Twee militairen omgekomen in Afghanistan

Gestart door Lex, 13/01/2008 | 00:06 uur

jspoor

Hoe moet een militair omgaan met de wetenschap dat hij/zij een collega dodelijk verwond heeft. Het lijkt me verschrikkelijk. Ik hoop voor de betrokken militairen dat niet duidelijk wordt wie de bewuste schoten gelost heeft.

sgt Rob

Citaat van: Mourning op 14/01/2008 | 10:12 uur
Bijzonder triest nieuws allemaal. Je hoopt dat iets dergelijks nooit zal gebeuren uiteraard.

Veel sterkte en wijsheid aan de familie, nabestaanden en vrienden van betrokkennen ze gaan een enorm zware periode tegemoet en dat geldt ook voor de militairen die per abuis op hen geschoten hebben. Tragisch.

Regards,

Mourning  8)

Dat was één van mijn eerste gedachten... met name de tweede, eerst de nabestaanden... zo tragisch gun je je ergste vijand niet

Mourning

Bijzonder triest nieuws allemaal. Je hoopt dat iets dergelijks nooit zal gebeuren uiteraard.

Veel sterkte en wijsheid aan de familie, nabestaanden en vrienden van betrokkennen ze gaan een enorm zware periode tegemoet en dat geld ook voor de militairen die per abuis op hen geschoten hebben. Tragisch.

Regards,

Mourning  8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex

PERSVERKLARING COMMANDANT DER STRIJDKRACHTEN

Afgelopen nacht heb ik U gemeld dat in Uruzgan in de omgeving van Deh Rawod twee Nederlandse en twee Afghaanse militairen bij gevechtshandelingen om het leven zijn gekomen. Ook heb ik U gemeld dat in de buurt van dat incident een andere Nederlandse militair gewond is geraakt. Deze gewonde militair, Soldaat Marc van de Kuilen, verkeert thans niet in levensgevaar maar helaas hebben wij niet kunnen voorkomen dat zijn beide benen moesten worden geamputeerd.

Hoewel nog steeds niet alle feiten bekend zijn en één en ander nog moet worden onderzocht, is de toedracht van de gevechten waarbij de vier militairen omkwamen duidelijker geworden. Na een redelijk rustig verloop tijdens de daglichturen, ontstond na het invallen van de duisternis, een onoverzichtelijke situatie. Een situatie waarbij een aantal intensieve vuurcontacten plaatsvonden.

Nu is gebleken dat zich tussen de ontplooide Nederlandse eenheden ook OMF bevonden waarop werd gevuurd. Daarnaast waren de weersomstandigheden slecht, waardoor het soms niet mogelijk was om vanuit de lucht ondersteuning te leveren. In die situatie kwam één van onze eenheden onder vijandelijk vuur, waarbij de eerder genoemde militair gewond raakte.

Ongeveer gelijktijdig met dit incident sneuvelden twee Nederlandse militairen, de Korporaal Aldert Poortema en de Soldaat der eerste klasse Wesley Schol, op een locatie een kilometer ten noorden hiervan. Ik vind het verschrikkelijk om u te moeten meedelen dat het zeer waarschijnlijk is dat zij door eigen vuur om het leven zijn gekomen.

De toestand waaronder dat gebeurde is nog niet helemaal duidelijk, maar wel is al zeker dat de duisternis, de weersomstandigheden en de onoverzichtelijke situatie van invloed zijn geweest.

Ook moet ik U melden dat is vast komen te staan dat later op die avond, op dezelfde locatie waar de gewonde is verzorgd ook de twee Afghaanse militairen, die niet herkenbaar in uniform waren gekleed, door Nederlands geweervuur om het leven zijn gekomen. De omstandigheden waaronder dit gebeurde en die de Nederlandse militairen de aanleiding gaven het vuur te openen worden onderzocht.
De minister van defensie zal morgen de Tweede Kamer informeren over de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur.

Deze verschrikkelijke berichten hebben op ons allen een diepe indruk gemaakt. Het verlies van collega's is tragisch; het moeten constateren dat dit mogelijk door eigen vuur is gebeurd, is niet in woorden uit te drukken. De families van de twee omgekomen Nederlandse collega's zijn hierover geïnformeerd. Onze gedachten zijn bij hen.

Defensie doet er alles aan om naar aanleiding van deze tragische ontwikkelingen de families bij te staan. Ook zullen wij de militairen die bij deze incidenten betrokken zijn, alle nodige zorg en steun geven. Zij zullen ter plaatse worden opgevangen.

De komende dagen zal nader diepgaand onderzoek vast moeten stellen hoe een en ander precies is gegaan en de situatie waarin de incidenten hebben plaatsgevonden. De Koninklijke Marechaussee is dit onderzoek al begonnen. Zoals gebruikelijk doet zij dit in opdracht van het Openbaar Ministerie. Defensie heeft inmiddels contact gehad met de Hoofdofficier van Justitie en aangeboden, indien nodig, extra mensen van het Openbaar Ministerie naar het gebied te brengen. Zelf heb ik een eigen uitgebreid onderzoek gelast naar de exacte toedracht van deze incidenten.

Het is van het allergrootste belang dat we vaststellen wat er precies is gebeurd, vooral voor de nabestaanden, maar ook voor onszelf en onze collega's in Afghanistan.

Commandant der Strijdkrachten
Generaal D.L. Berlijn

MINDEF
13-01-2008 22:45   

Benno1969


KapiteinRob

Citaat van: ANP op 13/01/2008 | 20:34 uur
De Koninklijke Marechaussee is in opdracht van het Openbaar Ministerie een uitgebreid onderzoek begonnen naar de incidenten, zei Berlijn.

