woorden" dat het personeel op vredeslocaties meer moet betalen "om verlenging van het verblijf in Afghanistan mogelijk te maken". Hij wil het onderwerp maandag aanroeren tijdens het Kamerdebat over verlenging van de missie in Afghanistan.
Van Bommel zegt vrijdag in een persbericht: "Ik ben tegen verlenging van deze missie maar dit is van de gekke. Straks moeten soldaten nog zelf gaan betalen voor vervoer en kleding. De missie in Uruzgan is duidelijk een maatje te groot voor de Nederlandse krijgsmacht."

(c) ANP/NU.nl Uitgegeven: 14 december 2007 10:31

mikemans

Citaat van: Dutch.Devil op 14/12/2007 | 11:47 uur
Andere cateraar dan maar. :P

.... denk nog eens na, paresto is een onderdeel van defensie, de prijsstijging wordt opgedragen door de regering.

mikemans

bron: VBMNOV.nl

14 Dec 07 Oproep aan Coca Cola en McDonalds: help de Nederlandse defensie(medewerker)    

Paresto, dat de catering verzorgt voor Defensie, moet meer dan 25 miljoen euro per jaar 'inleveren'. Defensie gaat een deel van dit bedrag verdienen door te beknibbelen op de service; het vervangen van medewerkers door automaten of het weghalen van koffie-automaten. Een ander deel van die 25 miljoen wordt bij militairen weggehaald door middel van drastische prijsverhogingen in de bedrijfsrestaurants. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen 'gezond' en 'ongezond' eten. Een hamburger gaat meer in prijs omhoog dan een appel. De gemiddelde prijsstijging van het pakket is 35 %. Voor veel producten zal de prijsstijging dus nog veel hoger liggen dan 35 %.



Op deze manier betalen militairen dus zelf mee aan hun operationele optreden. De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vraagt zich af waar dit toe leidt. Moeten militairen straks ook verloren gegaan materieel zelf gaan terugbetalen? Of ligt een korting op het salaris in het verschiet, waarmee verschoten munitie kan worden vervangen?



Nog daargelaten dat Defensie met deze maatregel zelf getuigt van een ongekende knijperigheid, mag het achterliggende vraagstuk niet uit het oog verloren worden. Blijkbaar is de nood bij Defensie zo hoog, dat dit soort draconische maatregelen getroffen moet worden. Het is aan de politiek om hier bij hun beslissing over de verlenging van de Uruzgan-missie rekening mee te houden. Het gaat hier tenslotte niet over de vraag of in het Kamerrestaurant een hertenbiefstukje mag worden verkocht en zo ja voor welke prijs.



De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV vindt dat prijsverhogingen van deze omvang geen doorgang mogen vinden en dat de groep defensiemedewerkers die door verhoogde prijzen wordt getroffen een daarmee overeenstemmende compensatie moet krijgen


Dutch.Devil


mikemans

bron: fvno.nl

Defensie is de weg kwijt

13 december 2007

Met grote droefenis constateert de FVNO/MHB dat Defensie nu echt helemaal van het pad af is. Het agentschap Paresto heeft vandaag flyers verspreid waarin prijsstijgingen van de voeding, in de bedrijfsrestaurants van Defensie, met 15 tot 35 % worden aangekondigd. Dit soort inflatie komt meestal in ontwikkelingslanden voor en is dus uniek in Nederland. Nog vreemder is de argumentatie. Volgens Paresto geeft zij uitvoering aan een opdracht van de Secretaris Generaal. De prijzen moeten omhoog om zo een steentje bij te dragen aan de steeds maar duurder wordende operationele inzet van Defensie. Militairen (en het burgerpersoneel) gaan dus nu zelf een financiële bijdragen leveren aan de operaties die zij voor Nederland uitvoeren!

Paternalistische invulling
Militairen, die behoren tot een van de best getrainde bevolkingsgroep van Nederland, moeten aanzienlijk meer betalen voor vet voedsel. Dus alleen nog maar kroketten voor de welgestelde. De onbemiddelde moeten noodgedwongen aan de vegetarische hap. De betutteling druipt er vanaf.

Eenzijdig bepaald
Het bevreemd de FVNO/MHB dat er niet met de bonden over de prijsstijgingen is onderhandeld. In het kader van 'huisvesting en voeding' zijn arbeidsvoorwaardelijke afspraken gemaakt. Het kan niet zo zijn dat Defensie deze eenzijdig versobert. Een verhoging van de prijzen heeft natuurlijk ook gevolgen voor deze afspraken. Een gedeelte van de extra inkomsten voor operationele inzet dient dus weer ingezet worden voor een 'inflatiecorrectie met vestzak - broekzak kenmerken'.

1 april grap of bestuurlijke uitglijder
De FVNO/MHB heeft de defensieleiding gevraagd of hier niet sprake is van een verlate 1 april grap of dat hier sprake is van een lachwekkende bestuurlijke blunder. Het is bekend dat Defensie financiële problemen heeft. Deze problemen kunnen echter niet worden opgelost met het verhogen van prijzen van voeding.

Wat doet het wel: Defensie heeft grote personele (uitstroom)problemen en die worden mede veroorzaakt door allerlei 'dissatisfiers'. Het signaal dat Defensie met deze flyer uitstraalt is dat zij haar financiële problemen gaat afwentelen op de portemonnee van de defensiemedewerker. Dit is dus 'penny wise, pound foolish'.

Het lijkt er dus op dat sinds Prinsjesdag het motto van de regering iets is uitgebreid; samen werken, samen leven en u moet daar zelf aan meebetalen. Overheidsdienaren krijgen blijkbaar vooral sigaren uit de zelf bekostigde doos.