Natuurlijk komt het OM weer aanzetten. Per slot van rekening valt er misschien wel weer iemand aan te klagen. Dat defensie e.e.a. gaat (moet) onderzoeken lijkt me logisch, omdat het mij als leek lijkt dat er tactisch geblunderd is. Maar natuurlijk ziet het OM weer brood op de plank (of "militair(en) aan de schandpaal")..... >:(

Lex

Four Dead In Afghan Friendly Fire

Dutch troops in Afghanistan have killed two of their own men and two allied Afghan soldiers, Holland's top military commander has revealed.
The Dutch soldiers were killed by their own troops during a nighttime battle in the southern Afghan province of Uruzgan.
"Darkness, the weather conditions and the confused situation" played a role in the mistake, Dutch military commander General Dick Berlijn said.
The Afghan soldiers - who were not in uniform - were shot by Dutch troops who mistook them for enemies when they approached a wounded Dutch soldier.   
Around 1,650 Dutch are serving in the southern Afghan province of Uruzgan as part of the NATO mission there.
Since their mission began last year, 14 Dutch troops have died.
The fight took place around three miles northwest of Camp Hadrian, near Deh Rawod.
Prime Minister Jan Peter Balkenende praised the soldiers' courage and offered condolences to their families.

Sky News
Updated:20:11, Sunday January 13, 2008

sgt Rob


Lex

Omgekomen militairen getroffen door eigen vuur

DEN HAAG - De twee militairen die zaterdag om het leven kwamen in Afghanistan zijn getroffen door zogenoemd 'friendly fire', vuur van eigen troepen.

Dat heeft commandant der strijdkrachten Dick Berlijn zondag bekendgemaakt. Ook de twee Afghaanse militairen die bij het incident omkwamen werden door het zelfde vuur getroffen. 
De gesneuvelden zijn de 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema.

Onoverzichtelijk

Berlijn zei dat de situatie kon ontstaan door "slecht weer en een onoverzichtelijke situatie". "Daardoor was luchtsteun niet altijd mogelijk."
De Koninklijke Marechaussee is in opdracht van het Openbaar Ministerie een uitgebreid onderzoek begonnen naar de incidenten, zei Berlijn. "Daaruit moet de komende dagen meer duidelijk worden. Berlijn is ook een eigen onderzoek begonnen.

Gewonde

Zaterdag viel eveneens een gewonde bij een incident op een andere plaats. Berlijn gaf zondagavond ook zijn naam vrij. Het gaat om soldaat Marc van de Kuilen.
Berlijn benadrukte dat die niet door eigen vuur is geraakt. Van de Kuilen raakte gewond aan beide benen. Deze zijn inmiddles geamputeerd. Hij verkeert buiten levensgevaar.

(c) ANP Uitgegeven: 13 januari 2008 20:06

Lt.Bozz

From this day to the ending of the world...
We in it shall be remembered...
We gallant few, we '' band of brothers'' .
For he today that sheds his blood with me
Shall be my brother

Lex

#30
Doden Oeroezgan door eigen vuur

AMSTERDAM -  De 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema, die in Oeroezgan om het leven zijn gekomen, zijn door eigen vuur gedood.

Generaal Berlijn heeft dat bekendgemaakt. Er was in het donker een vuurgevecht, waarbij per ongeluk op eigen mensen werd geschoten.
Ook de twee Afghaanse militairen die later op de avond omkwamen, zijn door Nederlanders doodgeschoten. Ze werden aangezien voor Taliban, omdat ze geen uniform droegen.

Telegraaf
zo 13 jan 2008, 19:55

Dit is zojuist ook in het NOS Journaal van 20:00 uur ter sprake geweest.

Iris

#29
Ik las het al eerder in een PM, echt naar dat ze om zijn gekomen.
Iedere dode in strijd is er 1 teveel, en nu zijn het er al zo veel.

Sterkte aan de maten en familie van Wesley en Aldert. Veel te jong!

Iris en Edwin
︻┳テ=一

This is my rifle. There are many like it but this one is mine!

Na 5 jaar lezen op defensieforum, eindelijk gesolliciteerd!

19-9-2011 gesolliciteerd voor matroos operationele dienst
20-9 contact gehad met werving en selectie
??-9 persoonlijke vragenlijst ingevul

Fazer

Triest nieuws. Sterkte aan hun familie leden en ook erg erg veel sterkte gewenst aan de collega's die erbij betrokken waren!
GS500e(25kw)--> GS850g --->SV650s --> FZS600

2x geopereerd aan mn schenen, 3mnd MRC in Doorn, ruim 1 jaar bloed, zweet en tranen.

sgt Rob


georges

#26
Citaat van: sgt Rob op 13/01/2008 | 16:16 uur
Weet je, je moet daar geen insectenbeten uit delen, je moet er met alle strijdbare militairen en niet strijdbare ondersteuning plus alles dat vliegt rijdt en vaart heen en in éne keer schoon schip maken, de grenzen dicht gooien en de volgende aanpakken.

Heel goed plan, maar dan vallen er wellicht ook burgerslachtoffers en dan heb je de poppen aan het dansen. De Amerikanen doen zoiets toch geregeld. Als voorbeeld, laatst nog dit systeem met flinke bombardementen bij Baghdad en ja hoor, bóós dat de Iraakse regering was want er zouden burgerslachtoffers zijn gevallen.